Saturday, 16 November 2019

Resepi Sambal Kicap Pisang Goreng.

10:21 pm 3 Comments

Resepi Sambal Kicap Pisang Goreng - Bila cerita pasal pisang goreng, nikmatnya dimakan pada petang hari kan? Sambil santai-santai seisi keluarga, mungkin berdua dengan suami, sambil menikmati kopi O, terasa nikmatnya apa yang dihidangkan.

Orang selalu kata, pisang goreng ni kalau nak sedap kena ada pencicahnya - sambal kicap pedas. 😋😋
Orang kata, kalau dah namanya orang johor, tak sah kalau takde pencicah nya tu. Memang penambat selera lah! Tapi rasanya kalau bukan orang johor pun, ada je yang suka kan?

Ceritanya pada 11.11.2019 haritu dalam group ada yang promote pisang. Cik mimi dah lama kempunan nak makan pisang goreng. Susah nak jumpa yang puas dimakan. Selalunya orang yang jual akan potong senipisnya kan. So nak puas makan, kena beli sesisir. 



Masa beli tu, pisangnya masih hijau keras lagi. Belum masak. So kenalah peram dulu orang kata. 
Harini tengok dah elok cantik lembut dah. Berbunga betul hati ni. Sebab dah boleh goreng pisangnya. 😁😁😁

Elok pisang dah digoreng, tanya ddy dorang. Nak makan cicah kicap pedas ke? Katanya boleh jugak. 
So, gigih la buat sambal kicapnya. Gunakan segala barang yang ada. 



So jadilah sambal kicapnya. Makan dengan pisang digoreng rangup, fuhhhh nikmat tak terkata. 

So, cik mimi sharekan resepi sambal kicapnya ya.
Anggaran tu agak agak aje la ye..


Resepi Sambal Kicap Pisang Goreng

- Cili Api (agak agak tekak korang nak pedas level mana)
- Seulas 2 bawang putih
- 2-3 ulas bawang merah
- Gula (sesudu 2)
- Sedikit Air

Bahan bahan ni semua diblender, then masakkan atas dapur. Agak agak mendidih, boleh tutup api. 

Selesai. 😍


cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

Friday, 15 November 2019

Feedback Popia Cheese Carbonara.

10:00 am 1 Comments
Hai readers, morning.. Salam jumaat buat semua..
Alhamdulillah, semalam buat popia cheese carbonara. Sebab dah lama 'bercuti niaga' tu kan..
Ingatkan takde permintaan. Rupanya permintaan melebihi stok yang ada. Hehe..

Popia Cheese Carbonara

Semalam buat 7pack. Ngam ngam je. Tuan umah pun tak merasa. Kena buat lain. Hihihi..
cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time
Alhamdulillah. Semalam ada 2 orang yang baru first time rasa popia cik mimi ni. Dan alhamdulillah feedbacknya kata sedap dan ada yang nak repeat order lagi. 



Syukur sangat. 


Next order pun dah full list. Tu pun just open dekat status wasap aje tau. Belum promote dekat group. Kalau ada extra baru open dekat group. 

Doa2 moga Allah berkati setiap inci rezeki dari apa yang cik mimi niagakan nk. 

Aamin.. 

Menghisap Alat Sulit Suami

9:00 am 2 Comments
Hai readers semua, seperti biasa. 
Harini Cik Mimi nak share tentang Persoalan tentang ilmu agama. Maaf kalau ada kesilapan dari Cik Mimi, sebab Cik Mimi copy dari sebuah buku yang Cik Mimi baca. Kalau ada kemusykilan, kita sama sama la kongsikan,kan..
Cik Mimi rasa tak salah pun kongsikan maklumat yang mana kita sama sama perlu tahu kan?
cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

Soalan : Adakah salah disisi Islam apabila suami saya meminta saya mengulum (menghisap) alat sulitnya untuk menaikkan nafsu syahwat. Adakah saya berdosa jika saya menolak apabila suami menyuruh saya melakukan demikian?


Jawapan : Hukum menghisap kemaluan suami adalah makruh kerana ianya bercanggah dengan adab-adab yang digariskan oleh Rasulullah. Dalam apa keadaan sekalipun kita perlu menjadikan Rasulullah sebagai contoh. Manakala, hukum isteri menolak permintaan suami untuk melakukan perkara demikian adalah haram kerana isteri hanya disuruh melakukan perkara makruh bukan perkara haram atau maksiat. Ini kerana tidak boleh mentaati manusia yang menderhakai Allah. 


Thursday, 14 November 2019

Resepi Popia Cheese Carbonara

9:39 pm 7 Comments
Setelah 2-3bulan cuti niaga popia, harini cik mimi ON balik atas permintaan. Dan sebenarnya kami sendiri pun dah lama tak buat untuk makan sendiri. Kalau kerap makan takut jemu juga. 

Dan harini, cik mimi share kan juga resepi nak buat intinya ye. Depend sebenarnya atas citarasa masing masing. Tapi ni cara cik mimi buat, sama ada untuk makan sendiri atau untuk buat jualan. 



Bahan bahan diperlukan seperti dalam gambar.
Ni cik mimi tulis berdasarkan anggaran untuk niaga ya. 

- Bawang merah /holand (dipotong dadu)
Tak perlu terlalu banyak. Kalau bawang holand tu bubuh sebiji besar. Kalau bawang merah kecik tu dalam 5biji macam tu.
- Cendawan Butang (1 tin)
- Sosej (1 pek 10batang)
- Isi ayam (agak-agak sendiri nak letak banyak mana. Potong hiris atau dadu)
- Cheesedale (1 pek)
- Lada sulah (tumbuk sendiri boleh, nak letak yang serbuk pun boleh)
- Prego Carbonara (1botol kaca besar)

Cara-caranya : 
- Tumiskan bawang terlebih dahulu sehingga layu / naik bau / sedikit garing.



