Sponsor

Wednesday, 12 September 2018

Buah Melaka atau Onde Onde

12:10 pm 11 Comments

Buah Melaka atau Onde Onde


Hai readers.. Siapa kat sini penggemar kuih buah melaka? Atau ada sesetengah tempat panggil Onde Onde..

Buah melaka ni sedap, lagi lagi kalau bila dimakan tu, inti dalamnya gula melaka tu elok cair. Memang nikmat. 

Nak buatnya taklah susah. Janji bahannya ada semua. Mungkin rasa macam renyah sebab ianya macam kena rebus dulu kan bagi masak. Tapi sebenarnya taklah susah mana pun. 

Mungkin ada yang tak tahu apa bahan yang diperlukan, kan? 
So saya share disini ya. Mungkin ada yang nak cuba buat petang ni untuk minum petang.

Bahan bahannya

1. Tepung Pulut
2. Gula Melaka
3. Sedikit air untuk membancuh tepung
4. Pewarna
5. Kelapa parut
6. Air untuk merebus

Agak agak tahu tak cara nak buatnya macam mana?

Bancuh tepung tu jangan terus bubuh air banyak tau. Agak agak. Jangan terlalu lembik bancuhan tepung tu. Atau terlalu keras. 

Bubuh pewarna jangan terlalu banyak. Kalau guna air pandan, tak perlu bancuh bubuh air kosong. Macam saya bubuh pewarna hijau dan merah sirap ros. So bancuh tepung guna air masak la.

Dah siap adunan tepung, boleh la gentel bulat bulat. Then leperkan pastu bubuh gula melaka. Gula melaka tu agak agak la ye. Jangan terlalu banyak sangat. Takut masa merebus dia pecah. 

Masa rebus tu macam mana nak tahu dah masak ke belum, kalau dia timbul, dan tepung dah lembut tu, maknanya dah masak. 

Bila dah masak, boleh golekkan di kelapa parut. So siap. Selamat mencuba. 

Sunday, 9 September 2018

Segmen Bloglist September - Disember 2018

10:24 pm 28 Comments

Segmen Bloglist September - Disember 2018


Assalamualaikum.. Hai readers.

Saya nak tepek balik bloglist yang dah kena rombak haritu. Cadangnya nak cari antara 10-14 blog. So, nak jemput la kengkawan sudi meriahkan segmen ni. Nanti kita akan cabut undi guna random ya. Follow rapat-rapat ya.
In shaa Allah nanti Mini Giveaway pula bakal berlangsung. 

Syarat Segmen :

Buat tajuk : Segmen Bloglist September - Disember 2018

Tepek banner dan link kan ke blog ni.

Follow instagram : syamimi8088

Jangan lupa, letakkan url penyertaan dikotak komen.

Selesai. 

Friday, 7 September 2018

Kira Kira Produk Terbaik Dari Jepun

10:29 am 29 Comments

Sifat ingin tahu memang dimiliki oleh bayi semenjak lahir. Jadi mengapa tidak biarkan mereka melakukannya dengan penuh bergaya dan selesa. Kira Kira, jenama lampin dan penjagaan bayi premium yang lengkap dengan inovasi teknologi Jepun kini di Malaysia untuk membantu bayi anda membesar dengan bergaya sambil selesa.

Ramai ibu bapa berasa kagum setelah mencuba produk terkenal dari jenama ini iaitu Kira Kira Airy Soft Premium Diapers dan Kira Kira Ultra Soft & Dry Premium Pants. Ramai pengguna Kira Kira yang berkongsi pengalaman di laman web syarikat Kira Kira bahawa bayi mereka lebih banyak bermain dan gembira. Selain daripada itu, bayi mereka lebih ceria  dan kurang meragam.

“Lampin kami sememangnya direka selari dengan slogan Kira Kira iaitu, ‘Produk Berkualiti Melalui Kesederhanaan’. Dengan inovatif teknologi daripada Jepun, kami telah menghasilkan lampin jenis pita lekat dan juga jenis seluar premium yang ultra lembut dan beragin untuk memastikan bayi anda kekal dalam keadaan selesa dan ceria sepanjang hari,” kata Patt Sue-Ann, Pengarah Komersial – MOOCC bagi DSG Malaysia Sdn. Bhd.

