Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts
Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts

Saturday, 2 March 2019

Sambal Sotong Ni Mengancam Selera Awak Ke?

9:02 pm 21 Comments
Hai readers.. Salam hari sabtu.. Harini terlewat update sebab kebizian keluar beli barang dapur. Topup stok mingguan. Siapa kat sini penggemar sotong? Tak kira la sotong tu dimasak apa pun, tetap favourite?

Macam kita sotong ni biasa biasa je.. Nak kata favourite sangat tu tidak la jugak. Then depend pada masakan juga la. Macam sotong goreng tepung tu nyumnyumm.. Sedapnya kalau ratah gitu je kan. Tapi kena makan lepas goreng tu la. Masih hangat hangat gitu..
Kadang kadang kalau makan kat luar, ada sotong ni kita tak berapa lalu sangat. Sebab cara masakan dorang tu. Macam ada bau hanyir macam tu. Tak syok nak makan. Putus selera.

Sambal Sotong

Okay, bukan nak merapu sangat. Al kishnya masa valentine day haritu. Ehhhhh, lamanya peram cerita. Haha.. Masa tu tak tahu nak masak apa. Sekali teringat ada beli sotong. Terus dalam kepala ligat pikir, then bomm 💣 terus dapat idea. Masak sambal sotong 🐙 je la sebab ddy dorang ni suka sambal. Kang takde sambal boleh hilang selera pulak nak makan. Then dah siap masak macam biasa la. Snap 📸 gambar saja letak kat status wasap. 

Tak sangka ada beberapa orang yang kecur liur, kata sedapnya.. Then siap tanya resepi macam mana nak masaknya.
Terus rasa macam, aikkk.. Kan senang je buat sambal sotong 🐙.. 
Tapi kita tetap share resepi. Hidup ni tak boleh kedekut. Kalau kata nak pinjam laki i tu opkos i kedekut la ye. 😅

So, bagi memudahkan adik adik yang baru nak belajar masak tu, kita tepek juga la resepi kita yang tak pro ni ye. 

Bahan bahan : 
Sotong
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Cili blender (cili beli hat kat kedai pun boleh ye) 
Sedikit air asam jawa
Garam
Bawang holland (tak bubuh pun boleh je)

Cara caranya : 
Blender bawang merah dan bawang putih. 
Tumiskan sampai naik bau.
Masukkan halia (diketuk atau dihiris)

Nampak garing sikit, masukkan cili blend. Ikut korang la nak pedas macam mana eh..

Nampak dah pecah minyak, letakkan air asam jawa sikit. Jangan letak banyak..sebab nanti sotong kecut pun ada keluar air.

Masukkan garam secukup rasa.

Agak sambal dah masak, masukkan sotong. 
Gaul rata, agak agak dah cukup rasa, dan ckup masak, boleh la dihidangkan. Sotong tak perlu dimasak terlalu lama tau. Sebab nanti rasa macam liat. 

Sunday, 24 February 2019

Sup Tulang Super Sedap. # Ehhh

10:56 am 23 Comments
Hello readers.. Boring tak korang asik baca blog kita kisah bab makan je. Kalau boring pun tak boleh nak buat apa wakk.. Kita ni kemaruk masak. Anak anak kat rumah opahnya.. Kita syok pulak masak tuk ddy dorang. Maksudnya bila kita masak takde gangguan. So masak dengan rasa happynya la.. In shaa Allah hasilnya sedap. Bak kata Masterchef Sabri. Kita kalau masak kena selawat. Dan yang penting masak dengan hati yang iklhas. Baru orang yang makan tu terasa nikmatnya.. Haaaa.. Gituu..

Hari jumaat kelmarin masa tengah makan tengahari ddy dorang ni saja sembang. Nanti pergi pasar esok nak cari tulang la. Boleh buat sup tulang. Dah lama tak makan. Sedap jugak tu. Pastu beli keteow. Boleh jadikan keteow sup gitu..
Kemain ddy dia punya teringin nak makan. Tapi bagitahu macam tu mudahkan kita la nak masak, ye dok.. Tak la pening kepala pikir menu apa harini? *sambil kerut kening*

So pagi sabtu pergi la pasar. Pergi lewat. Dah kat kul 11pagi baru keluar. Sebab ddy dorang duty hari jumaat sampai sabtu. Sabtu settle duty pagi. Tapi lewat sebab bz. Kerja banyak. Pergi pasar elok pulak pakcik jual daging tu takde. Cuti kot. Actually yang jual daging sorang je kat pasar tu. 
Maka bertabah je la bila pakcik tu tak niaga. 

