Perintah Berkurung Covid-19 (Hari Ke-6)

Assalamualaikum, hai readers..
Tengah lunch ke tu.. Masak apa harini.. Cuti-cuti ni mesti meriah menu mak-mak masak kan?

6 hari kena 'kurung' cik mimi macam biasa jugak. Takde jejaskan apa apa. Sebabnya memang sejenis duduk dalam rumah je. Kecuali keluar sekejap sekejap sebab cod atau pergi hantar ambik zara sekolah.

Erm.. Harini orang Johor cuti. Cuti hari Keputeraan Sultan Johor. So ddy dorang pun tak kerja. Ddy nya ditugaskan kena keluar pergi beli barang dapo sikit + barang niaga. 
Budak budak bangun lewat. So mama dorang malas nak buat breakfast. Kalau buat pun bukan makan. So tuk elak karang ada yang bernyanyi perutnya, goreng la kopok leko sikit. 

Memandangkam tak buat heavy breakfast, cik mimi terus masuk dapur awal. Menu dah ready dalam kepala, so laju buat. 

Menu harini : 
• Asam Pedas Ikan Pari


• Telur Dadar


• Bilis Salut Tepung



So, dalam tempoh kurungan ni, kita buat menu simple-simple aje udah la kan. So memandangkan masuk dapur awal. Siap masak pun awal. Jam 12.30 dah settle makan. 

Korang masak apa harini? 

12 ulasan

  1. Sedapnye menu Mimi, Rajinnya Mimi buat Bilis salut tepung tu.. suka juga makan rangup2,, Psst Semalam Bonde dah masak Asam Pedas Ikan Cencaru@jaket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Senang nak buat nya bonde. Tu kena rajin. Janji dah jadi 1 lauk. Hihi..

      Delete
  2. Semalam pn is3 masak asam pedas kepala mayung.
    Hari ini masak lemak cili api ayam kampung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow.. Sedapnya masak lemak tu. Terbayang bayang. Nanti nak buat laa.. Hehe
      Tq bg idea. 😅😅

      Delete
  3. sedapnya menu simple mimie..:)

    ReplyDelete
  4. Kita tak biasa berkurung awak.. pening dah nie.. hehe.. tp tak pe demi negara dan masyarakat, sama2 kita banteras wabak covid.. mmg kje kita pun memasak jelah kat rumah..

    ReplyDelete
  5. Ok memang puas kan kalau boleh masak sendiri, walaupun simple tetapi menu sihat

    ReplyDelete
  6. Simple tapi nampak menyelerakan. Sis pun kat umah ni asyik masak je skrg..dah hilang diet dan badan pun dah naik banyak dah ni

    ReplyDelete
  7. Boleh cuba resepi ni nanti. berbelas hari lagi huhu.
    baju kurung moden
    baju kurung
    blouse

    ReplyDelete
  8. Yg simple Tu la.yg sedap tu

    ReplyDelete