Friday, 11 January 2019

Admit Ward Di Tahun Baru.

11:03 am 3 Comments
Hai readers.. 
Maaf lama kita menyepi. Atas masalah kesihatan yang tak berapa nak mengizinkan.
Harini gagahkan diri nak coret di blog ni semua pengalaman ni.

Selamat tahun baru buat semua. Walaupun dah 11hari kita tempuh tahun baru, masih belum terlambatkan nak ucapkan pada semua. Walaupun dah lambat sebab entri ni taip dari 4hb, dah lebih seminggu tak siap lagi. 😄

Harini kita nak simpan pengalaman kena admit ward di tahun baru. Mungkin ada yang perasan, mungkin ada yang tak berapa nak perasan yang kita ada sedikit masalah kesihatan. Dah nak masuk 7bulan kita alami masalah ni. 

Disebabkan sakit yang makin menjadi jadi, kita cuba dapatkan rawatan dihospital lain. Mungkin ada yang tahu kita ada alami masalah kalenjar airliur kan. Tapi kita sebenarnya tak dapat detailnya secara mendalam lagi. 

Mungkin dengar masalah kalenjar airliur ni macam takde yang merisaukan je kan. Macam small matter gitu. Sebab jarang dengar orang kena sakit macam ni. 

26hb Disember 2018. Suami bawak pergi Rsat then minta tolong dengan Doctor untuk buat surat. Percepatkan nak buat Ct Scan. Sebab tarikh Ct Scan dari HSI adalah 20/2. Itupun kalau mereka tak tunda. Tapi disebabkan dah tak tertanggung sakit, jadinya kami terpaksa cari hospital lain dulu. So doctor RSAT suggest di Terendak, Melaka la.

31hb disember 2018
Kita refer ke Hospital Angkatan tentera di Terendak, Melaka. Itu tarikh yang doctor RSAT bagi. So 30hb disember (Ahad) kami sekeluarga bergerak balik ke Melaka. 
Ingatkan 31hb tu akan buat Ct Scan terus. Rupanya tidak. 
Jumpa dengan pakar dulu. Then doctor check lagi dengan memasukkan kamera ikut hidung, di telinga dan dari hidung kamera tu check sampai ke tekak. Alhamdulillah, dari 3bahagian ni takde masalah. Huhuhu.. Merasa laaa pengalaman masuk kamera ikut semua arah tu.

Setelah doc pakar di Terendak check, mereka bagi tarikh paling cepat untuk buat CT Scan pada 03 januari 2019 (khamis).
Tapi 02 januari 2019 (rabu) kena admit ward dahulu. 
Memang lintang pukang jugak la dibuatnya. Terpinga-pinga sekejap.
So, kata sepakat kami berdua, 31hb disember tu, lepas habis checkup terpaksa berkejar balik mersing. Sebab nak kena ambil GL. Surat cuti ddy dorang. Tak jangka kan secepat tu pulak dapat buat CT Scan. So takde la bawa GL dan apply cuti.

01 Januari 2019 (selasa)
Kami bergerak balik ke Melaka balik. Bertolak dari mersing dalam jam 2petang. Sampai di Melaka dalam jam 7petang. 


02 Januari 2019 (rabu)
Dalam pukul 2setengah, bergerak dari rumah ke HAT Terendak. Tak jauh. Lebih kurang dalam 15minit je macam tu. 
Dalam pukul 3 macam tu dah selesai pendaftaran, terus naik di ward. 


Macam biasa la bila dah masuk ward ni kan. Kena ambil darah. Kena masukkan jarum kat tangan. Alhamdulillah. Syukur sangat masa nak masukkan jarum tu tak rasa sakit sangat. Mula-mula nurse masukkan ikut tangan kanan..pastu katanya nampak bengkak sikit, then minta bantuan nurse lain masukkan ikut kiri. 
Then macam biasa akan ada check BP semua la. 

Lepas tu takde buat apa dah. Menung la kat ward tu berehat. Start malam jam 12, kita disuruh berpuasa. Sampai la nak buat CT Scan tu. Makan malam awal. Dalam jam 6petang dah makan. Tapi kita tak berapa lalu. Dah biasa makan lepas maghrib kan. Tapi makan juga la walaupun tak banyak.