Pastu kitorang kena la beli tulang dekat TMG je. Pasaraya pun ada. Cuma biasa la sejuk beku dah kan. So taknak menghampakan ddy dorang, kita cakap beli je la. Tengok elok je tulang tu haaa..
Beli la dalam 5ketul je macam tu sebab kita bukan boleh mengunyah pun. Tapi memang nikmat kalau dapat makan sup tulang kan. Kena pulak sambal kicap pedas tu.. Ehhhh... 😆
Haaa, korang tu menjejes ler tue airliur tu kan.. 😄😄

Balik dari beli barang, terus ke dapur, sinsing lengan baju terus basuh tulang yang dibeli. Renehkan dia dulu.. Bak kata orang reneh lama cepat lembut dagingnya. Nak makan pun mudah. Dalam pukul 2 lebih rebuskan tulang tu, dalam pukul 4 baru masakkan bahan bahan rencahnya. 


Dalam pukul 5 ddy dorang cakap nak makan. Terus celurkan dulu keteownya bagi lembut then buat sambal kicap pedas tu haaaa..
Kita pulak tak lalu dah makan bubur. Sampai naik muak ya amat dah. Ambik mangkuk isi keteow sikit. Bubuh sup sikit. Ya Allah.. Dia punyaaaaaa nikmat tu tak terkata la. Sedap ya amaat. Bukan puji sedap ke tidak masakan tu. Tapi nikmatnya dapat makan benda lain selain bubur nasi. 

Tapi kita kalau nak makan pape tu kita bagitahu jugak kat ddy dorang ni. Taklah main makan sembarangan je. Karang gatal ke apa kang, sendiri jugak yang naya. Ye dok..

Ni kita sharekan sekali bahan-bahan yang kita gunakan tuk buat sup tulang ni ye. Kita tahu ramai yang pandai masak. Tapi sharing is caring kan. 💕 Kot la menu kita ni berlainan sikit dari orang lain. Hehe

Bahan bahannya :
Tulang lembu - Reneh/Rebuskan dengan air sahaja ye. Rebuskan dalam 2jam or ikut banyak mana tulang tu. 

Bahan tumisan :
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - diketuk je
Sup bunjut (pilihan nak letak ke tak. Kita letak)
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Lada putih - ditumbuk
Lada hitam - sikit je. Ditumbuk juga
Garam
Kiub / Stok Lembu
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan sampingan :
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara-caranya :
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah, rempah 4 sekawan. Biarkan sehingga naik bau. 

Kalau hasil tumis tu nampak kering, boleh letakkan kuah sup tadi ye. Lepas tu masukkan lada putih dan lada hitam yang dah ditumbuk. 
Masakkan biar nampak naik bau. Tapi jangan sampai hangit pulak tau. 😄

Kemudian, tutup api dapur then hasil tumisan tu dimasukkan dalam kuah tadi. Kacau rata.

Boleh masukkan stok lembu tu terus dalam kuah tulang yang direbus tu ye. Juga perasakan dengan garam. 

Bila dah siap, kuah dah cukup rasa boleh letakkan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng.

Sedia dihidangkan. 

Thursday, 21 February 2019

Daging Masak Lada Hitam Bersama Brokoli

10:41 am 48 Comments
Hai readers. Harini kita cerita pasal makanan pulak la ye. Kita ni tak la terror memasak pun. Tapi sebagai seorang perempuan, seorang isteri dan juga merangkap sebagai seorang surirumah, kena la tahu bab memasak ni kan. Tak kan suami balik buka tudung saji tengok kosong je. So, kena la sediakan makan yang sepatutnya.


Kisahnya haritu ada terperasan kat dalam facebook ke google ntah la. Lauk daging tu dimasak dengan sayur brokoli. Tapi kita tak perasan apa nama menu tu. Last-last google. Kebetulan ada daging dan brokoli dekat rumah. So nak try la masaknya. Rupanya daging masak lada hitam nama dia. 

Then setelah digoogle cari resepi, jumpa la satu resepi ni. Daging Goreng Lada Hitam dan Brokoli oleh Kekny. Kita buat ikut cara dia. Tapi ada juga la kita olah sendiri pastu ada jugak bahan takde. Haha

Kita rasa tang kuah tu sikit. Okay la sedap. Tapi kita tak boleh nak mengunyah, so kita makan bubur je la. Masakan lauk tu untuk en.suami je la. Tengok dia makan pun berselera je.. So kita simpan sini resepi dan cara buatnya supaya next time nak try boleh cari balik kan. Maklumlah. Kadang tu resepi pun boleh terlupa. 😅


Bahan bahannya : (secara keseluruhan)
Lada hitam
Daging
Kicap manis (kat rumah takde)
Kicap masin
Gula (disebabkan takde kicap manis, kita bubuh gula sikit)
Brokoli
Garam
Bawang holland
Air
Minyak
Bawang putih
Sos tiram
Tepung jagung (ikut suka nak bubuh ke tak)

Bahan perapan. (kita perap dalam sejam macam tu)
Daging
Lada hitam (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Sos tiram
Kicap masin
Gula
Halia (ditumbuk)

Cara-caranya :
Daging diperap bahan perapan diatas. Then kita biarkan dalam sejam macam tu. 

