Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts
Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts

Wednesday, 18 September 2019

Resepi | Ayam Buttermilk

12:35 pm 12 Comments
Hai readers! Happy Lunch semua..
Sekian lama orang dah merasa Ayam Buttermilk, Cik Mimi baru hegeh hegeh nak buat? 
Ohoiii..
Dulu tak buat sebab pikir renyah. Alaaaa biasa la, time ayam buttermilk ni muncul cik mimi dalam Fasa tak reti masak. 🤣🤣🤣🤣
Sebab dok kerja kan. Balik makan aje apa yang mak dah masak.

Bila dah kawen, ntah awat la tak terpikir nak cuba buat. Maybe pikir bahan dia macam mahal je kot.
Erm.. Ntah la. Tak boleh nak ingat balik why dulu tak try buat. 🤔🤔


Baru ni terbayangkan Ayam Buttermilk. Disebabkan kebetulan susu cair pun ada dalam peti sejuk tu, so buat je la. Walaupun ada bahan tak complete. Janji sedap ditekak❗ Haaaa, gitu..
Tawakal je sebab masa nak masak tu anak buat hal, Bergaduh nak makan aiskrim. Time mama dia excited nak masak resepi baru, time tu nak gado. 🤦‍♀🤦‍♀🤦‍♀

Cik Mimi share resepi kat sini ye. Tapi resepi cik mimi ni ada yang ikut kepala sendiri walaupun rujuk resepi orang. 😄😄😄

Bahan Bahan :
- Isi Ayam (kalau nak guna bahagian ada tulang tu terpulanglah. Janji potong kecik kecik)

- Tepung (untuk goreng ayam. Cik mimi bedal pakai tepung gorwng bestari)

- Susu Cair (guna dalam setengah tin kut gitu. Bergantung pada banyak mana masakan tu)

- Daun Kari (tak bubuh sebab takde dekat rumah)

- Serbuk Kari (tak perlu pun sebenarnya. Tapi Cik Mimi letak sikit sebagai ganti daun kari)

- Planta/Marjerin/Butter (ikut la yang ada kat umah korang ye. Ni untuk menumis)

- Bawang Putih/ Bawang Merah (dihiris untuk menumis)

- Cili Merah/Cili Api (terpulang untuk kepedasan korang) 

- Garam (bubuh la sikit kalau korang rasa tak cukup masin lagi)

Cara-caranya : 
- Ayam potong kecik kecik. Basuh bersih, then gaulkan dengan tepung. Goreng garing la ye nak sedap.

- Panaskan planta, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari sampai naik bau. Kalau takde daun kari, takpe. Abaikan

- Masukkan serbuk kari sikit, kalau nak ada rasa kari. Taknak bubuh terpulang. Hehe

- Masukkan susu cair. Terpulang nak letak banyak mana. Setengah tin susu pun boleh. Sebab nanti bila sejuk sikit, kuah tu akan pekat.

- Masukkan garam kalau belum masin. Dan cili sebagai hiasan atau nak bagi lagi pedas.

Settle.

2 menu yang complete!

Monday, 9 September 2019

Resepi Lempeng Yang Cukup Senang.

10:11 am 25 Comments
Hai readers, Morning.. 🤗
Salam Hari Keputeraan Agung..
Hari cuti macam ni korang kemana je?
Cik mimi harini duduk rumah je. Cukup la dah berjalan kan 2 hari lepas. Next entri la cik mimi share ke mana ye.

Bila duduk rumah hari cuti ni mula la ligat kepala ni memikirkan menu apa nak disediakan..
Bangun pagi tadi tanya ddy dorang, nak sarapan apa pagi ni. Mujur dia request benda yang senang nak dibuat. 😬😬

Lempeng Tepung

"Buat lempeng cicah sambal je la"..

Fuhhh, mujur sangat la bahan pun ada je dekat rumah. So, zasss ready to cooking je la. 

Meh la cik mimi share kan bahan bahan nak buat lempeng ni. Walaupun ianya mudah je, ada juga orang yang tak tahu bahan nak digunakan,kan?
Cik mimi pun first time sebenarnya buat lempeng ni. Haha.. Bukan tak reti buat. Tapi kalau takde request dari ddy nya, risau kang buat buat takde sapa nak makan je. 

Bahan bahan :
Tepung dalam 2 cawan kecil
Garam sesudu kecil
Telur Sebiji
Air dalam 2 cawan ukuran tepung tadi
Sedikit Minyak Masak

Campur kan bahan tu semua, then kalau nak cantik adunan tepung tu, cik mimi blender kan sekejap tadi. Taknak dia berketul.

Nak mudah masak, gunakan kuali jenis tak mudah lekat ye. Kalau takde, gunakan je la apa pun kuali yang ada. Hehe.

Okay la, selamat mencuba ye.. Cik mimi nak sambung makan lempeng balik. Dah lama tak makan ni, rasa sedap la pulak.. 



promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Wednesday, 28 August 2019

Asam Pedas Ikan Parang.

