Thursday, 11 April 2019

Bergedil Udang Kering Sedap!

Hai readers..
Harini lunch apa je tu.. Harini tekak kita memanggil manggil bergedil ni haaaa.. Dah beberapa hari teringin. So harini baru la rajin nak membuatnya. Lagipin bukan susah mana kan. Tapi bagi orang yang biasa buat tu memang akan rasa macam renyah la sikit. Dulu kita pun dok rasa gitu. Tapi bila dah selalu buat petik jari je la buat benda ni. 


Haaa, korang nak tahu macam mana nak buat? Apa bahan bahannya?
Meh baca meh..

Bahan bahannya : 
Ubi kentang (Ikutlah nak buat berapa banyak ye)
Bawang merah (agak agak je la ye)
Udang kering
Lada sulah
Sedikit garam
Daun sup 
Telur

Caranya :
Potong kecik ubi kentang tadi. Potong 4 ke 6 ke. Ikut suka la. Gorengkan bagi masak ye. Garing la maksudnya.
Dah masak toskan minyaknya.

Hiris bawang merah, Udang kering dan lada sulah kalau nak goreng sekejap pun boleh tau. Tapi kita tak goreng pun.

Terus tumbuk bawang merah + udang kering + lada sulah + ubi kentang yang digoreng tadi. Tumbuk biar lumat ye.

Bila dah ready semua kentang dan bahan tadi masukkan dalam bekas, then potong halus daun sup. Gaulkan rata. Nak bubuh garam sikit pun boleh ya. Kalau taknak, masa pecah telur boleh bubur sikit garam. 

Pastu kepal kepal buat bulat ye. Ikut la nak lonjong ke, bulat leper ke.. Bulat gemok ke macam mana ye. Asalkan nanti boleh masuk perut. 😄😄😄

Pastu nak goreng, jangan lupa salutkan dengan telur okay. Telur tu dipukul rata dulu okay. Pastu celupkan bergedil tadi then gorengkan..haaaaa, siapp.. Senang je la.. 

32 comments:

  1. Lama dah tak buat bergedil. Bila tengok Mimie buat, rasa teringin la pulak 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat la kak. Tak rumit pun nak membuatnya. Hehe

      Delete
  2. waa..tukar udang kering pula...
    menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.. Ramai yang tak pernah makan bergedil udang kering ehh. Hehe

      Delete
  3. Sedapnye Begerdil, Kalau makan tak cukup satu.

    Lama tak masak sure lupa resepi.. Nanti boleh try resepi nih terima kasih diatas perkongsian yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makan ni, sedap meratah je. Nasi tak pandang. Hehe
      Sama sama.. Kongsi resepi bagi yang tak biasa buat. 😉

      Delete
  4. Sedapnya! Kalau cicah kuah sambal kicap pun sedap ni. TQ share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah makan cicah sambal kicap. Tapi kalau makan dgn soto ayam tu mmng sdap la. Hehe

      Delete
  5. Haha ni mmg resepi aida kalau masa bergedil. Resepi turun temurun! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah je nak buat,kan.. Kalau tak biasa buat mesti rasa renyah je. 😄

      Delete
  6. Nak nak nak hehehehe ni boleh masuk pertandingan memasak ni hehehe nanti kita belajar buat mudah giler hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maha rajin masak kan. Nanti try la buat. Syok buat sendiri. Puashati makan banyak. Hehe

      Delete
  7. Suke masak begedil masa anak first dlu. Mencabar jugak nk masak bagi tak hancur. almaklumlah tangan keras bab2 masakan ni. haha. Thanks share resepi ni. Nak masak nt boleh rujuk sini je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak biasa buat, memang takut dia berderai. Dulu kita awal2 belajar buat pun macam tu. Hehe
      Lama lama okay dah.

      Delete
  8. Rajin nya buat begedil ni... Nk buat renyah.. Tapi makan sat ja hbis.. Bulan puasa ni boleh la try buat yg letak udang keyring ni sebab ada byk udang keyring tpi xtau nak buat apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin sebab nak makannya awk. Beli tak sedap. Haha
      Try la buat. Kalau mkn time bulan puasa, silap2 tak makan nasi pun dh kenyang dh.

      Delete
  9. Bergedil is my all time favorite, I love pairing it with my Soto in the morning, thanks for sharing the recipe, looks really yummy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jia shin lee, awk pun suka soto ye.. Nanti ada time try la buat ni. Senang je. Hehe

      Delete
  10. Kita suka makan bergedil daging. .Kalau kentangvdengan ayam tu kurang sikit. .Boleh je buat sendiri tapi kene ade kerajinan.. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak pernah makan yang ayam. Kalau daging tu pnh mkn skli masa kat rumah kawan. Kalau bubuh udang kering ni mmng mak sllu buat..

      Delete
  11. Sis kalau buat begedil, sis buat gan daging. Tak pernah lagi buat gan udang kering..bolehlah sis cuba resepi ni nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nti try la kak Hanny.. Sedap tau udang kering ni..

      Delete
  12. Boleh try buat begedil ni. Sebelum ni akak pernah buat begedil ayam. Buat sendiri lagi puas hati sebab isi padat kan. Resipi nak buat pun bukan susah mana .Tahnks Mimi share resipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome kak..
      Senang je buat ni. Saja share sebab boleh tukar tukar menu dgn kengkawan kan. Hehe

      Delete
  13. dari dulu teringin rasa tauhu begedil nie tapi sampai sekarang tak terasa-rasa lagi. nanti nak cari jugaklah. takpon buat sendiri je, banyak then puas hati. cumanya sosnya tulah, mungkin x reti nk buat n tak berapa umphhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni bukan tauhu bergedil tu zharif. Yang tu akk x pernah rasa. 😅
      Ni bergedil makan dengan bihun soto tu..

      Delete
  14. First time ni tengok begedil udang kering. Tak pernah rasa pun. Selalu duk rasa begedil ayam dengan begedil daging je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke.. Kita pulak tak tahu la pernah makan yang ayam ke tak. Tapi memang tak pernah buat. Kalau daging pnh sekali je rasa.

      Delete
  15. Senangnya nak buat bergedil ni! Mouse mommy nak guna resipi ni masak bergedil utk MR dan MH jugak.

    ReplyDelete
  16. Sedapnya..pandai mimi buat..akak xpernah buat bergedil..ni nak save resepi ni kot2 mai mood rajin dan boleh buat..inshaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah. 😅😅
      Bukan sebab rajin je. Tapi dok rasa benda ni macam mudah je. Tu buat. Bahan tak susah mana.

      Delete

Sponsor

Comments