Monday, 8 July 2019

Nasi Impit + Kuah Lodeh = Lontong

9:52 am 26 Comments
Hai readers. Morning..Harini hari isnin, monday blues ke tu. No monday blues okay. Zaman cik mimi bekerja dulu, hari isnin adalah hari yang bersemangat nak pergi kerja. Why? Sebab ahad kan cuti, then pejabat koperasi tu dah macam rumah kedua cik mimi. Then bekerja kat sana even sorang sorang pun tak rasa stress.


Okay harini bukan nak cerita pasal kenangan bekerja, tapi nak bercerita pasal "Lontong". You know lontong? Ada orang tak tahu tau. Serius. Lontong ni terhasil daripada gabungan Nasi Impit dan dimakan bersama dengan kuah masak lodeh. 

Sedapkan lontong. Lontong okay, lontong. Bukan lutong ke apa tau. Jangan salah sebut. 😅
Kalau tanya cik mimi tang mana sedapnya "Lontong" ni. Sedap dia bila tang kuah dia tu sedap la. Memang best la. Pastu penuh dengan bahan. 

Macam biasa la, menu lontong ni akan muncul time raya. Tapi tahun ni raya tak dapat makan lontong, rasa macam frust pulak. Sebab teringin.. Dia punya teringin tu macam orang tengah mengidam. Tapi cik mimi tak pregnant tau. Hehehe..

Tak sangka pula zara dengan zhareef pun suka. Zhareef suka hirup kuah dia. Dia punya hirup tu tak pakai sudu dah. Angkat pinggan terus! Amazing pulak tengok anak pun suka. Haha
Kalau zara dia suka makan dengan nasi biasa. Hirup tang kuah jugak. Next time boleh buat sebab ada geng makan. 

Then harini cik mimi nak share sekali la resepi dia. Maklumlah, kadang cik mimi sendiri pun terlupa nak bubuh bahan apa. 🤣🤣
Manusia biasa kan, kadang pelupa juga kalau benda simple pun. Then kalau ada kawan kawan nak try buat, boleh juga guna resepi ni. 


Resepi Kuah Masak Lodeh


Bahan-bahannya :
🍲 Bawang Merah
🍲 Bawang Putih
🍲 Udang Kering

Dikisar atau ditumbuk bahan diatas ya. 

Bahan rencah :
🍲 Kubis
🍲 Lobak Merah
🍲 Sengkuang
🍲 Sayur fucuk (Direndam sekejap bagi lembut)
🍲 Tempe (Digoreng dan ditoskan)
🍲 Tauhu (Digoreng dan disejukkan dahulu sebelum dipotong kecil)
🍲 Udang (option nak letak atau tak)
🍲 Kacang Panjang
🍲 Serbuk kunyit (Nak pakai kunyit hidup pun boleh)
🍲 Sedikit Garam
🍲 Santan
🍲 Cili merah (Cili Masak)


Cara masakan : 
- Tumiskan dahulu bahan yang telah ditumbuk / dikisar tadi. Nampak garing, masukkan sayur sayuran tadi, kecuali tempe dan tauhu. 

- Gaul biar nampak lembut sikit, masukkan santan dan serbuk kunyit. 
Biarkan sehingga hampir mendidih, masukkan garam, udang, tauhu dan tempe. Serta cili masak.

- Biarkan ia betul betul mendidih, dan tutup api. Mudahkan?

- Ada sesetengah orang makan bersama sambal dan telur rebus. Macam kita haritu tak buat sambal. Cuma letak telur rebus je. 

Saturday, 6 July 2019

SAFI BALQIS OXYWHITE - HYDRATING LOTION Penyegar Dan Pelembap Kulit Wajah.

7:35 am 28 Comments

SAFI BALQIS OXYWHITE - HYDRATING LOTION Penyegar Dan Pelembap Kulit Wajah. 


Hai readers semua. Tanpa berlengahkan masa, harini cik mimi nak share tentang satu produk baru dari Safi iaitu Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion. 

Rata rata ramai dah menggunakan safi ni kan? Mungkin cik mimi agak lambat sikit nak cerita. Tapi cik mimi dah gunakannya. Tengok feedback dari kawan kawan kata produk ni best, so why not kita pun sama sama mencuba kan.



Nak cantik, nak baikkan kulit, tak boleh kedekut. Betul tak? Okay, kenapa cik mimi tertarik nak gunakan safi balqis ni? Okay, sebelum ni cik mimi pun ada gunakan produk dari Safi juga. Dan tengok hasil dia okay. Tak menghampakan, so berani la nak cuba Safi Balqis Oxywhite Hydrating Lotion ni pula. 

