Sponsor

Friday, 17 August 2018

Anak Askar Kan..

10:31 pm 4 Comments

Anak Askar Kan.. | Selit cerita pasal Zhareef la harini. Rasa macam dah lama tak story pasal budak budak kan. Kali ni cerita pasal si bujang Zhareef la. Budak banyak akal orang kata. 

Zhareef ni kan boleh dikatakan setiap bulan mesti potong rambut. Senang kata, rambut dia takkan panjang lebih sampai ke telinga kalau tengok dari tepi. Rambut depan belakangnya pun sama. Ddy dia pun sama. Tiap bln pun potong rambut. Kadang tengok macam tak panjang mana pun, tengok tengok dah pendek. 


Biasa la. Askar kan. Mana boleh berambut panjang. Dan sekarang zhareef pun kena ikut rentak macam tu. Rambut nampak panjang sikit, dah kena tebas. Anak askar kan.. Hehe

Mama dia pun tak berkenan nak berambut panjang. No kpop style. Mama dia tak berkenan sebab rasa rimas. Lagipun zhareef tak sesuai je nak style macam tu. Selalu tengok bila lepas potong rambut dia nampak selesa. Baru la betul anak askar follow gaya askar kan? 
Hihi

Macam mana sekalipun, mak mak mesti ada gaya tersendiri untuk anak lelaki kan? Anak perempuan pun sama. Macam saya teringin juga nak buat style kelainan pada zhareef. Tapi bila rambut dia panjang sikit tengok dah rasa rimas. Memang potong gaya askar je la. 😄



Tuesday, 14 August 2018

Follow Up Checkup Hospital Mersing

8:15 am 3 Comments
12.08.2018 | Ahad

Pergi Hospital Mersing memang niat nak sambung follow up pasal Kalenjar. Ingatkan pergi nak ambil tarikh untuk follow up tu. Sebab pakar takde kat sini. Pakar turun dari JB.

So pergi dengan niat nak ambik tarikh appoiment la. Tak sangka pulak kelmarin doktor pakar dari JB turun ke Mersing. So, happy la. Sebab dapat check up. Sebab tak tahan sangat dah sakitnya tu makin menjadi jadi. Berdenyut tu jangan la ditanya macam mana. Kalau sakitnya datang, anak pun kita tak hirau dah. Kalau ddy dorang ada, lepas bagi makan malam, memang kita baring telepek taknak diganggu dah. 

Masa nama dipanggil tu, seronok la sebab nak di check. Nak tanya doktor kenapa sakit sekian sekian sampai rasa dalam telinga pun berdenyut. Doktor check dari dalam hidung, telinga, katanya takde masalah. Telinga dan hidung dalam keadaan baik. Lega sangat. Katanya urat kemungkinan yang jadi sakit kat telinga tu.

Bila doktor bagitahu " nanti kita akan cucuk ambil sampel untuk tengok ada masalah apa", masa tu takde la cuak mana. Cuma tanya, bila ye akan buat?

Doktor bagitahu "nanti kita bagitahu"..

Masa tu terfikir next checkup la kot...

Tiba tiba sorang nurse berbaju biru (staf nurse) cakap, "Puan ikut saya ye"..

Masa tu ingat ikut dia just nak check ke bilik lain. Rupanya terus buat prosedur ambil sample tu. Masa tu seram sejuk jangan kata. Sebab sejuk pun aircond kat klinik pakar tu. Masa dia suruh baring tu macam okay.. 

Relax.. Relax..

Pastu tunggu doktor tak sampai lagi dari bilik lagi satu, datang dah rasa cuak semua. Maklumlah, dengan rasa sejuk level dah macam kat labour room, memang terus datang macam macam perasaan. Terpikir macam "beraninya aku serah diri harini"..

