Sponsor

Tuesday, 12 June 2018

Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya

8:36 pm 12 Comments

Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi
Kemeriahan Hari Raya


Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya | Kalau nak bercerita tentang Produk Dettol ni, sememangnya pilihan saya untuk keluarga. Dari zaman bujang sampai ke kehidupan dah berkeluarga ni, Dettol tetap menjadi pilihan hati. Taktahu la kenapa terlalu yakin dengan produk Dettol ni. Mungkin sebab Dettol merupakan 1 produk yang telah diyakini sejak dahulu lagi kan. Tanpa was-was.



Teringat kisah 4tahun yang lepas. Semasa mengandungkan zara. Suka sangat bau Dettol. Rasa bau yang boleh menenangkan. Bila mandi, suka sangat tenyeh sabun banyak kali supaya bau keharuman dettol tu ada je dibadan. Rasa sentiasa segar. Bila mabuk alahan datang je, mesti nak cari bau dettol. Rasa segar balik badan. Kini, dettol sebagai pelindung keluarga kecil saya..

Jom kita baca kisah penuh tentang Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya daripada Dettol ni.



Hari Raya adalah musim perayaan yang amat dinanti-nantikan bagi bertemu sanak saudara serta orang tersayang selepas sebulan berpuasa di bulan Ramadan. Ketika seluruh rakyat Malaysia bersalam-salaman dan menikmati juadah sambil bertanya khabar, Dettol Malaysia ingin membantu dan melindungi mereka untuk menikmati suasana ini. 

Umpama seorang ibu yang mahu memberikan perlindungan sepenuhnya kepada anak-anak mereka, jenama ini komited untuk menjaga kebersihan keluarga sepanjang musim perayaan agar mereka boleh berkongsi kasih sayang tanpa sebarang kerisauan. 

Ketika kebanyakan warga Malaysia menggunakan lebuh raya utama untuk pulang beraya, Dettol akan menjalankan kempen kesedaran kebersihan tangan di 20 buah kawasan Rehat & Rawat (R&R) di seluruh Semenanjung Malaysia. 


Apabila pengguna berhenti di kawasan R&R ini untuk ke bilik air, mereka akan dibimbing untuk membersihkan tangan secara berkesan dengan tujuh langkah mudah. Cecair Pencuci Tangan Dettol juga akan disediakan di singki supaya pengguna boleh mempraktikkan cara yang betul untuk mencuci tangan mereka. 

Wakil-wakil Dettol juga akan berada di kawasan R&R pada tarikh tertentu untuk memberi sampel produk dan mendidik pengguna tentang kepentingan amalan kebersihan yang baik di rumah. Sampel yang ringan dan dibungkus secara mudah ini boleh dibawa oleh pengguna di dalam bagasi mereka. Pengguna juga boleh memanfaatkan sampel ini sewaktu berada di kampung untuk melindungi mereka dan keluarga daripada kuman.


“Hari Raya adalah hari untuk bertemu dan berkumpul dengan sanak saudara dan sahabat handai. Itulah sebabnya penting untuk Dettol melindungi rakyat Malaysia daripada kuman supaya mereka boleh menikmati sepenuhnya pertemuan mereka,” kata Kim Minyoung, Pengarah Pemasaran Dettol Malaysia dan Singapura.

Menurut Kim, bagi memenuhi hasrat ini, Dettol melancarkan kempen ini untuk mengingatkan warga Malaysia supaya menjaga kebersihan dan kesihatan mereka walaupun sewaktu menikmati kemeriahan perayaan.

“Sebagai jenama perlindungan kuman No.1 di negara ini*, Dettol sentiasa mendidik warga Malaysia tentang amalan kebersihan tangan bagi melawan kuman yang wujud dalam persekitaran kita setiap hari. Kami turut bekerjasama dengan para ibu untuk menyokong mereka dalam menyediakan perlindungan yang sepenuhnya kepada keluarga di mana sahaja mereka berada,” tambah beliau.

