Selasa, 30 Disember 2014

Daddy Pun Obses??

10:05 PTG 20 Comments
assalamualaikum.. selamat malam semua..

sejak ada zahra ni, masa untuk mengadap blog sangat terbatas. kalau ngadap pun pakai fon je. tu pun tawakal je dengan line yang sangat mendukacitakan..
sebab tu saya dah kurang nak terjah blog kengkawan.. :(

sejak zahra makin membesar ni, rasa geram je dengan anak sendiri. geram tak puas gomol-gomol dia.. kadang tu geram sebab dia comel sangat.. macam tak percaya je tu la anak sendiri. hari-hari peluk cium tetap tak puas.



Sabtu, 27 Disember 2014

CN 2 #11 : Gambar Haiwan Kesayangan

10:08 PTG 6 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Okeh… akhirnyaaaaaaaaa.. sampai juga ke peringkat terakhir cabaran November ni. di bulan Disember juga siapkan.. kehkehkeh.. maklumlah.. ada anak kecik kan payah nak online selalu. Haritu kat ipoh boleh la nak lepak lepak sambil ngadap blog.

Kalau nak suh letak gambar haiwan kesayangan ni, banyak yang nak kena letak ni. kucing kesayangan lebih 10ekor. Tapiiiii.. janganlah tamak nak letak semuakan.. haha.. meh la kita letak gambar ‘mereka’ yang rapat dengan diri kita je ye..


 ni antara yang rapat. sebab duk dalam umah. ada lagi yang rapat. tapi disebabkan gambar ni yang ada dalam fon, jadi letak yang ni je la ye.. hehehe..

akhirnyaaaa...

fuhhhh.. selesai cabaran.. kahkahkah..



Jumaat, 26 Disember 2014

Roti Sarang Lebah

10:00 PG 7 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

ni kes ngidam juga ni. pantang tengok, mesti nakkkkkkk.. tekak mengalahkan selera gajah!.. lepas bersalin ni bukan kemain nak makan itu ini nya.. kekekeke
nak-nak baby BF. so cepat je la laparnya. of course la tengok makanan cepat je nak walaupun benda tu takde depan mata kan.

actually dah terliur tengok roti sarang lebah kat blog ciksu +qasehnya rania tu. Allah.. gebu bukan kemain rotinya tu. kalau nak suh saya menguli buat masa ni, rasanya memang tak laaaa.. dengan nak nguli si zahra tu lagi, kang rupa mana roti saya tu nanti..

mak saya kan datang ke gemas. memandangkan dalam kem ni ada yang buat bisnes buat roti tu, maka saya orderkan la 4buku. 1 untuk saya, 1 tuk kawan adik, 2 lagi bagi kat mak. anggap la sebagai buahtangan dari sini.

Khamis, 25 Disember 2014

Kuih Keria

9:30 PG 13 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

hari ahad lepas mak singgah ke gemas ni. mak bawa sekali ubi keledek. sebab sebelum sebelum tu mak ada msg kata buat kuih keria. Allah, sedapnya la hai.. teringat kuih yang mak buat. kalau teringin sangat pun, bila beli rasa macam tak puas makan. pastu rasa pun ntah hape-hape je kadang tu.

so hari rabu kerjakan ubi keledek tu. kang dibiar lama-lama risau masuk angin pula,kan? kebetulan suami pun cuti. so apa lagi.. jalankan misi la. hehehehe.. kiranya ni percubaan pertama la ye.



Rabu, 24 Disember 2014

KFC Double Down Maxx

10:00 PG 8 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Mengidam lepas bersalin. [part 1]

tengok tajuk bukan kemain kan?? tapi itulah yang terjadi sekarang ni. Allah.. nafsu makannnnnnn.. bukan kemain nak itu, nak ini. dah kenapa laaaaa dengan tekak ni kan. haha..



dek kerana terpengaruh dengan iklan, beli la burger ni. serius, tak berapa nak kena dengan tekak. macam tak best je. lepas ni xmo beli dah la.. hehe.. lagipun terasa pedas-pedas sikit. bila saya makan 2x zahra membuang.kesian zahra. padahal merasa sikit je pun.