Tambahnya lagi, sebagai contoh inovasi Magic Dry Bubble Sheet oleh Kira Kira menawarkan penyerapan yang pantas dan berkesan bagi mengekalkan kulit bayi anda agar sentiasa kering dan segar.

“Bagi membolehkan bayi anda tetap selasa dan bergaya, kami telah menggunakan corak lampin yang kawaii (comel) untuk si kecil anda,” katanya lagi.

Direka mengikut garis pinggang, Airy Soft Premium Tape Diapers yang terdapat dengan saiz ‘New Born’ dan ‘S’ diperbuat daripada bahan-bahan premium yang boleh menyerap udara serta lembut. Dengan bantuan penunjuk kelembapan pada lampin, ibu bapa kini boleh mengetahui dengan mudah masanya untuk lampin perlu diganti  bagi mengelakkan ruam atau kerengsaan kulit bayi anda. Mereka juga kini boleh bergerak dengan lebih selesa dan nyaman dengan bantuan pita boleh lekat semula yang ultra lembut bagi mengekalkan pemakaian lampin pada bayi anda. 

Untuk kesenangan dan lebih mudah dipakai, ibu bapa boleh memilih Ultra Soft & Dry Premium Pants, yang terdapat dalam pelbagai saiz dari saiz M hingga ke saiz XXL. Bahan boleh serap udara yang premium dan penyerapan dua lapisan melanjutkan rasa kering dan segar dengan lebih lama. Bukan itu sahaja, ukuran perut dan kaki yang selesa juga membolehkan si manja bergerak dengan mudah.



Selain lampin, Kira Kira juga adalah pakar dalam produk penjagaan bayi organik.

“Kami sebagai ibu bapa amat prihatin dan berhati-hati dalam penjagaan kulit bayi yang lembut. Produk penjagaan bayi Kira Kira mengandungi hanya bahan-bahan organik yang semulajadi dan diperbuat berdasarkan rumusan Jepun yang  bebas daripada bahan-bahan kimia yang berbahaya,” Patt menjelaskan.

Sebagai contoh, produk Kira Kira Top to Toe Wash berkesan untuk membersih dan mengekalkan kelembapan kulit bayi anda. Ekstrak camelia japonica menjadikan kulit bayi anda lembut dan gebu apabila disentuh. Ibu bapa juga tidak perlu risau tentang sisa yang tinggal kerana sabun mandian bayi Kira Kira yang boleh didapati dalam botol 400ml ini boleh dibilas dengan mudah.

Kira Kira Baby Lotion (380ml) yang mengandungi baobab organik memberikan khasiat kepada kulit bayi apabila disapu selepas mandi. Rumusan berasaskan air yang sangat ringan dan tidak melekat dapat melembap dan menyerap dengan cepat ke dalam kulit.
Krim lampin adalah produk penjagaan kulit yang penting bagi bayi anda. Kira Kira Nappy Cream boleh didapati dalam bentuk tiub sebanyak 50 ml dan ianya amat mudah untuk disapu pada kulit bayi anda. Krim lampin ini juga dipenuhi dengan kebaikan ekstrak chamomile dan shea butter yang membantu memulihkan, melegakan dan melembapkan kulit serta melindungi kulit bayi anda daripada ruam lampin. 

Selain kualiti, ibu bapa pasti teruja untuk memilih produk Kira Kira. Mengapa? Harga bagi lampin Kira Kira jenis pita lekat dan seluar amat berpatutan walaupun ianya menggunakan bahan- bahan yang premium dan mempunyai teknologi penyerapan yang hebat. Begitu juga dengan tawaran harga bagi produk penjagaan bayi organik Kira Kira seperti sabun bayi, losen bayi dan juga krim lampin ternyata lebih menjimatkan berbanding beberapa jenama lain dalam segmen penjagaan bayi premium yang sama. 



Untuk penjimatan yang lebih besar, sekarang pengguna boleh membeli produk Kira Kira menerusi laman web Shopee. Anda hanya perlu melayari http://bit.ly/KiraKiraShopee , dengan setiap pembelian melebihi RM100, masukkan kod promo “KK25LAUNCH” sewaktu pembayaran untuk menikmati diskaun. *Promosi adalah sah sehingga 30 September 2018. 


