Monday, 20 May 2019

Kekal sihat dan dilindungi sepanjang bulan Ramadan dengan Dettol!

10:36 am 21 Comments

Amalan kebersihan dapat membantu melindungi keluarga anda daripada 100 jenis kuman yang berbahaya

Setiap tahun, sepanjang bulan Ramadhan iaitu bulan kesembilan dalam kalender hijriah, umah islam seluruh dunia akan menjalani ibadah berpuasa. Selain itu, bulan Ramadan juga merupakan masa untuk umat islam beribadat, bersolat, membuat kebajikan dan mengamalkan kesederhanaan dalam pelbagai aspek.


Waktu berbuka atau iftar adalah masa untuk seisi keluarga dan sahabat handai bertemu sambil menikmati hidangan makanan dan iftar dikira tidak lengkap tanpa mengunjungi bazar Ramadan terlebih dahulu!

Bazar Ramadan bukan sahaja menawarkan pelbagai makanan dan minuman yang lazat setelah berpuasa seharian, malah memberi peluang kepada seluruh warga Malaysia untuk bersama-sama mengalami keistimewaan membeli-belah dalam suasana berbilang budaya yang meriah.  Walaupun begitu, berasak-asak pada waktu petang dalam keadaan cuaca yang panas dan lembap sambil memilih apa yang dikehendaki meningkatkan risiko diri anda terdedah kepada banyak kuman yang tidak kelihatan.

Ada pelbagai cara untuk melindungi anda dan keluarga anda daripada kuman dengan rangkaian produk Dettol. Sebagai jenama perlindungan kuman yang dipercayai sejak sekian lama, Dettol menjadikan tanggungjawabnya terutama pada bulan Ramadan ini untuk melindungi para keluarga di Malaysia dengan menggalakkan mereka mengamalkan amalan kebersihan dalam pelbagai keadaan.

Pada bulan Ramadan ini, Dettol melindungi anda dan keluarga anda dengan :
Sabun Tangan Dettol untuk mencuci tangan anda sebelum menyentuh makanan untuk sahur dan iftar;
Sanitiser tangan Dettol boleh digunakan di mana-mana sahaja kerana ia boleh membersihkan tangan anda tanpa menggunakan air; dan
Cecair Antiseptik Dettol membasmi kuman di ruang dan permukaan di kediaman anda sempena menyambut ketibaan Hari Raya.

Sejak dilancarkan lebih 80 tahun yang lalu, Dettol merupakan peneraju dalam perlindungan daripada kuman dan membantu menjaga kesihatan para keluarga menerusi amalan kebersihan yang lebih baik. Menerusi produk terkenal seperti Antiseptic Liquid, Antibacterial Liquid Hand Wash dan Hand Sanitizer, Dettol melindungi keluarga anda daripada 100 jenis kuman yang berbahaya.


Pada bulan yang begitu bermakna sekali untuk umat Islam, adalah wajar untuk semua orang kekal sihat supaya mereka boleh menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dan rakan-rakan mereka. Dengan Dettol, kita boleh berasa yakin 100%




Pengagihan Sabun Tangan Dettol di Bazar Ramadan

Tahun ini, Dettol menggalakkan rakyat Malaysia untuk kekal sihat dan ceria dengan melindungi diri mereka daripada 100 jenis kuman yang berbahaya. Cara terbaik untuk kekal sihat adalah dengan kerap membasuh tangan anda menggunakan Sabun Tangan Dettol. 

Jangan ketinggalan untuk bersama-sama mencari pasukan Dettol yang akan mengunjungi ke 20 buah bazar Ramadan di sekitar Lembah Kelang untuk meningkatkan kesedaran anda tentang amalan kebersihan tangan dan mengagihkan Sabun Tangan Dettol secara percuma kepada orang ramai!

Sunday, 19 May 2019

Juadah Berbuka Puasa Ke-14

11:03 pm 18 Comments

Assalamualaikum.. Holla readers..
Sekejap je dah masuk 2minggu kita semua berpuasa. Macam mana puasa? Masih full? Alhamdulillah.. 2minggu juga kita masih menyediakan menu seperti biasa. 
Even membeli, tapi lauk pauk setakat ni masak sendiri. 

Untuk harini kita just nak share menu simple je la. Saja tepek dekat blog sebagai kenangan kan. Mana nak tahu, nanti dah tak tahu nak buat menu apa, boleh tengok balik menu menu yang dah terbuat. Atau sebenarnya bulan puasa ni akan keluar menu menu baru,kan?


