Monday, 7 October 2019

Tempahan Handmade Brooch

4:45 pm 6 Comments
Assalamualaikum, hai readers.
Ya Allah, rasa macam tak sempat nak update blog sekarang. Sejak instagram niaga diduga lagi, terus down nak tengok social media. Sampaikan nak jenguk blog pun rasa tak sempat. Sebab kadang ada 2 fon, 2-2 anak anak conquer..
Entri ni dah taip lama dah. Dok tersimpan dalam draf. So harini kita publish la ye. Hehehe


Sehari sebelum IG niaga nak diduga, tiba tiba ada orang PM tanyakan handmade brooch. Nak buat tempahan. Ya Allah, dah lama sangat cik mimi tak buat handmade brooch ni. Dek kerana takde sambutan dah, so cik mimi stop la dulu. Last dulu pernah terima 200 set untuk handmade brooch. Masa tu bulan puasa. Tak silap tahun 2015. Sekarang dah tahun 2019. Lebih kurang 4tahun dah tak buat. 




Bila orang tanya, tentunya kita pun bersemangat balik nak buat kan? Kebetulan semua bahan pun ada. So cik mimi accept je la tempahan tu. Lagipun dah rindu nak buat. 

Syukur, tempahan dari Melaka selamat dah diterima. Customer mula mula nak order 10set je. Lepas tu tengok comel comel terus minta tambah jadikan 20set semuanya. Alhamdulillah.. Andai kata ada kawan kawan berminat nak buat tempahan, boleh la bagitahu ye. In Shaa Allah harga mampu milik sangat sangat. Ikhlas cik mimi buat, bukan semata mata nak kan keuntungan. Tapi rasa tenang sangat bila dapat buat brooch handmade yang comel comel ni .

Kalau ada kawan kawan nak tempah serendah 3set ya. Boleh whatsApp je tuk dapatkan stok. 😘
www.wasap.my/601124181178

Monday, 30 September 2019

Sagu Gula Merah

1:06 pm 18 Comments
Assalamualaikum, hai readers semua..
Lamanya cik mimi tak mengupdate blog kesayangan ni. Fuhhh, bukan biashe biashe kebizian yang melanda ni. Banyak benda nak share, so kita update 1 persatu ye.

Kali ni cerita bab masak memasak. Makin datang kerajinan sekarang ni nak masak memasak memandang kan cik mimi suka mencuba. Dan yang penting suka makan la kan..
Bila dah datang mood nak makan tu, benda boleh buat, kita buat. Bukan kedekut duit nak membeli. Kadang takde orang open order. Kadang tak cukup beli sesikit. Jadi kita buat, makan la puas puas.

Kali ni kisah pasal Sagu Gula Merah. Benda dha lama orang buat, cik mimi baru hegeh hegeh nak buat kan. Nak buat macam mana.. Enjin lambat berasap gitu. Disebabkan nak nak nak makan puas puas, so kita buat. Buatnya pun tidak la susah pun. Bahan pun simple. Tak reti buat, youtube ada. Kan..

Takpe la, cik mimi share kan juga apa bahan diperlukan ye. Kadang bukan untuk orang lain. Tapi untuk diri sendiri juga. Maklumlah, kadang terlupa. 

Bahan bahan :
Sagu (terpulang nak buat banyak mana)
Susu Cair
Gula Merah
Air
Pewarna merah (sirap)

Cara-caranya :


Basuh sagu, dan toskan. Lepas tu rendamkan sekejap. Dalam 10 minit ke macam tu. Kalau rendam, nak masak tu tak lama. Kalau lepas basuh terus masak pun boleh. Cuma dia ambik masa sikit.


Masa masak tu bubuh pewarna merah sirap sekali ye.


Dan selesai masak macam ni, masukkan dalam bekas siap siap. Biarkan dia sejuk.


Masakkan gula merah bagi cair. Nak pekat dan manis mana terpulang ye. Pepandai kawal air dengan gula merah tu. 



Lepas dan masak tu, tapiskan air gula tu terlebih dahulu. Risau nanti ada habuk ke apa ye.
Kemudian curahkan diatas sagu merah tadi. 



Kemudian, letakkan susu cair. Terpulanglah korang nak masak dulu ke tidak ye. Then siap.
Mudah aje kan.. 


Selamat mencuba. Masuk peti sejukkan dulu baru sedap makan. 😋😋

Wednesday, 18 September 2019

Happy Birthday | Zara Turn 5!