10:16 am 26 Comments
Hai readers.. Morning..
Rasanya macam 2 minggu cik mimi sepi dari dunia blogging ni kan. Cik mimi kebizian sangat!
Serius. Cuba kejar sale jap, sebab supplier buat promosi FREE POSTAGE dengan setiap pembelian 3item dan ke atas. Haaaaa, rugi kan tak join..

Okay, bukan nak cerita pasal sale. Tapi disebabkan cik mimi dah lama tak menulis kat blog, kita panaskan enjin dulu dengan cerita masakan la ek.. Maklum la, dunia cik mimi dekat rumah, ceruk dapur, tak lari dari kisah masak memasak gitu.


Asam Pedas Ikan Parang

Asam Pedas Ikan Parang.

Siapa kat sini favourite dengan lauk ni? 
Cik mimi kan sebenarnya lepas kawen la baru makan ikan parang ni haaaaa.. Sebelum kawen tak pernah makan. Balik balik ikan kembung, ikan kerisi, ikan terubuk, ikan bawal.. Ehh boleh dikira la.. Paling kerap makan ikan bilis. Kihkihkih..

Cerita pasal ikan parang ni, selain lauk asam pedas dan lemak kuning cili api tu, masak apa lagi yang sedap ekk? Cik mimi buat lauk asam pedas je. Lemak kuning jarang laaa.. Sebab lauk bersantan. Cik mimi kalau kerap makan makanan bersantan mula la kepala pening jeee tau. Stress rasa sebab tak selesa. 

Cerita pasal asam pedas ni, orang kata kalau sekali buat belum tentu menjadi. Betul tak? 
Cik mimi dulu sebelum kawen tak pernah masak sendiri. Setakat tolong kacau mak masak tu ada la. "kadang-kadang".. Sebab bekerja kan. 

Lepas kawen first time buat asam pedas .Ya allah, awat la ceroiii je rasa. Tapi ddy zara still makan tau. Dia tahu first time buat. Kali kedua buat, macam tak berapa jadi. Pastu kali ketiga?? Haaaa,cik mimi rehat dulu dari buat asam pedas ni .

Bila balik melaka, adik ipar akan masak asam pedas. Ya Allah.. Sedapnya dia masak. Kuah pekat. Pedas usah kata. Orang melaka kan. Cik mimi ni je perut tak tahan pedas. Cepat pedih. Tapi dek kerana sedap, cik mimi makan jugak. Dengan gandingan sayur bendi lagi kan. Pergghhhh.. Marvelous sangat!

Dan bila adik ipar masak, cik mimi belajar la dari dia. Sebab ddy dorang pernah tanya "boleh tak buat asam pedas macam adik dia buat?"
Ehhhh, soalan tu bukan soalan yang menyentapkan tau bagi cik mimi, tapi soalan nak kita mahirkan lagi.

So, belajar la dari adik dia. Apa bahan nak kena letak. Akhirnya kali ketiga buat asam pedas masa tu guna ikan siakap. Hahaha.. Sebab confius ikan apa. Sebab mil bagi. Dia dah siap siang, potong. Sekali keluarkan dari peti beku, ikan siakap. 

Orang kata nak masak kena yakin kan, btl tak? So belajar la buat sampai pandai. Now, try pulak asam pedas ikan parang. Perghhh.. Marvelous gitu. Makan dengan penuh selera lagi.

Ada yang nak resepi ke tu? Meh la tengok video cik mimi ni. Hehe..

Cuma dalam video tu cik mimi tak bubuh bunga kantan atau daun kesom. Sebab takde kat umah. Tak bubuh lada hitam. Ada buh lada hitam padu rasanya..

Wednesday, 7 August 2019

Popia Simpul Kasih

9:11 am 16 Comments
Hai readers.. Morning..
Lagi beberapa hari nak tempuh raya aidiladha pula kan.. Korang balik kampung ke tu?
Cik mimi? Beraya kat Mersing aje kot..
Lagipun cuti Ahad Isnin je kan.
Takde hal la setakat cuti raya 2hari je..
Nak balik kampung jauh.
Kalau nak ke Melaka je dah 5jam.
Nak ke Ipoh lagi la... 10jam. Tak berbaloi penatnya tu.. 
Takpe la, beraya di Mersing pun okay je kan..
Janji kita raikan..
Jiran jiran kan ada..



Korang dah buat kuih raya ke tu?
Cik mimi?? Alahai.. Kuih raya dah sedia di ngap. 
Baru ni buat popia simpul kasih tu..
Alahai.. Mudah je rupanya ye..
Awat la sebelum ni tak terpikir nak buat sendiri je kan..

Serius, sebelum ni rasa macam 'alaaaa, nanti beli je senang'..
Beli memang la senang.. Tapi harga la kan..
Kalau ada duit, no hal la kan. Petik jari je..
Masa bulan puasa 2x beli kat bazar ramadan. 
Tak sure berat popia simpul tu sebalang berapa.. Maybe setengah kilo kut.. Dalam Rm18
Beli dalam kem masa tuk raya pun 2x order.
Rm30 untuk 1kg..

