Ahad, 22 April 2012

3 month ago

11:00 PG 0 Comments
assalamualaikum..

alhamdulillah..hari ni genap 3 bulan saya menjadi tunangan kepada incik tunangan saya..heeee
macam-macam dugaan dihadapi..sampai ke hari ni Allah belum putus-putus menguji..

tapi hati ni yang kena kuat...mudah-mudahan 1 hari nanti Allah akan beri hikmahnya juga..

Amin..

#doakan yang terbaik buat kami ye..#



Jumaat, 20 April 2012

Erkkk..terkena ke..??!!

10:16 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


tadi petang niat nak bayar bil-bil koperasi je..minta mak temankan sebab adik xde pergi camp. kat gopeng..on the way balik-balik ke kete, dah masuk pun, tetiba datang sorang ppuang ni..ingatkan india sebab gelap macam tu kan..pastu dia tunjuk i/c rupanya islam..dia kata dia ni keturunan mamak.


dia ni kerja macam ala-ala gores dan menang tuh..memula dia cakap nak bagi la ada 1 kad ni..dia kata ada menang hadiah nanti 29hb ni..saya ni xla kemaruk pun..sebab x percaya benda-benda macam ni, dan takut terkena..
dia kata nanti boleh ambik kat tesco, dia macam ada buka port kat sana la kut camtu..pastu dia bagi mak 1 kad, bagi saya 1 kad. then suruh buka..saya buka x habih pun..malas kan..pastu yang mak buka tu ada tulis "give away" kut..camtu la..then boleh menang 4 barang..yang ingat oven, urut kaki, lagi 2 x ingat..dalam kad kita buka tu ada 1 lagi kad kecik..kad kecik tu kena buka kat company dia..


dia kata barang-barang yang dia nak bagi ni free, sebab ada 15 kilang ni nak kurangkan income tax la kan..maksudnya dorang xyah bayar la kan, camtu... pastu dia suh call Mr. Nick kalau xsilap..pastu katanya Mr. Nick ni famous kat Astro..masalahnya kalau dia orang terkenal pun i xkenal okeh! i xde Astro.
dia akan datang serahkan barang-barang yang kita menang..then ppuan ni ckap 60/100 kut yang akan menang..then kalau ada tuahnya boleh menang kereta toyota camry paling besar..


masalahnya, masuk je pejabat tu, jantung saya dah berdegup kencang okeh!..macam-macam dah terfikir..pastu dia soalsiasat la memacam..serius, bengang okeh sebab dah masuk maghrib! pastu macam macam la dia tanya..last-last bila fikir banyak, menang kete pastu kena bayar cukai RM 10,300.00. ko ada duit nak bayo??.. gila. tu pun kena bayar lepas kete dah dapat, geran sume dah dapat la..tapi bila memikirkan balik 10 ribu tu banyak ok, kalau dah terlebih mampu, xkan la abah i xnak tukar kete lain kan, sedangkan kete yang ada tu suka sakit!..


bila i cakap, menang kete pun xnak, dia marah, kata tolak rezeki..adoi la..agak-agak la..sapa nak tolak rezeki..tapi memandangkan memula ko cakap Mr. Nick tu nak datang dalam tempoh 10minit, sampai setengah jam tunggu okeh.sapa la x bengang..pastu soal macam-macam.pusing-pusing cakap..mak pun dh bngang, i apa lagi..


last-last sebelum balik sempat juga la i cakap, nak bagi ke xnak barang yang ada 4 ni. dia cakap kena tunggu Mr.Nick tu sampai..masalahnya xkuasa aku nak tungguh okeh!..macam buat kerja gila je rasa..pastu dia macam dah bengang juga..sebab sebelum tu, i cakap kat dia..

'eh, kalau kitorng yang menang, kenapa u pula yang excited?'



then dia kata 'mesti la, saya pun dapat 50% komisen'..


camtu la bunyi nye..so, sebelum balik dia try pujuk, tapi masing-masing hati keras..huahahah..melepas la percent tuk dia..sapa suh lambat-lambat kan..kena soal siasat la, nanti nak kena isi borang la..halooo, i xde masa okeh!..baik tido lagi bagus..


sebelum balik nak tahu dia kata apa?


