Sponsor

Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts
Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts

Wednesday, 19 September 2018

Perkasam Ikan Sg. Pahang

5:54 pm 5 Comments

Perkasam Ikan Sg. Pahang


Hai readers. Siapa kat sini suka dengan ikan perkasam? Orang kata, makan lauk ikan perkasam dengan nasi putih panas pun dah berselera dah kan? Tu bagi penggemar ikan perkasam la kan..

Jiran depan rumah promote ikan perkasam ni. Promote dalam group whatsApp. Tapi sebenarnya kita tak pernah lagi jumpa dengan jiran tu. Hehe
Tengok macam sedap je. So tanda support orang berniaga, kita pun beli la sebekas. Rm5 je pun. 
Tak tahu la jenis ikan apa yang dibuat perkasam ni. Kita main beli je. Katanya ikan sg. pahang.

So tadi masak lauk tomyam. Pastu terbayang sedapnya ikan perkasam ni. Then ddy dorang balik, baru goreng. Makan panas panas ikan perkasam ni. Ya allah. Pertama kali la makan lauk tomyam sekali kan dengan ikan perkasam. Sedapnya. Ikan perkasam kan masin masin masam gitu kan. Ntah kenap tomyam harini tak berapa nak masam. So sedap la pulak.

Ke sebab lapar, tak tau la pulak. So, kalau habis stok perkasam ni, boleh la repeat order lagi. Buat stok. Orang kata ikan perkasam ni, lagi lama disimpan, lagi sedap rasanya kan?

Wednesday, 12 September 2018

Buah Melaka atau Onde Onde

12:10 pm 11 Comments

Buah Melaka atau Onde Onde


Hai readers.. Siapa kat sini penggemar kuih buah melaka? Atau ada sesetengah tempat panggil Onde Onde..

Buah melaka ni sedap, lagi lagi kalau bila dimakan tu, inti dalamnya gula melaka tu elok cair. Memang nikmat. 

Nak buatnya taklah susah. Janji bahannya ada semua. Mungkin rasa macam renyah sebab ianya macam kena rebus dulu kan bagi masak. Tapi sebenarnya taklah susah mana pun. 

Mungkin ada yang tak tahu apa bahan yang diperlukan, kan? 
So saya share disini ya. Mungkin ada yang nak cuba buat petang ni untuk minum petang.

Bahan bahannya

1. Tepung Pulut
2. Gula Melaka
3. Sedikit air untuk membancuh tepung
4. Pewarna
5. Kelapa parut
6. Air untuk merebus

Agak agak tahu tak cara nak buatnya macam mana?

Bancuh tepung tu jangan terus bubuh air banyak tau. Agak agak. Jangan terlalu lembik bancuhan tepung tu. Atau terlalu keras. 

Bubuh pewarna jangan terlalu banyak. Kalau guna air pandan, tak perlu bancuh bubuh air kosong. Macam saya bubuh pewarna hijau dan merah sirap ros. So bancuh tepung guna air masak la.

Dah siap adunan tepung, boleh la gentel bulat bulat. Then leperkan pastu bubuh gula melaka. Gula melaka tu agak agak la ye. Jangan terlalu banyak sangat. Takut masa merebus dia pecah. 

Masa rebus tu macam mana nak tahu dah masak ke belum, kalau dia timbul, dan tepung dah lembut tu, maknanya dah masak. 

Bila dah masak, boleh golekkan di kelapa parut. So siap. Selamat mencuba. 

Thursday, 6 September 2018

Gabungan Menu Simple Yang Sedap.

12:30 pm 7 Comments
Hai readers. Bila dah nama pun mak, isteri, perkara yang memeningkan kepala mestilah bab masak kan?
Macam mana tak pening. Kadang tekak sendiri nak kan menu lain. Tapi tekak orang lain tak berkenan dengan menu tu. 

Bila minta cadangan menu, katanya "masak la apa apa". Kalau "masaklah apa apa" tu sebenarnya adalah sejenis menu, kan mudah. Betul tak?

Haritu sembang dengan adik ipar. Sembang punya sembang, tergabung la menu ni semua. Kebetulan bahan pun ada untuk buat. So jadilah menu simple untuk lunch hour gitu. Ddy dorang la haritu potpet kata nak suruh buat sambal belacan. So, buatkan la sikit. 2hari juga la baru habis sambalnya. 

Korang masak apa harini?

