Sabtu, 30 Jun 2012

Wedding Raja Afifah Izzaty

11:48 PTG 0 Comments
assalamualaikum..

alhamdulillah..siang tadi dapat pegi kenduri kawin sorang kawan form6 ni..kejap je kan masa ni..tup-tup dah dapat jemputan dari kawan tuk merasa nasi minyak dorang.. bila la pula kan tuan blog ni nak bg jemputan kat kawan-kawan tuk merasa nasi minyak pula..
sob..sob..sob..

tadi xjumpa pun kawan-kawan lain..mungkin sume nya ada urusan masing-masing kan..xpelah, sekurang2 nya saya jadi wakil untuk kawan-kawan yang lain..

sebelum tu, nak ucapkan ' Selamat Pengantin Baru untuk Raja Afifah Izzaty & husbandnya Mohd Fizry Effendi..semoga korang berdua bahagia hingga ke alam syurga.. '  =)

jom layan pic dorang..jaja cantik sangat tadi..







muka over je kan tuan blog ni..=(
tapi ni namanya ambik berkat, mudah2 an dapat jadi pengantin tahun depan..InsyaAllah..doakan tuk saya ye.. ;-)

Jumaat, 29 Jun 2012

Hatiku Di Kinabalu.full movie

4:25 PTG 0 Comments
td layan cite ni..best jgk..dah bosan tak tahu nak buat apa, cari la story yang boleh di tengok..


best jgk..boleh mengalir airmata..touching..mybe cite ni cite lama, tapi sedia maklum aje la kan..


penuh dengan erti cite ni..penuh emosi..agak-agak, ada lagi tak pasangan yang sanggup berkorban macam ni??










Rabu, 27 Jun 2012

:'(

4:42 PTG 2 Comments

saya RINDU kan dia..RINDU kan Incik Tunang.. Tapi dia busy..

Ya Allah.. Kuatkanlah HATI ini.. selagi mampu bertahan, tahankan lah ia..

Saya tak Menganggunya..  :'(

SABAR lah Wahai HATI.. InsyaALLAH.. akan ada jua masa untuk KITA bersama..

ALLAH pasti akan beri ruang untuk kita nanti..

bertahanlah wahai airmata.. saya xsanggup nak menangis..  :'(

sambungan. . .

3:18 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


nak sambung Upload Pic. sekitar M.A.T baru-baru ni..mana nak tahu kan, kut-kut nanti dah tak kerja kat koperasi, ni la antara kenangan buat kita.. sob..sob.. :'(


Gambar ni dari bos..dia suh upload kat blog koperasi & FB koperasi..hat tu dah settle..sebab kita kan pekerja yang baik.. #pengsan# haha
















Selasa, 26 Jun 2012

Dulu-Dulu..

10:41 PG 0 Comments
assalamualaikum..


Sebelum ni ada la permintaan dari kawan-kawan yang tingin nak tengok gmbar kita masa kecik-kecik dulu..  #malu#..
dulu kita montel je okeh!..dah besar ni setakat ni macam tak boleh nak mengembang dah..haha..xtahu la knapa..kalau naik pun tang pipi je..kui kui..


so, layankan la pic-pic yang ada ni dulu ye..



setakat ni ada 2 ni je dulu..haha..ni pun gara-gara baru tahu nak scan gambar camne..
#ketinggalan zaman betul kan#..




okeh..ni gambar tahun 2004 - Form 4..time ni sertai pertandingan Marhaban.. rindu nya dengan time-time camni.. :'(


ok..tu je la dulu yerk..berlambak kerja dah ni nak kena settle.. bye..  


=)

Sekitar Mesyuarat Agung Tahunan Koperasi

10:26 PG 0 Comments
assalamualaikum..


Morning....  =)
Harini sy start kerja balik lepas semalam diberi cuti oleh bos sebab hari ahad ada mesyuarat agung tahunan koperasi..
alhamdulillah..dah selesai perihal mesyuarat agung..  =)


so, now sy perlu settle kan kerja-kerja lepas mesyuarat agung.. banyak juga ni nak kena settle kan..dengan akaun lagi x beres lagi..hari ahad ni ada mesyuarat lagi..insyaAllah..
alhamdulillah..rezeki juga tu.. #Pahem-Pahem la yerk#  hahaha


so, nak settle kan sume kerja secepat yang mungkin sebelum incik tunang pun cuti..sebab sy pun nak cuti juga..hehehe..lagipun sy xnak nanti ada kerja tertangguh.. #sebab sy adalah pekerja yang baik#  hahaha..


erm..agak-agak setahun lagi ke sy dapat merasa suasana tuk mesyuarat agung yerk?..mana nak tahu kan..kalau nanti dah kawin xduk ipoh..ermm..dah, stop about maried..la ni cite bab kerja..haha


so, layankan je la pic-pic yang tak seberapa ni yerk..  ;-)


ha..kat sini la kop buat mesy. agung..  :-)


ni antara bos-bos saya.. yang bersongkok hitam tu Pengerusi sy..yang berkopiah putih pkai spek mata tu bendahari sy..yang lagi 2 orang tu ahli lembaga kop yng lain.. =)



ha..yang pakai baju sama dgn sy tu sume bos-bos sy.. yng baju biru tu penasihat kewangan..dulu pernah jadi bendahari koperasi...  =)

ha..ni adk sy..a.k.a pembantu sy masa kendalikan sesi pendaftaran..
sambil tu ada juga buat jualan produk Era Edar Marketing..