03 Januari 2019 (khamis)
Pagi tu dalam jam 6pagi dah terjaga. Sebenarnya setiap jam malam tu kita terjaga. 
Sejak sakit 6bulan lebih sebenarnya kita memang dah tak dapat nak tidur dengan betul. 
So pagi tu dalam 6lebih kita bangun mandi, bersihkan diri. Sebab risau mandi lewatkan, tiba tiba ada doctor nak jumpa ke apa, jadi kalut.


Dalam jam 7lebih pagi tu ddy dorang call. Dia tanya, buat Ct Scan pukul berapa. So bagitahu la jam 8.30pagi. Alhamdulillah. Sebelum masuk bilik scan tu ddy dorang dah sampai. Lega hati. At least ada peneman, datanglah kekuatan hati kan. 

Dari jam 09.30 smpai kat pukul 11pagi report tak siap lagi. Sian gak kat ddy dorang. Sebab tak sarapan lagi. Mujur ada bekalan roti lebih, bagi pada dia. Pastu cakap dekat nurse, kalau report lambat, boleh tak nak balik dulu. Sebab nak datang balik tak jauh pun. Dari umah mil. 
Mula mula doc tahan. Sebab risau nak balik ke mersing. Tapi report tak siap lagi. 


Dalam pukul 11 macam tu kot, dapat balik memang nikmat sangat. Balik singgah makan. Tapi tekak macam tak boleh nak masuk makanan je. So order milo ais dengan harapan boleh backup sikit rasa lapar. Sambil tu temankan ddy nya makan je. 

Petang dalam pukul 4setengah nurse dari terendak call bagitahu report dah siap. So terus la ambil. Then jumpa dengan doctor. Minta dia jelaskan tentang hasil ct scan tu. 

Katanya, melalui hasil ct scan tu, di kalenjar airliur tu ada Ketumbuhan. Dan perlu dioperate buang untuk mengelakkan ianya menjadi lebih serius ke arah kanser. 

Allah.. Satu dugaan yang sangat besar Allah bagi. Masa terima khabar tu, ddy dorang memang dah muka kerisauan yang tinggi. Dia yang banyak bertanya. Kita diam dan tenang dengarkan penjelasan. Sesekali je bertanya.

Erm.. balik rumah, takde benda lain yang difikirkan. Melainkan harap semua ni dipercepatkanlah segala urusan nak buang..

Ok laaa.. Next kita sambung lagi ye.. Ni pun dah panjang berjela dah. Berhari hari menaip. So next nanti kita share lagi ye..

Thanks for reading..



Tuesday, 1 January 2019

Breakout Kulit Muka? Jom Atasi Dengan Ainaa

8:45 am 22 Comments
Selalu kita dengar ramai orang mengalami masalah dengan muka kan. Mungkin ada yang alami masalah jerawat yang teruk la, kulit yang kusam la, liang pori yang terbuka la, ehh macam macam lagi laa.. 

Kalau macam kita kan, ada jugak masalah dengan kulit muka ni. Masalah yang kadang tu tak tahu nak atasi macam mana. Dah bermacam produk kita cuba. Lagi lagi bila terjadinya masalah kulit kusam. Siapa yang suka kan tengok muka sendiri macam tak bermaya je macam tu. 



So, dengan tak sengaja, kita tercuba 1 produk viral ni. Pernah dengar tak tentang Ainaa? Ainaa Cleanser dan Ainaa Serum ni?
Mungkin ada yang tak tahu kan? Alaa, baru-baru ni ada juga keluar di Televisyen tau. Dalam berita kalau tak silap.

Produk viral Ainaa ni diasaskan oleh Syafiqah Aina. Dia la founder of NSA Beau tau. Apa yang bestnya dengan Ainaa ni, ianya bebas dari sebarang bahan kimia dan semestinya ia adalah produk yang mendapat KELULUSAN dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
So, tak perlu ragu-ragu kalau nak menggunakan Ainaa ni. Sebab, semestinya la kita pun dah gunakan pada diri sendiri. 



Apa Itu Ainaa Cleanser?
Ainaa Cleanser bertindak sebagai Pembersih Muka dan juga Pembersih Mekap. Make up remover la gitu. 2 in 1. 
Dilengkapi dengan dwi fungsi untuk membantu membersihkan dengan lebih mendalam lagi, lagi lagi bila muka dalam keadaan bermekap. 

Ainaa Cleanser diformulasi dengan Ph yang seimbang dan bebas dari bahan kimia merbahaya. Dan semestinya sangat selamat digunakan. Tanpa rasa was-was.

