Monday, 12 March 2018

Photoshoot at Kek Look Tong, Ipoh, Perak

Photoshoot at Kek Look Tong, Ipoh, Perak


Firstly thanks to uncle Richard Lau as a photographer.
FB : Richard Lau
IG : Gloomis01

Hai readers!
Untuk entri kali ni mama zara nak share sikit la tentang pengalaman berphotoshoot sikit. Sebenarnya saya ni nak temankan maksu diorang ni, dapat peluang nak berphotoshoot. Seronok pulak dengar dia nak berphotoshoot. Kita ni yang sememangnya minat sangat, teruja la dengar. Mujur la maksu diorang ni sudi angkut kitorang sekali. Kiranya temankan dia la. Sambil tu peluang nak keluar berjalan sekali.





Lokasi yang dipilih oleh photographer ialah Gua Kek Look Tong di Gunung Rapat, Ipoh, Perak. Saya memang tak pernah sampai ke sana lagi. Mungkin sebelum ni tiada tujuan untuk ke sana kan? 
Bila ke sana, memang terfikir, shoot gambar di gua??? Sebab terfikir, dari luar itu yang kita nampak! 

Baca ye entri saya sehingga akhir. Saya akan share sedikit sebanyak antara gambar yang sempat saya snap. Tak dapat nak berkongsi banyak gambar sebab zhareef ligat sangat. It's normal la kan budak baru dapat berjalan. 

Yang bestnya, cuaca disana redup dan sejuk je. Nak nak sekarang ni kan cuaca panas sangat. Bila sampai sana, lain je perubahan tu. Ingatkan nak hujan. Rupanya tak. 

Lepas sampai sana, pertama yang kita akan fikir, erkkk, tempat tokong Cina ke ni?? Nak shoot kat sini?? Tapi jangan tengok dari luaran.. bila masuk... Lawanyaaaa.. dalam tu ada taman yang tersembunyi gitu. Bak kata uncle photographer, jom kita masuk ke dalam. Di dalam cantik macam di syurga! 

Terkedu kejap!

Masuk syurga??



Bila masuk lawaaa sangat. Bestnyaaa dah jumpa 1 taman yang baru. Baru tahu la kiranya. Hehe..
Kat sini tak perlu bayar pun. Ramai juga orang ke sana. Cuma tak semeriah kalau macam tempat yang terbuka tu la. Yang penting, tak perlu risau. Ada je orang melayu ke sana untuk beriadah. 



Pertama kali jejakkan kaki ke gua, lain sangat perasaan tu. Rasa terkagum bila dapat tengok dari dekat. Selalu tengok dari jauh. Dari dalam gambar je kan? Selalu kita nampak seperti ada ukiran kayu gitu kan? Tapi sebenarnya tidak. Setiap ukiran tu adalah dari titisan air tau. Masyaallah.. cantiknyaa..





Berpeluang untuk berphotoshoot.



Bila uncle Richard bagi peluang nak bergambar, ianya digunakan sebaik mungkin. Saya memang minat untuk menjadi ala-ala model gitu. Tapi rasanya sekarang tak berapa layak dah. Mak anak 2 ni nak masuk usia 30tahun dah tahun ni. Hehe.. Tapi selagi diberi peluang, kita sambar gitu. Tak salah pun ambil peluang tu kan? 



Ni antara hasil tangkapan dari uncle Richard. Cantik sangatkan? Rasa macam terkagum tengok gambar sendiri. Hahaha..
Yekeeeee kita ni secantik ni?? 
Sesekali kena percaya pada diri sendiri yang kita masih cantik, ye dok. Haha
Ni antara gambar yang saya ada. Gambar lain uncle Richard tak bagi pun. Haha..



Paling saya suka gambar 3 beranak ni. Allah, lawanyaaaa.. Sayangnya ddy diorang je la takde kan? Yela, tak sangka pula akan berasa sesi photoshoot macam ni. Macam mana pun, impian nak bergambar macam ni tercapai juga. 

Kengkawan yang berminat nak try berphotoshoot dengan uncle Richard Lau boleh search di FB ye. Lagi lagi di Ipoh, Perak ni. Masa saya tanyakan harga, saya rasa harganya masih mampu milik. Harga pun tidaklah mahal. 