Sambal Belacan + Ulam Daun Selom
Ayam Goreng Berempah

Petola + Cendawan Tumis 




Tuesday, 21 August 2018

Ayang Sebelum Kawen Pernah Belajar Siang Ketam Ke?

9:29 pm 6 Comments

Haha.. Tengok tajuk pun mesti orang cakap, siang ketam pun tak kan tak reti. Ye dok?

Tu pertanyaan ddy zara tadi. Setelah hampir 5tahun kawen baru ddy dorang nak tanya. Yela, masak ketam pun baru 2kali kan..

Kali pertama masak pun dalam tahun ni jugak. Actually masa sebelum kawen dulu ada la tengok mak siang. Tapi tengok je la. Tak masuk dalam kepala pun. Bila nak masak buat kali pertama tu gigih tengok youtube. Maklumlah, maklumat dihujung jari kan. Hehe

Sembang dengan kak TB, katanya tengok kat Youtube je senang. Bagus jugak kan Youtube ni, banyak membantu. So bila ddy dorang tanya tadi, dengan mudah nya cakap kat dia, tengok je utube. Kan senang. Kalau tanya orang pun, mesti orang akan cakap macam tu. Google je.. Utube kan je..


Semalam ddy zara beli ketam dari kawan dia. Fresh. Kawannya hantar malam tadi. Baru lepas tangkap agaknya. So kita jadikan lauk la harini. 6 Ekor Rm15. Ya Allah manisnya isi dia. Walaupun dalam gred C kot, tapi okay la makan berdua. Budak budak bukan makan sangat pun. 

Next time boleh repeat size besar sikit. Baru syok layan makan kan? Hehehe

Wednesday, 8 August 2018

Udang Celup Tepung Rangup

9:58 pm 11 Comments


Udang Celup Tepung Rangup | Harini entri makanan la pulak eh. Lama dah tak cerita pasal makanan kan? Entri semalam tentang Pasar Segar Bandar Mersing kan? Masa di pasar tu kitorang kan beli udang segar. 

So, haritu tak tahu nak masak apa. Selalu udang ni fungsi dia jadi rencah je dalam lauk. Tapi kali ni taknak buat rencah. Taknak buat sambal. Sebab budak budak suka udang, so try menu senang ni je la. Yang penting, tak pedas. 

Udang Celup Tepung Rangup. Nak goreng udang ni, kalau boleh pilih yang besar sikit sizenya kan? Baru best makan. Ambil dalam 16ekor macam tu untuk goreng. 

Nak goreng bagi tepung tu bersalut elok mudah je. 
Bahan pun senang je. 

- Udang
- Telur
- Tepung (Saya guna tepung goreng ayam bestari Original je)

Caranya, mula mula panaskan minyak dulu.

Udang dicelup pada telur. Then celup ke tepung. Then celup ke telur balik, pastu celup ke tepung. 

Kiranya 2kali salut la gitu. Nampak la tepung tu tebal sikit. Boleh je sekali salut. Cuma sekali salut, tepung tu macam tak bersalut banyak je la kan. 

Paham ke idok ni? πŸ˜…
Salut kali kedua kat telur tu, sekadar celup je tau. Bukan celup beria sangat. Karang tertanggal tepung celupan pertama tu.

So, siapa nak try buat udang celup tepung dah tahu la kan macam.mana caranya bagi tepung tu nampak tebal je.

Selamat mencuba. πŸ€—

Thursday, 12 July 2018

Lala Masak Masam Manis

9:04 am 13 Comments

Lala Masak Masam Manis | Assalamualaikum.. Dah beberapa hari rasanya tak update blog. Kekangan masa sekejap. Ditambah pulak keadaan diri yang kejap ke sana. Kejap ke sini. Appoiment dengan hospital lagi. Bukan pregnant ya. Pasal masalah kesihatan yang lain. Nanti ada masa mama zara update ye. Tu pun kalau rajin. Hehehe

Nak cerita pasal masakan harini. Sebenarnya tak pernah masak Lala sejak kawen. Yeeee sejak kawen ye. Sebab tak yakin nak membeli. Takut terkena lala yang dah tak fresh atau busuk. Tak reti nak pilih sangat. Lagi-lagi kat TF tu. Sebab dulu masa pregnantkan zara pernah terkena. Beli kerang. Sekali kerang busuk. Alahai.. 