Apa Kelebihan Ainaa Cleanser?
📌 Anti jerawat
📌 Menanggalkan mekap
📌 Membersihkan liang roma & menyegarkan kulit
📌 Membersihkan lebihan minyak dan kotoran

Kandungan yang terkandung dalam Ainaa Cleanser :
📌 Castor Oil
📌 Coconut
📌 Lecithin
📌 Avena Seed Extract

Untuk serum dia pula, best tau bila di dap dap kan pada wajah. Rasa segar je wajah. Serius tau. Siapa yang pakai, dia tahu la macam mana. 



Jom kita dapatkan lagi info tentang Ainaa Serum. 

Ainaa Serum merupakan salah satu serum yang bebas minyak yang dirumus khas untuk memperbaharui sel kulit bagi menyerlahkan kulit untuk lebih lagi sihat dan segar.

Diformulasi dengan penghidratan sesuai untuk merawat serta menghapuskan jerawat tanpa membuatkan kulit wajah kering dan kerengsaan. Kelebihan lain Ainaa Serum ni ialah dia dapat membantu tona kulit kelihatan lebih serata dan dapat membanti bintik bintik hitam dan pigmentasi hilang. 

Saranan pengguna : Sangat sesuai untuk lelaki dan perempuan yang berumur 13tahun dan ke atas. 

Mungkin ada yang teruja nak tahu, seawal berapa lama kita boleh nampak kesan penggunaan kan?
Kesan penggunaan kita boleh nampak dalam tempoh 14hari penggunaan secara konsisten ya.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Ainaa Serum :
- Menjadikan muka kelihatan lebih muda dan kulit lebih cerah
- Meremaja dan memperbaharui kulit
- Mengurangkan pigmentasi dan memudarkan parut
- Meningkatkan pembaharuan sel kulit
- Mengecilkan liang pori-pori

Bahan yang terkandung dalam Ainaa Serum :
√ Aloe Vera
√ Cucumber
√ Soapwort
√ Lavendar
√ Asparagopsis Armata

Untuk yang berminat nak dapatkannya, boleh layari info dibawah ni ye : 

LAMAN WEB : https://ainaabeauty.com/
FACEBOK : https://m.facebook.com/NSABEAUOfficial
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/nsabeautyofficial

Harga :
Ainaa Serum : Rm65
Ainaa Cleanser : Rm45

Korang jangan risau, produk Ainaa Selamat digunakan tau. Sebab kita sendiri dah guna dan hasilnya memang sangat best. Jatuh cinta lagi lagi cleanser tu haaa.. Rasa bersih je muka tau.. 

Monday, 24 December 2018

Huggies Dry Pants Dengan 5 Kali Ganda Penyerapan Terbaik.

11:16 pm 44 Comments
Huggies Dry Pants Dengan 5 Kali Ganda Penyerapan Terbaik.

Hi readers tersayang..
Jom kita bersembang sikit. Bila kita bakal menjadi ibu dan ayah buat kali pertama, apa agaknya yang kita akan risaukan?

Dan.. Nak tanya juga la kan lagi lagi kengkawan yang dah bergelar ibu dan ayah ni..
Ada tak perkara penting yang sentiasa menjadi kerisauan dalam diri? 
Mesti ada kan? Mustahil takde. Lagi-lagi kalau anak tu masih kecil. Belum pandai berkomunikasi sepenuhnya kan?

Perasan tak, bila kita bakal menimang cahaya mata buat kali pertama, bila mana kita perlu membeli barang keperluan, mesti kita akan membuat pilihan, sehinggakan ke lampin pakai buang pun, kita akan pening pikir lampin pakai buang jenama apa yang terbaik untuk digunakan untuk anak yang bakal lahir tu kan?

Sejujurnya la.. 
Masa bakal dapat anak pertama dulu kan, kita memang mencari cari tau, lampin pakai buang mana yang terbaik. Walaupun bakal anak tak guna lagi, kita kena bijak pilih. Sebab? Baby ni kan kulitnya sensitif. So, nak elakkan dari perkara tak diingini, perlulah kita bijak memilih. 

Dan hari ini, kita nak share dengan semua pembaca la, tentang lampin pakai buang dari Huggies iaitu Huggies Dry Pants. Rupanya ramai ibubapa di luar sana menjadikan Huggies Dry Pants ni sebagai pilihan untuk anak mereka.

