Thursday, 28 August 2014

Keperluan Baby Baru

Assalamualaikum.. Selamat Pagi semua..

Pagi ni saya just nak share antara barang keperluan baby yang baru lahir. Senang kata baby first macam saya ni la.. senang bila buat list kan.. Nanti akan datang senang nak rujuk. Ni pun list yang orang bagi pada saya, yang saya rujuk dari mana-mana blog (minta halal ye) dan juga PaMa.




If ada yang saya tertinggal ke, inform la ye kut-kut benda tu penting tapi saya tak perasan. Maklumlah, first baby kan. Macam baju memang saya tak beli banyak pun. Setakat ni ada 7pasang je. Tunggu nak scan kat ipoh minggu ni hope dapat la nampak jantina baby. Adakah sama dengan yang HTD bagitahu ke tidak.

Pastu kalau dah sure, baru tambah. Bukan tak nak beli yang unisex. Kang keluar perempuan, banyak pula pakai baju tshirt je.. hehehe.. nampak tak cun pula kan.. :P
Kang asik beli kaler biru, hijau, putih, tup tup girl, takde pula baju pink-pink kan.. haha.. (pada hakikat mama awak kureng ngan kaler pink2 nak oii)



Macam mandian, bedak tu saya ambik pek travel je. Sebab kecik comel je kan. Senang nak bawa sana sini. Lagipun kita tak tahu baby nanti alah ke tak dengan benda tu. So nak selamat, saya ambik pek travel dulu. Kalau habis kita beli hat lain pula kan.. J


Ok la.. setakat ni je la dulu ye.. nanti saya share yang lain pula ye.. ^_*

Maaf kalau ada terkurang ye. list yang korang boleh rujuk dari segi perkara la.. macam bilangan tu sebab saya nak tahu berapa kuantiti yang saya ada.. tu je.. ^_*
Yang mana kosong tu, maknanya memang saya tak beli lagi la..

46 comments:

  1. menarik ni mimi. Ika pon nak save list ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje ika.. :)
      memang perlu list macam ni..

      Delete
  2. Elok Sgt ni Mimie blh d jdikn rujuk .kot2 lya plak lps ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. insyaAllah, pasni lya pun akan perlukan benda ni juga nti.. =)

      Delete
  3. Bagus ada ceklist macam ni. Dah boleh cari mana yang rasa perlu bila ada masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. betul tu.. senang nak tahu benda tu dah ada ke belum.. :)

      Delete
  4. Nk copy jgk list ni.. sy pn tgh google2 ape yg kna ade. Takut jgk x ckup sbb 1st babykan. Byk xtau.. mimi bpe bln dh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je.. :) ambil la sebagai rujukan.. sekarang dah 9bulan (37week) tunggu hari je ni.. ^_*

      Delete
  5. bagus ada list.. cuma tisu basah tu ikut individu.. lepas ada 2-3 orang anak saya prefer sembur air dan tisu kering untuk cuci punggung anak berbanding tisu basah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sis.. betul. macam saya sebab takde pengalaman lagi. jadi bila tnya orng, dorang suggest sediakan tisu basah tu. so saya sediakan je.. :)

      Delete
  6. baby jangan pakaikan bedak dulu mimie, pakaikan lotion sahaja...ash dulu tak pakai bedak pun, pakai lotion jer... tapi list tu ok... dah tip top... baju pun tak perlu banyak seriously...sebabnya pakai sekejap jer... hu hu hu... bercakap dari pengalaman, tapi biasalah bila dah jadi mummy2 ni memang geram bila nampak baju, nak beli ajer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm, ye kak.. tu sebab saya tak beli bedak yang botol besar. sebab baby tak elok sangatkan pakai bedak ni. tu la, baju tu akan ditambah dari semasa ke semasa.. sebab baby masa lahir pun kita tak tahu bdan dia besar mana.. hehe

