Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts
Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts

Monday, 8 July 2019

Nasi Impit + Kuah Lodeh = Lontong

9:52 am 26 Comments
Hai readers. Morning..Harini hari isnin, monday blues ke tu. No monday blues okay. Zaman cik mimi bekerja dulu, hari isnin adalah hari yang bersemangat nak pergi kerja. Why? Sebab ahad kan cuti, then pejabat koperasi tu dah macam rumah kedua cik mimi. Then bekerja kat sana even sorang sorang pun tak rasa stress.


Okay harini bukan nak cerita pasal kenangan bekerja, tapi nak bercerita pasal "Lontong". You know lontong? Ada orang tak tahu tau. Serius. Lontong ni terhasil daripada gabungan Nasi Impit dan dimakan bersama dengan kuah masak lodeh. 

Sedapkan lontong. Lontong okay, lontong. Bukan lutong ke apa tau. Jangan salah sebut. 😅
Kalau tanya cik mimi tang mana sedapnya "Lontong" ni. Sedap dia bila tang kuah dia tu sedap la. Memang best la. Pastu penuh dengan bahan. 

Macam biasa la, menu lontong ni akan muncul time raya. Tapi tahun ni raya tak dapat makan lontong, rasa macam frust pulak. Sebab teringin.. Dia punya teringin tu macam orang tengah mengidam. Tapi cik mimi tak pregnant tau. Hehehe..

Tak sangka pula zara dengan zhareef pun suka. Zhareef suka hirup kuah dia. Dia punya hirup tu tak pakai sudu dah. Angkat pinggan terus! Amazing pulak tengok anak pun suka. Haha
Kalau zara dia suka makan dengan nasi biasa. Hirup tang kuah jugak. Next time boleh buat sebab ada geng makan. 

Then harini cik mimi nak share sekali la resepi dia. Maklumlah, kadang cik mimi sendiri pun terlupa nak bubuh bahan apa. 🤣🤣
Manusia biasa kan, kadang pelupa juga kalau benda simple pun. Then kalau ada kawan kawan nak try buat, boleh juga guna resepi ni. 


Resepi Kuah Masak Lodeh


Bahan-bahannya :
🍲 Bawang Merah
🍲 Bawang Putih
🍲 Udang Kering

Dikisar atau ditumbuk bahan diatas ya. 

Bahan rencah :
🍲 Kubis
🍲 Lobak Merah
🍲 Sengkuang
🍲 Sayur fucuk (Direndam sekejap bagi lembut)
🍲 Tempe (Digoreng dan ditoskan)
🍲 Tauhu (Digoreng dan disejukkan dahulu sebelum dipotong kecil)
🍲 Udang (option nak letak atau tak)
🍲 Kacang Panjang
🍲 Serbuk kunyit (Nak pakai kunyit hidup pun boleh)
🍲 Sedikit Garam
🍲 Santan
🍲 Cili merah (Cili Masak)


Cara masakan : 
- Tumiskan dahulu bahan yang telah ditumbuk / dikisar tadi. Nampak garing, masukkan sayur sayuran tadi, kecuali tempe dan tauhu. 

- Gaul biar nampak lembut sikit, masukkan santan dan serbuk kunyit. 
Biarkan sehingga hampir mendidih, masukkan garam, udang, tauhu dan tempe. Serta cili masak.

- Biarkan ia betul betul mendidih, dan tutup api. Mudahkan?

- Ada sesetengah orang makan bersama sambal dan telur rebus. Macam kita haritu tak buat sambal. Cuma letak telur rebus je. 

Monday, 24 June 2019

Cara Manis!

10:17 am 11 Comments
Hai readers. Morning..
Tengah buat apa tu.. Yang tengah bekerja kat pejabat tu mesti tengah kalut dengan segala dokumen kan. Alahai, rindunya zaman kerja dulu!
Rindu sebuah pengalaman yang indah.

Kalau dah jadi surirumah macam kita ni, tentunya tengah sibuk mikir menu apa nak sediakan tuk makan tengahari pulak kan?
Kita baru setengah jam settle masak sarapan pagi. 

Pagi ni semangat lain macam. Semangat nak buat kuih. Kita ni suka belajar buat sesuatu. Tapi tengok mood jugak la. Kalau mood kelaut, tak buat jugak. Kalau mood rajin, mula la duduk ceruk dapur je. 



Harini kita buat Cara Manis pulak. Haritu dah buat cara berlauk kan. Cara manis mudah sikit. Sebab tak perlu nak buat lauk dia. Just guna gula je. Mak kita dulu rajin buat. Mak kita pandai buat banyak jenis kuih. Sebab dulu dia pernah buat kuih untuk orang niaga. Pastu pandai menjait baju juga. Kita dapat ikut minat masak mak je kut. Bab menjait ni slow sikit.

Alhamdulillah. Pagi ni buat kuih cara tu lebih sikit. Sebab nak pulang bekas jiran depan rumah. Akak depan rumah ni suka bagi rasa masakan dia. Dan dari situ jugak la kita jadi rajin masak memasak. Sebab nak pulang bekas orang. Orang berbudi, kita berbahasa la kan.

Tak kan orang dah bagi merasa, kita nak pulang bekas kosong. Betul tak? At least masak la apa apa, then lebihkan sikit.. Itu pun ada 1 lagi pinggan jiran depan ni. So otak kita tengah ligat memikir nak pulangkan isi apa. Hehehe..
Seronok pulak bagi hasil masakan airtangan sendiri pada jiran. Bertukar juadah gitu. 

