Saturday, 7 September 2019

Chomot Dalam Kenangan.

4:14 pm 2 Comments
Assalamualaikum.. Hai readers.
Saja harini nak share pasal kucing cik mimi hat sekor ni. Kucing ni duduk dengan mak dekat ipoh.
Foto kenangan ni cik mimi sempat rakam masa cik mimi balik cuti bulan 11, 2018.


Si chomot ni pemberian kawan. Masa kecik. Dia bagi sepasang. Si shitam. Tapi shitam dah takde dah. Beberapa tahun dah dia mati. Tak ingat sakit ke apa masa tu. Lupa dah. Shitam pun kucing yang manja dan baik. Sama macam si chomot ni. 

Masa bulan 1 haritu, cik mimi operate. Lepas berapa minggu macam tu si chomot ni pulak mati. Mak kata pagi tu mak bagi makan tengok dia macam elok je. Tak perasan kalau dia ada sakit. Sebab chomot ni jenis baik. Lembut je. Tak banyak ragam la orang kata. 

Cik mimi pun macam terkejut la juga kan. Sebab mak takde pun cakap sebelum tu chomot ni ada sakit. 

Masa balik bulan 4 masa nak ambik anak anak, masa tu dekat dapur, sembang sembang dengan mak. Sekali mak buka mulut. "Agaknya chomot mati pengganti ko.. Biarlah kucing yang mati. Jangan mak hilang anak"..

Allah masa tu cik mimi dah terdiam. 😞 Tak cakap apa dah. Sebab macam tersekat suara kat tekak. 
Nak cakap, takut airmata jatuh. Masa tu senyum kelat buat buat biasa je la. 

Allah.. Hati seorang mak kan. Bayangkan cik mimi operate 12jam masa tu. Macam mana agaknya dia menunggu masa tu. Bila balik bulan 4 masa tu, mak tengok cik mimi pun dah start aktif, dia pun rasa lega. 

Sampai harini teringat kata mak tu.. Mungkin chomot mati sebagai penggantinya.. Wallahualam..

Moga chomot sentiasa doakan kami semua, terutama mak dan abah yang jaga chomot dengan kawan kawan lain dengan baik sekali.. 

Thursday, 5 September 2019

Jom Tambah Pendapatan Melalui Dropship.

11:32 am 10 Comments
Assalamualaikum, hai readers.
Siapa dekat sini tak tahu Dropship tu apa?
Walaupun Dropship ni kita biasa dengar, tapi ada juga yang kurang paham mengenainya kan?

Okay, cerita pasal dropship, betul ke dropship ni boleh menjana pendapatan? 
Sebenarnya BETUL. Tapi dengan syarat kena RAJIN

Kenapa kena RAJIN? Kalau tak rajin, macam mana DUIT nak masuk? Betul tak? Syarat buat Dropship ni sebenarnya kena rajin. Rajin mempromote. Kalau kita tak promote, orang tak tahu apa yang kita jualkan. Biarlah orang akan pelik kenapa kita asik promote sesuatu, biarlah orang pikir kita tak cukup duit ke.. Kemaruk nak berniaga ke.. Janji kita jalankan niat sebenar kita.

Sebab itulah cara kita nak memberitahu orang apa yang kita jualkan. Dropship ni seronoknya ia tidak perlu keluarkan modal. Tak perlu simpan stok. Yang perlu "KERAJINAN"..
Tapi ramai orang salah anggap dengan Dropship ni. Mereka ingat, Dropship ni kepentingan untuk diri sendiri je. Nak beli dengan harga murah. 
Tu sebenarnya sedikit kelebihannya la.

Tak boleh tanam niat macam tu semata mata je. Mentang mentang Dropship ni kita tak perlu keluar modal wang ringgit, jadi nak promote pun malas. Kalau kita niat nak tambah income tepi, in shaa Allah akan dipermudahkan. Cik mimi dah masuk 5tahun buat dropship. Alhamdulillah. Walaupun tak banyak komisen yang diterima, cik mimi happy. Sedikit sebanyak dapat membantu duit jajan anak la orang kata.

Alhamdulillah, setakat cik mimi open siapa berminat nak buat Dropship, ada juga beberapa orang yang rajin. Dan boleh buat SALE ikut target. Sometime cik mimi letakkan target. Cik mimi akan bagi sesuatu. Tapi tetap tak semuaaaaa Anak Dropship usahakan. Sedih juga. Sebab dorang yang cari kita kan. 

