Friday, 18 January 2019

Pengalaman Buat MRI (Magnetic Resonance Imaging)

4:03 pm 0 Comments
Hai readers.. Selamat Petang..

Pengalaman Buat MRI (Magnetic Resonance Imaging)


15 januari 2019
Kali kedua kena admit ward. Kali ni di JB pula. Hospital Sultan Ismail (HSI)
Sebab admit nak buat MRI. Sebab ianya lebih mendalam lagi, dan mereka nak comparekan hasil Ct Scan pada 03 Januari 2019 yang buat di Terendak tu. 

Start malam pukul 12 dah disuruh berpuasa tau. Sampailah tibanya buat MRI baru boleh nak makan minum. Pagi tu ingatkan appoiment MRI pukul 9. Tapi sampai ke sudah tak panggil pun. Menantilah sehingga ke tengahari. Tak juga panggil. Last-last pukul 3 nurse bagitahu akan buat MRI tak lama lagi. Boleh bayangkan tak, berapa jam kita berpuasa? 

So i feel happy la. Sebab nak settlekan kerja cecepat. Plannya nak balik jumpa anak anak. So bila dipanggil untuk MRI, kena turun ke tingkat 2. Kita duduk ni tingkat 8. Mujur ddy dorang ada temankan dari pagi. Hilang la boring sikit. 

Jam 3.30 petang macam tu masuk bilik untuk MRI. Perasaan tu mula biasa je. Sebab dah pernah buat ct scan kan. So rasa sama sebab pikir masuk terowong juga. Cuma nurse cakap MRI ni bunyi bising sikit la mesin dia tu. So i feel pun okay je la lagi. Sebab taknak rosakkan mood kan. 

Disebabkan nurse ada cerita, buat MRI ni dalam sejam jugak, so kita pun persiapkanlah diri. Sebab Ct Scan haritu dalam 15minit je kan. Takdan rasa pape yang pelik. Bila buat MRI tu, kita pula dalam keadaan celik dan sedar, rasa macam bosannya. Lagi pulak lama. Dorang ada bagitahu la, terowong tu rasa sempit sikit. Ingatkan masuk terowong tu, macam sama la terowong tuk MRI ngan CT Scan tu. 

Sumber : Google

Kita macam tak boleh nak imagine kan pape lagi. Tapi bila dah masuk, dalam 5-10 minit tu, rasa macam nak meronta keluar pun ada. Hati dan perasaan dah memacam dah. Pikir yang bukan bukan. Sudahnya berzikir. Zikir la apa yang terlintas. Ya Latiff. SubhanaAllah. Apa je yang boleh disebut. Okay la rasa macam terkawal sikit mula tu perasaan. 

Bila dah rasa macam lama sangat je kat dalam tu, mula nak rasa tak tentu arah balik perasaan tu. Cepat-cepat larikan fikiran. Dok pikir, macam ni ke bila kita dalam kubur. Allah. Tak tentu arah rasanya. Serba serbi tak kena. Dengan tak boleh nak bergerak. Nak menelan airliur pun ada masa masa je boleh. 

Sampai terpikir, macam mana kalau tiba tiba alat tu tersangkut kita tak dapat nak keluar? Adoiyai.. syaitan 👹 dah menghasut macam macam pikiran ni haaa.. Susah nak tenangkan pikiran balik. Sampai satu tahap dorang stopkan, kita ingat dah selesai. Sebab masa tu dah setengah jam kot dalam tu. Rupanya alat dorang pulak longgar ke apa ntah. Nak kena betulkan balik.

Huaaaaa.. 😭😭
Ingat selesai dah.. Rupanya buat balik semula kot.  Pastu dah lama lebih dari setengah jam macam tu, dorang tarik keluar dari terowong balik. Ingat dah settle. Sebab rasa macam dah sejam dah kat situ. Rupanya belum. Nak masuk ubat pula. Okay, layankan je. Siap dorang cakap sikit je lagi ye. Nak habis dah. Dia punya janji nak habis tuuuuuu.. Rasa boleh buat orang meraung tahu..

