Saturday, 23 March 2019

Cari Mood!

8:59 pm 1 Comments
Orang selalu cakap, kalau kita nak buat sesuatu kerja tu, kita takde mood, kita kena cari mood dulu sebelum nak hadap kerja tu.
Contoh macam nak lipat kain baju..
Halaaahhh halaaaaahhh..
Korang pun mesti stress kan..
Kalau orang lelaki lagi lagi bujang, kita tak tahu la macam mana kalau nak hadap lipat kain baju ni..
Lagi lagi yang duduk luar, bukan dengan parent.
Kalau masih duduk dengan mak tu, mungkin mak ke, kalau ada adik ppuan ke, mesti dorang tolong lipatkan,kan?
Habis kalau duduk umah bujang? 

Kalau lelaki ni dah kawen, selalunya isteri la yang kena hadap kerja tu, betul tak?
Selalunya kalau nak membasuh kain ni syok je. Sidai pun elok je..
Tapi tang melipat tu MasyaAllah..
Kadang boleh nangis. Haha
Walhal lipattttt je pun. Sambil tengok tv pun boleh je buat.
Tapi ntah kenapa nak mulakan tu dia punya bercintaaaaaaa, hahaha..


Kalau macam kita nak cari mood ni senang je.
Cari benda yang boleh buat kita rasa seronok.
Macam kita suka mengemas.
Contoh macam dah plan.. Okay, atas meja solek ni nak kemas macam ni. Nak susun barang barang macam ni..
So, kita dengan perasaan semangat tu, terus menjalankan misi.
Bila rasa macam "ehhh syok nya kemas kat sini.. Nampak tersusun je semua" automatik mood nak mengemas tu berkobar-kobar!

Dah settle kemas tu, terus capai kain baju, terus lipat. Ehhhh laju pulak tu melipatnya.
Sedar sedar habis dah kain yang dah 2-3hari terbiar. Kadang tu punya malas nak lipat kain baju suami siap tegur.. "mana stokin putih abng"..
Haaaa, dengar satu pertanyaan macam tu mula nak menggelabah kan. Haha
Sebab cari barang tak jumpa!

Kalau korang kan nak buat sesuatu kerja tu, korang takde mood, korang buat apa dulu eh?
Contoh macam korang nak kena sental bilik air yang dah berlumut, tapi kadang tu bercintaaaanya nak main air kan?
So korang buat apa dulu nak bagi mood tu datang?
Bernyanyi dulu ke, tidur dulu ke, pastu kang bangun baru buat kerja ke.. Meh la share..
Nak tengok korang kalau cari mood tu macam mana.. Hehe

Wednesday, 20 March 2019

Cara Mendapatkan Kekosongan Jawatan 2019

1:47 pm 20 Comments
Zaman sekarang ni, ramai graduan lepasan universiti atau mereka yang lepasan Spm masih menanti peluang pekerjaan. Dan dengar dengar lebih 500,000 sedang menganggur dan menanti jawatan kosong 2019. Dan sebenarnya, bagi yang belum terbiasa dengan dunia pekerjaan ni, agak kekok nak mencari peluang pekerjaan ni. Mungkin ada yang tak tahu, sekarang ni untuk mencari pekerjaan tidaklah sesusah mana yang disangka. 


Sebenarnya banyak peluang pekerjaan yang terbuka, tapi ramai yang tidak didedahkan dengan maklumat sebegini. Sebagai contohnya, antara peluang pekerjaan yang dibuka seperti Jawatan Kosong TNB, Jawatan Kosong Polis Bantuan, Kerja Kosong Di Kelantan, Jawatan Kosong Untuk Terengganu dan yang sering dicari  Jawatan Kosong Kerani.

Antara banyak banyak jawatan yang sering dicari, jawatan yang kita nyatakan tadi adalah sektor yang paling kerap dicari dilaman laman web untuk melihat peluang kerja yang ada. 

Sebagai contohnya kita sendiri, walaupun hanya seorang surirumah, tidak bermakna kita hanya duduk berdiam diri. Kita suka juga cari peluang pekerjaan yang ada di website yang ada. Salah satu website yang kita selalu terjah ialah kerja kosong atau https://www.kerjakosong.co/

Kenapa website ini menjadi pilihan? Kerana disitu terdapat banyak peluang kerja yang disedia. Sebab di dalam portal ni la kan yang kita sedia maklum, ada diberitahu tentang jawatan kosong kerajaan, jawatan kosong swasta dan juga jawatan kosong dibuka SPA.