Macam biasa, kalau bab kuih muih ni selalunya beli je. Sebab nak makan pun tak banyak kan. Jadinya beli la. Pilihan ada kan. So pilih je nak apa. 


Harini ddy dorang cakap buat nasi goreng daging. So kita buatkan je la nasi goreng daging. Selalu buat nasi goreng bubuh isi ayam je kan. Jemu jugak kan.. Tapi kita tak makan sangat. Jenis kita berbuka cukup sekadar ada air dengan kuih muih. Dah rasa kenyang.


Isi Ayam Ala Pop Corn
Ddy dorang mintak gorengkan isi ayam, potong kecik kecik pastu goreng celup tepung. Bukan susah pun. So, buatkan je la. Nak meratah pun sedap.


Elok tengah masak, jiran depan rumah hulur sepinggan puding karamel. Ya Allah.. Seronoknya dapat jiran yang sudi tertukar juadah ni tau. Dulu 4tahun kat gemas tak merasa buat macam tu walhal jiran ada je. Tapi sebab kita duduk tingkat 4, jiran searas pun takde tau. Bukan xde jiran. Tapi lagi 3 rumah tu jenis isteri tak duduk sekali. 
Ni kita dah pening kepala ada 3pinggan akak jiran depan nak dibalas. Kita blur nak masak apa. 😅😅😅

Bab pikir menu sekarang ni kita suruh ddy dorang pikir. Sebab apa? Sebab kalau kita bagi cadangan pun dia taknak menu tu. So, kita suruh je dia bagitahu apa dia nak makan. Kalau dia tak boleh bagitahu, kita goreng telur makan dengan nasi, kicap je la. Hehehhe








Tuesday, 14 May 2019

Juadah Berbuka Puasa Ke-9

9:27 pm 13 Comments


Hai readers..
Harini kita nak share pasal menu berbuka lagi. Sori la yerk. Kalau Tiba tiba waktu siang keluar gambar makanan. Takmo terliur sangat aihh. 😄😄
Just share je. Mana tahu kot la boleh bagi inspirasi tuk korang masak, ye dok?
Maklumlah.. Bulan puasa ni la keluar macam macam menu haaaa..

Untuk menu puasa ke-9 (Selasa, 15mei2019)


Menu yang simple je sebenarnya. Budak budak ni kan, time siang takmo makan nasi. Nak tak nak, dari terbuang nasi tu, sudahnya jadi la nasi goreng. Kita ni tak lalu mana dah nasi goreng. Kadang tolong masak je. Nak makan, makan la kan. Taknak, takpe la. Janji ada makanan tu.


Hat kedua ni Roti Sardin Goreng. Ala-ala macam orang buat aiskrim goreng tu haa.. Inti dalam dia kita tukar jadikan inti sardin. Sedap tau. Nyumnyum sangat. Bila digoreng roti tu rangup. Syok makan. Nanti kita share resepi kat entri lain ye. Mudah sikit kalau siapa search nanti. Haaa, gituuu..


Then lauk sup telur tu kan masak tengahari tau. Nak suruh budak budak makan nasi la. Sekali dorang taknak makan. Asyik sangat la main. Si zhareef pulak asik mintak susu. Erm.. Memang sampai ke sudah, tak makan pun sup nya. Sesih pulak tengok makanan dok terbuang. Kang tak masak, dok kata malas masak. Dah masak, tak mau makan pulak. Pening aihh jadi tukang masak kat rumah ni .

Monday, 13 May 2019

Know the Importance of Flower Delivery Service

6:28 am 33 Comments
Holla readers, 
Untuk harini saya ingin berkongsikan sesuatu tentang kesukaan ramai wanita, iaitu Bunga..
Siapa pun tak sukakan bunga kan.
Sesungguhnya sesiapa pun yang menerima bunga ni, merasakan ianya sesuatu yang indah..
Jom baca tentang Flower Delivery Service ni.
Wajib baca tau!


Flowers are loved by most people because of their natural beauty and scent. A lot of people would send flowers to the loved ones due to some important or special occasions, simply to brighten up the day or express their love and affections. This is why online flower delivery is important and a great advantage in this modern era.