Setelah 1 jam. 
Panaskan minyak sikit. Masukkan daging diperap tadi. Kemudian masukkan air. Agak agak la ye. Untuk bagi daging masak lembut. 

Agak agak daging dah lembut je, boleh masukkan sayur brokoli, garam sedikit kalau kurang masin then bawang holland.

Kalau nakkan kuahnya pekat, boleh je kalau nak bubuh sedikit bancuhan tepung jagung ya. Tapi semalam kita tak bubuh. Sebab tengok dah elok pekat cantik je kuahnya. 

So, siap. Mudah je kan. Pastikan daging elok masak lembut dan sayur brokoli tu pun masak ya. 


Sunday, 17 February 2019

Resepi Ayam Halia.

5:46 pm 32 Comments
Hai readers. Harini mabuk nak update blog je. Sementara anak anak takde, kita dok layan blog la. Mana la tahu esok lusa berkepuk kepuk rezeki masuk kat blog ni kan. Aamin.. 

Ehh intro kemain panjang. Al kisahnya masa kat hospital haritu masa dah operate la. Dapat bubur. Lauk masa tu ayam masak halia. Sedih kita tau. Kita ni dah la lapar. Sekali dapat lauk camtu. Kalau keadaan mulut okay masa tu takpe la juga kan. Macam mana la nak mengunyah ayam tu.

Sudahnya kita makan bubur sikit, ambil la kuah ayam halia tu sikit. Makan brapa suap je. Tak sampai 5suap rasanya. Rasa tak lalu dah nak makan. Pastu cakap kat ddy zara zhareef. Nanti makan la lauk tu. Sayang je kalau pulang balik, lauk tak makan. Sedap lauk tu. Cuma kita takde mood nak makan dah. 

Haaa, ddy dorang dok rasa lauk tu, pastu ddy dorang cakap. Nanti balik mersing masak macam ni eh.. Sebenarnya kita pernah masak ayam masak halia tu. Tapi masa tu pregnantkan zara. Tahun 2014 kita ada masak. Ni dah tahun 2019. 5tahun kemudian baru muncul lauk no balik. Haha..

Ayam Masak Halia

Bila dah ada request nak lauk tu, mudah la kerja kita kan. So, today kita masak la lauk ayam masak halia ni. Kita tengok ada macam macam cara orang masak lauk ni. Macam kita, kita guna cara goreng. Ada sesetengah orang buat cara kukus kan? Ikutlah mana senang kan.

So kita share juga la resepi kat sini eh.. Mana tahu ada yang nak cuba sebab lauk ni senang dan cepat disediakan.


Bahan-bahan :
Ayam (ikut suka la nak guna bahagian mana)
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (wajib ada tau)
Tomato
Daun bawang
Lada hitam (ditumbuk bagi hancur)
Tepung jagung (dibancuh)
Air (untuk dijadikan kuah)
Minyak
Sos tiram

Cara-caranya :
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah + bawang putih + halia sehingga naik bau atau sedikit garing.

- Masukkan lada hitam. Gaul rata. Masukkan air sedikit kalau terlalu kering. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata sehingga ayam betul betul masak.

- Masukkan lagi air biar berkuah. Masukkan sedikit sos tiram dan perasakan dengan garam. Boleh tutup dengan penutup untuk ayam benar-benar masak. 

- Bila ayam benar-benar masak, boleh masukkan tomato dan juga tepung jagung yang telah dibancuh tadi. 

- Akhir sekali boleh masukkan daun bawang. 

Saturday, 16 February 2019

Makaroni Goreng Simple.

10:14 am 21 Comments

Makaroni Goreng

Hai readers. Siapa kat sini favourite dengan makaroni? Selalunya korang masak macam mana? Kalau buat makaroni bakar pun sedap kan. Allah.. Dah lama tak makan.. Teringat pulak masa kecik kecik dulu mak pernah buat. Tapi zaman tu takde kamera macam sekarang ni. Tak dapat nak rakam moment tu. 

Kalau sekarang ni kita ada je masak makaroni. Tapi buat goreng je la. Sesimple yang boleh. Janji kenyang makan la orang kata. Malam semalam kebuntuan. Apa nak buat menu pagi ni. Not for me. Tapi for my husband. Even kita tak boleh nak makan sedap sedap, tetap gak kena sediakan sarapan tuk ddy dorang. Balik PT pagi of course lapar kan. Tak kan nanti buka tudung saji kosong je.

So pagi ni sediakan bahan, then terus masak. Bahan bahannya pun senang je. Nak tahu apa je yang kita guna?


Bahan-bahannya :
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam 

*3 bahan ni ditumbuk ye.

Tomato
Daun sup
Sosej
Isi ayam (boleh pakai isi daging kisar juga)
Makaroni (Rebus bagi lembut ya)
Garam
Minyak untuk menumis

Cara masak :
Tumiskan bahan yang ditumbuk (nak blend pun boleh)

Setelah garing boleh masukkan sosej dan isi ayam. 