Dan sebenarnya, cik mimi ni sejenis manusia yang walaupun produk tu mahal dan orang kata terbaik, tak tentu lagi serasi dengan muka cik mimi ni. Pernah juga pakai produk lain yang bila pakai tiba tiba muka rasa berpeluh peluh .Pastu cik mimi rasa macam badan semacam. Badan rasa panas, macam orang tak cukup oksigen. Haaa  nampak macam "betul ke boleh jadi sampai macam tu?", ye cik mimi jenis macam tu. 

Kalau tak serasi dengan sesuatu produk tu, try la pakai dalam 2x,so memang tahu la serasi ke tak dia. So, memang cik mimi letak tepi je la produk tu atau bagi la pada kawan kawan yang guna. 


Klik gambar untuk zoom

Dan lagi satu kenapa cik mimi cari Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion Ni, ianya merupakan produk 2in1 macam tu. Berfungsi sebagai penyegar dan pelembab. Disebabkan lepas oepration kulit muka mudah kering dan kusam, haruslah cik mimi cari produk yang boleh melembapkan kulit wajah kan. Nak cantikkan kulit mudah sebenarnya. Kalau kita pandai cari produk yang betul. 




Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion mempunyai kandungan isipadu 100ML, cik mimi yakin boleh tahan lama. Mengikut pada penggunaan la. Sebab macam cik mimi guna ni hampir sebulan. Tengok masih banyak lagi. Tak sure berapa bulan boleh tahan. Maybe lebih dari 3bulan macam tu. Sebab pengunaan yang disarankan ialah sehari 2x. So cik mimi gunakan pada waktu pagi dan juga pada waktu malam. 



Jom kita baca detail penuh tentang Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion ni.

🌹Ianya Gabungan formulasi penyegar & pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum. 

🌹Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat bertindak :

• Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan.

• Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid :
✔️Macro Hyaluronic Acid
✔️Nano Hyaluronic Acid
✔️Bio-Hyaluronate
✔️Oligo-Hyaluronic Acid
✔️Super Nano Hyaluronic Acid

• Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit

• Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE



Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna.




Untuk cara penggunaannya pula, Sapukan pada keseluruhan wajah muka, tepuk muka dengan lembut (dap dap kan ia) sehingga kita rasa lotion ni menyerap ke dalam kulit muka. Mudah kan?

Dan jangan risau okay, Safi Balqis ni selamat digunakan, dan dia juga mempunyai sijil halal pada label botol. Tak perlu rasa was-was.

Mungkin ada yang nak tahu, dimana nak cari Safi Balqis ni kan? Okay, boleh cari di pasaraya berdekatan ataupun boleh juga cari di Watson dan sebagainya. Untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik, boleh gunakan bersama pencuci mukanya. 


Jangan lupa dapatkan segera okay, kita kekal cantik bersama Safi Balqis 😘

#SafiBalqis
#safiMY
#SafiHydrationLotion        

Thursday, 4 July 2019

Semburan Deodoran + Wangian Badan Terbaru Dari Dashing Untuk Lelaki Masa Kini.

10:22 am 27 Comments
Hai readers semua.. Harini baru berkesempatan nak menulis panjang lebar tentang wangian terbaru dari Dashing ni. Baru-baru ni kan hari Bapa, tentunya ramai kaum isteri teruja nak hadiahkan sesuatu untuk suami tercinta kan? Kadang kala kita tak tahu nak bagi apa. Betul tak? Sebab orang lelaki ni complicated sikit kalau kita nak hadiahkan sesuatu. Memang pening pikir. So, disebabkan Dashing ada keluarkan produk terbaru, kita hadiahkan wangian ni je la pada ddy ZaraZhareef.


Tentunya ddy dorang suka. Sebab ddy dorang memang menggunakan produk dari Dashing pun. Mandiannya, perfumenya. Bau dari Dashing ni sedap je. Tentunya ramai yang menggunakannya kan..


Untuk wangian terbaru ni ada 4 bauan. Kalau tanya kita yang mana bau best, kita suka bauan dari botol berwarna hitam. Yang lain tu bukan tak suka. Tapi bauan dari botol hitam tu sedap je pada corong hidung ni. Hehe. Lain orang, lain citarasa kan.

So, kalau ada kawan-kawan nak beli untuk suami ke, nak hadiakan pada tunang ke, nak jadikan hantaran perkahwinan je, rasanya sesuai sangat ni. Harga pun mampu milik. 


biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Jom kita baca sikit kisah produk terbaru dari Dashing ni.