Sumber : Google

Pastu kan kita pun menanti jugak la dengan penuh kesabaran. Sampai tiba tiba hidung nak buat hal. Macam nak minta digaru la. Ehh.. Ganguan syaiton 😈 sungguh la. Dah la tangan semua tak boleh bergerak. Sampai terpikir juga. Kang tetiba nak bersin macam mana.. Aihhhhh. Memacam laaa kan..

Bila pikir balik, dah merasa ct scan tuk leher, ni MRI next katanya Ct Scan full body. Nanti kita cerita hat tu pulak ye. Semua ni atas kuasa Allah. Penuh kesabaran menanti semua ni. Kalau tanya macam mana bunyi yang dialami masa dalam terowong MRI tu, erm... Memacam bunyi ada. Bising usah dikata. Tapi kita dipakaikan alat untuk tutup telinga tu. 

Biarlah pengalaman buat MRI ni sekali ni seumur hidup je la. Orang lain sejam, kita 2jam suku dok dalam tu. Tak sangka selama tu kita berkejung badan duduk dalam terowong tu haaaa..

Hasil MRI yang kita tahu, dorang just cite sama la situation dia macam Ct Scan tu. Ada tumor, so perlu operate buang. 

Nanti kita cite pasal CT Scan Full Body pula ye. Kalau larat. 

Saturday, 12 January 2019

Fanatik Dengan Lori.

7:40 am 1 Comments
Hai readers,
Morning.. Pagi ni kita story pasal anak bujang sorang ni laaa..
Dia ni sekarang terlalu sukakan lori. Haha..
Pantang nampak. Lagi suka kalau nampak truck askar tu haaa..
Duduk kauters tentera ni memang akan nampak la bila-bila pun. 


Pantang nampak kat kedai, mesti suruh beli. Kalau setakat ninso tu takde masalah. Bukan mahal pun kan. Setakat Rm2.10 je.

Setakat ni dah banyak jugak la koleksi lori dia. Yang dah tak rupa lori pun ada, sebab dicabut-cabut. Dari yang size besar, sampai size kecik pun ada. 



Sebenarnya layankan je la dia nak main lori tu, sebab sebolehnya tak nak dia layan video kat fon. Bermain buat otak dia lebih berfungsi dengan baik kan?

Friday, 11 January 2019

Admit Ward Di Tahun Baru.

11:03 am 2 Comments
Hai readers.. 
Maaf lama kita menyepi. Atas masalah kesihatan yang tak berapa nak mengizinkan.
Harini gagahkan diri nak coret di blog ni semua pengalaman ni.

Selamat tahun baru buat semua. Walaupun dah 11hari kita tempuh tahun baru, masih belum terlambatkan nak ucapkan pada semua. Walaupun dah lambat sebab entri ni taip dari 4hb, dah lebih seminggu tak siap lagi. 😄

Harini kita nak simpan pengalaman kena admit ward di tahun baru. Mungkin ada yang perasan, mungkin ada yang tak berapa nak perasan yang kita ada sedikit masalah kesihatan. Dah nak masuk 7bulan kita alami masalah ni. 

Disebabkan sakit yang makin menjadi jadi, kita cuba dapatkan rawatan dihospital lain. Mungkin ada yang tahu kita ada alami masalah kalenjar airliur kan. Tapi kita sebenarnya tak dapat detailnya secara mendalam lagi. 

Mungkin dengar masalah kalenjar airliur ni macam takde yang merisaukan je kan. Macam small matter gitu. Sebab jarang dengar orang kena sakit macam ni. 

26hb Disember 2018. Suami bawak pergi Rsat then minta tolong dengan Doctor untuk buat surat. Percepatkan nak buat Ct Scan. Sebab tarikh Ct Scan dari HSI adalah 20/2. Itupun kalau mereka tak tunda. Tapi disebabkan dah tak tertanggung sakit, jadinya kami terpaksa cari hospital lain dulu. So doctor RSAT suggest di Terendak, Melaka la.