Sampai satu tahap ada juga tau yang cik mimi wsap personal, bluetick je. Waahh, terbaik sangat ni. 😬😬
Takpe la, apa apa pun, terpulang la kan. Cik mimi just nak bantu je. 


Kalau ada pembaca disini yang BETUL-BETUL BERMINAT nak buat DROPSHIP baju siap, kain pasang, whatsApp cik mimi okay. Cik mimi akan cuba bantu. Sebab cik mimi pernah jana income dari cara DROPSHIP ni. Why not cik mimi tak bantu orang lain kan?

Bagi yang berminat, tak kisah la bekerja ke, surirumah ke nak buat dropship baju, whatsApp ye. Jangan segan segan. Kita nak bantu diri kita sendiri. Bukan nak susahkan orang lain pun.

Kalau tak pandai, tapi serius, cik mimi akan tolong. 🤗

www.wasap.my/601124181178





promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Tuesday, 3 September 2019

Riadah Petang | Pantai Kem Iskandar

1:17 pm 26 Comments
Hai readers.. Selamat tengahari..
Salam maal hijrah buat semua. Harini baru berkesempatan nak update blog kesayangan ni. Maklumlah bizi 24jam. Tapi tak tau bizi dengan apa.

Sebelum menjadi entri basi, baik Cik Mimi simpan dalam blog ni buat kenangan hari mendatang kan.

Kisahnya tentang pantai.
Rasanya sejak balik dari ipoh zhareef suka sebut nak mandi sungai. Tak tahu la mana dia tahu pasal sungai. Sebab rumah opahnya rumah taman. Dan rasanya dalam 4bulan dia duduk dengan Opahnya, takde pulak dorang bawak ke mana mana sungai. 🤔

Pastu bila dah balik mersing yang nampak laut. So dia akan sebut laut. "Mana laut, mana laut. Adik nak ngok kan (nak tengok ikan).

So bila keluar dari kawasan kem nak ke pekan akan nampak la juga air laut. Ke pantai ekkk nak sebut. Haha.. Laut dengan pantai tu sama ke tidak ekk? 😄😄
Okay, janji paham la yer. 

Kisahnya hari ahad nak pergi ke Pantai Penyabong. Minyak kereta tinggal setakuk. Ddy nya tak isi pun. Dah tanya, cukup ke minyak tu. Dia cakap cukup. Ehhh, yakin sangat la kan. Dah la tempat tu jauh juga. Sekali tak sampai pun ke Pantai Penyabong, dah naik lampu. Erm.. 

Patah balik ler jawabnya. Kenapa patah balik? Sebab mana ada stesen minyak nak isi kat situ. Cuak lettew ddy dia. Dah la nak patah balik pun jauh. Separuh jalan dah. Tak kesampaian la nak tengok Pantai Penyabong tu rupa mana. Anak anak pulak dok tanya, mana laut. Mana pantai. Erm.. Pantai apa nyaaa kalau dah kena patah balik.

Then cakap kat ddy nya.. "haaa, esok bawak pergi pantai dalam kem ekk"..
Actually dah setahun kat mersing, tak pernah pun ke situ. Ada ajak ddy nya ke situ. Tapi dah ddy nya  tak nak bawak, malas la kita nak bawak budak budak kan.

Dan semalam ddy nya kotakan janji. Sebab ddy nya kata, selagi tak bawak nanti mama nya bebel je cakap nak pergi pantai.

Ehh orang perempuan kan. Biasa la tu. Ajak pergi tempat FREE je pun. Bukan holiday tempat mahal mahal. 





Semalam bila pergi pantai dalam kem.. alahai... bestnyaaa.. Lapang je fikiran.. Dengan angin yang kuat. Permandangan pun indah. Berbeza la kalau tengok pantai kat tanjung tu. Walaupun pantai dalam kem ni bukan la tempat kunjungan orang ramai, tapi best. Sebab orang dalam kem je pun yang ke situ. 

Kalau nak mandi pun boleh. Takde hal. Tapi takde tempat nak salin pakaian je la. Sebab dia bukan tempat tuk berkelah sakan pun. Kalau nak berkelah pun boleh. Tapi kalau sakit perut ke, nak terkencing ke, pergi je la lari balik umah. Hahaha.
Macam umah cik mimi nak ke pantai ni tak la jauh pun kalau naik moto. Tak sampai 10minit pun. 