Siapa suka makan kuih cara manis? Angkat tangan sikit. Kita geng.. Tapi tak semua orang rajin buat kan. Sebab renyah orang kata. Tapi kita kalau dah semangat nak buat, kita redah je. Asalkan menjadi. Hehehe

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Saturday, 22 June 2019

Nasi Lemak !

10:42 pm 22 Comments
Hai readers, selamat malam..
Tengah layan mata dah nak tidur ke tu.. Ke tengah pikir, esok pagi nak sarapan apa?
Nak masak ke nak makan kat luar je..



Dok godek galeri fon, jumpa gambar nasi lemak ni.. Alahai.. Sedapnya rasa.. Terbayangkan nasi lemak daun pisang masa kecik kecik dulu.. Bezanya kalau sekarang ni makan nasi lemak daun pisang, aromanya macam tak sama pun..

Kalau kengkawan semua la kan.. Suka masak sendiri ke makan kat kedai je? Yela, sesetengah orang dok rasa renyah nak sediakan nasi lemak ni. Nak masak nasinya la.. Sambalnya pula.. Dulu kan kita pun tak reti nak masak nasi lemak. Haha.. 






Kelakar je rasa tau. Dok pikir macam susah je nak buat. Tak tahu la apa yang susahnya tu. Maybe masa tu pikir nak sediakan macam macam benda kan.. Dengan anak kecik. Masa tu zhareef baby. Tu rasa renyah. Lepas tu pikir balik, sampai bila nak beli. Dah la mahal. Kadang tak sedap. Pernah masa dekat gemas dulu, sambalnya tu bau dan rasa semacam. Erm.. Macam bau asam keping yang dah tak berapa nak elok. Bau semacam la. Macam bau hapak kot macam tu.

Sekarang ni kalau beli nasi lemak hat sedap mana pun, lebih puashati buat sendiri. Sebab apa tau? Kadang tu nasi dah okay, sambal pedas giler.. Pastu kadang telur takde. Ikan bilis takde. Timun dah lembik.. Alhamdulillah la setiap kali buat sedap je ditekak. Ddy diorang pun takde banyak bunyi time makan. Kalau makan senyap je, okay la tu. Alhamdulillah.. Kita rasa masakan tu sama dengan mak masak. 

Apa je yang kita cuba masak sebolehnya nak kan rasa dia tu sama macam mak masak. Bila boleh masak hampir sama macam mak buat, tu dikira lulus la. Hehhee

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Wednesday, 19 June 2019

Cara Berlauk.

8:48 pm 32 Comments
Hai readers, assalamualaikum, salam sejahtera semua..

Lamanya tak bersiaran. Entry banyak pending. Ni bukan kes beraya sakan tau. Tapi macam tak sempat nak jenguk blog. Pastu berebut fon dengan zhareef. Nak bukak laptop kadang lemau sangat. 

Harini kena rajinkan balik menulis. Kalau tak, sampai ke sudah tak mula menulis. Hari hari jenguk blog. Tp tak up entri. 😬😬



Harini kita try buat kuih yang mak kita selalu buat. Kita biasa tolong. Tapi selalu tolong dah setengah jalan. Disebabkan teringin nak makan kuih cara berlauk macam mak selalu buat, maka nya kita beli acuan dia, then buat sendiri. Bendanya bukan susah pun. Antara nak dengan tak nak je. 

Bukan taknak beli. Tapi kecewa sangat dengan penjual. Selalu jual macam tak ikhlas. Tapi nak untung. Dari kita rasa kecewa lebih lagi, makanya buat je la sendiri kan. At least kita pun dapat 1 lagi pengajaran baru.

Cara nak buatnya pun mudah je. Kita simpan kat sini la ye, apa bahan yang digunakan.

Bahan untuk bancuhan tepung :
- Tepung gandum
- Serbuk kunyit (sedikit)
- Sedikit marjerin/planta (dalam setengah sudu besar)
- Garam (sedikit)
- 1biji telur
- Air untuk membancuh

Bahan untuk inti :
- Isi ayam/daging (boleh guna isi ayam/daging kisar)
- Bawang merah
- Bawang putih
- Serbuk kari (sedikit)
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis

Bahan untuk hiasan :
- Daun sup
- Cili masak merah (kalau nak cantik berseri)

Ni bahan yang kita gunakan tadi. Elok gebu je kuihnya. Tak liat pun. So, siapa nak try boleh la. Next kita nak buat cara manis pulak la.. Kalau ada jamuan ke, dah boleh sumbang kuih ni. 😁😁

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Tuesday, 23 April 2019

Resepi Popia Cheese Carbonara.

4:18 pm 28 Comments
Hai.. Assalamualaikum readers..
Harini kita nak share resepi ni. Kita tahu ramai yang tahu. Tapi share untuk mereka yang belum pernah buat lagi. Ilmu kan perlu dikongsi. Tak gitu.


Popia Cheese Carbonara


Resepi Popia Cheese Carbonara.


Bahan untuk inti :
Sos carbonara (kita guna prego)
Bawang merah / bawang holland (potong dadu kecik kecik)
Sosej (potong kecik kecik)
Isi Ayam
Cendawan Butang (dalam tin) (potong kecik kecik)
Cheesedale
Sedikit Lada Sulah
Susu kotak full cream (suka hati nak letak sikit ke tak)
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Tumiskan bawang holland/bawang merah sehingga naik bau. 