8:02 pm 24 Comments

Hai readers semua,
Harini 18.09.2019, so genaplah zara 5tahun.
Mama dia saja nak tepek kenangan tu kat sini. Even zara pun tak tahu birthday tu apa kan.
Kecuali la sebut "kek to you" 🤣
Ringkasan daripada "Happy Birthday To You"..

Mama dia takde nak buat celebrate ke apa. 
Ikutkan dulu ada plan macam tu.
Tapi tu la. Kita hanya mampu merancang je kan. 
Semuanya atas keizinan Allah.
Lagipun bulan ni mama banyak keluar belanja, dek kerana ddy busy join seminar, poket mama pun ikut sama mengempis. Tapi takpe la..


Walaupun takde Special Celebrate, tapi mama ni ligat jugak mikir nak bagi sesuatu.
Hari isnin zara request nak kek batik. So mama buatkan semalam (17.09.2019)
Takdan 24jam dah selesai. 


Kebetulan pagi tadi ada kawan kat group open kek. Kek cheese coklat berhantu, so beli la 1. Sebab masa besday ddy dorang pun takde bagi apa apa yang special kan. Kira 2 in 1 la ni mama dorang belikan kek. 😄😄🤭


So harini potong la kek berdua yerk. Ddy 12 september, zara 18 september. So sekali harung la kalau sambut pun. Selesai juga niat mama nak bagi sesuatu. Tak perlu hadiah memahal la ye. Sebab hadiah paling mahal yang mama sentiasa bagi, jaga keluarga kita sebaiknya. 💕


Harapan mama moga lepas ni zara senang ler bangun pagi, jangan la buat mama jadi singa jadian je. 😩
Dan cecepat la cerdik pandai. Baca ABC pun tak lepas sepenuhnya lagi ni. 

Resepi | Ayam Buttermilk

12:35 pm 12 Comments
Hai readers! Happy Lunch semua..
Sekian lama orang dah merasa Ayam Buttermilk, Cik Mimi baru hegeh hegeh nak buat? 
Ohoiii..
Dulu tak buat sebab pikir renyah. Alaaaa biasa la, time ayam buttermilk ni muncul cik mimi dalam Fasa tak reti masak. 🤣🤣🤣🤣
Sebab dok kerja kan. Balik makan aje apa yang mak dah masak.

Bila dah kawen, ntah awat la tak terpikir nak cuba buat. Maybe pikir bahan dia macam mahal je kot.
Erm.. Ntah la. Tak boleh nak ingat balik why dulu tak try buat. 🤔🤔


Baru ni terbayangkan Ayam Buttermilk. Disebabkan kebetulan susu cair pun ada dalam peti sejuk tu, so buat je la. Walaupun ada bahan tak complete. Janji sedap ditekak❗ Haaaa, gitu..
Tawakal je sebab masa nak masak tu anak buat hal, Bergaduh nak makan aiskrim. Time mama dia excited nak masak resepi baru, time tu nak gado. 🤦‍♀🤦‍♀🤦‍♀

Cik Mimi share resepi kat sini ye. Tapi resepi cik mimi ni ada yang ikut kepala sendiri walaupun rujuk resepi orang. 😄😄😄

Bahan Bahan :
- Isi Ayam (kalau nak guna bahagian ada tulang tu terpulanglah. Janji potong kecik kecik)

- Tepung (untuk goreng ayam. Cik mimi bedal pakai tepung gorwng bestari)

- Susu Cair (guna dalam setengah tin kut gitu. Bergantung pada banyak mana masakan tu)

- Daun Kari (tak bubuh sebab takde dekat rumah)

- Serbuk Kari (tak perlu pun sebenarnya. Tapi Cik Mimi letak sikit sebagai ganti daun kari)

- Planta/Marjerin/Butter (ikut la yang ada kat umah korang ye. Ni untuk menumis)

- Bawang Putih/ Bawang Merah (dihiris untuk menumis)

- Cili Merah/Cili Api (terpulang untuk kepedasan korang) 

- Garam (bubuh la sikit kalau korang rasa tak cukup masin lagi)

Cara-caranya : 
- Ayam potong kecik kecik. Basuh bersih, then gaulkan dengan tepung. Goreng garing la ye nak sedap.

- Panaskan planta, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari sampai naik bau. Kalau takde daun kari, takpe. Abaikan

- Masukkan serbuk kari sikit, kalau nak ada rasa kari. Taknak bubuh terpulang. Hehe

- Masukkan susu cair. Terpulang nak letak banyak mana. Setengah tin susu pun boleh. Sebab nanti bila sejuk sikit, kuah tu akan pekat.

