Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts
Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts

Thursday, 8 November 2018

Cara Uli Doh Donut

6:14 pm 13 Comments


Hai readers.
Petang-petang gini dah standby minum petang ke? Harini mama zara buat donut lagi. Haha
Kes nya nak bagi jiran rasa. Sebabnya haritu letak gambar donut kat status whatsApp, jiran kata nak beli. Kita tak menjual pun. Haritu pun buat ngam tuk makan sendiri je. So harini kita buat dengan niat nak bagi rasa la.

Cerita pasal buat donut ni, kita tunjuk la step dia ye sesikit. Takde video tutorial tau. Hehe. Sebab dan snap step dia je la. Rasanya boleh je paham. Sebab senang je pun cara dia. 
So, jom tengok step dia. Yang dah memang teror buat tu jangan kecam ye. Kita nak tolong kengkawan yang baru nak belajar je. 

Bahan-bahannya :  (ni ukuran kita ye)
1 cawan tepung gandum (kita guna gelas tinggi sejengkal je macam tu)
1 sudu marjerin
1 sudu susu pekat manis
1 sudu teh yis (kita guna mauripan)
1/4 cawan air (air ni kita tak terus masukkan semua ya, masukkan sikit-sikit)
Secubit garam
Gula ( tak letak sebab nak elakkan terlebih manis)

Cara-caranya : 



Masukkan tepung, planta, susu pekat manis, yis dan kacau rata dahulu. Kemudian masukkan air sikit demi sedikit. 



Gaul rata sampai menjadi doh. Kalau nak tahu doh tu dah menjadi ke belum, pastikan tangan dah tak terlekat dengan tepung doh tu tau.


Macam tangan kita ni, kira doh dah cukup air semua la. Dah tak lembik. 


Uli dalam 10 minit macam tu sebelum bentukkan dia. (kalau ukuran kecik, takyah uli terlalu lama)

Kita buat lubang bila dia dah betul-betul kembang. Kiranya masa nak goreng baru kita buat lubang tengah. 


Sebelum goreng, doh tu kita biarkan dalam sejam tau. Bagi dia betul-betul kembang. Jadi tak la bila makan tu rasa macam yis tak kembang ke apa. Kadang ada rasa pelik kalau yis/mauripan tu tak cukup kembang kan. Bila goreng, donutnya tu macam meresap minyak banyak. (pernah ada pengalaman) 😅


Okay, agak-agak macam mana? Mesti boleh paham kan? So, selamat mencuba. 


Sunday, 4 November 2018

Cuti Hujung Minggu..

5:11 pm 32 Comments
Hai semua..
Hari minggu ni plannya kemana? Kitorang harini duduk rehat dekat rumah je la. Malas nak keluar. 
Semalam dah keluar beli barang,kan.. So harini rehat je la. 

Walaupun hari cuti, tapi sebagai Isteri tetap kena jalankan tanggungjawab macam biasa kan. Malahan lebih lagi rasanya kot. Bila suami ada kat rumah, kena la siapkan makan tu dari breakfast ke lunch kan.. Kalau hari kerja mungkin boleh skip . Pastu gorenglah nugget je untuk budak-budak. Ye dok? Tapi hari cuti tak boleh buat camtu. Mau ddy dorang muncung karang.. Dek perut berkeroncong.. 😄

Semalam masa pergi pasar cari bahan nak masak mee goreng. Untuk makan pagi ni la. Dek kerana terliur tengok orang sini promote mee goreng, So pagi ni menggoreng mee la. Sebab pikir balik, tak buat makan berat kang, cepat lapar nak menanti waktu lunch. Tu pun salah satu sebab la.


Sebelum masak mee, kita uli tepung dulu. Buat doh untuk donut. Entah kenapa la sekarang mabuk menguli donut je. 😅
Tapi sebenarnya nak bagi tangan ni lembut. Biar biasakan diri buat kuih. Mana nak tahu kan, tetiba ada orang suruh buat, tapi tak reti, tangan keras je, tak ke haru. 


Dan paling utama sebab belajar buat selalu tu, orang kata sekali buat tak tentu menjadi kan. So buat banyak kali untuk perbaiki hasilnya la. Sebenarnya teringin jugak nak buat jual. Tapi biarlah dulu. Simpan je angan-angan tu. Janji lepas tuk makan anak dan suami okay la kan.

