Tuesday, 23 April 2019

Resepi Popia Cheese Carbonara.

Hai.. Assalamualaikum readers..
Harini kita nak share resepi ni. Kita tahu ramai yang tahu. Tapi share untuk mereka yang belum pernah buat lagi. Ilmu kan perlu dikongsi. Tak gitu.


Popia Cheese Carbonara


Resepi Popia Cheese Carbonara.


Bahan untuk inti :
Sos carbonara (kita guna prego)
Bawang merah / bawang holland (potong dadu kecik kecik)
Sosej (potong kecik kecik)
Isi Ayam
Cendawan Butang (dalam tin) (potong kecik kecik)
Cheesedale
Sedikit Lada Sulah
Susu kotak full cream (suka hati nak letak sikit ke tak)
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Tumiskan bawang holland/bawang merah sehingga naik bau. 

Kemudian masukkan isi ayam dan cendawan butang. Biarkan isi ayam nampak masak.

Kemudian masukkan sosej. Biarkan masak seketika. Kemudian masukkan pula sos carbonara. Kacau rata.

Kalau nampak macam terlalu pekat letakkan sedikit susu fullcream tadi. Sikit je tau. Bukan habis sekotak.

Kemudian masukkan beberapa keping cheesedale. Terpulang ye. 
Then perasakan dengan sedikit lada sulah.
Kalau rasa dia macam tak cukup masin kat lidah yang merasa, letakkan garam sikit.

Siap.

Biarkan sejuk baru boleh gulung popianya.

28 comments:

  1. kalau kuah tu cair mcm mana?hehe

    ReplyDelete
  2. Lawa je tgk popia ni mimi gulung.. Sama je semua.. Sedap pulak tgk

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap btul popiah Ni. Senang nak buat juga

    ReplyDelete
  4. Sedapnya popia. Nak try jugaklah .Kalao ade cheese ni memang akak kalah

    ReplyDelete
  5. cantik kejadiannya.. hehe.. teringin nak buat tapi taktau la bila ..haha..tapi takpe.. resepi dah ada.. leh buat nanti..heee

    ReplyDelete
  6. dapnyee.. dh la tgh pose ni.. hahaduiii..

    ReplyDelete
  7. Omg... terliur sekejap. Rasa nyer macam nak makan popia cheese carbonara ni, kena try this weekend.

    ReplyDelete
  8. Ala, sedapnya... Zira dah la suka popia lagi-lagi bila makan panas2

    ReplyDelete
  9. sedapnya buat juadah minum petang..

    ReplyDelete
  10. Amboi dah lama sangat cari resepi ni. Rasa pun x pernah lg tpi pernah tgok video. Memang mengliurkan sangat. Boleh try nnti. hehehe

    ReplyDelete
  11. Nampak sedap sangat. Thank you for the recipe. I can try when i am free.

    ReplyDelete
  12. Fuhhhhhh teringin nak buat. anak suka makan makaroni cheese carbonara. kalau buat popia crunchy ni lagi laku keras dalam rumah ni. hahahaha. nanti nak cuba. terima aksih share resepi.

    ReplyDelete
  13. Bilalah teman nak buat popia cheese ni.. asyiklah tertangguh2 .. haha.. rasa macam nak buat hari ni je.. jap lagi nak salin resepi n nak cari bahan.. hehehehe..

    ReplyDelete
  14. popia cheese carbonar satu masa dulu mmg viral kat socmed kan..nti boleh lah buat untuk menu berbuka puasa nanti..thanks sharing resepi

    ReplyDelete
  15. Wah. Mudah je resipi dia kan. Rawlins bukan sejenis yang suka memasak - lebih suka makan. Maka, boleh tak masakkan untuk Rawlins? Haha. TQ share resipi nie ye.

    ReplyDelete
  16. Popia moden ni. Hehe. Macam menarik je budak2 mesti suka ni. Sbb diorang kalau popia sayur ada je alasan tak nak makan nanti haha.

    ReplyDelete
  17. Sekarang macam2 jenis resepi ada. Kreatip betul kan. Btw, belom pernah cuba dan rasa versi popia ni. Ada kelapangan harus sis Bell cuba nanti. Yummy!

    ReplyDelete
  18. Pandai awak. Tak terfikir nak buat popish carbonara . Yang I tau balut Pisang ngan kulit popiah and goreng . Boleh la try ni pulak nanti.

    ReplyDelete
  19. wahhhh ! popia zaman moden nie. siap berintikan carbonara. bolehlah cuba nanti, nampak mudah je nak sediakan.

    ReplyDelete
  20. OMG terus rasa nak buat resipi ni hehehe memang bulan puasa ni kalau buat apa-apa menu semua nampak sedap memang dugaan betul lah wakakakak nanti kita cuba ok nice mudah...

    ReplyDelete
  21. Bolehlah cuba masa bulan puasa nanti... menarik sungguh terima kasih di atas perkongsian resepi

    ReplyDelete
  22. simple betul resepi ni. boleh la try time bulan puasa nanti. tak pun buat sahur, nyummy gituh. mohon salin resepi ye

    ReplyDelete
  23. Popia ada dalam peti, sos plak takde, nanti nak carilah. boleh try buat. haritu ada beli online sedap juga tapi 6 ketul rm7 kecik cinonet je hahahaa. nak try buat then frozenkan. tq share, baru teringat pasal popia carbonara ni :)

    yanmie
    http://www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  24. ya Allah belom pose lg ni dh terliur dah!!! cmne? wpo sy x suke carbonara tp nnt nk try lahh resipi ni ramai dh org buat skg!! thanks for sharing!!

    ReplyDelete
  25. Ya Allah rajinnya dia. Ok boleh la buat nanti lagipun boleh frozenkan dia dan goreng masa sahur nanti

    ReplyDelete
  26. Sedapnye.these popiah and it's so easy to make, my daughter will surely love it

    ReplyDelete
  27. Ya ampun awak, rajinnya awak masak, siap share dekat blog lagi. onie ni dulu rajinlah share dalam blog, loni awat dah malas noooo... Good resepi, nanti nak try la. :D

    ReplyDelete

Sponsor

Comments