antara barang-barang jualan Produk Era Edar..

ha, coklat ni bukan Produk EEM ye..ni sy buat..hehe.. :-P
coklat ni yang laku dulu..alhmdulillah..  =)

dan akhir sekali nak tayang pula muka tuan blog ni...hehehehe..  >_<

akhirnya...dapat juga pakai baju batik seragam dgn bos-bos sume.. #baru semangat kan..kan..#  hahaha.. xpahaaaaam betul la kan...


eh..sebelum tu.. comel x adik ni??

  suka tengok muka dia..cute sangat-sangat..adk ni anak salah sorang dari ahli kop..suka senyum..  =)


ok..rasanya settle dah story bab perihal mesyuarat agung..nanti kita smbung story bab lain pula ye.. byee.. 

:-)

Isnin, 25 Jun 2012

Halooo.. =)

9:29 PTG 2 Comments
assalamualaikum..


Selamat Malam kawan-kawan bLog..rasanya macam dah bape hari juga x sempat nak berblog kan.. facebook pun sama..
bukan saja-saja tau..tapi kerja tuntutan kerja..haha.. 


alhamdulillah..Mesyuarat Agung Tahunan Koperasi pun dah dilaksanakan..dan berjalan seperti yang dirancangkan..so, tugas mesyuarat agung memang dah selesai..now tugas SELEPAS mesyuarat agung pula nak kena settle kan.. ahad ni 01 Julai ada mesyuarat penentusah..


so, still ada kerja lain nak kena bereskan..fuuhh, busy lagi la nampaknya..tapi, masa untuk berfacebook dan blog rasanya ada..
so, pasni bolehlah saya berblog walking ye..  =)




intro dulu yer.. =)

ok..daaa... 

Jumaat, 22 Jun 2012

mem'busy'

9:44 PG 0 Comments
assalamualaikum..


dalam minggu ni pek sangat-sangat segala tugas tuk mesyuarat agung..
nak adakan mesyuarat agung rasanya persiapan nya bagai nak adakan majlis kenduri kawin..
penat ok..tapi best.. =)
setahun sekali je pun..ni la nikmat yang saya rasa kalau kerja banyak..sebab tak boring..


ok..bukan nak bermukadimah sangat..cuma saya nk bagitahu, saya x sempat nak jengah sangat blog kengkawan..tak sempat nak comment2 bagai..harap jangan ada yang berkecik hati je..
Fb pun pun kadang-kadang Online je..tapi xtengok pun..kadang tu terpaksa offline kalau memang dah x sempat nak tengok..


pas selesai je M.A.T ahad ni, insyaAllah slow-slow saya akan blog walking ye..hehe..


salam..





Khamis, 21 Jun 2012

1 hari lagi..

10:26 PG 0 Comments
assalamualaikum..


Kejap je masa ni berlalu kan..tersangat pantas..yes..i like..
dan harini second last day incik tunang latihan kat kuantan pahang..
esok dah selesai.. #ikut apa yang dia bgthu sebelum ni la#..


xsabarnya rasa.. #over#.. yela, setelah sekian lama saya menanti..saya menunggu.selama dia latihan, kami dah x sempat nak dating-dating walaupun dalam tipon..
jumpa tu memang jarang-jarang sangat..


xsabar pula rasanya nak tunggu sampai turn dia cuti..nak jumpa..pas jumpa terus incik tunang bertugas kat Lubnan..sob..sob.. #kuatlah wahai hati#..
pape pun harap lepas selsai latihan dia, boleh la dia luangkan masa untuk saya..


#kami dah x sempat nak msg or call dalam tempoh dia latihan#  =(






miss & love u :-)

Selasa, 19 Jun 2012

al kisahnya.. =)

8:55 PTG 2 Comments
assalamualaikum..


tadi petang pegi la pej. pos nak bayar bil-bil pejabat..mak temankan..#manja kan# haha ntah macam mana orang yang jaga kaunter tu tetiba je ajak sembang..


Mr  :  balik kerja ke?
Mss :  ha'ah..dah balik kerja dah..kul 5 tadi.. #time tu dah kul 6 lebih#
Mr  :  eh, kerja kat mana eh?..lupa la..
Mss :  blur jap [ada ke i ckap i kje mana sebelum ni eh?] keje kat *******..
Mr  :  oOo..gaji ok ke kat sana?
Mss :  gaji ok je..napa, gaji sini besar ke? #sambil gelak-gelak#
Mr  :  sini gaji ok..nak kerja sini ke? #gelak-gelak#
Mss :  kerja sini? #gelak juga# 
Mr  :  kalau nak kerja sini bak meh no tipon.
Mss :  apa?..oOo..no tipon..ha, tengok la nanti nanti.. #sambil senyum + gelak#
Mr  :  =)


keluar je pej. pos 


Mak  :  kenapa gelak-gelak?
Me   :  saja orang tu ajak sembang..
Mak  : orang tu nak ngorat ko ke?
Me   : hahaha..xla, dia cakap kalau nak kerja kat situ bagi no phone..
         #kelakar, nampak sangat la kan ank mak ni cute sampai orang ajak kerja situ#.
         Ya Allah..xpaham betul..perasaaaaaaannn kan...hahaha




Mesej incik tunang..


Me  : abng, td kan bla bla bla bla.. last sekali i ckap camni " oOo..taktik nak minta no tipon sya la tu..hahaha..