Then selalu kita mesti whatsApp mak kalau apa yang kita buat tu menjadi. Hehehe..
Jakun je tunjuk kat mak kan. Bukan apa, atleast mak pun happy tengok hasil tangan anak dia.
Contoh macam kita google sesuatu resepi tu kan, kita try, elok menjadi ke.. Kita share la kat mak.
Pastu kalau mak try menjadi, dia pun rasa happy la kan.


Macam harini share gambar donut, dah mak teringin nak rasa airtangan anak dia. Hihihi
Tunggu balik ipoh nanti boleh la buatkan.
Bukan susah pun. Janji ada tukang makannya, ok la kan. Nak membuat tu rasa semangat la sikit. 😄😄



Untuk lunch menu simple je la. Malas nak masak yang berat-berat. Sekadar ayam goreng kunyit dengan sambal telur hancur je. Settle. Then sambal bilis kering ddy dorang sentiasa ada stok. So tak risau sangat la. 

Korang hujung minggu buat apa je.. Jenjalan ke.. Kat mersing ni boringlah.. Bukan ada mall pun kalau nak jenjalan. Nak turun kluang ke.. Jauh. Then lebih menjadi kepada buang masa je. So bagi kita santai santai je la kat rumah. Bonding time dengan family kan.. Tu la cerita hujung minggu kami sekeluarga..



Tuesday, 23 October 2018

Nasi Lemak Kasih Sayang & Pau Goreng Rasa Cinta!

11:54 am 19 Comments
Hai readers!
Ehh over pulak tajuk harini kan. Haha
Sesekali terover dekat blog sendiri takpe la kan..
Bukan selalu pun.



Sebenarnya kan dah beberapa hari jugak la teringin nak makan nasi lemak. 
Tapi tu la. Bila beli selalu tak kena dengan anak tekak.
Sambal pedas yakmat. Sampai tak boleh nak makan.

Pastu kang, telur mata dia sikit (kecik)
Pastu kang ikan bilis sekor.
Kacang lebih pulak. Senang kata susah nak dapat nasi lemak yang complete set la gitu.

Malam tadi tanya ddy dorang. 
Boleh ke esok buat nasi lemak. Boring la asik nak masak mee je. (Mee tu maksudnya mee noodles ke, bihun ke, kiranya spesis mee la)
Mujur la ddy dorang ON je bila cakap nak masak nasi lemak. So, zasss datang semangat nak masak tu.

Bangun pukul 6 tadi. Berkobar kobar la perasaan. Yela, nak masak apa yang memang kita nak makan,kan?
Lepas solat subuh, dalam jam 6setengah rebus telur dulu. 
Lepas tu goreng ikan bilis then terus buat sambal.
Settle sambal baru masak nasi.

Nasi tak masak awal sebab jam 6setengah tu ddy dorang keluar PT pagi. 8setengah baru balik. So masak cepat-cepat kang, nasi pun cepat sejuk.


Dalam masa nasi nak tunggu masak, terus capai tepung, then uli doh untuk buat pau goreng pulak. Sebab semalam petang dah buat inti kelapa.
So pau goreng rasa cinta tu berintikan kelapa la.


Sebenarnya first time juga la buat pau goreng. Sekarang kan buat sarapan dah macam style mak pulak. Kalau ada makanan berat, mesti ada sejenis kuih jugak. Hehe

Mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan?
Mana menurun nya sikap mak ke anak, kan? Hehe

Merujuk pada nama sarapan harini, ddy dorang makan nasi lemak tadi. Pastu dia cakap. 
"kenyang nyaaaa.. Ayg bubuh apa dalam nasi ni?"

So kita pun jawab la dengan selamber..
" Kita bubuh Kasih Sayang je tadi "

Hehee.. In shaa Allah.. Kalau rasa nak buat suami makin sayang, kita cuba la tambat hati dia dengan masakan kan. Perut kenyang, dia pun senyum girang! 
Ehhh. Haha

Wednesday, 17 October 2018

Keria Gula Merah

7:16 am 24 Comments

Keria Gula Merah


Harini sambung cerita pasal kuih lagi la ehh.. 
Sebab seminggu tu 4hari berturut-turut kita buat kuih. So harini cerita pasal kuih keria pulak selepas buat kuih karipap. Hehehe

Sebenarnya kita memang suka dengan kuih keria. Tapi dah beberapa kali buat, kita gagal tang sira gula dia tu. Tak menjadi cantik putih. Tak tahu kenapa. Nak tunjuk kat ddy dorang pun segan tau. Sebab bila balik rumah mak kita, mak buat cantik je. 

