Thursday, 6 December 2018

PUAS Bila Apa Yang Diinginkan Boleh Dapat!

8:12 am 28 Comments
Hai readers, morning..
Harini kita rajin nak menaip banyak kat blog ni. Seronok membebel kat blog. Hanya mereka yang bergelar blogger je yang tahu.
Kadang tu hal biasa-biasa je pun. Tapi syok nak share. 
Kadang tu rasa macam perlu jugak kecohkan kat blog sendiri. Haaa, gituuu..

Sebenarnya kisah kita balik bercuti kat ipoh tu tak habis lagi wak.. Kita nak share gak la walaupun ceritanya tak penting mana. Sebab tu je cara nak bebel bebel bagitahu kengkawan, syoknya balik kampung. Haha..
Maklumlah, balik kampung setahun sekali. So agak kejakunan la sikit kan.

Orang kata, bila balik berkumpul anak beranak ni mak ayah memang la paling happy kan? Macam macam la dorang nak tamu anak makan gitu. Kadang tu pikir balik, anak yang balik la belanja mak ayah makan. Ni kadang terbalik. Mak ayah belanja anak anak makan. Haha..

Macam haritu masa balik Ipoh bulan 11. Kebetulan adik yang tentera tu balik jugak. Dapat cuti habis Operasi 3bulan. Takdir Allah, dapat kitaorang berkumpul lengkap 4beradik dengan ipar duai. Bila dah ramai ramai mak akan tanya la.. "korang nak makan apa"?

And me "akak nak makan Laksa mak buat"


Actually, kita tak pernah masak laksa sendiri. 
Why?

Sebab ddy dorang tak suka laksa. Anak anak pun kalau makan mesti makan mee laksa dengan telur rebus je. So mak dia takde geng makan.

Bila dah balik ipoh tu, geng makan laksa ramai oiii.. Adik, adik ipar, mak, and me opkos dah buat rasa berselera bila makan beramai ramai kan? 
Tu yang syok tu. Kadang tu dah makan banyak dah. Satgi kang geng makan lagi lepas 2jam macam tu, kita pun ikut menambah lagi. Hehehe..

Cakoi!



Hat ni favouriteeeeeee sangat okeh! Nak-nak dengan kuah kaya dia tu.. Marvelousss sangat. 
Satu petang tu macam hujan. Hujan renyai. Tapi macam lebat jugak la. Tiba-tiba abah start motor keluar. Cuak dan risau. Sebab menonong je keluar tak bagitahu nak kemana.

Tak lama tu abah balik dengan bag plastik.


Abah cakap kat cucunya..
"ni makan cakoi ni zhareef"..


Ni bukan cucu yang happy sebab dapat macam cakoi favouriteeeee.. Tapi anak dia yang ke'happy'an okay. Kat mersing tak tahu ada orang jual ke tak. Nanti nak cari la. 

Minum petang ramai-ramai sambil menikmati cakoi.. Tahu tak nikmat tu macam mana.. Duduk semeja beramai-ramai. Itulah moment yang sangat bermakna.

Tapi sayangnyaaaa.. Takde gambar kenangan la pulak. Next time bila balik. Boleh la bergambar kenangan kan.. In shaa Allah. 

Kek Masam Manis.


Mak buat pertama kali ikut resepi baru dari buku yang adik beli. Simple resepinya. Tapi kita lupa pulak nak ambik resepinya tuk try buat sendiri. 

Mak buat untuk bekalkan pada adik ipar. Kiranya buahtangan untuk besannya. Sebab adik ipar nak balik ke rumah maknya. Buat 2 bekas. 1 bekas untuk makan sendiri. 
Zara suka pulak. Then makan ramai-ramai jadi tak cukup pulak. 


Esoknya demi cucu, mak repeat buat lagi. Cuma buat berwarna warni sikit. Nikmatnya bila balik rumah mak. Makanan yang simple-simple ni bila dimakan beramai-ramai terasa begitu nikmatkan?

