Wednesday, 18 September 2019

Happy Birthday | Zara Turn 5!

8:02 pm 24 Comments

Hai readers semua,
Harini 18.09.2019, so genaplah zara 5tahun.
Mama dia saja nak tepek kenangan tu kat sini. Even zara pun tak tahu birthday tu apa kan.
Kecuali la sebut "kek to you" 🤣
Ringkasan daripada "Happy Birthday To You"..

Mama dia takde nak buat celebrate ke apa. 
Ikutkan dulu ada plan macam tu.
Tapi tu la. Kita hanya mampu merancang je kan. 
Semuanya atas keizinan Allah.
Lagipun bulan ni mama banyak keluar belanja, dek kerana ddy busy join seminar, poket mama pun ikut sama mengempis. Tapi takpe la..


Walaupun takde Special Celebrate, tapi mama ni ligat jugak mikir nak bagi sesuatu.
Hari isnin zara request nak kek batik. So mama buatkan semalam (17.09.2019)
Takdan 24jam dah selesai. 


Kebetulan pagi tadi ada kawan kat group open kek. Kek cheese coklat berhantu, so beli la 1. Sebab masa besday ddy dorang pun takde bagi apa apa yang special kan. Kira 2 in 1 la ni mama dorang belikan kek. 😄😄🤭


So harini potong la kek berdua yerk. Ddy 12 september, zara 18 september. So sekali harung la kalau sambut pun. Selesai juga niat mama nak bagi sesuatu. Tak perlu hadiah memahal la ye. Sebab hadiah paling mahal yang mama sentiasa bagi, jaga keluarga kita sebaiknya. 💕


Harapan mama moga lepas ni zara senang ler bangun pagi, jangan la buat mama jadi singa jadian je. 😩
Dan cecepat la cerdik pandai. Baca ABC pun tak lepas sepenuhnya lagi ni. 

Resepi | Ayam Buttermilk

12:35 pm 12 Comments
Hai readers! Happy Lunch semua..
Sekian lama orang dah merasa Ayam Buttermilk, Cik Mimi baru hegeh hegeh nak buat? 
Ohoiii..
Dulu tak buat sebab pikir renyah. Alaaaa biasa la, time ayam buttermilk ni muncul cik mimi dalam Fasa tak reti masak. 🤣🤣🤣🤣
Sebab dok kerja kan. Balik makan aje apa yang mak dah masak.

Bila dah kawen, ntah awat la tak terpikir nak cuba buat. Maybe pikir bahan dia macam mahal je kot.
Erm.. Ntah la. Tak boleh nak ingat balik why dulu tak try buat. 🤔🤔


Baru ni terbayangkan Ayam Buttermilk. Disebabkan kebetulan susu cair pun ada dalam peti sejuk tu, so buat je la. Walaupun ada bahan tak complete. Janji sedap ditekak❗ Haaaa, gitu..
Tawakal je sebab masa nak masak tu anak buat hal, Bergaduh nak makan aiskrim. Time mama dia excited nak masak resepi baru, time tu nak gado. 🤦‍♀🤦‍♀🤦‍♀

Cik Mimi share resepi kat sini ye. Tapi resepi cik mimi ni ada yang ikut kepala sendiri walaupun rujuk resepi orang. 😄😄😄

Bahan Bahan :
- Isi Ayam (kalau nak guna bahagian ada tulang tu terpulanglah. Janji potong kecik kecik)

- Tepung (untuk goreng ayam. Cik mimi bedal pakai tepung gorwng bestari)

- Susu Cair (guna dalam setengah tin kut gitu. Bergantung pada banyak mana masakan tu)

- Daun Kari (tak bubuh sebab takde dekat rumah)

- Serbuk Kari (tak perlu pun sebenarnya. Tapi Cik Mimi letak sikit sebagai ganti daun kari)

- Planta/Marjerin/Butter (ikut la yang ada kat umah korang ye. Ni untuk menumis)

- Bawang Putih/ Bawang Merah (dihiris untuk menumis)

- Cili Merah/Cili Api (terpulang untuk kepedasan korang) 

- Garam (bubuh la sikit kalau korang rasa tak cukup masin lagi)

Cara-caranya : 
- Ayam potong kecik kecik. Basuh bersih, then gaulkan dengan tepung. Goreng garing la ye nak sedap.