'awak jangan bongkak dengan saya ye, saya akan pastikan 1 hari nanti awak akan jatuh miskin'


eh, awak tuhan ke nak buat sume tu??


then i say ' saya nak balik cepat sebab nak solat maghrib'..


so, agak-agak la kan, Allah tu akan makbul kan doa sapa eh?..dia tu dah memang x solat, then kita ni nak balik cepat sebab nak solat..so, fikir-fikir la..kalau 10 doakan yang x elok untuk ko, akan termakbul okeh!..sesuka hati je minta kita jatuh miskin.. *S E N G A L*

Rabu, 18 April 2012

terlaksana sudah hajat ;-)

4:22 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


lambat nya update blog..agak pemalas hari ni ye cik mimie..huhuhu...
nak story apa eh hari ni..macam xde topik best je..huhu.. #camtu eh?#


okeh2..kita nak story pasal malam tadi boleh?..apa kes malam tadi? *kunon-kunon macam gempak! ;-) well2..haha


semalam petang balik umh awal kul 5 camtu..ntah napa semalam rasa macam hari pemalas buat diri ini dan mengantuk gila!..dari pagi okeh ngantuk nya..over tau..hihi
petang pula dah bajet nak kena kuar g kedai kete..nak buat plat number depan yang baru..plat number hilang gara-gara gatal dengan terror nya pergi redah air deras kat bercham tu..adoi cik mimie..terror nya awk kan..orang lain sume patah balik kut.. i aje yang malas..kui2..;-)


so, balik tu teman mak g tesco jap, nak cari barang sikit..pilih-pilih terus bayar..xyah nak belek lelama..bosan okeh!..haha.. (dalam kepala fikir nak tido)
so, on the way balik tu cari kekuatan sebab nak call mother in-law..ehhh..bila awak kawin cik mimie?..pasan eh?..hehehe.. sengih ala-ala kerang busuk..haha


panjang gila mukadimah..baru nak cite isi nya okeh!..hahaha.. cite nya macam ni..
actually sejak dah menjadi tunangan orang ni, i tak call-call pun bakal mother in-law.. teruknya bakal menantu sorang nih!.. :-P   
ehhh ehhhh bukan i yang teruk okeh, incik tunang tu punya la susah nak bagi nombor tipon mak dia..eerrrrrmmmm, takut sangat la kut i ni nak ngadu kat mak dia..hahaha..  *tak kuasa okeh! 
sejak dulu lagi camtu, apa yang kita minta susah nak bagi..belum minta ferari sebijik..hahaha..memang xkannnnnnn dapattttt laaa kannn... 


so, dah minta banyak kali xnak bagi juga, dia boleh suh minta kat adik dia..adoi..bertuahnya dapat bakal husband camni..nasib la i ni penuh dengan kesabaran tau.. phewww..
so, minta aje la kat adik dia..
boleh pula dia perli kata ingat lupa kat mak dia..adoii...ni abang awak punya pasal la..orang minta xnak bagi..minta no tipon je kut..


then i say.. 'dah minta banyak kali kat abang awak, tapi dia xnak bagi' pastu dia suh minta kat awak'.. then she say..orite...
bukan saya lupa la..kalau x caya cuba tanya my mum..berkali-kali okeh cakap incik tunang xnak bagi no tipon..hehe.. *perlu ke report kat mak* haha


so, malam tadi line cantik punya..memula xnak call..heehhheee...pastu adik pula nak kuar ngan kawan dia...so cantikkkkkk..line clear xde gangguan..haha.. *malu kut..


memula call x dapat..try kali ke-2, okeh dapat..berdegup jap jantung..haha.. *macam x pernah cakap tipon ngan orang je* memula bkal MIL xcam i..sebab xkenal kan diri, terus terdiam jap..pastu okeh..oo..mkcik ingat saya lagi.. *malu-malu*
then sembang-sembang..fuhhhh lega okeh hajat dah terlaksana..syukur alhmdulillah..hehe..


yela, saya kan kenal ngan orang jauh Perak---------------------->Melaka, so ni baru nak kenal-kenal ngan bakal MIL..sebelum tunang x berkesempatan pun, gara-gara incik tunang x cite pun kat family dia.. sungguh bertuah kan..  =(
alhamdulillah..bakal MIL okeh..ramah..best sembang ngan dia..tapi saya yang malu-malu miawwww...


habis sembang terus mesej incik tunang bagitahu dah call mak dia..haha..kelakar okeh!..sume nya nak report..kih kih kih..
maklum la, nak bagitahu i berani tau.. * perasan*


yang kelakar nya incik tunang sibuk soal siasat balik satu persatu..adoi, takut sangat eh kita report kat mak awak..hehe.. *belum masanya lagi kut..haha  *macam akan buat je*  :-P

Selasa, 17 April 2012

ngengada nya okeh!