Incik tunang : Oo..mcm tu pula ye :)
                    napa x bagi je nO cyng kat dia?


Me  : hahaha..ni nak uji ke, nak perangkap ke apa ni?*
        malas la..nak buat apa..kang siang malam dia kacau seksa sya okeh..haha


gila betul..nak tukar keje lain?..memang tak la selagi belum dapat offer kerja yang gaji 2ribu ke atas..hahaha #ada ke orang nak bagi gaji camtu kat i?#


haritu bru cakap nak kawin pun bos dah susah hati, lagi nk benti kerja..oOhh tidak..saya masih setia disitu..hahaha...mungkin saya akan benti bila sampai masa nya atas arahan suami @ ikut suami bertugas luar dari ipoh..







PAKCIK...BOLEH SAYA ORDER SEPINGGAN NASI PUTIH ?

10:38 PG 0 Comments
PAKCIK...BOLEH SAYA ORDER SEPINGGAN NASI PUTIH ?

Pada suatu petang, datang seorang pemuda yang berpakaian lusuh yang kelihatannya seperti seorang pengemis berjalan mundar-mandir di depan sebuah gerai makan di kota. Selepas kelihatan tiada lagi pelanggan di gerai tersebut, dengan perasan yang segan dan malu-malu dia pun masuk ke gerai makan tersebut.

“Pakcik, boleh saya order sepinggan nasi putih ? ” dengan kepala menunduk, pemuda ini berkata kepada pemilik gerai makanan tersebut.

Sepasang suami isteri muda iaitu pemilik gerai makan tersebut hanya memerhatikan sahaja gelagat pemuda tersebut cuma mereka agak pelik kerana pemuda ini hanya memesan nasi putih sahaja. Lalu suami pun menghidangkan sepinggan penuh nasi putih untuknya.

Ketika pemuda ini menerima nasi putihnya dan ingin membayar, dia berkata dengan agak perlahan :
“Pakcik boleh tak letakkan sikit kuah gulai untuk saya?.”

Isteri pemilik restoran itu tersenyum lalu berkata: “Ambil saja apa yang engkau suka nak , tak perlu bayarlah.”

Sebelum habis makan, pemuda ini berkata : “Sedap sungguh kuah sayur nih! ” lalu dia pun memesan lagi sepinggan nasi putih.

“Sepinggan tidak cukup nak, kali ini pakcik berikan lebih banyak lagi nasinya.” dengan tersenyum pemilik gerai makan tersebut berkata kepada pemuda itu.

“Bukan pakcik, saya nak bungkus nasi nih untuk bawa pulang, esok saya nak bawa ke sekolah buat makan.”

Mendengar perkataan pemuda ini, pemilik gerai makan ini pun berpikir tentu pemuda ini daripada keluarga yang miskin. Datang ke bandar semata-mata kerana ingin menuntut ilmu walaupun mengalami masalah kewangan.

Kesian dengan anak muda ini, lalu pemilik gerai makan ini pun meletakkan daging dan sebiji telur lalu disembunyikan dibawah nasi. Sekiranya dilihat dengan mata kasar hanya akan kelihatan nasi putih sahaja.

Melihat perbuatannya itu, lalu isterinya bertanya ,"Kenapa daging dan telur disembunyikan di bawah nasi, letak saja atas nasi tu..?" Suaminya kemudian membisik kepadanya :

“Jika anak itu lihat kita letak daging dan telur ini, tentu dia akan rasa tersinggung kerana terasa seperti peminta sedekah dan kemungkinan besar selepas ini dia tidak akan datang lagi ke kedai kita. Kesian kat dia, kalau dia pergi ke kedai lain hanya untuk membeli sepinggan nasi putih mana mungkin berkhasiat makanannya itu, kan dia perlukan tenaga untuk belajar.”

“Abang sungguh baik hati. Dah la tolong orang, pandai pulak ambil hati orang itu.” kata isteri kepada suaminya.

“Kalau abang nih jahat, mesti sayang tak mau jadi isteri abang!” Berjenaka suami kepada isterinya.

Sepasang suami isteri muda ini merasa begitu gembira kerana dapat menolong orang lain.

“Terima kasih pakcik makcik, saya dah sudah makan.” kata pemuda itu.

Ketika pemuda itu mengambil bungkusan nasinya, dia terima kasih sekali lagi kepada pemilik gerai makanan tersebut.

“Esok singgah lagi, engkau harus sentiasa bersemangat.!” kata pemilik restoran sambil melambaikan tangannya dengan harapan pemuda itu akan datang lagi esok.

Terharu pemuda itu apabila mendengar ucapan dari pemilik gerai makanan.

Mulai saat itu setiap hari pemuda itu akan singgah ke kedai tersebut untuk makan, namun pesanannya masih sama seperti biasa hanya memesan sepinggan nasi putih dan membawa pulang sebungkus. Tetapi setiap hari dibawah nasi putih itu akan diletakkan lauk yang berbeza-beza oleh pemilik gerai makanan tersebut sehingga tamat pengajian pemuda itu.

Selama 20 tahun pemuda ini tidak pernah muncul lagi.

――――――――――――――――――――

Pada suatu hari, ketika suami ini sudah berumur 50 tahun lebih,
telah datang satu notis diperintahkan gerai makanan mereka dirobohkan untuk tujuan pembangunan. Mereka tiba-tiba merasa seperti gelap terus kehidupan mereka. Setiap hari mereka suami isteri akan menangis memikirkan masa depan mereka.

