Isnin, 19 Februari 2018

Family Outing! Mee Rebus Ramli | 16.02.2018

12:17 PG 10 Comments

Family Outing! Mee Rebus Ramli | 16.02.2018




Hi readers! Assalamualaikum. 
Lama tak bersiaran. Kebizian melanda. Malam ni berkesempatan tuk update, so kita update la ye. 

Khamis , 15 Feb 2018
Kitorang 4 beranak bergerak nak balik ke Ipoh. Tapi singgah di Melaka dulu lawat my mil. Dalam pukul 3 petang macam tu bergerak ke Ipoh terus. Sampai pun jam 8 malam kalau tak silap. 



Jumaat, 16 Feb 2018
Pagi tu adik yang dari kem lipis pun bergerak balik. Dapat cuti 4 hari. 
Adik lelaki yang lagi seorang pulak jemput adik perempuan yang bongsu. Elok pulak dia habis final exam dah. Nak dijadikan rezeki, dapatlah semua berkumpul bersama. Susah nak ada peluang kumpul bersama ni. 

Sebab selalu adik yang tentera (pakngah zara Zhareef) ni kena operasi je. Kali ni ada rezeki. Lagipun pakngah dorang pun belun jumpa Zhareef. Jumpa masa dalam pantang je. Dah setahun la jugak kiranya kita pun tak jumpa adik yang tentera ni. 

Mak abah plan, kalau semua dapat berkumpul nak belanja makan. Dengan keizinan Allah, dapat berkumpul semua. So terus plan malam tu nak keluar makan. Sebab ddy dorang nak balik dah hari sabtu. 

Plannya makan di Mee Rebus Ramli di Taman Pakatan Jaya ni. So dalam kepala dah terbayang bayang kan Chicken Chop. Berselera la anak tekak. Peluang nak berkumpul ni bukan setahun sekali. Tapi atas keizinan nya kan. So hayati la masa bersama keluarga tu sebaiknya. 

Lamb Chop

Nasi Goreng Chicken Chop

Nasi Ayam


Mee Rebus

Menu kitorang semua malam tu Mee Rebus, Nasi Ayam, Lamb Chop, Nasi Goreng Chicken Chop then lagi 1 adik ipar makan keteow sup. Tambahan kentang goreng. Nak dijadikan cerita tak tahu pulak ddy dorang tambah order. Laksa Goreng. Terkejut semua. Ehhh siapa order? Haha



Laksa Goreng

Sekali ddy dorang cakap dia order. Yang kelakar, masa dia nak makan semua pandang. Tergamam jap. Sebab dah biasa kalau laksa, berkuah. Yang terkejut nya, kalau laksa berkuah tu ddy dorang tak makan. Tiba-tiba boleh order laksa goreng pulak. 

Rasa macam seronok sangat dapat berkumpul semua. Before ni kita berkumpul dengan keluarga belah mertua je. Tapi ni peluang dengan keluarga sendiri. Alhamdulillah.

Moga akan datang ada rezeki untuk berkumpul lagi. 

Kalau korang ke Ipoh, plan nak bawak makan kat mana, boleh la try ke Mee Rebus Ramli. Restoran ni ada 2 cawangan tau. Macam kami semua pergi di Taman Pakatan Jaya. 1 lagi cawangan di Jalan Tasek, Ipoh. 

Kalau tanya dari segi rasa, Chicken Chop/Nasi Goreng Chicken Chop, Mee Rebus sedap. Adik ipar cakap nasi ayam kurang sikit. Katanya mak buat lagi best. Kita tak rasa. So tak tahu rasanya macam mana. Kalau laksa goreng ddy dorang cakap pedas. So kalau korang nak menu tu tak pedas, kena bagitahu la ye. Kalau keteow sup nya pun tak berapa kena, sebab sup dia, sup dari nasi ayam tu. 

Dari segi bayaran kami semua makan, 1 mee rebus, 1 laksa goreng, 1 lamb chop, 5 Nasi Goreng Chicken Chop dan adik ipar makan keteow sup, serta tambahan kentang goreng. Air ada milo, sirap, teh o panas, Nescafe ais, ais kosong (3) air tembikai then lagi 2 air tak sure pulak air apa, bawah RM100. 

So, berbaloi la bagi kita, sebab makan pun sampai sendat perut. 
So, boleh lah masuk list korang. Mee Rebus Ramli ni kalau dari arah Lost World of Tambun pun senang je nak cari. Google map kan aje ehh.. 




So kita kasi hashtag #SayaSuka!

Khamis, 15 Februari 2018

Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

8:46 PG 6 Comments

Sempena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina. 

“Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk memacu sektor e-Dagang di Malaysia. Shopee menyediakan platform yang pantas, mudah dan selamat untuk membeli-belah dan dengan insentif Penghantaran Percuma ke Seluruh Malaysia dan Komisyen Sifar (0), rakyat Malaysia boleh menikmati aktiviti beli-belah di Shopee yang mudah dan menjimatkan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 

Carian paling popular sempena Tahun Baharu Cina bagi tahun 2018 adalah bagi kategori berikut: Pakaian Wanita; Mobil & Gajet; Permainan, Kanak-kanak & Bayi; Kasut Wanita dan Beg Wanita. 