If you do not have any time to go outside and buy gifts even at the nearest gift or flower shop, you can use flower delivery service. The online florist will provide you the flowers, gifts, and services you need. Specify what you want with the gift delivery or give some directions to the florist to get the gift done for you. Your relationship with the receiver then can be saved and even grow stronger as she or he will realize the efforts you would make in make them happy and feel special on the important day.
You can be busy and still able to do something special for your loved one with the flower delivery service. No need to go outside to the nearest flower shop to get your flowers, you just need a few clicks to order the flowers through a website. Don’t worry about damaged or wilted flowers because there are some professional online florists you can use without having to worry about the quality and the delivery service. Some companies can offer you fresh and even same day flower delivery to reach the addressed recipient.


For example, an anniversary. This might be the time where you and your partner cherish the most. Don’t risk to forget or not doing anything on this important day if you don’t want to disappoint your partner. A beautiful bouquet of flower delivery will then become one easy and simple thing to do to your partner to prove that you remember and cherish this day. You can even add other sweet little gifts such as chocolate or teddy bear to make the flower bouquet more special. Don’t forget to include a lovely greeting card there on the bouquet with your own message; you will never go far wrong with that.
Other examples of important events you must not forget are birthdays, Mother’s Day or Valentine’s Day. Surprise your loved one with a beautiful hand bouquet, and you are doing the right thing here. A trusted online flower delivery service will help you to get the best flowers and touch the heart of your loved one.

Friday, 10 May 2019

Juadah Berbuka Puasa Ke-4

3:45 pm 3 Comments

Assalamualaikum..
Hai readers.. Boleh ke tidak ekk nak share menu berbuka ni. Pikir jugak banyak kali ni tau. Haha..
Bukan apa, karang ada pulak yang kata, singgah siang hari, kita buat orang terliur. Walhal menu tak gempak pun..😅😅

Kita nak share kat sini supaya kita tahu, hari hari kita buka menunya apa. Haa, gitu..
Kita ni berbuka dekat rumah je. So hari hari kena masak. Jadi mudah la nak tahu masakan apa dah buat. Masakan apa belum buat. Biasa la, surirumah ni kan pening atur menu.
Tapi dah 4 hari puasa ni, kita suruh ddynya atur menu. Biar dia pening kepala pikir juga.

Ingat senang ke nak pikir lauk apa nak makan. Kita ni jenis berbuka makannya kuih muih je. Nasi time sahur baru sentuh. Untuk hari ni, rasa macam "erk... Banyaknya makanan"..
Sebelum tu rasa macam "ni je ke makanan tuk berbuka?"





Harini plannya nak buat nasi goreng. Lepas tu buat la ayam perap. Ala ala ayam untuk nasi ayam tu. Lepas tu kuih muih ddy nya beli. Ada buah melaka dengan kuih tako.



Tambahan lain harini, ddy dorang bawak balik bubur lambuk.. Sedap, kita suka bubur lambuk orang buat time bulan puasa. Rasa special je. Pastu jiran depan rumah pulak hulur cucur dengan air teh ais cincau. 



Mak aihhh.. Sedapnya teh ais dia. Pekat sedap. Secara tiba tiba banyak makanan harini. Alhamdulillah, rezeki.. Kalau kuih muih beli ni pepaham je la. 



Rasa sedih tengok kuih buah melaka tu.. Besar elok dah. Bila makan mana inti nya?? Macam tepung semata. Kita dok makan ingatkan gula dia banyak la. 

Maklumlah, kuihnya besar kan. Sekali tanya ddy nya pun, dia kata yang dia makan tu ada la sikit. Tapi tak berasa sangat. Erm.. Kot je pun nak untung, janganlah macam tu kan. Sedih tau tengok orang niaga gitu. Kita nak tolong dia, tapi kita pulak terkena balik. Actually macam terniat nak buat buah melaka. Tapi ntah bila la. Takpe la. Tunggu mood datang ye.

Wednesday, 8 May 2019

Juadah Berbuka Puasa Pertama - Ke 3

10:00 pm 1 Comments

Hai readers.. Holla..
Assalamualaikum.. Sambil memikirkan menu apa nak buat Harini Kita Tepek Menu Berbuka sebelum ni la ye. Dok simpan dalam draf. Harini kita keluarkan la ye. Kes peram entri sebab malas nak edit gambar. Selalunya gitu la kan. Menaip laju. Bab gambar slow sikit. Nak buat macam mana. 