31hb disember 2018
Kita refer ke Hospital Angkatan tentera di Terendak, Melaka. Itu tarikh yang doctor RSAT bagi. So 30hb disember (Ahad) kami sekeluarga bergerak balik ke Melaka. 
Ingatkan 31hb tu akan buat Ct Scan terus. Rupanya tidak. 
Jumpa dengan pakar dulu. Then doctor check lagi dengan memasukkan kamera ikut hidung, di telinga dan dari hidung kamera tu check sampai ke tekak. Alhamdulillah, dari 3bahagian ni takde masalah. Huhuhu.. Merasa laaa pengalaman masuk kamera ikut semua arah tu.

Setelah doc pakar di Terendak check, mereka bagi tarikh paling cepat untuk buat CT Scan pada 03 januari 2019 (khamis).
Tapi 02 januari 2019 (rabu) kena admit ward dahulu. 
Memang lintang pukang jugak la dibuatnya. Terpinga-pinga sekejap.
So, kata sepakat kami berdua, 31hb disember tu, lepas habis checkup terpaksa berkejar balik mersing. Sebab nak kena ambil GL. Surat cuti ddy dorang. Tak jangka kan secepat tu pulak dapat buat CT Scan. So takde la bawa GL dan apply cuti.

01 Januari 2019 (selasa)
Kami bergerak balik ke Melaka balik. Bertolak dari mersing dalam jam 2petang. Sampai di Melaka dalam jam 7petang. 


02 Januari 2019 (rabu)
Dalam pukul 2setengah, bergerak dari rumah ke HAT Terendak. Tak jauh. Lebih kurang dalam 15minit je macam tu. 
Dalam pukul 3 macam tu dah selesai pendaftaran, terus naik di ward. 


Macam biasa la bila dah masuk ward ni kan. Kena ambil darah. Kena masukkan jarum kat tangan. Alhamdulillah. Syukur sangat masa nak masukkan jarum tu tak rasa sakit sangat. Mula-mula nurse masukkan ikut tangan kanan..pastu katanya nampak bengkak sikit, then minta bantuan nurse lain masukkan ikut kiri. 
Then macam biasa akan ada check BP semua la. 

Lepas tu takde buat apa dah. Menung la kat ward tu berehat. Start malam jam 12, kita disuruh berpuasa. Sampai la nak buat CT Scan tu. Makan malam awal. Dalam jam 6petang dah makan. Tapi kita tak berapa lalu. Dah biasa makan lepas maghrib kan. Tapi makan juga la walaupun tak banyak.



03 Januari 2019 (khamis)
Pagi tu dalam jam 6pagi dah terjaga. Sebenarnya setiap jam malam tu kita terjaga. 
Sejak sakit 6bulan lebih sebenarnya kita memang dah tak dapat nak tidur dengan betul. 
So pagi tu dalam 6lebih kita bangun mandi, bersihkan diri. Sebab risau mandi lewatkan, tiba tiba ada doctor nak jumpa ke apa, jadi kalut.


Dalam jam 7lebih pagi tu ddy dorang call. Dia tanya, buat Ct Scan pukul berapa. So bagitahu la jam 8.30pagi. Alhamdulillah. Sebelum masuk bilik scan tu ddy dorang dah sampai. Lega hati. At least ada peneman, datanglah kekuatan hati kan. 

Dari jam 09.30 smpai kat pukul 11pagi report tak siap lagi. Sian gak kat ddy dorang. Sebab tak sarapan lagi. Mujur ada bekalan roti lebih, bagi pada dia. Pastu cakap dekat nurse, kalau report lambat, boleh tak nak balik dulu. Sebab nak datang balik tak jauh pun. Dari umah mil. 
Mula mula doc tahan. Sebab risau nak balik ke mersing. Tapi report tak siap lagi. 


Dalam pukul 11 macam tu kot, dapat balik memang nikmat sangat. Balik singgah makan. Tapi tekak macam tak boleh nak masuk makanan je. So order milo ais dengan harapan boleh backup sikit rasa lapar. Sambil tu temankan ddy nya makan je. 