Berikan si manja anda keselesaan dan penjagaan yang berkualiti ketika mereka membesar dan menerokai dunia ini. Untuk maklumat lanjut tentang Kira Kira, sila layari dan suka www.facebook.com/kirakiramalaysia.

GIVEAWAY FLUER PERFUME BY SII NURUL

8:18 am 2 Comments

Hai, morning semua..
Pagi ni semangat nak menaip. Tapi idea belum berkunjung tiba.
Nak bebel apa pun tak tahu lagi. 
So, blogwalking then terjumpa Giveaway.
Kita join dulu la.. mana tahu rezeki, ye dok?

Nak join sama, boleh klik pada banner tu ye.

Thursday, 6 September 2018

Gabungan Menu Simple Yang Sedap.

12:30 pm 7 Comments
Hai readers. Bila dah nama pun mak, isteri, perkara yang memeningkan kepala mestilah bab masak kan?
Macam mana tak pening. Kadang tekak sendiri nak kan menu lain. Tapi tekak orang lain tak berkenan dengan menu tu. 

Bila minta cadangan menu, katanya "masak la apa apa". Kalau "masaklah apa apa" tu sebenarnya adalah sejenis menu, kan mudah. Betul tak?

Haritu sembang dengan adik ipar. Sembang punya sembang, tergabung la menu ni semua. Kebetulan bahan pun ada untuk buat. So jadilah menu simple untuk lunch hour gitu. Ddy dorang la haritu potpet kata nak suruh buat sambal belacan. So, buatkan la sikit. 2hari juga la baru habis sambalnya. 

Korang masak apa harini?

Sambal Belacan + Ulam Daun Selom
Ayam Goreng Berempah

Petola + Cendawan Tumis 




Traveloka SALE-abration 2018 | Tawaran Penerbangan Dan Hotel Diskaun Terendah!

8:30 am 30 Comments


Traveloka SALE-abration 2018 | Tawaran Penerbangan Dan Hotel Diskaun Terendah!

Hai semua.. Nak tanya ni.. Bila disebut sahaja 'Traveloka', apa yang anda bayangkan? Bercuti? Yeaayy.. Pergi bercuti.. Sukakan kalau dapat pergi bercuti. Lagi lagi dah penat bekerja tanpa rehat. Walaupun duit gaji masuk bulan bulan, tapi kalau tak rehatkan badan, tak boleh juga, betul tak?  Selain bercuti, apa lagi yang boleh dipadankan?
Mesti juga boleh membuat tempahan hotel dengan harga yang sangat sangat berpatutan harganya.. Betul tak?

Kalau namanya pergi bercuti, tak kan pulak pergi balik hari yang sama kan? Tak best la macam tu. Nama pun bercuti. Paling tidak mesti la kita dah stay 2-3hari, rehatkan diri. Rehatkan minda, cari ketenangan. Baru la naik kerja nanti rasa semangatnya tu berkobar-kobar kan? Selain tu, apa lagi yang rasanya traveloka boleh berikan? Tentunya tempahan tiket penerbangan ke destinasi percutian impian anda semua. Betul tak? Rugi la kalau traveloka hanya sediakan pakej untuk bercuti, tapi tak lengkap segala urusan kan?

Nampak tak pakej yang traveloka berikan tu? Menarik tak? 3 perkara boleh dibuat dalam 1 masa. Semuanya mudah dan cepat dihujung jari sahaja. Hanya pilih tempat dan masa yang dikehendaki. Zaman sekarang ni rasanya dah cukup mudah. Nak pergi bercuti sediakan duit, sediakan masa dan buat tempahan semuanya tanpa perlu bersusah payah.

Lagi satu perkara penting, bila nak bercuti ni perancangan tentulah seawalnya kan? Mungkin 3-4 bulan awal dah rancang. Dan yang paling penting sekali, jangan lupa survey la harga semuanya di Traveloka, dan buat tempahan awal. Rasanya berbaloi buat tempahan awal sebab dari segi harga juga dapat penjimatan kos disitu. Susah tau kalau rasa nak pergi bercuti, baru nak terhegeh hegeh cari. Mungkin kalau nasib tak baik, hotel penuh. Tiket penerbangan habis. Maka, menangis la plan bercuti tak terlaksana.