Itulah yang dikatakan nikmat kekeluargaan. 💕

SEGMEN BLOGLIST 2019

7:15 am 4 Comments

SEGMEN BLOGLIST 2019


Hai readers!
Morning.. Pagi ni kena semangat sikit mengupdate blog. Yela, mengadap blog ni kena mood yang ceria, baru la hasil penulisan kita pun berkualiti gitu..

Pagi ni sambil terjah menerjah ni, terjumpa segmen. Lama dah rasanya tak join mana-mana segmen. Berbanding dulu kan. Lebih kurang 5-6tahun lepas berblog, bab segmen la giveaway la yang best. Sebab terselit hadiah gitu. Tapi kalau takde hadiah pun tetap rasa meriah sebab dari situ la dapat kenal kengkawan blogger yang lain.

Dan pagi ni, kita nak join Segmen Bloglist 2019. Mana nak tahu kot kot la terpilih kan. Makin meriah la blog kita. Hehehe
Meriah dengan kehadiran pembaca setia. Tu untungnya kalau tersenarai. 

Kalau rakan blogger lain nak join sama, apa kata, klik je banner kat bawah ni ye. Untung-untung tersenarai juga. Goodluck okeh! 😁

Monday, 3 December 2018

Dettol Melancarkan Semula Rangkaian Pembersihan Diri

10:12 am 24 Comments

Hai readers!
Harini mama zara nak berkongsi cerita sikit pasal produk penjagaan diri yang sememangnya dah dikenali sejak dahulu lagi. Sebut je nama dia, tup ramai orang sedia maklum mengenainya.

Dettol.

Secara umumnya, semua orang pun tahu tentang Dettol ni kan?
Bila sebut je pasal dettol, apa yang korang bayangkan?

Bersih dari kuman?
Bau yang menyegarkan?
Lebih berkeyakinan tinggi?
Lagi?

Pada mama zara ni la kan, produk dettol ni memang sentiasa ada dirumah tau. Lagi-lagi mandian tu. Sebab rasa macam lebih yakin tentang kebersihan bila menggunakannya. Kalau untuk set mandian travel pun, kami sekeluarga sememangnya menggunakan produk dettol.

Cerita pasal produk dettol ni, mama zara dah gunakan dari kecil lagi tau. Suka sangat bau sabun ketul dettol tu. Bila lepas mandi, terasa sangatlah nyaman! Sampaikan masa mengandungkan zara dulu, tak boleh bau-bauan lain. Setiap kali rasa mual, cepat-cepat cari sabun dettol. Itu je la penyelamat.

Dan untuk harini, mama zara nak share la tentang lebih mendalam lagi tentang Kebaikan Dettol ni. Jom baca.



Dettol Melancarkan Semula Rangkaian Pembersihan Diri


Diperkenalkan semula untuk melindungi 1.97 juta isi rumah Malaysia daripada 100 kuman berbahaya


Setiap ibu sudah pastinya gembira melihat anak-anak mereka membesar dengan sihat. Namun, semakin anak-anak meningkat umur para ibu bertambah risau apabila anak-anak mereka mula menerokai dunia sekitar dan berdepan dengan risiko pendedahan kepada pelbagai jenis kuman.

Mendengar keluhan para ibu, maka Dettol, sebagai jenama perlindungan kuman No.1 di dunia kini melancarkan semula seluruh rangkaian produk pembersihan diri baru-baru ini bagi melindungi semua keluarga di Malaysia daripada 100 jenis kuman berbahaya. 


Dettol ‘ProFresh’ dirumuskan untuk memberi ‘perlindungan daripada bau badan selama 12 jam’ bagi memastikan kesegaran sepanjang hari, walaupun dengan cuaca Malaysia yang panas dan lembap. Dettol ‘ProSkin’ menyediakan ‘kelembapan selama 8 jam’ untuk mengekalkan perlindungan kulit bagi seisi keluarga yang selama ini sering terdedah kepada persekitaran yang memudaratkan seperti sinaran mentari yang terik atau dalam persekitaran dengan penyaman udara yang berterusan.

