Isnin, 31 Ogos 2015

Jemput Cuci Mata Dan Bershopping Online :)

9:30 PG 9 Comments
Assalammualaikum.. Hai semua readers..

Actually just nak inform ehh ke promote eh.. Alaa, xkisah la mana mana la kan, cuma nak bagitahu kat kawan kawan, saya ada join jadi dropship tuk pakaian.. If kawan kawan berminat nak order, boleh la PM kita di FB ye.. Kalau kawan kawan bukan friend kita, add la kita ye.. Search ''Syamimi Saad''.. ;)








Ni antaranya la.. Ada lagi tau.. Nanti terjah la fb kita ye.. In shaa Allah.. Harga mampu milik plus diskaun saya bagi ye.. ;)

Salam Kemerdekaan!

12:26 PG 4 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers.

Pagi ni bersiaran awal pagi.. Syukur Alhamdulillah.. Kita semua dapat sambut kemerdekaan dalam suasana yang aman.

Salam kemerdekaan buat semua warga malaysia.. :)


Tidak lupa juga, buat mereka yang lahir pada hari penuh bersejarah ini, jadilah insan yang berguna buat negara tercinta.

Ahad, 30 Ogos 2015

Pelupa! :-(

7:44 PTG 8 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Tak dinafikan.. Sejak beranak ni ada je yang buatkan kita lupa. Bukan saja saja lupa.. Tapi tak disengajakan.. :-(
Kadang dah ingat nak buat benda tu, kadang dah ingat nak ambik benda tu, tiba tiba boleh pula lupa..

Kadang jenuh ingat.. Apa yang nak dibuat, nak diambik, tup tup lupa.. Macam harini balik umh mil. Ntah macam mana bag bekas mandi tak bawak. Padahal ambik dah letak dalam bag. Pastu kuarkan sebab nak letak dalam bag solat, bolehnya x ambik. Actually bag barang mandi tu tuk travel. Memang dah asing dah..

Allah.. Sungguh, dah yakin sangat benda tu dibawak.. Macam mana boleh lupa.. :-(
Kalau orang kata makan kismis banyak banyak.. Makan kurma banyak banyak.. Dah buat dah.. Kadang bila dah ada anak ni banyak benda nak handle kan. Terlupa barang anak, elok tak tertinggal barang kita.. Elok dok ingat barang kita, barang anak mesti ada yang tertinggal.. :(

Sometimes orang laki mesti tak pahamkan bila kita tertinggal sesuatu barang tu sebab terlupa.. Yang dorang tahu mara je.. 'Kenapa boleh tertinggal..' 'kenapa benda kecik pun boleh lupa'.. :-(

Nyawaku sehingga akhir hayatku.. :(


#TerasaHatiBilaKenaTegur #SemuaNiTakSengajakan

Handmade Brooch

10:48 PG 10 Comments
Assalammualaikum.. Selamat Pagi..

Pagi ni belum ada mood nak taip entry. So just letak gambar brooch je la dulu ye..

Erm.. Korang suka pattern warna yang mana? Komen sikit. Heee.. Actually ada lagi pattern design lain, pattern warna lain. Tapi takde gambar yang tersedia pula. So letak yang ni je la dulu ye. Hee.




Ok la.. Kalau ada yang nak order, whatsApp je saya ye.. :)



Mood.. Dimanakah mood..

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

12:30 PG 11 Comments


Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Rabu, 26 Ogos 2015

Tutorial : Tasbih D.I.Y

3:40 PTG 10 Comments
Assalammualaikum.. Selamat Pagi..

Harini saya nak share tutorial buat tasbih d.i.y. Kebetulan gambar ni diambil sebab cousin nak tahu cara buatnya, so dah alang alang ada gambar nya, saya tempek kat blog la ye. Mana tahu kut kut nanti ada yang tanya, boleh bagi link blog je.

Buatnya cukup mudah. Cuma perlukan masa dan sedikit kesabaran je la. Actually contoh ni saya takde belajar pun. Cuma pernah beli set aksesori buat tasbih dari cikmah . So cikmah bagi 1 gift tasbih dah siap buat, saya ikut je contoh tu.

Moga tutorial bergambar ni awak semua yang cuba buat dapat paham ye. Maaf kalau ada kekurangan dari saya.