Bila try buat sendiri, jimat tu banyak sangat kan..
Kita membeli pun niat tuk bantu orang juga kan..
Tak salah pun..
Tapi bila dah tahu buat sendiri sebenarnya lagi mudah.




Bahan pun senang. Hanya kena ada serunding, ada kulit popia nya..
Haaaa, lepas tu ON la menyimpul. Bukan susah pun.
Sambil boring boring tu buat la kan..
Memang macam ambil masa sikit.
Tak boleh terlalu kalut. Karang tak simpul betul betul, berterabur pula serundingnya..


Simpul kasih gunakan 100g serunding ikan

Haritu send gambar kat mak, sekali mak cakap boleh dah buat jual.
Erm.. Tak pe la.. Buat makan sendiri aje la..
Bukan taknak buat jual.
Dalam kem pun ada je orang ambik tempahan..
Lagipun niaga dalam kem mersing ni tak sama macam kat kem gemas.
Lambat dapat respon. 



So, Cik mimi buat tuk sendiri dah lepas, okay la tu..
Cik mimi buat simpul kasih untuk Cik mimi ngan ddy dorang. Buat simpul kosong tuk anak anak.
Sebab budak budak ni dia tak suka ada inti serunding.
Sedap jugak simpul kosong je.
Kalau korang rajin boleh je buat simpul kosong, then gaulkan dengan nestum tu.
Cik mimi malas nak gaulkan. Karang melekit umah sana sini.



Nak mudah, serunding pun Cik mimi beli je Online dari kawan Cik Mimi. Beli serunding ikan untuk buat popia simpul, serunding Daging untuk makan dengan nasi. Serunding Ayam tu kebetulan kawan Cik mimi bagi rasa.
Allah..
Rezeki pula kan.. 
Erm.. Tak try lagi serunding ayam tu kalau buat popia simpul tu sedap ke tak ekk??

Korang buat kuih raya apa je tuk raya haji nanti?
Jom share.. Kita tukar menu.
Cik mimi pun tengah cari idea nak masak apa ni. 😎

Monday, 22 July 2019

Sambal Petai Dan Durian

3:37 pm 22 Comments

Hai readers..
Harini update entri simple je.
Terbayangkan kesedapan Sambal Petai ni.
Alahai...
Nikmat! 😌
Bila mana haritu beli petai dengan orang dalam kem..
Tapi isi nya tak dapat banyak..
Petai tak berapa nak nampak matanya..
So bila keluar ke pekan, nampak pulak pakcik jual petai.
So ambik la seikat tu. Ddy nya nak repeat makan sambal petai.
Ada 14papan. Rm10
Petai padi katanya.
Puas makan sebab dapat banyak..


Dan kelmarin..
Ddy nya cerita ada order Durian D24 dengan kawan..
Tapi takde rezeki..
Orang lain dah borong habis..
Takpe la. Cik mimi tak la kecewa. Mujur bukan tengah pregnant. Kalau tak, mau nak tang tang tu jugak bila dah berjanji kan. 😄
Ddy nya serba salah kut. Sebab dah cakap kan.
Sudahnya semalam keluar beli barang nampak orang jual durian.
So dia belikan dalam 3biji. 
Anak anak tak berapa nak layan durian.
Ddy nya pun biasa biasa. 
Katanya dia bukan hantu durian.
Ish ish ish.. Ruginya. 😄😄
Tempoyak laju pulak makan. 
Kita pulak hantu durian. Tempoyak tak boleh diterima tekak.
Sudahnya.. Memang nanti perabih kat cik mimi la 3 biji durian tu.
Simpan peti bagi sejuk.
Baru nyaman gitu! 😋😋

Nikmat apa lagi yang ingin didustakan. Syukur alhamdulillah dengan rezeki yang ada. 😘

Monday, 8 July 2019

Nasi Impit + Kuah Lodeh = Lontong

9:52 am 26 Comments
Hai readers. Morning..Harini hari isnin, monday blues ke tu. No monday blues okay. Zaman cik mimi bekerja dulu, hari isnin adalah hari yang bersemangat nak pergi kerja. Why? Sebab ahad kan cuti, then pejabat koperasi tu dah macam rumah kedua cik mimi. Then bekerja kat sana even sorang sorang pun tak rasa stress.


Okay harini bukan nak cerita pasal kenangan bekerja, tapi nak bercerita pasal "Lontong". You know lontong? Ada orang tak tahu tau. Serius. Lontong ni terhasil daripada gabungan Nasi Impit dan dimakan bersama dengan kuah masak lodeh. 

Sedapkan lontong. Lontong okay, lontong. Bukan lutong ke apa tau. Jangan salah sebut. 😅
Kalau tanya cik mimi tang mana sedapnya "Lontong" ni. Sedap dia bila tang kuah dia tu sedap la. Memang best la. Pastu penuh dengan bahan. 

Macam biasa la, menu lontong ni akan muncul time raya. Tapi tahun ni raya tak dapat makan lontong, rasa macam frust pulak. Sebab teringin.. Dia punya teringin tu macam orang tengah mengidam. Tapi cik mimi tak pregnant tau. Hehehe..