Kemudian masukkan isi ayam dan cendawan butang. Biarkan isi ayam nampak masak.

Kemudian masukkan sosej. Biarkan masak seketika. Kemudian masukkan pula sos carbonara. Kacau rata.

Kalau nampak macam terlalu pekat letakkan sedikit susu fullcream tadi. Sikit je tau. Bukan habis sekotak.

Kemudian masukkan beberapa keping cheesedale. Terpulang ye. 
Then perasakan dengan sedikit lada sulah.
Kalau rasa dia macam tak cukup masin kat lidah yang merasa, letakkan garam sikit.

Siap.

Biarkan sejuk baru boleh gulung popianya.

Thursday, 11 April 2019

Bergedil Udang Kering Sedap!

3:28 pm 32 Comments
Hai readers..
Harini lunch apa je tu.. Harini tekak kita memanggil manggil bergedil ni haaaa.. Dah beberapa hari teringin. So harini baru la rajin nak membuatnya. Lagipin bukan susah mana kan. Tapi bagi orang yang biasa buat tu memang akan rasa macam renyah la sikit. Dulu kita pun dok rasa gitu. Tapi bila dah selalu buat petik jari je la buat benda ni. 


Haaa, korang nak tahu macam mana nak buat? Apa bahan bahannya?
Meh baca meh..

Bahan bahannya : 
Ubi kentang (Ikutlah nak buat berapa banyak ye)
Bawang merah (agak agak je la ye)
Udang kering
Lada sulah
Sedikit garam
Daun sup 
Telur

Caranya :
Potong kecik ubi kentang tadi. Potong 4 ke 6 ke. Ikut suka la. Gorengkan bagi masak ye. Garing la maksudnya.
Dah masak toskan minyaknya.

Hiris bawang merah, Udang kering dan lada sulah kalau nak goreng sekejap pun boleh tau. Tapi kita tak goreng pun.

Terus tumbuk bawang merah + udang kering + lada sulah + ubi kentang yang digoreng tadi. Tumbuk biar lumat ye.

Bila dah ready semua kentang dan bahan tadi masukkan dalam bekas, then potong halus daun sup. Gaulkan rata. Nak bubuh garam sikit pun boleh ya. Kalau taknak, masa pecah telur boleh bubur sikit garam. 

Pastu kepal kepal buat bulat ye. Ikut la nak lonjong ke, bulat leper ke.. Bulat gemok ke macam mana ye. Asalkan nanti boleh masuk perut. 😄😄😄

Pastu nak goreng, jangan lupa salutkan dengan telur okay. Telur tu dipukul rata dulu okay. Pastu celupkan bergedil tadi then gorengkan..haaaaa, siapp.. Senang je la.. 

Wednesday, 27 March 2019

Ikan Cencaru Sumbat / Berinti

8:44 am 19 Comments

Siapa kat sini penggemar ikan cencaru. Tak kira la dimasak apa pun. Sama ada gulai ke, masak secara bakar cicah air asam ke..
Kalau macam kita suka ikan cencaru yang dibuat berinti je. Sumbatkan inti dia kat belah belakang ikan tu. Masak lain kita agak slow sikit nak masuk ke tekak. 

Macam kalau balik umah mil, mil kadang bakar je. Bakar kering je atas kuali gitu. Pastu makan dengan air asam macam tu. Tengok sedap je orang makan. Tapi ntah kenapa kita tak boleh bak masuk ke tekak. Terbayang bayang macam ikan tu tak masak lagi rasanya. Macam macam imagine nak muncul dalam kepala ni pulak. 

Abaikan rupa ikan yang tak cun sebab melekat kepalanya kat kuali.
Hahaha.. Tapi rasa sedap. 👍

Dah lama tak buat ikan cencaru sumbat ni. Sebab faktor, kadang tu ikan dia tak fresh. Tak suka. Sebab ikan cencaru ni bau dia macam kuat. Tak berapa nak fresh, so tak berapa sedap nak dimakan,kan..

So, saja je la nak share kat sini cara cara nak buat ikan cencaru sumbat / berinti ni. Mana laaaa nak tahu kan, kot kot ada adik adik yang baru nak belajar buat kan.


Bahan untuk inti :
- kelapa parut
- bawang putih
- bawang merah
- sedikit air asam jawa
- serai (dipotong halus)
- sedikit garam
- daun kunyit (diracik halus)
- serbuk kunyit / kunyit hidup (ditumbuk)

Cara-caranya :
- tumbuk bawang merah, bawang putih, serai, kunyit (kalau guna kunyit hidup)
- dalam bekas lain, masukkan kelapa, bahan yang ditumbuk tadi, daun kunyit, serbuk kunyit (kita pakai serbuk, tak bubuh kunyit hidup) ,sedikit garam, sedikit air asam jawa
- gaul rata hingga sebati

- ambil ikan yang dah dibersihkan, dibelah belakang, boleh la sumbat intinya. Kalau ada lebihan inti, boleh sumbat di belah hadapan yang kita buang isi perut dia tu.

- kalau nak sedap, boleh je goreng setengah jam kemudian ke. Bagi macam diperap sekejap. So, tinggal goreng, settle

Sebenarnya masak memasak ni tak la susah kan.. Cuma kita kena praktik buat. Kalau tak buat, kita rasa susahnyaaaaa la hai nak masak tu, betul tak?