      Delete
  7. Assalamualaikum mimie, laaa baru nak pesan takpayah beli set mandian tu. sebab baby masa awal lahir tu bau dia tersangat wangi tau. mandi pun tak perlu bersabun. kalau org datang ziarah, macam2 dia belikan. boleh dapat free je tu. hmmm part baju new born, jgn beli banyak. beli 5 set pun cukup sebab baby cepat membesar tau. kalau keluar nanti dah 3kg lebih, lagi lah cepat membesar. Macam Adam ni, masa 2 bulan dah pakai saiz 3-6 bulan punya. hahhaa nasib baik baju new born dia semua besar2.. beli kat fiffy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. set mandian tu buat stok je sheila.. hehe.. xpe, beli awal kalau tak guna pun blh simpan kan. lgpun beli pek travel je.. :) erm, tak berharap sngt dgn apa yang orng akan bg. sebab tu standby je hak sendiri.. :)
      tu la.. lepas ni nak cari bju yng saiz besar sikit. yang newborn mmng tak bnyk pun.. :)

      Delete
  8. bagus ada senarai ni, takdelah yang tertinggal nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. senarai ni sebagai rujukan je.. :)

      Delete
  9. Replies
    1. alhamdulillah.. cuma buat yang terbaik je fae.. :)

      Delete
  10. Persiapan awal dah bagus tu kak. Hehe..mesti hepi sgt kan nak dapat baby. Alolo..bestnye. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. persiapan ni buat yang basic je ana.. hehe. rasa macam bnyk lagi x complete.. tak sabar nak jumpa baby.. :)

      Delete
  11. rajin betul mimie ni..siap ada list bagai..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kalau xde list camni takut merapu yang saya shopping kak..hehe

      Delete
  12. ape2hal bookmark dulu.. kendian tinggal print jek.. minta share ye mimie..
    em banyak nye list.. mau pening ni pk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh alise.. :)
      hehe.. memang pening. sebab first time. nti dah masuk no.2 xde la list camni dah..hehe

      Delete
  13. heheheh... same lah skrg ni tgh bt cecklist brg keperluan bby.. kalau x da smpai kedai xtau nak beli ape??

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun.. walaupun barang baby nmpk bnyak depan mata, tapi mesti blurr bila nak beli kan..

      Delete
  14. untuk bunjut tuam baby dan batu tunku mak nya dah ada ke mimi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hat tu belum ada lagi kak.. tak cari lagi..

      Delete
  15. anak first sure xcited kan nak beli macam2. cam mamamyja, huhu preparation ala kadar jer. sebab masih elok lagi barang abg dan kakak dia. just gantikan benda2 yang memang xleh nak simpan lelama. macam baju sure kena beli, tiap kali lahir mesti la nak pakai baju baru kan. hihik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. excited sebab geram bila tgk baju2 comel kak..hehe.. kalau dah no.2 nti, xde la sebanyak ni kan.. kasi repeat guna je.. ^_^

      Delete
  16. preparation ni lebih kurang time akak preggy anak 1st hari tu...sangat basic..baju pon tak banyak..lepas baby keluar baru beli beria..cuma anak second, memang dah prepare semuanya siap2..dah ada experience kan..hehe..cuma pada akak rasanya botol susu tu perlu..untuk ajar baby guna botol..sebab kena train awal..pam susu pon kena standby siap2..kalau insists nak breastfeed baby .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. ank first ni cari mana yang tahu je dulu.. nti yng second kalau ada yang kurang, baru tmbah. botol susu tu tak berani nak beli awal2.. sebab sy x keje.. then hsbnd nak sy bf bby sepenuhnya.. :)

      Delete
  17. Wah siap list ni. Good preparation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. list memang diperlukan. moga2 ada yang tercicir senang nak perasan..

      Delete
  18. mimie..azie copy list ini ehh nak check balik tkut ada yang tertinggal
    tq mimie sbb share ini..

    ReplyDelete
  19. msti buat persedian terperinci kan kak, smoga dipermudahkan nnt
    Singgah dari Blog www.opzzpinky.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..
      haah, first bby kan.. bnyk keperluan baru.. :)

      Delete
  20. Bole la ayu pun buat rujukan. Tgh buat checklist gak ni..

    ReplyDelete
  21. wahhh dik......akak br berkesempatan ni tgk awk punya blog tahniah dik utk baby br.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih kak.. :)
      sy pun dah lama x jenguk blog akk..

      Delete
  22. terima kasih mohon print check list ni.

    ReplyDelete

Sponsor

Comments