Monday, 21 October 2019

19.10.2019 | Family Day Kelas Pandai Di Pantai Pasir Lanun, Endau, Mersing.

10:31 am 9 Comments
Hi, Assalamualaikum readers.. 
Harini Cik Mimi nak update blog kesayangan ni. Banyak sangat benda nak share, tapi tak tershare pun kan. 
So sebagai kenangan, entri ni wajib di share.
Last update blog 07 oktober. Hampir 2 weeks tak berupdate, so, jangan lupa baca entri terbaru ni okay. Kira masih fresh lagi entri ni. Hihihi..

19.10.2019
Seperti yang telah dirancang, makanya program yang diharapkan bakal berjalan. Actually, masa bulan 8, dalam 1 program ni dok sembang sembang dengan cikgu kelas zara, ada yang kata apa kata kita buat Family Day. Sebagai salah satu aktiviti tuk family dimana anak anak berada dalam kelas pandai. Dan kebanyakkannya bersetuju, termasuklah mama zara. I'm so Excited! 

Jam 07 pagi bergerak keluar dari rumah untuk menuju ke Pantai Pasir Lanun, di Endau Mersing..
Perjalanan pagi tu ngam ngam 1jam. Sebab sampai sana jam 08 pagi. 



Cuak sekejap bila sampai sana sebab nak pergi ke tempat tu macam kena redah hutan sikit. Haha..
Dengan map yang dah terpusing pusing.. Tapi redah jugak bila cikgu zara cakap kena masuk hutan tu sikit. Lega bila dah redah, jumpa la tempatnya. Ada chalet dalam tu. 😄😄


Bila dah sampai tengok takde pulak ibubapa lain. Kita ingatkan, kita yang dah terlambat. Rupanya kami satu family orang pertama. Haha.. Over awal. Sebab plannya jam 7.30 ke pukul 8pagi dah ada berkumpul disana. Mujur ada staff disitu, so lega sikit bila dah tanya tempat.

Actually pemilihan tempat ni persetujuan bersama. Kami para ibubapa ada buat meeting sikit. Yang tu nanti kita share sebagai entri throwback la ye.. 
Actually, kenapa tempat tu menjadi pilihan, sebab tempat chalet tu adalah kepunyaan suami kepada cikgu kelas zara. So dah jimat untuk bayaran kan? Kami just share duit sikit untuk makan makan dengan pembelian hadiah macan tu. Tapi tu semua cikgu kelas zara yang sediakan.  















Okay, pagi tu settup apa patut, buka meja, susun makanan yang dibawa.. Mama zara sumbang sikit sikit je. Kek besday tuk zara dan juga buatkan roti sosej. Dengan niat untuk tolong tambah tambahkan makanan yang ada. Alhamdulillah, dipermudahkan. Dan hutang niat nak sumbang makanan tu pun terlaksana. Syukur sangat.



Dan ada sekali buat BBQ tau. Ya Allah, sedapnya ayam diaaaa.. Kalau la muka tak malu, memang dok meratah puas puas kot. Haha




Okay, pagi tu dimulakan dengan aktiviti pemanasan badan untuk anak anak. Sebab dorang dah nak start game. 

So acara pertama dimulakan dengan acara bawa bola dalam sudu. Selesai untuk acara tu, disambung pula dengan acara masukkan air dalam botol. Yang kena perah span tu. Dan yang ketiga acara rebut kerusi ikut lagu tu. 






So happening untuk 3 games ni. Yang paling best, game terakhir tu. berebut kerusi. Fuhhh bukan calang calang anak komando tau. Dia punya berebut kerusi akhir tu siap tolak menolak. Hahahaa.. Mujur tak bertumbuk aje. Mak mak dah terjerit jerit dah. Haha..




Settle program anak anak, maka bermula la game tuk mak mak pulak. Sebenarnya nak buat 2 game. Tapi cuaca macam tak mengizinkan.. Hujan renyap sekejap sekejap. So buat yang ni je. 

Sambut belon ada isi air tu, jangan sampai terjatuh pecah. Sambut tu, gunakan kain batik tau. Buat la gaya mana pun ikatan tu, janji boleh sambut.
Ada 2 kumpulan je. Okay la kan. Sebab ada mak mak yang tak bawa kain batik. Kita ni excited je, so bawak.. Sebab nak join. Haha





Settle untuk game mak mak, ini la masanya untuk game ayah pulak. Tali tali. Ya ampun. Nampak je game ayah ayah ni simple kan. Tapi.. I is over kot terjerit jerit. Hahaha..
Sambil rakam, sambil menjerit. Bila dengar balik, ya Allah.. Awat la cik mimi sorang je over jerit jerit. Haha.. Dia punya sokongan padu tu tak kalah. Mujur laaa 2round menang kumpulan ddy zara. Haha..








Settle game ayah, ada acara musang berjanggut. Iaitu asingkan bahan masak tu. Mak aihhhh, 4 kumpulan lagi lajunyaaaaa.. I is terkial kial walaupun dah cukup laju. Haha.. Tapi takpe la. Sekadar suka suka aje pun kan.. Bukan nak berlawan lawan. Haha



Settle tu, so cikgu buat acara sambutan hari lahir untuk bulan januari sampai disember. Senang. 1 kek untuk semua. Macam zara, cik mimi bawa kan 1 kek. Buat tambah tambah la orang kata. Mak lain pun ada juga yang bawa kek tuk anak anak memasing. 