Sejak dilancarkan lebih 80 tahun yang lalu, Dettol telah menjadi peneraju perlindungan daripada kuman dan juga menjadi rakan aktif para ibu yang mahu melindungi keluarga masing-masing. Jenama yang komited untuk menambahbaik kesihatan keluarga menerusi kebersihan ini sentiasa memperbaharui penyelesaian untuk melawan kuman yang sering berevolusi dalam zaman ini . Komitmen ini meningkatkan lagi mutu dan keberkesanan produk bagi melindungi kesejahteraan pengguna. Tidak hairanlah jenama ini mendapat kepercayaan daripada para ibu di seluruh dunia bagi membantu keluarga mereka mengekalkan kebersihan diri dan seterusnya kesihatan mereka. 


Dettol merupakan jenama perlindungan kuman No. 1 di Malaysia sejak sekian lama. Dalam usaha jenama untuk mencari penyelesaian yang sesuai bagi melindungi keluarga Malaysia daripada kuman, Dettol telah mengenal pasti keperluan yang berbeza bagi produk pembersihan diri. Dua keperluan utama yang dikenal pasti adalah ‘perlindungan bau’ dan ‘perlindungan kulit’.

“Kita mandi untuk membersihkan badan. Selain daripada keperluan asas ini, terdapat keperluan yang lebih versatil dan lebih mendalam yang sangat bergantung kepada gaya hidup sesebuah keluarga.  Bagi keluarga Malaysia, keperluan mereka selalunya bergantung kepada dua keperluan: ‘perlindungan bau’ yang selalunya dikaitkan dengan kuman penyebab bau badan yang terdapat pada kulit dan perpeluhan sering berlaku dalam cuaca tropika yang panas, dan ‘perlindungan kulit’ yang mengekalkan kulit agar sentiasa sihat dan tidak kekeringan. 

Ini merupakan satu cabaran di negara ini disebabkan pendedahan kepada cahaya matahari dan kelembapan yang menyebabkan habuk dan kuman melekat pada kulit.  Produk pembersihan diri Dettol yang baharu dirumuskan untuk memberikan ‘perlindungan daripada 100 kuman bahaya’ bagi memenuhi kedua-dua keperluan ini. ‘ProFresh’ diperkembangkan untuk mengawal kuman penyebab bau dan memberikan perlindungan bau selama 12 jam, manakala ‘ProSkin’ memberi tumpuan kepada kulit yang sihat dengan menyediakan ciri pelembap selama lapan jam. Kedua-dua rangkaian ini telah diuji secara dermatologi dan terbukti sesuai untuk kegunaan harian keluarga,” jelas Kim Minyoung, Pengurus Pemasaran Dettol Malaysia dan Singapura.

Dr. Steven Chow, Pakar Perunding Dermatologi menjelaskan bahawa para ibu pada masa kini lebih berhati-hati tentang cara untuk mengekalkan kebersihan badan dan kesihatan kulit keluarga. 

"Para ibu berasa gembira apabila melihat anak-anak mereka aktif dan menikmati masa yang menyeronokkan dengan bermain di luar. Namun pada masa yang sama mereka juga turut bimbang tentang kuman-kuman yang tidak kelihatan yang boleh melekat pada badan mereka. Bau badan mereka pula sukar digambarkan! Bayangkan anak-anak anda pulang daripada melakukan aktiviti fizikal di sekolah dan bau badan mereka apabila masuk ke dalam rumah. Produk pembersihan diri yang berkesan di bilik mandi adalah solusi untuk seluruh keluarga. Oleh sebab kulit anak-anak mudah terdedah kepada kebahayaan, penyelesaian yang telah diuji secara dermatologi amatlah penting" kata Dr. Steven.

Dr. Steven menjelaskan bahawa ramai orang mempunyai tanggapan yang salah bahawa peluh menyebabkan bau badan.