Memulakan hari dengan wangian yang hebat dan sentiasa segar sepanjang hari adalah penting bagi setiap lelaki agar dapat mengharungi cabaran dan aktiviti harian dengan penuh yakin. Oleh itu, menggunakan minyak wangi badan supaya berbau harum dan deodoran agar kekal segar dan menghindar bau badan sudah menjadi satu kemestian buat si jejaka.

Menggunakan dua produk bagi memastikan mereka tampil berbau hebat dan segar sebenarnya amat mencabar! Mengapa? Adalah mustahil untuk mencari minyak wangi yang harumannya sepadan atau boleh digabung dengan haruman dari semburan deodoran yang bertujuan untuk mengatasi masalah bau badan sahaja.

Minyak wangi sememangnya lebih mahal, sebab itu sesetengah lelaki hanya menggunakan satu produk sahaja iaitu semburan deodoran untuk mencegah bau badan. Mereka tidak menggunakan minyak wangi untuk haruman hebat sebab kos minyak wangi yang lebih tinggi.
Pastinya lebih bagus kalau mempunyai semuanya dalam satu! Ringkas, mudah, dan cepat, itulah mantra seorang lelaki.

Sebagai peneraju dalam pasaran kelengkapan penjagaan diri lelaki. DASHING memahami sepenuhnya keperluan lelaki dan untuk memberikan penyelesaian muktamad, DASHING melancarkan Semburan Badan DEO + PERFUME! Pertama dari DASHING, satu produk untuk tampil berbau hebat dan segar sepanjang hari.

Produk DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY yang baru dilancarkan ini menggabungkan kedua-dua manfaat deodoran dan minyak wangi dalam SATU botol!
Drumus dengan wangian DASHING Eau De Toilette, ia memberikan haruman maskulin tahan lama untuk memastikan si lelaki berbau hebat sepanjang hari.

Dengan agen anti-bau dan anti-bakteria, DEO + PERFUME baharu ini berkesan memberikan perlindungan 24 jam terhadap bau badan. Semburan deodoran biasa hanya boleh bertahan dalam 2 ke 3 minggu, manakala DASHING DEO + PERFUME baharu ini berada dalam liga tersendiri. Formulanya adalah 100% deodoran. Ia amat menjimatkan dan dapat bertahan lama kerana satu botol boleh meyembur sehingga 880 semburan, oleh itu tahan sehingga 146 hari!

Ini bermakna satu botol mampu bertahan sehingga 5 bulan !

Kaum lelaki kini boleh menikmati semua manfaat Dashing DEO +PERFUME BODY SPRAY yang datang dalam pek bersaiz 120ml. Dengan reka bentuk ringkas dan menawan, pastinya mudah untuk di bawa kemana sahaja anda pergi


DASHING DEO + PERFUME BODY SRAY kini hadir dalam variasai : 

  • HATTRICK : Jaringan kemenangan lelaki DASHING. Wangian Hattrick sememangnya memberikan semangat untuk terus mara ke jaringan gol. Hattrick terhasil dari percikan gabungan haruman unik epal dan kesegaran sitrus, bersulamkan nota bunga dan calitan amber.

  • ULTIMATE KICK : Inilah wangian sebenar sang juara. Ultimate Kick menyerlahkan personaliti sofistikated dari dalam diri dan kehidupan seorang lelaki moden. Wangian Ultimate Kick menampilkan haruman musim panas dengan gabungan lemon, diperhebat dengan kesegaran buah pelaga dan diadun dengan nota asas dari vanilla dan musky.


  • SPEED : Buat lelaki yang sentiasa bersedia untuk menghadapi cabaran dengan bauan segar dan bersemangat. Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah-buahan dan diperhebat dengan lapisan nota musky.

  • HITMAN : Hitman direka khusus buat lelaki aktif dan sporty yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikan wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.


DASHING DEO + BODY SPRAY hadir dalam botol semburan pam bersaiz 120ml pada harga RM12.20. Produk ini boleh didapati di seluruh negara termasuk pasaraya utama, pasaraya hyper serta platform belian atas talian.


Untuk maklumat lanjut berkenaan DASHING sila layari laman



Tuesday, 2 July 2019

Jamuan Raya Tabika Kemas Kem Iskandar

1:19 pm 30 Comments
Hai readers semua..
Alhamdulillah. Dah lepas 6bulan kita semua berada dalam tahun 2019 ni kan. Now kita semua berada di fasa 2 pulak. Dan harini pun dah 28syawal kalau tak silap. Dah nak habis syawal dah kan. Sekejap je.