Pastu buat kali ni kononnya taknak kecewa. Taknak sira guna gula biasa tu. Terbayangkan pulak keria bersirakan gula merah. Haha
Dah macam orang mengidam pulak gayanya tu.
Tapi niat sebenar nak belajar. Makan tu biasa-biasa je.

Dalam proses pembikinan..

Pagi tu gigih okay merebus keledek. Suka betul buat on the spot kerja kan. Haha..
Pastu tak sejuk mana terus buang kulit dia. Then tumbuk / lenyek dia bagi lumat gitu.
Dah lumat tu, kita gaulkan dengan tepung. Yang saya tau, kalau nak keria lembut jangan bubuh tepung terlalu banyak.

Selepas digoreng. Gebu gebas gituu..

Haritu buat tepung dia tak terlalu banyak pun. Agak-agak je la. Tapi memang payah sikit la kan, sebab ubi tu suka melekat kat tangan. Demi nak kan hasil kuih yang elok, redah je. Kekekeke..


Alhamdulillah.. Haritu berjaya dapat buat keria yang lembut. Budak-budak ni mula-mula macam taknak makan. Elok petang dalam pukul 3-4 macam tu, nak makan pulak. Siap pakej berebut tak cukup. Zara suka la kalau bersira gula melaka tu. Sebab rasa manis dia tu.

Siapa kat sini pakar buat keria sira gula biasa tu. Macam mana nak bagi cantik ehh.. Cantik melekat. Kita nak testing buat jugak nanti. Hahaha
Selagi tak berjaya, selagi tu la kita akan belajar cuba buat sampai menjadi.

Tuesday, 16 October 2018

Belajar Buat Kuih Karipap.

12:18 pm 22 Comments

Belajar Buat Kuih Karipap.


Sebenarnya kan, lepas kita belajar buat kuih donut tu, esoknya kita try buat karipap pulak. Bila daddy dorang kuar kerja awal, segala misi tertangguh dapatlah dijalankan. Sebab budak budak pun tengok syok tidur lagi. So tiadalah gangguan.



Buat semua ni secara spontan je. Pagi tu dok pikir, nak buat kuih apa ye pagi ni.. Terus terpikir, isi daging kisar ada. Ubi kentang ada. So, Mula tu buat inti dia dulu. Pastu macam malas malas nak uli tepung. Haha.. Sebab blogwalking tau pagi tu. Pastu pikir balik, inti dah buat. Kalau tepung tak uli, alamatnya bila nak jumpa kuih karipapnya kan. 

Pastu pukul 9 macam tu baru uli tepung. Elok budak budak masih tidur kan. Aman je uli tepung. Takde ukuran spesifik ye untuk buat doh tu. Haha..
Sebab dok teringat selalu mak bancuh tepung macam mana kan. Kira ukuran tu agak-agak je la.



Sebenarnya kan, kita tak pandai nak ketip tepi karipap. Yang buat kita terpikir pikir nak buat terus ke tak tu sebab kita dok mencari acuan dia tu la. Haritu ada je jumpa. Bila nak buat tak jumpa pulak. Tapi dok tekad juga la mencari. Last last jumpa jugak. Tu boleh sambung buat tu.

Kita rasa macam tak percaya je boleh buat kuih sendiri. Haha.. Sebab tak terpikir akan buat sebab risau tak menjadi je. Tapi kalau dah bersemangat juga nak buat, kena juga buatkan.

Akhirnya bila menjadi hasil tu, macam dapat satu kepuasan je. Ikutkan teringin nak ketip sendiri keliling karipap tu. Tapi sebab tak jadi, kena juga guna acuan dia. Cuma yang tak bestnya juga acuan dia tu, kulit dia mudah terkoyak.

Next boleh la try buat lagi. Tapi nak belajar cara kelim tepi dia tu. 

Mungkin ada yang nak bahan untuk buat inti kan?

Kentang
Isi daging/isi ayam (kita guna daging kisar RAMLY je)
Bawang merah
Rempah kari ayam/daging
Air 
Garam
Daun sup (nak letak boleh, taknak pun boleh)

Untuk doh (kulit karipap)

Tepung gandum
Sedikit garam
Planta
Air

Kalau agak agak tak tahu macam mana nak buat, boleh google je. Hehehehe

Monday, 8 October 2018

Donut Sedap, Mudah Untuk Dibuat.

9:01 am 23 Comments

Donut Sedap, Mudah Untuk Dibuat.