Tak pun tumpang la toilet dekat masjid. Masjid kem ni berdekatan juga la dengan pantai ni. So bila semalam dah bawak zhareef teruja la dia tengok air laut tu macam mana. Tertunai dah hajat nak bagi dia tengok laut. 



Ddy nya kata boleh la lepas ni anak anak boring kita jenjalan kat situ lagi kasi lapangkan fikiran. 
Duduk rumah 24jam pun boleh naik beku otak kan. 






Suka tengok pantai dalam kem ni. Airnya pun bersih je. Haritu ada tertengok Cik Puan Khalida ke Istana Flinstone. Then anakanda nya bermandi manda dekat pantai tu. Cantiknyaaa.. Tak sangka pula pantai yang anakanda mandi tu sama macam pantai di dalam kem ni juga. Kalau berjalan kaki dari kawasan pantai ni, rasanya sampai ke istana flinstone tu. 

Now dah ada port baru nak berjalan petang petang. 😍




Siaran dikongsi oleh nur syamimi (@syamimi8088) pada




promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

'Giveaway Merdeka 2019'

12:30 pm 5 Comments
Hai readers semua..

http://www.huhahuhajerr.com/2019/08/giveaway-merdeka-2019.html

Sementara berkesempatan ni, jom apa kata kengkawan semua sama-sama meriahkan giveaway kawan kita ni. Cik mimi kalau dah jumpa giveaway ni, selagi ada masa in shaa Allah cik mimi cuba luangkan masa.

Korang, kalau cik mimi nak buat giveaway kan, korang nak join sama tak?




promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST

10:30 am 4 Comments
Hai readers! 
Rasanya kan dah la cik mimi tak join segmen macam zaman dulu-dulu. Lebih kurang macam 6 tahun lepas macam tu. Zaman aktif bersegmen.
Rasa macam diri sendiri nak buat segmen, atau giveaway. Ada ke yang sudi join ek?
Tengah memikir mikir ni. Risau takde sambutan je.
Tak best la pulak kan?

So, sambil sambil blogwalking ni, yang mana sempat cik mimi tinggalkan jejak tu, cik mimi tinggalkan jejak. Mana yang sempat ternampak giveaway ke, segmen ke, cik mimi cuba join. Sebab rindu laaaaa..

https://thisni3zahata.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html

Okay, kalau kengkawan nak join sama segmen ni, klik je banner kat atas ni ekk.. Cik mimi ni pun sambil menyelam minum air gitu.. Kalau korang ada buat contest ke, giveaway, segmen jemput la cik mimi sama ekk..




promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Saturday, 31 August 2019

Giveaway-02 by Ematunz

8:14 am 4 Comments
Lepas umum pemenang untuk first giveaway, ematunz.blogspot.com terus buat second giveaway.



Hadiah kali ni lain machiam sikit, iaitu gambar portrait digital. Jika terpilih, uols boleh dapatkan sendiri punya gambar siap edit, ala ala lukisan gittuw, boleh guna letak kat wallpaper ke, default photo pun boleh tau. 

Klik gambar di bawah kalau nak join Giveaway-02:


Hadiah apa tu? Hah, pinjam japp gambar ematunz, ini adalah contoh hadiah (dalam bentuk gambar siap edit) seperti dibawah:

Lukisan digital oleh Aeisha Lisa

Semoga terpilih. Thankyou sudi join giveaway ematunz.blogspot.com.





biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Wednesday, 28 August 2019

Asam Pedas Ikan Parang.

10:16 am 29 Comments
Hai readers.. Morning..
Rasanya macam 2 minggu cik mimi sepi dari dunia blogging ni kan. Cik mimi kebizian sangat!
Serius. Cuba kejar sale jap, sebab supplier buat promosi FREE POSTAGE dengan setiap pembelian 3item dan ke atas. Haaaaa, rugi kan tak join..

Okay, bukan nak cerita pasal sale. Tapi disebabkan cik mimi dah lama tak menulis kat blog, kita panaskan enjin dulu dengan cerita masakan la ek.. Maklum la, dunia cik mimi dekat rumah, ceruk dapur, tak lari dari kisah masak memasak gitu.