Psstt : kalau malas buat, meh order kat saya meh.. Haha.. Don't worry bab harga tau..


Ni alatan yang perlu ada. Saya guna playar biasa je, sebab playar muncung tajam takde kat umah. Janji boleh kepit. Hehe..


Masukkan 11biji manik dan letak penghadang yang bentuk bintang tu.



Masukkan lagi 11biji manik, then letak 1 lagi penghadang bintang tu ye.







Okay.. Siap.. Senang je kan..? Harap paham la ye.. :)

In shaa Allah.. Nanti ada kesempatan saya buat tutorial custom made brooch ye..

Sebelum mengundur diri.. Seandainya ada sekitar gemas yang nak tempah pun boleh ye. In shaa Allah blh cod. WhatsApp je saya ye.. 011-24181178.

Kalau saya balik ipoh, nak cod di ipoh pun boleh.. :)


Selasa, 25 Ogos 2015

"Giveaway Anak Merdeka 2015!"

8:02 PG 10 Comments
assalamualaikum.. selamat pagi..

pagi ni terajin sikit nak join giveaway.. kebetulan baby girl tido balik, sempat la ngadap laptop sekejap kan..


In Shaa Allah.. dah follow semuanya dengan sejujurnya ya admin giveaway.. :)

korang.. rugi tau tak join sama.. meh tengok hadiahnya ni.. mana tahu ada rezeki kan?

Hadiah yang ditawarkan:
  • 1 helai T-Shirt Cotton x 2 pemenang
  • 1 button badge + 1 magnet fridge x 3 pemenang
  • 1 custom sticker x 2 pemenang
  • 1 puzzle x 1 pemenang
  • 1 car stripe sticker x 2 pemenang
10 pemenang bertuah dicari!!!


Tempoh Giveaway: 21 Ogos 2015 hingga 31 Ogos 2015 (8.00pm)

MENARIK kan?

ok... nak join klik banner ye..

Isnin, 24 Ogos 2015

SKIPHOP TROLLEYBAG

10:30 PTG 2 Comments
Assalammualaikum.. Selamat Malam..

Meh cuci mata jap sebelum tido.. Kut kut la ada yang berkenan. Boleh la order ye.. Heee..

🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈 🎈 🎈

👦SKIPHOP TROLLEYBAG

👧Design: Elephant/Monkey/PENGUIN (STOK YANG ADA)

👦HARGA DS : RM55 SM/      RM60 SS
Termasuk postage ye..

👧DETAILS:-
DESIGN PENGUIN, ELEPHANT, BEE, OWL, LADYBUG, MONKEY

 👦SIZE : 41CM(H) X.        32CM(W) X 14CM(D)

Berminat boleh PM di FB saya (syamimi saad) or whatsApp 011-24181178


Jumaat, 21 Ogos 2015

Handmade Brooch di Butik Dreamhouse Tampin.

8:32 PG 11 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Tak tahu nak mulakan taip entry macam mana. Tiba tiba kelu pula rasanya. Tiba tiba nervous. Haha.. Actually segan pun ada. Macam macam feel pulak dah..

Sebenarnya macam ni.. Handmade brooch kita dah sampai kat salah satu butik di tampin. So sesiapa yang duduk berdekatan sana ke, kampung kat sana ke, cuba la terjah butik tu. In shaa Allah.. Pelbagai pilihan warna handmade brooch tu.


Tuk permulaan ni stok yang saya sempat hantar dalam 45set je. Macam macam halangan sebelum ianya sampai sana. Syukur dah selamat berada di butik tu.. Ehhh, lupa nak bagitahu nama butik tu. 'Dreamhouse'.. Korang terjah la ye. Macam macam barang ada disana. Landmark nak ke butik tu, ianya terletak di tampin square. Ada tabung haji berdekatan tu. Saya tak sempat terjah sana lagi. Heeee



Korang follow ig yang tertera kat dalam gambar tu ye.. Jangan kata hakak tak payung ye.. :p
In shaa Allah.. Harga mampu milik tau.. Dari serendah Rm3 ke Rm4 je pun.. Harga sepasang tau. Bukan satu-satu. So.. Silalah pakat pakat terjah sana.. Silalah borong handmade brooch hakak ye.. Haha..