Sebenarnya kita ni seorang yang suka sangat dengan donut. Dulu kalau duduk dengan mak, mak rajin la buat. Sejak kita pindah, mak cakap kalau buat donut dah takde sapa nak makan. Alahai.. Sedih pulak dengar. Yela, penat je uli tepung, pastu takde tukang makan kan?

Sejak kawen kita bukan jenis kerap balik umah mak. Jauh. Dulu masa duduk gemas, ada la setahun balik sekali. Kalau ada hal penting, setahun 2kali. Jadi kalau teringin masakan mak, memang agak terhad. So, nak taknak, kena belajar buat sendiri. Mintak resepi dari mak, then buatlah.

Sejak dari kat gemas lagi, banyak kali dah try and error buat donut. Kebanyakkannya resepi dari google la. Ada yang copy dari FB. Ada yang tak menjadi. Naik memang naik. Tapi macam tak gebu. Tepung dia macam serap minyak. Sebab resepinya tu ada pakai minyak. Ada pakai majerin sekali. So, fail kat situ.

Malam hari isnin minggu lepas tu terbayang bayang donut gebu gebas then disaluti gula ala ala pakai bedak tu haaa.. So semalam pagi selasa esoknya tu gigih la main uli tepung. Kebetulan ddy dorang keluar kerja awal. So macam macam projek la kita boleh jalankan. Hehehe

Sementara budak budak masih tidur, so kita buat la kerja dengan tenang. 
Ni kita share bahan yang digunakan untuk buat donut ni ye. Kalau nak bagi lagi sedap gebu, biarkan dia naik betul betul kembang tau. 

Bahan bahannya : (ni ukuran saya ye)
1 cawan tepung gandum
1 sudu marjerin
1 sudu susu pekat manis
1 sudu teh yis 
1/4 cawan air (air ni saya tak terus masukkan semua ya, masukkan sikit-sikit)
Secubit garam
Gula (saya tak letak sebab nak elakkan terlebih manis)

Cara-caranya : 
Masukkan tepung, planta, susu pekat manis, yis dan masukkan air sikit demi sedikit. 

Gaul rata sampai menjadi doh. 

Uli dalam 20-30 minit macam tu sebelum bentukkan dia. 

Doh Selepas Diuli
Lebih kurang 50minit dibiarkan kembang.
5 minit masa tambahan.
Selepas digoreng.
Siap untuk dihidangkan.

Resepi ASAL saya rujuk dari SINI. Selamat mencuba! 

Wednesday, 3 October 2018

Apam Nasi Mudah Dan Senang

7:21 am 11 Comments

Apam Nasi Mudah Dan Senang


Hai readers! Sebenarnya kita nak simpan resepi dekat blog ni sebab takut akan datang terlupa apa bahan yang diperlukan kalau nak buat apam nasi ni. Ni bukan resepi copy tapi tak pernah try tau. Tapi dah try dah. Dan menjadi dah pun.

Sedap apamnya. Orang kata boleh la nak jadikan minum petang. Tapi macam kita, anak-anak kurang sikit dengan apam ni. Makan sikit dah takmau. Dia macam pelik pulak, walhal sedap sangat. Rasa macam apam biasa tu juga. Cuma kali ni guna nasi. Elok la nasi yang tak habis tu, kita modified kan jadi sesuatu kan? Tak la membazir.

Untuk bahan-bahannya :
2 cawan nasi
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 paket kecil mauripan/yis

Cara-caranya :
Masukkan semua bahan tadi ke dalam blender.
Blend kan kasi nasi nampak hancur
Kemudian perapkan dalam 1-2jam, biarkan mauripan /yis tu bertindak.
Kemudian kukus. Antara 15-30 minit

Nanti bila nak kukus, pastikan bekas untuk isi bahan tadi tu disapu dengan minyak dulu ye. takut nanti melekat tak boleh nak keluarkan.

Siap. Selamat mencuba!



Nota : Resepi ni kita jumpa dari facebook. Dan panjangkan perkongsian disini. Terima kasih buat empunya resepi kerana berkongsi. 

Tuesday, 2 October 2018

Etok Masak Serai | Resepi Mudah dan Senang

7:30 am 5 Comments

Etok Masak Serai | Resepi Mudah dan Senang


Hai readers. Siapa biasa makan etok? Ataupun tak pernah tengok etok sebelum ni? Sebenarnya saya pun pertama kali tengok etok ni. Duduk mersing ni baru jumpa. Kebetulan kawan ddy dorang bagi. Etok ni dia macam kerang tau. Tapi isi dalam dia tu macam lala la lebih kurang. Sedap rasa dia. Orang kata etok ni banyak kat kelantan, terengganu. Kira makanan pemes jugak la kat sana.