“Peluh sebenarnya tidak berbau. Kuman pada permukaan kulit bertindak balas kimia dengan peluh dan mengeluarkan sisa asid yang sebenarnya menjadi penyebab bau. Oleh itu penting untuk menghapuskan sumber kuman pada peluh dengan menggunakan produk khas dan bukannya menggunakan produk pembersihan biasa. Ini bukan sahaja memastikan anda dan keluarga berbau segar sepanjang hari, tetapi juga meningkatkan kesihatan secara keseluruhan,” tambahnya lagi. 

Kekalkan tahap kebersihan keluarga dan lindungi mereka daripada kuman ketika mereka menjalani gaya hidup yang aktif dan sihat! Rangkaian pembersihan diri Dettol terdapat dalam lima varian yang menyegarkan; Cool, Lasting Fresh, Re-energize, Fresh, dan Skincare. Produk ini dijual di pasar raya dan farmasi utama di seluruh negara pada harga RM6.90 untuk botol 250ml, RM12.46 untuk botol 500ml, RM20.25 untuk botol 950ml, dan RM15.67 untuk pek isi semula 900ml.

Friday, 30 November 2018

⚡Contest pantas⚡ Tonton Video Bento Rilakkuma dan Menang"

4:27 pm 2 Comments
Hai readers.. Selamat petang..
Sambil santai santai tu, teringat pulak dengan 1 contest ni. Mujur sempat nak join. Sebab harini last. Kisahnya pasal Bento yang Annur sediakan.

Allah.. Teruja betul kita tengok. Sebab nak sediakan bento ni pun sebenarnya memerlukan daya kreativiti yang tinggi kan? Apatah lagi kalau bento yang kita buat tu,nak bagi galakan anak makan dengan selera.

Dulu masa sebelum kawen selalu tengok mak-mak yang kreatif sediakan bento ni. Sampai kita ni ikut teruja la orang kata. Tapi ntah kenapa la sekarang ni tak berdaya kreativiti sangat. Tapi bila tengok video Annur buat tu, rasa macam nak try buat je la. Sebab budak budak ni ada masa bab makan nasi payah. Ikut mood. 

Thank you Annur sebab sharekan tentang video tu. Boleh la lepas ni try buat. Moga moga berhasil la trick tu. Hehehe

Dan bagi yang berkesempatan, apa kata join contest Annur Syuhadah tu eh.. Sebab harini last okeh! Good luck semua. And moga ada luck jugak untuk diri sendiri. 😄😄

Contest pantas


View dan komen video BENTO NASI DENGAN KAREKTOR BERUANG RILAKKUMA, dan berpeluang memenangi lunchbox berkualiti import, Boximeal anda sendiri (lunchbox seperti tertera di dalam video yang bernilai lebih RM 60++).


idea bento untuk bekal anak ke sekolah - bento beruang rilakkuma yang comel; bento comel, idea bento mudah; bekal mudah; mudah berbekal ke sekolah




Syarat penyertaan:



  • 1. Tonton video ini sehingga habis.
  • 2. Tinggalkan komen "berkaitan" pada video tersebut. (komen yang unrelated akan dikira sebagai cheating dan penyertaan anda akan disqualified)
  • 3. Copy TEMPLATE CODING dari page contest, untuk buat entri di blog bertajuk "⚡Contest pantas⚡ Tonton Video Bento Rilakkuma dan Menang
  • 4. Tinggalkan link entri di blog contest.
  • Peraduan tamat , Jumaat 30 November 2018.




3 orang pemenang akan dipilih berdasarkan komen paling menarik. Dan keutamaan diberikan kepada yang subscribe channel Annur Syuhadah! ahaks~


Good luck!




Tuesday, 27 November 2018

SUMBER AYU 3X WHITENING PEARLY WHITE Untuk Pencerahan Dan Kesegaran Feminin Wanita

10:51 am 25 Comments
Hai readers!
Harini mama zara nak share la tentang satu produk baru yang baru dibeli ni..
Bila sebut tentang keintiman dan sebagainya, apa yang merisaukan?
Tentu banyak perkara yang dirisaukan, kan?
Sebab dibahagian itu semestinya perlu mempunyai penjagaan yang sebaiknya. Betul tak?