10:04 PG 0 Comments
assalamualaikum...


selamat pagi selasa..kenapa la hari ni bukan jumaat?..kenapa la hari ni bukan hari cuti?..
kenapa yerk?..kenapa juga la hari ni pagi saya rasa macam malas nak bangun pagi pergi kerja?..kenapa la saya rasa macam nak tido puas-puas?..sedangkan saya rasa saya cukup time tido..kenapa yerk?..agak-agak ada jawapan nya x?..sapa boleh jawap sila angkat jari.. :-P


kenapa la hari ni cik mimie ni banyak tanya?..kenapa ye cik mimie ni hari ni?..xsihat ke?.. ;-P
dah macam ada kemerengan ke?..kenapa ni cik mimie pagi-pagi dah meroyan?.,,adoyai..
sebab semalam cukup 24tahun ke?..


erm..x terjawap segala persoalan kan..xde sapa pun boleh bagi jawapan yang tepat..


semalam tarikh saya dilahirkan..16 april..suka nya tarikh tu..tapi xde ke sapa-sapa nak bagi hdiah?..xminta yang besar-besar pun, cukup la kalau ada yang nak bagi samsung galaxy ke, (betul ke ejaan nih), galaxy note ke, percutian ke amsterdams ke..hahaha.. (ohh melampau nya minta hadiah)  :-P


sume kawan-kawan wish..terharu nya..mybe lebih dari 100 friends..tapi ada sorang je yang x wish..kecik hati ngada-ngada juga la sikit.. ;-)
incik tunang x wish..mybe dia lupa sebab dia penat kan..kena paham la..okeh, saya memang paham..cuma perasaan ni je kadang-kadang gediks..nak dimanja-manja..ngengada tau..xsuka tau camni..mybe sebab maxis bagi call free, tapi xleh nak sembang..tu yang ngengada nak kecik2 hati..


xpela, tahun depan maxis xyah la bagi free..saya nak majuk.. (eh, kang bebetul maxis x bagi free, padan la muka awak ye cik mimie)..tapiiii kan, tahun depan, time besday saya incik tunang bertugas kat lubnan pun..  =(
sama je la kan..tapi incik tunang cakap kalau dia datang sini nak celebrate..eh2, betul ke?..janji ye abng tunai kan janji tu..hehe


akan ku tunggu saat indah itu..lalalala~..



Isnin, 16 April 2012

16 April 2012

12:54 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


bestnya hari ni..nak kata dapat Rm1 juta xde pun kan..apa pun tarakk..
tapi best sebab hari ni my birthday..


syukur alhamdulillah Allah masih beri kesempatan buat diriku untuk berada dimukabumi yang penuh dengan pelbagai cabaran dan dugaan..


Alhamdulillah..kini usiaku telah bertambah 1 lagi..sudah 24 tahun..macam x caya je..dah boleh kawin eh?..haha.. :-P
incik tunang, cepat-cepat la preparing for our wedding eh..hehe..


incik tunang xde ke nak wish pape..saya menunggu dengan penuh kesabaran nih..kawan-kawan sume wish..terharu okey..
lambat wish awak kena bagi kita hadiah beso tau..hehehe..  ;-)


apapun harap saya moga Allah akan melimpah ruahkan lagi rezeki buat ku, buat kami (after maried) dan familyku..lindungi incik tunang jika dia harus bertugas di Lubnan nanti..
permudahkan segala urusanku..amin..


tempek sikit muka besday girl yang x seberapa ni.. ;-)

Selasa, 10 April 2012

kata-kata hikmah

10:36 PG 0 Comments
assalamualaikum..




ber'KAWAN' dan ber'KAHWIN' adalah 2 maksud berbeza..
walaupun bunyi nya hampir sama, ianya mempunyai maksud yang tersendiri..


ber'kawan' boleh beribu..
tetapi..
ber'kahwin' biarlah satu..


