Tuesday, 21 January 2020

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom".

8:19 pm 4 Comments
Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Dah lama mama tak buat giveaway memang teringin nak buat tapi tak berkesempatan pula. So, sempena hari lahir mama yang jatuh pada 1 January yakni Tahun Baru yakni Hari ni, maka mama nak lancarkan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan. Sebelum tu mama nak ucapkan selamat tahun baru 2020 kepada semua. Sekejapan aje kita dah di era 2020. Tetiba teringat pula Wawasan 2020 yang dilancarkan masa sekolah dulu. Macam tak percaya kita dah sampai ke tahun itu..

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom


 http://www.mamapipie.com/2020/01/giveaway-tahun-baru-2020.html

Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom



  1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan pos. Sorry buat blogger negara jiran kalau mama buat segment bolehlah join nanti ye.
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom". Tepek banner di atas beserta link ke post ini juga ye. Dalam post tu korang kena nyatakan hadiah nombor berapa yang menjadi pilihan korang. Mama akan randomly pick pemenang berdasarkan hadiah yang dipilih. Total ada 4 Hadiah.
  3. Wajib Follow blog mama: http://www.mamapipie.com
  4. Wajib Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
  5. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang (ini mama akan check satu-satu).
  6. Wajib Subscribe YouTube: https://m.youtube.com/channel/UCeU4OMTRsXMlU3WNy-FJUUA
  7. Digalakkan Follow Media Social Mama (ni tak wajib) || FB | Twitter | Instagram |
  8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  9. Pemilihan pemenang akan berpandukan En Random.org atau terpulang jika mama tetiba rajin nak pilih secara manual, mama akan pilih secara manual.



Tu je lah. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!

Hadiah Giveaway Tahun Baru Mamapipiedotcom 2020




Hadiah akan diberikan bagi 4 orang peserta bertuah. Setiap peserta akan di pilih berdasarkan hadiah yang menjadi pilihan korang.

Bestnya! Hadiah boleh pilih sendiri. 😍
Cik mimi nak hadiah No.4

Hadiah 1










Blouse design 1, warna kuning cair/cream. Free size Boleh refer size di bawah


Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 2





Blouse design 2, warna peach. Free size Boleh refer size di bawah (sorry anak panah tu macam confusing sikit)


Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 3












Set perfuma dan mandian Royale, Ada 3 barang dalam ni perfume, body mist Dan shower gel. Bau wangi u ol. Boleh jadikan hadiah buat yang tersayang juga ni

Hadiah 4





Wang tunai RM50 (akan terus bank in ke akaun korang)



Segment ini berakhir pada 31/01/2020 11.59 Malam.


Monday, 20 January 2020

Setahun yang lalu..

9:06 pm 5 Comments

Setahun yang lalu.. | Alhamdulillah.. Pejam celik, 
pejam celik dah setahun berlalu..
Kalau diingat balik, tak buat operation tu secepat mungkin, apa la nasib diri ni.  

Adakah baik seperti sekarang.. 
Agak agak masih dipanjangkan usia lagi ke tak kan.. 

Flashback sikit..

Bermulanya masa bulan puasa 2018..
Naik benjolan dia bawah tulang rahang macam tu.. 
Bila dicheck detect sakit kalenjar airliur.

Awal bulan 1, 2019..
Buat scan lagi sekali di terendak, melaka..
After 6month sakit. Sakit yang dah tak boleh bawak bincang. Memang setiap kali bangun pagi mintak nak operate je walaupun hakikatnya bukan senang nak operate tu. 
Dan dari hasil CT SCAN-Dapat tahu ianya ketumbuhan kelenjar airliur..
Kalau tak operate dengan segera boleh pergi ke Kanser.

Doctor Umi di HAT Terendak minta segerakan bawak hasil Scan tu ke HSI. 
Bila bawa ke HSI, kena admit ward.
Admit ward pada mulanya hanya untuk scan balik. Serta buat MRI.

Sehingga la terus ditahan untuk operation.

Dari waktu malam sebelumnya tak boleh lena. Bukan takut. Tapi sungguh.. Tak tahu kenapa tak boleh lena dengan tenang. 
Perut lapar.. 
Tapi takde selera nak makan..

Bangun subuh, terus pihak hospital bekalkan dengan baju biru. Baju biru untuk masuk bilik operation. Perasaan takut tu takde. Mungkin sebab terlalu lama tanggung sakit. Sampai perasaan takut tu hilang dah. 