In shaa Allah.. Kalau habis cepat, laku bak pisang chesse panas, saya nak buat mini giveaway brooch. Mungkin nak bagi pada 10 sahabat bloggers yang bertuah.. Dalam perancangan mungkin next month. Sempena zahra pun genap setahun.. In shaa Allah.. :)
Doakan bisnes kecilan saya berjaya ye.. Amen..



*kalau ada kawan kawan nak order mengikut warna, boleh la whatsApp ye.. Kalau nak order banyak tuk korang bisnes pun boleh.. Boleh saya bagi murah tuk borong.. Hihi.. :)

Sambil berniaga, sambil beramal jariah.. :)


Rabu, 19 Ogos 2015

Ikan Cencaru Sumbat Inti.

8:09 PTG 12 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Adoi.. Jenuh nak tulis tajuk. Karang salah tulis, orang dok search perkataan 'Sumbat', kuar macam macam pula dalam carian. Hahaha.. Tapi nak buat camne, memang selalu sebut masakan tu macam tu, so kena la juga tulis ikan cencaru sumbat inti.. Jangan nak sumbat ke arah lain eh.. :p

First time buat. Dulu duduk dengan mak, memang mak je la buat.. Hihi.. Bab cite pasal masak memasak entry lain ehh.. Ni nak tempek resepinya je pun.. Haha..

 * abaikan rupa yang comot. Yang penting rasa sedap*

Bahan bahannya : (anggaran pada masing masing la ye)
- bawang merah
- bawang putih
- kunyit. [Tadi guna serbuk kunyit je] haha
- halia
- serai
- sedikit air asam jawa
- garam
- cili api/cili masak [ikut tekak korang la ye nak pedas mana]
- daun kunyit
- kelapa parut

Cara membuatnya :
- ikan tu macam biasa la ye.. Korang bersihkan la apa yang patut. Pastu belah bahagian atas tuk jadikan poket doreamon tu.

- Pastu bahan bahan yang disebut tadi kat atas tu, korang tumbuk la ye.
Bawang merah > bawang putih > halia > kunyit > serai > garam > cili api/cili masak > air asam jawa.
Masukkan kelapa mengikut anggaran korang, tumbuk sedikit then gaulkan sekali bersama daun kunyit.

> Then dah secukup rasa, masukkan la dalam poket ikan tadi. Kan siap. Tadi saya masuk peti ais dulu (bukan sejukbeku ye), then dah dekat dekat nak makan baru goreng.

> SIAP ! :)

Selasa, 18 Ogos 2015

Kisah Anak : Zahra Genap 11 Bulan

9:16 PTG 12 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Harini lambat pula update. Penyakit M A L A S datang menyerang pula. Tapi perasaan menggediks nak update juga. Taknak ada moment yang tertinggal.

18.08.2015. Alhamdulillah.. Harini zahra genap 11 bulan. Alhamdulillah membesar dengan sihat walaupun dah tak bambam macam dulu. Yela.. Dah melasak kan. Yang penting dia aktif pun dah syukur dah..



Nak coret sikit tentang perkembangan zahra terkini. Budak kecik ni panjang akalnya sekarang. Ada je yang dia nak explore kan. Normal la kan. Budak baru nak pandai kan. Start dari sabtu (15.08.15) lepas, ntah macam mana tergerak hati nak ajar zara makan sendiri. Bukan apa, setiap kali kami makan, mesti nak cekup nasi dalam pinggan mamanya ni. Hari sabtu try la bagi nasi kat dia. Pandai pula dia suap. Sweet je tengok tangan comel dia pegang nasi. Hihi..



Pastu dah pandai buat geram balik bila orang mara. Haha.. Tapi mara mara main main je la.. Yang ni kelakar sangat. Tapi bila nak rakam gelagat dia, mesti dia tak nak buat. Bertuah betul. Adoii.. Takde moment tu..

Pastu sekarang dah pandai. Nak tido taknak berzikir T____T .. Nak suh mamanya nyanyikan ABC. Alahai anak.. Pandai dia.. Nak belajar sebelum tido eh.. Nanti mama belikan buku cerita ye zara.. Boleh baca.. Waaahh.. Dah macam dalam drama sangat ni. Haha..