- Panaskan planta, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari sampai naik bau. Kalau takde daun kari, takpe. Abaikan

- Masukkan serbuk kari sikit, kalau nak ada rasa kari. Taknak bubuh terpulang. Hehe

- Masukkan susu cair. Terpulang nak letak banyak mana. Setengah tin susu pun boleh. Sebab nanti bila sejuk sikit, kuah tu akan pekat.

- Masukkan garam kalau belum masin. Dan cili sebagai hiasan atau nak bagi lagi pedas.

Settle.

2 menu yang complete!

Tuesday, 17 September 2019

Binatang Yang Ada Di Zoo Johor.

1:30 pm 24 Comments
Assalamualaikum, Selamat Pagi..
Ehh lama pulak nak habiskan entri Zoo Johor ni kan. Sorry.. Tak dan nak menaip sebab kadang kadang fon ni jadi rebutan dengan anak anak. So meh la kita sambung. Halaah halaaah.. Macam la entri 3hari 2malam pulak kan siap bersambung. 😄😄

Sebenarnya haritu malas nak buat entri terlalu panjang, jadi harini dalam entri ni kita tunjukkan antara binatang yang ada dekat sana ye. Nak kata binatang dia tak meriah, meriah juga. Cuma tak terlalu banyak la. Kalau kata nak tengok kambing ke, takde pula kat sana. Kalau nak cari panda jauh sekali ye ibu ibu, anak anak. 😄😄




Mula masuk yu disajikan dengan burung burung. Bersih je kurungan mereka. Erm.. Ada burung nuri, merak macam tu la. Alaaahaii, mana yang teringat je la ekk.. Maklumlah lambat buat entri kan. Ingat ingat lupa.




Pastu ada swan. Alaa alaaa, cute je dia dalam kolan air tu. Siap ada swan yang permainan boleh kayuh tu tau. Tapi tak tau la berapa harga. 


Macam yang cik mimi cite dalam entri sebelum ni, Zoo Johor ni nampak bersih je. Terjaga. Bagus macam tu kan. Orang nak berjalan pun selesa. Bau pelik hanyir ke busuk ke, takde sangat la. Yang penting, kita berada disana pun kena la jaga kebersihan juga. Jangan main sedap je buang sampah merata rata. 


Jom tengok binatang yang ada. Ni pun ada yang cik mimi malas nak snap. Macan snake, badak air ke badak sumbu ntah haritu. Sebab jauh kedudukan dia. 



Merak Biru




Kasawari


Buaya Tembaga


Memerang



Unta
Tapir / Tenuk
Lembu

Gajah Asia


Chimpanzi

Singa Afrika

Harimau Indochina

Enggang Badak


Kura kura

Sekian untuk tatapan. Ada gambar yang cik mimi tak snap pun. So sesiapa dok belah johor bahru tu, singgah la kr sana. 😇

Wednesday, 11 September 2019

Family Bonding Time | Zoo Johor

10:20 am 31 Comments

Hai readers, assalamualaikum..
Cuti haritu kemana je kengkawan semua? Berjalan ke duduk rumah aje?
Cik mimi dapat juga berjalan bawak zara zhareef. Sebab kebetulan ddy mereka ada kerja sikit dekat Johor Bahru, so take time sikit untuk dorang juga la. Plus mama dorang pun dapat la ala-ala release tension gitu. Heehe..

Hari jumaat malam kitorg gerak ke JB. Gerak dalam pukul 5 ke 6 petang macam tu. Sampai sana dalam pukul 9 lebih juga la. Pastu melilau la cari hotel yang Nampak agak okay sikit dekat Tebrau. Sekitar tu banyak je hotel. Tapi kena pandai tengok harga dan ikut korang rasa selesa ke tidak nak menginap kat situ.