Petang dalam pukul 4setengah nurse dari terendak call bagitahu report dah siap. So terus la ambil. Then jumpa dengan doctor. Minta dia jelaskan tentang hasil ct scan tu. 

Katanya, melalui hasil ct scan tu, di kalenjar airliur tu ada Ketumbuhan. Dan perlu dioperate buang untuk mengelakkan ianya menjadi lebih serius ke arah kanser. 

Allah.. Satu dugaan yang sangat besar Allah bagi. Masa terima khabar tu, ddy dorang memang dah muka kerisauan yang tinggi. Dia yang banyak bertanya. Kita diam dan tenang dengarkan penjelasan. Sesekali je bertanya.

Erm.. balik rumah, takde benda lain yang difikirkan. Melainkan harap semua ni dipercepatkanlah segala urusan nak buang..

Ok laaa.. Next kita sambung lagi ye.. Ni pun dah panjang berjela dah. Berhari hari menaip. So next nanti kita share lagi ye..

Thanks for reading..



Tuesday, 1 January 2019

Breakout Kulit Muka? Jom Atasi Dengan Ainaa

8:45 am 21 Comments
Selalu kita dengar ramai orang mengalami masalah dengan muka kan. Mungkin ada yang alami masalah jerawat yang teruk la, kulit yang kusam la, liang pori yang terbuka la, ehh macam macam lagi laa.. 

Kalau macam kita kan, ada jugak masalah dengan kulit muka ni. Masalah yang kadang tu tak tahu nak atasi macam mana. Dah bermacam produk kita cuba. Lagi lagi bila terjadinya masalah kulit kusam. Siapa yang suka kan tengok muka sendiri macam tak bermaya je macam tu. 


So, dengan tak sengaja, kita tercuba 1 produk viral ni. Pernah dengar tak tentang Ainaa? Ainaa Cleanser dan Ainaa Serum ni?
Mungkin ada yang tak tahu kan? Alaa, baru-baru ni ada juga keluar di Televisyen tau. Dalam berita kalau tak silap.

Produk viral Ainaa ni diasaskan oleh Syafiqah Aina. Dia la founder of NSA Beau tau. Apa yang bestnya dengan Ainaa ni, ianya bebas dari sebarang bahan kimia dan semestinya ia adalah produk yang mendapat KELULUSAN dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
So, tak perlu ragu-ragu kalau nak menggunakan Ainaa ni. Sebab, semestinya la kita pun dah gunakan pada diri sendiri. 


Apa Itu Ainaa Cleanser?
Ainaa Cleanser bertindak sebagai Pembersih Muka dan juga Pembersih Mekap. Make up remover la gitu. 2 in 1. 
Dilengkapi dengan dwi fungsi untuk membantu membersihkan dengan lebih mendalam lagi, lagi lagi bila muka dalam keadaan bermekap. 

Ainaa Cleanser diformulasi dengan Ph yang seimbang dan bebas dari bahan kimia merbahaya. Dan semestinya sangat selamat digunakan. Tanpa rasa was-was.

Apa Kelebihan Ainaa Cleanser?
📌 Anti jerawat
📌 Menanggalkan mekap
📌 Membersihkan liang roma & menyegarkan kulit
📌 Membersihkan lebihan minyak dan kotoran

Kandungan yang terkandung dalam Ainaa Cleanser :
📌 Castor Oil
📌 Coconut
📌 Lecithin
📌 Avena Seed Extract

Untuk serum dia pula, best tau bila di dap dap kan pada wajah. Rasa segar je wajah. Serius tau. Siapa yang pakai, dia tahu la macam mana. 


Jom kita dapatkan lagi info tentang Ainaa Serum. 

Ainaa Serum merupakan salah satu serum yang bebas minyak yang dirumus khas untuk memperbaharui sel kulit bagi menyerlahkan kulit untuk lebih lagi sihat dan segar.