Jom kita ketahui lagi, kenapa Huggies Dry Pants menjadi pilihan.


- Huggies Dry Pants menjadi pilihan kerana mempunyai kadar serapan yang baik dan pantas. Ini kerana, ia mempunyai 1000 lubang mikro pantas serap yang membantu dalam kawalan serapan yang menyeluruh ketika digunapakai.

Lihatlah bagaimana pantasnya Huggies Dry Pants menyerap basahan berbanding lampin pakai buang jenama biasa di pasaran di dalam video di bawah:





- 5-way comfort fit yang ada pada Huggies juga membuatkan ia mempunyai regangan yang lebih baik serta keanjalan pada pinggang dan celah kelangkang bayi di mana ia tidak mudah bocor dan terlucut.

- Huggies dikatakan mempunyai lapisan yang lembut, dalam membantu mengawal masalah kulit yang sensitif. Kulit bayi tidak mudah melecet walaupun dipakai di dalam tempoh masa yang lama.


- Penyerapan terbaik. Lapik Bertekstur Lembut menyerap air kencing dengan cepat untuk mengekalkan kulit bayi sentiasa bersih dan kering. Ini dapat membantu anak kecil dalam mendapatkan keadaan yang selesa serta membantu anak mendapatkan tidur yang lena pada waktu malam.

- Dilengkapi penunjuk kebasahan untuk membantu anda menentukan bilakah masa untuk menukar lampin. Bagi ibu yang kali pertama mendapat cahaya mata, ini dapat membantu anda untuk 'set time' bilakah waktu perlunya membuat pertukaran lampin anak anda.
Menunjukkan tahap tampungan kebasahan lampin, khas untuk kanak-kanak lelaki. Warna corak akan berubah dari kuning ke biru apabila bayi anda membuang air kecil; ini menunjukkan mungkin masa untuk menukar lampin*.

*Simpan di tempat yang dingin dan kering. Keadaan tempat penyimpanan yang tidak sesuai boleh menyebabkan penanda tampungan berubah ke biru sebelum digunakan.

- Daya penyerapan 2 kali ganda. Sememangnya ia menjadi pilihan untuk ibubapa. Demi mendapatkan keselesaan anak anda. 


Jangan risau, Huggies Dry Pants menyediakan lampin pakai buang dari size Newborn hingga size Xxl. Ini memudahkan anda untuk membuat pembelian dari permulaan untuk penggunaan kepada seawal bayi anda dilahirkan. 



Mungkin ada ibubapa agak keliru berkaitan dengan saiz yang bersesuaian untuk anak-anak. Boleh juga dapatkan saiz berdasarkan berat badan mereka secara anggaran. Contohnya :
- Size M : 6-12kg
- Size L : 9-14kg
- Size XL : 12-17kg
- Size XXL : 15-25kg

Kenapa perlunya Huggies Dry Pants sebagai pilihan anda?
Ini kerana, ia telah diuji secara klinikal, Teknologi pengekalan kekeringan dan pengudaraan lampin Huggies® telah terbukti secara klinikal++ dapat membantu mengelakkan ruam lampin atau dermatitis.
++Akin et al, Dermatologi Pediatrik, 2001.

Jom Dapatkan Huggies Dry Pants dari http://bit.ly/2LgcBwt sekarang.

Friday, 21 December 2018

Dia Punya Perasaan Tuuuu..

4:32 pm 22 Comments
Hai readers.. 
Selamat petang.. Tengah buat apa tu.. Petang macam ni syok dapat golek golek kan. 
Kita ingat nak tidur jugak tadi. Memandangkan budak budak aktif sangat bermain, makanya kena la tahan mata sambil tu kita godek blog.

Memandangkan lagi beberapa hari bakal menjengah ke tahun baru, harap harap dapatlah konsisten dalam update blog. Nak tanya la kan dengan kengkawan, lagi lagi yang dah berblog lama. Lebih dari 5tahun dan ke atas.



Pernah tak korang belek balik entri lama-lama? Contohnya masa korang berblog dulu, korang mungkin tengah berada dalam zaman percintaan gitu. So bila buat ayat tu pun alahaaaaaiii, berbunga kobis habis. 