Nak simpan entri puasa ni sebab nak tengok sepanjang bulan puasa ni makan apa. 😄😄
Maklumlah, bulan puasa ni kan akan keluar menu yang pelbagai. So kena simpan kat blog ngan ig. Kat ig tu sebab syok tengok gambar masakan sendiri yang ada. 😆😆

Puasa Pertama (06.05.2019)





Menu yang simple sahaja. Masa ni keluar beli barang dapo. Walhal keluar awal dah, dalam pukul 2. Balik sampai lewat. Sudahnya goreng popia yang ada. Mujur ada stok dalam peti. Lepas tu ddy nya kata nak makan mee goreng. So, mee goreangnya ready pun lepas berbuka. Elok buka, mee siap di goreng. Memang makan panas panas la.. 

Puasa Kedua (07.05.2019)
Kuih Muih. Mee Rebus. Sup Ekor.

Actually, kuih muih tu macam wajib ada bila berbuka. Kita jenis tak reti nak makan nasi terus. Kalau perut mengejut terus keras je rasa. Macam masuk angin. So kuih muih ddy dorang pergi beli.



Mee Rebus. Actually, pes dia tu kita beli je. Kat RnR ayer keroh tak silap. Masa on the way nak balik ipoh. Kebetulan balance mee ada lagi, kita pun masak je la. Tapi kita sorang aje yang makan mee nya. 😒 Ddy nya idok kisah pun.



Sup Ekor. Semalamnya tu kan pergi beli stok barang dapur. So ddy nya beli ekor lembu. Apa lagi, dia suruh kita buat sup, kita buatkan aje la. Bukan susah pun kan nak buat sup. Settle kerja kalau bagi menu pada kita.

Puasa Ketiga (08.05 2019)
Kuih Muih. Keteow Goreng. 




Kuih muih seperti biasa la kan. Ddy nya yang pergi beli. Kita malas nak follow. Pastu ddy nya kata nak makan keteow goreng. So kita suruh je la dia cari bahan sekali, alang alang dia keluar nak beli kuih tu.
Kita kat umah siap apa perlu je bahan bahan masak. 

So, untuk 3hari berbuka makannya simple simple aje la. Janji ada makanan.. Usah ditanya lauk masak lauk apa ye. Haha. Time tu sahur baru masak lauk. Lauk simple je pun. Macam goreng sayur ke, goreng ikan bilis ke..

Koleksi Tudung Sarung Pilihan.

5:45 pm 45 Comments

Assalamualaikum, hai readers.
Selamat menunaikan ibadah puasa. Harini baru berkesempatan nak share al kisahnya tudung sarung pilihan.

Haritu masa bulan 4, ntah kenapa la kemaruk sangat nak cari tudung sarung tau. Dia punya nak tu, hari hari dok survey. Dia punya nak nak nak tu macam orang mengandung mengidamkan sesuatu. Akan cari benda diinginkan tu sampai dapat. Survey pun sebab Cari pilihan harga yang orang kata, berbaloi la kalau beli tu. 
Kalau boleh tak perlu mahal mahal. Janji cantik dan selesa pakai. 

Survey punya survey kan, ada 4 pilihan kita jumpa. Sebenarnya 3 je. Tapi ntah macam mana terjumpa 1 lagi page kat facebook ni, terus la grab sebab harga pun berbaloi. 
Cuma ada dari 1 seller ni je kita tak pakai lagi. So kita akan sharekan dari 3 page facebook yang kita beli ni tau. 



WM Collection.
Sehelai tudung dia berharga Rm25
Actually kita beli 2helai. Tapi lagi sehelai tu supplier tersalah bagi size. Kita order M. Tapi terbagi size L. Kita boleh je pakai size L. Tapi haritu size L nya besar. Tak berapa sesuai dengan kita, so kita jual pada kawan yang nak la. 

So kalau korang berminat, cuba la beli. Sebab coraknya pun lawa lawa. Nak mudahkan urusan, nak tanya stok yang ada, whatsApp je. Nanti supplier akan hantar stok yang latest.





MazilaBoutique My
Yang ni kita beli 2helai juga. Harga dia Rm50 termasuk postage untuk 2helai. 
Kita ambil warna hitam dan juga brick. Warna brick ni macam maroon tapi gelap sikit kot. 
Selesa pakai. Dok belasah pakai hari hari keluar ambik zara sekolah. Kita beli warna plain je. 