Malam kelmarin ke TF. Tengok lala macam ok je. Sebab dah lama tak makan,kan.. So yakin je la tengok lala tu nampak masih okay. Balik terus masak. Sebab tak berani nak simpan, takut busuk. Kang satu penyesalan pulak. 

Pumpang kat dapo, sediakan apa patut, maka terjadilah lala masak masam manis. Alaa, senang jeee.. Resepi main hentam hentam janji cukup rasa.

Bahan-bahan : 
- Lala
- Bawang merah (dihiris)
- Bawang putih (dihiris)
- Sedikit halia
- Serai
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Sedikit garam
- Sedikit air
- Sedikit minyak
- Sedikit cili kalau nak bagi pedas. Cili api boleh, cili kisar pun boleh ye.

Done.

Tuesday, 3 July 2018

Jamuan Raya Geng Kerja Pulak

3:53 pm 7 Comments
Jamuan Raya Geng Kerja Pulak | Assalamualaikum.. Harini nak cerita pasal masak masak lagi. Haritu kita ada cerita kan, pasal ddy zara ada potluck tu? Nak tahu cerita pasal potluck terjah SINI ehh.. 

Haa, hari rabu ddy dorang cakap, hari jumaat (30.06.2018) ada jamuan makan. Nak bawak apa eh.. Terus blur dengar tu. Terus cakap "hahhh, ada lagi??"

Yela, pelik sebab sebelum ni takde pulak buat makan makan. Otak ligat pikir. Pastu cakap la, nak goreng bihun ke? Ddy dorang kata bihun ada orang nak bawak. Okay hari khamis bagitahu ddy dorang, buat spagetti goreng je la, boleh ke? Mak mati akal dah. Nak buat kuih idok pandai. Lagipun leceh. Anak susah nak bagi kerjasama. 

Nak buat kek, baru je jamu kek kan? Even sedap kata dorang, tak kan nak buat benda sama. Bukan nak niaga. Nak jamu orang kut. Haha.

Nasib baik nak goreng spagetti je, ddy dorang ON je. Janji bawa kan? Pepagi masak. Dalam kul 7 sediakan semua. Terus goreng. 7.50pagi settle. Sebab ddy dorang kata nak pergi dalam kul 8. Tapi dok kalut macam macam, 8.15pg baru keluar. Tak kisah la, janji dah selesai masak. Janji lega dah sebab selesai 1 perkara. 


500gram makaroni saya guna untuk bajet dalam 10orang tu. Tak tahu la betul 10orang ke lebih. Malas guna spagetti lidi tu. Renyah pula rasanya. Untuk 10 orang makan anggarannya. Dapat 1 bekas besar ni. Harapnya sedap la dorang makan. Hehe
Orang kata biar berebut tak cukup. Nanti orang akan teringat ingat airtangan kita tu. 


Elok ddy nya balik nampak bekas kosong. Terus tanya, habis ke.. Ke ada yang bawak balik? 

"Bini abang buat, mesti la habis"

Haha.. Tersenyum je la dengar. Syukur sangat. Bukan minta pujian. Tapi minta masakan kita dihargai je, kan?

Rasanya last la ni kut masak masak. Sebab ddy dorang pun bulan 7 ni nak posting dah. Posting mana? Yang belum tahu nanti saya share ye. Kami bakal berpindah ke tempat baru. 

Friday, 1 June 2018

Cooking With Love - Puasa ke 16

10:00 pm 15 Comments

Cooking With Love - Puasa ke 16 | Sekejap je dah 2 minggu berpuasa kan. Tahun ni dugaan sikit time puasa. Ddy dorang kena kursus balik. So kawan bersahur dan berbuka takde la. Bila geng makan takde, agak blur juga la apa nak dimasak. Sebab tukang makan takde kan. Nak harapkan kita ni, makan ala kadar je pun. 

Untuk menu berpuasa harini, sebenarnya niat untuk makan berbuka nak buat cucur udang je. Buat rangup rangup. Tapi tak kesampaian. Pakcik yang jual ikan tak datang pula. So pikir punya pikir, kita buat roti jala je la. Sebab memang teringin pun. 


Ikutkan nak makan roti jala tu dengan kuah kari daging. Tapi stok daging takde dekat rumah. So jadinya kari ayam je la. Potong ayam kecik kecik macam mak selalu buat. Rasa best sikit bila makan tu. 