Masa nak potong kek tu, hujan renyai. Tapi macam kuat juga la turunnya. So berlari la ke dewan. Sebab lepas potong kek tu plannya nak makan makan dalam dulang, di situ. Sambil duduk bersila kan.. Tapi tak kesampaian sebab risau hujan makin lebat.. Elok kitaorg semua dok makan dekat dewan hujan pun berhenti. Alahai.. Just moment nak makan dalam dulang di tepi pantai je tak kesampaian. Next ada rezeki sebelum cuti cikgu kelas zara plan nak santai santai, makan makan dalam dulang again kat tepi pantai. 









Last sebelum bersurai, acara pemberian hadiah. Hadiah simple simple aje. Tuk anak anak dapat barang permainan, tuk mak ada la dapat bekas dengan besen. Haha.
Walaupun simple, tapi berguna semua. Anak anak paling syok. Dah dapat permainan, elok pulak dapat pasir pantai, memang peluang sangat laaaa.. 😆😆😆

Alhamdulillah. Walaupun cuaca terganggu sekejap sekejap dek hujan renyai, semuanya berakhir dengan sempurna. Akhir sekali sesi bergambar beramai ramai. I feel sooooo happy, sebab tak pernah join family day seBEST ni tau. Cikgu yang sporting.. Mak mak lain pun semua ngam boleh masuk. Terbaikkkk..



Family Day Di Pantai Pasir Lanun the best!

Monday, 7 October 2019

Tempahan Handmade Brooch

4:45 pm 7 Comments
Assalamualaikum, hai readers.
Ya Allah, rasa macam tak sempat nak update blog sekarang. Sejak instagram niaga diduga lagi, terus down nak tengok social media. Sampaikan nak jenguk blog pun rasa tak sempat. Sebab kadang ada 2 fon, 2-2 anak anak conquer..
Entri ni dah taip lama dah. Dok tersimpan dalam draf. So harini kita publish la ye. Hehehe


Sehari sebelum IG niaga nak diduga, tiba tiba ada orang PM tanyakan handmade brooch. Nak buat tempahan. Ya Allah, dah lama sangat cik mimi tak buat handmade brooch ni. Dek kerana takde sambutan dah, so cik mimi stop la dulu. Last dulu pernah terima 200 set untuk handmade brooch. Masa tu bulan puasa. Tak silap tahun 2015. Sekarang dah tahun 2019. Lebih kurang 4tahun dah tak buat. 




Bila orang tanya, tentunya kita pun bersemangat balik nak buat kan? Kebetulan semua bahan pun ada. So cik mimi accept je la tempahan tu. Lagipun dah rindu nak buat. 

Syukur, tempahan dari Melaka selamat dah diterima. Customer mula mula nak order 10set je. Lepas tu tengok comel comel terus minta tambah jadikan 20set semuanya. Alhamdulillah.. Andai kata ada kawan kawan berminat nak buat tempahan, boleh la bagitahu ye. In Shaa Allah harga mampu milik sangat sangat. Ikhlas cik mimi buat, bukan semata mata nak kan keuntungan. Tapi rasa tenang sangat bila dapat buat brooch handmade yang comel comel ni .

Kalau ada kawan kawan nak tempah serendah 3set ya. Boleh whatsApp je tuk dapatkan stok. 😘
www.wasap.my/601124181178

Monday, 30 September 2019

Sagu Gula Merah

1:06 pm 18 Comments
Assalamualaikum, hai readers semua..
Lamanya cik mimi tak mengupdate blog kesayangan ni. Fuhhh, bukan biashe biashe kebizian yang melanda ni. Banyak benda nak share, so kita update 1 persatu ye.

Kali ni cerita bab masak memasak. Makin datang kerajinan sekarang ni nak masak memasak memandang kan cik mimi suka mencuba. Dan yang penting suka makan la kan..
Bila dah datang mood nak makan tu, benda boleh buat, kita buat. Bukan kedekut duit nak membeli. Kadang takde orang open order. Kadang tak cukup beli sesikit. Jadi kita buat, makan la puas puas.

Kali ni kisah pasal Sagu Gula Merah. Benda dha lama orang buat, cik mimi baru hegeh hegeh nak buat kan. Nak buat macam mana.. Enjin lambat berasap gitu. Disebabkan nak nak nak makan puas puas, so kita buat. Buatnya pun tidak la susah pun. Bahan pun simple. Tak reti buat, youtube ada. Kan..

Takpe la, cik mimi share kan juga apa bahan diperlukan ye. Kadang bukan untuk orang lain. Tapi untuk diri sendiri juga. Maklumlah, kadang terlupa. 

Bahan bahan :
Sagu (terpulang nak buat banyak mana)
Susu Cair
Gula Merah
Air
Pewarna merah (sirap)

Cara-caranya :


Basuh sagu, dan toskan. Lepas tu rendamkan sekejap. Dalam 10 minit ke macam tu. Kalau rendam, nak masak tu tak lama. Kalau lepas basuh terus masak pun boleh. Cuma dia ambik masa sikit.


Masa masak tu bubuh pewarna merah sirap sekali ye.


Dan selesai masak macam ni, masukkan dalam bekas siap siap. Biarkan dia sejuk.


Masakkan gula merah bagi cair. Nak pekat dan manis mana terpulang ye. Pepandai kawal air dengan gula merah tu. 



Lepas dan masak tu, tapiskan air gula tu terlebih dahulu. Risau nanti ada habuk ke apa ye.
Kemudian curahkan diatas sagu merah tadi. 



Kemudian, letakkan susu cair. Terpulanglah korang nak masak dulu ke tidak ye. Then siap.
Mudah aje kan.. 


Selamat mencuba. Masuk peti sejukkan dulu baru sedap makan. 😋😋

Sponsor

Comments