Monday, 30 June 2014

Shopping Barang Baby [Part 2]

Assalamualaikum..

Salam isnin.. salam 2 ramadhan buat semua..

Cerita hari jumaat lepas. En.suami ambik cuti. Kebetulan ada hal penting pun nak diselesaikan di Melaka. Jadi dah settle hal tu, makanya jom kita shopping barang baby.. J

Setakat ni beli ikut dalam list. Tapi banyak lagi yang tak cari lagi. Beli mana yang penting-penting dulu. Macam blur juga nak cari barang baby ni. hehe.. maklumlah, first time kan. Pening juga nak beli baju baby ni.

En.suami kata ambik je yang newborn. So beli saiz newborn. Tapi ada juga ambik yang saiz besar sikit. Sebab tak tahu baby nanti lahir besar mana. Tapi yang saiz newborn tu taklah ambik banyak pun.

Sebab tahu baby nanti cepat membesarkan. Setakat ni baju yang ada pun tak sampai 10 pasang lagi. Sebab tak nak beli banyak sebab tak tahu baby muat ke tak kalau beli saiz newborn tu. Rasa macam kecik pun ada kan. Atau mummy-mummy yang dah ada pengalaman tu, boleh tolong saya tak? Suggestkan saiz baju yang perlu dibeli untuk permulaan ni?..

Pastu yang kedua sebab tak tahu baby lelaki ke ppuan. Jadinya beli la sikit dulu. Nanti dah tahu gender, kalau ada rezeki masa scan kat HTD nanti boleh la tambah koleksi baju baby lagi kan..

Shopping sikit-sikit dulu. Kena la shopping berhemah. Kalau ikut rasa hati memang la nak borong je kan sebab geram tengok barang baby ni comel-comel. Hehe..


start pregnant sampai la sekarang ni, beli apa pun mesti warna biru, hijau.. kalau pink-pink ke, merah ke, kurang. tak tahu la napa. hehe.. sampai kan peralatan umah pun sama. shopping barang pun sama. tak terfikir nak pilih kaler pink-pink pun. hehe.. cuma towel baby tu je ambik kaler pink merah. sebab nak ada seri kunonnya.. hehe..





19 comments:

  1. Assalamualaikum mimie, sheila beli newborn cuma 5 pasang je sebab kawan2 dtg jenguk baby, banyak bagi baju newborn.. so dah jimat byk ongkos kat situ!!!! shopping barang keperluan je :)

    ReplyDelete
  2. Klau cik mah beli newborn xbnyk sngt pun..dlm 5-6 helai je..yg lain 3-6 month...cik mah suka jumpsuit untuk mlm..sbb xpyh pkaikan selimut...bhykan juga selimutkan bby..sbb bby gerak2..then siang..le pkai bj lubang2 tu...sbb pkai bedung skali kan...n penting juga sapu tgn bby...mmg penting..sbb azwa sngt perlukan ni..bila dah start bby kuarkan air liur...oh ye..yg bby wipe tu..beli yg dlm balang tu lah..yg le refill untuk pkai kat rumah..jimat..klau mcm yg mimie beli tu sesuai untuk travel..Sarung tgn n stoking lebih pun xpe...harap2 dapat membantu...

    ReplyDelete
  3. hehe wahhh shopping baju baby...nak tlg suggest pun xda pengalaman lagi..hehuu geram tgk baju baby comel2!! :D

    ReplyDelete
  4. syoknya shopping brg baby. didiey pun suka sgt3 tengok brg2 baby. comel2 semuanya.
    mimie beli baju yg size besar sikit mimie. baby ni cepat membesar. mcm anak buah didiey, mula2 lahir memanglah gedabak baju kat badan dia. dia pulak kecik je. tapi lepas 2 3 minggu kita tgk dia pakai baju yg sama, "eh? hari tu mcm besar sgt baju ni dgn dia. ni dah nampak ok sikit" hihi

    ReplyDelete
  5. barang2 baby memang comel2 kan kalau lya pun memang nak rembat je semua he

    ReplyDelete
  6. alalalala bestnya dah shopping barang baby.. mst rambang mata kannn

    ReplyDelete
  7. yang awal2 ni selalunya beli brg keperluan jer..tayah beli banyak2 lagi bajunya tu..nanti cepat besar..hihi..

    ReplyDelete
  8. jangan bli nayak sgt bju newborn tu
    beli besar sikit pon ok.bby kps mnyusu badn cepat naik beratnya. in shaa Allah

    ReplyDelete
  9. Kita masa pegnant hari tu..beli barang baby set baju n seluar 6 pasang jer..stokin kena lebih skit lah..stokin beli yang besar skit xpe..baby dah masuk sebulan dah kena beli pakaian baru..stokin pun mcm tu gak..nie dah masuk 3 bulan dah kena cri baju lain lak...bby cpt sgt mmbesar..kalau nak beli beli yang 3-6 bln..lama skit pakai...hihi..anak kita dah pakai baju 9-12 m punya..

    ReplyDelete
  10. Seronoknya dapat shopping. Nak join. Hahah.

    ReplyDelete
  11. betul tu kak mimi, baby cepat besar..
    bijak berbelanja..:)

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. xtahu gender apa la kak.. Duk scan dia xnak tunjuk. Kaki dok kepit kuat.. Hehe..
      Dok beli pkaian ni minat ngn kaler cmni pula..

      Delete
  13. Fiqa baju newborn beli hampir 15 pasang huhu then fiqa ada gak beli 6-9 months so dpt pakai lama sikit tu hehe.

    ReplyDelete
  14. Maybe bby boy kot... Sbb sy kedua2 girl ni mmg cenderung baju pink n purple je... Hehe...

    ReplyDelete
  15. baju neeborn xbeli byk xpe sbb msti de ug bg hadiah bju nti..hehehe

    ReplyDelete
  16. Baju saiz newborn jgn beli banyak sangat mimie..sbb sekejap jer boleh pakai nanti.. baby cepat besar.. kalau boleh beli saiz 0-3 or O-6.. boleh pakai lama sikit.. =D

    ReplyDelete
  17. bestnyaaaaaaaaa shopping barang bby..
    >,<
    eiqa belikan baju bby kwn eiqa pun da rse seronok ape ntah lg akak yg mengandung..

    ReplyDelete

Sponsor

Comments