Agak dah masak tu, boleh masukkan tomato, daun sup dan makaroni.

Perasakan dengan garam ya.

Siap.

Thursday, 14 February 2019

Bubur. Sampai Bila ~

11:14 am 11 Comments
Hai readers.. Baca tajuk siap rasa nak nyanyi pulak lagu misha omar tu haa.. Haha..
3minggu dah berlalu.. 3 minggu jugak la kena makan bubur. Tolak 3hari lepas operate minum susu ikut tiub. Huhuhu..

Masa dekat hospital dorang bagi bubur. Then lauk. Tapi kita tak boleh nak makan. Sebab masalah kita ni, kita tak boleh nak mengunyah. So lidah pun macam tak boleh nak kontrol makanan sebenarnya. Sebab ikatan benang dalam mulut tu la..

Dekat hospital walaupun "soft diet" tapi makanannya tak semua kita boleh makan.. Macam ada sekali tu, dorang bagi lauk ikan salmon kalau tak silap. Sedap. Lembut. So boleh la makan banyak masa tu. Senang nak telan. Kadang tu lauk yang tak kena. Patah hati betul nak makan. Baginya lauk ayam. Keras pulak tu. Nangis tengok lauk. Memang soft diet, tapi sebab masalah mulut kita ni yang buatkan kita jadi terhalang nak makan. Sudahnya suh ddy dorang yang habiskan. Cakap kat dia. Jangan buang makanan. Sayang.. 

Bila doctor janjikan boleh balik, Allahu.. Perasaan tu sangatlah berbunga bunga! Sampai plan nak buat bubur sekian sekian rasa. Kononnya!
Tapi kadang tu tak lalu jugak. Terbayangkan sup ayam + kentang + daun sup. My favourite. Dah buat, makan sikit je. Biasa la, sup ni bila makan dengan nasi, bubuh kicap, alamak.. Sedapnya kan..

Bila makan tak lalu, en.suami perasan.. Then dia pun bersuara.. " Sian isteri abang.. Sampai bila nak makan bubur je kan "..

Then kita jawab balik.. " Takpe la abng.. Daripada minum susu guna tiub tu, baik makan bubur dulu kan.. Redha je la. Asalkan masuk perut sikit sikit "..

Pernah juga sebenarnya give up dengan diri sendiri. Sebab lapar. Pastu tak tahu nak makan apa. Dalam masa yang sama kena "pantang makan".. Tapi cepat cepat pujuk diri.. Ada lagi orang lain yang sakit lebih teruk, tak boleh nak makan. Kena bandingkan diri sendiri dengan orang lain. Agar cepat cepat rasa bersyukur.


Hari selasa baru ni checkup. Balik tu minta singgah ke Mcd. Terbayangkan bubur Mcd. Sebab kalau balik nak terus masak memang tak la kan. Dengan keadaan perut yang tentunya dah bernyanyi sakan. Kat Mersing takde Mcd. So singgah Mcd di JB la. Alhamdulillah. Dapat juga bubur Mcd.


Then hari rabu tiba-tiba datang idea. Nak masak bubur ala Mcd juga la. Kebetulan bahan pun ada kan. Kita buat je. So memang makan dengan selera la. Walaupun macam mana pun, makan bubur ni kenyangnya sekejap je. So, kena la makan berulang. Itupun kalau lalu la. Hehe.
Kita makan bubur sehari 2kali je. Lunch dan Dinner. Pagi kadang minum milo sikit. Itu pun tak lalu. Makanan sampingan lain takde. So maybe boleh kurus la kan pasni. Haha..

Resepi Asal Bubur Ala Mcd

Semalam try buat bubur ala Mcd. So kita share sekali la resepinya eh kat sini. Mana tahu ada yang nak try ke.. Ke kita sendiri terlupa. 😄😄

Isi ayam
Beras
Air 
Stok pati ayam
Halia
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Sedikit garam
Sedikit bawang goreng
Hirisan cili merah (semalam tak letak sebab takde cili)


Thursday, 8 November 2018

Cara Uli Doh Donut

6:14 pm 13 Comments


Hai readers.
Petang-petang gini dah standby minum petang ke? Harini mama zara buat donut lagi. Haha
Kes nya nak bagi jiran rasa. Sebabnya haritu letak gambar donut kat status whatsApp, jiran kata nak beli. Kita tak menjual pun. Haritu pun buat ngam tuk makan sendiri je. So harini kita buat dengan niat nak bagi rasa la.

Cerita pasal buat donut ni, kita tunjuk la step dia ye sesikit. Takde video tutorial tau. Hehe. Sebab dan snap step dia je la. Rasanya boleh je paham. Sebab senang je pun cara dia. 
So, jom tengok step dia. Yang dah memang teror buat tu jangan kecam ye. Kita nak tolong kengkawan yang baru nak belajar je. 

