Isnin, 12 Februari 2018

Ayam Berempah & Tomyam merah.

Ayam Berempah & Tomyam merah.


Hai readers. Rasa macam lama sangat kan kita tak menaip. Mood swing sangat la wakkk.. So harini kita gagahi juga jari jemari mengetuk keyboard tipon ni. Nak on lappy hero heroin yang conquer. 

Kisah haritu je. Masakan kita. Kalau ada sampai ke harini basi dah. Haha. Mujur gambar tak boleh bau, ye dok?
Sambil bagi ilham kat kengkawan, sambil kita rasa ter-Inspirasi untuk lebih pandai lagi dalam masak memasak. Tak gitu. Haha



Bila mood masak datang, macam macam nak masak. Tapi kadang blur menu apa yang nak dibuat. 

Kisahnya haritu tak tahu nak masak apa. Disebabkan dah lama tak buat ayam goreng berempah, so pagi-pagi dah perap. Malam keluarkab siap siap kasi habis aisbeku. Ddy zara ada request nak ayam tu, so dapat dah 1 menu. Kita pulak bak menu masam masam. Ni bukan kes pregnant ke apa tau. 



Tapi dah muak lauk bersantan semua. So mikirkan ada pes tomyam merah tu, kita masukkan sayur semua dalam tu. So dah jadi 1 menu. Ddy dorang ni jenis kalau makan mesti nak kena ada sayur. So kalau nak masak lauk ayam ke, ikan ke, sayur mesti ada. 

So menjadi la 2 menu. Kalau ikut tekak sendiri, nasi + telur dadar + kicap pun dah mabelessss. Haha..

First time sebenarnya buat gabungan lauk ni. Selalu ada tomyam, mesti nak ada telur dadar, kan? So kali ni kita tukar menu lain. 

Agak agak korang masak apa harini? Kita masak simple simple je kut. Sebab plan malam nanti nak goreng keteow. Makan panas panas. 

Ohhh nikmat!  

12 ulasan:

  1. sedapnyaaaaaaaaaaaaaa menu diaaa! kita goreng ikan, sambal belacan je harini :D

    BalasPadam
  2. sedap ye..ada resepi tak untuk ayam berempah tu ..tak pernah try pun goreng berempah nie..risau tak jadi

    BalasPadam
  3. Nak kena try belajar masak jgk ni.. Zaza biasa masak ikan goreng je hehe

    BalasPadam
  4. wow sis sedapnye..rase nak pg dapur skang ni lapo

    BalasPadam
  5. Sedapnya makan dengan nasi panas.tomyam tu favourite family akak

    BalasPadam
  6. memang kalau dah muak dengan makanan melayu yang bersantan ni akak pun suka buat tomyam..Atau makanan Thai lain..Makanan thai ni cepat masak. simple je..kan??

    BalasPadam
  7. Semalam saya pun makan tomyam ,sedap makan panas2 tekak segar je puas makan. Kalau Kat kedai kurang sedap sebab masam lebih tak pedas pun

    BalasPadam
  8. nasib baik dah makan, xde la terliur sgt. hahahaha

    BalasPadam