Yela.. Niat nak ambik tarikh appoiment je kan. Sekali buat prosedur ambil sample tu terus. Kena cucuk kat situ, 3kali okeh.. 3kali. Masa sebelum nak cucuk tu, doktor cina perempuan tu bagitahu. Rasa dia sama macam kita cucuk ambil darah tu. Tapi akan rasa sakit sikit ye. Sebab kita akan godek godek sikit, nak dapatkan isi dari tempat yang membengkak tu ye. 

Masa tu tawakal je la. Betul betul serah diri je. Masa kali pertama ambil, doktor bagitahu dapat darah je. So dorang minta izin untuk kali kedua. Masa nak izinkan kali kedua tu, Allah.. Rasa macam takmo je. Sebab sakit kan. Tapi berserah bila doktor cina lelaki pulak kata, kalau tak dapat sample betul betul, next appoiment pun kena buat juga. 

Erm.. Mikirkan "next" kita dah tahu rasa dia macam mana, so buat je la. Berserah sangat.  Pastu doktor cina tu cakap "A bit".. Maybe dapat sikit je macam isi tuk jadikan sample. Last doktor cina lelaki pula kata, "Puan, kita buat lagi sekali ye. Sekali je. Saya yang akan buat".. Masa tu rasa nak nangis pun ada. Adoiyai.. Nak dicucuk lagi. 2kali doktor cina perempuan yang buat. 

So, last la bagi doktor cucuk dalam keterpaksaan. Last doktor cina lelaki buat, okay la kot. Kalau dia nak cucuk lagi, memang tak bagi dah. Sakit oiii cucuk gitu. Bukannya kita ni ibarat dapat cucuk bagi kebas tak sakit ke apa. Mentah mentah buat.


Lepas 3kali cucuk kat bawah dagu dekat dengan leher tu, kena ambil darah kat lengan. Masa tu staf nurse yang ambil. Alhamdulillah. Tak rasa sakit langsung. Kesan lebam pun takde. So, settle la kisah penyerahan diri pada hari ahad..

Next nya... Nanti la sambung ye..

"Segmen Bloglist Blog Nieyl"

7:50 am 0 Comments
 "Segmen Bloglist  Blog Nieyl"

Assalamualaikum.. Pagi ni sempat lagi mengadap blog. Sementara budak 2 orang tu tido lagi kan? Bukan apa, budak-budak ni kalau nampak laptop, sakan dia.. Dia dulu yang nak gunanya.

So, pagi ni ambik kesempatan meriahkan segmen lagi. Support antara satu sama lain orang kata, tak gitu?



nota : Ermm.. dalam plan juga nak update bloglist sendiri.. nanti kita pun nak anjurkan segmen la. Meriahkan blog balik kan?


"Blogwalking Time #August2018"

7:32 am 3 Comments


Assalamualaikum.. Selamat pagi.. Sekejap je masa ni berlalu kan? Dan separuh bulan Ogos rupanya kita ni jelajah. Pejam celik, pejam celik, sikit masa lagi, bertukar bulan baru.

Rasanya dah lama tak meriahkan blog ni dengan segmen kan? Maklumlah, sangat-sangat kekangan masa. So, kebetulan awal pagi ni buka laptop nak selesaikan apa yang patut, kita terjah la sekejap blog kawan-kawan.

Jom kita sama-sama meriahkan blog. Sambil mengeratkan silaturrahim gitu.. 

Wednesday, 8 August 2018

Udang Celup Tepung Rangup

9:58 pm 10 Comments


Udang Celup Tepung Rangup | Harini entri makanan la pulak eh. Lama dah tak cerita pasal makanan kan? Entri semalam tentang Pasar Segar Bandar Mersing kan? Masa di pasar tu kitorang kan beli udang segar. 

So, haritu tak tahu nak masak apa. Selalu udang ni fungsi dia jadi rencah je dalam lauk. Tapi kali ni taknak buat rencah. Taknak buat sambal. Sebab budak budak suka udang, so try menu senang ni je la. Yang penting, tak pedas. 

Udang Celup Tepung Rangup. Nak goreng udang ni, kalau boleh pilih yang besar sikit sizenya kan? Baru best makan. Ambil dalam 16ekor macam tu untuk goreng. 