Ena Abas, Pengurus Jenama Dettol Malaysia dan Singapura, berkongsi pengalaman peribadi beliau dan menekankan bahawa mengekalkan tangan yang bersih membantu menjauhi kuman.


“Pulang ke kampung untuk beraya perlu melalui perjalanan yang jauh dan orang ramai selalunya akan berhenti sebentar di kawasan R&R. Saya tahu bahawa sesebuah keluarga mungkin perlu melalui perjalanan sejauh 6 hingga 12 jam menaiki kereta jika hendak ke kampung mereka di Pantai Timur dari Kuala Lumpur. Meluangkan masa beberapa minit untuk membasuh tangan dapat melindungi pengguna serta keluarga daripada kuman. Dettol berharap untuk membawa mesej ini kepada seberapa ramai warga Malaysia dalam usaha kami untuk menggalakkan mereka mengamalkan tabiat kebersihan yang baik bagi menikmati Hari Raya dan berkongsi saat kegembiraan tanpa sebarang kerisauan.”

“Bagi yang meraikan Hari Raya dan mungkin akan berhenti di kawasan R&R dalam perjalanan pulang ke kampung masing-masing, kempen ini akan mendidik mereka tentang langkah penting dalam kebersihan seperti membasuh dan mengekalkan kebersihan tangan ke mana sahaja mereka pergi. Dalam erti kata lain, lebih ramai warga Malaysia yang mendapat perlindungan daripada kuman,” jelas Ena. 

“Kami berharap orang ramai sentiasa berada di dalam keadaan sihat dan dilindungi sepanjang musim perayaan ini supaya Hari Raya boleh disambut dengan meriah bersama keluarga dan sahabat handai. Dettol Malaysia mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakyat Malaysia yang menyambutnya dan selamat pulang ke kampung masing-masing!” kata Kim.


Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, Dettol Malaysia akan turut memberi sumbangan kepada para pengguna serta mereka yang memerlukan. Slogan kempen adalah “Kekal Dilindungi, Kebaikan Dikongsi”, dan para pembeli boleh melakukan kedua-duanya dengan hanya membeli produk Dettol bernilai RM25 dalam satu resit. Bukan sahaja setiap pembelian menerima baucar ganjaran bernilai RM5, malah sebahagian daripada jualan akan disumbangkan kepada pertubuhan kebajikan terpilih.

Promosi ini berlangsung mulai 1 Mei 2018 hingga 30 Jun 2018. ‘Suka’ dan layarilah Facebook Dettol Malaysia di www.facebook.com/DettolMalaysia untuk butiran lanjut.


Monday, 11 June 2018

Nasi Tak Masak Lagi!!

1:06 pm 3 Comments


Nasi Tak Masak Lagi!! Assalamualaikum.. Selamat pagi. Diam tak diam dah masuk 26 Ramadan dah kan. Sekejap je ramadan bakal berlalu.. Syawal bakal menjelma pula.. 

Ni bukan nak cerita pasal Syawal. Tapi nak cerita pasal kisah sahur pagi tadi. Nasi Tak Masak Lagi!! Haaaa, cuak ke tidak?? Cuak tau tak. Kang satgi suami bangun tanya nasi mana nak jawab apa?? Sia sia je pagi pagi kena makan amarah orang kan..

Haaa, kisahnya malam tadi kitaorang berbuka makan kuih je dulu. Sebab tekak teringin nak makan keteow kungfu. So pikir balik masak nasi lewat la sikit kan. So kalau makan sahur, nasi tu nampak cantik elok la macam baru masak. Ntah macam mana sambil baring baring tu dok cakap, 'jap lagi la masak. Boleh biar panas je sampai ke pagi'..

Pastu terlelap. Terjaga dalam pukul 1. Dok ingat nasi tak masak lagi. Pastu terlelap balik. Pukul 2 lebih pun terjaga.. Dok la ingat nasi. Sampai la ke pukul 4, terus gelabah! Nasi Tak Masak Lagi!!