- Masukkan garam kalau belum masin. Dan cili sebagai hiasan atau nak bagi lagi pedas.

Settle.

2 menu yang complete!

Tuesday, 17 September 2019

Binatang Yang Ada Di Zoo Johor.

1:30 pm 25 Comments
Assalamualaikum, Selamat Pagi..
Ehh lama pulak nak habiskan entri Zoo Johor ni kan. Sorry.. Tak dan nak menaip sebab kadang kadang fon ni jadi rebutan dengan anak anak. So meh la kita sambung. Halaah halaaah.. Macam la entri 3hari 2malam pulak kan siap bersambung. 😄😄

Sebenarnya haritu malas nak buat entri terlalu panjang, jadi harini dalam entri ni kita tunjukkan antara binatang yang ada dekat sana ye. Nak kata binatang dia tak meriah, meriah juga. Cuma tak terlalu banyak la. Kalau kata nak tengok kambing ke, takde pula kat sana. Kalau nak cari panda jauh sekali ye ibu ibu, anak anak. 😄😄




Mula masuk yu disajikan dengan burung burung. Bersih je kurungan mereka. Erm.. Ada burung nuri, merak macam tu la. Alaaahaii, mana yang teringat je la ekk.. Maklumlah lambat buat entri kan. Ingat ingat lupa.




Pastu ada swan. Alaa alaaa, cute je dia dalam kolan air tu. Siap ada swan yang permainan boleh kayuh tu tau. Tapi tak tau la berapa harga. 


Macam yang cik mimi cite dalam entri sebelum ni, Zoo Johor ni nampak bersih je. Terjaga. Bagus macam tu kan. Orang nak berjalan pun selesa. Bau pelik hanyir ke busuk ke, takde sangat la. Yang penting, kita berada disana pun kena la jaga kebersihan juga. Jangan main sedap je buang sampah merata rata. 


Jom tengok binatang yang ada. Ni pun ada yang cik mimi malas nak snap. Macan snake, badak air ke badak sumbu ntah haritu. Sebab jauh kedudukan dia. 



Merak Biru




Kasawari


Buaya Tembaga


Memerang



Unta
Tapir / Tenuk
Lembu

Gajah Asia


Chimpanzi

Singa Afrika

Harimau Indochina

Enggang Badak


Kura kura

Sekian untuk tatapan. Ada gambar yang cik mimi tak snap pun. So sesiapa dok belah johor bahru tu, singgah la kr sana. 😇

Wednesday, 11 September 2019

Family Bonding Time | Zoo Johor

10:20 am 31 Comments

Hai readers, assalamualaikum..
Cuti haritu kemana je kengkawan semua? Berjalan ke duduk rumah aje?
Cik mimi dapat juga berjalan bawak zara zhareef. Sebab kebetulan ddy mereka ada kerja sikit dekat Johor Bahru, so take time sikit untuk dorang juga la. Plus mama dorang pun dapat la ala-ala release tension gitu. Heehe..

Hari jumaat malam kitorg gerak ke JB. Gerak dalam pukul 5 ke 6 petang macam tu. Sampai sana dalam pukul 9 lebih juga la. Pastu melilau la cari hotel yang Nampak agak okay sikit dekat Tebrau. Sekitar tu banyak je hotel. Tapi kena pandai tengok harga dan ikut korang rasa selesa ke tidak nak menginap kat situ.


Ehhh, bukan nak cerita pasal hotel. Hotel kita cerita next entri aje la ehh.. Tapi entri kali ni nak cerita pasal jalan jalan dekat Zoo Johor. Before ni dalam 2 bulan lepas kut ada ke Zoo Melaka kan. Kali ni ke belah selatan pula. Best ke tidak?


Tentunya BEST. Walaupun Zoo tu taklah seluas Zoo Melaka. Tak sehebat Zoo Negara.

Kali ni suka pula nak berjalan ke tempat macam ni. Sebab pada Cik Mimi, jalan-jalan ke Mall ni macam buang masa. Sometime boleh jadi buang duit juga. Sebab tershopping secara tak sengaja. Lain la kalau ada benda nak beli kan. Then taknak ajar anak anak ke tempat shopping je. Karang ada je yang nak dibeli.