Then bila baca balik entri tu, apa korang rasa? 😅
Rasa macam meluat ke, rasa macam kelakar ke.. 
Share la sikit.. 😅😅

Macam kita berblog dah 8tahun macam tu. Masa tu zaman bujang lagi. Belum bertunang pun lagi. Ura-ura nak bertunang pun takde lagi la masa tu. 
Bila baca balik entri entri lama tu alahaaaii. Rasa meluat dengan apa yang diri sendiri tulis.
Hahahhaa 😅😅😅

Dia punyaaaa kelakar tu rasa macam, hoiiii.. Macam mana aku boleh buat entri macam ni.. Macam orang tak matang je kot. 😄
Nampak sangat semua entri syok sendiri.

Tapi tu la kronologi hasil penulisan kita kan. Dulu mungkin banyak menulis sesuatu sekadar untuk sedapkan perasaan. Orang tak baca pun tak kisah. PV tak naik pun tak heran. Kalau guna sesuatu produk pun konon share tuk diri sendiri macam tu. 

Berbeza rasanya 8tahun kemudian ni. Setiap masa cuba perbaiki setiap hasil penulisan. Dari menulis sekadar untuk diri sendiri, membebel perkara tak bermanfaat, sekarang dah tahu kepentingan blog ni bukan sekadar untuk rujukan diri sendiri je. Tapi blog ni pun penting untuk perkongsian bersama untuk tatapan pembaca lain diluar sana. 

Bagi korang pulak kan.. Sejauh mana pentingnya blog ni untuk korang? Meh la share sikit..


Pssst : Korang jangan geledah entri lelama tau. I is segan. Hahaha 🙈🙈🙈🙈

Wednesday, 19 December 2018

6 Bulan Dah..

4:35 pm 20 Comments
Hai readers..
Selamat petang.. Petang camni buat apa je?
Yang duduk rumah tu mesti tengah layan mata..
Tak dan layan mata, mesti ngadap tv kan..
Sama la kita ni. Tengah dok layan Naagin 2 ni haaa..
Tapi mata ke fon, jap jap je tengok ke tv..

Sekejap je kita dah berada di pertengahan bulan Disember 2018 kan. Sikit lagi bakal menjengah ke tahun baru. Anak anak mula bersekolah. Kita pun anak mula tadika tahun ni. 

Pipi kiri merebeh sebelah

Dalam tak sangka juga, dah 6 bulan kita menanggung sakit. Yang dikatakan sakit kalenjar airliur ni. Sejujurnya, perasaan give up tu ada je muncul dalam diri. Jarang sekali airmata ni nak jatuh. Tapi dek kerana sakit ni, berkali kali menahan sabar.

Sekarang ni sakitnya boleh tahan. Sakit menangkap ke kepala sebelah kiri. Sakitnya tu Allah je yang tahu. Sampai satu tahap terpikir, apakah pengakhiran sakit ni? Bolehkah baik sendiri? Atau adakah ianya perlu dioperate??

Sejujurnyaa.. Kalau la duit banyak, mungkin kita dah pergi ke swasta. Tak tahan rasanya menanggung sakit 24jam sehari, 7hari seminggu. Kalau sebelum ni sakit kepala ni akan datang bila kita makan. Sebab mengunyah. Tapi sekarang?? Tengah baring tengok tv pun ianya boleh menyerang. Tengah tido pun boleh tersedar dek kerana sakit kepala. 

Kalau anak bising bising, dekat dengan telinga, terus zassss sakit kepala berdenyut denyut. Rasa macam nak pecah kepala. Mak tanya juga, kena migrain ke apa. Allah.. Kalau migrain takkan setiap hari selama 24jam sakit nya. 



Sekarang ni standby Uphamol 500 tu la dalam bag. Mana mana pergi kena bawak. Kalau tak, merana laaa kalau sakit dah datang. Sometime cakap kat husband, selama mata kita nak hidup menanggung sakit dan perlu makan ubat?? Kadang rasa giveup dengan semua ni. Selalu berdoa.. Moga Allah ringankan sakit yang ditanggung.. Minta Allah beri keizinan untuk sembuh. 

Sekarang ni hidup kita berbekalkan ubat. Minyak angin 24jam. 😭
Itulah perfume kita. Sentiasa bau minyak angin. Kalau dah terasa tak selesa, minyak angin disapu didahi. Disapu dileher tempat sakit benjolan tu.