Ehhh, bukan nak cerita pasal hotel. Hotel kita cerita next entri aje la ehh.. Tapi entri kali ni nak cerita pasal jalan jalan dekat Zoo Johor. Before ni dalam 2 bulan lepas kut ada ke Zoo Melaka kan. Kali ni ke belah selatan pula. Best ke tidak?


Tentunya BEST. Walaupun Zoo tu taklah seluas Zoo Melaka. Tak sehebat Zoo Negara.

Kali ni suka pula nak berjalan ke tempat macam ni. Sebab pada Cik Mimi, jalan-jalan ke Mall ni macam buang masa. Sometime boleh jadi buang duit juga. Sebab tershopping secara tak sengaja. Lain la kalau ada benda nak beli kan. Then taknak ajar anak anak ke tempat shopping je. Karang ada je yang nak dibeli.

Kali ni bawa ke Zoo Johor pula sebab Zhareef nak sangat tengok singa. Nak sangat tengok harimau. Tak tahu la apa yang di suka sangat dengan harimau. Setiap kali keluar berjalan je mesti cakap “adik nak tengok imau (harimau)”


Bestnya dekat Zoo Johor ni kan, harga tiket masuk tu murah sangat tau. Hanya RM2 untuk dewasa. RM1 untuk kanak-kanak. Memang berbaloi sangat la kan harga tu untuk orang awam. Tak terbeban la siapa yang punyai anak ramai tu. Then mak ayah pun happy je nak bawa anak banyak kali ke situ.



Kalau nak cerita banyak ke tidak binatang kat Zoo tu, bagi Cik Mimi boleh la. Nak kata terlalu banyak tu, tak la banyak mana. Nak kata sikit, tak la sikit sangat. Sebab 2 bulan lepas pergi Zoo Melaka tu tengok banyak jenis binatang ada, so boleh compare la. Tapi okay la. Tak boring pun jalan-jalan kat situ. Next entri cik mimi share kan antara binatang yang ada dekat Zoo Johor ye. Yang cik mimi snap gambarnya. 



Yang bestnya dekat Zoo Johor ni bagi cik mimi yang dah pergi ni, tempat dia bersih tau. Memang Nampak la ianya terjaga. Tak berbau busuk. So happy je la nak berjalan kat situ. Nampak la kat situ terjaga dengan baik even bayaran masuk dia tak mahal. Pekerja dia jaga dengan baik kawasan tu. Nak berjalan rasa selesa je.

Cuma satu je la yang cik mimi perasan. Souvenier dia tak meriah sangat. Pastu harga macam mahal sikit. Cik mimi ingat kalau murah atau boleh dapat murah memang nak beli lebih. Nak bagi mak dengan adik adik sekali. Next time la kalau ke situ lagi baru belikan FM tuk mereka.

Now favourite pula pergi berjalan beli FM. Dah macam satu kemestian je. FM yang cik mimi beli ni seketul RM6, cik mimi try la Tanya beli lebih dapat ke kurang. Tapi pekerja dia macam tak berapa nak ramah je, dia kata bagi RM10 la kalau 2. So cik mimi beli 2 ni je la dulu.


Bukan cik mimi kedekut tau. Hehehe..
Tapi macam beli dekat Zoo Melaka haritu, 6 ketul dapat Rm15. Memang beli tuk bagi mak dengan adik adik sekali la. Baru seronok kan kita berjalan, kita beli kan sekali souvenier untuk family sekali..


Apa pun, tertunai dah hasrat nak bawa anak-anak ke Zoo Johor. Next, mana pula destination nya ye.. hehehe..
Siapa orang johor kat sini, meh suggest tempat yang best. Takmo legoland ye. Cik mimi belum kaya raya lagi nak masuk situ. Ahahahaha!



promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Monday, 9 September 2019

Resepi Lempeng Yang Cukup Senang.