Tak sangka pula zara dengan zhareef pun suka. Zhareef suka hirup kuah dia. Dia punya hirup tu tak pakai sudu dah. Angkat pinggan terus! Amazing pulak tengok anak pun suka. Haha
Kalau zara dia suka makan dengan nasi biasa. Hirup tang kuah jugak. Next time boleh buat sebab ada geng makan. 

Then harini cik mimi nak share sekali la resepi dia. Maklumlah, kadang cik mimi sendiri pun terlupa nak bubuh bahan apa. 🤣🤣
Manusia biasa kan, kadang pelupa juga kalau benda simple pun. Then kalau ada kawan kawan nak try buat, boleh juga guna resepi ni. 


Resepi Kuah Masak Lodeh


Bahan-bahannya :
🍲 Bawang Merah
🍲 Bawang Putih
🍲 Udang Kering

Dikisar atau ditumbuk bahan diatas ya. 

Bahan rencah :
🍲 Kubis
🍲 Lobak Merah
🍲 Sengkuang
🍲 Sayur fucuk (Direndam sekejap bagi lembut)
🍲 Tempe (Digoreng dan ditoskan)
🍲 Tauhu (Digoreng dan disejukkan dahulu sebelum dipotong kecil)
🍲 Udang (option nak letak atau tak)
🍲 Kacang Panjang
🍲 Serbuk kunyit (Nak pakai kunyit hidup pun boleh)
🍲 Sedikit Garam
🍲 Santan
🍲 Cili merah (Cili Masak)


Cara masakan : 
- Tumiskan dahulu bahan yang telah ditumbuk / dikisar tadi. Nampak garing, masukkan sayur sayuran tadi, kecuali tempe dan tauhu. 

- Gaul biar nampak lembut sikit, masukkan santan dan serbuk kunyit. 
Biarkan sehingga hampir mendidih, masukkan garam, udang, tauhu dan tempe. Serta cili masak.

- Biarkan ia betul betul mendidih, dan tutup api. Mudahkan?

- Ada sesetengah orang makan bersama sambal dan telur rebus. Macam kita haritu tak buat sambal. Cuma letak telur rebus je. 

Monday, 24 June 2019

Cara Manis!

10:17 am 11 Comments
Hai readers. Morning..
Tengah buat apa tu.. Yang tengah bekerja kat pejabat tu mesti tengah kalut dengan segala dokumen kan. Alahai, rindunya zaman kerja dulu!
Rindu sebuah pengalaman yang indah.

Kalau dah jadi surirumah macam kita ni, tentunya tengah sibuk mikir menu apa nak sediakan tuk makan tengahari pulak kan?
Kita baru setengah jam settle masak sarapan pagi. 

Pagi ni semangat lain macam. Semangat nak buat kuih. Kita ni suka belajar buat sesuatu. Tapi tengok mood jugak la. Kalau mood kelaut, tak buat jugak. Kalau mood rajin, mula la duduk ceruk dapur je. 



Harini kita buat Cara Manis pulak. Haritu dah buat cara berlauk kan. Cara manis mudah sikit. Sebab tak perlu nak buat lauk dia. Just guna gula je. Mak kita dulu rajin buat. Mak kita pandai buat banyak jenis kuih. Sebab dulu dia pernah buat kuih untuk orang niaga. Pastu pandai menjait baju juga. Kita dapat ikut minat masak mak je kut. Bab menjait ni slow sikit.

Alhamdulillah. Pagi ni buat kuih cara tu lebih sikit. Sebab nak pulang bekas jiran depan rumah. Akak depan rumah ni suka bagi rasa masakan dia. Dan dari situ jugak la kita jadi rajin masak memasak. Sebab nak pulang bekas orang. Orang berbudi, kita berbahasa la kan.

Tak kan orang dah bagi merasa, kita nak pulang bekas kosong. Betul tak? At least masak la apa apa, then lebihkan sikit.. Itu pun ada 1 lagi pinggan jiran depan ni. So otak kita tengah ligat memikir nak pulangkan isi apa. Hehehe..
Seronok pulak bagi hasil masakan airtangan sendiri pada jiran. Bertukar juadah gitu. 

Siapa suka makan kuih cara manis? Angkat tangan sikit. Kita geng.. Tapi tak semua orang rajin buat kan. Sebab renyah orang kata. Tapi kita kalau dah semangat nak buat, kita redah je. Asalkan menjadi. Hehehe

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Saturday, 22 June 2019

Nasi Lemak !

10:42 pm 22 Comments
Hai readers, selamat malam..
Tengah layan mata dah nak tidur ke tu.. Ke tengah pikir, esok pagi nak sarapan apa?
Nak masak ke nak makan kat luar je..



Dok godek galeri fon, jumpa gambar nasi lemak ni.. Alahai.. Sedapnya rasa.. Terbayangkan nasi lemak daun pisang masa kecik kecik dulu.. Bezanya kalau sekarang ni makan nasi lemak daun pisang, aromanya macam tak sama pun..