So, agak agak korang lunch nanti masak ikan sumbat ke tu.. Hehe

Saturday, 2 March 2019

Sambal Sotong Ni Mengancam Selera Awak Ke?

9:02 pm 21 Comments
Hai readers.. Salam hari sabtu.. Harini terlewat update sebab kebizian keluar beli barang dapur. Topup stok mingguan. Siapa kat sini penggemar sotong? Tak kira la sotong tu dimasak apa pun, tetap favourite?

Macam kita sotong ni biasa biasa je.. Nak kata favourite sangat tu tidak la jugak. Then depend pada masakan juga la. Macam sotong goreng tepung tu nyumnyumm.. Sedapnya kalau ratah gitu je kan. Tapi kena makan lepas goreng tu la. Masih hangat hangat gitu..
Kadang kadang kalau makan kat luar, ada sotong ni kita tak berapa lalu sangat. Sebab cara masakan dorang tu. Macam ada bau hanyir macam tu. Tak syok nak makan. Putus selera.

Sambal Sotong

Okay, bukan nak merapu sangat. Al kishnya masa valentine day haritu. Ehhhhh, lamanya peram cerita. Haha.. Masa tu tak tahu nak masak apa. Sekali teringat ada beli sotong. Terus dalam kepala ligat pikir, then bomm 💣 terus dapat idea. Masak sambal sotong 🐙 je la sebab ddy dorang ni suka sambal. Kang takde sambal boleh hilang selera pulak nak makan. Then dah siap masak macam biasa la. Snap 📸 gambar saja letak kat status wasap. 

Tak sangka ada beberapa orang yang kecur liur, kata sedapnya.. Then siap tanya resepi macam mana nak masaknya.
Terus rasa macam, aikkk.. Kan senang je buat sambal sotong 🐙.. 
Tapi kita tetap share resepi. Hidup ni tak boleh kedekut. Kalau kata nak pinjam laki i tu opkos i kedekut la ye. 😅

So, bagi memudahkan adik adik yang baru nak belajar masak tu, kita tepek juga la resepi kita yang tak pro ni ye. 

Bahan bahan : 
Sotong
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Cili blender (cili beli hat kat kedai pun boleh ye) 
Sedikit air asam jawa
Garam
Bawang holland (tak bubuh pun boleh je)

Cara caranya : 
Blender bawang merah dan bawang putih. 
Tumiskan sampai naik bau.
Masukkan halia (diketuk atau dihiris)

Nampak garing sikit, masukkan cili blend. Ikut korang la nak pedas macam mana eh..

Nampak dah pecah minyak, letakkan air asam jawa sikit. Jangan letak banyak..sebab nanti sotong kecut pun ada keluar air.

Masukkan garam secukup rasa.

Agak sambal dah masak, masukkan sotong. 
Gaul rata, agak agak dah cukup rasa, dan ckup masak, boleh la dihidangkan. Sotong tak perlu dimasak terlalu lama tau. Sebab nanti rasa macam liat. 

Sunday, 24 February 2019

Sup Tulang Super Sedap. # Ehhh

10:56 am 23 Comments
Hello readers.. Boring tak korang asik baca blog kita kisah bab makan je. Kalau boring pun tak boleh nak buat apa wakk.. Kita ni kemaruk masak. Anak anak kat rumah opahnya.. Kita syok pulak masak tuk ddy dorang. Maksudnya bila kita masak takde gangguan. So masak dengan rasa happynya la.. In shaa Allah hasilnya sedap. Bak kata Masterchef Sabri. Kita kalau masak kena selawat. Dan yang penting masak dengan hati yang iklhas. Baru orang yang makan tu terasa nikmatnya.. Haaaa.. Gituu..

Hari jumaat kelmarin masa tengah makan tengahari ddy dorang ni saja sembang. Nanti pergi pasar esok nak cari tulang la. Boleh buat sup tulang. Dah lama tak makan. Sedap jugak tu. Pastu beli keteow. Boleh jadikan keteow sup gitu..
Kemain ddy dia punya teringin nak makan. Tapi bagitahu macam tu mudahkan kita la nak masak, ye dok.. Tak la pening kepala pikir menu apa harini? *sambil kerut kening*

So pagi sabtu pergi la pasar. Pergi lewat. Dah kat kul 11pagi baru keluar. Sebab ddy dorang duty hari jumaat sampai sabtu. Sabtu settle duty pagi. Tapi lewat sebab bz. Kerja banyak. Pergi pasar elok pulak pakcik jual daging tu takde. Cuti kot. Actually yang jual daging sorang je kat pasar tu. 
Maka bertabah je la bila pakcik tu tak niaga. 

Pastu kitorang kena la beli tulang dekat TMG je. Pasaraya pun ada. Cuma biasa la sejuk beku dah kan. So taknak menghampakan ddy dorang, kita cakap beli je la. Tengok elok je tulang tu haaa..
Beli la dalam 5ketul je macam tu sebab kita bukan boleh mengunyah pun. Tapi memang nikmat kalau dapat makan sup tulang kan. Kena pulak sambal kicap pedas tu.. Ehhhh... 😆
Haaa, korang tu menjejes ler tue airliur tu kan.. 😄😄

Balik dari beli barang, terus ke dapur, sinsing lengan baju terus basuh tulang yang dibeli. Renehkan dia dulu.. Bak kata orang reneh lama cepat lembut dagingnya. Nak makan pun mudah. Dalam pukul 2 lebih rebuskan tulang tu, dalam pukul 4 baru masakkan bahan bahan rencahnya. 