10:11 am 25 Comments
Hai readers, Morning.. 🤗
Salam Hari Keputeraan Agung..
Hari cuti macam ni korang kemana je?
Cik mimi harini duduk rumah je. Cukup la dah berjalan kan 2 hari lepas. Next entri la cik mimi share ke mana ye.

Bila duduk rumah hari cuti ni mula la ligat kepala ni memikirkan menu apa nak disediakan..
Bangun pagi tadi tanya ddy dorang, nak sarapan apa pagi ni. Mujur dia request benda yang senang nak dibuat. 😬😬

Lempeng Tepung

"Buat lempeng cicah sambal je la"..

Fuhhh, mujur sangat la bahan pun ada je dekat rumah. So, zasss ready to cooking je la. 

Meh la cik mimi share kan bahan bahan nak buat lempeng ni. Walaupun ianya mudah je, ada juga orang yang tak tahu bahan nak digunakan,kan?
Cik mimi pun first time sebenarnya buat lempeng ni. Haha.. Bukan tak reti buat. Tapi kalau takde request dari ddy nya, risau kang buat buat takde sapa nak makan je. 

Bahan bahan :
Tepung dalam 2 cawan kecil
Garam sesudu kecil
Telur Sebiji
Air dalam 2 cawan ukuran tepung tadi
Sedikit Minyak Masak

Campur kan bahan tu semua, then kalau nak cantik adunan tepung tu, cik mimi blender kan sekejap tadi. Taknak dia berketul.

Nak mudah masak, gunakan kuali jenis tak mudah lekat ye. Kalau takde, gunakan je la apa pun kuali yang ada. Hehe.

Okay la, selamat mencuba ye.. Cik mimi nak sambung makan lempeng balik. Dah lama tak makan ni, rasa sedap la pulak.. 



promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Saturday, 7 September 2019

Chomot Dalam Kenangan.

4:14 pm 2 Comments
Assalamualaikum.. Hai readers.
Saja harini nak share pasal kucing cik mimi hat sekor ni. Kucing ni duduk dengan mak dekat ipoh.
Foto kenangan ni cik mimi sempat rakam masa cik mimi balik cuti bulan 11, 2018.


Si chomot ni pemberian kawan. Masa kecik. Dia bagi sepasang. Si shitam. Tapi shitam dah takde dah. Beberapa tahun dah dia mati. Tak ingat sakit ke apa masa tu. Lupa dah. Shitam pun kucing yang manja dan baik. Sama macam si chomot ni. 

Masa bulan 1 haritu, cik mimi operate. Lepas berapa minggu macam tu si chomot ni pulak mati. Mak kata pagi tu mak bagi makan tengok dia macam elok je. Tak perasan kalau dia ada sakit. Sebab chomot ni jenis baik. Lembut je. Tak banyak ragam la orang kata. 

Cik mimi pun macam terkejut la juga kan. Sebab mak takde pun cakap sebelum tu chomot ni ada sakit. 

Masa balik bulan 4 masa nak ambik anak anak, masa tu dekat dapur, sembang sembang dengan mak. Sekali mak buka mulut. "Agaknya chomot mati pengganti ko.. Biarlah kucing yang mati. Jangan mak hilang anak"..

Allah masa tu cik mimi dah terdiam. 😞 Tak cakap apa dah. Sebab macam tersekat suara kat tekak. 
Nak cakap, takut airmata jatuh. Masa tu senyum kelat buat buat biasa je la. 

Allah.. Hati seorang mak kan. Bayangkan cik mimi operate 12jam masa tu. Macam mana agaknya dia menunggu masa tu. Bila balik bulan 4 masa tu, mak tengok cik mimi pun dah start aktif, dia pun rasa lega. 

Sampai harini teringat kata mak tu.. Mungkin chomot mati sebagai penggantinya.. Wallahualam..

