Sunday, 18 March 2018

Resepi Tomyam Merah


Resepi Tomyam Merah


Hi readers tersayang.. 
Lama kan tak post resepi atau gambar makanan kat blog ni. Sepi sekejap dunia masakan sebab sebulan balik rumah mak, sebulan juga laaa tak masak. Harapkan mak masak je. Yela, bukan selalu dapat makan masakan mak kan? Walaupun hanyalah ikan goreng & telur dadar.. Umpama nya la. Hehe

Setelah sebulan, dapur kita berasap kembali. Balik gemas menu pertama yang kita nak sangat makan ialah tomyam merah + sayur banyak. Jemu la nak makan lauk bersantan. Kalau dapat yang masam masam ni memang best la kan. So tadi pergi cari bahan masak, cari semua bahan untuk buat Tomyam Merah. Memang dah terbayang betapa sedapnya. Walaupun simple, janji sedap ditekak. 

Antara bahan yang diperlukan :
- Sedikit isi ayam
- Lobak merah
- Anak jagung
- Kacang Pis
- Tomato
- Serai
- Cendawan
- Bunga Kubis ( harini tak bubuh)
- Sedikit asam keping
- Pes tomyam
- Sedikit garam
- Air untuk dijadikan kuah
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit hirisan bawang merah
- Sedikit bawang putih

Cara - caranya : (ini cara saya ye)
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan serai. Masukkan pes tomyam

- Bagi naik bau sikit, kemudian masukkan air. Masukkan juga sayur kacang pis, lobak merah, kacang pis, ayam serta anak jagung

- Dah mendidih, masukkan pula cendawan, tomato dan garam secukup rasa. Biarkan cendawan masak & tomato lembut sedikit. Tutup api. Settle





Sembang tepi : Tomyam ni boleh jadi lauk orang malas pun iye kan. Heheheh

9 comments:

Sponsor

Comments