Part paling mencabar, Makin menjadi jadi sikap tak boleh berenggang. T_____T sangat sangat perlukan kesabaran yang ni. Nak masak la paling payah. Yela, kang dok pegang pisau sambil pegang budak, tak ke bahaya... Adoi.. Nak nangis bila dia buat perangai tau time nak masak. Bawak pergi dapo duduk sebelah pun melalak..



Paling tak boleh lepa sekarang ni, kuat mengutip!.. Pantang nampak benda sikit, kutip masuk mulut. Tu yang tak boleh tinggal sembarangan. Tak kisah la orang nak kata apa pun.. Kalau nak buat sesuatu, ddy zara takde, memang hold dulu la kerja tu.

Erm.. Apa lagi eh?? Alaaa.. Tak ingat la.. Ni je yang terlintas.. Ada yang lain masuk entry lain.. Kang panjang panjang ada yang menyampah nak baca kan.. Kan..

Isnin, 17 Ogos 2015

"SEGMEN RAYA BERSAMA MAMAMYJA"

7:54 PG 8 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers, haii bloggers..

Kali ni kita meriahkan segmen mamamyja pula eh.. Tengok macam menarik je.. Then segmennya pun macam terkena je dengan diri ni. Heeee..

Segmen dari mamamyja ni, mamamyja minta kita ceritakan kisah baju raya.. Menarikkan.. Nak join sama klik kat >> SINI <<



Kisah pasal baju raya tahun ni bertemakan hijau. Tak tahu kenapa tiba tiba minat hijau. Kebetulan kut. Actually kain baju ni, kain yang dibuat hantaran kawin. Minta mak buatkan tuk pakai raya tahun lepas. Mak tak sempat nak siapkan. Dan kalau nak dibuat baju kurung pun tak boleh pula, sebab keadaan tahun lepas pregnant. So tersimpanlah kain ni.

Minta mak jahitkan untuk pakai raya tahun ni. Mak memang dah janji nak siapkan memandangkan baju ddy zara mak dah siapkan dulu. Tapi baju saya tak sempat nak disiapkan awal sebelum puasa.



Nak dijadikan cerita, sehingga masuk puasa, mak bagitahu baju mungkin tak dapat nak siapkan. Sebab baju tempahan orang masih banyak. Mula mula terasa terkilan sangat sebab tahun ni teringin sangat sangat nak pakai sedondon memandangkan tahun ni tahun pertama beraya bertiga.

Memang dah terpikir dah, kalau baju raya saya tak siap, baju yang saya akan pakai memang baju lama la, memandangkan nak pakai warna hijau tuk tahun ni walaupun warnanya tak sama. Saya sebolehnya taknak susahkan suami tuk beli baju baru, kalau boeh biarlah anak diutamakan sebab tahun pertama zahra beraya.



Tak sangka pula, lebih kurang 10hari lagi nak raya, mak siapkan baju raya saya ni. Paling terharu, mak usahakan buat juga baju kurung untuk zara. Sedaya upaya mak usahakan kain yang ada cukup untuk baju kurung zahra.
Mak kata, mak ketepikan baju customer dahulu demi untuk saya, zahra dan ddy zara beraya sedondon bersama..

Walaupun jauh dari mak, mak usahakan apa saja yang terdaya demi anak anaknya.. Paling tak sangka, mak siapkan baju saya dan zahra dalam tempoh sehari je sebab nak kejar masa tuk dipos. Allah.. Walaupun hanya baju kurung biasa, bagi saya tiada nilai yang lebih hebat dari kasih sayang mak pada anaknya.. Terima kasih mak.. :')

Maaf mamamyja.. Panjang pula coretannya.. Tapi inilah kisah baju raya saya yang saya nak coretkan juga di blog ni.. Terima kasih buat readers.. :)

Sabtu, 15 Ogos 2015

"GIVEAWAY BIRTHDAY MUM&SISTER | TENGKUBUTANG" .

6:31 PTG 8 Comments
assalamualaikum.. hai semua readers..

korang dah terjah blog tengkubutang.blogspot.com ke? perasan tak ada 1 GIVEAWAY yang tengah berjalan?? rugi tau korang tak join sama.. hadiah pun menarik. tak kan nak lepaskan peluang. dengar dengar kan... hadiahnya..