Bahan-bahannya :  (ni ukuran kita ye)
1 cawan tepung gandum (kita guna gelas tinggi sejengkal je macam tu)
1 sudu marjerin
1 sudu susu pekat manis
1 sudu teh yis (kita guna mauripan)
1/4 cawan air (air ni kita tak terus masukkan semua ya, masukkan sikit-sikit)
Secubit garam
Gula ( tak letak sebab nak elakkan terlebih manis)

Cara-caranya : 



Masukkan tepung, planta, susu pekat manis, yis dan kacau rata dahulu. Kemudian masukkan air sikit demi sedikit. 



Gaul rata sampai menjadi doh. Kalau nak tahu doh tu dah menjadi ke belum, pastikan tangan dah tak terlekat dengan tepung doh tu tau.


Macam tangan kita ni, kira doh dah cukup air semua la. Dah tak lembik. 


Uli dalam 10 minit macam tu sebelum bentukkan dia. (kalau ukuran kecik, takyah uli terlalu lama)

Kita buat lubang bila dia dah betul-betul kembang. Kiranya masa nak goreng baru kita buat lubang tengah. 


Sebelum goreng, doh tu kita biarkan dalam sejam tau. Bagi dia betul-betul kembang. Jadi tak la bila makan tu rasa macam yis tak kembang ke apa. Kadang ada rasa pelik kalau yis/mauripan tu tak cukup kembang kan. Bila goreng, donutnya tu macam meresap minyak banyak. (pernah ada pengalaman) 😅


Okay, agak-agak macam mana? Mesti boleh paham kan? So, selamat mencuba. 


Sunday, 4 November 2018

Cuti Hujung Minggu..

5:11 pm 32 Comments
Hai semua..
Hari minggu ni plannya kemana? Kitorang harini duduk rehat dekat rumah je la. Malas nak keluar. 
Semalam dah keluar beli barang,kan.. So harini rehat je la. 

Walaupun hari cuti, tapi sebagai Isteri tetap kena jalankan tanggungjawab macam biasa kan. Malahan lebih lagi rasanya kot. Bila suami ada kat rumah, kena la siapkan makan tu dari breakfast ke lunch kan.. Kalau hari kerja mungkin boleh skip . Pastu gorenglah nugget je untuk budak-budak. Ye dok? Tapi hari cuti tak boleh buat camtu. Mau ddy dorang muncung karang.. Dek perut berkeroncong.. 😄

Semalam masa pergi pasar cari bahan nak masak mee goreng. Untuk makan pagi ni la. Dek kerana terliur tengok orang sini promote mee goreng, So pagi ni menggoreng mee la. Sebab pikir balik, tak buat makan berat kang, cepat lapar nak menanti waktu lunch. Tu pun salah satu sebab la.


Sebelum masak mee, kita uli tepung dulu. Buat doh untuk donut. Entah kenapa la sekarang mabuk menguli donut je. 😅
Tapi sebenarnya nak bagi tangan ni lembut. Biar biasakan diri buat kuih. Mana nak tahu kan, tetiba ada orang suruh buat, tapi tak reti, tangan keras je, tak ke haru. 


Dan paling utama sebab belajar buat selalu tu, orang kata sekali buat tak tentu menjadi kan. So buat banyak kali untuk perbaiki hasilnya la. Sebenarnya teringin jugak nak buat jual. Tapi biarlah dulu. Simpan je angan-angan tu. Janji lepas tuk makan anak dan suami okay la kan.

Then selalu kita mesti whatsApp mak kalau apa yang kita buat tu menjadi. Hehehe..
Jakun je tunjuk kat mak kan. Bukan apa, atleast mak pun happy tengok hasil tangan anak dia.
Contoh macam kita google sesuatu resepi tu kan, kita try, elok menjadi ke.. Kita share la kat mak.
Pastu kalau mak try menjadi, dia pun rasa happy la kan.


Macam harini share gambar donut, dah mak teringin nak rasa airtangan anak dia. Hihihi
Tunggu balik ipoh nanti boleh la buatkan.
Bukan susah pun. Janji ada tukang makannya, ok la kan. Nak membuat tu rasa semangat la sikit. 😄😄



Untuk lunch menu simple je la. Malas nak masak yang berat-berat. Sekadar ayam goreng kunyit dengan sambal telur hancur je. Settle. Then sambal bilis kering ddy dorang sentiasa ada stok. So tak risau sangat la. 

Korang hujung minggu buat apa je.. Jenjalan ke.. Kat mersing ni boringlah.. Bukan ada mall pun kalau nak jenjalan. Nak turun kluang ke.. Jauh. Then lebih menjadi kepada buang masa je. So bagi kita santai santai je la kat rumah. Bonding time dengan family kan.. Tu la cerita hujung minggu kami sekeluarga..



Tuesday, 23 October 2018

Nasi Lemak Kasih Sayang & Pau Goreng Rasa Cinta!

11:54 am 19 Comments
Hai readers!
Ehh over pulak tajuk harini kan. Haha
Sesekali terover dekat blog sendiri takpe la kan..
Bukan selalu pun.