Carian Tertinggi Menggunakan Kata Kunci 
1. Pakaian Wanita : Blause, Jeans, Gaun Panjang, Gaun Pendek, Cheongsam
2. Mobil & Gajet   : iPhone, Samsung,Jam Pintar, Xiaomi
3. Permainan, Kanak-kanak & Bayi : Pakaian Budak Perempuan, Pakaian Budak Lelaki, Pakaian Bayi, Tommee Tippee 
4 : Kasut Wanita : Kasut, Kasut Sukan, Kasut Jenis Wedges, Sandal 
5. Beg Wanita : Beg Sangkut, Beg, Dompet, Beg Galas





Pembelian paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang musim perayaan ini:

Produk Paling Popular Terjual 
1 Kasut Wanita : Kasut Terbuka
2 Permainan, Kanak-kanak & Bayi : Set Pakaian Bayi
3 Perhiasan Rumah : Set Hadiah Tupperware 
4 Kesihatan & Kecantikan  : Set Solekan Mata Tahun Baharu Cina
5 Runcit & Haiwan Peliharaan : KitKat Edisi Khas 

Nikmati potongan harga dan promosi hebat atas pelbagai produk sempena Kempen Wang Bersama Shopee yang berlanjutan sehingga 25 Februari. Dengan pilihan lebih daripada 6 juta produk yang ditawarkan oleh lebih 200,000 usahawan di Shopee Malaysia, pelanggan boleh memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan ini. Tambahan lagi, pengguna boleh terus bermain permainan Fortune Ang Pao untuk memenangi Tiket Emas dan hadiah utama berbentuk wang tunai berjumlah RM8,888.

Seterusnya, Shopee akan melancarkan Kempen Hari Gaji daripada 26 hingga 28 Februari yang akan membariskan pelbagai tawaran hebat bagi pelbagai jenama terkemuka termasuklah Jualan Murah Komputer Riba Shopee dengan jenama popular seperti Acer, ASUS, Dell dan Lenovo. 

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.

#WangWithShopee



Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenainya sila layari : shopee.com.my

Isnin, 12 Februari 2018

Ayam Berempah & Tomyam merah.

9:49 PG 12 Comments

Ayam Berempah & Tomyam merah.


Hai readers. Rasa macam lama sangat kan kita tak menaip. Mood swing sangat la wakkk.. So harini kita gagahi juga jari jemari mengetuk keyboard tipon ni. Nak on lappy hero heroin yang conquer. 

Kisah haritu je. Masakan kita. Kalau ada sampai ke harini basi dah. Haha. Mujur gambar tak boleh bau, ye dok?
Sambil bagi ilham kat kengkawan, sambil kita rasa ter-Inspirasi untuk lebih pandai lagi dalam masak memasak. Tak gitu. Haha



Bila mood masak datang, macam macam nak masak. Tapi kadang blur menu apa yang nak dibuat. 

Kisahnya haritu tak tahu nak masak apa. Disebabkan dah lama tak buat ayam goreng berempah, so pagi-pagi dah perap. Malam keluarkab siap siap kasi habis aisbeku. Ddy zara ada request nak ayam tu, so dapat dah 1 menu. Kita pulak bak menu masam masam. Ni bukan kes pregnant ke apa tau. 



Tapi dah muak lauk bersantan semua. So mikirkan ada pes tomyam merah tu, kita masukkan sayur semua dalam tu. So dah jadi 1 menu. Ddy dorang ni jenis kalau makan mesti nak kena ada sayur. So kalau nak masak lauk ayam ke, ikan ke, sayur mesti ada. 

So menjadi la 2 menu. Kalau ikut tekak sendiri, nasi + telur dadar + kicap pun dah mabelessss. Haha..

First time sebenarnya buat gabungan lauk ni. Selalu ada tomyam, mesti nak ada telur dadar, kan? So kali ni kita tukar menu lain. 

Agak agak korang masak apa harini? Kita masak simple simple je kut. Sebab plan malam nanti nak goreng keteow. Makan panas panas. 

Ohhh nikmat!  

Isnin, 5 Februari 2018

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung Salai.

10:35 PG 14 Comments

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung Salai.

Hi, assalamualaikum! 
Harini bersiaran lagi. Cerita pasal masak masak lagi. Kalau kebetulan fon kat dapo, boleh lah snap hasil masakan yang tak seberapa ni. Ehh bukan nak menunjuk macam kita ni pandai masak. Tapi rasa nya tengok hasil masakan sendiri ni pun macam terapi jugak kan? Lagi lagi kalau masakan tu, suami makan takde nak komplen. 