So, untuk harini, mama zara ni tertarik la dengan produk dari Sumber Ayu ni. Sebenarnya dulu masa zaman sekolah macam tu, memang pakai dah pun produk ni. Bak kata orang, nak menjaga tu kena la seawal yang mungkinkan?


Harini, rasa tertarik nak cuba sumber Ayu 3x whitening pearly white ni. Ehhh, bukan nak cuba. Tapi dah cuba dah pun. Rasanya ramai yang dan menggunakannya pun kan? Betul tak? Jom kita baca sikit info tentang Sumber Ayu 3x Whitening Pearly White ni. Para suami pun kena la baca tau. Mana tahu nak hadiahkan buat isteri tercinta. Betul tak?


SUMBER AYU 3X WHITENING PEARLY WHITE untuk pencerahan dan kesegaran feminin wanita


Pernahkah anda tertanya-tanya, mengapa kulit di sekitar kawasan intim anda lebih gelap berbanding kawasan kulit badan yang lain? Sudahkah anda mencuba pelbagai kaedah yang berbeza untuk mencerahkan warna kulit di kawasan intim anda tetapi belum ada yang berkesan?

Adakah masalah ini membawa kepada kurang keyakinan diri dan menimbulkan masalah apabila bersama suami? Usah bimbang lagi! Kini dengan adanya Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White ianya dapat membantu anda mengurangkan masalah kulit gelap di area Miss V anda.

Anda tidak perlu berasa malu apabila menghadapi masalah di bahagian intim anda. Sudah pastinya anda tidak berseorangan, kerana terdapat ramai dikalangan wanita diseluruh dunia yang mempunyai kegelapan warna kulit di bahagian intim. Pelbagai faktor-faktor yang menyumbangkan kepada perubahan warna yang boleh menyebabkan kegelapan di bahagian intim seperti faktor usia, ketidakseimbangan hormon, penambahan berat badan, pemakaian baju yang ketat dan kebiasaan bercukur. Walaubagaimanapun, sudah tentu sekali anda berasa diri anda kurang tertarik dan akan timbul perasaan kurang selesa. Dengan adanya Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White, ia bukan sahaja mencerahkan kulit di kawasan intim tetapi ia juga dapat melonjakkan tahap keyakinan diri anda.

Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White dimana kandungannya bukan sekadar 1, bahkan 3 ekstrak pemutih semulajadi yang membantu meringankan dan mencerahkan tona warna kulit. Ekstrak tersebut adalah licorice, bengkoang dan susu. Sejak berabad yang lalu, licorice sudah digunakan bukan sahaja oleh masyarakat Asia malah digunakan oleh masyarakat Yunani dan Mesir kerana keberkesanannya untuk mendapatkan tona kulit yang cerah. Manakala bengkoang mengandungi vitamin B1 dan C dimana ia dapat membantu memperlahankan proses penuaan dan memberikan kulit yang lebih sihat dan cerah bersinar. Susu pula bermanfaat untuk mengurangkan perubahan warna, memperbaiki tona kulit yang tidak sekata dan sekaligus mencerahkan kulit.  

Dengan memilih pencuci feminin yang mempunyai tahap keseimbangan kandungan pH 3.5 sehingga 4.5, ianya dapat menyumbangkan tahap keselesaan yang lebih kepada golongan wanita moden hari ini. Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White mengandungi tahap pH 3.5 yang berada dalam linkungan pH normal feminin iaitu dianatara 3.5 hingga 4.5, bagi memastikan kawasan feminin berada dalam keadaan yang selesa . Ia mengandungi bahan antiseptik semulajadi bagi mengelakkan bakteria jahat, bau yang kurang menyenangkan dan  kegatalan.

Selain daripada kayu rapet dan ekstrak manjakani sebagai ramuan tradisional, Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White kini juga menggandakan kuantitinya untuk memberikan faedah yang lebih besar. Kayu Rapet dan ekstrak manjakani merupakan bahan semulajadi yang dapat membantu mengetatkan kawasan feminin dan ini dapat memberikan keyakinan yang tinggi kepada wanita moden serta memberikan perkahwinan yang lebih mesra.

