PDPR Bersambung Lagi?

Monday, 7 June 2021

 PDPR Bersambung Lagi?


Assalamualaikum, hai readers..

Masih ada ke readers kat blog cik mimi ni ye.

Serius dah lama sangat tak berupdate blog ni. Bukan saja saja tak nak update. Tapi tak tahu nak storykan apa dekat sini.

Erm.. sekarang ni memang la tengah cuti sekolah kan..

Tak lama lagi ikutkan start sekolah balik. Tapi terpaksa sambung pembelajaran dirumah disebabkan pandemik covid yang belum ada kesudahannya..


Sejujurnya, cik mimi kadang give up dengan PDPR ni. Bukan apa. Susah nak tackle hati anak anak suruh belajar. Dorang nak belajar dekat sekolah dengan cikgu je. Katanya sekolah je la belajar. Bukan dekat rumah. 


Pening nak handle situasi ni. Memang anak orang lain okay. So kena faham "anak orang" tapi bukan anak kita. Kalau anak kita semua sama senang. 1001 ragam perangai manusia ada dekat dunia ni.


Bila dengar PDPR bersambung lagi, cik mimi tengah cuba nak cari kekuatannya. Mak semangat, anak pulak. Bangun pagi dah pukul 10. Belum lagi dengan peel sekian sekian.


Doa doa, moga Allah angkat segala penyakit covid ni dari mukabumi. Cik mimi nak anak anak bersekolah macam biasa balik.


Dan dalam masa sama, cik mimi akan cuba tuk harungi PDPR ni sekali lagi.. 

12 comments

  1. kita datang singgah sini, PDPR bersambung bertabahlah parent semua... anak ke sekolah pon kite risau jangkitan tak pelah belajar dirumah bagi memutuskan rantaian covid 19

    ReplyDelete
  2. betul sangat, PDPR ni kalau anak yang banyakperangai susah la diaornag nak fokus. Semoga ibu bapa kuat. Harap cepatla berlalu covid ni biar budak2 masuk sekolah

    ReplyDelete
  3. hurm jadi cikgu la kite yek.. bukan senang nak jd cikgu kat umah ni.. anak x brp nk fokus..

    ReplyDelete
  4. Kena redha sekarang ni...layankan je. Akak pun pening ni tapi kita move on je

    ReplyDelete
  5. harap2 kids slowly adapt the new norma...Semoga parents dh slowly back to normal color...Hahaha...

    ReplyDelete
  6. Betul.. Boleh jadi barankita kalau ngajar anak time tak kena mood and situation

    ReplyDelete
  7. gitulah kan.. mmg mencabar tugas mak2 skrg nie..

    ReplyDelete
  8. Huhu bertabah aje lah, Mujur tak de uosr skrg kan

    ReplyDelete
  9. eca pun stress pdpr smbg lagi. sebab beban kerja dia 24jam compare to facetoface class.
    kdg jam 9malam reply msg budak tanya soalan. tu yg kdg rasa xdak masa tuk diri sendiri. tapi eca ambik dr sudut yg positif, pdpr ne eca lebih lama brada di ruma dgn parents. fkr tu jeeee.

    btw, maybe mimi ble buat satu ruang bljr tuk anak. bg dia rasa mcm berada di sekolah. buat simple tapi selesa. cdgn eca, beli set meja belajar dan whiteboard.

    ReplyDelete
  10. Terpaksa la mengadap benda ni... Kalau bukak rmi mak bpk risau pulak keselamatan anak2..

    ReplyDelete
  11. Semoha urusan cik mimi dimudahkan Nya inshaAllah­čśŹ

    ReplyDelete
  12. Anak perempuan senang sikit dengar cakap, bila suruh buat kerja BDR, dia buat. Cuma yang lelaki tu susah sikit, buat sikit-sikit je.. Adoyai.

    ReplyDelete