Untuk hari ini, saya nak kongsikan satu maklumat menarik untuk kengkawan yang gemar bercuti. Tak kira la bercuti dimana pun. Atau yang dalam perancangan nak pergi bercuti. Jom baca apa yang saya nak kongsikan ni. Rugi pulak kalau saya tak kongsikan maklumat menarik ni dengan kawan kawan semua. Baru la rasa teruja tu dikongsi bersama!


Matta Fair dan Traveloka Salebration 2018 Kembali lagi!!

Siapa suka? Siapa suka?? Kalau sebut pasal Matta Fair ni, mesti ramaiiii yang suka ambik kisah,kan? Sebab macam macam perkara kita boleh dapat dari situ. Maklumat banyak tersebar disitu. Rugi tak kaut tau. Untuk pengetahuan kawan kawan semua, Traveloka juga membuat promosi secara besar besaran tau. So peluang korang semua nak pergi ke tempat yang korang inginkan sangat tu, mungkin ada terealisasi la macam tu.

Kawan kawan boleh la booked tiket flight dengan harga yang sangat sangat murah ke destinasi pilihan yang diidamkan serta, tentunya la juga ada tawaran pilihan tempat penginapan yang menarik. Allah.. Terujanya kita dengar. Tolong sampaikan info ni pun dah rasa seronok sangat tau. Belum lagi pergi tempat percutian yang kita nak sangat sangat pergi.
Rasa rasanya la kan, mana kita nak pergi ni? Sebab banyak sangat destinasi menarik yang boleh kita booking dengan Traveloka ni tau.

Dalam negara? Atau pilihan ke luar negara? Jangan risau kalau bajet tak banyak sekalipun. Dalam negara pun okay apa pergi bercuti. Banyak juga negeri yang kita boleh terjah. Macam saya sendiri, tak semua tempat dalam Malaysia ni dah terjah. Orang kata belum habis pusing la. Langkawi di kedah tu pun tak pernah sampai. So, boleh juga booking untuk ke sana dulu kan.

Mengenai tawaran promosi besar besaran tu, tempoh tempahan tiket adalah dari 4 September hingga 10 September 2018. Sempat kalau nak berfikir, berpakat dengan kawan kawan ke, dengan ahli keluarga ke, siapa siapa la yang kawan kawan nak ajak untuk pergi bercuti tu. Seminggu tempoh masa diberikan untuk membuat tempahan. Tak kan nak lepaskan peluang kan? Agaknya ada limit ke tempoh untuk pergi bercuti tu bila?? Tempoh perjalanan kawan kawan nak bercuti tu kan, bila bila masa sahaja tau! Haaa, macam mana..? Masih rasa was was lagi ke tu nak sambar peluang untuk pergi bercuti tu? Kalau boleh, cepat-cepat berpakat, cari kata sepakat nak bercuti dimana, pilihan destinasi dan juga tarikh, terus buat tempahan.

Apa lagi tawaran menarik yang diberikan?

Tawaran kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera. Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat la. Haaa, nampak tak ada tawaran super best kat Traveloka tu? Diskaun! Pastinya traveloka sangat memahami, ramai diantara kira ni suka melancong. So sangatlah berbaloi untuk segala promosi diberikan tu.


Apa lagi yang menarik yang saya tahu tentang promosi hebat ni la kan, untuk percutian dalam negara ni, boleh dapat 50% diskaun untuk hotel. Tak kira masa. Bila bila masa sahaja yang diinginnkan.


Dan untuk percutian ke negara luar pula, 70% tawaran diskaun diberikan untuk hotel penginapan yang disediakan. Walaupun penginapan diberikan harga promosi, ianya berbaloi juga tau. Maklumlah, 50 dan 70 peratus diskaun diberikan, agak tinggi juga juga penjimatan disitu.

Ehhh.. Baru perasan. Tawaran kupon diskaun di atas promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat pun ada rupanya. No Booking Fee! Okay.. Tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi! Sebelum terlepas! Kenapa kena buat cepat cepat? Biasalah, kadang kala tu kita suka lengahkan perkara yang mudah macam ni. Lepas tu terlepat tarikh tawaran promosi ni. Rugi la kan.
Nak pergi bercuti tu. Kena la prepare cepat cepat.