Cerita pasal bulan syawal ni, belum terlambat rasanya nak share pasal sambutan raya yang diadakan di Tabika Kemas tempat zara sekolah. Rasanya ni la cerita pertama pasal zara sekolah kan. Mama dia malas beno nak share pasal zara sekolah. Nanti la kita buat entri throwback je. Hehe

27jun2019. Khamis.
Hari jamuan di Tabika Kemas. Cikgu kelas maklumkan sehari awal. Hari selasa cikgu zara inform dalam group kelas. Cikgu bagitahu juga, bawa sebalang kuih raya. Mama zara excited benda macam ni. Hehe.. Sebab, dalam kem takde pun buat jamuan raya macam masa duduk dekat gemas dulu. Sedih la. Tak syok betul situasi kat kem iskandar ni. Ke betul betul dah hujung syawal akan buat, wallahualam. 

So bila anak dapat buat jamuan ni, mama dia tumpang happy je la. Berbalik pada kisah jamuan tu, cikgu info sekali ada pertandingan pakaian raya tercantik kut. Lagi la mama zara excited. Haha. Sebab apa tau, merasa la zara pakai baju raya yang sepatutnya pakai sedondon dihari raya pertama. Sudahnya, baju mama dia , adik ngn ddy tak rasmi kan pun lagi. Sebab apa? Sebab raya pertama kan ddy nya pun kerja. Kitorg pakai je baju sedia ada je. 

Pasal kuih raya, rumah kitaorang ni takde kuih raya yang best best pun. Pastu boleh dikatakan semua beli. Pikir balik,kalau semua bawak biskut raya, mesti tak termakan,kan? 




So excited mama dia buatkan kek je la. Lagipun taklah susah mana pun. Tapi ada juga bekalkan sebekas kerepek popia nestum tu. Sebab benda tu banyak lagi. 










Bila cikgu send gambar anak anak tadika berbaju raya, Allah, comelnya semua. Seronok tengok zara beraya dengan kawan kawan sekolah dia. Tengok cikgu send makanan yang dibawa, gift yang ibu bapa sumbang, alahai.. Rezeki anak anak semuanya.

Pastu jamuan habis awal. Dalam pukul 11setengah dah selesai. So boleh la jemput anak anak awal. Pastu tengok zara pegang plastik bekas kek dengan macam macam lagi. Teacher ida (pembantu cikgu) cakap zara dapat hadiah. Kategori baju cantik kut. Alahai. Tergelak mama dia. Dah pesan kat dia. Pakai baju raya lawa lawa jangan bagi kotor. Mama tak suka. Nanti susah nak cuci. Kehkehkeh..



Nasib baik sampai balik umah baju elok bersih. Siap taknak bukak lagi. Excited pakai baju lawa kan. Apa pun, ni la kenangan buat zara bila dah besar nanti. Dia merasa macam mana berkawan kat sekolah. Ada jamuan raya kat sekolah. Macam mana nak berdikari ambik sendiri kan.

Apa pun, mama tumpang happy sebab majlis raya dalam kem nan hado agaknya. Takde pun dengar-dengar pasal nak buat jamuan. 🙄
Janji zara merasa jamuan dengan kawan kawan tabika.

Fuh gambar nanti mama zara letak kat instagram 



biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Sunday, 30 June 2019

Althea A'bloom : Koleksi Exclusive Althea Terkini

10:59 am 30 Comments
Hai readers semua..
Jarang sekali cik mimi nak bercerita pasal produk kecantikan, kan.. Kecuali la, produk tu memang cik mimi suka, dan produk tu memang cik mimi guna pakai. Kalau sekadar nak share, tapi tak guna, tak syok kan. Kecuali atas sebab sebab tertentu. Tu lain ceritanya. So harini cik mimi just nak berkongsi je la set A'bloom yang cik mimi dapatkan masa raya haritu.





A'bloom Set ni datangnya dari Althea Korea. Mungkin ada yang tak tahu, apa tu Althea Korea. Althea korea ni merupakan satu website, dimana korang boleh shopping barang kecantikkan, dan disana terdapat pelbagai jenis barangan tau. Dan barangan ni di terbangkan jauh dari korea. Dan pastinya bagi pencinta barang kecantikan, korang akan rambang mata nak beli apa. 