Sebenarnya kan dah beberapa hari jugak la teringin nak makan nasi lemak. 
Tapi tu la. Bila beli selalu tak kena dengan anak tekak.
Sambal pedas yakmat. Sampai tak boleh nak makan.

Pastu kang, telur mata dia sikit (kecik)
Pastu kang ikan bilis sekor.
Kacang lebih pulak. Senang kata susah nak dapat nasi lemak yang complete set la gitu.

Malam tadi tanya ddy dorang. 
Boleh ke esok buat nasi lemak. Boring la asik nak masak mee je. (Mee tu maksudnya mee noodles ke, bihun ke, kiranya spesis mee la)
Mujur la ddy dorang ON je bila cakap nak masak nasi lemak. So, zasss datang semangat nak masak tu.

Bangun pukul 6 tadi. Berkobar kobar la perasaan. Yela, nak masak apa yang memang kita nak makan,kan?
Lepas solat subuh, dalam jam 6setengah rebus telur dulu. 
Lepas tu goreng ikan bilis then terus buat sambal.
Settle sambal baru masak nasi.

Nasi tak masak awal sebab jam 6setengah tu ddy dorang keluar PT pagi. 8setengah baru balik. So masak cepat-cepat kang, nasi pun cepat sejuk.


Dalam masa nasi nak tunggu masak, terus capai tepung, then uli doh untuk buat pau goreng pulak. Sebab semalam petang dah buat inti kelapa.
So pau goreng rasa cinta tu berintikan kelapa la.


Sebenarnya first time juga la buat pau goreng. Sekarang kan buat sarapan dah macam style mak pulak. Kalau ada makanan berat, mesti ada sejenis kuih jugak. Hehe

Mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan?
Mana menurun nya sikap mak ke anak, kan? Hehe

Merujuk pada nama sarapan harini, ddy dorang makan nasi lemak tadi. Pastu dia cakap. 
"kenyang nyaaaa.. Ayg bubuh apa dalam nasi ni?"

So kita pun jawab la dengan selamber..
" Kita bubuh Kasih Sayang je tadi "

Hehee.. In shaa Allah.. Kalau rasa nak buat suami makin sayang, kita cuba la tambat hati dia dengan masakan kan. Perut kenyang, dia pun senyum girang! 
Ehhh. Haha

Wednesday, 17 October 2018

Keria Gula Merah

7:16 am 24 Comments

Keria Gula Merah


Harini sambung cerita pasal kuih lagi la ehh.. 
Sebab seminggu tu 4hari berturut-turut kita buat kuih. So harini cerita pasal kuih keria pulak selepas buat kuih karipap. Hehehe

Sebenarnya kita memang suka dengan kuih keria. Tapi dah beberapa kali buat, kita gagal tang sira gula dia tu. Tak menjadi cantik putih. Tak tahu kenapa. Nak tunjuk kat ddy dorang pun segan tau. Sebab bila balik rumah mak kita, mak buat cantik je. 

Pastu buat kali ni kononnya taknak kecewa. Taknak sira guna gula biasa tu. Terbayangkan pulak keria bersirakan gula merah. Haha
Dah macam orang mengidam pulak gayanya tu.
Tapi niat sebenar nak belajar. Makan tu biasa-biasa je.

Dalam proses pembikinan..

Pagi tu gigih okay merebus keledek. Suka betul buat on the spot kerja kan. Haha..
Pastu tak sejuk mana terus buang kulit dia. Then tumbuk / lenyek dia bagi lumat gitu.
Dah lumat tu, kita gaulkan dengan tepung. Yang saya tau, kalau nak keria lembut jangan bubuh tepung terlalu banyak.

Selepas digoreng. Gebu gebas gituu..

Haritu buat tepung dia tak terlalu banyak pun. Agak-agak je la. Tapi memang payah sikit la kan, sebab ubi tu suka melekat kat tangan. Demi nak kan hasil kuih yang elok, redah je. Kekekeke..


Alhamdulillah.. Haritu berjaya dapat buat keria yang lembut. Budak-budak ni mula-mula macam taknak makan. Elok petang dalam pukul 3-4 macam tu, nak makan pulak. Siap pakej berebut tak cukup. Zara suka la kalau bersira gula melaka tu. Sebab rasa manis dia tu.

Siapa kat sini pakar buat keria sira gula biasa tu. Macam mana nak bagi cantik ehh.. Cantik melekat. Kita nak testing buat jugak nanti. Hahaha
Selagi tak berjaya, selagi tu la kita akan belajar cuba buat sampai menjadi.

Tuesday, 16 October 2018

Belajar Buat Kuih Karipap.

12:18 pm 22 Comments

Belajar Buat Kuih Karipap.


Sebenarnya kan, lepas kita belajar buat kuih donut tu, esoknya kita try buat karipap pulak. Bila daddy dorang kuar kerja awal, segala misi tertangguh dapatlah dijalankan. Sebab budak budak pun tengok syok tidur lagi. So tiadalah gangguan.