BERNILAI LEBIH RM500 UNTUK 
DIMENANGI !!!!

Masih tak nak join?? haaa.. nanti kawan lain menang, ngangaaaa laa korang.. haha!!

korang ikut je syarat.. banyak syarat?? ehhh.. jangan nak banyak songeh ye.. nak menang, kena la ikut syarat,kan?? betul tak? kalau menang korang jugak yang sengeh sampai telinga.. dah.. taknak la bebel panjang. korang nak join, klik je banner kat bawah ni eh..
jangan segan segan tau..


okeh.. settle sudah selesaikan segala syarat.. moga-moga ada rezeki.. heeee..
amen...

Mengidam!

10:52 PG 10 Comments
Assalammualaikum.. Hai hai..

Amboii amboii.. Tengok tu.. Laju je kan korang click kan.. Haha.. Ehh.. Ngidam?? Amboii.. Cepat je pikir benda bukan bukan tau korang ni.. :p sweet sangat!

Ni bukan ngidam ada baby again dalam tummy ye. Ni mengidam si anak tekak! Dah lama ngidamkan benda alah ni. Nak cari, tapi tak tahu kat mana. Nak buat malasssss la pula. Dengan nak berperang dan bertekak dengan dak kecik nih.

So, tanya kat kawan dalam kem ni. Kebetulan ramai juga yang order dengan dia. So order la sekali. Puas dapat rasa. NIKMAT makan sejuk sejuk. Sebelum musim durian ni berakhir, kita layankan je la kan..


Gebussss kan.. Geram je tengok 'bantal kuning' comel ni. Hehehe.. Ada 5ketul bantal kuning ni Rm10 je..

Alhamdulillah.. Lega dapat lepaskan niat mengidamkan si durian crepe ni. Lepas ni tekak ni nak ngidam apa pulok??? Haha




#MengidamSiAnakTekak
#DurianCrepe
#BantalKuningGebu
#Sedap!

Jumaat, 14 Ogos 2015

"Rania Turn's 1 GiveAway!"

10:01 PTG 8 Comments
Assalammualaikum.. Hai semua..

Kali ni nak meriahkan Giveaway yang dianjurkan oleh ciksue sempena ulangtahun kelahiran pertama puteri kesayangannya yang dinanti setelah 6tahun berkahwin.

Tentu juga special hadiah yang ditawarkan oleh ciksue. Jom la kawan yang lain meriahkan giveaway dari ummi rania ni. :)


Selamat Ulangtahun pertama ye Rania syng.. Semoga jadi anak yang solehah serta taat buat ummi dan ayah, sesungguhnya Rania adalah berlian yang sangat sangat berharga buat ummi dan ayah.


Sup Ayam Berempah.

8:47 PG 7 Comments
Assalammualaikum.. Haii semua..

Harini tempek resepi la pulak eh. Mana tahu kut kut adik ke bakal bakal adik ipar mintak ke, suh tengok je dalam blog. Haha..

Tak tahu nak bagi nama apa kat resepi ni. Disebabkan ada guna sikit rempah, so bedal la tajuknya tu eh.. Heee..



Bahan bahannya ialah :

√ ayam
√ jagung
√ bawang merah
√ bawang putih
√ lobak merah
√ lada sulah
√ sedikit garam
√ sedikit halia
√ sedikit daun sup
√ kayu manis [1]
√ buah pelaga [1]
√ bunga cengkih [3]
√ bunga lawang [1]
√ air untuk dijadikan kuah
√ sedikit minyak untuk menumis

Cara caranya :
* panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah (ditumbuk/dihiris halus), halia (diketuk), rempah empat sekawan. Biarkan sedikit naik bau, masukkan lada sulah (ditumbuk halus).

* setelah sedikit garing, masukkan air untuk dijadikan kuah sup. Masukkan juga jagung, lobak merah & ayam. Biarkan mendidih.

* perasakan dengan garam. Jika nak sedap masukkan sedikit daun sup.



