5 Best Muslim Halal Cafes You Can Check in Kuala Lumpur.


Assalamualaikum, hai readers..
Alhamdulillah, pejam celik pejam celik kita dah pun tempuh 5 Ramadan kan. 
Ramadan kali ni dalam suasana PKP.
So macam mana pada korang semua? 

Pada cik mimi, semua tu takde masalah. Everything dalam keadaan yang terkawal. At least kita pun boleh berehat dengan tenang dengan family di rumah kan.. Hakikatnya, hati ni meronta jugak nak tengok dunia luar.

Okay, bercerita pasal puasa, tentu korang semua terpikir-pikir. Dekat mana nak cari tempat makanan yang best-best sebab PKP ni kita semua tak boleh nak keluar sana sini sembarangan kan? 
Tapi tentunya juga kita teringin nak nikmati juadah yang enak-enak ketika berbuka.

Jom kita check list tempat makan yang best di kuala lumpur ni. Yang penting korang tak perlu risau, kerana ianya restoran Muslim Halal yang gerenti memberi jaminan kepuasan dalam masakan yang disajikan. 

1. Rimba & Rusa Kuala Lumpur



Rimba & Rusa Kuala Lumpur merupakan sebuah kafe mesra halal di Petaling Jaya, yang menampilkan ruang makan yang luas dan terang dengan perabot pastel, tanaman hijau pot dan kawasan permainan di tingkat atas untuk keluarga dengan anak-anak. 


Menyajikan makanan yang enak serta terkenal dengan sajian pencuci mulut yang sedap seperti tart, brownies, kek dan puding. 

Haaa, terbayang bayang tak pencuci mulut yang sedap itu? 😋😋

2. Peter & Mawar Café



Peter & Mawar Café adalah tempat makan bertema bunga di Petaling Jaya. Ianya menyajikan hidangan Asia dan barat, serta kek dan pastri yang pastinya terkenal kerana ianya diperoleh dari kedai yang roti tempatan di seluruh Kuala Lumpur. 

Mengikut apa yang dikata, Nasi Lemak ketam adalah hidangan yang best di cafe mereka. Jom dapatkannya.


Fuhh, sedap juga sesekali berbuka dengan Nasi Lemak kan?

3. Vibes Café & Bistro KL



Dengar sahaja nama Cafe & Bistro pastinya kita membayangkan sajian yang enak bukan? 
Disini, mereka menyajikan pelbagai jenis masakan. 
Sama ada masakan tempatan, masakan barat mahupun gabungan. 

Dan dengar kata, antara menu mereka yang mendapat sambutan dan Sangat disarankan adalah pizza, yang dibuat dengan kerak nipis tortilla dan dilipat dengan sos berasaskan tomato buatan sendiri, paprika, keju mozzarella dan cendawan pilihan anda, ayam Hawaii, daging lembu pepperoni atau ham ayam. 


Jom dapatkan menu special pilihan mereka.. Terbayang-bayang keenakkan pizza mereka. 😋😋

4. Jibby & Co Cafe



Di Jibby & Co Cafe menyediakan pelbagai jenis hidangan. Dibuka setiap hari dari jam 8:30 hingga 16:30, Jibby & Co menawarkan hidangan brunch yang menggoda seperti telur panggang dengan sosej ayam buatan Sendiri serta roti bakar Perancis dihiasi dengan roti manis krim manis, beri segar, pistachio hancur dan pulut maple.


Pada hujung minggu pula, we recommend the Chic Breakie, which consists of poached eggs, hash browns, smoked salmon, salmon roe, corn, zucchini and hollandaise sauce. A dish with a delicious combination of flavours, the eggs are cooked to perfection, the hash browns are crispy and not oily, while the salmon roe and corn add a boost of taste and texture to the ensemble.

5. Soul Sacrifice Café KL



Bagi peminat Pasta, anda dicadangkan untuk ke sini. Mereka mempunyai menu yang unik, untuk dicuba. 
Pasta kari labu dengan dada ayam panggang, adalah salah satu menu mereka, yang boleh dicuba. Jarang sekali kita mendengar menu pasta sebegini bukan? Jom dapatkan semuanya..


Tapi bagaimana??

Bagi korang yang teringin sangat nak makan makanan chinese muslim dikala musim PKP ni, korang tak perlu risau. Sebab apa? 

Sebab FoodPanda kan ada. Korang pilih sahaja menu mana yang korang nak, then tunggu sahaja FoodPanda hantarkan. Untuk anda. Jangan lupa, Foodpanda kan ada. 🤗🤗
Zaman sekarang dah mudah. Sebab adanya Online Food Delivery. 
Gunakan ia sebaiknya oraite. 


6 ulasan

  1. Okay teringin nak singgah Jibby and Co tu!
    Nampak best pula hehe.

    ReplyDelete
  2. Nasib ada foodpanda, kalau tak mmg kempunan la nak makan makanan selain nasi.. sekali sekala nk makan ala2 cafe dan restoran..

    ReplyDelete
  3. Peter & Mawar dah takde dah... Hehehe... Tp yg lain tu mmg famous around Klang Valley. Rimba & Rusa mmg 👍👍

    ReplyDelete
  4. Nama ala2 omputih je tp rupanya cafes halal ya.. Nanti boleh try la kalau jumpa cafe2 ni

    ReplyDelete
  5. Time PKP ni macam macam nak makan kan. Teringin nak makan order thru foodpanda sajalah

    ReplyDelete
  6. Wah the nasi lemak ketam at Peter & Mawar Café tu sangat menggoda, nak try.

    ReplyDelete