Kan zaman sekarang ni, rata rata antara kita suka menggunakan produk dari korea. Sebab keserasian dengan kulit wajah kita kan? Siapa yang tak suka dengan muka yang cantik bak gadis korea tu kan. Haaaa, dengan ini secara rasminya cik mimi nak ajak la korang tengok apa yang ada dalam kotak Exclusive ni.



A'Bloom Set Didatangkan Dengan 4 Barang Menarik Dan Exclusive.

Harini cik mimi nak share la, apa barangan yang ada dalam kotak suprise dari Althea ni tau. Yang pasti, semua orang akan suka dengan produk ni, apatah lagi kalau korang sejenis kaki make-up. Trust me okay.



BABY MERINGUE PUFF (Bestseller)

Haaaa, siapa suka dengan Baby Meringue Puff ni? Allah.. Comelnyaaaa la hai.. Geram tau bila tengok ni. Rasa nak gigit-gigit kan aje benda ni. Rasanya semua orang pun tahu, apa fungsi Baby Meringue Puff ni kan? Ianya selalu digunakan untuk meratakan foundation.. Dan selalunya digunakan untuk ditempat seperti sekitar bawah mata, dicelah hidung macam tu. Untuk memudahkan krim yang disapu, sampai ke tempatnya.

Ada yang nak tahu berapakah harganya? Pastinya harga yang sangat mampu milik tau.

RM15.00 (RM21.00)

Kat mana nak dapatkan dia? Okay, boleh klik link >> Baby Meringue Puff <<



GIANT MERINGUE PUFF (Bestseller)

Kalau tadi cik mimi share si baby, kali ni cik mimi share yang Giant Meringue Puff ni pula ye. Fungsi dia sama seperti Baby Meringue Puff tu juga. Cumanya, bila ianya bersize besar ni lebih sesuai kita gunakan waktu kita meratakan sapuan foundation dipipi, di bawah leher macam tu. Cepat sikit sapuan tu dapat diratakan.

Kalau guna yang kecil, lambat nak siap kan..

Nak tahu berapa harga si Giant ni? Jangan risu, walaupun ianya Giant, tapi harganya sangat sangat mampu milik lagi tau.

RM11.00  (RM15.00)

Macam mana nak buat pembelian? Okay, boleh klik link >> Giant Meringue Puff << ni ye.



A'bloom Mask Sheet

Siapa kat sini suka pakai mask. Sebelum tidur? Haa, ni nak bagitahu ni, dalam set A'bloom ni, diperkenalkan juga 4 jenis mask sheet ni tau. Yang bestnya perisa buah buahan gitu. Sweet kan. Jom tengok apa antara 4 jenis yang cik mimi try.



MOISTURIZING WATERMELON MASK


  • Keep calm and stay hydrated
  • This mask that packs a punch of hydration and moisturization for waterful skin that lasts
  • A delicious drink for skin with watermelon extract and added lavender to calm the senses

Untuk pembelian boleh klik link >> Moisturizing Watermelon Mask <<



ANTI BLEMISH PEACH MASK

🍑That’s Just Peachy
🍑This anti-blemish mask purifies and soothes irritated and sensitive skin.
🍑Infused with peach extracts and tea tree oil to regulate oil, balance moisture and purify for soft smooth skin.
🍑Ingredient Prunus Persica (Peach) Fruit Extract, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract

Untuk pembelian boleh klik link >> Anti Bleemish Peach Mask <<




NOURISHING AVOCADO MASK

  • This mask is rich in antioxidants to nourish and protect skin from harmful environmental factors and prevent wrinkles
  • Infused with avocado extracts and hibiscus for soft supple skin that glows
  • Ingredient Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.
Untuk pembelian boleh klik link >> Nourishing Avocado Mask <<



  • This brightening mask clarifies and brighten dull skin to unveil the natural glow from within.
  • The double dose of Vitamin C from lemon and lime extracts banishes dark spots and green tea boosts brightening while calming skin.
  • Ingredient Niacinamide, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract
Untuk pembelian boleh klik link >> Brightening Lemon Lime Mask <<

Setiap satu keping Mask ni berharga RM2 sahaja. Tapi kalau korang beli lebih, ada diskaun sikit. Boleh la berkongsi beli dengan kawan-kawan ataupun adik kakak korang.

Dan ada lagi 1 item yang cik mimi nak sharekan pada korang semua iaitu :



Fungsi BHA Blackhead Blaster ni membantu untuk menyingkirkan bintik-bintik hitam tanpa ada rasa sakit.
Ianya membantu membersihkan dengan cara yang lembut, tanpa menyebabkan luka.