Jam 8 pagi..
Menanti setiap detik.. Takde respon pun nama akan dipanggil. Sehingga la pukul 10pagi.
Ddy zara dok tanya doctor, nurse yang masuk bilik. 

Jam 10.30pagi..
Nurse panggil. Suruh standby. Dah nak ditolak masuk bilik OT. Perasaan masa tu tak tahu nak kata. Rasa macam cepat operate, cepat la hilang sakit tu. Doc jangka-kan hanya 7-8jam sahaja.. 
Tapi..

Dalam anggaran jam 10.30 sampai ke pukul 11pagi.
Waktu kalut untuk bergerak ke bilik OT. Buang perasaan takut. Sebab taknak darah naik. Karang darah naik, kena hold operation. I don't want!

Tapi masa masuk bilik OT tu macam biasa la sejuk dia tak boleh bawak bincang. Haha..
Dah la kita ni jenis tak tahan sejuk. Tergigil gigil habis walaupun dah diselimutkan dengan selimut tebal.
Lepas dah check tekanan darah semua, ditolak ke ruangan menunggu. 

Nak tengok bilik mana yang ada kosong. Ada la dalam 15min juga duduk situ. Rasa nak beku.

Last tengok jam pukul 11.15pagi. Seorang pembantu lelaki ni , tak sure panggilannya apa. Orang melayu kita. Dia cakap. Tenangkan diri. Jangan takut. Banyakkan selawat. Mengucap ye 

Alhamdulillah.. Tenang je rasa.. 

Sampai la masuk ke bilik pembedahan. Baring diatas katil yang cukup cukup badan tu. 😅
Pastu dorang suh sedut gas tu. Sempat lagi masa tu dok pikir..

Pukul berapa nak lena ni. 😄😄
Kita risau kita tak lena lena. Macam mana operation nak dijalankan nanti.. 

Akhirnya...

L E N A

..... .... ...... ....

Dikejutkan selepas operation berakhir..

Seorang lelaki tak sure siapa. Dia tepuk bahu sambil panggil nama..

"Syamimi.. syamimi.. Bangun.."
"Awak dah selamat operation.. Sekarang dah pukul 12 lebih malam.. 12jam awak dalam bilik operation"..


Kata kata yang masih dalam ingatan..


Nak tahu story lainnya terjah link-link dekat bawah ni ye. Ada ceritanya part by part.. 😘

1. http://www.syamimisaad.com/2019/01/pengalaman-buat-mri-magnetic-resonance.html

2. http://www.syamimisaad.com/2019/01/pengalaman-pembedahan-membuang.html

3. http://www.syamimisaad.com/2019/01/macam-mana-boleh-detect-ketumbuhan.html

4. http://www.syamimisaad.com/2019/01/apakah-risiko-yang-mungkin-terjadi-bila.html




Tuesday, 7 January 2020

Majlis Serah Terima Tugas Pengerusi Bakat

9:51 am 15 Comments
Majlis Serah Terima Tugas Pengerusi Bakat | Assalamualaikum, salam sejahtera semua.. Harini cik mimi nak kongsikan moment ni dekat blog. 
06.01.2020 bagi ahli Bakat 21 Kumpulan Log GGK terima Pengerusi Bakat baru. Pengerusi Bakat ni kadang kala kitaorang sebut "Mak Bakat"..




Mak Bakat ni selalunya Isteri Kepada CO la. CO lama posting ke KL. Jadinya digantikan dengan CO baru, then kami para isteri dapatlah Pengerusi baru.

Lebih kurang setahun beberapa bulan cik mimi duduk di Mersing ni, ni la kali pertama cik mimi join Bakat. Tahun lepas pernah join. Tapi Bakat Kebajikan. Kira masa tu tak semua la ada. Hanya dikumpulkan mereka mereka yang menerima sumbangan sahaja.

In shaa Allah tahun ni Cik mimi cuba join mana mana yang boleh, bertetapan dengan masa dan tarikh juga la. 

Alhamdulillah, join Bakat ni sebenarnya seronok. Nak pulak ada kawan. Boleh bersembang tukar-tukar cerita. Macam cik mimi ni bukan jenis selalu jumpa kawan-kawan. Sebab masing-masing pun sibuk kan.. Cik mimi pun sibuk berniaga. Ada orang suami tak bagi join Bakat. Katanya merapu. Haha.. Cik mimi no komen la. Tapi kalau majlis majlis tertentu ni, okay je join sebenarnya. Hanya para isteri tentera yang tahu la bab-bab Bakat ni. 