Bila kita rajin terjah laman web sebegini, sebenarnya kita dah memudahkan kerja kita. Sedikit sebanyak ianya memang dapat membantu. Membantu dari segi pertolongan peluang kerja yang sedia ada kekosongan, tips untuk memudahkan mendapat kerja dan sebagainya. 

Bagi mereka yang masih belum arif dengan cara untuk mendapatkan peluang kerja, mesti korang akan cuba langkah paling mudah dengan apa yang korang tahu iaitu search di google kan? Bila keluar tentang jawatan kosong, kita mula rasa teruja, tapi kita berasa hampa kemudiannya sebab kadang kala website yang ditujukan tidak bermaksud dengan apa yang dinyatakan. 

Jadi kita nak sarankan kat sini, kalau nak cari kerja kerja kosong tak kira la untuk diri sendiri ke, adik ke, nak suggest pada kawan ke, korang pergi je laman web KerjaKosong.Co dan jangan lupa bookmark la sesiap blog jawatan kosong ni untuk memudahkan korang search dikemudian hari!

So, macam mana? Agak agak yakin tak lepas ni nak cari peluang kerja tu dimana? Kita harap dengan perkongsian entri kita tentang pencarian jawatan kosong 2019 ni dapat membantu kengkawan semua. Jangan putus asa okeh! Yang penting usaha! 🙂

Tuesday, 19 March 2019

Tips Pengawalan Kulit Berminyak | Aloe Ac Clean Bubble Cleanser

3:11 pm 16 Comments
Dulu kita ingat lagi, masa sebelum kawen. Suami pernah tanya.. Kita kalau cuci muka, kita pakai cleanser apa. Kita bagitahu la pakai je cleanser yang dijual kat pasaran luar tu. Suami masa tu tanya, seolah-olah memang nampak la dia jenis ambik kisah bab-bab penjagaan muka ni. Kita pulak rasa macam, aikkk, kita ni tak jaga muka ke..

Dia tanya tu sebab dalam kehidupan seharian, kita takkan terlepas dengan 1 perkara penting ni.
Mencuci muka. Mungkin ada yang kata, mencuci muka cukuplah sekadar mencuci dengan air begitu sahaja. Bagi kita, mencuci muka perlu juga dititik beratkan. Mencuci ala kadar orang kata belum memadai ye. Apatah lagi kalau kita bekerja, keluar pagi balik petang. Cukup ke sekadar cuci dengan air tanpa penggunaan sebagai cleanser? Lagi pula, muka merupakan anggota pertama orang lain akan pandang dahulu.

Kalau bab cuci muka ni, kita memang ambil berat. Sebab kalau tak cuci sebaiknya, terasa muka berlengas, berminyak. Ohhh tidak.. Kita cukup tak suka kalau lepas mandi, belek muka pastu terasa muka ni semacam. Walaupun kita bukanlah jenis kaki mekap 24jam, tapi bila keluar, kulit muka terdedah dengan persekitaran luar, habuk dan kotoran dari luar. So, part mencuci muka ni la memang kita utamakan.


Dulu, zaman sekolah macam tu, sampai la zaman awalan kerja, sebenarnya kita tak pandai pilih cleanser yang sesuai. Dulu pakai satu jenama pencuci muka ni. Tapi stoknya selalu habis kat pasaran. So kadang tu beli jenis scrub. Kita tak tahu pula kalau jenis scrub ni tak boleh digunakan untuk harian. Sebab ianya bertekstur kasar kan. Sebenarnya kita kena cari jenis foam macam tu sebab ianya lembut. Dan sesuai untuk digunakan secara harian. Rupanya penting untuk tahu jenis jenis pencuci muka ni kan.