Diperbuat dengan bahan yang cukup menarik iaitu arang, campuran buah aprikot, daun pokok teh yang membantu dalam merawat kulit wajah. Sangat sesuai digunakan untuk golongan wanita ataupun lelaki.



Cik mimi dah guna tau. Memang best. Lepas bersihkan muka tu, lap elok elok, lembut je kulit muka. Rasa bersih. Boleh la seminggu buat 3-4kali macam tu. 

So, kengkawan yang nak kan set A'bloom ni jangan lupa dapatkan di Althea okay. Tak rugi pun beli, sebab harganya pun mampu milik. Dan paling best, penghantarannya dalam packing yang sangat terjaga. Akan sampai dengan selamat.

Erm.. Lepas ni apanyang cik mimi akan shoppingkan lagi di Althea ye.. 




Friday, 28 June 2019

Cuti Cuti Malaysia | Zoo Melaka

9:35 am 23 Comments
Sabtu | 15.06.2019
Holiday Time ~

Hari Sabtu 3minggu lepas, kitorang balik melaka. Sebab ddy dorang kan start cuti raya 11hb. Cuti fasa 2. Kalau dah balik kampung, walaupun m8usim raya, tapi nak kunjung mengunjung tu macam dah tak boleh. Sebab orang dah start kerja macam biasa. Tak rasa pun feel raya tu. 

Tapi dah nama balik kampung, tak kan juga nak duduk merap dalam rumah kan? Actually dah lama plan nak pergi Zoo Melaka. Dari zara kecik lagi la. Tak juga perginya. Sampai zhareef dah berumur 2tahun lebih ni baru la dapat pergi. Itupun kena nekad. 

Sebab apa kena nekad? Biasa la, bila dah sampai melaka, plan nak pergi tu mula la tertangguh. Next time la pergi ~ Selalu ddy dorang gitu la.
Tapi hari sabtu tu, ddy nya ajak keluar. Tapi tak tahu nak keluar pergi mana. So cik mimi ni ajak ke Zoo Melaka jugak. Hehehe
Dah alang alang kan. Anak pun dah paham. So bawak je la dorang untuk tengok segala binatang tu secara 'real'.

Kalau nak tanya berapa harga tiket masuk. Boleh tengok dekat gambar di bawah ni ye. Kita snap sesiap. Senang. Tapi andai kata akan datang naik harga, tak tahu la kan. 





Kalau tanya binatang banyak ke tak dalam tu, okay la. Banyak la juga walaupun masa cik mimi pergi tu, ada yang dalam renovation. Maybe akan datang, 6bulan lagi ke siap kot. Dah makin cantik agaknya. 



Kalau ditanya, puas ke tidak berjalan dalam tu? Puas la juga. Boleh buat lenguh kaki. Kalau taknak jalan, boleh la naik tram (keretapi) dia tu. Tapi macam cik mimi satu family nak kan kepuasan, so kitorang berjalan kaki je la. Zara sampai nangis masa nak balik sebab penat nak jalan. Kalau boleh nak berdukung. Hahaha..

Zhareef macam biasa la. Dia malas jalan, ddy dia la kena dukung. Mama dia dukung jap jap je. Sebab mama dia dah la keding. Nak dukung budak 12kilo. Haha..













Ni antara gambar yang kita dapat snap dan share kan. Buat kenangan kat sini. Maybe 5 or 10 tahun akan datang, tetiba ke zoo balik, anak dah 4 orang pulak ke kan. Boleh la tunjuk balik. Flashback balik memori tu. Hahaha.. Full picture & Video kita letakkan di instagram la ye. Banyak banyak kat sini kang orang muntah pulak tengok. 🤪

Gambar gambar ni ada juga yang kita hantar cuci. Nak simpan dalam album. Kalau terperap dalam hard disc je pun tak best juga kan. Simpan dalam album, boleh la zara zhareef mengulang tengok. 

Ni la antara percutian cik mimi masa raya. Nak jalan jalan kat tepi pantai tak dan la pula. Biasa la. Kalau dah nama balik kampung sendiri, pending je apa nak buat. Tunggu la akan datang. Nak bawak zara zhareef ke pantai pula. Pantai kat Mersing tak heran. Kat Melaka juga mama dia kisahkan. Haha..

Pantai kat Mersing ntah ntah dah nak pindah keluar dari Mersing baru dikisahkan nak pergi kut. 
Biasa la kan.~

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Sponsor

Comments