* dah siap. Mudah je masak sup ni. Cuma tambahannya jagung dengan lada sulah je.. Hehe.. Cara tu sama je macam masak sup biasa tu.

** saya lebih suka bubuh jagung biasa dari anak jagung. Baru rasa sedap, manis jagung + pedas lada sulah.. Terangkat dibuatnya. Makan berpeluh peluh. Heeee..

Renungan Jumaat

7:34 PG 4 Comments
MOTIVASI HARI INI



Kalau gaduh dengan pelanggan,
Walaupun kita menang,
Pelanggan tetap akan lari.

Kalau gaduh dengan rakan sekerja,
Walaupun kita menang,
Tiada lagi semangat bekerja satu kumpulan.

Kalau kita gaduh dengan boss,
Walaupun kita menang,
Tiada lagi masa hadapan di tempat itu.

Kalau kita gaduh dengan keluarga,
Walaupun kita menang,
Hubungan kekeluargaan akan renggang.

Kalau kita gaduh dengan guru,
Walaupun kita menang,
Keberkatan menuntut ilmu dan kemesraan itu akan hilang.

Kalau gaduh dengan kawan,
Walaupun kita menang,
Yang pasti kita akan kekurangan kawan.

Kalau gaduh dengan pasangan,
Walaupun kita menang,
Perasaan sayang pasti akan berkurangan.

Kalau kita gaduh dengan sesiapapun,
Walaupun kita menang,
Kita tetap kalah
Yang menang, cuma ego diri sendiri...
Yang susah, mengalahkan ego diri sendiri..

Renungan bersama...
Apabila menerima teguran, usah terus melenting, bersyukurlah, masih ada yang mahu menegur kesilapan kita.

Khamis, 13 Ogos 2015

Penjual Kena Sabar KE Pembeli Kena Sabar??

9:09 PG 13 Comments
Assalammualaikum.. Morning bloggers, stalkers, silent readers..

Ni kisah kelmarin.. Tak tahu nak mulakan macam mana.. Kisah beli barang secara online. Actually, saya suka je beli online jika barang tu memang payah nak dicari di tempat saya ni, atau kalau ada pun harga tak berbaloi. Better beli online if bayaran duit postage nya pun masih dikira barang tu murah.

Kisahnya gini. Niat saya beli barang ni pun sebab ANAK. Kalau bukan sebab anak, mungkin kira patpolohpat kali kut nak beli ke tidak. Haritu kan zara demam, so saya betul betul naik STRESS. Stress dalam diam. Yela, budak tak sihat kan. Merengek nya, dengan kita nak bangun masak tak boleh, nak makan payah so susu drop. Terasa juga la dropnya tu.

So, sebagai jalan penyelesaiannya, kena la cari 'sesuatu'.. Kena juga cari suplement yang boleh membantu tambahkan balik susu badan. Bak kata orang, cuba usaha. So, search punya search di IG, terjumpa 1 IG ni. Tengok harga pun berpatutan, saya pun orderlah. Dengan harapan dalam masa terdekat barang tu sampailah. Bukan saya ni tak SABAR ye, tapi sebab ANAK. Kalau sebab saya suka suka, saya tak kisah bila barang nak sampai.



Saya order barang ni hari khamis. Sekali dengan payment. Pastu tanya seller, dia kata postage dia isnin rabu jumaat. So saya pun berharap la juga dia pos jumaat. Sebab masa hari khamis tu dia kata dia pos esok. Sebab dia kata postage dia 3hari tu kan. Malam hari jumaat tu saya tanya tracking number. Kut la dia lupa bagi. Katanya nanti dia update. Ok la.. Saya pun tunggu je la dengan penuh harapan sampai hari sabtu.

Hari sabtu saya tanya tracking number lagi. Malangnya whatsApp tak dibaca pun sebab takde blue tick pun. Ok la. Saya pikir positif. Maybe dia bz kan. Saya tengok ig balik. Katanya ada majlis kenduri ke apa camtu la. Ok la. Bagi masa sampai isnin. Hari isnin tu saya whtApp balik tanya kan tracking number. Bukan apa, ada tracking number, senang saya nak follow barang dekat mana. Bukan kalut nak barang tu di pos harini, esok sampai ye. Kita pun paham urusan jualbeli tu.

