Monday, 20 January 2014

Resepi : Bihun Goreng Simple

Assalamualaikum, selamat pagi..

xde bahan nak tempek. daripada kosong je, baik la tempek apa apa yang patut kan. walaupun x penting mana. hehe

cerita semalam. pagi ni baru rajin nak tempek.

breakfast pagi semalam. bihun goreng simple. tapi mak selalu cakap bihun goreng bodo. sebab? kalau buh kicap mesti mak cakap camtu. tak tahu la napa.

meh la share resepi kan. kut kut la ada yang baru nak belajar masak kan. hehe..

bahan-bahan :

- bihun yang telah direndam untuk lembut
- bawang merah
- bawang putih
- cili blender
- fish cake
- sayur sawi
- taugeh
- kicap
- udang *tambahan
- garam secukup rasa

caranya :

- tumiskan bawang putih, bawang merah yang telah ditumbuk lumat.
- setelah garing, masukkan sedikit cili blender.
- setelah masak, masukkan fish cake, udang *kalau ada lah*.
- masukkan kicap & sedikit garam.
- masukkan sawi + bihun + taugeh.

siap. =)

33 comments:

  1. Assalamualaikum mimie, sejak mengandung ni, bihun goreng paling paling sheila suka makan time breakfast. hihi sodapnya terliur kita. thanks sharing resepi >_________<

    ReplyDelete
  2. ni menu pg semlm, kan..hehehe..dah tgk kat IG...

    klu akak, akak tumis bwg putih jee..bwg merah x boh...pastu tumis naik skali dgn udang ke, daging ke (daging rebus dolu)...pastu masuk cabai blend...boh segala perasa, boh sawi...akak x suka pakai togeh sbb cepat basi...kobis pon ok gak tapi pon cpt basi...pastu boh mihun...pastu baru tuang kicap..suka boh kicap sbb bleh belen dgn garam...hahahaha..nie kes takot tawaq...pastu goreng teloq dadar cincang², hiris limau kasturi sket...nak cantek lagi, hias laa dgn daun bawang...nie resepi paling senang nak msk..kann...

    ReplyDelete
  3. eh, lupa plak...pastu kan masa dok goreng tuh boh la skali air rebusan daging tadi...klu boh daging laa...baru mihun tu lembut...hehehe...

    ReplyDelete
  4. kelihatan sedap meehoon goreng tuh..

    ReplyDelete
  5. salam isnin.. singgah sini.. sy pun samalah goreng bihun boh kicap jugak.. bihun goreng bodo eh? hihi

    ReplyDelete
  6. slurrpppp wpun simple tapi kalau kena dengan cara masaknya mmg sedapppp

    ReplyDelete
  7. wow!sdap nye.mcm terliur plak.hehee ^_^

    ReplyDelete
  8. Siap cara²nya tu. Hehehe. Sedap dimakan begitu sahaja. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  9. alamak lapar la plak nmpk mee mimie tu ;)

    ReplyDelete
  10. dah lama kot tak masak bihun. hihi

    ReplyDelete
  11. nyum nyum :) boleh cuba nie hehe

    ReplyDelete
  12. alise suka mihun kaler kuning.. pakai kunyit hidup..

    ReplyDelete
  13. lapo lea plak nengok bihun mimi ni.. hu2.. macam biasa dengar jea org panggil bihun bodo tu.. hu3..

    ReplyDelete
  14. Lapar...sedapnya..hehehe..bihun goreng bodo tengok gambor jadi bodo juga ni..nak makan gambor..hahaha. Merapu dah saya ni.

    ReplyDelete
  15. pandai masak ni..nyam nyam..lapar pulookk!

    ReplyDelete
  16. Masak simple2x je kan senang.. ;)

    ReplyDelete
  17. lesser is better..lg simple lg sedap..kan kan..hehe

    ReplyDelete
  18. rasa macam nak makan bihun goreng pagi esok

    ReplyDelete
  19. X berapa.nk.terer buaf bihun greng buh cili.. Bhn singapore.lagi mudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x pnh buat bihun singapore.. nti nk try la...

      Delete
  20. rindu nak masak..dulu rajen masak utk minum ptg..skrg dh ade si kecik ni, nak msak tghari pon kdg2 xsmpt..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la tu eja.. kita ni pun nti dah ada bby mcm tu juga la agknya.. hihi

      Delete
  21. Bihun kesukaan budak-budak kami... Terima kasih informasinya

    ReplyDelete
  22. Nk tya sikit,bihun yg keras 2 kna rendam brapa lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm, rendam berapa lama tu bergantung pada jenis bihun tu juga. ada yang cepat lembik. ada yang lambat nak lembut. saya kalau nak cepat, rendam dgn air panas, air masak, jadi kejap je..

      Delete
  23. TQ sharing resepi simple. Nak goreng mihun simple. www.ereensuperduperstory.com

    ReplyDelete
  24. hai

    kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
    ada paperbag, sticker, tag & card :)

    tq tuan tanah

    Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


    tq :)

    ReplyDelete
  25. ermmm...sedap!
    feveret MG bila dtg rasa nak makan tu berpinggan pinggan mkn ..hehe





    JOM TENGOK LEBIH 100 BARANG2 KECANTIKAN DENGAN HARGA YG MURAH DAN PASTINYA ORIGINAL !
    https://www.facebook.com/produkkecantikanMG/posts/1726936100868945:0

    JANA PENDAPATAN PASIF DENGAN BLOG ANDA
    http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/01/jana-pendapatan-pasif-dengan-afflifycom.html

    ReplyDelete

Sponsor

Comments