Dengan kepakaran ala superwomen, basuh beras cepat2, bubuh air panas, dalam 15minit settle dah masak dalam rice cooker. Ala bukan masak banyak pun. Dalam 2 pot je. Mujur la terjaga awal. Kalau terjaga pukul 5?? Tak boleh bayangkan.. 

Mujur la sangat Allah tu ingatkan balik tentang kelupaan tu.. Kalau tidak? Pagi pagi hilang mood dah. 



Friday, 8 June 2018

"COMEBACK GIVEAWAY by BYZURA HALIFAH "

3:46 pm 2 Comments


"COMEBACK GIVEAWAY by BYZURA HALIFAH " | Assalamualaikum.. Harini nak luangkan masa sikit jenguk blog, jadi ambik kesempatan join Giveaway ni. Mana la tahu ada rezeki ke yang memihak kan?

Perlu tag 3 orang kawan ya..
- tengkubutang
- ciknor
- kak mimi azirah

So kengkawan yang lain, jom kita join. Support kawan yang anjurkan giveaway ni. 

Thursday, 7 June 2018

Perpisahan Sementara..

11:48 am 12 Comments

Perpisahan Sementara | Adat dalam kehidupan.. Bila kita dah rasa selesa, mesti akan ada sesuatu yang terjadi kan? Allah tak akan uji kalau kita tak mampu.

Bila suami seorang tentera, perkara biasa bila dengar perkataan 'posting'.. Kita tak kan selesa dekat satu-satu tempat. Kadang kadang posting ni boleh terjadi disebabkan kita dah terlalu lama dalam satu satu unit tu, atau, disebabkan kenaikan pangkat. Kekosongan tiada didalam unit yang tersedia kita sedang bertugas. Ataupun kita sendiri inginkan pertukaran atas masalah hal peribadi yang tak dapat dielakkan. Atau mungkin ada salahlaku tatatertib kerja. Itu antara serba sedikit yang saya tahu la.


Macam kawan baik saya ni, suaminya kenaikan pangkat. Kebetulan unit yang tersedia bekerja digemas ni penjawatan itu penuh. Jadi diarahkan untuk berpindah keluar bertugas di Johor Bahru. Lebih kurang 6tahun juga la dia berada di Gemas. 

Dialah kawan saya yang pertama di Gemas ni.
Kawan pertama yang bertegur sapa.
Kawan yang sebenarnya kami pernah berada dalam 1 sekolah rendah yang sama ketika di kluang, johor. Ikut dari apa yang dia cerita, tentang nama sekolah tersebut. 
Sekolah Kampong Melayu Kluang, Johor.
Kawan yang mana suami kami berpindah dari unit 11Amor ke Arteleri.
Kawan baik bila pergi BAKAT.

Tiap tahun tak pernah terlepas untuk beraya dirumah dia. Tapi tahun ni takde rezeki, sebab dia dah jauh. 

Apa-apa pun, inilah pengorbanan dalam persahabatan yang mesti ditempuh,kan?

Selamat berada di tempat baru buat sahabat baik, Sue.. 
Segala kenangan ketika berada di Gemas, adalah kenangan terindah. 

06062018

Tuesday, 5 June 2018

Buih Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan: Pelengkap Mandian Si Jejaka

9:43 am 14 Comments



Buih Mandian DASHING 2 in 1, Muka & Badan Sebagai Pelengkap Mandian Si Jejaka | 
Zaman Sekarang kaum lelaki juga perlu menjaga penampilan diri kan. Lagi-lagi bagi mereka yang bekerja. Penjagaan diri sememangnya penting sebab ia melambangkan identiti seseorang tu. Untuk hari ini, saya nak berkongsi la sedikit tentang info terbaru produk terbaru Dashing. 

Haaaa, jangan ingat budak budak je ada mandian 2in1 ni tau. Ala-ala head to toe gitu. Untuk produk Dashing ni, dikeluarkan produk Face & Body Wash. Haaa, tak ke senang macam tu. Sambil mandi tu boleh cuci muka sekali. Senang kan?