Sebenarnya makan tak la semegah mana. Janji ada benda nak makan kan. Next tak tahu apa nak masak. Dengan bahan dah terhad. Hehe..
Saya ni senang je. Kadang dalam kem ni ada je yang cod jualan. Tak kisah la yang frozen ke apa. Kalau yang frozen, harga ok, rasa okay, beli lebih terus. Senang. Biasanya kalau beli pun samosa frozen. Sebab dah tahu rasa dia memang sedap. 

Okay la, untuk harini saya share sekali la resepi untuk menu ni ye. 


Bahan bancuhan tepung roti jala :-

- tepung (agak-agak la ye nak banyak mana)
- sedikit santan
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- sedikit planta
- sedikit air untuk membancuh (jangan terlalu pekat / cair)
- sebiji telur


Dah selesai bancuh tu, nanti boleh blend la ye. nak bagi tepung tu supaya tak berketul-ketul. Kalau berketul karang, susah pula tepung tu nak keluar kat acuan yang berlubang tu. Senang je kan. 


Untuk resepi kuah kari :

- bawang merah
- bawang putih
- halia
- kayu manis
- bunga cengkih
- buah pelaga
- bunga lawang
- daun kari (kalau ada la)

Ditumiskan terlebih dahulu sehingga naik bau atau sedikit garing.

- rempah kari

Masukkan rempah kari then kacau rata. Nak bancuh siap dengan air boleh. Atau air masuk kemudian pun boleh. Saya masukkan air kemudian. 

- masukkan air. Agak agak bersesuaian untuk dijadikan kuah ye.

- ayam
- ubi kentang

Dan masukkan air, bolehlah masukkan ayam dan kentang. Biarkan dia mendidih sekejap.

- santan

Agak agak je letak santan tu. Tak perlu terlalu banyak. 

- garam

Jangan lupa perasakan dengan garam. Kan senang je. 


Thursday, 24 May 2018

Cooking With Love : Puasa Ke-8

10:18 pm 12 Comments

Cooking With Love : Puasa Ke-8 | Assalamualaikum, macam mana dah puasa ke-8 ni? Sekejap je dah seminggu berpuasa kan. Saya tak terasa sangat, tapi terasa kosong puasa dah beberapa hari ni. Sebab ddy dorang kursus balik di KL. So bersahur dan berbuka sendirian je la dengan anak anak. Makan je la apa yang ada. Nak masak pun feel tu macam takde. 😭😭
Sebab masak beria bukan ada tukang makan.





Untuk harini, masak simple je la. Cari mood juga nak masak. Buat bihun goreng je dengan goreng kuih cucur badak instant. Ingatkan goreng bihun anak anak takmau makan. Biasalah budak budak kan. Selalu makan main main je. Sekali harini banyak pula dorang makan. Seronok tengok. 

Berbuka dengan anak anak ni senang nya masak je la apa apa. Janji boleh makan. Saya berbuka jenis tak makan berat berat. Memadai ada kuih dan air. Cukup dah. 
Untuk lauk harini buat untuk anak-anak je, ikan tenggiri kut masak kicap je. Tu pun takmo makan. 



Erm... Agak agak apa menu untuk esok ye.. Meh la share. 

Saturday, 19 May 2018

Cooking With Love : Puasa 1

2:22 pm 4 Comments

Cooking With Love : Puasa 1 | Boleh ke share menu berbuka ni? Bukan niat nak buat orang terliur dikala waktu tengahari ni. Tapi sekadar memberi idea juga kepada pembaca diluar sana. Mesti ada yang buntu, apa nak masak untuk berbuka kan? Betul tak?

Selalunya la, awal puasa elok je segala idea datang. Dah masuk beberapa hari nanti, mula la kebuntuan tu datang. Pastu tekak pun tak berkenan dengan lauk ni la.. Lauk tu la.. Betul tak?

Kalau bercerita pasal bulan puasa ni, saya jenis berbuka bukan terus terkam nasi tau. Tak boleh masuk. Tapi kalau balik rumah mil, situasi tu kena la tempuh. Susah perut nak terima nasi bila berbuka. Tapi apakan daya..

Saya kalau berbuka, lebih suka cari yang ringan dulu. Ikutkan sunnah la begitu kan? Kalau nak makan yang berat ni digalakkan lepas terawih kan? Tapi sepanjang berpuasa la, dari kecik sampai la dah kawen, memang nasi saya akan jamah sahur. Bukan sebab nak diet ke apa. Sebab tak boleh nak masuk. 