Tambahan pula, Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White adalah bebas alergen dengan wangian yang sederhana. Selain itu, ia juga memberikan keselesaan bagi pengguna yang berkulit sensitif dan memberikan kesegaran sepanjang hari. Bagi menghargai kepentingan pengguna yang beragaman Islam, Sumber Ayu 3X Pearly White diiktiraf halal.


Apabila ramuan-ramuan ini dibentuk menjadi 1, Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White dapat membantu mengurangkan kegelapan kulit dengan cara mengurangkan pembentukan melamin dan seterusnya dapat membantu pertumbuhan semula kulit. Ianya juga dapat mengetatkan kawasan feminin dan mengawal kandungan pH disekitarnya.

Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White kini dengan pembungkusan klasik yang diilhamkan mengikut bentuk badan wanita dan terdapat penambahbaikan dengan tekstur yang lebih lembut dan pekat. Produk ini boleh didapati dengan harga mampu milik dan didatangkan dengan 2 saiz berbeza iaitu 90ML dengan harga RM9.20 dan 200ML dengan harga RM15.50.

SUMBER AYU rangkaian produk penjagaan diri yang berkualiti tinggi dengan bangganya dibawakan kepada anda oleh WIPRO UNZA. Rangkaian Produk SUMBER AYU ini boleh didapati di pasaraya besar, pasar raya dan juga farmasi.

Monday, 26 November 2018

Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh.

7:03 am 27 Comments

Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh.


Hai readers.
Harini kita habiskan share pasal percutian kat ipoh tu eh. Bukanlah satu percutian yang mewah pun. Tapi terasa indahnya sebab dapat jumpa dengan family. Dapat jumpa semua adik beradik ipar duai dan anak sedara pertama kita. Kebetulan adik yang tentera pun dapat cuti selepas operasi. So, lengkaplah semua.
Takdir Allah kan. Sebab mula-mula kitaorang plan nak balik Ipoh bulan 10. Tertangguh dengan hal kerja sampailah ddy dorang apply cuti seminggu bulan 11 ni. 

Hari sabtu, 17 nov 2018, sehari sebelum kami semua nak gerak balik mersing, kitaorang plan nak berjalan lagi. Kebetulan elok pula cuaca cerah haritu, so boleh keluar sebelah petang. Lepas zohor, ddy dorang ajak ke Mr.Diy. Baru dibuka kat Bercham. Sebelah bank Hong Leong. Kita ni ikut je la kan. 
Walhal bukan nak membeli pun. Saja nak keluar je. Dah settle di Mr.Diy singgah pula di Tesco. Sebab nak cari barang. 


Settle di Tesco, terus menuju ke Taman Rekreasi Gunung Lang. Lama betul tak ke situ. Tak tahu la dah berapa tahun. Rasa macam last pergi zara kecik lagi. Erm... Ada ke ekkk bawak zara ke situ? 🤔 Ntah la. Dah tak ingat bila lastnya ke situ.
Nak bawak pergi zoo, jauh sangat. Tak sempat dah pun. Nak bawak ke Lost World, fulus tak berapa nak masyukkk.. So bawak tengok ikan je la. Janji dorang happy kan?


Masa hari sabtu tu, ramai sangat pengunjung. Rombongan budak sekolah. Tak sure dari mana. Meriah. Ingatkan nak bawak anak-anak ke seberang sana. Tapi memikirkan ramai orang, then lambat nak menunggu turn naik bot dia tu, baik takyah la. Kita jalan-jalan sekitar tu je la. 


Kebetulan pulak hari kami pergi tu, mereka pasang air terjun. So nampak cantik la permandangan kat situ. Mungkin sebab ramai pengunjung, so itu la daya tarikan disitu pun sebenarnya. 


Kami sekadar bergambar kenangan sekitar tu je. Buat kenangan. Yela, time anak-anak masa kecik ni la kita kumpulkan kenangan sebanyak yang mungkinkan? Nanti mereka dah besar, kenangan tu je la yang paling berharga buat mereka. Then nak tunjuk dengan real binatang pada anak-anak. Kasi dorang rasa teruja. 