Buat semua ni secara spontan je. Pagi tu dok pikir, nak buat kuih apa ye pagi ni.. Terus terpikir, isi daging kisar ada. Ubi kentang ada. So, Mula tu buat inti dia dulu. Pastu macam malas malas nak uli tepung. Haha.. Sebab blogwalking tau pagi tu. Pastu pikir balik, inti dah buat. Kalau tepung tak uli, alamatnya bila nak jumpa kuih karipapnya kan. 

Pastu pukul 9 macam tu baru uli tepung. Elok budak budak masih tidur kan. Aman je uli tepung. Takde ukuran spesifik ye untuk buat doh tu. Haha..
Sebab dok teringat selalu mak bancuh tepung macam mana kan. Kira ukuran tu agak-agak je la.



Sebenarnya kan, kita tak pandai nak ketip tepi karipap. Yang buat kita terpikir pikir nak buat terus ke tak tu sebab kita dok mencari acuan dia tu la. Haritu ada je jumpa. Bila nak buat tak jumpa pulak. Tapi dok tekad juga la mencari. Last last jumpa jugak. Tu boleh sambung buat tu.

Kita rasa macam tak percaya je boleh buat kuih sendiri. Haha.. Sebab tak terpikir akan buat sebab risau tak menjadi je. Tapi kalau dah bersemangat juga nak buat, kena juga buatkan.

Akhirnya bila menjadi hasil tu, macam dapat satu kepuasan je. Ikutkan teringin nak ketip sendiri keliling karipap tu. Tapi sebab tak jadi, kena juga guna acuan dia. Cuma yang tak bestnya juga acuan dia tu, kulit dia mudah terkoyak.

Next boleh la try buat lagi. Tapi nak belajar cara kelim tepi dia tu. 

Mungkin ada yang nak bahan untuk buat inti kan?

Kentang
Isi daging/isi ayam (kita guna daging kisar RAMLY je)
Bawang merah
Rempah kari ayam/daging
Air 
Garam
Daun sup (nak letak boleh, taknak pun boleh)

Untuk doh (kulit karipap)

Tepung gandum
Sedikit garam
Planta
Air

Kalau agak agak tak tahu macam mana nak buat, boleh google je. Hehehehe

Monday, 8 October 2018

Donut Sedap, Mudah Untuk Dibuat.

9:01 am 23 Comments

Donut Sedap, Mudah Untuk Dibuat.


Sebenarnya kita ni seorang yang suka sangat dengan donut. Dulu kalau duduk dengan mak, mak rajin la buat. Sejak kita pindah, mak cakap kalau buat donut dah takde sapa nak makan. Alahai.. Sedih pulak dengar. Yela, penat je uli tepung, pastu takde tukang makan kan?

Sejak kawen kita bukan jenis kerap balik umah mak. Jauh. Dulu masa duduk gemas, ada la setahun balik sekali. Kalau ada hal penting, setahun 2kali. Jadi kalau teringin masakan mak, memang agak terhad. So, nak taknak, kena belajar buat sendiri. Mintak resepi dari mak, then buatlah.

Sejak dari kat gemas lagi, banyak kali dah try and error buat donut. Kebanyakkannya resepi dari google la. Ada yang copy dari FB. Ada yang tak menjadi. Naik memang naik. Tapi macam tak gebu. Tepung dia macam serap minyak. Sebab resepinya tu ada pakai minyak. Ada pakai majerin sekali. So, fail kat situ.

Malam hari isnin minggu lepas tu terbayang bayang donut gebu gebas then disaluti gula ala ala pakai bedak tu haaa.. So semalam pagi selasa esoknya tu gigih la main uli tepung. Kebetulan ddy dorang keluar kerja awal. So macam macam projek la kita boleh jalankan. Hehehe

Sementara budak budak masih tidur, so kita buat la kerja dengan tenang. 
Ni kita share bahan yang digunakan untuk buat donut ni ye. Kalau nak bagi lagi sedap gebu, biarkan dia naik betul betul kembang tau. 

Bahan bahannya : (ni ukuran saya ye)
1 cawan tepung gandum
1 sudu marjerin
1 sudu susu pekat manis
1 sudu teh yis 
1/4 cawan air (air ni saya tak terus masukkan semua ya, masukkan sikit-sikit)
Secubit garam
Gula (saya tak letak sebab nak elakkan terlebih manis)

Cara-caranya : 
Masukkan tepung, planta, susu pekat manis, yis dan masukkan air sikit demi sedikit. 

Gaul rata sampai menjadi doh. 

Uli dalam 20-30 minit macam tu sebelum bentukkan dia. 

Doh Selepas Diuli
Lebih kurang 50minit dibiarkan kembang.
5 minit masa tambahan.
Selepas digoreng.
Siap untuk dihidangkan.

Resepi ASAL saya rujuk dari SINI. Selamat mencuba! 