Dalam pukul 5 ddy dorang cakap nak makan. Terus celurkan dulu keteownya bagi lembut then buat sambal kicap pedas tu haaaa..
Kita pulak tak lalu dah makan bubur. Sampai naik muak ya amat dah. Ambik mangkuk isi keteow sikit. Bubuh sup sikit. Ya Allah.. Dia punyaaaaaa nikmat tu tak terkata la. Sedap ya amaat. Bukan puji sedap ke tidak masakan tu. Tapi nikmatnya dapat makan benda lain selain bubur nasi. 

Tapi kita kalau nak makan pape tu kita bagitahu jugak kat ddy dorang ni. Taklah main makan sembarangan je. Karang gatal ke apa kang, sendiri jugak yang naya. Ye dok..

Ni kita sharekan sekali bahan-bahan yang kita gunakan tuk buat sup tulang ni ye. Kita tahu ramai yang pandai masak. Tapi sharing is caring kan. 💕 Kot la menu kita ni berlainan sikit dari orang lain. Hehe

Bahan bahannya :
Tulang lembu - Reneh/Rebuskan dengan air sahaja ye. Rebuskan dalam 2jam or ikut banyak mana tulang tu. 

Bahan tumisan :
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - diketuk je
Sup bunjut (pilihan nak letak ke tak. Kita letak)
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Lada putih - ditumbuk
Lada hitam - sikit je. Ditumbuk juga
Garam
Kiub / Stok Lembu
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan sampingan :
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara-caranya :
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah, rempah 4 sekawan. Biarkan sehingga naik bau. 

Kalau hasil tumis tu nampak kering, boleh letakkan kuah sup tadi ye. Lepas tu masukkan lada putih dan lada hitam yang dah ditumbuk. 
Masakkan biar nampak naik bau. Tapi jangan sampai hangit pulak tau. 😄

Kemudian, tutup api dapur then hasil tumisan tu dimasukkan dalam kuah tadi. Kacau rata.

Boleh masukkan stok lembu tu terus dalam kuah tulang yang direbus tu ye. Juga perasakan dengan garam. 

Bila dah siap, kuah dah cukup rasa boleh letakkan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng.

Sedia dihidangkan. 

Thursday, 21 February 2019

Daging Masak Lada Hitam Bersama Brokoli

10:41 am 48 Comments
Hai readers. Harini kita cerita pasal makanan pulak la ye. Kita ni tak la terror memasak pun. Tapi sebagai seorang perempuan, seorang isteri dan juga merangkap sebagai seorang surirumah, kena la tahu bab memasak ni kan. Tak kan suami balik buka tudung saji tengok kosong je. So, kena la sediakan makan yang sepatutnya.


Kisahnya haritu ada terperasan kat dalam facebook ke google ntah la. Lauk daging tu dimasak dengan sayur brokoli. Tapi kita tak perasan apa nama menu tu. Last-last google. Kebetulan ada daging dan brokoli dekat rumah. So nak try la masaknya. Rupanya daging masak lada hitam nama dia. 

Then setelah digoogle cari resepi, jumpa la satu resepi ni. Daging Goreng Lada Hitam dan Brokoli oleh Kekny. Kita buat ikut cara dia. Tapi ada juga la kita olah sendiri pastu ada jugak bahan takde. Haha

Kita rasa tang kuah tu sikit. Okay la sedap. Tapi kita tak boleh nak mengunyah, so kita makan bubur je la. Masakan lauk tu untuk en.suami je la. Tengok dia makan pun berselera je.. So kita simpan sini resepi dan cara buatnya supaya next time nak try boleh cari balik kan. Maklumlah. Kadang tu resepi pun boleh terlupa. 😅


Bahan bahannya : (secara keseluruhan)
Lada hitam
Daging
Kicap manis (kat rumah takde)
Kicap masin
Gula (disebabkan takde kicap manis, kita bubuh gula sikit)
Brokoli
Garam
Bawang holland
Air
Minyak
Bawang putih
Sos tiram
Tepung jagung (ikut suka nak bubuh ke tak)

Bahan perapan. (kita perap dalam sejam macam tu)
Daging
Lada hitam (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Sos tiram
Kicap masin
Gula
Halia (ditumbuk)

Cara-caranya :
Daging diperap bahan perapan diatas. Then kita biarkan dalam sejam macam tu. 

Setelah 1 jam. 
Panaskan minyak sikit. Masukkan daging diperap tadi. Kemudian masukkan air. Agak agak la ye. Untuk bagi daging masak lembut. 

Agak agak daging dah lembut je, boleh masukkan sayur brokoli, garam sedikit kalau kurang masin then bawang holland.

Kalau nakkan kuahnya pekat, boleh je kalau nak bubuh sedikit bancuhan tepung jagung ya. Tapi semalam kita tak bubuh. Sebab tengok dah elok pekat cantik je kuahnya. 

So, siap. Mudah je kan. Pastikan daging elok masak lembut dan sayur brokoli tu pun masak ya. 


Sunday, 17 February 2019

Resepi Ayam Halia.

5:46 pm 32 Comments
Hai readers. Harini mabuk nak update blog je. Sementara anak anak takde, kita dok layan blog la. Mana la tahu esok lusa berkepuk kepuk rezeki masuk kat blog ni kan. Aamin.. 