Diformulasi dengan penghidratan sesuai untuk merawat serta menghapuskan jerawat tanpa membuatkan kulit wajah kering dan kerengsaan. Kelebihan lain Ainaa Serum ni ialah dia dapat membantu tona kulit kelihatan lebih serata dan dapat membanti bintik bintik hitam dan pigmentasi hilang. 

Saranan pengguna : Sangat sesuai untuk lelaki dan perempuan yang berumur 13tahun dan ke atas. 

Mungkin ada yang teruja nak tahu, seawal berapa lama kita boleh nampak kesan penggunaan kan?
Kesan penggunaan kita boleh nampak dalam tempoh 14hari penggunaan secara konsisten ya.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Ainaa Serum :
- Menjadikan muka kelihatan lebih muda dan kulit lebih cerah
- Meremaja dan memperbaharui kulit
- Mengurangkan pigmentasi dan memudarkan parut
- Meningkatkan pembaharuan sel kulit
- Mengecilkan liang pori-pori

Bahan yang terkandung dalam Ainaa Serum :
√ Aloe Vera
√ Cucumber
√ Soapwort
√ Lavendar
√ Asparagopsis Armata

Untuk yang berminat nak dapatkannya, boleh layari info dibawah ni ye : 

LAMAN WEB : https://www.nsabeau.my
FACEBOK : https://m.facebook.com/NSABEAUOfficial
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/nsabeautyofficial

Harga :
Ainaa Serum : Rm65
Ainaa Cleanser : Rm45

Korang jangan risau, produk Ainaa Selamat digunakan tau. Sebab kita sendiri dah guna dan hasilnya memang sangat best. Jatuh cinta lagi lagi cleanser tu haaa.. Rasa bersih je muka tau.. 

Monday, 24 December 2018

Huggies Dry Pants Dengan 5 Kali Ganda Penyerapan Terbaik.

11:16 pm 44 Comments
Huggies Dry Pants Dengan 5 Kali Ganda Penyerapan Terbaik.

Hi readers tersayang..
Jom kita bersembang sikit. Bila kita bakal menjadi ibu dan ayah buat kali pertama, apa agaknya yang kita akan risaukan?

Dan.. Nak tanya juga la kan lagi lagi kengkawan yang dah bergelar ibu dan ayah ni..
Ada tak perkara penting yang sentiasa menjadi kerisauan dalam diri? 
Mesti ada kan? Mustahil takde. Lagi-lagi kalau anak tu masih kecil. Belum pandai berkomunikasi sepenuhnya kan?

Perasan tak, bila kita bakal menimang cahaya mata buat kali pertama, bila mana kita perlu membeli barang keperluan, mesti kita akan membuat pilihan, sehinggakan ke lampin pakai buang pun, kita akan pening pikir lampin pakai buang jenama apa yang terbaik untuk digunakan untuk anak yang bakal lahir tu kan?

Sejujurnya la.. 
Masa bakal dapat anak pertama dulu kan, kita memang mencari cari tau, lampin pakai buang mana yang terbaik. Walaupun bakal anak tak guna lagi, kita kena bijak pilih. Sebab? Baby ni kan kulitnya sensitif. So, nak elakkan dari perkara tak diingini, perlulah kita bijak memilih. 

Dan hari ini, kita nak share dengan semua pembaca la, tentang lampin pakai buang dari Huggies iaitu Huggies Dry Pants. Rupanya ramai ibubapa di luar sana menjadikan Huggies Dry Pants ni sebagai pilihan untuk anak mereka.

Jom kita ketahui lagi, kenapa Huggies Dry Pants menjadi pilihan.


- Huggies Dry Pants menjadi pilihan kerana mempunyai kadar serapan yang baik dan pantas. Ini kerana, ia mempunyai 1000 lubang mikro pantas serap yang membantu dalam kawalan serapan yang menyeluruh ketika digunapakai.