Tak perlu nak pening kepala nak beli produk mandian yang mana, untuk muka yang mana. Sebab dah disediakan dalam 1 pakej yang sangat memudahkan. 


Jom baca sedikit info mengenai produk ni. 

Dalam kehidupan dunia yang semakin mencabar  jejaka sentiasa berikhtiar  untuk memudahkan urusan agar dapat menikmat kehidupan sepenuh termasuk dalam rutin penjagaan harian. Dengan pelbagai  produk mandian di pasaran, pilihan  semakin sukar. Jangan risau! Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan terbaru untuk si jejaka dengan formulasi yang  direka khas untuk membersihkan muka dan badan sekali gus!

Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul  dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Kaum lelaki moden zaman sekarang mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.

Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu,  buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram. Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam  dari  muka hingga ke tapak kaki agar anda kelihatan bersih dan segar sepanjang hari.

Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu,  buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram. Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam  dari  muka hingga ke tapak kaki agar anda kelihatan bersih dan segar sepanjang hari.


DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi  dengan pewangi  DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.

COOL- Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.

ACTIVE- Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak  dan  menikmati kehidupan aktif.
Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa.

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara  semangat dan keghairahan untuk mencapai  impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta  dengan  haruman Amber.   

 Variasi Cool dand Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan  mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar.

Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi  sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.


Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700 ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan.  







Monday, 4 June 2018

"Giveaway DouDou.my X #CeritaMak"

5:57 am 5 Comments


"Giveaway DouDou.my X #CeritaMak" | Assalamualaikum.. Selamat pagi. Harini mama ZaraZhareef nak join giveaway la.. Mana la tahu tiba tiba sangkut rezeki kan. 

Ceritanya kalau menang voucher RM50 dari DouDou.my apa yang kita nak. 

Tentunya nak belikan set peplum kurung ni untuk anak dara. Yela, raya kan dah dekat. Tentunya kita nak dapatkan koleksi raya untuk anak kan? 


(DR001C) Raya dress - Flower
RM45

Friday, 1 June 2018

Cooking With Love - Puasa ke 16

10:00 pm 15 Comments

Cooking With Love - Puasa ke 16 | Sekejap je dah 2 minggu berpuasa kan. Tahun ni dugaan sikit time puasa. Ddy dorang kena kursus balik. So kawan bersahur dan berbuka takde la. Bila geng makan takde, agak blur juga la apa nak dimasak. Sebab tukang makan takde kan. Nak harapkan kita ni, makan ala kadar je pun. 

Untuk menu berpuasa harini, sebenarnya niat untuk makan berbuka nak buat cucur udang je. Buat rangup rangup. Tapi tak kesampaian. Pakcik yang jual ikan tak datang pula. So pikir punya pikir, kita buat roti jala je la. Sebab memang teringin pun. 


Ikutkan nak makan roti jala tu dengan kuah kari daging. Tapi stok daging takde dekat rumah. So jadinya kari ayam je la. Potong ayam kecik kecik macam mak selalu buat. Rasa best sikit bila makan tu. 

Sebenarnya makan tak la semegah mana. Janji ada benda nak makan kan. Next tak tahu apa nak masak. Dengan bahan dah terhad. Hehe..
Saya ni senang je. Kadang dalam kem ni ada je yang cod jualan. Tak kisah la yang frozen ke apa. Kalau yang frozen, harga ok, rasa okay, beli lebih terus. Senang. Biasanya kalau beli pun samosa frozen. Sebab dah tahu rasa dia memang sedap. 

Okay la, untuk harini saya share sekali la resepi untuk menu ni ye. 


Bahan bancuhan tepung roti jala :-

- tepung (agak-agak la ye nak banyak mana)
- sedikit santan
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- sedikit planta
- sedikit air untuk membancuh (jangan terlalu pekat / cair)
- sebiji telur


Dah selesai bancuh tu, nanti boleh blend la ye. nak bagi tepung tu supaya tak berketul-ketul. Kalau berketul karang, susah pula tepung tu nak keluar kat acuan yang berlubang tu. Senang je kan. 