Perkara yang kita cuba atasi bila mencuci muka ni ialah dalam pengawalan minyak. Kita tak suka muka yang berminyak. So, bila mencuci muka, kita akan pastikan pencuci tu mencuci dengan baik, membuang kotoran dari dalam. Sekarang ni kita dah tak perlu risau lagi, sebab kita dah jumpa satu pencuci yang sangat sesuai untuk kulit muka kita iaitu Aloe Ac Clean Bubble Cleanser. Dalam nak mendapatkan kulit muka yang bersih, pastikan muka dicuci sehari 2 atau 3kali dengan penggunaan cleanser tau. Macam kita sebab housewife, dan tak bermekap, so sehari 2kali kita akan pastikan muka dicuci.



Selama sebulan tau kita cuba cleanser ni. Then kita rasa boleh setia la dengan Aloe Ac Clean Bubble Cleanser ni, sebab kita tengok semakin lama kita guna cleanser ni muka rasa bersih, rasa fresh je. Suami pun dah tak tegur muka berminyak macam sebulan yang lepas (selepas operation). Kalau muka berminyak, suami tegur, kita pun mula rasa macam tak seronok kan. Macam ada sesuatu je tak kena. Suami kita ni jenis tegur je kalau ada yang tak kena dengan muka isteri dia.

Bila bercerita pasal Aloe Ac Clean Bubble Cleanser ni, kita tengok ianya serasi dengan kulit sebab dah sebulan lebih penggunaannya secara konsisten, kulit muka tiada masalah seperti kemerah merahan yang boleh mengakibatkan kulit menjadi nipis dan pedih, malahan kulit sentiasa lembap dan ianya tidak mengeringkan. Tu yang terbaik,kan.. Sebab orang kata kalau kita pakai sesuatu cleanser tu, pastu kulit pedih, maknanya tak sesuai la dengan kulit muka kita. Kiranya cleanser tu menipiskan kulit muka.



Mungkin faktor isi kandungan bahan pun kena dititikberatkan juga. Seperti Aloe Ac Clean Bubble Cleanser ni, bahan utama yang terkandung didalamnya ialah Aloe Vera dan Tea Tree Oil. Rasanya semua pun sedia maklum, Aloe Vera sememangnya bagus untuk kulit, lagi lagi kulit yang bermasalah,kan? Bila ia diletakkan di dalam pencuci muka, tentunya ia ingin mengekalkan kelembapan pada kulit wajah. Kita suka jenis cleanser macam ni. Sebab kulit muka ni kadang kala boleh kering kan. So kalau pilih cleanser yang betul, kulit muka tak rosak.


So, disebabkan kita juga sememangnya pengguna setia Aloe Ac Clean Bubble Cleanser dari HansaegeeNature ni, so kita juga nak suggest la kalau korang yang mempunyai masalah kulit muka, tak kira apa pun, atau kulit muka korang normal sekalipun, untuk mencuba produk ni. Macam kita, kita memang perlu cari cleanser yang boleh mengawal minyak di muka. Sekarang muka kita berada di tahap yang normal balik dah. Dia tak berminyak atau kering pun.

Dan macam kita kadang kadang petang tu mandi awal. Mungkin nak keluar beli barang ke apa kan. Balik pulak dah malam. Kadang tu, memang tak mandi dah. Tapi, please okay siapa yang malas sangat tu, pastikan sebelum nak tidur, cuci la muka tu dulu. Buang habuk kotoran tu. Setiap malam sebelum tidur, kita akan pastikan muka bersih. Kalau nak tidur, muka kena bersih sebab time tu la kita nak rehatkan kulit muka kan.. Kalau muka bersih, pastinya kulit akan elok cantik terjaga je sepanjang masa. Lagi lagi kalau korang jenis kaki mekap, please okay, sila cuci muka tu dulu bagi bersih. Buang segala mekap. Time tidur kalau bermekap pun bukan ada orang nak tengok.

Bukan susah nak cuci muka, lagi-lagi dengan Aloe Ac Clean Bubble Cleanser dari HansaegeeNature ni.. Picit sikit, dan sapukan rata ke seluruh wajah. Urut lembut, lepas tu bilas. Kan dah rasa segar je muka tu. Sekarang kita dah jumpa produk yang bersesuaian dengan muka kita dan mungkin ramai kawan kawan nak mencuba juga kan? Benda yang baik haruslah dikongsi bersama kan? Nak tahu macam mana nak dapatkan Aloe Ac Clean Bubble Cleanser ni?
Korang boleh layari :







Jangan rasa ragu-ragu untuk mencuba okay, yang penting ianya selamat digunakan.