Haritu nak masak google juga la resepi. Sebab pertama kali nak makan kan? Tak tahu nak masak macam mana. So, google punya google, macam pemes je menu etok masak serai ni, so kita try la. Tawakal je la. Sedap tak sedap masa tu tak tahu kan. Dah la nak masak banyak masa tu. 

Etok
Etok yang sudah dimasak akan terbuka.

Bahan bahannya mudah je.
​Etok
​Serai
​Bawang putih
​Bawang merah
​Halia
​Sos tiram
​Kicap
​Garam
​Cili (ikut kepedasan tekak memasing)

Cara caranya :-
- ​Basuh etok sebersihnya
- ​Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumbuk halia sedikit, atau ketuk halia tadi. Ketuk serai juga.
​- Tumiskan hasil tumbukan tadi sehingga naik bau / sedikit garing. (Bawang merah + bawang putih + halia + Serai)
- ​Masukkan sos tiram. 
- ​Masukkan air sedikit. 
​- Masukkan etok tadi. Kacau rata dan masukkan sedikit kicap serta garam.
- ​Tutup kuali tadi. Biarkan dalam 5minit ke macam tu nak bagi etok tadi masak dan rasa sekata.
​- Siap.

Selamat mencuba


Wednesday, 19 September 2018

Perkasam Ikan Sg. Pahang

5:54 pm 12 Comments

Perkasam Ikan Sg. Pahang


Hai readers. Siapa kat sini suka dengan ikan perkasam? Orang kata, makan lauk ikan perkasam dengan nasi putih panas pun dah berselera dah kan? Tu bagi penggemar ikan perkasam la kan..

Jiran depan rumah promote ikan perkasam ni. Promote dalam group whatsApp. Tapi sebenarnya kita tak pernah lagi jumpa dengan jiran tu. Hehe
Tengok macam sedap je. So tanda support orang berniaga, kita pun beli la sebekas. Rm5 je pun. 
Tak tahu la jenis ikan apa yang dibuat perkasam ni. Kita main beli je. Katanya ikan sg. pahang.

So tadi masak lauk tomyam. Pastu terbayang sedapnya ikan perkasam ni. Then ddy dorang balik, baru goreng. Makan panas panas ikan perkasam ni. Ya allah. Pertama kali la makan lauk tomyam sekali kan dengan ikan perkasam. Sedapnya. Ikan perkasam kan masin masin masam gitu kan. Ntah kenap tomyam harini tak berapa nak masam. So sedap la pulak.

Ke sebab lapar, tak tau la pulak. So, kalau habis stok perkasam ni, boleh la repeat order lagi. Buat stok. Orang kata ikan perkasam ni, lagi lama disimpan, lagi sedap rasanya kan?

Wednesday, 12 September 2018

Buah Melaka atau Onde Onde

12:10 pm 11 Comments

Buah Melaka atau Onde Onde


Hai readers.. Siapa kat sini penggemar kuih buah melaka? Atau ada sesetengah tempat panggil Onde Onde..

Buah melaka ni sedap, lagi lagi kalau bila dimakan tu, inti dalamnya gula melaka tu elok cair. Memang nikmat. 

Nak buatnya taklah susah. Janji bahannya ada semua. Mungkin rasa macam renyah sebab ianya macam kena rebus dulu kan bagi masak. Tapi sebenarnya taklah susah mana pun. 

Mungkin ada yang tak tahu apa bahan yang diperlukan, kan? 
So saya share disini ya. Mungkin ada yang nak cuba buat petang ni untuk minum petang.

Bahan bahannya

1. Tepung Pulut
2. Gula Melaka
3. Sedikit air untuk membancuh tepung
4. Pewarna
5. Kelapa parut
6. Air untuk merebus

Agak agak tahu tak cara nak buatnya macam mana?

Bancuh tepung tu jangan terus bubuh air banyak tau. Agak agak. Jangan terlalu lembik bancuhan tepung tu. Atau terlalu keras. 

Bubuh pewarna jangan terlalu banyak. Kalau guna air pandan, tak perlu bancuh bubuh air kosong. Macam saya bubuh pewarna hijau dan merah sirap ros. So bancuh tepung guna air masak la.