Pada satu hari datang seorang pemuda berpakaian seperti pegawai ke gerai mereka lalu berkata...

“Assalaamu’alaikum pakcik. Saya nih wakil dari bos saya. Dia minta saya jumpa pakcik dan makcik untuk sampaikan hajat dia. Dia minta kalau boleh, pakcik dan makcik berniaga kantin di kilang miliknya. Pakcik dan makcik tak perlu susah-susah untuk sediakan apa-apapun, sebab semuanya telah disediakan lengkap.”

“Erm...Siapa bos kamu nih nak. Seingat pakcik la, pakcik tak kenal dan tak ada pun kawan-kawan pakcik yang kaya...Kenapa baik sangat bos encik nih?” kata pemilik kedai.

“Pakcik dan makcik adalah orang yang banyak membantu bos saya ketika dia susah dulu. Dia kata, dia suka sangat makan telur dan masak daging makcik, yang lain-lain nanti pakcik jumpa dia pakcik makcik tanya sendiri dengan dia.” kata pegawai itu.

Tiba-tiba, pemuda yang selalu memesan sepinggan nasi putih itu muncul. Setelah bersusah payah selama 20 tahun akhirnya pemuda itu telah berjaya didalam perniagaannya dan telah memilik kilangnya sendiri. Pemuda itu merasakan kejayaannya pada hari ini adalah kerana dapat bantuan daripada pakcik dan makcik ini sepanjang pengajiannya di kolej dahulu.

Selesai berbincang, pemuda itu membawa pemilik kedai tersebut untuk pergi melawat tempat perniagaan baru mereka, lalu pemuda ini berkata...

"Bersemangat ya pakcik makcik kerana kantin itu akan bergantung sepenuhnya kepada pakcik dan makcik !"

Moral of the Story..
- Hidup ini kena sentiasa baik dan tolong menolong sesama manusia...

Renungkanlah Firman ALLAH yang bermaksud, “Berbuat baiklah (kepada hamba ALLAH ) seperti mana ALLAH berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmat-Nya yang melimpah-limpah).” - Surah al-Qasas, ayat 77)


Diadapatasikan oleh RP daripada penulisan Nagib Al Jawie










Cc  : FB

Homemade Chocolate

9:30 PG 2 Comments
assalamualaikum...


ni projek malam tadi..buat coklat lagi.. setakat ni buat untuk stok makan sendiri je.. dan ada juga la bagi orang lain merasa..






comel je kan..rasa nya stop dulu la stok coklat kat umah..hehe..


hari khamis baking cake pula..adik dah minta, dia balik cuti hari jumaat tu nak makan cake coklat cip..


#eleh, rindu cake akak yang sedap lettew kan# hahaha..

Isnin, 18 Jun 2012

stress pagi isnin!

10:56 PG 2 Comments
assalamualaikum..


pagi isnin ni buat i stress je okeh..!..xtahu la apa yang x kena..
rasanya sume ok je..ni gara gara line fon pejabat buat hal..! tahu x i xsuka okeh nak contct2 TM ni..leceh!..
tak tahu la dah bape kali nak problem camni..
ni bos belum tahu..xtahu la nak contct TM terus ke, call orang yng perlu baiki terus..


pastu geram dengan orang bank ni..napa la hantar penyata transaksi bulan lepas lambat..tahu tak harini dah bape haribulan..eeeiii, stresss okeh!..dalam nak bereskan keje, ada je yang buat trouble..


pastu, geram ngan diri sendiri..asik la ngantuk..adoyai..pagi tadi dah mkan nasi lemak pun xkenyang2..ni kes seharian semalam x makan nasi!..dah makan ngntuk..mula la serabut otak..


saya patut buat keje apa sekarang ni!!??..


camne nak hilang kan ngntuk ni..?..kalau minum coffee ni elakkan la..nanti dapat sakit kepala..dah la perut ni lapar memanjang..adoi..nak kena makan apa pula ni..
#ada orang nak belanja Pizza x?..kFc pun jadi lah# haha


camne ni..apa yang patut saya buat..pepagi dh bngang camni..kang berkedut muka i tau.. #motif#





Ahad, 17 Jun 2012

Indahnya...

10:48 PTG 2 Comments

MAMAT JIWANG versus MINAH BRUTAL
sweet gler kot......rugi la sapa x baca.....mai la baca ramai... =D =D
(Gambar ni tak de kena mengena langsung dgn cite ni tau ^^)

Isnin (MULA2 BERKENALAN di stesen ktm)

Mamat : Assalamualaikum.. Hai awak, saya nak berkenalan dengan awak boleh tak..?
Minah : Waa'laikumussalam.. Boleh, tapi kene jumpa mak bapak aku dulu.. Minta izin.. Kalau mak bapak aku bagi, aku on je..
Mamat : Waaa.. Boleh tahan ek awak ni.. Ok saya jumpa mak bapak awak.. Bagi alamat rumah awak..
Minah : Ni i/c aku, cepat la salin alamat aku..
Mamat : Tangan menyalin sambil tersenyum2 (dalam hati : Ceh malas betul punya minah.. Takpe2.. Waa nama NURUL IMAN.. Lembut je nama tapi perangai brutal tol..)

