Showing posts with label Cakoi. Show all posts
Showing posts with label Cakoi. Show all posts

Thursday, 6 December 2018

PUAS Bila Apa Yang Diinginkan Boleh Dapat!

8:12 am 27 Comments
Hai readers, morning..
Harini kita rajin nak menaip banyak kat blog ni. Seronok membebel kat blog. Hanya mereka yang bergelar blogger je yang tahu.
Kadang tu hal biasa-biasa je pun. Tapi syok nak share. 
Kadang tu rasa macam perlu jugak kecohkan kat blog sendiri. Haaa, gituuu..

Sebenarnya kisah kita balik bercuti kat ipoh tu tak habis lagi wak.. Kita nak share gak la walaupun ceritanya tak penting mana. Sebab tu je cara nak bebel bebel bagitahu kengkawan, syoknya balik kampung. Haha..
Maklumlah, balik kampung setahun sekali. So agak kejakunan la sikit kan.

Orang kata, bila balik berkumpul anak beranak ni mak ayah memang la paling happy kan? Macam macam la dorang nak tamu anak makan gitu. Kadang tu pikir balik, anak yang balik la belanja mak ayah makan. Ni kadang terbalik. Mak ayah belanja anak anak makan. Haha..

Macam haritu masa balik Ipoh bulan 11. Kebetulan adik yang tentera tu balik jugak. Dapat cuti habis Operasi 3bulan. Takdir Allah, dapat kitaorang berkumpul lengkap 4beradik dengan ipar duai. Bila dah ramai ramai mak akan tanya la.. "korang nak makan apa"?

And me "akak nak makan Laksa mak buat"


Actually, kita tak pernah masak laksa sendiri. 
Why?

Sebab ddy dorang tak suka laksa. Anak anak pun kalau makan mesti makan mee laksa dengan telur rebus je. So mak dia takde geng makan.

Bila dah balik ipoh tu, geng makan laksa ramai oiii.. Adik, adik ipar, mak, and me opkos dah buat rasa berselera bila makan beramai ramai kan? 
Tu yang syok tu. Kadang tu dah makan banyak dah. Satgi kang geng makan lagi lepas 2jam macam tu, kita pun ikut menambah lagi. Hehehe..

Cakoi!



Hat ni favouriteeeeeee sangat okeh! Nak-nak dengan kuah kaya dia tu.. Marvelousss sangat. 
Satu petang tu macam hujan. Hujan renyai. Tapi macam lebat jugak la. Tiba-tiba abah start motor keluar. Cuak dan risau. Sebab menonong je keluar tak bagitahu nak kemana.

Tak lama tu abah balik dengan bag plastik.


Abah cakap kat cucunya..
"ni makan cakoi ni zhareef"..


Ni bukan cucu yang happy sebab dapat macam cakoi favouriteeeee.. Tapi anak dia yang ke'happy'an okay. Kat mersing tak tahu ada orang jual ke tak. Nanti nak cari la. 

Minum petang ramai-ramai sambil menikmati cakoi.. Tahu tak nikmat tu macam mana.. Duduk semeja beramai-ramai. Itulah moment yang sangat bermakna.

Tapi sayangnyaaaa.. Takde gambar kenangan la pulak. Next time bila balik. Boleh la bergambar kenangan kan.. In shaa Allah. 

Kek Masam Manis.


Mak buat pertama kali ikut resepi baru dari buku yang adik beli. Simple resepinya. Tapi kita lupa pulak nak ambik resepinya tuk try buat sendiri. 

Mak buat untuk bekalkan pada adik ipar. Kiranya buahtangan untuk besannya. Sebab adik ipar nak balik ke rumah maknya. Buat 2 bekas. 1 bekas untuk makan sendiri. 
Zara suka pulak. Then makan ramai-ramai jadi tak cukup pulak. 


Esoknya demi cucu, mak repeat buat lagi. Cuma buat berwarna warni sikit. Nikmatnya bila balik rumah mak. Makanan yang simple-simple ni bila dimakan beramai-ramai terasa begitu nikmatkan?

Itulah yang dikatakan nikmat kekeluargaan. 💕

Sponsor

Comments