Kalau kengkawan semua la kan.. Suka masak sendiri ke makan kat kedai je? Yela, sesetengah orang dok rasa renyah nak sediakan nasi lemak ni. Nak masak nasinya la.. Sambalnya pula.. Dulu kan kita pun tak reti nak masak nasi lemak. Haha.. 






Kelakar je rasa tau. Dok pikir macam susah je nak buat. Tak tahu la apa yang susahnya tu. Maybe masa tu pikir nak sediakan macam macam benda kan.. Dengan anak kecik. Masa tu zhareef baby. Tu rasa renyah. Lepas tu pikir balik, sampai bila nak beli. Dah la mahal. Kadang tak sedap. Pernah masa dekat gemas dulu, sambalnya tu bau dan rasa semacam. Erm.. Macam bau asam keping yang dah tak berapa nak elok. Bau semacam la. Macam bau hapak kot macam tu.

Sekarang ni kalau beli nasi lemak hat sedap mana pun, lebih puashati buat sendiri. Sebab apa tau? Kadang tu nasi dah okay, sambal pedas giler.. Pastu kadang telur takde. Ikan bilis takde. Timun dah lembik.. Alhamdulillah la setiap kali buat sedap je ditekak. Ddy diorang pun takde banyak bunyi time makan. Kalau makan senyap je, okay la tu. Alhamdulillah.. Kita rasa masakan tu sama dengan mak masak. 

Apa je yang kita cuba masak sebolehnya nak kan rasa dia tu sama macam mak masak. Bila boleh masak hampir sama macam mak buat, tu dikira lulus la. Hehhee

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Wednesday, 19 June 2019

Cara Berlauk.

8:48 pm 32 Comments
Hai readers, assalamualaikum, salam sejahtera semua..

Lamanya tak bersiaran. Entry banyak pending. Ni bukan kes beraya sakan tau. Tapi macam tak sempat nak jenguk blog. Pastu berebut fon dengan zhareef. Nak bukak laptop kadang lemau sangat. 

Harini kena rajinkan balik menulis. Kalau tak, sampai ke sudah tak mula menulis. Hari hari jenguk blog. Tp tak up entri. 😬😬



Harini kita try buat kuih yang mak kita selalu buat. Kita biasa tolong. Tapi selalu tolong dah setengah jalan. Disebabkan teringin nak makan kuih cara berlauk macam mak selalu buat, maka nya kita beli acuan dia, then buat sendiri. Bendanya bukan susah pun. Antara nak dengan tak nak je. 

Bukan taknak beli. Tapi kecewa sangat dengan penjual. Selalu jual macam tak ikhlas. Tapi nak untung. Dari kita rasa kecewa lebih lagi, makanya buat je la sendiri kan. At least kita pun dapat 1 lagi pengajaran baru.

Cara nak buatnya pun mudah je. Kita simpan kat sini la ye, apa bahan yang digunakan.

Bahan untuk bancuhan tepung :
- Tepung gandum
- Serbuk kunyit (sedikit)
- Sedikit marjerin/planta (dalam setengah sudu besar)
- Garam (sedikit)
- 1biji telur
- Air untuk membancuh

Bahan untuk inti :
- Isi ayam/daging (boleh guna isi ayam/daging kisar)
- Bawang merah
- Bawang putih
- Serbuk kari (sedikit)
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis

Bahan untuk hiasan :
- Daun sup
- Cili masak merah (kalau nak cantik berseri)

Ni bahan yang kita gunakan tadi. Elok gebu je kuihnya. Tak liat pun. So, siapa nak try boleh la. Next kita nak buat cara manis pulak la.. Kalau ada jamuan ke, dah boleh sumbang kuih ni. 😁😁

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Tuesday, 23 April 2019

Resepi Popia Cheese Carbonara.

4:18 pm 28 Comments
Hai.. Assalamualaikum readers..
Harini kita nak share resepi ni. Kita tahu ramai yang tahu. Tapi share untuk mereka yang belum pernah buat lagi. Ilmu kan perlu dikongsi. Tak gitu.


Popia Cheese Carbonara


Resepi Popia Cheese Carbonara.


Bahan untuk inti :
Sos carbonara (kita guna prego)
Bawang merah / bawang holland (potong dadu kecik kecik)
Sosej (potong kecik kecik)
Isi Ayam
Cendawan Butang (dalam tin) (potong kecik kecik)
Cheesedale
Sedikit Lada Sulah
Susu kotak full cream (suka hati nak letak sikit ke tak)
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Tumiskan bawang holland/bawang merah sehingga naik bau. 

Kemudian masukkan isi ayam dan cendawan butang. Biarkan isi ayam nampak masak.

Kemudian masukkan sosej. Biarkan masak seketika. Kemudian masukkan pula sos carbonara. Kacau rata.

Kalau nampak macam terlalu pekat letakkan sedikit susu fullcream tadi. Sikit je tau. Bukan habis sekotak.

Kemudian masukkan beberapa keping cheesedale. Terpulang ye. 
Then perasakan dengan sedikit lada sulah.
Kalau rasa dia macam tak cukup masin kat lidah yang merasa, letakkan garam sikit.

Siap.

Biarkan sejuk baru boleh gulung popianya.