Kalau sesiapa nak ke sana, kalau ikut tol, kena exit tol Ipoh. Kalau susah, boleh guna Maps je. Mudah kan.. So, sesiapa yang turun Ipoh, singgah la di Gunung Lang ni. 🤗

Wednesday, 21 November 2018

Spend Time At Ipoh

5:03 pm 17 Comments

Hai readers..
Harini nak tepek lagi pasal cuti balik ipoh haritu. 
Seminggu kat ipoh rasa tak puas sebenarnya. 
Sebab masa tu macam terhad je.
Then ada masa sebelah petang je mula la hujan turun. So tak dapat nak keluar berjalan.

Haritu balik ipoh hari ahad. (11.11.2.18)
Hari isnin tu kitorang keluar juga la. Berjalan je. 
Sebenarnya niat balik ke Ipoh tu sebab nak cuba berubat secara tradisional sebab sakit kalenjar tu. Yela, kena juga berubat cara kampung orang kata kan. Kita usaha mana yang boleh. Ambil air penawar. 


Hari isnin tu ingatkan nak pergi berubat. Tapi tak jadi. Tunda dulu. So, kitorang keluar berjalan ke Tesco je. Maklumlah, duduk gemas takde tesco. Duduk mersing apatah lagi. Balik ipoh dapat cuci mata kat tesco pun dah kira best dah. 😄
Jakun pulak. Then disebabkan zhareef nak naik kuda, so lepas habis beli barang, terus bagi peluang dia naik kuda mainan ni. 


Dah puas main ddy nya tanya taknak makan ke. 
Mula-mula tu macam malas je nak pergi makan. Then bila ddy dorang tanya lagi, ajom je la pergi makan. Menu haritu sizling keteow. Dah lama tak makan sizling sampai terlupa macam mana rupa sizling. Sebab asik makan keteow kungfu je selalu kan.. Tapi rasa macam nasib tak baik je haritu kami 4beranak. Sakit perut sampai membuang la citer dia. Mujur la dah dekat rumah. 


Hari selasa, rabu dan khamis pergi berubat. Berubat cara kampung. Kita pertama kali la berubat cara kampung ni. Selalu dok tengok je kan. Kali ni buat dekat diri sendiri. Kami pergi berubat sebelah pagi masa hari rabu dan khamis tu. Hari selasa pergi berubat sebelah petang. Sebelah pagi sempatlah ke Maybank. Buat Asnb Online. Yes, akhirnya settle juga. Lepas ni senang la kalau nak simpan duit ke ASB. Boleh transfer je. Tapi kalau nak transfer limit RM100 serendahnya ya. Kalau masuk dari bank ke pejabat pos ke boleh je masukkan sikit. Macam rm50 ke..

Hari rabu tu sebelum pergi berubat sempat ke rumah adik ipar. Nak jumpa anak sedara baru. Baby Farhaan. Dah sebulan baru maklong dia dapat jumpa. Nak buat macam mana. Jauh kan. Nanti kalau jumpa lagi dah besar la dia. Boleh la main dengan zhareef dah. 

Hari khamis tu ddy dia ajak keluar lagi lepas pergi berubat. Cakap kat ddy dorang. Nak tebus voucher Padini yang ada tu. Rm10 je. Tapi tetap juga bernilai kan kalau tak digunakan. Memandangkan baju budak budak ni perlu dibeli, so, ajak ddy dorang berjalan sampai ke Aeon ST18. Jauh la sikit. Tapi berbaloi la. Puas dapat berjalan. Barang tuk budak budak ni pun dapat. 
Dan dorang pun sempat la paw mainan masa masuk ke Daiso. Zhareef macam biasa. Tambahkan koleksi lori yang ada. 


Balik dari Aeon selesaikan hal yang masih belum settle. Sebab dah suntuk masa kan. 
Ddy dorang sempat ke Koperasi Tentera ada hal perlu disettle kan. 