Bakat 21 Kumpulan Log GGK

Bila time Bakat ni la kita akan rasa peluang keluar, tahu story mory yang macam macam.. 
Part paling best bila dapat pakai Uniform Bakat tu. Hihihi..
Terasa bergaya habis. 😅😅😅


Majlis semalam dimulakan dengan Perbarisan terlebih dahulu. Ddy ZaraZhareef terlibat. So secara tidak langsung nama cik mimi masuk dalam details wajib hadir. 
Cik mimi On je program Bakat ni. Selagi tak merapu programnya, cik mimi akan join. Sedikit sebanyak dapat juga ilmu pengetahuan baru. 

In Shaa Allah nanti kalau ada cik Mimi join program yang lain, cik mimi akan share kan ya. 



Sunday, 5 January 2020

Masak Lemak Nenas + Ikan Masin

2:36 pm 13 Comments
Masak Lemak Nenas + Ikan Masin | Hai readers, entri masakan pertama untuk tahun 2020. Sebenarnya ni kisah throwback aje la ye. Sebab bulan 12 haritu tak sempat nak update blog sangat.

Kisahnya ada 1 hari tu, dia punya rasa lapar tak boleh bawak bincang dah. Boleh pulak terbayangkan masak lemak nenas campur ikan masin. Ya Allah.. dia punya nak tu, macam orang mengidam tu haaaa.. 
Dulu masa mengandung pun tak pernah mengidam teruk macam ni. 😅😅😅

Kebetulan masa tu nak keluar beli barang dapur, so cari sekali semua bahan yang diperlukan. Makanya tengahari tu masak dengan bahagianya sekali.. Nak pulak lawan kan dengan sambal belacan + ulam timun. 
Lepas tu buat pulak telur dadar.


Ya Allah, nikmat betul makan masa tu. Tak pernah rasa bahagia macam tu sebelum ni!..
Tapi tu laaaaa, kalau dilayan makan cenggitu selalu alamatnya naik badan bagai dipam-pam balik la nanti. haha

Dah la ddy Dorang tengah control makan. Karang badan pun ikut sama naik, jenuh laaa nak buat sambung perkhidmatan uiii.. 

Nak resepi jugak ke? Rasanya ramai yang pandai masak lemak kan? Caranya sama aje.. Cuma bahan masakan yang perlu letak, Nenas dan Ikan Masin. Tak kisah lah nak letak ikan masin jenis tulang atau isi ya.

Haritu cik Mimi letak ikan masin jenis tulang tu.. Sebab tekak dah membayangkan menu tu je.

Saturday, 4 January 2020

Aiskrim Malaysia

6:44 pm 3 Comments
Aiskrim Malaysia | Hai readers.. 
Cik mimi sebenarnya tengah plan sebolehnya setiap hari akan ada 1 entri kat blog ni. Kalau terlepas pandang, sehari tu tak update, esoknya cik mimi akan cuba update double. Bukan apa, awal-awal tahun ni taknak la kecundang update blog sebab M A L A S kan? 🤭

Jom la baca kisah cik mimi yang tak berapa nak menarik mana ni. Hehe.
Tapi nak share dekat blog jugak sebab orang kata ni kan pengalaman kita.. 

Sebenarnya cik mimi ni selain niaga burger ala zinger tu, cik mimi niaga sampingan lain juga. Aiskrim Malaysia. Sebenarnya niaga ni bukan niat nak mencaras sapa-sapa pun. Tapi sebab zara asik la minta duit nak beli aiskrim. Pastu belikan untuk zhareef sekali. Zhareef cakap tak sedap, terus dia lempar aiskrim tu dalam singki. Tak sempat mama dia nak selamatkan dah..



Bila mengenangkan plastik aiskrim tu pun banyak dekat rumah, cik mimi cuba la buat. Orang kata alang-alang buat tu biar la banyak kan. Tapi bila dh buat tu banyak, syok pulak pelbagaikan perisa dia. Alang alang dah banyak, cik mimi buat la jual sekali dekat anak anak kem iskandar ni. 



Cik mimi jual murah murah je. Rm0.20 je sebatang. Memang la orang kata tak masuk dek akal. Tapi takpe la.. Dapat modal balik sikit sikit pun okay dah. Sebab yang beli pun budak budak kan.. 