Monday, 18 March 2019

Atasi Penuaan Bersama Murad Age Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++

11:31 am 23 Comments
Hai readers.. Salam sejahtera semua..
Bila bercakap mengenai peningkatan usia, apa yang sering korang risaukan? Penuaan? Garis halus mula kelihatan? Tompok tompok hitam jeragat? Erm.. Banyak kan yang mula memunculkan diri.. 

Kalau tanya kita, walaupun baru nak masuk usia 31tahun, kita pun kena risau juga. Untuk menjaga muka ni, kita perlu penjagaan seawalnya. Bukan dah terlewat, dah nak masuk usia 40an baru perlu jaga. Baru nak kisah produk apa yang nak dipakai. No, no, no okay..


Sebagai mengambil langkah awal, atau erti kata lain langkah berjaga jaga, kita diperkenalkan dengan 1 produk, yang rata rata dah ramai yang mengenalinya. Dulu selalu terdengar orang cerita pasal Murad. Ehhh siapa Murad ni? Pakwe baru ke? Tiba tiba je menjadi sebutan ramai.. 


Haaaa, ni nak cerita, Murad ni adalah satu produk yang dikatakan boleh membantu untuk mengatasi masalah korang juga, yang tercari cari produk untuk membantu melambatkan proses penuaan la gitu. Haaa, ni kita nak share sebab kita memang guna tau. Sebab produk ni best, so kita nak cuba la. Untuk memastikan kulit kita sihat selalu dan terjaga dari seawalnya. 


Kenapa kita memilih untuk menggunakan Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++ ni, kerana ianya dapat melindungi kulit wajah dan dapat mengaburkan garis garis halus yang mula menampakkan diri. 


Yang bestnya bila menggunakan Murad ni, kulit muka terasa lembut sangat tau. Krimnya tu soft sangat. Bukan jenis berminyak, sangat selesa digunakan. Dan kita juga dah try guna, dan keluar pula pada waktu panas tengahari. Tak menjejaskan apa apa pun dimuka. Muka tidak berminyak, kekal lembut sentiasa. 

Apa kelebihan lain Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++ ni?

1. Boleh menjadikan mekap tahan lama, kekal flawless selama 12jam pengunaannya.

 2. Dapat menutup 30% liang liang pori serta menjadikan kulit licin jika digunakan secara konsisten.

Melalui kajian yang telah dijalankan secara klinikal juga, Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++ ini juga dapat memberikan :

- 71% dilihat dapat mengurangkan garis halus dan kedutan diwajah.

- 94% menyaksikan kelancaran dan tekstur yang lebih baik

- Perisai SPF yang tidak kelihatan terhadap kerosakan UVA / UVB tanpa coretan atau corak putih. 100% perlindungan diberikan.


Siapakah yang boleh menggunakan Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++ ni?

Mereka yang mempunyai kulit berminyak, normal,  kulit kering, senang cerita mereka yang mempunyai kulit sensitif pun boleh menggunakannya ya. Tanpa rasa ragu-ragu.

Kenapa kita katakan, kita tak perlu berasa ragu ragu untuk menggunakan Murad ni? Kerana ianya telah dirumus dengan selamat tanpa :
- Parabens
- Sulfat
- Phthalates
- Gluten
- Bahan yang berasal dari haiwan

Bagaimana cara untuk menggunakan Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++ ni?


Cara penggunaan yang sangat mudah. Hanya perlu gunakan dengan cara sapuan nipis diwajah. Bagi yang suka menggunakan mekap, boleh menyapu Murad Invisiblur terlebih dahulu, dan penggunaan nya akan mengekalkan mekap lebih tahan lama. Bagi kita, kita hanya menggunakan Murad Invisiblur sahaja setiap kali untuk keluar rumah supaya kulit muka sentiasa dilindungi. 

So, tertarik tak dengan Murad Age Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 | PA+++ ni? Nak tahu macam mana nak dapatkannya dengan cara yang selamat dan mudah? Boleh layari : 

Website : https://www.murad.com.my/invisiblur-spf-30

Facebook : @murad.malaysia

Instagram : www.instagram.com/muradmalaysia


Saturday, 16 March 2019

Safi Expert Solution Memberi Keanjalan Pada Kulit Wajah

8:33 pm 17 Comments
Bila sebut pasal penjagaan muka, tentunya kita ambil berat tentangnya,kan. Kita akan kisahkan dari segi penjagaan, produk apa yang terbaik untuk merawat muka. 