Dah siap adunan tepung, boleh la gentel bulat bulat. Then leperkan pastu bubuh gula melaka. Gula melaka tu agak agak la ye. Jangan terlalu banyak sangat. Takut masa merebus dia pecah. 

Masa rebus tu macam mana nak tahu dah masak ke belum, kalau dia timbul, dan tepung dah lembut tu, maknanya dah masak. 

Bila dah masak, boleh golekkan di kelapa parut. So siap. Selamat mencuba. 

Thursday, 6 September 2018

Gabungan Menu Simple Yang Sedap.

12:30 pm 7 Comments
Hai readers. Bila dah nama pun mak, isteri, perkara yang memeningkan kepala mestilah bab masak kan?
Macam mana tak pening. Kadang tekak sendiri nak kan menu lain. Tapi tekak orang lain tak berkenan dengan menu tu. 

Bila minta cadangan menu, katanya "masak la apa apa". Kalau "masaklah apa apa" tu sebenarnya adalah sejenis menu, kan mudah. Betul tak?

Haritu sembang dengan adik ipar. Sembang punya sembang, tergabung la menu ni semua. Kebetulan bahan pun ada untuk buat. So jadilah menu simple untuk lunch hour gitu. Ddy dorang la haritu potpet kata nak suruh buat sambal belacan. So, buatkan la sikit. 2hari juga la baru habis sambalnya. 

Korang masak apa harini?

Sambal Belacan + Ulam Daun Selom
Ayam Goreng Berempah

Petola + Cendawan Tumis 




Tuesday, 21 August 2018

Ayang Sebelum Kawen Pernah Belajar Siang Ketam Ke?

9:29 pm 6 Comments

Haha.. Tengok tajuk pun mesti orang cakap, siang ketam pun tak kan tak reti. Ye dok?

Tu pertanyaan ddy zara tadi. Setelah hampir 5tahun kawen baru ddy dorang nak tanya. Yela, masak ketam pun baru 2kali kan..

Kali pertama masak pun dalam tahun ni jugak. Actually masa sebelum kawen dulu ada la tengok mak siang. Tapi tengok je la. Tak masuk dalam kepala pun. Bila nak masak buat kali pertama tu gigih tengok youtube. Maklumlah, maklumat dihujung jari kan. Hehe

Sembang dengan kak TB, katanya tengok kat Youtube je senang. Bagus jugak kan Youtube ni, banyak membantu. So bila ddy dorang tanya tadi, dengan mudah nya cakap kat dia, tengok je utube. Kan senang. Kalau tanya orang pun, mesti orang akan cakap macam tu. Google je.. Utube kan je..


Semalam ddy zara beli ketam dari kawan dia. Fresh. Kawannya hantar malam tadi. Baru lepas tangkap agaknya. So kita jadikan lauk la harini. 6 Ekor Rm15. Ya Allah manisnya isi dia. Walaupun dalam gred C kot, tapi okay la makan berdua. Budak budak bukan makan sangat pun. 

Next time boleh repeat size besar sikit. Baru syok layan makan kan? Hehehe

Wednesday, 8 August 2018

Udang Celup Tepung Rangup

9:58 pm 11 Comments


Udang Celup Tepung Rangup | Harini entri makanan la pulak eh. Lama dah tak cerita pasal makanan kan? Entri semalam tentang Pasar Segar Bandar Mersing kan? Masa di pasar tu kitorang kan beli udang segar. 

So, haritu tak tahu nak masak apa. Selalu udang ni fungsi dia jadi rencah je dalam lauk. Tapi kali ni taknak buat rencah. Taknak buat sambal. Sebab budak budak suka udang, so try menu senang ni je la. Yang penting, tak pedas. 

Udang Celup Tepung Rangup. Nak goreng udang ni, kalau boleh pilih yang besar sikit sizenya kan? Baru best makan. Ambil dalam 16ekor macam tu untuk goreng. 

Nak goreng bagi tepung tu bersalut elok mudah je. 
Bahan pun senang je. 

- Udang
- Telur
- Tepung (Saya guna tepung goreng ayam bestari Original je)

Caranya, mula mula panaskan minyak dulu.

Udang dicelup pada telur. Then celup ke tepung. Then celup ke telur balik, pastu celup ke tepung. 

Kiranya 2kali salut la gitu. Nampak la tepung tu tebal sikit. Boleh je sekali salut. Cuma sekali salut, tepung tu macam tak bersalut banyak je la kan. 