Epal Asamboi Rm0.50 sebatang

Alhamdulillah, cik mimi jual aiskrim ni rasanya dah 3bulan lebih juga la macam tu.. Cik mimi tak jual pun aiskrim yang meriah meriah macam choki-choki semua tu. Sebab kat dalam kem dah ramai yang jual aiskrim tu. 

So cik mimi buat aiskrim biasa-biasa je. Macam asamboi merah, asamboi putih, malt coklat, bandung, mangga, jagung, sometime bandung cincau, jagung cincau, epal asam boi..anggur..
Bergantung pada ikut hati. 

Dalam masa sama ni tengah pikir juga aiskrim apa lagi yang sedap ye.. Ala-ala aiskrim zaman dolu-dolu gitu.. Any idea? Meh la share dengan cik mimi.. Hehe





panduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

Thursday, 2 January 2020

Tahun 2020 di PRA Sek Keb Kem Iskandar

8:33 pm 2 Comments

Tahun 2020 di PRA Sek Keb Kem Iskandar | Assalamualaikum, hai readers semua..
Awal awal tahun ni tak sah kan kalau takde story mory pasal anak sekolah. Anak baru masuk tadika.. Anak baru masuk darjah 1.. Anak naik tingkatan 1.. Ehh macam macam la kan..

Untuk tahun ni Zara ada peluang masuk ke PRA pulak. Cik mimi saja apply. Rezeki dia dapat. Dan sebenarnya nak bagi satu peluang baru pada dia. Sebab masa dia sekolah tadika tu, dia macam tak berapa nak je. Maybe sebab first time masuk sekolah kan. Mood main melebihi segalanya. Walhal cikgu, pembantu cikgu semua baik.

Bila try mohon PRA ni dapat, so mama dia memang berharap sangat la dia happy. Kalau tak happy jugak, memang tak tau la mama dia nak campak dia masuk sekolah mana pulak dah. 😅😅😅

Alhamdulillah, 01.01.2020 ddy dia yang hantar. Johor dah start sekolah tarikh tu. Takde ambil cuti awal tahun. Bila ddy nya yang hantar, dia tak boleh la nak buat perangai. Tapi tengok elok je mood dia pagi tu, alhamdulillah la.. Sampai ke balik tengok elok.


Masa di sekolah pun bila ada gambar diambil, tengok dia takde buat drama airmata, syukur sangat la. Kalau dia nak berdrama airmata pun, nasib laaaa.. Takde makna la cikgu dia nak kisah. Sebab di PRA ni cikgu kelas dia cikgu Lelaki. 😄😄


Tahun ni Mama zara berkesempatan nak update kisah zara berbanding tahun lepas bila mana mama dia terpaksa turun naik hospital sampai la kisah kena operation. Moga tahun 2020 Allah gantikan semua kebahagiaan yang ada.


panduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

Wednesday, 1 January 2020

Wishlist Tahun 2020

7:59 am 4 Comments
Wishlist Tahun 2020 - Assalamualaikum, hai semua.. Selamat Tahun Baru 2020! Diharapkan semua readers cik mimi kat sini sentiasa ceria. Dah masuk tahun baru ni, buang sikap buruk yang lama, kita topup masuk sikap yang baru yang indah indah pada pandangan orang lain juga. 😍

Semangat pulak cik mimi harini kan. Alhamdulillah, dah masuk tahun baru semangat kena baru tau. Tak boleh awal tahun je mood dah kecundang. No, No, No!

Cerita lain pulak..
Orang kata kalau masuk tahun baru, setiap tahun juga kita akan cipta 'wishlist' kan..
Orang kata adanya wishlist ni diharapkan tercapailah segala keinginan hati..
Impian untuk mendapatkan sebuah kejayaan dalam hidup. In shaa Allah.. Itulah yang diharapkan oleh semua orang..

Rasanya tahun 2019 cik mimi takde tulis wishlist. Cuma minta semuanya dalam keadaan baik-baik sahaja. Sebab tahun 2019 cik mimi diuji dengan sesuatu yang sangat sangat gentar nak tempuh. Tapi rasanya nak tempuh kehidupan di tahun 2020 ni dah buat satu wishlist, moga apa yang diimpikan dapat dilaksanakan..

Korang pun mesti dah buat wishlist jugakan? 
Jom kita share sama-sama.. 