Selasa, 23 Disember 2014

Melepas Rindu.

2:00 PTG 10 Comments
Assalamualaikum. Hai semua..

Hari ahad baru ni mak, abah adik-adik singgah ke rumah ni. Allah, rindunya pada mereka. Padahal baru 3minggu saya balik sini. Bila dengar mak nak ke PD, berharap sangat mak dapat singgah sini even sekejap.

Alhamdulillah, bila dengar mak jadi singgah, of course la happy kan. Terus rasa semangat je perasaan ni. Semuanya pun rindukan Zahra kan? Nak-nak my mum. 2bulan setengah lebih kurang Zahra membesar kat ipoh, tentulah mak rindu cucu pertama dia ni.

Meriahnya la hai rumah sekejap. Even sehari je mereka datang, cukup buat saya seronok. Dapat lepas rindu. Paling best dapat masakkan untuk mereka walaupun masakan saya tunggang langgang. Haha!

*Opah cium siap tertinggal lipstik kat pipi zahra* hihi

Isnin, 22 Disember 2014

Shopping Pertama Di ZALORA

9:00 PTG 13 Comments


Assalamualaikum.. hai semua..

Sebelum ni saya tak pernah pun beli barangan secara online di ZALORA. Buat pertama kalinya saya membeli di website berkenaan, sangat sangat berpuashati. Sebenarnya dengan lebih tepat saya bukanlah shopping dengan mengeluarkan duit pun. Tapi saya tebus voucher RM50 yang pernah diberikan dahulu.

Alhamdulillah. Barang sampai dengan cepat menggunakan perkhidmatan Gdex. Disebabkan saya menggunakan alamat di Ipoh, jadi lambat sikit la saya terima barang tu kembali. Alhamdulillah, mak datang ke rumah dan bawa sekali barang saya ni.

Sebenarnya beg yang saya survey adalah sangat sangat banyak yang menarik. Harga juga berpatutan. Rambang mata nak pilih. Saya berkenan sangat dengan 2 beg. Tapi disebabkan nak tebus voucher dulu, jadi saya pilih beg yang ni.


Sayur Campur

9:00 PG 10 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Harini kita share resepi pulok ye. Bajet macam la pakar sangatttttt bab masak nak share-share resepi ni kan. Kahkahkah. Daripada share gambar je, adalah lebih afdal kita share resepinya sekalikan? Betul tak?

Alaaaa, kali ni share masakan simple je. Sayur Campur. Ehhhh, kalau kita tak share resepi, ada juga orang yang tercari-cari resepi semudah ni juga kan? Betul tak? Ok la, back to the title, kihkihkih, marilah kita teruskan meng-share resepi ni ye..

Ahad, 21 Disember 2014

Zahra Khadijah & Nur Jannah Aqilah

4:04 PTG 6 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Ni kawan Zahra. Nama dia Nur Jannah Aqilah. Ehhhh, kenapa baju Zahra dan aqilah sama??? Oohhh yaa.. baju yang Zahra pakai ni mama aqilah bagi. Alhamdulillah.. moga murah rezeki mama aqilah bagi Zahra baju.

insyaAllah nanti ada rezeki mama Zahra beli kan tuk aqilah ye. Cari corak sama juga. Kata geng.. hihihi..
actually aqilah tua 2 bulan dari Zahra. Sekarang aqilah nak masuk 5bulan. Zahra baru masuk 3bulan.



Saya selalu bertukar cerita dengan mama aqilah. Selalunya pasal anak la. Kelakar je rasa, bila whatapps mesti pasal anak. Dasar mak mak sangat sekarang ni. hihihi.. Pastu papa aqilah ni tentera juga tau. Sama macam daddy Zahra juga.. So, ni geng anak tentera la ni. hehe..





Sabtu, 20 Disember 2014

Kisah Anak : Almari Baju Zahra

4:00 PTG 11 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Sejak ada Zahra, buat apa pun mesti untuk dia. Seronok bila ada anak kecik ni walaupun kehidupan kadang kala lintang pukang. Hehehe.. kali ni share almari baju Zahra. Zahra takde pun almari khas. Macam anak kecik orang lain tu. Cukup la dapat 1 ruang kecil pun jadi la.