Paham ke idok ni? 😅
Salut kali kedua kat telur tu, sekadar celup je tau. Bukan celup beria sangat. Karang tertanggal tepung celupan pertama tu.

So, siapa nak try buat udang celup tepung dah tahu la kan macam.mana caranya bagi tepung tu nampak tebal je.

Selamat mencuba. 🤗

Thursday, 12 July 2018

Lala Masak Masam Manis

9:04 am 13 Comments

Lala Masak Masam Manis | Assalamualaikum.. Dah beberapa hari rasanya tak update blog. Kekangan masa sekejap. Ditambah pulak keadaan diri yang kejap ke sana. Kejap ke sini. Appoiment dengan hospital lagi. Bukan pregnant ya. Pasal masalah kesihatan yang lain. Nanti ada masa mama zara update ye. Tu pun kalau rajin. Hehehe

Nak cerita pasal masakan harini. Sebenarnya tak pernah masak Lala sejak kawen. Yeeee sejak kawen ye. Sebab tak yakin nak membeli. Takut terkena lala yang dah tak fresh atau busuk. Tak reti nak pilih sangat. Lagi-lagi kat TF tu. Sebab dulu masa pregnantkan zara pernah terkena. Beli kerang. Sekali kerang busuk. Alahai.. 

Malam kelmarin ke TF. Tengok lala macam ok je. Sebab dah lama tak makan,kan.. So yakin je la tengok lala tu nampak masih okay. Balik terus masak. Sebab tak berani nak simpan, takut busuk. Kang satu penyesalan pulak. 

Pumpang kat dapo, sediakan apa patut, maka terjadilah lala masak masam manis. Alaa, senang jeee.. Resepi main hentam hentam janji cukup rasa.

Bahan-bahan : 
- Lala
- Bawang merah (dihiris)
- Bawang putih (dihiris)
- Sedikit halia
- Serai
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Sedikit garam
- Sedikit air
- Sedikit minyak
- Sedikit cili kalau nak bagi pedas. Cili api boleh, cili kisar pun boleh ye.

Done.

Tuesday, 3 July 2018

Jamuan Raya Geng Kerja Pulak

3:53 pm 7 Comments
Jamuan Raya Geng Kerja Pulak | Assalamualaikum.. Harini nak cerita pasal masak masak lagi. Haritu kita ada cerita kan, pasal ddy zara ada potluck tu? Nak tahu cerita pasal potluck terjah SINI ehh.. 

Haa, hari rabu ddy dorang cakap, hari jumaat (30.06.2018) ada jamuan makan. Nak bawak apa eh.. Terus blur dengar tu. Terus cakap "hahhh, ada lagi??"

Yela, pelik sebab sebelum ni takde pulak buat makan makan. Otak ligat pikir. Pastu cakap la, nak goreng bihun ke? Ddy dorang kata bihun ada orang nak bawak. Okay hari khamis bagitahu ddy dorang, buat spagetti goreng je la, boleh ke? Mak mati akal dah. Nak buat kuih idok pandai. Lagipun leceh. Anak susah nak bagi kerjasama. 

Nak buat kek, baru je jamu kek kan? Even sedap kata dorang, tak kan nak buat benda sama. Bukan nak niaga. Nak jamu orang kut. Haha.

Nasib baik nak goreng spagetti je, ddy dorang ON je. Janji bawa kan? Pepagi masak. Dalam kul 7 sediakan semua. Terus goreng. 7.50pagi settle. Sebab ddy dorang kata nak pergi dalam kul 8. Tapi dok kalut macam macam, 8.15pg baru keluar. Tak kisah la, janji dah selesai masak. Janji lega dah sebab selesai 1 perkara. 


500gram makaroni saya guna untuk bajet dalam 10orang tu. Tak tahu la betul 10orang ke lebih. Malas guna spagetti lidi tu. Renyah pula rasanya. Untuk 10 orang makan anggarannya. Dapat 1 bekas besar ni. Harapnya sedap la dorang makan. Hehe
Orang kata biar berebut tak cukup. Nanti orang akan teringat ingat airtangan kita tu. 


Elok ddy nya balik nampak bekas kosong. Terus tanya, habis ke.. Ke ada yang bawak balik? 

"Bini abang buat, mesti la habis"

Haha.. Tersenyum je la dengar. Syukur sangat. Bukan minta pujian. Tapi minta masakan kita dihargai je, kan?

