Wednesday, 8 May 2019

Juadah Berbuka Puasa Pertama - Ke 3


Hai readers.. Holla..
Assalamualaikum.. Sambil memikirkan menu apa nak buat Harini Kita Tepek Menu Berbuka sebelum ni la ye. Dok simpan dalam draf. Harini kita keluarkan la ye. Kes peram entri sebab malas nak edit gambar. Selalunya gitu la kan. Menaip laju. Bab gambar slow sikit. Nak buat macam mana. 

Nak simpan entri puasa ni sebab nak tengok sepanjang bulan puasa ni makan apa. 😄😄
Maklumlah, bulan puasa ni kan akan keluar menu yang pelbagai. So kena simpan kat blog ngan ig. Kat ig tu sebab syok tengok gambar masakan sendiri yang ada. 😆😆

Puasa Pertama (06.05.2019)





Menu yang simple sahaja. Masa ni keluar beli barang dapo. Walhal keluar awal dah, dalam pukul 2. Balik sampai lewat. Sudahnya goreng popia yang ada. Mujur ada stok dalam peti. Lepas tu ddy nya kata nak makan mee goreng. So, mee goreangnya ready pun lepas berbuka. Elok buka, mee siap di goreng. Memang makan panas panas la.. 

Puasa Kedua (07.05.2019)
Kuih Muih. Mee Rebus. Sup Ekor.

Actually, kuih muih tu macam wajib ada bila berbuka. Kita jenis tak reti nak makan nasi terus. Kalau perut mengejut terus keras je rasa. Macam masuk angin. So kuih muih ddy dorang pergi beli.



Mee Rebus. Actually, pes dia tu kita beli je. Kat RnR ayer keroh tak silap. Masa on the way nak balik ipoh. Kebetulan balance mee ada lagi, kita pun masak je la. Tapi kita sorang aje yang makan mee nya. 😒 Ddy nya idok kisah pun.



Sup Ekor. Semalamnya tu kan pergi beli stok barang dapur. So ddy nya beli ekor lembu. Apa lagi, dia suruh kita buat sup, kita buatkan aje la. Bukan susah pun kan nak buat sup. Settle kerja kalau bagi menu pada kita.

Puasa Ketiga (08.05 2019)
Kuih Muih. Keteow Goreng. 




Kuih muih seperti biasa la kan. Ddy nya yang pergi beli. Kita malas nak follow. Pastu ddy nya kata nak makan keteow goreng. So kita suruh je la dia cari bahan sekali, alang alang dia keluar nak beli kuih tu.
Kita kat umah siap apa perlu je bahan bahan masak. 

So, untuk 3hari berbuka makannya simple simple aje la. Janji ada makanan.. Usah ditanya lauk masak lauk apa ye. Haha. Time tu sahur baru masak lauk. Lauk simple je pun. Macam goreng sayur ke, goreng ikan bilis ke..

1 comment:

  1. Sedap sedap menu berbuka Mimi. Akak tengok pun selera tau hahaha. Bulan puasa ni semua nampak sedap kan. Tak pernah tak sedap .Semalam akak berbuka makan nasi kukus, kebab dan putu mayam

    ReplyDelete

Sponsor

Comments