Selasa (SAAT SI MAMAT JUMPA MAK BAPAK SI MINAH)

Mamat : Assalamulaikum pak cik mak cik.. Sihat..?
Pakcik & Makcik : Waa'laikumussalam.. Alhamdulillah kami sihat.. Tapi, anak ni siape..?
Mamat : Saya MOHD AIMAN.. Saya datang jumpa makcik dengan pakcik ni sebab nak mintak izin nak berkenalan dengan anak pakcik yang bernama NURUL IMAN..
Pak cik : Alhamdulillah.. Ade lagi pemuda yang gentleman macam kamu ni lagi ye zaman sekarang.. Sebenarnye, kamu la pemuda anyg pertama datang mintak izin sebelum nak berkenalan dengan anak pak cik NURUL IMAN tu..
Mamat : (Dalam hati : waaa bangge aku sebagai seorang lelaki sejati..)
Mak cik : Sebelum2 ni tak de siape yang berani datang.. katenye si NURUL IMAN tu garang sangat orang nye.. Sebenarnya tak.. Si NURUL IMAN tu orang nye lembut sangat, sopan, budi bahasa, rajin dan agama nye pun baik..
Mamat : Sambil angguk2 dan tersenyum2 mendengar cerita mak bapak minah (dalam hati : ceh.. Lembut ke..? Sopan ke..? Budi bahasa ke..? Takde gaye langsung.. Takpe2.. Wait n c minah..)
Pakcik : Pak cik izinkan anak berkenalan dengan anak pakcik NURUL IMAN…
Mamat : Terima kasih pakcik makcik..

Rabu (BILA DAH DAPAT KEIZINAN..)

Mamat : Awak parents awak dah izinkan saya berkenalan dengan awak..
Minah : Sso what..? Ade aku kisah..
Mamat : Tersenyum dalam kebengangan (dalam hati : eh2.. Sabar hati.. Sabar…)
Minah : Wei aku nak jumpa mak bapak ko pulak.. Ni fon aku, ko salin kan alamat ko.. Pastu save message..
Mamat : Awak nak wat pe jumpa ibu ayah saya..? (sambil tangan laju menaip alamat umah dan save message)
Minah : Yang ko sibuk kenape..? Macam mak nenek.. Banyak tanye.. Esok ko jangan ade dekat umah dari jam 11 a.m sampai jam 12 p.m, ko merayap la kemane2 pun... Kalau ade gak kat umah, aku bakar ko hidup2 depan mak bapak ko.. Paham..?
Mamat : Ok2.. Awak, saya nak no. tepon awak..? Mane lah tau lkaau rindu2 nanti boleh calling2..
Minah : Ooiiitt.. Geli aku.. Rindu2 ingat aku ni bini ko ke..? Nak termuntah aku dengar.. Ko call je 999 mintak no. tepon aku kat dorang.. Kompem dapat.. Dapat pelempang.. Hahahahaha..
Mamat : Senyum jela (dalam hati : eieieieieieieieieeieiieieie… Geram nye aku.. Takpe2.. Sabar hati.. Sabar)

Khamis ( APABILA MAMAT BALIK KERUMAH SELEPAS JAM 12 pm)

Ibu : MOHD AIMAN.. Sampai hati senyap2 ye.. Taknak kongsi langsung kat ibu ngan ayah ye..
Mamat : Apa ibu cakap ni..? Aiman tak paham la.. (dalam kepale sambil memikir apa sebenarnye telah terjadi)
Ayah : MOHD AIMAN.. Jangan nak main nyorok2 lah kami dah tau.. Tadi jam 11, GIRLFRIEND kamu datang.. Ayah berkenan lah kalau dia jadi menantu ayah..
Ibu : Ibu pun setuju.. Cantik, sopan, budi bahasa, pandai masak, pandai amik hati orang tua.. Seronok ibu kalau dapat menantu yang boleh jadi kawan ibu.. Kalau kami masuk meminang NURUL IMAN minggu depan cane MOHD AIMAN.. Kamu setuju..?
Mamat : Kalau ayah dengan ibu setuju dan suka, terus kan jela niat nak masuk minang NURUL IMAN tu… (dalam kebingungan : Sejak bile pulak aku ade GF ni.. GIRLFRIEND yang dicakapkan oleh ayah dan ibu adalah minah a.k.a NURUL IMAN.. peerrrrrr.. Gila la aku dah lah tak kenal sape minah tu.. Brutal pulak tu tetibe je ibu ayah nak wat menantu.. Tak pe.. Jalan je.. Ade sesuatu kat NURUL IMAN tu sampai ibu dengan ayah pun suka.. Hihihi)

Jumaat (HALAL & HARAM)

Mamat : Awak, minggu depan ibu ayah saya nak masuk meminang awak.. Takpe ke awak..?
Minah : Ko setuju ke mak bapak ko minang aku..?
Mamat : Setuju
Minah : Dah ko setuju, wat pe tanye aku lagi.. Ape la.. Cume aku nak kalau kite b’tunang aku cume nak barang hantaran telekung, sejadah dan al - quran yang ko khatam kan je.. Duit hantaran ikut suke ko nak bagi berape.. Aku tak kisah.. 10 sen pun aku terima.. Pastu 2 minggu je bertunang dan pastu kawin.. Dah kite tutup kes ni..
Mamat : Amboi dasyat tol awak ni.. Awak ni garang la tapi sweettt.. ( Sambil tangan mamat nak pegang tangan minah)
Minah : Oooiiittttttttt setan.. Kuar la ko dari badan mamat ni.. Ko tau tak HARAM sentuh orang yang bukan mahram selagi ko tak lafaz “AKU TERIMA NIKAHNYA” selagi tu ko HARAM nak sentuh aku.. Ko ade wudu’ tak..?
Mamat : Takde.. Nak wat pe..?
Minah : Ko g amik sekarang.. Cepat la..
Mamat : Merungut dalam hati sambil kaki melangkah mencari paip untuk berwudu’ (eiei minah ni cube la cakap sopan sikit ngan aku.. Garang macam singe.. Singe pun tak macam dia..)