Nak goreng bagi tepung tu bersalut elok mudah je. 
Bahan pun senang je. 

- Udang
- Telur
- Tepung (Saya guna tepung goreng ayam bestari Original je)

Caranya, mula mula panaskan minyak dulu.

Udang dicelup pada telur. Then celup ke tepung. Then celup ke telur balik, pastu celup ke tepung. 

Kiranya 2kali salut la gitu. Nampak la tepung tu tebal sikit. Boleh je sekali salut. Cuma sekali salut, tepung tu macam tak bersalut banyak je la kan. 

Paham ke idok ni? 😅
Salut kali kedua kat telur tu, sekadar celup je tau. Bukan celup beria sangat. Karang tertanggal tepung celupan pertama tu.

So, siapa nak try buat udang celup tepung dah tahu la kan macam.mana caranya bagi tepung tu nampak tebal je.

Selamat mencuba. 🤗

Tuesday, 7 August 2018

Pasar Segar Bandar Mersing

10:54 am 14 Comments

Pasar Segar Bandar Mersing | Hari Rabu lepas ada keluar ke pekan. Rasanya keluar sebab nak beli barang sikit, then ddy dorang nak beli stok minyak. Untuk motor. Kitaorang keluar waktu petang, bila keluar waktu petang, sempat la jelajah sana sini. Kalau keluar waktu malam, pandangan pun terhad,kan. 

Masa pusing pusing tu, kitorang cari Pasar Segar. Sebab plannya hari sabtu pagi nak beli stok ikan udang kan. Tak kan hari hari nak makan lauk ayam kan? Siapa boleh hadap lauk macam tu kan. 

So, berpandukan kawan kawan bagitahu, pasar ni dekat dengan Station Bus, so kitorang musing musing la cari. Supaya hari sabtu tu tak buang masa kan. So mudah je rupanya. 

Hari sabtu kitorang terjah pasar. Tapi kita naik blur sebab jarang betul nak beli ikan kat pasar. Haha.. Kalau dulu dekat gemas, biasa beli kat TF je. Tak pun, bila balik Melaka, mil pergi pasar dia beli kan siap siap stok untuk kitorang sekali. So masa pergi pasar ni kitorang kena survey harga dulu la. Tak kan nak main terjah beli kan?



So haritu kitaorang beli 3 jenis barang basah je. Taknak beli banyak banyak. Taknak simpan stok sampai tak termakan. Untuk ikan ni, rasanya ikan sardin. Beli setengah kilo je. Dalam 10ekor. Harganya RM12


Untuk sotong ni pula, ambil setengah kilo juga. Size sedang sedang saja. Tak sure dalam berapa ekor. Rm7 sahaja. Boleh la kan? 


Udang pun ambil setengah kilo. Dapat la dalam RM15. Dalam 34ekor. Banyak juga daapt size besar. Tapi bukan la size besar giler tau. Hehehe..
Tapi size sedap dimakan la gitu. Puas la makan.


Erm.. Agak-agak murah ke mahal??
Maklum la, tak biasa beli dari pasar,kan. Haha
Tapi yang penting ianya memang Fresh. Maklumlah, jeti sebelah je kan dengan pasar. Selain dari beli ikan, ada juga beli sayur sikit. Alang alang tengok sayur elok cantik, geram pulak tak beli. Maklumlah, sayur kat pasaraya semua dah lembik lecur kan. 

Next kita borong apa pulak ekkk? 
Macam nak makan ketam laa.. 

Monday, 6 August 2018

Throwback 14 Julai 2018 | Bakat Terakhir Di Unit 51RAD

7:10 am 16 Comments

Throwback 14 Julai 2018 | Bakat Terakhir Di Unit 51RAD | Untuk kenangan sendiri. Tersimpan rapi dalam blog ni. Tarikh tu, last la bakat yang saya dapat join di unit 51Rad, Kem Syed Sirajuddin Gemas. 