Untuk puasa pertama Khamis, (17 Mei 2018) menu simple je. Hanya goreng keteow dan goreng popia. Kebetulan memang buat stok popia frozen. So, tak perlu la keluar ke Bazar. 


So kalau sesiapa tak tahu nak berbuka apa, boleh la nanti cari popia ataupun keteow goreng kan. Tak kira la masak sendiri atau beli. 



Wednesday, 18 April 2018

Masakan : Sup Tulang Lembu Bersama Bergedil.

7:57 am 15 Comments
Sup Tulang Lembu Bersama Bergedil. | Hari jumaat lepas ddy ZaraZhareef ada beli tulang lembu. Katanya dah lama tak makan sup tulang. Actually tu my favourite juga. Siapa yang tak suka sup tulang, betul tak? 
So pagi hari ahad baru masak. Masak sup tulang ni bukan la susah pun. Rebuskan dia sampai empuk, pastu baru tumiskan bahan bahan lain macam rempah sup bunjut + rempah 4 sekawan + halia tu kan?
Pastu bubuh lada sulah juga bagi rasa lagi. 


Selalu kalau masak sup tulang, perkara paling pening pikir, apa lauk lain yang boleh ngam ye? Kengkawan selalu makan dengan apa lagi? Macam say haritu tak tahu ada yang ngam. So saya buat bergedil je la. Sebab dah lama pun tak makan. Lawan lain sup tulang pastinya kena ada sambal kicap pedas, betul tak? Baru selera terangkat. 

Resepi bergedil

Ada ke yang tak tahu macam mana nak buat bergedil? Senang je sebenarnya. Kalau cara saya, ubi kentang potong la bulat ke petak ke, ikut la suka macam mana kan, pastu goreng kan bagi empuk. Dah masak, toskan minyak dulu ye. Hiris bawang merah, gorengkan sekejap bersama udang kering dan juga lada sulah (anggaran sendiri). Nampak macam masak sikit, angkat, toskan.

Lepas tu tumbukkan semua bahan tadi. Termasuk ubi kentang tu. Ada orang suka lenyek lenyek kan je. Ikut mana senang la ye. Ambil dan sup, hiris halus. Gaul kan sekali. Tak perlu bubuh garam pun takpe. Sebab udang kering ni kadang dah masin. Kepalkan dia buat bulat. 
Ambil sebiji telur, kacau rata. Lepas tu celupkan bergedil tadi pada telur. Gorengkan. 

Mudah je sebenarnya kan? Sebelum buat rasa macam renyahnya. Bila dah buat, ehhh, sekejap je dah pun siap untuk dihidang. 

Saturday, 7 April 2018

Sambal Petai

5:16 pm 12 Comments
Hi readers, buat apa petang petang macam ni? Seronok kalau dapat keluar beriadah kan? Bawa anak berjalan. Mak pun dapat keluarkan peluh yang liat nak keluar. Hehe..



Lunch tadi makan apa? Untuk harini mama ZaraZhareef masak sambal petai + ikan bilis je. Pastu goreng ikan. Lauk yang simple sebab tekak terbayangkan sambal petai tu je. 

Masa balik Ipoh sebulan lepas, mencari juga petai. Tak muncul pula. Misi mencari sambung ke gemas. Semalam ke pasar malam, kebetulan awal awal gerai dah jumpa. Rezeki sangat la kan.

Sambal Petai Mudah


So harini kita menyambal je la. Makan dengan nasi putih panas pun dah cukup. Nikmat. Dah macam orang mengidam pulak. Hehehe

Sunday, 18 March 2018

Resepi Tomyam Merah

8:33 pm 9 Comments

Resepi Tomyam Merah


Hi readers tersayang.. 
Lama kan tak post resepi atau gambar makanan kat blog ni. Sepi sekejap dunia masakan sebab sebulan balik rumah mak, sebulan juga laaa tak masak. Harapkan mak masak je. Yela, bukan selalu dapat makan masakan mak kan? Walaupun hanyalah ikan goreng & telur dadar.. Umpama nya la. Hehe

Setelah sebulan, dapur kita berasap kembali. Balik gemas menu pertama yang kita nak sangat makan ialah tomyam merah + sayur banyak. Jemu la nak makan lauk bersantan. Kalau dapat yang masam masam ni memang best la kan. So tadi pergi cari bahan masak, cari semua bahan untuk buat Tomyam Merah. Memang dah terbayang betapa sedapnya. Walaupun simple, janji sedap ditekak. 