Luni Collection
Yang ni kita ada beli 2helai juga. Tak silap masa tu supplier nak habiskan stok. So dia jual buy 1 free 1 macam tu. Tapi yang ni kita tak pakai lagi. Ntah kenapa rasa macam warna tu tak ngam pulak dengan muka. So kita simpan je la dulu. Mungkin satu masa zara dah boleh pakai, kita bagi je pada dia. Hehe

So, untuk ni, kita takde testimoni nya la. Tapi korang boleh je survey survey. Sebab dah banyak pilihan dah koleksi dia. 

Yang last dan akan repeat order in shaa Allah..


Didam scaft


Didam Scaft


Didam Scaft

Didam Scaft.
Yang ni haritu kita beli set combo 3helai terus.
Masa tu harga dia untuk sehelai Rm12. Grab 3helai Rm34 tak termasuk postage.
So berbaloi beli combo, sebab jimatkan postage dan sememangnya kita perlukan lebih tudung sarung. Sebab sekarang ni nak kena cepat. So mudah kalau adanya tudung sarung ni. 

Haritu masa kita balik ipoh, mak cakap nak cari tudung sarung. Mak konon konon berkenan yang kat Go Shop kot. Kelazzz tau mak kita ni, berkenan tudung hat mahal. Kekeke..
Last last kita tunjuk tudung kita dari Didam Scaft ni , dia borong terus sampai 10helai. Pastu adik ipar pun nak, last-last 20helai terus dorang borong. Meriah. Suka tengok tudung yang sampai tu sebab semuanya cantik cantik.

Untuk tudung dari Didam ni tentunya ada testi la kan. Sebab best, dan kita akan repeat lagi. 

Ni contoh 3helai tudung bercorak yang kita grab haritu. Harap harap stok baru ni lelawa la, sebab nak grab lebih sikit. Kikiki.. Tak puas la beli sesikit ni. Alang alang beli, beli banyak terus sebab boleh tukar tukar pakai. Lagi lagi nak raya ni. Beli sekali tuk pakai raya.

Actually kita share ni bukan nak menunjuk. Tapi sebab harga berbaloi kalau nak beli, then kalau yang bercorak tu kan, lawa lawa bila tengok real tau. 

Ni kan nak raya. Apa kata, korang hadiahkan la untuk mak ke, kakak tersayang ke, isteri tercinta ke dengan tudung ni. Gembirakan hati mereka. Kita dapat tudung ni pun dah rasa happy. Walhal beli pakai duit sendiri. Kalau la orang hadiahkan, rasanya happy tu sampai terbawak dalam mimpi kot. Hehehe

Sekian dulu perkongsian dari kita. Yang nak beli, klik je link page dorang tu ye. Harap dapat la membantu. Kita share salah 1 sebab kualitinya juga. Even murah, tapi kualiti dia elok tau.  😉💕

Monday, 6 May 2019

Salam Ramadan

10:00 pm 24 Comments

Assalamualaikum readers.
Alhamdulillah. Untuk harini dah selesai untuk puasa pertama kan. 
Rasanya belum terlewat juga untuk kita ucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat semua saudara islam kita yang berada dimana jua pun. 

Untuk tahun ni, tahun pertama kita berpuasa di Mersing. Macam mana situasinya? Alhamdulillah. Everything baik baik aje. Then kita pun dah terbiasa berlapar kan, so bila masuk buat puasa ni rasa seperti biasa je. 

Puasa : Hari 1
Alkisah nak bersahur awal pagi tadi, semalam lepas maghrib buat la air min kaffe. Konon konon nak bagi tenaga sebab rasa lemau je badan. Sudahnya sampai malam elok celik mata ni. Sudahnya godek godek fon sampai jam 4pagi. Then jam 4pagi terus bangun panaskan nasi then sediakan makanan. 

Kisah sebelah petang pula, disebabkan nak keluar beli barang, so alang alang nak singgah bazar. Tapi apa pun tak beli. Ddy nya nak cari kuih. Tapi tak jumpa kuihnya sebab dah hampir jam jam 6setengah petang. Kuih pun banyak dah habis. Mujur sangat la ada popia frozen kat rumah. So goreng itu je, kemudian buat mee goreng. 




Alhamdulillah. Puasa harini dipermudahkan. Niatnya semoga tahun ni kita dapat berpuasa sebaiknya. Sebagaimana Allah memberikan kesembuhan kepada kita dari sakit yang dialami sebelum ni. 

Sponsor

Comments