Lihatlah bagaimana pantasnya Huggies Dry Pants menyerap basahan berbanding lampin pakai buang jenama biasa di pasaran di dalam video di bawah:





- 5-way comfort fit yang ada pada Huggies juga membuatkan ia mempunyai regangan yang lebih baik serta keanjalan pada pinggang dan celah kelangkang bayi di mana ia tidak mudah bocor dan terlucut.

- Huggies dikatakan mempunyai lapisan yang lembut, dalam membantu mengawal masalah kulit yang sensitif. Kulit bayi tidak mudah melecet walaupun dipakai di dalam tempoh masa yang lama.


- Penyerapan terbaik. Lapik Bertekstur Lembut menyerap air kencing dengan cepat untuk mengekalkan kulit bayi sentiasa bersih dan kering. Ini dapat membantu anak kecil dalam mendapatkan keadaan yang selesa serta membantu anak mendapatkan tidur yang lena pada waktu malam.

- Dilengkapi penunjuk kebasahan untuk membantu anda menentukan bilakah masa untuk menukar lampin. Bagi ibu yang kali pertama mendapat cahaya mata, ini dapat membantu anda untuk 'set time' bilakah waktu perlunya membuat pertukaran lampin anak anda.
Menunjukkan tahap tampungan kebasahan lampin, khas untuk kanak-kanak lelaki. Warna corak akan berubah dari kuning ke biru apabila bayi anda membuang air kecil; ini menunjukkan mungkin masa untuk menukar lampin*.

*Simpan di tempat yang dingin dan kering. Keadaan tempat penyimpanan yang tidak sesuai boleh menyebabkan penanda tampungan berubah ke biru sebelum digunakan.

- Daya penyerapan 2 kali ganda. Sememangnya ia menjadi pilihan untuk ibubapa. Demi mendapatkan keselesaan anak anda. 


Jangan risau, Huggies Dry Pants menyediakan lampin pakai buang dari size Newborn hingga size Xxl. Ini memudahkan anda untuk membuat pembelian dari permulaan untuk penggunaan kepada seawal bayi anda dilahirkan. 



Mungkin ada ibubapa agak keliru berkaitan dengan saiz yang bersesuaian untuk anak-anak. Boleh juga dapatkan saiz berdasarkan berat badan mereka secara anggaran. Contohnya :
- Size M : 6-12kg
- Size L : 9-14kg
- Size XL : 12-17kg
- Size XXL : 15-25kg

Kenapa perlunya Huggies Dry Pants sebagai pilihan anda?
Ini kerana, ia telah diuji secara klinikal, Teknologi pengekalan kekeringan dan pengudaraan lampin Huggies® telah terbukti secara klinikal++ dapat membantu mengelakkan ruam lampin atau dermatitis.
++Akin et al, Dermatologi Pediatrik, 2001.

Jom Dapatkan Huggies Dry Pants dari http://bit.ly/2LgcBwt sekarang.

Friday, 21 December 2018

Dia Punya Perasaan Tuuuu..

4:32 pm 22 Comments
Hai readers.. 
Selamat petang.. Tengah buat apa tu.. Petang macam ni syok dapat golek golek kan. 
Kita ingat nak tidur jugak tadi. Memandangkan budak budak aktif sangat bermain, makanya kena la tahan mata sambil tu kita godek blog.

Memandangkan lagi beberapa hari bakal menjengah ke tahun baru, harap harap dapatlah konsisten dalam update blog. Nak tanya la kan dengan kengkawan, lagi lagi yang dah berblog lama. Lebih dari 5tahun dan ke atas.



Pernah tak korang belek balik entri lama-lama? Contohnya masa korang berblog dulu, korang mungkin tengah berada dalam zaman percintaan gitu. So bila buat ayat tu pun alahaaaaaiii, berbunga kobis habis. 