Untuk resepi kuah kari :

- bawang merah
- bawang putih
- halia
- kayu manis
- bunga cengkih
- buah pelaga
- bunga lawang
- daun kari (kalau ada la)

Ditumiskan terlebih dahulu sehingga naik bau atau sedikit garing.

- rempah kari

Masukkan rempah kari then kacau rata. Nak bancuh siap dengan air boleh. Atau air masuk kemudian pun boleh. Saya masukkan air kemudian. 

- masukkan air. Agak agak bersesuaian untuk dijadikan kuah ye.

- ayam
- ubi kentang

Dan masukkan air, bolehlah masukkan ayam dan kentang. Biarkan dia mendidih sekejap.

- santan

Agak agak je letak santan tu. Tak perlu terlalu banyak. 

- garam

Jangan lupa perasakan dengan garam. Kan senang je. 


Tuesday, 29 May 2018

Throw Pillow By Printcious

8:57 am 15 Comments
Throw Pillow By Printcious | Hai readers, harini baru la berkesempatan sikit nak jenguk blog. Beberapa hari juga tak buka blog sebab kebizian dengan urusan 'bisnes' sikit. Haaa, nak raya ni kan, Alhamdulillah ramai cust sebelum ni repeat order.

Ehhh, bukan nak cerita pasal bisnes, tapi harini saya nak share tentang Throw Pillow by Printcious. Alhamdulillah, ni repeat kali ketiga kut dengan printcious. Ntah kenapa la berkenan sangat dengan bantal yang mereka buatkan ni. 



Hasil kerja mereka kemas. Memuaskan hati sangat. Tu yang repeat order tu. In shaa allah ada peluang saya nak try order lain pulak.. 
Harga pun berpatutan. 
Anak anak sememangnya suka dan teruja la, sebab ada terpampang muka mereka dekat situ. 



Lagi satu apa yang saya suka create sesuatu dengan printcious ni, sebab cara nak buat tu mudah. Stepnya senang. Tak memeningkan kepala. Dan saya suka abadikan gambar anak anak sebab, ni la peluang kenangan untuk mereka kan.. Bila mana masa ni mereka masih kecik, kita abadikan pada seauatu. Bila mereka besar, pastinya hadiah ni sangat bermakna.

Dan lagi satu, Hasil print mereka tu memang nampak berkualiti. Tak nampak macam ada cacat cela la orang kata. Tak nampak kesan comot ink pun. Dan haritu gambar pertama yang saya cuba letak nampak tak clear kata pihak printcious, so mereka minta saya menukar gambar yang lain tau. Bukan mereka print juga gambar tersebut. Nampak tak, disitu mereka menjaga tahap kualiti dan kepuasan hati pelanggan?

Yang bestnya tentang pillow ni, kalau kata kain sarung bantal ni kotor, mudah dicuci. Warna pun tak luntur. So tak perlu risau sangat kalau anak terlap coklat ke apa. Sebab masih senang nak bersihkan. 

Erm.. Mesti nak tahu kan, ambil proses yang lama ke untuk proceed order dan penghantaran ni kan?
Erm.. Selepas proceed order with payment, cepat mereka respon tau. Macam saya haritu tak ingat la berapa hari. Tapi memang cepat. 

Penghantaran pun cepat je sampai. Hari isnin mereka inform tracking, hari selasa dah sampai barangnya. Berbaloi macam ni kan?
Kalau ada yang nak cuba suprise kan seseorang dengan hadiah macam ni ke, apa kata cuba la order. 

Bukan boleh order pillow je tau. Macam macam lagi boleh create. Saya plan macam nak design casing phone pun ada. Tapi macam model phone saya takde pulak. So, kena pikir nak design apa pula lepas ni. Sebab banyak je pilihan sebenarnya disitu. 

Mungkin ada yang nak cuba terjah kan? Apa kata layari maklumat dibawah ini :

Website : https://www.printcious.com

Facebook : https://www.facebook.com/printcious

Instagram : https://www.instagram.com/printcious/

Comments