SEKEMBALI MAMAT DARI MENGAMBIL WUDU’

Mamat : Awak, saya dah amik wudu’.. Awk nak saya buat ape..?
Minah : Diam la.. Banyak bunyi la ko ni.. Nah amik ni AL-QURAN.. Ni HALAL untuk ko pegang 24 jam pun, cium, pelok pun boleh.. Pahale bergande 1000x kalau ko bace.. Ha… Aku nak ko hafaz juzu’ 30.. Minggu depan kita tunang aku tau ko da hafaz semua surah dalam juzu’ 30 tu..

Jumaat (SEMINGGU SELEPAS BERTUNANG)

Mamat : Awak ape kate kite tukar panggilan.. Saya panggil awak SAYANG dan awak panggil saya ABANG..
Minah : Ooiiiittt.. Geli aku nak panggil ko abang.. ABANG tu hanya SUAMI aku je.. Ko tu bukan suami aku lagi.. Baru tunang nak gempak2.. Bla la wei… Ha daripada ko dok ngarot yang bukan2, ko da hafaz lom juzu’ 30..?
Mamat : Emmmmmmm.. Dah2.. Nape..?
Minah : Ha.. Ha cube bace kat aku ape yang ko hafaz..
Mamat : (Dengan mulai dengan surah al - fatihah dan seterusnye membace semua surah juzu’ 30 tu sampai habis..)
Minah : Alhamdulillah.. Pas ni ko bace pulak makne2 surah dalam juzu’ amma tu.. Minggu depan aku nak dengar ko bercerite depan aku…
Mamat : Daa macam peserte pertandingan hafazan dan bercerite pulak (cakap dalam nada slow)
Minah : Ooiitt ko kutuk aku ek..? Takpe2..
Mamat : Mane ade.. Awak memang cantik comel..
Minah : Dah2.. Jangan nak cakap lagi.. Aku tau dah aku memang cantik comel.. Sebab tu ko soh mak bapak ko minang aku kan..?
Mamat : Tersenyum (Dalam hati : Ceh masuk troli sorong sendiri la weii..)

Jumaat (2 MINGGU SELEPAS BERTUNANG)

Mamat : Awak2.. Awak tak rase ke apa yang saye rase..? Saye rase macam ade sesuatu yang indah antara kite berdua la.. Setiap kali ingat awak mesti terase yang awak dekat sangat dalam hati saya..
Minah : Ooiitt yang ko nak berjiwang karat sangat ni nape..? Bengkak telinge aku dengar.. Ko ingat ko berjiwang2 ni aku cair ngan ko.. Jangan harap la weii.. Dah2.. Sekarang ko cerita kan dekat aku kisah2 dalam juzu’ amma tu..
Mamat : (Dalam hati : Dia ni memang takde perasaan langsung.. Baru nak jiwang2 dah tak boleh.. Takpe.. Sabar hati.. Sabar..)
Minah : Ooiitt berangan plak.. Aku soh cerite bukan berangan.. Cepat la cite aku nak dengar..
Mamat : Sabar la.. Ngah susun ayat ni.. (Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. Dia memulakan kisah dari 1 surah ke surah yang lain hingga khatam dalam juzu' amma tu)
Minah : Alhamdulillah.. Minggu depan kita nikah.. Aku nak sehari sebelum kite nikah ko wat qiamulllaill.. Allah tu Maha Melihat.. Kalau ko tak wat, ko tunggu la mase ko lafaz aku terime nikahnya mesti ko tersangkot2..
Mamat : Taknak la la sy.. Malu la tersangkut2.. Ok2.. InsyaAllah saya wat..
Minah : Tau pulak malu.. Ok.. Lagi 1, hari nikah tu aku nak ko senyum je sepanjang majlis.. Tak kisah la waktu tu ko sedih ke kecewa ke.. Yang aku nak tengok, ko senyum je.. Paham..?
Mamat : Faham.. Awak saya teringin nak tengok awak senyum.. Senyum la awk.. Mesti manis.. Selalu tengok muke garang awak je.. Senyum la sikit wak..
Minah : Ade.. Ade aku kisah.. Tak boleh.. Kalau nak tengok sangat aku senyum, tunggu hari kite nikah t.. Mesti ko tak boleh tidur pas tengok senyuman aku yang menggoda sangat ni tau.. Hahahahahahahaha..
Mamat : Emmmmmm.. Yelaaaaa..