Then bila baca balik entri tu, apa korang rasa? 😅
Rasa macam meluat ke, rasa macam kelakar ke.. 
Share la sikit.. 😅😅

Macam kita berblog dah 8tahun macam tu. Masa tu zaman bujang lagi. Belum bertunang pun lagi. Ura-ura nak bertunang pun takde lagi la masa tu. 
Bila baca balik entri entri lama tu alahaaaii. Rasa meluat dengan apa yang diri sendiri tulis.
Hahahhaa 😅😅😅

Dia punyaaaa kelakar tu rasa macam, hoiiii.. Macam mana aku boleh buat entri macam ni.. Macam orang tak matang je kot. 😄
Nampak sangat semua entri syok sendiri.

Tapi tu la kronologi hasil penulisan kita kan. Dulu mungkin banyak menulis sesuatu sekadar untuk sedapkan perasaan. Orang tak baca pun tak kisah. PV tak naik pun tak heran. Kalau guna sesuatu produk pun konon share tuk diri sendiri macam tu. 

Berbeza rasanya 8tahun kemudian ni. Setiap masa cuba perbaiki setiap hasil penulisan. Dari menulis sekadar untuk diri sendiri, membebel perkara tak bermanfaat, sekarang dah tahu kepentingan blog ni bukan sekadar untuk rujukan diri sendiri je. Tapi blog ni pun penting untuk perkongsian bersama untuk tatapan pembaca lain diluar sana. 

Bagi korang pulak kan.. Sejauh mana pentingnya blog ni untuk korang? Meh la share sikit..


Pssst : Korang jangan geledah entri lelama tau. I is segan. Hahaha 🙈🙈🙈🙈

Wednesday, 19 December 2018

6 Bulan Dah..

4:35 pm 19 Comments
Hai readers..
Selamat petang.. Petang camni buat apa je?
Yang duduk rumah tu mesti tengah layan mata..
Tak dan layan mata, mesti ngadap tv kan..
Sama la kita ni. Tengah dok layan Naagin 2 ni haaa..
Tapi mata ke fon, jap jap je tengok ke tv..

Sekejap je kita dah berada di pertengahan bulan Disember 2018 kan. Sikit lagi bakal menjengah ke tahun baru. Anak anak mula bersekolah. Kita pun anak mula tadika tahun ni. 

Pipi kiri merebeh sebelah

Dalam tak sangka juga, dah 6 bulan kita menanggung sakit. Yang dikatakan sakit kalenjar airliur ni. Sejujurnya, perasaan give up tu ada je muncul dalam diri. Jarang sekali airmata ni nak jatuh. Tapi dek kerana sakit ni, berkali kali menahan sabar.

Sekarang ni sakitnya boleh tahan. Sakit menangkap ke kepala sebelah kiri. Sakitnya tu Allah je yang tahu. Sampai satu tahap terpikir, apakah pengakhiran sakit ni? Bolehkah baik sendiri? Atau adakah ianya perlu dioperate??

Sejujurnyaa.. Kalau la duit banyak, mungkin kita dah pergi ke swasta. Tak tahan rasanya menanggung sakit 24jam sehari, 7hari seminggu. Kalau sebelum ni sakit kepala ni akan datang bila kita makan. Sebab mengunyah. Tapi sekarang?? Tengah baring tengok tv pun ianya boleh menyerang. Tengah tido pun boleh tersedar dek kerana sakit kepala. 

Kalau anak bising bising, dekat dengan telinga, terus zassss sakit kepala berdenyut denyut. Rasa macam nak pecah kepala. Mak tanya juga, kena migrain ke apa. Allah.. Kalau migrain takkan setiap hari selama 24jam sakit nya. 



Sekarang ni standby Uphamol 500 tu la dalam bag. Mana mana pergi kena bawak. Kalau tak, merana laaa kalau sakit dah datang. Sometime cakap kat husband, selama mata kita nak hidup menanggung sakit dan perlu makan ubat?? Kadang rasa giveup dengan semua ni. Selalu berdoa.. Moga Allah ringankan sakit yang ditanggung.. Minta Allah beri keizinan untuk sembuh. 

Sekarang ni hidup kita berbekalkan ubat. Minyak angin 24jam. 😭
Itulah perfume kita. Sentiasa bau minyak angin. Kalau dah terasa tak selesa, minyak angin disapu didahi. Disapu dileher tempat sakit benjolan tu.