Ehh intro kemain panjang. Al kisahnya masa kat hospital haritu masa dah operate la. Dapat bubur. Lauk masa tu ayam masak halia. Sedih kita tau. Kita ni dah la lapar. Sekali dapat lauk camtu. Kalau keadaan mulut okay masa tu takpe la juga kan. Macam mana la nak mengunyah ayam tu.

Sudahnya kita makan bubur sikit, ambil la kuah ayam halia tu sikit. Makan brapa suap je. Tak sampai 5suap rasanya. Rasa tak lalu dah nak makan. Pastu cakap kat ddy zara zhareef. Nanti makan la lauk tu. Sayang je kalau pulang balik, lauk tak makan. Sedap lauk tu. Cuma kita takde mood nak makan dah. 

Haaa, ddy dorang dok rasa lauk tu, pastu ddy dorang cakap. Nanti balik mersing masak macam ni eh.. Sebenarnya kita pernah masak ayam masak halia tu. Tapi masa tu pregnantkan zara. Tahun 2014 kita ada masak. Ni dah tahun 2019. 5tahun kemudian baru muncul lauk no balik. Haha..

Ayam Masak Halia

Bila dah ada request nak lauk tu, mudah la kerja kita kan. So, today kita masak la lauk ayam masak halia ni. Kita tengok ada macam macam cara orang masak lauk ni. Macam kita, kita guna cara goreng. Ada sesetengah orang buat cara kukus kan? Ikutlah mana senang kan.

So kita share juga la resepi kat sini eh.. Mana tahu ada yang nak cuba sebab lauk ni senang dan cepat disediakan.


Bahan-bahan :
Ayam (ikut suka la nak guna bahagian mana)
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (wajib ada tau)
Tomato
Daun bawang
Lada hitam (ditumbuk bagi hancur)
Tepung jagung (dibancuh)
Air (untuk dijadikan kuah)
Minyak
Sos tiram

Cara-caranya :
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah + bawang putih + halia sehingga naik bau atau sedikit garing.

- Masukkan lada hitam. Gaul rata. Masukkan air sedikit kalau terlalu kering. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata sehingga ayam betul betul masak.

- Masukkan lagi air biar berkuah. Masukkan sedikit sos tiram dan perasakan dengan garam. Boleh tutup dengan penutup untuk ayam benar-benar masak. 

- Bila ayam benar-benar masak, boleh masukkan tomato dan juga tepung jagung yang telah dibancuh tadi. 

- Akhir sekali boleh masukkan daun bawang. 

Saturday, 16 February 2019

Makaroni Goreng Simple.

10:14 am 21 Comments

Makaroni Goreng

Hai readers. Siapa kat sini favourite dengan makaroni? Selalunya korang masak macam mana? Kalau buat makaroni bakar pun sedap kan. Allah.. Dah lama tak makan.. Teringat pulak masa kecik kecik dulu mak pernah buat. Tapi zaman tu takde kamera macam sekarang ni. Tak dapat nak rakam moment tu. 

Kalau sekarang ni kita ada je masak makaroni. Tapi buat goreng je la. Sesimple yang boleh. Janji kenyang makan la orang kata. Malam semalam kebuntuan. Apa nak buat menu pagi ni. Not for me. Tapi for my husband. Even kita tak boleh nak makan sedap sedap, tetap gak kena sediakan sarapan tuk ddy dorang. Balik PT pagi of course lapar kan. Tak kan nanti buka tudung saji kosong je.

So pagi ni sediakan bahan, then terus masak. Bahan bahannya pun senang je. Nak tahu apa je yang kita guna?


Bahan-bahannya :
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam 

*3 bahan ni ditumbuk ye.

Tomato
Daun sup
Sosej
Isi ayam (boleh pakai isi daging kisar juga)
Makaroni (Rebus bagi lembut ya)
Garam
Minyak untuk menumis

Cara masak :
Tumiskan bahan yang ditumbuk (nak blend pun boleh)

Setelah garing boleh masukkan sosej dan isi ayam. 

Agak dah masak tu, boleh masukkan tomato, daun sup dan makaroni.

Perasakan dengan garam ya.

Siap.

Thursday, 14 February 2019

Bubur. Sampai Bila ~

11:14 am 11 Comments
Hai readers.. Baca tajuk siap rasa nak nyanyi pulak lagu misha omar tu haa.. Haha..
3minggu dah berlalu.. 3 minggu jugak la kena makan bubur. Tolak 3hari lepas operate minum susu ikut tiub. Huhuhu..

Masa dekat hospital dorang bagi bubur. Then lauk. Tapi kita tak boleh nak makan. Sebab masalah kita ni, kita tak boleh nak mengunyah. So lidah pun macam tak boleh nak kontrol makanan sebenarnya. Sebab ikatan benang dalam mulut tu la..

Dekat hospital walaupun "soft diet" tapi makanannya tak semua kita boleh makan.. Macam ada sekali tu, dorang bagi lauk ikan salmon kalau tak silap. Sedap. Lembut. So boleh la makan banyak masa tu. Senang nak telan. Kadang tu lauk yang tak kena. Patah hati betul nak makan. Baginya lauk ayam. Keras pulak tu. Nangis tengok lauk. Memang soft diet, tapi sebab masalah mulut kita ni yang buatkan kita jadi terhalang nak makan. Sudahnya suh ddy dorang yang habiskan. Cakap kat dia. Jangan buang makanan. Sayang.. 