Kawan-kawan yang disayangi.. 😞
Doakan ye kita boleh sembuh dengan keizinan Allah.. 
Sebolehnya kita nak elak dari di Operate. Bukan takut. Tapi kita jauh dari keluarga. Kita taknak susahkan suami. Nanti anak anak pun terabai.. 
Moga moga Allah ringankan kesakitan kita. 😔

Kalau kengkawan ada cara untuk pulihkan ke, atau tahu makanan apa perlu dielakkan makan ke apa, share la ye. Mana tahu dengan izin Allah boleh sembuh. 

Monday, 10 December 2018

Jauh Perjalanan, Luas Permandangan.

5:15 pm 23 Comments
Hai readers. Selamat petang..
Dah lewat petang baru dapat update blog. Pagi tadi menaip dah sikit. Tapi tak larat nak habiskan. Kepala sakit berdenyut-denyut. So petang ni kita settlekan update entri ni ehh..

Ni nak habiskan cerita pasal percutian kat ipoh haritu. Ehhhh dah kat sebulan baru nak habiskan cerita ke??

Maklumlah, nak mengarang ni kena perlukan modal idea. Perlukan masa. Tak seronok kalau main cerita je, tapi bila baca balik, macam takde 'feel' je. So harini, kira last entry pasal #Percutian2018DiIpoh ye. Kemain entri panjang lebar kan. Hehe

Orang kata, jauh perjalanan kita, maka makin luaslah permandangan kita. Betul tak?
Erm.. Macam kita ni, dulu duduk gemas, kalau nak balik ke Ipoh dalam 6jam dah sampai. Itu kalau jalan elok clear. Tak jem gitu.
Tapi kalau jem, pernah merasa 8jam la gitu. Masa tu tunggu hari nak bersalinkan zhareef. Mujurlah zhareef takde bagi hint nak keluar. Haha..

Bila dah berpindah ke Mersing ni, perjalanan makan masa 10jam. Itu pun kalau tak jem. Haritu kami sekeluarga gerak jam 7.15pagi dari rumah. Dan sampai Ipoh jam 4.30 la macam tu rasanya. 

Penat?

Tentunya. Walaupun hanya duduk sebelah. Walaupun dapat berhenti rehat di RnR sekalipun, penat tetap terasa!

Sebenarnya, bila start kata nak balik ke Ipoh, satu benda yang kita suka tengok adalah permandangan. Lagi lagi bila dah masuk highway. Seronok tu lain. Yela, mood balik kampung is ON kan.


Tapi paling best bila dah sampai ke Pusat Bandaraya. Suka tengok keindahan bangunan yang megah berdiri. Terasa kagum. Terasa makin berkobar kobar nak sampai ke rumah mak abah. 
Tapi kalau diberi pilihan untuk pindah ke bandaraya besar tu, rasanya macam taknak. Sebab kesibukkan kota. Tapi seandainya kena juga berpindah tanpa ada pilihan lain, kena juga ikut la kan. 


Sebenarnya seronok sangat bila perjalanan balik ke kampung tempuh pusat bandaraya ni. (Kuala Lumpur) Dapat tengok kesibukan kota sekali sekala kan. Tapi sebab lalu atas highway, jarang la jem. Sebab kitorg kalau balik, tak pernah la balik time perayaan. Kena balik time hari bekerja. Sementara zara belum bersekolah, boleh la balik. Nanti zara dah sekolah, kena juga plan balik time cuti sekolah. 


Lagi satu bila lalu pusat bandaraya ni kan, kita suka perhatikan awan. Indahnyaaaa.. 
Lagi lagi nampak luas je. Seronok tengok. Keindahan ciptaan Allah kan. Bila bergerak awal pagi dari Ipoh, akan nampak kabus yang tebal. SubhanaAllah.. Terlalu indah.. 

Benarlah kata pepatah..
Jauh perjalanan.. Luas pemandangan..

Thursday, 6 December 2018

PUAS Bila Apa Yang Diinginkan Boleh Dapat!

8:12 am 28 Comments
Hai readers, morning..
Harini kita rajin nak menaip banyak kat blog ni. Seronok membebel kat blog. Hanya mereka yang bergelar blogger je yang tahu.
Kadang tu hal biasa-biasa je pun. Tapi syok nak share. 
Kadang tu rasa macam perlu jugak kecohkan kat blog sendiri. Haaa, gituuu..

Sebenarnya kisah kita balik bercuti kat ipoh tu tak habis lagi wak.. Kita nak share gak la walaupun ceritanya tak penting mana. Sebab tu je cara nak bebel bebel bagitahu kengkawan, syoknya balik kampung. Haha..
Maklumlah, balik kampung setahun sekali. So agak kejakunan la sikit kan.