Orang kata, kalau kulit muka bermasalah, berjerawat, berjeragat, kulit kering, kulit berminyak, kita perlu pastikan produk yang diambil benar-benar sesuai dengan kulit muka. Orang kata, jangan main guna je sedangkan muka tak serasi dengannya. 

Semakin meningkat usia, pelbagai masalah mungkin mudah timbul. Garisan halus diwajah, berpigmentasi, orang kata masalah ini akan timbul seiring peningkatan usia. Namun, untuk mengelakkan kita nampak tua sebelum usia, apa kata kita cuba atasinya dengan Safi Expert Solution.


Bercerita mengenai Safi Expert Solution ni, kita sendiri dah mencubanya tau. Sebelum ni kita ada mengalami demam. Dan akibat dari tu, muka jadi kering. Bukan setakat kering, tiba tiba kulit muka menjadi kasar tanpa diketahui sebabnya. Adakah sebab kurang minum air?? Tu kita tak berapa pasti. 


Yang pastinya, mula mula agak ragu ragu juga nak menggunakan Safi Expert Solution ni. Sebab risau kalau mungkin boleh membuatkan kulit muka menjadi lagi teruk. Seawal 3hari penggunaan sebenarnya ianya dah bertindak secara positif! Tanpa disangka, kulit muka terasa lembut, kekasaran di kulit pipi pun beransur hilang. Terasa macam Safi Expert Solution ni ajaib tau. Jom ketahui lebih mendalam lagi tentang Safi Expert Solution ni.


Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation.

Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation Ini merupakan sistem ampoule dengan 2 tindakan diformulasikan dengan bahan aktif DN Age Technology yang sangat baik. Kombinasi yang kuat ini menembusi dengan pantas ke dalam lapisan kulit untuk memerangi bahagian gelap yang mendalam, membekalkan kelembapan yang sengit dan menggalakkan pembaharuan kulit untuk penampilan kulit keseluruhan yang kelihatan lebih baik

Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation

- Tanpa minyak mineral
- Tanpa alkohol
- Tanpa silikon
- Tanpa paraben
- Tidak diuji pada haiwan

Hasil yang telah diuji juga menyakinkan pengguna lain diluar sana kerana : 

85.7% bintik hitam berkurangan
100% pembaharuan kulit
100% menganjalkan kulit
91.7% kulit muka berseri
100% tona kulit muka dipertingkatkan


Cara penggunaan :
Langkah 1 : Renewal Hydra Complex
Titiskan sedikit ampoule ke tapak tangan menggunakan dropper yang diberikan. 
Kemudian sapu rata atau dap dap kan ke seluruh wajah.


Langkah 2 : Supreme Anti-Spots Complex
Titiskan beberapa titik Supreme Anti-Spots Complex dan sapukan ke muka secara urutan ke atas. 


Milk Drop Serum - Anti Dehydrated Skin

Safi Expert Solution Milk Drop Serum membantu dalam mengekalkan kelembapan kulit sepanjang masa.


Langkah penggunaan.
Ambil sedikit krim serum tersebut dan sapukan ke seluruh wajah dan leher.
Urut secara lembut, supaya ianya rata dan meresap ke dalam kulit.

Daripada hasil kajian juga didapati :

280% merangsang kelembapan segera
72 jam mengekalkan kelembapan tanpa henti
92.5% menguatkan/menganjalkan kulit
1 bulan kulit kekal cerah
1 bulan kulit kekal keanjalan


Setelah pengunaan beberapa hari, ternyata ianya memberikan kesan yang positif kepada kulit muka. So, kita tak perlu risau lagi, kerana Safi Expert Solution dah membantu dalam menyelesaikan masalah kulit muka kita. 


Thursday, 14 March 2019

Lawatan Kebajikan BAKAT

4:51 pm 19 Comments
Hai readers.. 
Untuk beberapa hari ni terskip update blog. Masalah kesihatan. Demam. Then mood pun jadi kelaut sikit nak update. Tengok fon pun rasa naik lemau je. So harini, kita update kisah minggu lepas ya. 