Jumaat (HARI PERNIKAHAN)

Mamat : Dengan sekali lafaz.. “AKU TERIMA NIKAHNYA NURUL IMAN BINTI ISHAK DENGAN MAS KAWIN 80 RINGGIT TUNAI..”
Tok kadi : Sah3..
Minah : Alhamdulillah (Terus dia sujud syukur tanpa menghiraukan orang sekeliling dia)

(SAAT MEMBATALKAN AIR SEMBAHYANG)

Minah : Terima kasih ABANG kerana sudi mengambil NURUL IMAN sebagai isteri abang. Bimbinglah AYANG menjadi isteri yang solehah.. (sambil tangan terketar-ketar tok salam dan cium tangan suci suaminya)
Mamat : Subhanallah.. Terima kasih SAYANG sudi terima ABANG sebagai suami mu.. (sambil mengucup dahi isteri tercinta)

(MALAM PERTAMA)

Mamat : Sayang , abang tak sangka pulak rasenye belum sebulan kite kenal.. Tetibe je dah kawin.. Ajaib betul..
Minah : Tu namanye jodoh.. Kekuasaan Allah bang.. Kite hanya merancang tapi Allah juga yang menentukan segalenya..
Mamat : Sayang boleh abang tanye sesuatu..?
Minah : Tanya la abang,. (Dengan nada suara yang manje)
Mamat : Nape sayang dulu garang sangat ngan abang..? Tapi bile dengan orang tua abang n orang tua sayang cakap sopan..?
Minah : Maafkan sayang abang.. Ayang bukan sengaje nak berkasar dengan abang.. Ayang wat semua tu sebab nak uji sama ada abang sabar tak dengan karenah ayang.. Ayang nak abang terima ayang dengan seadanya.. Sebab sayang taknak kite hilang kemanisan cinta selepas berkawin gare2 abang dah sentuh ayang sebelum kawin.. Ni sekarang kite dah kawin.. Ayang milik abang.. Abang boleh sentuh ayang tanpa kene sound ngan ayang lagi.. Hihihi.. Abang nape abang kawin dengan ayang..?
Mamat : Subhanallah… Terima kasih sayang ku kerana menjaga batasan kita selama ini.. Abang pilih sayang kerana Allah.. Lepas abang wat qiamullai yang sayang suruh wat sehari sebelum nikah baru la abang dapat jawapan bagi perasaan yang tersembunyi antara kita berdua iaitu perasaan cinta.. I LOVE U SAYANG.. Waktu tu juga abang baru sedar ape hikmah nye kenape sayang suruh abang menghafal juzu' amma dan membace terjemahan nye.. Semua nya indah sayang.. Terima kasih sayang.. Sekarang pun abang sedang berusaha menghafal juzu’2 yang lain…
Minah : Alhamdulillah ya Allah kau kurniakan aku suami yang soleh (sambil tangan ye menadah doa) Abang, nape abang bagi ayang banyak sangat duit hantaran RM 20 ribu dengan kerete ALPHARD sebijik..? Kan ayang dah cakap kalau abang bagi 10 sen pun ayang terima..
Mamat : Sayang.. Anggap la tu hadiah daripada abang.. Berape sangat la nilai nye jika nak dibandingkan dengan nilai seorang isteri solehah cam ayang.. I LOVE U SAYANG UNTIL JANNAH..
Minah : I LOVE U TOOO ABANG.. UNTILLLL JANNAHTUL FIRDAUS.. AMINNNNNNN….

~*~ Perempuan yang garang luarannya sebenarye lembut hati nye. Garang dia kerana untuk menjaga maruah dan syariat Illahi. Jangan la dicaci maki perempuan yang garang itu, cume berilah nasihat InsyaAllah hati dia lembut mendengar nasihat mu...~*~




Cc : FB

Homemade Chocolate..

12:07 PTG 0 Comments
assalamualaikum..

semalam punya projek ialah Homemade Chocolate..
tak tahu napa menggila nak buat coklat pula..ni gara-gara asik tengok dalam blog orang, pastu dalam tv pun cara buat dia macam senang je, so terus nak mencuba..

semalam usaha kan juga la cari kedai bakery..actually xtahu kat mana kedai bakery kat ipoh ni..payah juga..last last kuar ngan mak abah..ntah macam mana boleh sesat-sesat..seksa betul kalau orang bengap macam sy ni kan..bab jalan lambat betul pickup..nasib jalan balik umah tahu.. #pengsan#



bekas-bekas coklat yang saya borong..ni baru sikit..hehe

so, malam start la mencuba hasilkan coklat yang pertama.. saya buat 2 jenis je dulu..
saya kan belum expert..baru belajar..

#kalau ada yang nak tmpah pun boleh je#..  ;-)

 bentuk abjad..  =)


 bentuk cengkerang  :)
comel kan..


* agak-agak kalau nak buat bisnes ni ok x?.. hehehe!

semalam awal pagi sembang-sembang ngan incik tunang, tetiba dia tanya pandai jait ke x?..oOhh motip?..kena bljar jait pula ke lpas ni??..

akan dicuba..tapi buat masa ni sy mcm gila nak buat coklat je... ;-)

Selamat Hari Bapa..

9:11 PG 0 Comments
assalamualaikum..


oOhh hari ni father day eh.. so, happy father day fOr my dad..
haha! berani tulis dalam blog je.. xterkeluar dari mulut nak wish depan depan..


pape pun, tima kasih sebab menjadi abah yang terbaik buat kami..
sayang abah..


buat masa ni boleh wish tuk abah je la..maklum la, masih belum kawin, so belum ada hubby and baby..xleh nak wish..hehehe


harini mak nak masak mee kari..nyummyy nyuummyy..untung la dapat mak yang memahami..hehe..sejak adik pergi belajar kat melaka, sume dah xlalu makan..hehe..
untung la father day ni mak buat mee kari tuk abah..






love : :-P

Sabtu, 16 Jun 2012

Remote Tv?