Isnin saya tanya tracking, katanya kat hsbnd dia slip tu. Adoiyai.. Saya sabar lagi sebab dia kata 'JAP LAGI' dia minta kat hsbnd dia. Saya tunggu je, sampai hari selasa okeh. Sampai selasa. Sampai naik angin juga la, nak kan tracking number pun payah nak bagi. Memang ayat saya 'Tegas' sikit la masa whatApp hari selasa tu. Yela, sapa sapa pun boleh hilang sabar,kan. Hari selasa baru la dia bagi. SELASA ye, SELASA! Kalau bz sekalipun, inform la perkara sebenar, barang tu dipos hari apa.

Bukan saya nak mara pun if barang tu lambat pos. Kalau bagitahu kan senang. Ni tidak. Rasa macam orang bod*h je tahu tak. Hari hari tunggu poslaju. Sampai nak masak pun tak tenang. Kalau anak sakit, cakap je. Sebab saya boleh paham semua tu. Sebab kita pun ada anak. Bila dapat tracking, saya check barang di pos hari isnin sebelah PETANG! DAH NAK MASUK MAGHRIB DAH BARANG TU BARU DI REGISTER. Allah.. Mengucap kesabaran je rasa. Payah sangat ke nak bagitahu BILA BARANG DIPOS DAN BAGITAHU TRACKING NUMBER TU?

Hari selasa 1 hari barang tak gerak. Rabu baru nak gerak. Khamis barang sampai, saya pula emergency pagi tu kena balik melaka (khamis). Tak tahu dah apa perasaan sebenar. Saya kesian kan poslaju juga. Yela, naik tingkat 4, tup tup orangnya takde kat rumah. Saya sampai buat nota tampal kat pintu minta hantarkan hari isnin. Rupanya kat tempat saya ni takde SERAHAN KEDUA! Sobbb sobbb.. Sedih.. Saya balik melaka sampai sabtu. Nak tuntut barang hari ahad, pejabat tutup. Call hari isnin katanya kena ambik sendiri. Last last selasa baru barang sampai.

Bayangkan berapa lama barang tu nak sampai? Kat 2minggu okeh. Saya baru niat nak tolong orang tu berbisnes. Tapi kalau service macam ni, kirim salam je la. Kecuali dah mendesak, boleh la cari balik. Bukan saya nak merungut, maybe ada yang kata, NAK CEPAT PERGI CARI KAT KEDAI TERDEKAT'. kalau ada kat sini, saya tak beli online. Buat apa nak susah susah. Tapi demi anak, saya redha je. Moga Allah beri hikmah disebaliknya.

Kalau sesiapa yang bisnes online, kalau boleh JANGANLAH JADI MACAM PENJUAL NI!. Kesian pada pembeli. Kadang URGENT beli barang tu. Macam saya ni kira urgent la juga. Tapi dah jadi macam ni, bersabar je la. Sampai kat 5x minta tracking number, baru nak bagi. Tu pun nada ayat dah berkeras sikit. Kalau tak bertegas, sampai barang kat tangan, tracking number pun tak dapst dapat. Susah ke nak taip tracking number? Kalau susah sangat, ambik je gambar, then bagi pada pembeli. Baru la pembeli semangat nak repeat beli lagi kan. Betul tak?



Bila saya inform baru dapat then kena pickup sendiri, takde pun 1 perkataan say sorry ke maaf ke apa. TERBAIK sangat kan.. Takpelah.. Saya nak mara pun tak guna. Jenis saya kalau mara sekejap je. Mara time tu, habis time tu juga. Sambil taip ni pun takde nak mara mara. Cuma saya TERKILAN dengan orang yang macam ni. Berbisnes, tapi takde pun pentingkan customer. Baru niat nak tolong orang melayu berbisnes. Sedih..

Niat saya coret kat blog ni bukan nak buka aib si penjual. Sebab saya takde pun letak nama dia ke, no telefon ke, addrss IG dia ke.. Cuma coretan ni hanyalah sebuah peringatan. Sebab sekarang ni ramai yang bisnes online. Saya pun bisnes online juga. Tapi bila lambat, saya inform awal awal. Sebab 'customer is always right'.. Customers is first.. Jangan susahkan pembeli..