Macam kat umah kauters ni, setiap bilik dah tersedia almari. So selamat la takyah nak kuar duit beli almari baju sendiri. Tapiiiiiiiiiii.. setiap almari dah penuh. Padahal baru 3 orang dalam umah ni. haaaaa, camne tu..

Actually banyak barang daddy Zahra. Jadi simpan la semuanya dalam almari. Kalau baju tu jangan cite la. Kalah baju kita ni tau. Hehee.. nak nak baju loreng. Kan tebal. Kalau dilipat tu makan ruang.

Jumaat, 19 Disember 2014

Kisah Anak : Zahra 3 Bulan

3:58 PTG 17 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Alhamdulillah, semalam Zahra genap 3bulan secara rasmi mengikut tarikh lahir dia. Kalau ikut kiraan hari, Zahra dah 92hari semalam. Alhamdulillah.. settle juga semalam urusan kesihatan zahra. Semalam main terjah ke HTD tuk checkup dia. Kalau ikut rekod dia, 24hb baru checkup. Tu tarikh yang kkia yang di ipoh bagi.

Tapi disebabkan kat HTD ni checkup baby hari rabu & khamis, baik pergi je. Minta daddy Zahra hantarkan. Sebabnya kalau saya nak drive sendiri payah. Takde siapa nak pegangkan Zahra. Nak nak zahra bukannya mau duk diam.

Selasa, 16 Disember 2014

Kena ‘Tegur’ Ke?

9:09 PG 14 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Oohh ya.. ni cerita minggu lepas. Hari jumaat dan sabtu. (12-13/12/2014). Kisahnya Zahra menangis. Kuat sesangat. Nangis macam takut takut. Kisahnya hari jumaat tu kena petang. Dalam pukul 4 lebih camtu. Around 4setengah petang. Jenuh pujuk. Merajuk ke??? Confius dah ni. bagi susu xnak. Masuk buai kasi tido taknak. Berdukung pun still nangis. Haaaaaaa.. sudah… pening saya dibuatnya.

Last-last masak air, bagi Zahra mandi. Tu pun still nangis. Makin kuat. Last last dah siap pakaikan baju sume, paksa juga suh susu then sambil peluk dia pujuk suh tido. Alhamdulillah mau juga. Fuhhhhh, lega.

Malam hari jumaat bila dapat tido lena.

Isnin, 15 Disember 2014

Syoknya Anak Perempuan Bila. . .

9:30 PG 12 Comments


Assalamualaikum.. hai semua..

Dulu masa awal pregnant selalu berharap dapat baby boy dulu. Kenapa baby boy? Sebab orang kata kalau dapat anak lelaki dah ada pewaris dalam sebuah keluarga. Tu yang berharap nak baby boy dulu. En.suami pun kalau boleh nak boy juga. Tapi bagi saya, boy ke, girl ke mana-mana pun boleh. Asalkan anak yang lahir tu nanti cukup sifat, sihat Alhamdulillah. Tu yang pentingnya.

Bila dapat tahu bakal dapat baby girl mak cakap seronok tau. Sebab macam macam boleh shopping tuk anak. Nak-nak dari segi pakaiannya. Allah, memang naik giler saya tengok barang baby girl ni sekarang. Nak-nak Zahra dah makin membesar. Lagi la best nak mencorakkan dia dengan macam-macam. Kalau pergi mana-mana tengok baby girl yang cute cute rasa jeles je pula. Padahal anak sendiri pun girl. Haha.. anak saya memang girl. Tapi orang asik la kata dia macam baby boy.. haaa, camner tu..

Ahad, 14 Disember 2014

Menang Ephyra Skin Bar

8:14 PG 12 Comments


Assalamualaikum dan selamat pagi semua..

Alhamdulillah.. pagi ni berkesempatan tuk coretkan sebuah entry penghargaan disini. Alhamdulillah, diantara ramai yang join segmen di blog kak mia, saya antara 50 yang terpilih untuk mencuba produk ephyra skin bar ni.