30 comments:

  1. Bolelah singgah ke sini bila mai ipoh..kita org perak pun x nah p sini lg haha..tp gambar mmg cantik

    ReplyDelete
  2. cantik nya kawasan.kalau2 ada kesana boleh la singgah melihat keindahan sambil bergambar juga :)

    ReplyDelete
  3. cantik nya kawasan.kalau2 ada kesana boleh la singgah melihat keindahan sambil bergambar juga :)

    ReplyDelete
  4. cantik sangat gambar2 nya mimi.. alaa.. bestnya kalau dapat pi sini.. free je masuk kan.. alahai.. cantik sangat view dia.. gambar 3 beranak tu memang awesome!

    ReplyDelete
  5. catik uncle Richard ambil gambar 3 beranak. Miza pun tak pernah masuk sini lalu jew balik kampung

    ReplyDelete
  6. Cantikla pemandangan kat sini.. Untuk shoot pon sesuai kan.. Sambil2 ambil angin bersantai2.

    ReplyDelete
  7. gamabr yg last tu cantik..pandai kak aya possing..like a model..:)

    ReplyDelete
  8. Cantik pemandangan. Lawa jugak posing.. hehe 💕

    ReplyDelete
  9. Walaupun duduk Ipoh tapi masih belum merasa pergi sini.

    ReplyDelete
  10. memang cantik gambar2.. lokasi pun mmg sesuai utk photoshot..

    ReplyDelete
  11. Siyes cantik gambar..akak pun minat bergambar..x kisah la sekarang dah 40 tahun..mana- mana pergi memang akan amik gambar...sekarang minat tu jatuh kat anak plak...bukan main dia...eh..betul la uncle Richard punya sentuhan cantik...pandai dia...jauh plak nak hire kat Perak...

    ReplyDelete
  12. Hope dpt tgk pic hasil dalam gua pula. Yang penting teknik dan angle tu penting bila bgmbr. Suka nak bergambar tapi i tak pandai pose. Haha. Mesti rasa pic tak lawa. Next nak dtg la sini. Menarik!

    ReplyDelete
  13. Cantiknya permandangan kat gua kek look tong ni. Masa balik Ipoh memang selalu akan lalu sini kalau singgah rumah mak sedara kat Rapat Setia. Foto anak beranak pun lawa.

    ReplyDelete
  14. I have passby Kek Look Tong, Ipoh, Perak a few times. never really visit it tho. it seems like a great place from all your awesome pictures.

    ReplyDelete
  15. wow cantik lah gua ini tak pernah tahu pun ada tempat semulajadi yang sesuai untuk photoshoot boleh nanti kalau kita jalan Ipoh pergi sana...

    ReplyDelete
  16. Cantik juga photoshoot kat gua yer. tak pernah lagi sampai gua ni. Nampak unik dan cantik. Memang lawa la gambar2 photographer ni amik.

    ReplyDelete
  17. Cantiknya gambr dia.. Yang gambr family tu cantik sangatt.. Ipoh pun bnyk tempat menafik erk nak photoshoot.. Kena pandai cafi tempat je.. Baguslaa..

    ReplyDelete
  18. memang cantik tempat ni. sesuai sangat untuk photoshoot. nak beriadah bersama keluarga pun sesuai kat situ. menenangkan tengok pemandangan kat situ

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  19. cantik2lah gambar awak yang uncle tu snap , lokasi pun menarik terutamanya pemandangan dalam gua tu....teruja betul nak datang situ...kalau tanpa entry ni memang tak akan tahulah ada tempat secantik ini...thanks info

    ReplyDelete
  20. Cantiknya! Pernah pergi Perak tapi sampai ke sini dan baru je tahu bila naca entry sis ni tau. Thanks for sharing. Anyway, cx sangat suka tengok gambar² yg org berseni mcm uncle richard ni sebab gambar akan jadi sangat amazinv waima kita rasa time tu macam messy je kan? Huhuhu. Jurugambar sangat memainkan peranan penting dalam menghidupkan gambar.

    ReplyDelete
  21. Sis ni kalau org nak suh bergambar memang kaku le jadinya, sis memang tak pandai nak bergaya depan kamera..hehehe. Cantik ya kawasan ni, memang sesuai le nak bergambar dan berposing posing

    ReplyDelete
  22. wow i didnt even know got such a place in ipoh! i have not been there but seeing from your photos, maybe next time can dropby to have a look at it.

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
  23. photographer penting untuk tangkap moments. Sy suka uncle ni punya photography skill jugak yg mementingkan wajah dan ekspresi orang. Cantik. Selamat bercuti!

    ReplyDelete
  24. long time i didnt visit Ipoh... i think time to revisit this place... u got nice family photo there...

    ReplyDelete
  25. Memang cantik gambar uncle tu mail, tempat pun meantime,kak blm pernah sampai ke sini

    ReplyDelete

Sponsor

Comments