Antara bahan yang diperlukan :
- Sedikit isi ayam
- Lobak merah
- Anak jagung
- Kacang Pis
- Tomato
- Serai
- Cendawan
- Bunga Kubis ( harini tak bubuh)
- Sedikit asam keping
- Pes tomyam
- Sedikit garam
- Air untuk dijadikan kuah
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit hirisan bawang merah
- Sedikit bawang putih

Cara - caranya : (ini cara saya ye)
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan serai. Masukkan pes tomyam

- Bagi naik bau sikit, kemudian masukkan air. Masukkan juga sayur kacang pis, lobak merah, kacang pis, ayam serta anak jagung

- Dah mendidih, masukkan pula cendawan, tomato dan garam secukup rasa. Biarkan cendawan masak & tomato lembut sedikit. Tutup api. Settle





Sembang tepi : Tomyam ni boleh jadi lauk orang malas pun iye kan. Heheheh

Monday, 12 February 2018

Ayam Berempah & Tomyam merah.

9:49 am 12 Comments

Ayam Berempah & Tomyam merah.


Hai readers. Rasa macam lama sangat kan kita tak menaip. Mood swing sangat la wakkk.. So harini kita gagahi juga jari jemari mengetuk keyboard tipon ni. Nak on lappy hero heroin yang conquer. 

Kisah haritu je. Masakan kita. Kalau ada sampai ke harini basi dah. Haha. Mujur gambar tak boleh bau, ye dok?
Sambil bagi ilham kat kengkawan, sambil kita rasa ter-Inspirasi untuk lebih pandai lagi dalam masak memasak. Tak gitu. Haha



Bila mood masak datang, macam macam nak masak. Tapi kadang blur menu apa yang nak dibuat. 

Kisahnya haritu tak tahu nak masak apa. Disebabkan dah lama tak buat ayam goreng berempah, so pagi-pagi dah perap. Malam keluarkab siap siap kasi habis aisbeku. Ddy zara ada request nak ayam tu, so dapat dah 1 menu. Kita pulak bak menu masam masam. Ni bukan kes pregnant ke apa tau. 



Tapi dah muak lauk bersantan semua. So mikirkan ada pes tomyam merah tu, kita masukkan sayur semua dalam tu. So dah jadi 1 menu. Ddy dorang ni jenis kalau makan mesti nak kena ada sayur. So kalau nak masak lauk ayam ke, ikan ke, sayur mesti ada. 

So menjadi la 2 menu. Kalau ikut tekak sendiri, nasi + telur dadar + kicap pun dah mabelessss. Haha..

First time sebenarnya buat gabungan lauk ni. Selalu ada tomyam, mesti nak ada telur dadar, kan? So kali ni kita tukar menu lain. 

Agak agak korang masak apa harini? Kita masak simple simple je kut. Sebab plan malam nanti nak goreng keteow. Makan panas panas. 

Ohhh nikmat!  

Monday, 5 February 2018

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung Salai.

10:35 am 15 Comments

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung Salai.

Hi, assalamualaikum! 
Harini bersiaran lagi. Cerita pasal masak masak lagi. Kalau kebetulan fon kat dapo, boleh lah snap hasil masakan yang tak seberapa ni. Ehh bukan nak menunjuk macam kita ni pandai masak. Tapi rasa nya tengok hasil masakan sendiri ni pun macam terapi jugak kan? Lagi lagi kalau masakan tu, suami makan takde nak komplen. 

Kalau baca tajuk yang panjang lebar tu kita masak ayam kampung salai. Ayam tu mak mertua bekalkan masa nak balik ke gemas. Sebenarnya kan, dulu kita ni tak suka betul dengan ayam kampung. Yela, liat dan keras kan. Haha..
Sekali dah kawen, memang mak mertua kita tak makan ayam biasa ni. Dia kalau makan memang makan ayam kampung camtu.

So dah disebabkan begitu, kita pun ikutlah tersuka jugak. Haha
Dulu pernah sekali masak, lama dah. Tak ingat masak apa ayam tu. Tapi liatnyaa kawwwww! Haha
Serik jap nak masak ayam kampung dah walaupun masak lama dah tu. Pastu kali ni mil bagi ayam kampung salai kan, sedap. Tekak pulak ala ala orang mengidam (ngidam kerja lapar nak makan ehh), terbayang sedapnya kalau buat masak kuning ni.