Thursday, 11 April 2019

Bergedil Udang Kering Sedap!

3:28 pm 32 Comments
Hai readers..
Harini lunch apa je tu.. Harini tekak kita memanggil manggil bergedil ni haaaa.. Dah beberapa hari teringin. So harini baru la rajin nak membuatnya. Lagipin bukan susah mana kan. Tapi bagi orang yang biasa buat tu memang akan rasa macam renyah la sikit. Dulu kita pun dok rasa gitu. Tapi bila dah selalu buat petik jari je la buat benda ni. 


Haaa, korang nak tahu macam mana nak buat? Apa bahan bahannya?
Meh baca meh..

Bahan bahannya : 
Ubi kentang (Ikutlah nak buat berapa banyak ye)
Bawang merah (agak agak je la ye)
Udang kering
Lada sulah
Sedikit garam
Daun sup 
Telur

Caranya :
Potong kecik ubi kentang tadi. Potong 4 ke 6 ke. Ikut suka la. Gorengkan bagi masak ye. Garing la maksudnya.
Dah masak toskan minyaknya.

Hiris bawang merah, Udang kering dan lada sulah kalau nak goreng sekejap pun boleh tau. Tapi kita tak goreng pun.

Terus tumbuk bawang merah + udang kering + lada sulah + ubi kentang yang digoreng tadi. Tumbuk biar lumat ye.

Bila dah ready semua kentang dan bahan tadi masukkan dalam bekas, then potong halus daun sup. Gaulkan rata. Nak bubuh garam sikit pun boleh ya. Kalau taknak, masa pecah telur boleh bubur sikit garam. 

Pastu kepal kepal buat bulat ye. Ikut la nak lonjong ke, bulat leper ke.. Bulat gemok ke macam mana ye. Asalkan nanti boleh masuk perut. 😄😄😄

Pastu nak goreng, jangan lupa salutkan dengan telur okay. Telur tu dipukul rata dulu okay. Pastu celupkan bergedil tadi then gorengkan..haaaaa, siapp.. Senang je la.. 

Wednesday, 27 March 2019

Ikan Cencaru Sumbat / Berinti

8:44 am 19 Comments

Siapa kat sini penggemar ikan cencaru. Tak kira la dimasak apa pun. Sama ada gulai ke, masak secara bakar cicah air asam ke..
Kalau macam kita suka ikan cencaru yang dibuat berinti je. Sumbatkan inti dia kat belah belakang ikan tu. Masak lain kita agak slow sikit nak masuk ke tekak. 

Macam kalau balik umah mil, mil kadang bakar je. Bakar kering je atas kuali gitu. Pastu makan dengan air asam macam tu. Tengok sedap je orang makan. Tapi ntah kenapa kita tak boleh bak masuk ke tekak. Terbayang bayang macam ikan tu tak masak lagi rasanya. Macam macam imagine nak muncul dalam kepala ni pulak. 

Abaikan rupa ikan yang tak cun sebab melekat kepalanya kat kuali.
Hahaha.. Tapi rasa sedap. 👍

Dah lama tak buat ikan cencaru sumbat ni. Sebab faktor, kadang tu ikan dia tak fresh. Tak suka. Sebab ikan cencaru ni bau dia macam kuat. Tak berapa nak fresh, so tak berapa sedap nak dimakan,kan..

So, saja je la nak share kat sini cara cara nak buat ikan cencaru sumbat / berinti ni. Mana laaaa nak tahu kan, kot kot ada adik adik yang baru nak belajar buat kan.


Bahan untuk inti :
- kelapa parut
- bawang putih
- bawang merah
- sedikit air asam jawa
- serai (dipotong halus)
- sedikit garam
- daun kunyit (diracik halus)
- serbuk kunyit / kunyit hidup (ditumbuk)

Cara-caranya :
- tumbuk bawang merah, bawang putih, serai, kunyit (kalau guna kunyit hidup)
- dalam bekas lain, masukkan kelapa, bahan yang ditumbuk tadi, daun kunyit, serbuk kunyit (kita pakai serbuk, tak bubuh kunyit hidup) ,sedikit garam, sedikit air asam jawa
- gaul rata hingga sebati

- ambil ikan yang dah dibersihkan, dibelah belakang, boleh la sumbat intinya. Kalau ada lebihan inti, boleh sumbat di belah hadapan yang kita buang isi perut dia tu.

- kalau nak sedap, boleh je goreng setengah jam kemudian ke. Bagi macam diperap sekejap. So, tinggal goreng, settle

Sebenarnya masak memasak ni tak la susah kan.. Cuma kita kena praktik buat. Kalau tak buat, kita rasa susahnyaaaaa la hai nak masak tu, betul tak?

So, agak agak korang lunch nanti masak ikan sumbat ke tu.. Hehe

Saturday, 2 March 2019

Sambal Sotong Ni Mengancam Selera Awak Ke?

9:02 pm 21 Comments
Hai readers.. Salam hari sabtu.. Harini terlewat update sebab kebizian keluar beli barang dapur. Topup stok mingguan. Siapa kat sini penggemar sotong? Tak kira la sotong tu dimasak apa pun, tetap favourite?