Asam Pedas Ikan Parang

Asam Pedas Ikan Parang.

Siapa kat sini favourite dengan lauk ni? 
Cik mimi kan sebenarnya lepas kawen la baru makan ikan parang ni haaaaa.. Sebelum kawen tak pernah makan. Balik balik ikan kembung, ikan kerisi, ikan terubuk, ikan bawal.. Ehh boleh dikira la.. Paling kerap makan ikan bilis. Kihkihkih..

Cerita pasal ikan parang ni, selain lauk asam pedas dan lemak kuning cili api tu, masak apa lagi yang sedap ekk? Cik mimi buat lauk asam pedas je. Lemak kuning jarang laaa.. Sebab lauk bersantan. Cik mimi kalau kerap makan makanan bersantan mula la kepala pening jeee tau. Stress rasa sebab tak selesa. 

Cerita pasal asam pedas ni, orang kata kalau sekali buat belum tentu menjadi. Betul tak? 
Cik mimi dulu sebelum kawen tak pernah masak sendiri. Setakat tolong kacau mak masak tu ada la. "kadang-kadang".. Sebab bekerja kan. 

Lepas kawen first time buat asam pedas .Ya allah, awat la ceroiii je rasa. Tapi ddy zara still makan tau. Dia tahu first time buat. Kali kedua buat, macam tak berapa jadi. Pastu kali ketiga?? Haaaa,cik mimi rehat dulu dari buat asam pedas ni .

Bila balik melaka, adik ipar akan masak asam pedas. Ya Allah.. Sedapnya dia masak. Kuah pekat. Pedas usah kata. Orang melaka kan. Cik mimi ni je perut tak tahan pedas. Cepat pedih. Tapi dek kerana sedap, cik mimi makan jugak. Dengan gandingan sayur bendi lagi kan. Pergghhhh.. Marvelous sangat!

Dan bila adik ipar masak, cik mimi belajar la dari dia. Sebab ddy dorang pernah tanya "boleh tak buat asam pedas macam adik dia buat?"
Ehhhh, soalan tu bukan soalan yang menyentapkan tau bagi cik mimi, tapi soalan nak kita mahirkan lagi.

So, belajar la dari adik dia. Apa bahan nak kena letak. Akhirnya kali ketiga buat asam pedas masa tu guna ikan siakap. Hahaha.. Sebab confius ikan apa. Sebab mil bagi. Dia dah siap siang, potong. Sekali keluarkan dari peti beku, ikan siakap. 

Orang kata nak masak kena yakin kan, btl tak? So belajar la buat sampai pandai. Now, try pulak asam pedas ikan parang. Perghhh.. Marvelous gitu. Makan dengan penuh selera lagi.

Ada yang nak resepi ke tu? Meh la tengok video cik mimi ni. Hehe..

Cuma dalam video tu cik mimi tak bubuh bunga kantan atau daun kesom. Sebab takde kat umah. Tak bubuh lada hitam. Ada buh lada hitam padu rasanya..

Monday, 19 August 2019

Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway

7:55 am 4 Comments
Assalamualaikum, Selamat Pagi..

Seminggu juga rasanya Cik Mimi tak ngadap blog. Bukan malas. Cuma rehatkan diri sekejap.
Bukan takde bahan nak cerita, bebel kan dekat blog.
Cuma cik mimi ambik masa tuk naikkan bisnes balik. Bab bisnes nanti la kita sembang entri lain ye. 😍

Sambil dok golek golek ni, terjah blog kengkawan yang terlintas nak blogwalking.
Part paling best, join giveaway !!! 😚😚

Rasanya macam dah kesepian blog blog yang ada dengan Segmen, Giveaway, Contest.. Seingat cik Mimi, ni la cara kita nak meriahkan dunia blogging.
So harini cik Mimi nak meriahkan blog cik mimi dengan semua tu balik. Yang mana sempat join la. 
Actually tu la tanda support pada kengkawan juga kan? 


Korang nak join sama janqan lupa klik pada banner tau. Tak pun klik pada LINK ni okay.

Good Luck buat kengkawan semua. Kalau sesiapa ada buat segmen ke, giveaway ke, meh la ajak cik mimi sekali. Mana tahu terlepas pandang kan. 😉

Sponsor

Comments