So memang sedaplaaaa layan anak tekak. Haha. Ddy zara pun tak cakap apa. Kita sedap lettew. Suami ni kalau makan tak complain paham je la kan. Kalau dah kita rasa sedap, dia komplen, suh dia pergi dapur masak pulak. Ingat apa, masak sedap², complain pulak tak kena ngan tekak la, apa la, suh dia buat. Huhuhu

So, melepas sudah hajat si anak tekak nak makan ayam kampung salai masak lemak cili api. 

Ehhhhhh.. kenapa terbayang bayang lagiiii ni. Alahai ~

Tuesday, 19 December 2017

Resepi Asam Pedas Ala Melaka

1:08 am 10 Comments
Hi, assalamualaikum.. Ya Allah, berhari hari pending entri. Walhal draf dah. Kisahnyaa..
Haritu share gambar asam pedas ni di group masakan. Tak sangka banyak juga respon. Ada yang nak kan resepi. Jadi harini saya share la ye disini. Senang bila ada yang search di Carian Google. 



Resepi Asam Pedas Ala Melaka. 

Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Air Asam Jawa
Air kosong (kalau terlalu pekat)
Cili Giling/Blender
Sedikit Garam
Ikan (terpulanglah nak bubuh ikan apa pun)
Bendi
Bunga kantan (atas pilihan)
Daun kesum ( atas Pilihan)

Bahan untuk memekatkan - Halba
Tapi jangan bubuh terlalu banyak. 

Caranya :
1. Blender bawang putih + bawang merah + halia

2. Tumiskan sehingga naik bau atau sedikit garing.

3. Masukkan cili blender. Tumiskan sehingga naik bau atau sedikit garing (pecah minyak)

4. Masukkan air asam jawa. (Banyak mana asam tu, agak-agak la ye) kalau terlebih pekat, bubuh air kosong biasa sikit.

5. Masukkan halba sedikit. Kalau masak sikit masukkan macam bubuh garam tu je. Jangan banyak sangat.

6. Kalau ada bendi, masukkan bendi. Ada bunga kantan/daun kesum masukkan sekali.

7. Bila menggelegak sikit, masukkan ikan & perasakan dengan garam.

8. Siap. 

Nota : 
1. Ikan tak perlu masak terlalu lama ye. Risau nanti hancur isi nya.

2. Sesetengah orang bubuh lada hitam sedikit. 

Thursday, 14 December 2017

Asam Pedas Gaya Masakan Melaka.

1:50 pm 6 Comments

Hi, assalamualaikum.

Asik tertangguh je nak taip bagi habis. Taip sikit draf. Taip sikit, draf. Okay la, harini nak cerita pasal masakan la pulak. Lama dah tak bebel pasal masak memasak ni kan. 
Errkk.. boleh ke buat tajuk macam tu? Haha..
Macam gempak jeee kan cara masakan tu. Kita takde la terror dalam masakan pun. Tapi boleh la, dalam tak reti tu, boleh lagi la buat anak & suami kekenyangan.


Asam Pedas Gaya Masakan Melaka.


Saja la nak share pasal Asam Pedas. Cerita pasal asam pedas la dalam entri kali ni ye. Actually, lepas kawen pernah la try buat asam pedas. Tapi macam 'gagal' je. Hehehe.. 2x jugak la buat. Macam tak menjadi. Diri sendiri nak makan pun macam takde feel. πŸ˜…

Masa sebelum kawen selalu je tolong mak buat asam pedas. Tapi yela, tolong tolong je la pun. Bukan dari air tangan sendiri yang buat dari mula hingga ke akhirnya.
So bila dah kawen, dari mula sedia bahan, sampai ke memasak, rasa macam lain je. Paling tidak mesti salahkan cili giling. Sebab selalu pakai cili giling beli je. Selalu cakap, kenapa la warna dia tak merah sama macam mak buat. 

Pastu, adik ipar (adik ddy Zara Zhareef) suka masak asam pedas. Kita suka asam pedas dia buat. Sedap. Pekat. Suka yang tak tahannya pedas je la. Kita kan tak tahan pedas. Hehe..

Pastu belajar la dengan dia. Berguru dengan mak sendiri tak menjadi,kan asam pedasnya.
So tanya la dia, apa yang dia bubuh dalam asam pedas dia bg kuah pekat tu.