Macam kita sotong ni biasa biasa je.. Nak kata favourite sangat tu tidak la jugak. Then depend pada masakan juga la. Macam sotong goreng tepung tu nyumnyumm.. Sedapnya kalau ratah gitu je kan. Tapi kena makan lepas goreng tu la. Masih hangat hangat gitu..
Kadang kadang kalau makan kat luar, ada sotong ni kita tak berapa lalu sangat. Sebab cara masakan dorang tu. Macam ada bau hanyir macam tu. Tak syok nak makan. Putus selera.

Sambal Sotong

Okay, bukan nak merapu sangat. Al kishnya masa valentine day haritu. Ehhhhh, lamanya peram cerita. Haha.. Masa tu tak tahu nak masak apa. Sekali teringat ada beli sotong. Terus dalam kepala ligat pikir, then bomm 💣 terus dapat idea. Masak sambal sotong 🐙 je la sebab ddy dorang ni suka sambal. Kang takde sambal boleh hilang selera pulak nak makan. Then dah siap masak macam biasa la. Snap 📸 gambar saja letak kat status wasap. 

Tak sangka ada beberapa orang yang kecur liur, kata sedapnya.. Then siap tanya resepi macam mana nak masaknya.
Terus rasa macam, aikkk.. Kan senang je buat sambal sotong 🐙.. 
Tapi kita tetap share resepi. Hidup ni tak boleh kedekut. Kalau kata nak pinjam laki i tu opkos i kedekut la ye. 😅

So, bagi memudahkan adik adik yang baru nak belajar masak tu, kita tepek juga la resepi kita yang tak pro ni ye. 

Bahan bahan : 
Sotong
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Cili blender (cili beli hat kat kedai pun boleh ye) 
Sedikit air asam jawa
Garam
Bawang holland (tak bubuh pun boleh je)

Cara caranya : 
Blender bawang merah dan bawang putih. 
Tumiskan sampai naik bau.
Masukkan halia (diketuk atau dihiris)

Nampak garing sikit, masukkan cili blend. Ikut korang la nak pedas macam mana eh..

Nampak dah pecah minyak, letakkan air asam jawa sikit. Jangan letak banyak..sebab nanti sotong kecut pun ada keluar air.

Masukkan garam secukup rasa.

Agak sambal dah masak, masukkan sotong. 
Gaul rata, agak agak dah cukup rasa, dan ckup masak, boleh la dihidangkan. Sotong tak perlu dimasak terlalu lama tau. Sebab nanti rasa macam liat. 

Sunday, 24 February 2019

Sup Tulang Super Sedap. # Ehhh

10:56 am 23 Comments
Hello readers.. Boring tak korang asik baca blog kita kisah bab makan je. Kalau boring pun tak boleh nak buat apa wakk.. Kita ni kemaruk masak. Anak anak kat rumah opahnya.. Kita syok pulak masak tuk ddy dorang. Maksudnya bila kita masak takde gangguan. So masak dengan rasa happynya la.. In shaa Allah hasilnya sedap. Bak kata Masterchef Sabri. Kita kalau masak kena selawat. Dan yang penting masak dengan hati yang iklhas. Baru orang yang makan tu terasa nikmatnya.. Haaaa.. Gituu..

Hari jumaat kelmarin masa tengah makan tengahari ddy dorang ni saja sembang. Nanti pergi pasar esok nak cari tulang la. Boleh buat sup tulang. Dah lama tak makan. Sedap jugak tu. Pastu beli keteow. Boleh jadikan keteow sup gitu..
Kemain ddy dia punya teringin nak makan. Tapi bagitahu macam tu mudahkan kita la nak masak, ye dok.. Tak la pening kepala pikir menu apa harini? *sambil kerut kening*

So pagi sabtu pergi la pasar. Pergi lewat. Dah kat kul 11pagi baru keluar. Sebab ddy dorang duty hari jumaat sampai sabtu. Sabtu settle duty pagi. Tapi lewat sebab bz. Kerja banyak. Pergi pasar elok pulak pakcik jual daging tu takde. Cuti kot. Actually yang jual daging sorang je kat pasar tu. 
Maka bertabah je la bila pakcik tu tak niaga. 

Pastu kitorang kena la beli tulang dekat TMG je. Pasaraya pun ada. Cuma biasa la sejuk beku dah kan. So taknak menghampakan ddy dorang, kita cakap beli je la. Tengok elok je tulang tu haaa..
Beli la dalam 5ketul je macam tu sebab kita bukan boleh mengunyah pun. Tapi memang nikmat kalau dapat makan sup tulang kan. Kena pulak sambal kicap pedas tu.. Ehhhh... 😆
Haaa, korang tu menjejes ler tue airliur tu kan.. 😄😄

Balik dari beli barang, terus ke dapur, sinsing lengan baju terus basuh tulang yang dibeli. Renehkan dia dulu.. Bak kata orang reneh lama cepat lembut dagingnya. Nak makan pun mudah. Dalam pukul 2 lebih rebuskan tulang tu, dalam pukul 4 baru masakkan bahan bahan rencahnya. 