Sebelum terlupa, korang jangan lupa pula install Apps Traveloka di mobile tau. Senang untuk kemudahan korang. Sebab untuk dapatkan tawaran ni semua, korang boleh apply melalui komputer ataupun smartphone. Kan mudah. 

Okay la, karang bercerita panjang, takut korang terlupa apa yang sepatutnya korang buat kan. Nak tahu macam mana nak buat tempahan tiket penerbangan?


Boleh layari https://www.traveloka.com/ms-my/flight dan boleh la tengok perjalanan dari mana korang nak mulakan untuk pergi ke destinasi pilihan. 
Pastinya tawaran daripada Traveloka adalah tawaran yang sangat menarik untuk dinikmati.

Untuk maklumat lanjut tentang Taveloka boleh layari :
https://www.traveloka.com/ms-my/flight

Customer services : 015-48409469

Friday, 31 August 2018

Pentingnya Kelengkapan Ibu Menyusu (Breasfeeding Mom)

11:59 am 4 Comments



Pentingnya Kelengkapan Ibu Menyusu (Breasfeeding Mom)


Hai semua.. Hai mommy.. 
Entri kali ni untuk mommy la ye. Lagi-lagi mommy yang memberi sepenuh perhatian dalam penyusuan baby. 
Yang berniat menyusukan baby dari awal kelahiran sehingga anak berumur 2tahun.
Kalau ada daddy yang berminat mungkin nak belikan untuk isteri tersayang pun, takde masalah. Jemput baca. 

Untuk harini, saya bukan sahaja nak cerita pasal kelengkapan ibu menyusu. Tapi saya nak cerita dari mula apa sahaja yang diperlukan untuk ibu menyusu ni. Boleh kan?

Bagi ibu yang menyusu, mestinya nak la susu yang meriah untuk anak kan? Sebab susu ibu ni ada kelebihannya yang tersendiri. Orang kata boleh menguatkan antibodi anak. (in shaa Allah atas keizinan Allah)
Selain tu, dapat membantu mengurangkan sikit kos untuk membeli susu FM. Bukan susu FM tak okay ya. Saya lebih fokuskan bab beastfeeding je ye. 

At least, bagi ibu yang menyusu ni dapat bantu suami dalam mengurangkan sikit kos untuk susu FM, then kewangan tu boleh dipusingkan untuk hal yang lain kan?
Selalu kalau dari segi masalah penyusuan ni, ibu ibu alami masalah susu badan kurang. Susu badan kurang pekat. Nampak macam cair je kan? Saya paham sangat apa yang ibu ibu rasa.

Stress??

Tu memang akan terjadi kan? Sebab kita sebagai ibu ni risau kalau baby rasa lapar. Tak cukup khasiat. Lagi lagi bagi baby yang berumur bawah 6bulan. Tentunya anak bergantung sepenuhnya dengan susu ibu sahaja untuk keselesaan perutnya. 

Jadi, saya nak cadangkan satu produk untuk ibu ibu mencuba. Bukan paksaan untuk membeli tau. Tapi kalau nak mencuba, tak salah. Lagi senang, ianya dalam bentuk tablet kunyahan. Tak perlu nak bancuh. Lagi senang kalau ibu ibu tengah travel. Capai je dari bag, boleh terus kunyah. Tak perlu nak membancuh dah. Betul tak?

Tablet kunyahan yang saya maksudkan ialah Femilac Milkbooster.
Mungkin ada yang biasa dengar. Tapi mungkin ini kali pertama dengar tentang Femilac kan?Mesti macam macam yang ada dalam fikiran tentang femilac ni kan?

Femilac milkbooster dibuat dari bahan istimewa yang digabungkan menjadi formula baru iaitu Habbatus Sawda, Alfalfa, Spirulina, Goats Milk dan Fenugreek. Dengan rasa lemak2 vanilla yang memang mudah di kunyah dengan selamat. Mungkin ada yang kata, rasa macam vanila? Alamak.. Tak suka la..