Rasanya last la ni kut masak masak. Sebab ddy dorang pun bulan 7 ni nak posting dah. Posting mana? Yang belum tahu nanti saya share ye. Kami bakal berpindah ke tempat baru. 

Friday, 1 June 2018

Cooking With Love - Puasa ke 16

10:00 pm 15 Comments

Cooking With Love - Puasa ke 16 | Sekejap je dah 2 minggu berpuasa kan. Tahun ni dugaan sikit time puasa. Ddy dorang kena kursus balik. So kawan bersahur dan berbuka takde la. Bila geng makan takde, agak blur juga la apa nak dimasak. Sebab tukang makan takde kan. Nak harapkan kita ni, makan ala kadar je pun. 

Untuk menu berpuasa harini, sebenarnya niat untuk makan berbuka nak buat cucur udang je. Buat rangup rangup. Tapi tak kesampaian. Pakcik yang jual ikan tak datang pula. So pikir punya pikir, kita buat roti jala je la. Sebab memang teringin pun. 


Ikutkan nak makan roti jala tu dengan kuah kari daging. Tapi stok daging takde dekat rumah. So jadinya kari ayam je la. Potong ayam kecik kecik macam mak selalu buat. Rasa best sikit bila makan tu. 

Sebenarnya makan tak la semegah mana. Janji ada benda nak makan kan. Next tak tahu apa nak masak. Dengan bahan dah terhad. Hehe..
Saya ni senang je. Kadang dalam kem ni ada je yang cod jualan. Tak kisah la yang frozen ke apa. Kalau yang frozen, harga ok, rasa okay, beli lebih terus. Senang. Biasanya kalau beli pun samosa frozen. Sebab dah tahu rasa dia memang sedap. 

Okay la, untuk harini saya share sekali la resepi untuk menu ni ye. 


Bahan bancuhan tepung roti jala :-

- tepung (agak-agak la ye nak banyak mana)
- sedikit santan
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- sedikit planta
- sedikit air untuk membancuh (jangan terlalu pekat / cair)
- sebiji telur


Dah selesai bancuh tu, nanti boleh blend la ye. nak bagi tepung tu supaya tak berketul-ketul. Kalau berketul karang, susah pula tepung tu nak keluar kat acuan yang berlubang tu. Senang je kan. 


Untuk resepi kuah kari :

- bawang merah
- bawang putih
- halia
- kayu manis
- bunga cengkih
- buah pelaga
- bunga lawang
- daun kari (kalau ada la)

Ditumiskan terlebih dahulu sehingga naik bau atau sedikit garing.

- rempah kari

Masukkan rempah kari then kacau rata. Nak bancuh siap dengan air boleh. Atau air masuk kemudian pun boleh. Saya masukkan air kemudian. 

- masukkan air. Agak agak bersesuaian untuk dijadikan kuah ye.

- ayam
- ubi kentang

Dan masukkan air, bolehlah masukkan ayam dan kentang. Biarkan dia mendidih sekejap.

- santan

Agak agak je letak santan tu. Tak perlu terlalu banyak. 

- garam

Jangan lupa perasakan dengan garam. Kan senang je. 


Thursday, 24 May 2018

Cooking With Love : Puasa Ke-8

10:18 pm 12 Comments

Cooking With Love : Puasa Ke-8 | Assalamualaikum, macam mana dah puasa ke-8 ni? Sekejap je dah seminggu berpuasa kan. Saya tak terasa sangat, tapi terasa kosong puasa dah beberapa hari ni. Sebab ddy dorang kursus balik di KL. So bersahur dan berbuka sendirian je la dengan anak anak. Makan je la apa yang ada. Nak masak pun feel tu macam takde. 😭😭
Sebab masak beria bukan ada tukang makan.





Untuk harini, masak simple je la. Cari mood juga nak masak. Buat bihun goreng je dengan goreng kuih cucur badak instant. Ingatkan goreng bihun anak anak takmau makan. Biasalah budak budak kan. Selalu makan main main je. Sekali harini banyak pula dorang makan. Seronok tengok. 

Berbuka dengan anak anak ni senang nya masak je la apa apa. Janji boleh makan. Saya berbuka jenis tak makan berat berat. Memadai ada kuih dan air. Cukup dah. 
Untuk lauk harini buat untuk anak-anak je, ikan tenggiri kut masak kicap je. Tu pun takmo makan. 



Erm... Agak agak apa menu untuk esok ye.. Meh la share. 

Sponsor

Comments