Dalam pukul 5 ddy dorang cakap nak makan. Terus celurkan dulu keteownya bagi lembut then buat sambal kicap pedas tu haaaa..
Kita pulak tak lalu dah makan bubur. Sampai naik muak ya amat dah. Ambik mangkuk isi keteow sikit. Bubuh sup sikit. Ya Allah.. Dia punyaaaaaa nikmat tu tak terkata la. Sedap ya amaat. Bukan puji sedap ke tidak masakan tu. Tapi nikmatnya dapat makan benda lain selain bubur nasi. 

Tapi kita kalau nak makan pape tu kita bagitahu jugak kat ddy dorang ni. Taklah main makan sembarangan je. Karang gatal ke apa kang, sendiri jugak yang naya. Ye dok..

Ni kita sharekan sekali bahan-bahan yang kita gunakan tuk buat sup tulang ni ye. Kita tahu ramai yang pandai masak. Tapi sharing is caring kan. 💕 Kot la menu kita ni berlainan sikit dari orang lain. Hehe

Bahan bahannya :
Tulang lembu - Reneh/Rebuskan dengan air sahaja ye. Rebuskan dalam 2jam or ikut banyak mana tulang tu. 

Bahan tumisan :
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - diketuk je
Sup bunjut (pilihan nak letak ke tak. Kita letak)
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Lada putih - ditumbuk
Lada hitam - sikit je. Ditumbuk juga
Garam
Kiub / Stok Lembu
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan sampingan :
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara-caranya :
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah, rempah 4 sekawan. Biarkan sehingga naik bau. 

Kalau hasil tumis tu nampak kering, boleh letakkan kuah sup tadi ye. Lepas tu masukkan lada putih dan lada hitam yang dah ditumbuk. 
Masakkan biar nampak naik bau. Tapi jangan sampai hangit pulak tau. 😄

Kemudian, tutup api dapur then hasil tumisan tu dimasukkan dalam kuah tadi. Kacau rata.

Boleh masukkan stok lembu tu terus dalam kuah tulang yang direbus tu ye. Juga perasakan dengan garam. 

Bila dah siap, kuah dah cukup rasa boleh letakkan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng.

Sedia dihidangkan. 

Thursday, 21 February 2019

Daging Masak Lada Hitam Bersama Brokoli

10:41 am 48 Comments
Hai readers. Harini kita cerita pasal makanan pulak la ye. Kita ni tak la terror memasak pun. Tapi sebagai seorang perempuan, seorang isteri dan juga merangkap sebagai seorang surirumah, kena la tahu bab memasak ni kan. Tak kan suami balik buka tudung saji tengok kosong je. So, kena la sediakan makan yang sepatutnya.


Kisahnya haritu ada terperasan kat dalam facebook ke google ntah la. Lauk daging tu dimasak dengan sayur brokoli. Tapi kita tak perasan apa nama menu tu. Last-last google. Kebetulan ada daging dan brokoli dekat rumah. So nak try la masaknya. Rupanya daging masak lada hitam nama dia. 

Then setelah digoogle cari resepi, jumpa la satu resepi ni. Daging Goreng Lada Hitam dan Brokoli oleh Kekny. Kita buat ikut cara dia. Tapi ada juga la kita olah sendiri pastu ada jugak bahan takde. Haha

Kita rasa tang kuah tu sikit. Okay la sedap. Tapi kita tak boleh nak mengunyah, so kita makan bubur je la. Masakan lauk tu untuk en.suami je la. Tengok dia makan pun berselera je.. So kita simpan sini resepi dan cara buatnya supaya next time nak try boleh cari balik kan. Maklumlah. Kadang tu resepi pun boleh terlupa. 😅


Bahan bahannya : (secara keseluruhan)
Lada hitam
Daging
Kicap manis (kat rumah takde)
Kicap masin
Gula (disebabkan takde kicap manis, kita bubuh gula sikit)
Brokoli
Garam
Bawang holland
Air
Minyak
Bawang putih
Sos tiram
Tepung jagung (ikut suka nak bubuh ke tak)

Bahan perapan. (kita perap dalam sejam macam tu)
Daging
Lada hitam (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Sos tiram
Kicap masin
Gula
Halia (ditumbuk)

Cara-caranya :
Daging diperap bahan perapan diatas. Then kita biarkan dalam sejam macam tu. 

Setelah 1 jam. 
Panaskan minyak sikit. Masukkan daging diperap tadi. Kemudian masukkan air. Agak agak la ye. Untuk bagi daging masak lembut. 

Agak agak daging dah lembut je, boleh masukkan sayur brokoli, garam sedikit kalau kurang masin then bawang holland.

Kalau nakkan kuahnya pekat, boleh je kalau nak bubuh sedikit bancuhan tepung jagung ya. Tapi semalam kita tak bubuh. Sebab tengok dah elok pekat cantik je kuahnya. 

So, siap. Mudah je kan. Pastikan daging elok masak lembut dan sayur brokoli tu pun masak ya. 


Sponsor

Comments