Kali ni bawa ke Zoo Johor pula sebab Zhareef nak sangat tengok singa. Nak sangat tengok harimau. Tak tahu la apa yang di suka sangat dengan harimau. Setiap kali keluar berjalan je mesti cakap “adik nak tengok imau (harimau)”


Bestnya dekat Zoo Johor ni kan, harga tiket masuk tu murah sangat tau. Hanya RM2 untuk dewasa. RM1 untuk kanak-kanak. Memang berbaloi sangat la kan harga tu untuk orang awam. Tak terbeban la siapa yang punyai anak ramai tu. Then mak ayah pun happy je nak bawa anak banyak kali ke situ.



Kalau nak cerita banyak ke tidak binatang kat Zoo tu, bagi Cik Mimi boleh la. Nak kata terlalu banyak tu, tak la banyak mana. Nak kata sikit, tak la sikit sangat. Sebab 2 bulan lepas pergi Zoo Melaka tu tengok banyak jenis binatang ada, so boleh compare la. Tapi okay la. Tak boring pun jalan-jalan kat situ. Next entri cik mimi share kan antara binatang yang ada dekat Zoo Johor ye. Yang cik mimi snap gambarnya. 



Yang bestnya dekat Zoo Johor ni bagi cik mimi yang dah pergi ni, tempat dia bersih tau. Memang Nampak la ianya terjaga. Tak berbau busuk. So happy je la nak berjalan kat situ. Nampak la kat situ terjaga dengan baik even bayaran masuk dia tak mahal. Pekerja dia jaga dengan baik kawasan tu. Nak berjalan rasa selesa je.

Cuma satu je la yang cik mimi perasan. Souvenier dia tak meriah sangat. Pastu harga macam mahal sikit. Cik mimi ingat kalau murah atau boleh dapat murah memang nak beli lebih. Nak bagi mak dengan adik adik sekali. Next time la kalau ke situ lagi baru belikan FM tuk mereka.

Now favourite pula pergi berjalan beli FM. Dah macam satu kemestian je. FM yang cik mimi beli ni seketul RM6, cik mimi try la Tanya beli lebih dapat ke kurang. Tapi pekerja dia macam tak berapa nak ramah je, dia kata bagi RM10 la kalau 2. So cik mimi beli 2 ni je la dulu.


Bukan cik mimi kedekut tau. Hehehe..
Tapi macam beli dekat Zoo Melaka haritu, 6 ketul dapat Rm15. Memang beli tuk bagi mak dengan adik adik sekali la. Baru seronok kan kita berjalan, kita beli kan sekali souvenier untuk family sekali..


Apa pun, tertunai dah hasrat nak bawa anak-anak ke Zoo Johor. Next, mana pula destination nya ye.. hehehe..
Siapa orang johor kat sini, meh suggest tempat yang best. Takmo legoland ye. Cik mimi belum kaya raya lagi nak masuk situ. Ahahahaha!



promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Monday, 9 September 2019

Resepi Lempeng Yang Cukup Senang.

10:11 am 26 Comments
Hai readers, Morning.. 🤗
Salam Hari Keputeraan Agung..
Hari cuti macam ni korang kemana je?
Cik mimi harini duduk rumah je. Cukup la dah berjalan kan 2 hari lepas. Next entri la cik mimi share ke mana ye.

Bila duduk rumah hari cuti ni mula la ligat kepala ni memikirkan menu apa nak disediakan..
Bangun pagi tadi tanya ddy dorang, nak sarapan apa pagi ni. Mujur dia request benda yang senang nak dibuat. 😬😬

Lempeng Tepung

"Buat lempeng cicah sambal je la"..

Fuhhh, mujur sangat la bahan pun ada je dekat rumah. So, zasss ready to cooking je la. 

Meh la cik mimi share kan bahan bahan nak buat lempeng ni. Walaupun ianya mudah je, ada juga orang yang tak tahu bahan nak digunakan,kan?
Cik mimi pun first time sebenarnya buat lempeng ni. Haha.. Bukan tak reti buat. Tapi kalau takde request dari ddy nya, risau kang buat buat takde sapa nak makan je. 

Bahan bahan :
Tepung dalam 2 cawan kecil
Garam sesudu kecil
Telur Sebiji
Air dalam 2 cawan ukuran tepung tadi
Sedikit Minyak Masak

Campur kan bahan tu semua, then kalau nak cantik adunan tepung tu, cik mimi blender kan sekejap tadi. Taknak dia berketul.

Nak mudah masak, gunakan kuali jenis tak mudah lekat ye. Kalau takde, gunakan je la apa pun kuali yang ada. Hehe.

Okay la, selamat mencuba ye.. Cik mimi nak sambung makan lempeng balik. Dah lama tak makan ni, rasa sedap la pulak.. 



promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Sponsor

Comments