So, bila dah tanya, dapatlah tahu bahan lain yang dia bubuh.
Nak tahu apa?

"Halba"..

Oohh.. halba rupanya tuk memekatkan kuah dia. Huhuhu..
So, dengan keyakinan yang tinggi gitu, satu hari tu teringin la sangat nak makan asam pedas. So keluarkan je la ikan yang ada dalam freezer. Haha.. Tak tahu la ikan apa. Sebab beli ikan dengan mil di Melaka. Dia siang ikan dia, dia siangkan sekali ikan tuk kitorng. So memang keluarkan tuk masak je la. Sebab dah pack 1-1 plastik.

Pastu ais dah habis masa nak masak tu tengok tengok ikan siakap. Blurr jap. Boleh ke ikan siakap masak asam pedas???? Bukan selalu siakap masak 3 rasa atau stimkan ye?? Dek kerana teringinkan asam pedas, bedal la jugak. Haha.. sorry ye, kita bukan penggemar asam pedas. So tak berapa tahu sangat ikan apa yang sesuai. Tapi lepas ni dah tahu kut sebab dah tersuka asam pedas dah. Heehe

Untuk kali pertama buat asam pedas ikan siakap adalah seperti dibawah. ⬇
Mula mula buat togel gitu je lauknya. Ikan dan kuah semata. Sebab bendi takde dalam stok .





Hat gambar kedua tu setelah diolah pada malam hari kejadian. Petang tu kebetulan keluar pergi barang dapur. So cari bendi. Malam tu, panaskan kuah balik, keluarkan ikannya dahulu sebab taknak isinya hancur. So masakkan bendi dengan kuahnya. Alhamdulillah. Nampak lengkap je bila dah ada bendi. 



Gambar ketiga ni pulak masakan hari isnin (11.12.2017)
Kebetulan ada beli bunga kantan, bendi pun ada. Dikuahkan menjadi asam pedas juga. Gunakan ikan kembung pulak. 

Setakat ni berjaya buat asam pedas macam adik ipar masak. Yeayy.. ddy zara makan pun takde pulak complain apa apa. Means berjaya la tu. Hehehe..



Tukang masak : Ddy zara request, nak beli ikan pari suruh masak asam pedas macam tu. 

Thursday, 16 November 2017

Resepi : Sup Sayur Bebola Ayam

9:26 am 4 Comments

Resepi : Sup Sayur Bebola Ayam


Hai readers.. today kita share resepi la yerk. Macam dah lama je tak Share resepi kan? Dah tu pusing pusing lauk sama, tak kan nak share menu yang sama kan. Ok, harini share resepi menu yang belum pernah share lagi. 

Semalam takde idea nak masak apa. So buka peti ais tengok apa yang ada. So kita jadikan ia sebagai 1 jenis lauk. 

Sup Sayur Bebola Ayam

Bahan-bahannya :
πŸ“ Carrot
πŸ“ Jagung tongkol
πŸ“ Bebola ayam
πŸ“ Bawang Merah (hiris)
πŸ“ Bawang Putih (hiris/diketuk)
πŸ“ Kayu manis
πŸ“ Bunga cengkih
πŸ“ Bunga lawang
πŸ“ Buah pelaga
πŸ“ Sedikit lada sulah/lada putih (ditumbuk)
πŸ“ Sedikit garam
πŸ“ Sedikit kiub pati ayam
πŸ“ Daun sup

Cara-caranya : 
πŸ“Œ Tumiskan bawang putih + bawang merah + rempah 4 sekawan.

πŸ“Œ Masukkan air (untuk dijadikan kuah)

πŸ“Œ Masukkan carrot + jagung tongkol (biarkan lembut/didih). Masukkan sedikit lada sulah yang telah ditumbuk. 

πŸ“Œ Dah mendidih masukkan bebola ayam. Ikut suka la nak bubuh banyak mana pun ye. Pastu masukkan juga kiub pati ayam knorr.

πŸ“Œ Perasakan dengan garam. Dan masukkan sedikit daun sup.

Alaaaa, mudah je. Macam buat sup ayam tu jugak. Cuma hat ni bubuh jagung tongkol. Lada sulah. Sedap tau. Fav sangat la sup macam ni. Makan pun tak muak. Haaaa, kan dah tercipta satu resepi. So boleh la mak mak cuba. 

Comments