Orang kata, bila balik berkumpul anak beranak ni mak ayah memang la paling happy kan? Macam macam la dorang nak tamu anak makan gitu. Kadang tu pikir balik, anak yang balik la belanja mak ayah makan. Ni kadang terbalik. Mak ayah belanja anak anak makan. Haha..

Macam haritu masa balik Ipoh bulan 11. Kebetulan adik yang tentera tu balik jugak. Dapat cuti habis Operasi 3bulan. Takdir Allah, dapat kitaorang berkumpul lengkap 4beradik dengan ipar duai. Bila dah ramai ramai mak akan tanya la.. "korang nak makan apa"?

And me "akak nak makan Laksa mak buat"


Actually, kita tak pernah masak laksa sendiri. 
Why?

Sebab ddy dorang tak suka laksa. Anak anak pun kalau makan mesti makan mee laksa dengan telur rebus je. So mak dia takde geng makan.

Bila dah balik ipoh tu, geng makan laksa ramai oiii.. Adik, adik ipar, mak, and me opkos dah buat rasa berselera bila makan beramai ramai kan? 
Tu yang syok tu. Kadang tu dah makan banyak dah. Satgi kang geng makan lagi lepas 2jam macam tu, kita pun ikut menambah lagi. Hehehe..

Cakoi!



Hat ni favouriteeeeeee sangat okeh! Nak-nak dengan kuah kaya dia tu.. Marvelousss sangat. 
Satu petang tu macam hujan. Hujan renyai. Tapi macam lebat jugak la. Tiba-tiba abah start motor keluar. Cuak dan risau. Sebab menonong je keluar tak bagitahu nak kemana.

Tak lama tu abah balik dengan bag plastik.


Abah cakap kat cucunya..
"ni makan cakoi ni zhareef"..


Ni bukan cucu yang happy sebab dapat macam cakoi favouriteeeee.. Tapi anak dia yang ke'happy'an okay. Kat mersing tak tahu ada orang jual ke tak. Nanti nak cari la. 

Minum petang ramai-ramai sambil menikmati cakoi.. Tahu tak nikmat tu macam mana.. Duduk semeja beramai-ramai. Itulah moment yang sangat bermakna.

Tapi sayangnyaaaa.. Takde gambar kenangan la pulak. Next time bila balik. Boleh la bergambar kenangan kan.. In shaa Allah. 

Kek Masam Manis.


Mak buat pertama kali ikut resepi baru dari buku yang adik beli. Simple resepinya. Tapi kita lupa pulak nak ambik resepinya tuk try buat sendiri. 

Mak buat untuk bekalkan pada adik ipar. Kiranya buahtangan untuk besannya. Sebab adik ipar nak balik ke rumah maknya. Buat 2 bekas. 1 bekas untuk makan sendiri. 
Zara suka pulak. Then makan ramai-ramai jadi tak cukup pulak. 


Esoknya demi cucu, mak repeat buat lagi. Cuma buat berwarna warni sikit. Nikmatnya bila balik rumah mak. Makanan yang simple-simple ni bila dimakan beramai-ramai terasa begitu nikmatkan?

Itulah yang dikatakan nikmat kekeluargaan. 💕

SEGMEN BLOGLIST 2019

7:15 am 4 Comments

SEGMEN BLOGLIST 2019


Hai readers!
Morning.. Pagi ni kena semangat sikit mengupdate blog. Yela, mengadap blog ni kena mood yang ceria, baru la hasil penulisan kita pun berkualiti gitu..

Pagi ni sambil terjah menerjah ni, terjumpa segmen. Lama dah rasanya tak join mana-mana segmen. Berbanding dulu kan. Lebih kurang 5-6tahun lepas berblog, bab segmen la giveaway la yang best. Sebab terselit hadiah gitu. Tapi kalau takde hadiah pun tetap rasa meriah sebab dari situ la dapat kenal kengkawan blogger yang lain.

Dan pagi ni, kita nak join Segmen Bloglist 2019. Mana nak tahu kot kot la terpilih kan. Makin meriah la blog kita. Hehehe
Meriah dengan kehadiran pembaca setia. Tu untungnya kalau tersenarai. 

Kalau rakan blogger lain nak join sama, apa kata, klik je banner kat bawah ni ye. Untung-untung tersenarai juga. Goodluck okeh! 😁

Sponsor

Comments