6:39 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


ni kisah semalam masa pergi pasar malam..
masa tu jalan kaki..tetiba je masa lalu kat depan orang jual barang-barang apa ntah, ada la sorang pkcik ni umur macam akhir 40an cakap, remote Tv ada x??


saya pun terkesima jap..dah la pkcik tu cakap selamba je sambil pusing ke belakang..


apa lagi, terus terkejut pandang adik..adik pula bukan main lagi gelak..!..


serius, masa tu memang terkejut..tak tahu la kut-kut dia nak tanya wife dia ke apa kan..tapi boleh pula tanya lagi sekali kat saya..


masalahnya disini, muka saya yang cute lagi comel ni (perasan) ada ke rupa orang jual remote tv??..haha!.. sambil jalan asik gelak je..
adik siap perli lagi..jangan nanti dia jumpa ko, dia minta remote Astro pula!..haha..


tak tahu la orang lain perasan ke x..agak-agak la pakcik..saya ni rupa orang jual remote ke..kan saya baru je sampai kat pasar malam tu..malu okeh, walaupun xsengaja..haha!


tak tahu la korang yang baca ni rasa-rasa macam lawak ke tak, yang pasti situasi tu memang lawak gila..dengan airmuka pakcik tu sekali..


erm..sabar je la kan.. ;-)

Kuatkan Hati Ini..

6:31 PTG 0 Comments
assalamualaikum...


alhamdulillah..harini dapat dating dengan incik tunang...dating dalam tipon je..itu je yang mampu buat setakat ni..tu pun dah teramat amat syukur nya..maklum la, dah kat 3 minggu rasanya xdapat berbual..macam dulu dulu..


saya rindukan saat itu..saya rindu kan saat saat dimana masa incik tunang bertugas kat kem gemas..  =(   time tu menggila call..tengah malam kadang-kadang sampai 3kali buat super saver.. kadang sampai ke subuh berborak..


harini terlerai sikit segala rindu!.. rindu lepas tunang ni rasa macam pelik..rasa lain macam..rasa macam kalau dah menggila rindu, kalau boleh nak jumpa terus..tapi saya tak mampu lakukan semua tu!.. masih belum mampu.. =(
kalau ini la ujian Allah untuk kebahagiaan kami 1hari nanti..saya terima dengan redha..


tadi pagi sembang ngan incik tunang pasal hal latihan dia, hal kerja dia..hal dia nanti kena bertugas kat lubnan..dia kata dia memang habis latihan 22hb jun 12 ni..tapi xtahu lagi dapat cuti bila..sebab cuti ikut peringkat.. guuullppp.. terkesima jap dengar camtu..
dia tetap pujuk kata akan juga datang sini jumpa saya..


memang kena jumpa pun..saya xsanggup nak tanggung semua rindu-rindu ni sorang sorang..lagipun ni jelah masa yang ada kan sebelum abng bertugas kat sana..lepas ni xde dah nak super saver..xde dah masa nak calling-calling sesaja..xde dah kan nak mesej-mesej..  =(


incik tunang tetiba je cakap macam ni..


" syng doakan abng selalu ye..tiap kali solat..doakan abng selamat pergi, selamat balik sini "


saya hanya mampu jawap "sentiasa abng".. xmampu dah nak luah lagi..tersangat sebak..mengalir airmata..
memang setiap kali solat, saya sntiasa doakan mcm tu..start dari dia kena latihan lagi..


saya cuma nak tunang saya selamat je bertugas kat sana..mungkin orng lain yang x alami, xtahu apa yang saya rasa..tiap malam saya sentiasa terfikir sume tu..lagi-lagi sekarang ni susah nak tido. macam-macam dalam fikiran..


'' Ya Allah..bagilah kekuatan dihati ini..keatas diri ini..itu saja yang mampu untuk diri ini bertahan diatas setiap ujian yang Engkau bagi..
mungkin inilah ujian buat diriku, dan dihari akan datang Engkau akan berikan kebahagiaan..
Diri ini terima dengan hati yang redha..''


"Tiada apa yang saya harapkan..moga tunang saya selamat pergi & selamat kembali kesini nanti.. "


Doakan kebahagiaan untuk kami berdua ye.. 













Jumaat, 15 Jun 2012

Penantian itu 1 Penyeksaan??

2:27 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


kejap je dah hari jumaat kan..suka sangat bila tiba hari jumaat..rasa macam best je..
#TakTahuLaApaYangBest#
perasaan tak pasal entry kat atas tu? Penantian itu 1 Penyeksaan?..
yeke 1 penyeksaan?..bukan banyak penyeksaan ke?..


lagi 1 week incik tunang nak habis latihan..lagi 1 jumaat nak kena tempuh..
Ya Allah..mampu ke?..kenapa la bila kita ternanti-nanti rasa macam lambat sangat..
rasa nya kalau orang nak kawin tu cepat je sampai masanya..


Ya Allah..bagi la kekuatan & kesabaran itu..time ni incik tunang still lagi kat m'sia..
sok-sok kalau dia dah bertolak ke lubnan tu, mana nak ngadu rasa rindu sume ni..


dan pelik sangat, napa la lepas tunang ni perasaan rindu tu tersangat sukar untuk ditahan-tahan..
sabar la wahai hati..awak kuat kan.. =(