Moga chomot sentiasa doakan kami semua, terutama mak dan abah yang jaga chomot dengan kawan kawan lain dengan baik sekali.. 

Thursday, 5 September 2019

Jom Tambah Pendapatan Melalui Dropship.

11:32 am 10 Comments
Assalamualaikum, hai readers.
Siapa dekat sini tak tahu Dropship tu apa?
Walaupun Dropship ni kita biasa dengar, tapi ada juga yang kurang paham mengenainya kan?

Okay, cerita pasal dropship, betul ke dropship ni boleh menjana pendapatan? 
Sebenarnya BETUL. Tapi dengan syarat kena RAJIN

Kenapa kena RAJIN? Kalau tak rajin, macam mana DUIT nak masuk? Betul tak? Syarat buat Dropship ni sebenarnya kena rajin. Rajin mempromote. Kalau kita tak promote, orang tak tahu apa yang kita jualkan. Biarlah orang akan pelik kenapa kita asik promote sesuatu, biarlah orang pikir kita tak cukup duit ke.. Kemaruk nak berniaga ke.. Janji kita jalankan niat sebenar kita.

Sebab itulah cara kita nak memberitahu orang apa yang kita jualkan. Dropship ni seronoknya ia tidak perlu keluarkan modal. Tak perlu simpan stok. Yang perlu "KERAJINAN"..
Tapi ramai orang salah anggap dengan Dropship ni. Mereka ingat, Dropship ni kepentingan untuk diri sendiri je. Nak beli dengan harga murah. 
Tu sebenarnya sedikit kelebihannya la.

Tak boleh tanam niat macam tu semata mata je. Mentang mentang Dropship ni kita tak perlu keluar modal wang ringgit, jadi nak promote pun malas. Kalau kita niat nak tambah income tepi, in shaa Allah akan dipermudahkan. Cik mimi dah masuk 5tahun buat dropship. Alhamdulillah. Walaupun tak banyak komisen yang diterima, cik mimi happy. Sedikit sebanyak dapat membantu duit jajan anak la orang kata.

Alhamdulillah, setakat cik mimi open siapa berminat nak buat Dropship, ada juga beberapa orang yang rajin. Dan boleh buat SALE ikut target. Sometime cik mimi letakkan target. Cik mimi akan bagi sesuatu. Tapi tetap tak semuaaaaa Anak Dropship usahakan. Sedih juga. Sebab dorang yang cari kita kan. 

Sampai satu tahap ada juga tau yang cik mimi wsap personal, bluetick je. Waahh, terbaik sangat ni. 😬😬
Takpe la, apa apa pun, terpulang la kan. Cik mimi just nak bantu je. 


Kalau ada pembaca disini yang BETUL-BETUL BERMINAT nak buat DROPSHIP baju siap, kain pasang, whatsApp cik mimi okay. Cik mimi akan cuba bantu. Sebab cik mimi pernah jana income dari cara DROPSHIP ni. Why not cik mimi tak bantu orang lain kan?

Bagi yang berminat, tak kisah la bekerja ke, surirumah ke nak buat dropship baju, whatsApp ye. Jangan segan segan. Kita nak bantu diri kita sendiri. Bukan nak susahkan orang lain pun.

Kalau tak pandai, tapi serius, cik mimi akan tolong. 🤗

www.wasap.my/601124181178





promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Tuesday, 3 September 2019

Riadah Petang | Pantai Kem Iskandar

1:17 pm 26 Comments
Hai readers.. Selamat tengahari..
Salam maal hijrah buat semua. Harini baru berkesempatan nak update blog kesayangan ni. Maklumlah bizi 24jam. Tapi tak tau bizi dengan apa.

Sebelum menjadi entri basi, baik Cik Mimi simpan dalam blog ni buat kenangan hari mendatang kan.