Kalau baca tajuk yang panjang lebar tu kita masak ayam kampung salai. Ayam tu mak mertua bekalkan masa nak balik ke gemas. Sebenarnya kan, dulu kita ni tak suka betul dengan ayam kampung. Yela, liat dan keras kan. Haha..
Sekali dah kawen, memang mak mertua kita tak makan ayam biasa ni. Dia kalau makan memang makan ayam kampung camtu.

So dah disebabkan begitu, kita pun ikutlah tersuka jugak. Haha
Dulu pernah sekali masak, lama dah. Tak ingat masak apa ayam tu. Tapi liatnyaa kawwwww! Haha
Serik jap nak masak ayam kampung dah walaupun masak lama dah tu. Pastu kali ni mil bagi ayam kampung salai kan, sedap. Tekak pulak ala ala orang mengidam (ngidam kerja lapar nak makan ehh), terbayang sedapnya kalau buat masak kuning ni.

So memang sedaplaaaa layan anak tekak. Haha. Ddy zara pun tak cakap apa. Kita sedap lettew. Suami ni kalau makan tak complain paham je la kan. Kalau dah kita rasa sedap, dia komplen, suh dia pergi dapur masak pulak. Ingat apa, masak sedap², complain pulak tak kena ngan tekak la, apa la, suh dia buat. Huhuhu

So, melepas sudah hajat si anak tekak nak makan ayam kampung salai masak lemak cili api. 

Ehhhhhh.. kenapa terbayang bayang lagiiii ni. Alahai ~

Selasa, 30 Januari 2018

The Difference Between Private And Public Housing

7:00 PTG 12 Comments

The Difference Between Private And Public Housing


According to statistics, 80% of the Singapore’s population are residing in public housing from the Singapore government, the Housing Development Board (HDB). There are two types of residential properties available in Singapore, public housing and private housing. Both private and public housing are distinctive in terms of the property type, ownership, loans and most prominently, the property’s price. Although, it is easily perceived that a HDB in Yishun is priced lower than a private condominium in Sembawang. Here are some differences to identify the private and public housing.

Let’s see what are the property types of public and private housing in this article.
Private Housing

  • Condominiums
  • Executive condominiums
  • Landed houses
  • Public Housing
  • Studio Apartment
  • 2-room flat
  • 3-room flat
  • 4-room flat
  • 5-room flat
  • 3Gen flat
  • Executive flats
  • DBSS 


Apart from the type of property, there are other factors that differentiate both category. Let’s start off with ownership.

Ownership requirements

In Singapore, to own a public housing, the citizenship is the first criteria where both husband and wife must be a Singaporean. Sadly, permanent resident may need to wait 3 years after obtaining the PR to finally own a public housing. How about buying a HDB flat while being single? Well, your eligibility starts at 35 years old and above and the income household ceiling is capped at a range. So, you may consider HDB flat in Yishun or BTO flat in Bidadari.

 If you’re a foreigner, there are some restrictions for property ownership in Singapore. As a foreigner, you’re entitled to buy and private housing in Singapore, except for landed houses as it is reserved for Singaporean to own a landed property like bungalow or terrace houses

Downpayment requirements

Let’s start off for private housing, you are only allow to borrow up to a maximum of 80% (of the purchase price). With that, you need to be prepared to pay an absolute minimum of 5% in cash. Minimum cash requirements can be substantially higher (up to 25%), after considering factors like your CPF balance, Debt Servicing Ratio (DSR), etc. As for all HDB flats, you can borrow up to 90% (from HDB) with $0 cash down payment (payment via CPF). HDB BTOs are a good example. 

Option fees for HDB BTOs are also a flat amount of $2,000 regardless of the unit you are purchasing. Unlike private properties where you need to pay 1% for the option fee. Best of all, the money will be refunded once you exercise your option. Click here for the step-by-step guides to own HDB flat.

Resale limitations

When it comes to resale, both public and private has their own limitations, it depends on your prioritization as well, time and money. For public housing (all HDB flats), there’s a regulation called Minimum Occupancy Period (MOP). This regulation requires owner of HDB flats to reside in their property for at least five years before you can rent or sell the whole house. You will be penalized by the authorities if they ever find out you have been renting or left the house empty over the five years. Even after you have fulfilled the MOP, there will be a resale levy imposed which will reduce the amount of your housing grants (subsidies) when you are buying another public housing unit. 

How about private housing? Well, no MOP required but there is Seller Stamp Duty (SSD). If your house is sold within first four years, you will be charged according to the percentage against your selling price, ranging from 4% to 16% as years go by.  

Financial gains

You surely hoping that your property will increase it’s value over the years, regardless your intention of buying is for own stay or investment. However, based on recent evidence, capital gains for private condominiums has surpassed HDB flats and this is observed in almost every location. You must be wondering why is this happening? HDB flats are subsidized by Singapore government, that being said foreigners are not allowed to purchase them. 

This indicates that the higher gains of private property in a certain period may be because of the wider range of buyers it can cater to. In contrast with HDB flats, you can rent out your private property with no restrictions and no MOP! Hence, this justifies the stronger interest in private property for property investment.