Bagi saya la, pernah merasa Bakat ni di unit 11Armor dan 51Rad.. Dan yang rasa best tentunya di Unit 51Rad. Tak tahu kenapa. Tapi memang rasa best. Tak rasa terbeban pun Bakat yang diadakan. Macam 11Armor dulu, kerap sangat bakatnya. Rasa macam tak syok la pulak. Biar jarang jarang ada. Seronok orang nak pergi, tak gitu?


Masa hari last join bakat ni, tak sangka pula dorang ada bagi penghargaan pada mereka yang pencen, yang berpindah keluar (posting) dan juga mereka yang berhenti dari perkhidmatan. 



Rasa terharu sangat. Rasa macam dihargai disitu kan. Bagus buat majlis penghargaan macam tu. Baru la orang rasa seronok. Setiap kali Bakat dapat hadir. Dan bila berpindah keluar, diberi sedikit cenderahati. 


Apa apa pun, unit 51RAD in the best in my memories. 

Wednesday, 1 August 2018

Koleksi Patchwork

10:06 am 16 Comments
Koleksi Patchwork | Hai readers.. Siapa kat sini penggemar patchwork? Tak kisah la karpetnya ke.. Cadar ke.. Apa apa saja, yang penting ianya patchwork?

Rasanya ramai juga kan yang suka kumpul patchwork ni? Macam saya dah lama minat. Masa tu mengandungkan zara. Masa nak balik berpantang kat Ipoh, mak tukar cadar kat bilik tu, cadar patchwork. Masa tu rasa macam "waahhh cantiknyaaaa"...

Pastu kita pun teringin jugak. Tapi masa kat gemas dulu takde katil besar. Katil Queen tu. So macam pendam je la dulu hasrat tu. 
Nak beli yang katil bujang punya, macam tak berbaloi. Sebab kitorg bukan guna katil bujang kan. 

Nak dijadikan cerita 2tahun lepas masa bersalinkan Zhareef, mak bagitahu jiran sebelah ada jual. Karpet patchwork. Masa tu macam "nak beli ke tak ekk".. 
Last last terbeli la satu. Masa tu berkenankan corak bunga 3D. Ambil kaler biru. 

Tak menyesal beli. Sebab selesa pakai karpet patchwork dari pakai karpet biasa. Karpet biasa tu mudah sangat serap habuk dan debu kan?
Kalau kotor, nak cuci pun senang karpet patchwork ni. Macam saya masuk je mesin. Hehehe

Elok pindah ke Mersing ni, ada katil besar. So apa lagi. Beli cadar Queen la. Kasi katil melaram sikit. Kasi ambik mood. Supaya mood seronok nak mendeco umah tu datang. Haha..
Tapi tak juga mood tu datang. 


Harga untuk cadar ni Rm120. Tak termasuk postage tau. Saya beli online. Kalau ada yang berminat nak beli online boleh bagitahu ye. Nanti saya suggest trusted seller tu. 


Sebenarnya untuk karpet koleksi tambahan ni, saya ingat nak beli yang size L. Tapi stok baru tak masuk lagi. So pilih la size S. Sebab pikir balik, boleh guna tuk ruang yang kecik. Nak basuh lagi la mudah kan?
Untuk harga karpet size S ni Rm50. Harga tak termasuk pos la. 
Kalau nak tahu size S ni besar mana, ukuran dia lebih kurang besar meja makan tu.


Patchwork ni dia banyak jenis tau. Ada yang premium.. Real patchwork. Harga berbeza la. Ada yang mahal. Macam set cadar ni ada yang Rm200 pun ada. Bergantung pada kualitinya. 

Yang macam saya beli ni pun okay. Next ada rezeki nak tambah koleksi lagi. Kalau macam cadar biasa tu bukan la tak okay kalau nak beli. Tapi bagi saya, patchwork ni dia berbaloi sebab dia macam tebal. So basuh banyak kali, lambat la dia nak mereput. 

Comments