Kisahnya tentang pantai.
Rasanya sejak balik dari ipoh zhareef suka sebut nak mandi sungai. Tak tahu la mana dia tahu pasal sungai. Sebab rumah opahnya rumah taman. Dan rasanya dalam 4bulan dia duduk dengan Opahnya, takde pulak dorang bawak ke mana mana sungai. 🤔

Pastu bila dah balik mersing yang nampak laut. So dia akan sebut laut. "Mana laut, mana laut. Adik nak ngok kan (nak tengok ikan).

So bila keluar dari kawasan kem nak ke pekan akan nampak la juga air laut. Ke pantai ekkk nak sebut. Haha.. Laut dengan pantai tu sama ke tidak ekk? 😄😄
Okay, janji paham la yer. 

Kisahnya hari ahad nak pergi ke Pantai Penyabong. Minyak kereta tinggal setakuk. Ddy nya tak isi pun. Dah tanya, cukup ke minyak tu. Dia cakap cukup. Ehhh, yakin sangat la kan. Dah la tempat tu jauh juga. Sekali tak sampai pun ke Pantai Penyabong, dah naik lampu. Erm.. 

Patah balik ler jawabnya. Kenapa patah balik? Sebab mana ada stesen minyak nak isi kat situ. Cuak lettew ddy dia. Dah la nak patah balik pun jauh. Separuh jalan dah. Tak kesampaian la nak tengok Pantai Penyabong tu rupa mana. Anak anak pulak dok tanya, mana laut. Mana pantai. Erm.. Pantai apa nyaaa kalau dah kena patah balik.

Then cakap kat ddy nya.. "haaa, esok bawak pergi pantai dalam kem ekk"..
Actually dah setahun kat mersing, tak pernah pun ke situ. Ada ajak ddy nya ke situ. Tapi dah ddy nya  tak nak bawak, malas la kita nak bawak budak budak kan.

Dan semalam ddy nya kotakan janji. Sebab ddy nya kata, selagi tak bawak nanti mama nya bebel je cakap nak pergi pantai.

Ehh orang perempuan kan. Biasa la tu. Ajak pergi tempat FREE je pun. Bukan holiday tempat mahal mahal. 





Semalam bila pergi pantai dalam kem.. alahai... bestnyaaa.. Lapang je fikiran.. Dengan angin yang kuat. Permandangan pun indah. Berbeza la kalau tengok pantai kat tanjung tu. Walaupun pantai dalam kem ni bukan la tempat kunjungan orang ramai, tapi best. Sebab orang dalam kem je pun yang ke situ. 

Kalau nak mandi pun boleh. Takde hal. Tapi takde tempat nak salin pakaian je la. Sebab dia bukan tempat tuk berkelah sakan pun. Kalau nak berkelah pun boleh. Tapi kalau sakit perut ke, nak terkencing ke, pergi je la lari balik umah. Hahaha.
Macam umah cik mimi nak ke pantai ni tak la jauh pun kalau naik moto. Tak sampai 10minit pun. 

Tak pun tumpang la toilet dekat masjid. Masjid kem ni berdekatan juga la dengan pantai ni. So bila semalam dah bawak zhareef teruja la dia tengok air laut tu macam mana. Tertunai dah hajat nak bagi dia tengok laut. 



Ddy nya kata boleh la lepas ni anak anak boring kita jenjalan kat situ lagi kasi lapangkan fikiran. 
Duduk rumah 24jam pun boleh naik beku otak kan. 






Suka tengok pantai dalam kem ni. Airnya pun bersih je. Haritu ada tertengok Cik Puan Khalida ke Istana Flinstone. Then anakanda nya bermandi manda dekat pantai tu. Cantiknyaaa.. Tak sangka pula pantai yang anakanda mandi tu sama macam pantai di dalam kem ni juga. Kalau berjalan kaki dari kawasan pantai ni, rasanya sampai ke istana flinstone tu. 

Now dah ada port baru nak berjalan petang petang. 😍




Siaran dikongsi oleh nur syamimi (@syamimi8088) pada




promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Sponsor

Comments