Bila doctor janjikan boleh balik, Allahu.. Perasaan tu sangatlah berbunga bunga! Sampai plan nak buat bubur sekian sekian rasa. Kononnya!
Tapi kadang tu tak lalu jugak. Terbayangkan sup ayam + kentang + daun sup. My favourite. Dah buat, makan sikit je. Biasa la, sup ni bila makan dengan nasi, bubuh kicap, alamak.. Sedapnya kan..

Bila makan tak lalu, en.suami perasan.. Then dia pun bersuara.. " Sian isteri abang.. Sampai bila nak makan bubur je kan "..

Then kita jawab balik.. " Takpe la abng.. Daripada minum susu guna tiub tu, baik makan bubur dulu kan.. Redha je la. Asalkan masuk perut sikit sikit "..

Pernah juga sebenarnya give up dengan diri sendiri. Sebab lapar. Pastu tak tahu nak makan apa. Dalam masa yang sama kena "pantang makan".. Tapi cepat cepat pujuk diri.. Ada lagi orang lain yang sakit lebih teruk, tak boleh nak makan. Kena bandingkan diri sendiri dengan orang lain. Agar cepat cepat rasa bersyukur.


Hari selasa baru ni checkup. Balik tu minta singgah ke Mcd. Terbayangkan bubur Mcd. Sebab kalau balik nak terus masak memang tak la kan. Dengan keadaan perut yang tentunya dah bernyanyi sakan. Kat Mersing takde Mcd. So singgah Mcd di JB la. Alhamdulillah. Dapat juga bubur Mcd.


Then hari rabu tiba-tiba datang idea. Nak masak bubur ala Mcd juga la. Kebetulan bahan pun ada kan. Kita buat je. So memang makan dengan selera la. Walaupun macam mana pun, makan bubur ni kenyangnya sekejap je. So, kena la makan berulang. Itupun kalau lalu la. Hehe.
Kita makan bubur sehari 2kali je. Lunch dan Dinner. Pagi kadang minum milo sikit. Itu pun tak lalu. Makanan sampingan lain takde. So maybe boleh kurus la kan pasni. Haha..

Resepi Asal Bubur Ala Mcd

Semalam try buat bubur ala Mcd. So kita share sekali la resepinya eh kat sini. Mana tahu ada yang nak try ke.. Ke kita sendiri terlupa. 😄😄

Isi ayam
Beras
Air 
Stok pati ayam
Halia
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Sedikit garam
Sedikit bawang goreng
Hirisan cili merah (semalam tak letak sebab takde cili)


Thursday, 8 November 2018

Cara Uli Doh Donut

6:14 pm 13 Comments


Hai readers.
Petang-petang gini dah standby minum petang ke? Harini mama zara buat donut lagi. Haha
Kes nya nak bagi jiran rasa. Sebabnya haritu letak gambar donut kat status whatsApp, jiran kata nak beli. Kita tak menjual pun. Haritu pun buat ngam tuk makan sendiri je. So harini kita buat dengan niat nak bagi rasa la.

Cerita pasal buat donut ni, kita tunjuk la step dia ye sesikit. Takde video tutorial tau. Hehe. Sebab dan snap step dia je la. Rasanya boleh je paham. Sebab senang je pun cara dia. 
So, jom tengok step dia. Yang dah memang teror buat tu jangan kecam ye. Kita nak tolong kengkawan yang baru nak belajar je. 

Bahan-bahannya :  (ni ukuran kita ye)
1 cawan tepung gandum (kita guna gelas tinggi sejengkal je macam tu)
1 sudu marjerin
1 sudu susu pekat manis
1 sudu teh yis (kita guna mauripan)
1/4 cawan air (air ni kita tak terus masukkan semua ya, masukkan sikit-sikit)
Secubit garam
Gula ( tak letak sebab nak elakkan terlebih manis)

Cara-caranya : 



Masukkan tepung, planta, susu pekat manis, yis dan kacau rata dahulu. Kemudian masukkan air sikit demi sedikit. 



Gaul rata sampai menjadi doh. Kalau nak tahu doh tu dah menjadi ke belum, pastikan tangan dah tak terlekat dengan tepung doh tu tau.


Macam tangan kita ni, kira doh dah cukup air semua la. Dah tak lembik. 


Uli dalam 10 minit macam tu sebelum bentukkan dia. (kalau ukuran kecik, takyah uli terlalu lama)

Kita buat lubang bila dia dah betul-betul kembang. Kiranya masa nak goreng baru kita buat lubang tengah. 


Sebelum goreng, doh tu kita biarkan dalam sejam tau. Bagi dia betul-betul kembang. Jadi tak la bila makan tu rasa macam yis tak kembang ke apa. Kadang ada rasa pelik kalau yis/mauripan tu tak cukup kembang kan. Bila goreng, donutnya tu macam meresap minyak banyak. (pernah ada pengalaman) 😅


Okay, agak-agak macam mana? Mesti boleh paham kan? So, selamat mencuba. 


Sunday, 4 November 2018

Cuti Hujung Minggu..

5:11 pm 32 Comments
Hai semua..
Hari minggu ni plannya kemana? Kitorang harini duduk rehat dekat rumah je la. Malas nak keluar. 
Semalam dah keluar beli barang,kan.. So harini rehat je la. 