Erm.. Janganlah risau. Rasanya sedap tau. Kalau kunyah 2biji sekaligus nanti mesti tak cukup. Nak kunyah lagi. Tak percaya? Meh la order. Serius jatuh cinta. 😍

Mesti ada yang nak tahu, berapa harga sebotol femilac ni kan?
Untuk harga sebotol RM70. Tapi! Kalau beli 2botol atau set COMBO hanya RM100!
Mana lagi jimat mommy daddy?
Nak grab yang mana? Meh la cepat buat pilihan. Rugi tau kalau tak grab set combo ni. 
Haaa, selain milkbooster, mommy juga mesti perlukan Milk Collector kan? Atau SBP (Silicon Breastpump). Penting ke SBP ni?? 
Penting sangat tau sebenarnya. Lagi-lagi buat mommy yang dalam pantang tu. Sebelah menyusu baby, mesti perasan sebelah lagi susu automatik mengalir keluar juga kan? Haaa, susu yang sebelah lagi tu tak kan nak dibiarkan je. Tak rasa membazir ke??

Sayangnya susu tu terbuang macam tu je. 
Yee, saya dulu macam tu la. Sayangnyaa susu tu terbuang macam tu. Masa tu tak kenal lagi dengan SBP ni. Kalau tak, mesti boleh buat stok susu tau. 



Kalau SBP ni harganya in shaa Allah mampu milik juga. 1 unit Rm47. Tapi kalau nak rasa jimat berganda, apa kata beli set COMBO!
Untuk set combo SBP ni hanya RM60. Mungkin mommy rasa kenapa nak kena beli sampai 2 kan? Takpe mommy. Apa kata mommy share la dengan kawan opis ke. Jiran sebelah ke.. Adik ipar ke.. Siapa siapa la. Ataupun kalau mommy bekerja, mommy boleh simpan satu dirumah, satu lagi standby dalam handbag kerja. Betul tak?

Tak perlulah setiap pagi kalut mencari SBP kat dapur tu. Kan mudah. 😘
Belum lagi kalut dengan anak yang nak dihantar pada pengasuh kan?

Kalau nak package lagi, mommy mesti pump susu di pejabat juga kan untuk buat stok dihantar pada pengasuh? Tapi tak tahu nak simpan stok susu tu dimana? 💁
Jangan pening mommy 💆. Tak sempat nak beli storage bag untuk simpan stok susu sebab storage bag yang ada yang menyusut?
Meh lekaih order Femilac Storage Bag ni. 

Harga 1unit RM47. TAPI! Kalau beli set COMBO 3Unit hanya RM60. Murah tak? Cepat grab harga clearance ni Mommy. Jimat sangat ni harga dia. 



Kalau ada yang berminat nak order dari Femilac Milkbooster, SBP, dan juga Milk Storage Bag, jangan segan segan untuk whatsApp saya dengan segera ya. Moga moga ianya dapat membantu mommy semua dengan mudah. Kalau nak order 1item je pun boleh. Para suami yang nak hadiahkan untuk isteri pun, jangan segan segan untuk order ye. Saya cuba bantu sebaik mungkin. 🤗

www.wasap.my/601124181178


Thursday, 30 August 2018

Menang Voucher Dari Doudou.my

11:11 am 8 Comments
Hai semua.. Sebenarnya nak share dah lama. Tapi bolehnya terlupa pulak pasal hal ni. Kisahnya masa tu join giveaway dari blog ceritamak. Kira kalau ada rezeki, memang dah tertulis la sesuatu tuk budak budak ni kan..

Masa pengumuman tu, tak sangka pulak ada jugak rezeki terselit. So, apa lagi, terus la terjah web https://doudou.my untuk shopping. Siapa taknak shopping kan? 


Masa tu dapat la voucher RM30. So, taklah shopping sakan pun. Dapat 3helai baju. Tapi kena tambah duit sikit la. Beli pun yang ada sale/clearance. Rm10 untuk sehelai baju. 


Kalau ada yang tak tahu lagi tentang doudou.my ni, boleh la terjah. Tak silap saya ianya beroperasi di Miri, Sarawak. 
Kualiti kain untuk baju yang saya beli pun nampak okay. Budak pun selesa pakai. Dan yang best sekali penghantaran pun cepat. 


Lepas buat pembayaran, terus proceed order tau. Saya order hari rabu. Jumaat dah sampai. Cepat betul. So, siapa nak cuci mata  tu, klik je link kat situ ye. 

Comments