Alhamdulillah, hadiah ni selamat sampai ke saya tengahari semalam. Tak sabar rasanya nak cuba kehebatan produk ephyra skin bar ni.. =)

Nanti kita review hasilnya pula ye.. ^_*



Sabtu, 13 Disember 2014

CN 2 #10 : Gambar Salah Satu Akaun Sosial Yang Dimiliki

10:00 PTG 3 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..


Meh kita continue lagi dengan cabaran ni. selagi tak habis, tercabar rasanya.. kihkihkih.. sekali dah sahut, kena la selesaikan, kan? Kali ni punya tajuk senang je.. petik jari je.. kehkehkeh.. >_<



Tapi kalau nak letak 1 je, cukup ke? Hehehe..



Okay la.. meh la kita letak mana yang ada ye.. kalau siapa nak add kita pun boleh gitu..







Syamimi Saad







Syamimi8088





Syamimi Saad


Add la ye siapa yang sudi.. hihi

Daging Goreng Bersambal

9:00 PG 11 Comments


Assalamualaikum.. hai semua..

Rasanya macam lama sangat tak share resepi kan. Meh nak share resepi sejenis dua. Masak pun tunggang langgang, ada hati nak share resepi kan.. haha!..

Takpe, janji masih boleh ditelan. Ye dok? Kali ni kita share resepi daging ye. Actually dah share sebelum ni. tapi nak share juga. Tak kiraaaaaa.. nak share juga..

Bahannya mudah sangat ye. Jangan risau. Semuanya mampu dibeli. Kahkahkah..

Bahan-bahannya :

-          Daging (digoreng terlebih dahulu)
-          Bawang merah
-          Bawang putih
-          Bawang besar sebiji untuk dipotong bulat
-          Cili blender / cili giling (ikut kepedasan masing-masing)
-          Sedikit air
-          Sedikit minyak untuk menggoreng
-          Sedikit garam
-          Cili masak sebagai tambahan
-          Kentang (digoreng terlebih dahulu)

Caranya :

-          Bawang merah + bawang putih ditumbuk. Setelah lumat, ditumiskan.
-          Masukkan cili blender. Banyak mana tu ikut la kepedasan masing-masing ye.
-          Setelah garing, masukkan sedikit air. Biarkan sedikit mendidih. Masukkan juga sedikit garam.
-          Setelah itu masukkan daging & kentang yang telah digoreng terlebih dahulu.
-          Masukkan cili masak & bawang yang telah dipotong bulat.
-          Siap! =)




Jumaat, 12 Disember 2014

CN 2 #9 : Gambar Blog Yang Selalu Dikunjungi

8:45 PTG 11 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Demi menyahut cabaran, marilah kita habiskan cabaran ni ye. Dah nak masuk tengah bulan disember, tapi cabaran November ni tak selesai lagi. Acamner tu.. busy bebeno nampaknya kan..

Cabaran kali ni tentang blog yang selalu dikunjungi.. banyak sebenarnya blog yang saya selalu terjah. Macam mana ni.. nak kena letak semua ke?? Kang sentap pula kawan lain yang tengok saya tak letak gambar blog dorang.. oohhh, parah..

Actually saya takde la tertumpu pada 1-1 blog je. Saya terjah juga pada yang terjah blog saya. Semua pun saya suka. Nak nak blog yang cerita pasal kehidupan. Jadi cabarannya disini, saya taknak la letak gambar blog orang. Tapi letak blog ni je eh…

Sebab…








Blog ni hari-hari saya terjah..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



taraaaa…


hehehe.. aci la yerk… :p  sebab hari hari kena terjah dulu. kehkehkeh..

Rabu, 10 Disember 2014

Kisah Anak : Zahra Belajar Meniarap

9:00 PG 17 Comments
Assalamualaikum.. hai semuaaa..

Ehhh, dalam blog ni sekarang cite pasal Zahra je kan. Maaflah ye kalau ada orang jemu nak baca. Mesti cakap ‘ehhhhhh asik cite pasal anak jeeeeee.. dah takde cerita lain ke?’.. ehhhhh, sukati kita la kan nak cite pasal zahra je.. haha!.