Walaupun hari cuti, tapi sebagai Isteri tetap kena jalankan tanggungjawab macam biasa kan. Malahan lebih lagi rasanya kot. Bila suami ada kat rumah, kena la siapkan makan tu dari breakfast ke lunch kan.. Kalau hari kerja mungkin boleh skip . Pastu gorenglah nugget je untuk budak-budak. Ye dok? Tapi hari cuti tak boleh buat camtu. Mau ddy dorang muncung karang.. Dek perut berkeroncong.. 😄

Semalam masa pergi pasar cari bahan nak masak mee goreng. Untuk makan pagi ni la. Dek kerana terliur tengok orang sini promote mee goreng, So pagi ni menggoreng mee la. Sebab pikir balik, tak buat makan berat kang, cepat lapar nak menanti waktu lunch. Tu pun salah satu sebab la.


Sebelum masak mee, kita uli tepung dulu. Buat doh untuk donut. Entah kenapa la sekarang mabuk menguli donut je. 😅
Tapi sebenarnya nak bagi tangan ni lembut. Biar biasakan diri buat kuih. Mana nak tahu kan, tetiba ada orang suruh buat, tapi tak reti, tangan keras je, tak ke haru. 


Dan paling utama sebab belajar buat selalu tu, orang kata sekali buat tak tentu menjadi kan. So buat banyak kali untuk perbaiki hasilnya la. Sebenarnya teringin jugak nak buat jual. Tapi biarlah dulu. Simpan je angan-angan tu. Janji lepas tuk makan anak dan suami okay la kan.

Then selalu kita mesti whatsApp mak kalau apa yang kita buat tu menjadi. Hehehe..
Jakun je tunjuk kat mak kan. Bukan apa, atleast mak pun happy tengok hasil tangan anak dia.
Contoh macam kita google sesuatu resepi tu kan, kita try, elok menjadi ke.. Kita share la kat mak.
Pastu kalau mak try menjadi, dia pun rasa happy la kan.


Macam harini share gambar donut, dah mak teringin nak rasa airtangan anak dia. Hihihi
Tunggu balik ipoh nanti boleh la buatkan.
Bukan susah pun. Janji ada tukang makannya, ok la kan. Nak membuat tu rasa semangat la sikit. 😄😄



Untuk lunch menu simple je la. Malas nak masak yang berat-berat. Sekadar ayam goreng kunyit dengan sambal telur hancur je. Settle. Then sambal bilis kering ddy dorang sentiasa ada stok. So tak risau sangat la. 

Korang hujung minggu buat apa je.. Jenjalan ke.. Kat mersing ni boringlah.. Bukan ada mall pun kalau nak jenjalan. Nak turun kluang ke.. Jauh. Then lebih menjadi kepada buang masa je. So bagi kita santai santai je la kat rumah. Bonding time dengan family kan.. Tu la cerita hujung minggu kami sekeluarga..



Tuesday, 23 October 2018

Nasi Lemak Kasih Sayang & Pau Goreng Rasa Cinta!

11:54 am 19 Comments
Hai readers!
Ehh over pulak tajuk harini kan. Haha
Sesekali terover dekat blog sendiri takpe la kan..
Bukan selalu pun.



Sebenarnya kan dah beberapa hari jugak la teringin nak makan nasi lemak. 
Tapi tu la. Bila beli selalu tak kena dengan anak tekak.
Sambal pedas yakmat. Sampai tak boleh nak makan.

Pastu kang, telur mata dia sikit (kecik)
Pastu kang ikan bilis sekor.
Kacang lebih pulak. Senang kata susah nak dapat nasi lemak yang complete set la gitu.

Malam tadi tanya ddy dorang. 
Boleh ke esok buat nasi lemak. Boring la asik nak masak mee je. (Mee tu maksudnya mee noodles ke, bihun ke, kiranya spesis mee la)
Mujur la ddy dorang ON je bila cakap nak masak nasi lemak. So, zasss datang semangat nak masak tu.

Bangun pukul 6 tadi. Berkobar kobar la perasaan. Yela, nak masak apa yang memang kita nak makan,kan?
Lepas solat subuh, dalam jam 6setengah rebus telur dulu. 
Lepas tu goreng ikan bilis then terus buat sambal.
Settle sambal baru masak nasi.

Nasi tak masak awal sebab jam 6setengah tu ddy dorang keluar PT pagi. 8setengah baru balik. So masak cepat-cepat kang, nasi pun cepat sejuk.


Dalam masa nasi nak tunggu masak, terus capai tepung, then uli doh untuk buat pau goreng pulak. Sebab semalam petang dah buat inti kelapa.
So pau goreng rasa cinta tu berintikan kelapa la.


Sebenarnya first time juga la buat pau goreng. Sekarang kan buat sarapan dah macam style mak pulak. Kalau ada makanan berat, mesti ada sejenis kuih jugak. Hehe

Mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan?
Mana menurun nya sikap mak ke anak, kan? Hehe

Merujuk pada nama sarapan harini, ddy dorang makan nasi lemak tadi. Pastu dia cakap. 
"kenyang nyaaaa.. Ayg bubuh apa dalam nasi ni?"

So kita pun jawab la dengan selamber..
" Kita bubuh Kasih Sayang je tadi "

Hehee.. In shaa Allah.. Kalau rasa nak buat suami makin sayang, kita cuba la tambat hati dia dengan masakan kan. Perut kenyang, dia pun senyum girang! 
Ehhh. Haha

Sponsor

Comments