Hari sabtu 09 mac 2019, ada lawatan kebajikan BAKAT (Badan Amal Kebajikan Isteri Anggota Tentera).
Lawatan kebajikan ni diketuai oleh Datin. Maaf terlupa nama Datin tu siapa. Lawatan kebajikan ni dorang kumpulkan anak anak anggota yang ada masalah kesihatan, sakit kronik, oku, dan sebagainya termasuklah isteri anggota yang sakit pun terlibat sekali dalam lawatan kebajikan ni. 


Masa hari sabtu haritu, pakaian adalah kasual sahaja. Sebenarnya pertama kali juga la kita join lawatan ni. Dan rasanya macam masa duduk di gemas dulu pun takde pula perasan ada lawatan macam ni. Kalau sekadar melawat dirumah tu perkara biasa. 

Masa hari sabtu haritu, semua yang terlibat perlu berkumpul di rumah bakat. Ramai tak ramai tu hampir 20orang juga kot yang terlibat macam tu. Bagusnya ada lawatan macam ni sebab kita nampak, sebenarnya ada ramai anak anak anggota yang ada masalah kesihatan. Dalam tak disangka kan.. 


Masa hari sabtu haritu, ada sedikit cenderahati diberikan. Cenderahti ni tak silap disediakan oleh unit suami masing masing. Masa hari sabtu tu, cenderahati yang kita peroleh dapat goodies bag berisi Oat 1.2kg, buah prun dan juga yogurt. Lain unit, lain yang mereka sediakan. Ada yang dapat hamper barangan seperti pampers dan sebagainya..



Ingatkan hari sabtu je terlibat, rupanya hari isnin 11 mac 2019 pun terlibat lagi. Kali ni hadir perlu berpakaian baju bakat. Sebab kehadiran untuk hari isnin tu lawatan oleh Datin Seri. Untuk lawatan kebajikan pada hari isnin tu, tidak semua yang terlibat pada hari sabtu ada sama. Kalau ikut pemahaman kita, mereka yang mempunyai masalah serius yang dijemput hadir. Ada juga yang hadir dari melaka. Mereka kumpul kan sekali di rumah Bakat di Kem Iskandar, Mersing ni. 




Untuk hari Isnin tu, Datin Seri ada memberikan sedikit sumbangan berupa wang tunai. Menurut katanya, sumbangan diberikan sempena hari tentera darat yang jatuh pada 01 mac 2019.
Syukur Alhamdulillah.. Kerana lawatan sebegini, terasa diri ini diambil berat dan kebajikan dijaga. 

Monday, 11 March 2019

Keluarkan Rm2. Digantikan Rm20

11:05 am 19 Comments
Hai readers..
Siapa kat sini percaya pada rezeki bersedekah?
Rezeki tu kadang kala mungkin bukan datang dalam bentuk duit sahaja, mungkin boleh jadi rezeki tu datang dari segi pemberian sesuatu barangan ke.. Apa apa sahaja yang baik untuk kita.. Yang mungkin boleh mendatangkan perasaan seronok pada kita.


Mungkin apa yang kita cerita ni hanyalah sebagai satu kebetulan. Ye, kebetulan yang Allah dah tuliskan dan untuk kita kongsikan. 
Selalu dengar orang kata "kadang kala kita beri sikit, tapi Allah akan gantikan lebih"..
Ye, kita sentiasa percaya pada setiap rezeki yang Allah turunkan bila kita ikhlas dalam memberi.

Kisah haritu kita ke HSI.
Seperti biasa untuk checkup seperti yang telah tercatit tarikh appoiment diberikan.
Buat masa ni, setiap kali pergi checkup, suami akan gunakan pemandu. 
Guna kenderaan utiliti tentera. Bukan sebab nak jimat ke apa. Tapi faham sahaja la kan kalau nak berurusan di hospital besar ni. Lagipun memang ada hak kebajikan orang kata, so gunakan je la.

Setiap kali pergi checkup, bila gunakan pemandu, memang akan bertukar pemandu. Dah 4 kali rasanya pergi checkup di HSI selepas operation, dan dah 4kali tengok pemandu yang berlainan.