Wednesday, 3 October 2018

Apam Nasi Mudah Dan Senang

7:21 am 11 Comments

Apam Nasi Mudah Dan Senang


Hai readers! Sebenarnya kita nak simpan resepi dekat blog ni sebab takut akan datang terlupa apa bahan yang diperlukan kalau nak buat apam nasi ni. Ni bukan resepi copy tapi tak pernah try tau. Tapi dah try dah. Dan menjadi dah pun.

Sedap apamnya. Orang kata boleh la nak jadikan minum petang. Tapi macam kita, anak-anak kurang sikit dengan apam ni. Makan sikit dah takmau. Dia macam pelik pulak, walhal sedap sangat. Rasa macam apam biasa tu juga. Cuma kali ni guna nasi. Elok la nasi yang tak habis tu, kita modified kan jadi sesuatu kan? Tak la membazir.

Untuk bahan-bahannya :
2 cawan nasi
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 paket kecil mauripan/yis

Cara-caranya :
Masukkan semua bahan tadi ke dalam blender.
Blend kan kasi nasi nampak hancur
Kemudian perapkan dalam 1-2jam, biarkan mauripan /yis tu bertindak.
Kemudian kukus. Antara 15-30 minit

Nanti bila nak kukus, pastikan bekas untuk isi bahan tadi tu disapu dengan minyak dulu ye. takut nanti melekat tak boleh nak keluarkan.

Siap. Selamat mencuba!



Nota : Resepi ni kita jumpa dari facebook. Dan panjangkan perkongsian disini. Terima kasih buat empunya resepi kerana berkongsi. 

Tuesday, 2 October 2018

Etok Masak Serai | Resepi Mudah dan Senang

7:30 am 5 Comments

Etok Masak Serai | Resepi Mudah dan Senang


Hai readers. Siapa biasa makan etok? Ataupun tak pernah tengok etok sebelum ni? Sebenarnya saya pun pertama kali tengok etok ni. Duduk mersing ni baru jumpa. Kebetulan kawan ddy dorang bagi. Etok ni dia macam kerang tau. Tapi isi dalam dia tu macam lala la lebih kurang. Sedap rasa dia. Orang kata etok ni banyak kat kelantan, terengganu. Kira makanan pemes jugak la kat sana.

Haritu nak masak google juga la resepi. Sebab pertama kali nak makan kan? Tak tahu nak masak macam mana. So, google punya google, macam pemes je menu etok masak serai ni, so kita try la. Tawakal je la. Sedap tak sedap masa tu tak tahu kan. Dah la nak masak banyak masa tu. 


Etok
Etok yang sudah dimasak akan terbuka.

Bahan bahannya mudah je.
​Etok
​Serai
​Bawang putih
​Bawang merah
​Halia
​Sos tiram
​Kicap
​Garam
​Cili (ikut kepedasan tekak memasing)

Cara caranya :-
- ​Basuh etok sebersihnya
- ​Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumbuk halia sedikit, atau ketuk halia tadi. Ketuk serai juga.
​- Tumiskan hasil tumbukan tadi sehingga naik bau / sedikit garing. (Bawang merah + bawang putih + halia + Serai)
- ​Masukkan sos tiram. 
- ​Masukkan air sedikit. 
​- Masukkan etok tadi. Kacau rata dan masukkan sedikit kicap serta garam.
- ​Tutup kuali tadi. Biarkan dalam 5minit ke macam tu nak bagi etok tadi masak dan rasa sekata.
​- Siap.

Selamat mencuba

Wednesday, 19 September 2018

Perkasam Ikan Sg. Pahang

5:54 pm 12 Comments

Perkasam Ikan Sg. Pahang


Hai readers. Siapa kat sini suka dengan ikan perkasam? Orang kata, makan lauk ikan perkasam dengan nasi putih panas pun dah berselera dah kan? Tu bagi penggemar ikan perkasam la kan..

Jiran depan rumah promote ikan perkasam ni. Promote dalam group whatsApp. Tapi sebenarnya kita tak pernah lagi jumpa dengan jiran tu. Hehe
Tengok macam sedap je. So tanda support orang berniaga, kita pun beli la sebekas. Rm5 je pun. 
Tak tahu la jenis ikan apa yang dibuat perkasam ni. Kita main beli je. Katanya ikan sg. pahang.

So tadi masak lauk tomyam. Pastu terbayang sedapnya ikan perkasam ni. Then ddy dorang balik, baru goreng. Makan panas panas ikan perkasam ni. Ya allah. Pertama kali la makan lauk tomyam sekali kan dengan ikan perkasam. Sedapnya. Ikan perkasam kan masin masin masam gitu kan. Ntah kenap tomyam harini tak berapa nak masam. So sedap la pulak.

Ke sebab lapar, tak tau la pulak. So, kalau habis stok perkasam ni, boleh la repeat order lagi. Buat stok. Orang kata ikan perkasam ni, lagi lama disimpan, lagi sedap rasanya kan?

Sponsor

Comments