Kawan-kawan yang disayangi.. 😞
Doakan ye kita boleh sembuh dengan keizinan Allah.. 
Sebolehnya kita nak elak dari di Operate. Bukan takut. Tapi kita jauh dari keluarga. Kita taknak susahkan suami. Nanti anak anak pun terabai.. 
Moga moga Allah ringankan kesakitan kita. 😔

Kalau kengkawan ada cara untuk pulihkan ke, atau tahu makanan apa perlu dielakkan makan ke apa, share la ye. Mana tahu dengan izin Allah boleh sembuh. 

Monday, 10 December 2018

Jauh Perjalanan, Luas Permandangan.

5:15 pm 23 Comments
Hai readers. Selamat petang..
Dah lewat petang baru dapat update blog. Pagi tadi menaip dah sikit. Tapi tak larat nak habiskan. Kepala sakit berdenyut-denyut. So petang ni kita settlekan update entri ni ehh..

Ni nak habiskan cerita pasal percutian kat ipoh haritu. Ehhhh dah kat sebulan baru nak habiskan cerita ke??

Maklumlah, nak mengarang ni kena perlukan modal idea. Perlukan masa. Tak seronok kalau main cerita je, tapi bila baca balik, macam takde 'feel' je. So harini, kira last entry pasal #Percutian2018DiIpoh ye. Kemain entri panjang lebar kan. Hehe

Orang kata, jauh perjalanan kita, maka makin luaslah permandangan kita. Betul tak?
Erm.. Macam kita ni, dulu duduk gemas, kalau nak balik ke Ipoh dalam 6jam dah sampai. Itu kalau jalan elok clear. Tak jem gitu.
Tapi kalau jem, pernah merasa 8jam la gitu. Masa tu tunggu hari nak bersalinkan zhareef. Mujurlah zhareef takde bagi hint nak keluar. Haha..

Bila dah berpindah ke Mersing ni, perjalanan makan masa 10jam. Itu pun kalau tak jem. Haritu kami sekeluarga gerak jam 7.15pagi dari rumah. Dan sampai Ipoh jam 4.30 la macam tu rasanya. 

Penat?

Tentunya. Walaupun hanya duduk sebelah. Walaupun dapat berhenti rehat di RnR sekalipun, penat tetap terasa!

Sebenarnya, bila start kata nak balik ke Ipoh, satu benda yang kita suka tengok adalah permandangan. Lagi lagi bila dah masuk highway. Seronok tu lain. Yela, mood balik kampung is ON kan.


Tapi paling best bila dah sampai ke Pusat Bandaraya. Suka tengok keindahan bangunan yang megah berdiri. Terasa kagum. Terasa makin berkobar kobar nak sampai ke rumah mak abah. 
Tapi kalau diberi pilihan untuk pindah ke bandaraya besar tu, rasanya macam taknak. Sebab kesibukkan kota. Tapi seandainya kena juga berpindah tanpa ada pilihan lain, kena juga ikut la kan. 


Sebenarnya seronok sangat bila perjalanan balik ke kampung tempuh pusat bandaraya ni. (Kuala Lumpur) Dapat tengok kesibukan kota sekali sekala kan. Tapi sebab lalu atas highway, jarang la jem. Sebab kitorg kalau balik, tak pernah la balik time perayaan. Kena balik time hari bekerja. Sementara zara belum bersekolah, boleh la balik. Nanti zara dah sekolah, kena juga plan balik time cuti sekolah. 


Lagi satu bila lalu pusat bandaraya ni kan, kita suka perhatikan awan. Indahnyaaaa.. 
Lagi lagi nampak luas je. Seronok tengok. Keindahan ciptaan Allah kan. Bila bergerak awal pagi dari Ipoh, akan nampak kabus yang tebal. SubhanaAllah.. Terlalu indah.. 

Benarlah kata pepatah..
Jauh perjalanan.. Luas pemandangan..

Sponsor

Comments