Kisahnya haritu. Lepas keluar hospital kami semua pergi minum makan dulu. Sebab dah lunch hour. Kita tak makan minum pun. Bukan tak lapar. Tapi kalau nak makan pun kena cari makanan yang sesuai. Yang lembut lembut. Then nak minum, rasa macam malas sebab minumnya seteguk dua je. Tak habis. Lagipun ada je bawak air masak. So boleh minum.

Hanya Rm2. Digantikan Rm20

Selepas dah settle makan minum, kami pun bergerak balik. HSI tak jauh pun dengan Tesco Tebrau. Dan satu jalan, singgah la sekejap sebab ddy zara zhareef nak cari barang. Dalam masa yang sama, tergerak hati nak cari donut yang lembut macam biasa beli kat tesco ipoh. Tapi takde pulak. Hampa sekejap. Then cakap kat ddy dorang, nak belikan roti la untuk driver tu. Boleh dia bagi buahtangan kat anak anak dia. Kita sebenarnya tak tahu anak dia umur berapa. Boleh makan dah ke belum. Maybe besar zara zhareef juga kot.

So cakap kat ddy dorang. Takpe la, barang makan tu kita bayarkan. Kita niat nak belanja. Niat nak belanja tu sebab kita nak orang seronok kalau lepas ni nanti kami nak ke HSI mereka tolong bawakan. Sama seperti driver lain pun. Kalau kita ada beli apa apa, kita belikan bagi sekali. Bukan niat nak menunjuk baik. Tapi nak orang seronok bila kita perlukan mereka.

Sebenarnya harga roti yang dibeli tu Rm2 je. Pastu petang pada hari yang sama, tiba tiba mata kanan gatal sangat. Sambil berseloroh dengan suami "siapa nak bagi duit ni.. Mata kanan gatal sangat"
Spontan je cakap sambil seloroh gitu.
Sebab selalu kalau mata kanan gatal sebenarnya nak nampak sesuatu yang baik. Macam orang kata tapak tangan kanan gatal mesti nak terima sesuatu. Haaa, gitu.

Then malam tu tiba-tiba blogger ciknor whatsApp.. "Mimie, G tuntut hadiah cpt"..
Terpinga-pinga jap. Hadiah? Hadiah apa?
Macam takde join contest je. Haha
Pastu bukak blog then check giveaway apa yang kita ada join.


Rupanya dalam giveaway Giveaway Cash Blogger Malaysia ada rezeki terselit disitu. Dapat cash Rm20 di tempat ketiga.
Terus cakap kat suami.. "Siang tadi belanja roti tu Rm2 je niat bagi anak anak driver tu. Sekali malam ni dapat Rm20 Allah gantikan"..

Kuasa Allah dalam kita memberikan.. Tak disangka-sangka. Rezeki dariNYa

Sebab tu orang kata, kalau kita dah berniat yang baik, nak bersedekah untuk anak anak kecik lagi Allah gandakan rezeki tu kan. Bukan rasa puas je dapat beri. Tapi Allah selitkan juga perasaan yang tenang pada diri kita. 

Tuesday, 5 March 2019

Berdikari Dan Pandai Bawa Diri..

5:42 pm 22 Comments
Hai readers..
Harini ingat nak skip update blog. Sebab badan tak berapa sihat. Tiba tiba macam nak demam. Tapi tak la panas sangat badan. Tapi batuk boleh tahan. Naik kering tekak. Pastu bila berdiri lama rasa macam orang tak stabil je. Tapi sebab rasa macam dah lamaaaa je tak share kisah anak kan. So kita share la ye. 

Start bulan 1 bila kita kena admit ward mula mula pasal nak buat MRI tu hati macam kental lagi. Tak la sedih mana. Sebab tahu ddy dorang boleh jaga sekali. Dan kebetulan tumpang rumah my BFF kat JB tu. Sebab zara pun kenal acik tu, so tak la risau dorang akan meragam sangat ke apa. Walaupun hati tetap rasa gusar kan. Anak kan.. Siapa tak risau..

Ingatkan lepas MRI boleh balik, rupanya kan kena tahan. Okay.. Cuba bertabah. Tapi tetap risaukan anak. Sampai la hari khamis, doctor bagitahu kena oepration hari ahad (20jan2019) hati macam Allah.. Ready ke tak ready. Anak macam mana ni. Even tahu zhareef sangat kurang meragam, kawan pun cakap dia pandai bawak diri, tapi rasa macam boleh ke dia ni tanpa mama dia lelama. 