Ni bukan obsess ke apa kat anak sendiri.. tidaklah ye.. Cuma saya berkongsi tentang perkembangannya je yang saya ternampak. Supaya 1 hari nanti moment indah ni sentiasa dalam ingatan gitu.. kehkehkeh..



Selasa, 9 Disember 2014

Mengadu Nasib. Kihkihkih

11:32 PTG 8 Comments
Assalamualaikum.. hai semuaaaa..

Sebelum korang mara, baik kita bagitahu siap-siap ye. Sejak balik ke gemas ni saya memang dah kurang blogwalking. Tersangatlah kurang. Bukan taknak blogwalking tau. Tapi payah la duk dalam kem ni. Line ntah hape-hape. Kejap ada, kejaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap takde. Paham paham la je bila ‘kejap’ tu panjang bebeno.. hehehe

Yang bermasalah ni line kat phone la. Leceh la bila ada anak ni nak hadap laptop je 24jam. Memang taklah ye. Ingat takde keje dah nak hadap laptop je. Kalau bisneswomen takpelah juga. Ngadap laptop beribu ribu masyuk.. kihkihkih..


Isnin, 8 Disember 2014

Anugerah Terindah

9:00 PG 11 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Menjadi seorang ibu ni betul betul 1 anugerah terindah. Allah, nikmatnya Allah saja yang tahu macam mana perasaan tu. Seronok sesangat. Segala yang kita buat tentunya untuk anak. Baru saya tahu macam mana perasaan seorang emak bila anak berjauhan. Bila anak tak sihat. Bila anak terjadi sesuatu.

Macam sekarang ni saya masih dalam proses nak membiasakan diri dengan keadaan ni. Yela bukan mudahkan nak buat semua tu. Kadang Zahra menangis time saya tengah masak even dah lena tido, saya sanggup tutup api dapur, layan dia dulu. Memang la orang kata ‘jangan dilayan sangat anak tu, kang manja pula’.. tu memang betul. Tapi saya tak sanggup nak dengar dia nangis.

saat yang menenangkan jiwa bila lihat zahra lena

Sabtu, 6 Disember 2014

Kekuatan & Nyawaku..

3:53 PTG 8 Comments
Assalamualaikum.. hai semua.. selamat petang buat semua kawan mama :)


Rasa tak puas peluk cium anak sendiri. geram je selalu.. even budak comel ni selalu minta dimanja tak kena masa, tetap juga dilayan..

sekarang ni dah bijak pandai dah dia. pandai gelak gelak bila diagah. kadang tu ngekek juga la sesikit. kaki makin laju mengayuh. dah pandai nyusu sambil main main. dok tarik lepas pastu sengih-sengih. sabar je la..

ada masa nangis bukan kemain kuat. macam dirotan. confirm jiran sebelah dengar jelas dia nangis. ater nak buat macam mana. zahra ni jenis volume tahap atas terus..

zahra.. zahra.. awaklah cintahati mama.. kekuatan mama walaupun kadang-kadang buat mama give up dengan peel awak.. 

Jumaat, 5 Disember 2014

Mencabar Sungguh!

10:05 PTG 9 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Saya balik ke gemas ni dah seminggu. So selama seminggu ni kena dah uruskan itu ini sendiri. Tanpa bantuan dari mak dah. Kalau kat ipoh takpe lagi. Boleh juga minta tolong kalau dah emergency. Duk kat gemas, tidak la ye. Hadap la sendirian.

Paling mencabar tang nak memasak. Baru tahu macam mana susah nak handle keadaan bila time tu patut masak, time tu anak nak bermanja. Huaaaaaaaa.. rasa betul betul mencabar. Nak nak pula suami kerja. So kena juga la jadi superwomen kalau keadaan dah darurat.

Macam harini, adik cakap nak singgah makan sebelum solat jumaat. Kebetulan dia ada operasi kat sini. Tak kan nak cakap tak boleh datang pula kan? Dia bagitahu hari ahad lepas. So on je la. Kata la boleh. Pastu start hari isnin Zahra meragam!.. Susah sesangat nak tido siang!.. Masa kat ipoh kerjanya tido je. Sekali sesi tidonya sampai 4jam. Memang boleh la nak buat itu ini.