Lepas tu balik la ke rumah. Penat juga la berjalan seharian. Esoknya ada lagi.. Nanti la kita share ye. Saja simpan kat blog memandangkan dapat balik ipoh bukan selalu. Paling tidak setahun sekali je la.
Bila balik memang padat la setiap masa keluar berjalan ataupun settle kan hal yang tertangguh. 

Tuesday, 20 November 2018

Seminggu Bercuti Di Ipoh.

5:58 pm 21 Comments
Hai readers.


Salam Maulidur Rasul buat semua yang beragama Islam..
Beberapa hari juga la mama zara tak update blog kan. Sebab kami sekeluarga bercuti balik Ipoh. 
11 nov. 2018 gerak balik Ipoh. Dari Mersing gerak keluar rumah dalam pukul 7.15pagi. Disebabkan ni pertama kali nak balik ke sana sejak berpindah ke Mersing, so kena set time yang betul. Sebab perjalanan jauh.

Seawal jam 5pagi lagi kita dah bangun. Nak settle kan saki baki kerja yang perlu diselesaikan. Basuh pinggan, kemas rumah dan buang sampah yang perlu. Mula tu target pukul 6lebih gerak. Tapi rasa macam tak dan je. So targetkan seawal jam 7 mesti bergerak. 


Pagi tu budak-budak tak mandi pun. Sebab mama dorang malas nak layan drama airmata. Buang masa. So tukarkan pampers je. Baju untuk mandi nanti dah standby dalam 1 bag yang lain. Nak mudahkan kerja. 

Perjalanan pagi tu smooth je. Kenderaan pun tak banyak lagi. Kami nak elak kenderaan terlalu banyak di Felda Nitar tu. Sebab kalau lewat, mesti lori pun banyak kan. Faham-faham je la macam mana. Memang tak lalu nak follow belakang lori. 

Bila sampai di Kluang pun, rasa selesa je perjalanan. Sebab awal pagi. Kenderaan tak banyak sebab kedai-kedai pun banyak yang belum beroperasi. So, suasana tu tak kelam kabut. Walaupun hari ahad adalah hari bekerja di kawasan Johor.


Part paling best bila nampak highway. Nampak tol. Rasa macam satu nikmat. Sebab bila dah masuk lebuhraya ni lain feelnya. Lagi-lagi sebab nak jalan jauh. Happy tu lain. Zara banyak kali la tanya, "nak balik rumah opah ke mama"?
Zara sememangnya excited sebab dekat rumah opah dia ada kawan. Nak jumpa budak yang mak ngasuh. Dia nak main sama-sama. 


Sepanjang perjalanan tu, rasanya berhenti pun dalam 4kali kot. Berhenti di Shell Kahang sebab nak ke toilet. Lepas tu hentian mana ntah lupa sebab ddy dorang nak ke toilet lagi. Berhenti di R&R Ayer Keroh. Sebab nak mandikan anak-anak. Then kami singgah makan sekali. Perut kosong. Hanya makan roti je bekalan dalam kereta. Lepas tu tak ingat ada berhenti lagi ke tak. Yang last berhenti di R&R Tapah. 


Masa di Tapah tu terus minta izin dari ddy dorang nak drive. Sebab penat asik duduk sebelah. Then nak tengok ragam zhareef bila mama dia drive jauh sikit. Alhamdulillah. Dipermudahkan sehingga sampai ke Ipoh, langsung dia tak meragam. Yang penting, kenyangkan perut dia siap-siap. 

Sampai ke Ipoh jam 4.36petang. Pertama kali merasa perjalanan yang jauh. Duduk gemas kalau balik ke Ipoh pun dalam 6jam perjalanan. Kali ni merasa 10jam. Memang rasa kematu montot. Lenguh pinggang semua ada. Alhamdulillah, sampai ke Ipoh hujan membasahi bumi. Satu nikmat yang paling berharga. Dalam keadaan penat, diberi nikmat cuaca yang sejuk. 

Selama seminggu macam macam program juga la dapat buat. Apa yang dibuat selama seminggu di Ipoh? Next entri la ye..

Sponsor

Comments