Hari khamis terus telefon mak. Bagitahu mak oepration akan buat hari ahad. So paling lambat pun mak kena turun JB hari sabtu. Sebab nak mintak tengokkan zhareef dengan zara. Sebab taknak lepas tangan suruh my bff jaga. Sebab my bff ada 2 orang anak lelaki dan tengah pregnant.

Setahu kita, zhareef ni dia macam takut sikit dengan orang yang jarang jumpa. Contoh macam atoknya. Kami kan jarang balik Ipoh. Nak jumpa mak abah memang tak sangat. Risau juga zhareef ni mau ke dengan opah atoknya. Risau nanti ddy nya kena jaga kita, pastu anak anak meragam. 


Allah sebaik baik pengatur kehidupan. 
Zhareef jadi rapat dengan Atoknya. Masa datang hospital hari pertama lepas kita operate tu, dia takmo berenggang dengan atoknya. Sampailah seminggu kita kat hospital. Datang mesti berdukung dengan atok. Rasa macam soooo touching.. Rasa macam nak nangis tengok.
Sebab dia boleh okay tanpa mama dia.

Dan dalam tak sangka, selama kita tak jaga dia tu,  seminggu tu dia dah laju bercakap. Boleh kata jelas la dia cakap. Walhal sebelum tu macam malu malu. Pelat lagi. Allah.. Rasa macam betul ke ni.. 
Dia datang melawat kat hospital dia cakap kat opahnya. "Mama akit.. Mama jait" (mama sakit, mama jahit) sebab dia nampak luka jahitan tu. Pastu dia dok main lari lari dalam ward. Sikit pun tak kisah mama dia.

Sampailah opahnya bawak balik ke Ipoh untuk sambung jaga, dan kita perlu balik mersing. Msg kat adik. Zhareef zara meragam tak. Sebab perjalanan jauh kan. Pastu tanpa kami berdua. Adik cakap zara tido. Zhareef bernyanyi je. Alhamdulillah. Sikit pun dia tak risau berjauhan.
Ada masa buat video call. Tapi dia tak heran pun dengan mama dia. Bila tengah call dia tengok sekejap je. Dia cakap mama jait. Pastu dia lari ke dapur cari makanan!

Zara pun sama. Tak cari makanan. Tapi dia macam malu nak cakap. Beberapa kali juga buat videocall, sikit pun tak heran. Bila buat videocall time ddy nya ada. Bila nak sembang dengan dia, dia panggil ddy dia. 🙄🙄🙄
Ehhhhh la zhareef.. Pastu bila hala balik ke arah mama dia, dia panggil ddy dia balik.
Adududu.  Kecik hati betul. Rasa macam anak dah buang mak ni. 😆😆😆

Minggu lepas call lagi. Sebab rindu. Terlepas segala perkembangan pembesaran dia kan, sekali ada 1 ayat dia yang buat mama dia ni tak percaya.
Dengan muka selambar dia, dia dok cakap

"Ddy ayang Mama" (Ddy sayang Mama)

Masa tu macam terkejut. Pastu tanya dia balik.. Apa dia dik.. Sekali dia ulang

"Ddy ayang Mama" (Ddy sayang Mama)

Ohhhmakkk.. Macam tak caya je budak 2 tahun cakap camtu. Dan yang best ddy dia jawab dalam videocall "mesti la sayang.. Tak sayang tak kuar la 2org"

Ya ampun.. Kalau la mak abah semua dengar? 😐😐😐😐
Tergamam jap.. 

Tak sangka.. Zhareef dah banyak perkembangan yang mama dia terlepas tengok. Sangat berdikari. Kalau zara dulu umur 2tahun pun kalau tak nampak mama dia mula la mencebik!
Sampai sekarang ni pun. Balik sekolah tak nampak muka mak dia ni haaa, mula berkaca kaca mata tu. Apaaaaa daaaa..
Apa pun.. Dalam kenakalan zhareef, dia sememangnya anak yang pandai bawak diri dan senang dijaga. 

Sponsor

Comments