Wishlist cik mimi untuk tahun 2020 ni :
💕 Dapat kukuhkan bisnes di kawasan kem
💕 Dapat kukuhkan bisnes secara dropship
💕 Dapat laksanakan tugas sebagai seorang isteri dan mama sebaiknya. 
💕 Perbaiki segala kekurangan diri
💕 Cuba buat saving bulanan
💕 Perbaiki cara berpakaian supaya nampak lebih tertutup.
💕 Minta Allah jauhkan dari segala kesakitan.
💕 "Baby Baru Tahun 2020" 🤭🤭
💕 Dapat mendekatkan diri pada Allah. Solat di awal waktu.
💕 Hasilkan penulisan blog dengan lebih baik.
💕 Beli sesuatu sebagai reward diri sendiri.
💕 Bercuti with my small family.
💕 Nak dapatkan sebentuk cincin dari saving sendiri.
💕 Handfone baru (Tipon sedia ada kapasiti storage tak mencukupi)
💕 Edit blog

Rasa macam dah lama tak tulis wishlist. Terkial-kial pulak nak listkan. Ni antara wishlist yang cik mimi hajatkan untuk tahun 2020 ni. Wishlist nak kurus untuk tahun 2020 takde. Sebab badan dah kurus automatik. Hehehe

Jom sama sama kita bersemangat mulakan hari pertama untuk tahun 2020 ni.. Bismillah...



panduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

Tuesday, 31 December 2019

Berniaga Burger Ala Zinger.

10:20 am 8 Comments
Berniaga Burger Ala Zinger | Assalamualaikum, selamat pagi semua..
Alhamdulillah, harini kita semua dah berada di penghujung tahun 2019.
Sebelum berakhirnya tahun 2019 ni, cik mimi nak coretkan disini mana mana yang sempat nak dikongsi. Sebab banyak entri dah tertangguh nak dikongsi. Makanya nanti kita buat entri T H R O W B A C K aje la ye. Hehhe

Cerita pasal berniaga burger ni bermula dalam hujung-hujung bulan November. Masa tu adik ipar dengan adik lelaki yang duduk di kem lipis berniaga dulu. Seronok pula cik mimi tengok. Dan terdetik juga la dalam hati nanti lepas cuti, nak berniaga sesuatu yang baru. Lepas cuti tu, selepas cik mimi balik ke Ipoh la.. Then masa balik ipoh tu dapat la sembang dan ambil ilmu dorang tentang niaga burger ni. Minta izin nak pakai idea dorang ni boleh ke untuk berniaga dalam kem Iskandar ni kan. Alhamdulillah, adik ipar tak lokek ilmu. Tolong ajar kan..



Bila dah balik ke Mersing balik, cik mimi cuba-cuba la tanya dalam group kem sini. Kalau cik mimi try jual burger ala zinger ni ada tak yang berminat. Tak sangka respon agak Positif. Teruslah esoknya cik mimi On berniaga ni. Alhamdulillah.. Untuk 3hari pertama agak kelam kabut sikit la. Sebab permintaan agak tinggi juga la. 

Hari pertama 16 biji terjual
Hari kedua 22 biji terjual
Hari ketiga 36 biji terjual!

Alhamdulillah.. Setiap hari cik mimi On niaga. Bagi cik mimi, sekali dah buat, kita bagaikan ada komitmen. Nak cuti niaga saja saja tu rasa macam susah. Sebab benda makan ni kan kadang orang dah lewat malam dok cari kan. Makan burger ni sambil santai santai macam tu. 



Cik mimi mula berniaga burger ni pada 11.12.2019
Sepanjang dari 11.12.2019 sehingga 30.11.2019 cik mimi dah jual 424 biji burger 🍔
Alhamdulillah.. Allah datangkan rezeki disitu. Bukan niat berniaga ni nak mencaras orang. Tapi memang dah niat masa duduk di Gemas dulu. Nanti bila pindah Mersing nak berniaga sesuatu yang boleh membantu orang-orang dalam kem. 



In Shaa Allah, selagi cik mimi diberi kekuatan ni, cik mimi akan berniaga dalam kem iskandar ni. Dapat tolong-tolong orang dalam kem ni yang nak cari makanan kan. 

Doakan ya moga cik mimi boleh terus berniaga sehingga hari hari terakhir cik mimi berada di kauters Kem Iskandar ni. 🤗 Moga adanya gambar gambar ni semua buatkan cik mimi terus bersemangat dalam berniaga. 




panduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

Sponsor

Comments