renungkan lah... :-)

Isnin, 9 April 2012

hanya Allah yang Maha Mengetahui

11:18 PG 0 Comments
assalamualaikum...


selamat pagi isnin..mood oohh mood..dimanakah dikau..??
tak tahu nak update apa..tapi macam nak luahkan sesuatu je..boleh kan..


perkara ni bukan terjadi kat saya..but salah sorang my cousin..
my cousin ni xlama lagi bakal mendirikan rumahtangga..then lagi 2month je..pastu baru-baru ni dia ptus tunang kerana seseorng..means, pasal ppuan lain..


actually, saya x paham dengan ppuan yang xfaham bahasa!..ppuan yang x reti-reti malu..even dah tahu kan orang tu dah ada ikatan (tunang), napa mau dikacau lagi hubungan dia..sampai putus?!..


awak tahu x apa hukum nya orang yang robohkan tiang yang telah dibina untuk di dirikan masjid?..awak xtahu malu ke buat orang macam tu..? paling saya x paham, apa perasaan awak eh bila buat orang macam tu? sampai putus tunang, then gedik-gedik?..


serius ok, kalau saya kat tempat my cousin tu, memang dah kasi lempang laju2 kot..memang la tu x cukup, tapi, sekurang2 nya terbalas sikit kut apa yang pedih kat hati..
bak kata orang, bertepuk sebelah tangan memang x bunyi kan..konfirm la ni kes 2,2 layan..
mungkin ni la dugaan di alam pertunangan kan.. lain orang, lain caranya.. but me, kena tangguh kawin..incik tunang kena pergi lubnan..


harap-harap la incik tunang x buat saya macam ni..cukup la segala perit yang saya dah lalui..saya xnak pandang belakang lagi..
dalam masa yang sama, siap bagitahu kat dia, kalau dia pun sanggup buat saya macam ni, memang cari nahas..kita nak sini risau kan dia, dia buat sedap pula kat sana..memang kasi lempang 2,2 ok!..


kalau xnak, cakap awal-awal..jangan bagi harapan pada yang berharap..sian kat my cousin..
[napa pula saya yang over ni] huhu..maklum la, saya pun kena tunda kawin.. =___=


so, pada ppuan yang buat my cousin tu, sedia maklum la ye..mungkin awak xkan dapat balasan sekarang..tapi kita x tahu kan hari akan datang macam mana..mungkin Allah bagi cash terus..lebih hebat awak akan dapat..awak tahu x, orang yang awak buat begitu juga adalah kaum awak sendiri?..sama seperti awal juga sakitkan hati ibu awak sendiri??


erm....FIKIR-FIKIRKAN LAH YE.. asslmkm...

Khamis, 5 April 2012

kFc lagi..

3:12 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


wahh...wahhh..rezeki, rezeki..rezeki yang dibagi jangan ditolak kan..lagi-lagi makanan..
syukur alhamdulillah..tadi ada sorang ckgu ni datang bawak kfc..minggu ni je 2 kali makan kfc..


hari tu belanja family..kali ni orang blnja pula..walaupun kita x minta, tapi kalau orang dah bagi, terima la dengan penuh kesyukuran kan..amin..alhamdulillah..


  cukup la 2 ketul pun kan..ni pun mkan sikit je..seketul pun x habih..


 siap ngan air skli..


kFc  ;-)


kan best kalau incik tunang ada sekali..hu hu..dah msg kat dia, dia kata kalau dia xde bukan kemain ajak dia..hehe..then i say, kalau abng ada la best sebabbbbb boleh tolong suapkann..hahaha..


sungguh mengada ok!.. sekian terima kasih.. ;-P

Rabu, 4 April 2012

6 baby miaww???