- Masukkan isi ayam diikuti cendawan butang. Biarkan ia masak sekejap.
- Masukkan pula sosej. Jangan lupa potong sosej tu kecik kecik tau. 
- Agak dah layu, masukkan prego carbonara, then masukkan cheesedale dan juga sedikit lada sulah. 


Siap‼️



Suntik Air Mani Dalam Kemaluan Wanita.

10:30 am 2 Comments
Hai readers.
Harini Cik Mimi nak share tentang Persoalan tentang ilmu agama. Maaf kalau ada kesilapan dari Cik Mimi, sebab Cik Mimi copy dari sebuah buku yang Cik Mimi baca. Kalau ada kemusykilan, kita sama sama la kongsikan,kan..
Cik Mimi rasa tak salah pun kongsikan maklumat yang mana kita sama sama perlu tahu kan?




Soalan : Kami telah berkahwin beberapa tahun tetapi tidak dikurniakan anak. Setelah berjumpa doktor, kami dicadangkan melakukan suntikan air mani suami ke dalam rahim saya. Adakah dengan memasukkan mani ke dalam rahim saya itu mewajibkan saya mandi junub?


Jawapan : Tidak perlu mandi junub kerana masuk air mani tidak melalui zakar suami. Ulama sudah sepakat mengatakan perkara yang meWAJIBkan mandi junub ialah empat perkara, iaitu tenggelam kepala zakar lelaki ke dalam faraj wanita, keluar air mani, datang haid dan nifas. 




cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

Belum Mandi Junub Mahu Potong Rambut Dan Kuku

8:00 am 1 Comments
Hai readers.
Harini Cik Mimi nak share tentang Persoalan tentang ilmu agama. Maaf kalau ada kesilapan dari Cik Mimi, sebab Cik Mimi copy dari sebuah buku yang Cik Mimi baca. Kalau ada kemusykilan, kita sama sama la kongsikan,kan..
Cik Mimi rasa tak salah pun kongsikan maklumat yang mana kita sama sama perlu tahu kan?



Soalan : Saya belum mandi junub tetapi mahu memotong kuku dan rambut, bolehkah saya berbuat demikian?


Jawapan : Memang boleh, tidak ada sebarang dalil daripada syarak yang memakruhkan orang berjunub memotong kuku atau rambut. Namun begitu, al Imam al Ghazali dari kalangan mazhab Syafie mengatakan makruh bagi seseorang yang berjunub memotong kuku kerana bahagian yang dipotong itu akan disoal oleh Allah S.W.T pada hari kiamat kelak. 

cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

Tuesday, 12 November 2019

Seks Beberapa Kali Dengan Sekali Mandi

8:18 pm 8 Comments
Hai readers.
Harini Cik Mimi nak share tentang Persoalan tentang ilmu agama. Maaf kalau ada kesilapan dari Cik Mimi, sebab Cik Mimi copy dari sebuah buku yang Cik Mimi baca. Kalau ada kemusykilan, kita sama sama la kongsikan,kan..
Cik Mimi rasa tak salah pun kongsikan maklumat yang mana kita sama sama perlu tahu kan?



Soalan : Bolehkah saya melakukan seks beberapa kali pada satu malam dan hanya mandi pada satu kali di sebelah pagi?


Jawapan : Melakukan seks beberapa kali kemudian dengan satu kali mandi tidak bertentangan dengan syarak. Malah Nabi pun berjimak isteri-isterinya dan baginda mandi sekali sahaja akhirnya. Tetapi adalah lebih baik jika saudara basuh kemaluan dan berwuduk sebelum mengulangi seks seterusnya. Saudara harus mengetahui bahawa malaikat tidak akan masuk ke dalam rumah yang mana terdapat orang yang berjunub (yakni yang belum mandi junub)


cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

Masak Lemak Udang + Buah Belimbing

7:02 am 3 Comments
Hai, assalamualaikum readers.
Macam makin sendu je blog ni kan. Bukan taknak update. Kalau hari sekolah ni agak kalut sikit. Sebabnya kisahnya anak sekolah.
Kalau dan update pun pagi la sekejap.
Kalau dah menjengah ke tengahari, petang tu alahai.. Belum lagi berebut telefon dengan budak budak.


Lemak Cili Api Udang Belimbing Buloh

Ni kisah semalam. Punya la teringin nak makan masam masam. #TakMengandungPun.
Tapi sebab sakit kepala kes nya haritu tak cukup tido, melarat pulak dia. Alhamdulillah pagi ni macam okay. Rasanya sebab masuk angin lewat makan pun iye. Makanya, mendapatlah sakitnya.

Nak tanya kengkawan, selain udang + asam belimbing ni, apa lagi yang sedap ye? Kalau guna ayam sedap ke? Cik mimi selalu tengok mil masak guna udang je. So cik mimi pun selalu buat guna udang je la. 

Kalau ada menu lain, selain masak lemak gini, korang masak apa dengan asam belimbing ni? Selain sambal hitam tu?? Share sikit..



cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

Kalau nak tanya resepi masak lemak cik mimi ni simple aje. Bak kata orang masak campak campak je. 😄😄😄

Bahan bahannya : 
- Santan
- Bawang merah (Ditumbuk)
- Cili Api (Ditumbuk)
- Udang
- Buah Belimbing Buluh
- Garam
- Kunyit

Sponsor

Comments