2:04 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


wah..wah..meriah betul rumah saya sekarang ye.. T___T
dapat lagi 6 baby miaw pagi tadi..memula ingat 5 je..tu pun dah kira banyak..
sekaliiii my mum nak bersihkan sikit tempat kucing tu tengok anak nya 6 ekor..
pengsan mak oii...


alahai gebu..banyak betul anak ko..patut la perut ko gemuks semacam je..
dah la jalan tergedek-gedek..


nanti la i update pic nya ye..


ni gebu masa ngah bunting..hu hu

adik ku ConvO sudah

1:50 PTG 0 Comments
assalamualaikum..

dah makan tengahari sume?..huhu..bestnya kalau dapat nasi + kicap time2 lapar camni.. T__T
ni bukan nak cite bab makan yerk..

but nak cite pasal kenapa semalam saya halfday..kenapa semalam saya balik pukul 12..
waaahh..wahh..wahhh..over je kan..

ok..sebab-sebab semalam nak balik cepat sebab petang tu dalam pukul 2p.m adik ada convo..xjauh pun..just kat Politeknik Premier Ungku Omar je..xsampai setengah jam pun dah sampai..

dah la on the way nak ke sana saya yang kena drive.. [niat hati malas nak drive]..gara-gara abah x sempat nak pakai kasut siap2 dari umah..hehe
nasib la saya sempat bermekap sume...hehe
pastu drive dah serupa macam orang gila..[jangan tanya orang gila drive macam mana] :-P

sampai sana call adik laki yang sorang lagi..yang pergi awal temankan abg dia yang nak convo..pastu ntah macam mana, rasanya kat 5 kali ok, nyaris2 nak tersungkur..adoyai..nasib x tersungkur..dah tersepak banyak kali..ni gara-gara ada besi apa ntah..dah la kat tempat tu ramai dorang2 yang nak convo..adeh..nasib x tergolek..ngan pakai baju kurung bagai..malu i tau..

sampai sana suh mak abh masuk dewan, kitorng lagi 3 brdik duk tengok kat luar je..ok la kan..ada juga boleh tengok.. [wah3..jakun] haha
pastu tengok orang beli bunga, kkak ko ni pun kemaruk nak beli bunga juga..nasib ada duit...haha

yang ni RM 40.00 jerrrr..

rasanya dalam kul 5 camtu habis majlis nya..then ni la peluang nak bergambar 1 family..rasanya macam first time boleh bergambar 1 family..sebabnya abh x suka nak bergambar..tapi dek kerana kena paksa, terpaksa rela la eh..hehe

nampak x yang tudung merah yang cun tuuu... [pasaaannn]

i like this pic..minta tolong kat sorang adik ni ambik kan..sekali dia malu daaa..mak dia yang ambik kan..hehe..tima kasih ye makcik.. [kut-kut la makcik tu terbaca blog nih] haha

pastu ambik la gambar lagi..then muka akak la yang banyak..sori la yerk..normal la kan.. harus Over..kalau segan je, xde la gambar kenangan kan..kan..kan..hehehe

ok la..xtau nak sembang apa dah..layan kan aje la gambar-gambar yang ada ni eh.. ;-)

 kami 4 beradik..pandai mak i ambik gambar ye.. :)


gambar ni sesuai untuk incik tunang ye..bukan sebab i terlebih cantik ke apa..tapi nak bagitahu, saya nak bunga roses macam ni juga..kaler merah..xnak 3 kuntum je..tapi nak sejambak besar..ha ha ha.. :-P

Selasa, 3 April 2012

Happy Birthday for U

10:27 PG 0 Comments
assalamualaikum..


morning..kejap je masa berlalu kan..hari ni dah 3 April...waahh bestnya...


erm..actually bukan nak cite pasal tarikh 3 April..tapi 2 April..


i want to wish for u my friend - Siti rohayu happy birthday yang ke 24 tahun..
kejap je kan masa ni berlalu..


moga awk sntiasa hapy with your friend's, family tercinta dan si dia yang bakal menjadi pasangan hidup awak ye.. =)


moga our friendship akan utuh sampai bila-bila..insyaAllah..


u are my best friend since 2000 sampai ke hari ni..insyaAllah forever..



Ahad, 1 April 2012

April 2012

11:08 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


wahhhhh..kejap je masa berlalu kan....kejap je dah masuk bulan April...
dah kita sume tinggal kan bulan mac kan..
kejap je sume kan....hari ni 1hb...esok 2hb...wah..wa..wahhhhh..kejap nyaa...
kejap je nanti saya kena pisah dengan incik tunang..
kena pisah malaysia ----------> lubnan..


harus kuat kan hati okey!..harus..eh bukan...Wajib..


ok laa..xtau nak bebel apa memalam ni..cuma gediks nak update blog nak bagithu dah masuk bulan April..  :-P


mulakan kehidupan yang baru dibulan yang baru ye kengkawan sume..


gudnite..