Tuesday, 30 April 2019

Gabungan Minyak Ikan Dan Minyak Zaitun Berkesan Menurunkan Kolesterol Tinggi Dalam Badan

9:05 am 20 Comments
Assalamualaikum, hai readers.. Morning..

Pagi ni nak cerita pasal kolestrol pulak la.. Siapa kat sini ada detect kolestrol dalam badan? Tapi takut nak makan ubat, atau takut nak buat pemeriksaan? Biasa la, bila kata nak buat pemeriksaan je, tentulah kena jumpa doktor kan? Pastu mula rasa gerun je kan..Sebab nanti doktor nak cek sana, cek sini..

Harini, kita terbaca pulak kisah suplemen untuk kolekstrol. Rasanya macam baru tertahu pulak yang ada suplemen ni. Biasa la, selalu dengar suplemen ni untuk nak cantik je kan.. Ke sebenarnya memang ada je supplemen untuk penyakit kolekstrol ni, cuma kita je yang tertinggal keretapi.. hehe
Sebelum kita ketinggalan pasal supplemen ni, kita share la kat blog ni, mana tahu boleh berkongsi dengan kawan-kawan lain jugak kan.


Gabungan Minyak Ikan Dan Minyak Zaitun Berkesan Menurunkan Kolesterol Tinggi Dalam Badan.

Jom kita baca perkongsian dari blog ni >> suplemen untuk kolesterol

Anda ada masalah darah tinggi?
Makan ubat klinik, tetapi darah tinggi tetap TINGGI?
Anda juga ada masalah kolesterol?
Anda ada banyak biji kolesterol pada kulit leher dan muka?
Anda mahu hilangkan kolesterol jahat anda secara berkesan?
Anda mahu lenyapkan kolesterol anda secara selamat?
Anda juga sering rasa kebas-kebas kaki dan tangan?
Itu sebahagian tanda-tanda kolesterol anda tinggi tau.
Bila kali terakhir anda check bacaan kolesterol anda?



Bagi yang berminat nak mencuba supplemen ni boleh contact number Paksu Cuckoo tu ye.. Bukan contact kita tau. hehe
Paksu Cuckoo 012-7092198
Mesti ada yang was-was nak try kan? Ni pengalaman dari Paksu sendiri tau.. Kita share kat sini ye.. 
Pengalaman Admin sendiri menggunakan Arctic Sea ini sebagai suplemen untuk kolesterol sejak tahun 2015 lagi sehingga sekarang, Alhamdulillah setiap pagi Admin akan telan 2 biji Softgel Arctic Sea ini. Hasilnya bacaan kolesterol Admin tidak pernah lebih dari bacaan 4 setiap kali Admin melakukan ujian kolesterol. Ini merupakan testimoni Admin sendiri menggunakan suplemen untuk kolesterol ini.  Berat badan Admin juga tidak terlalu besar seperti sebelum ini di tahun 2014 mencecah 110kg. Sekarang ini Alhamdulillah berat badan Admin, Paksu Cuckoo sekitar 85kg sahaja.

KELEBIHAN DAN KEBAIKAN ARCTIC SEA SEBAGAI SUPLEMEN UNTUK KOLESTEROL YANG TERBUKTI BERKESAN DAN SELAMAT UNTUK ANDA GUNAKAN


10 SEBAB UTAMA KENAPA PERLU AMALKAN MINYAK ZAITON + MINYAK IKAN FOREVER SEBAGAI SUPLEMEN UNTUK TURUNKAN KOLESTEROL

Adunan berpaten dari Minyak Zaiton dicampur dengan minyak ikan adalah bermanfaat untuk menjaga jantung, otak, mata, kulit, sendi dan tulang. Oleh itu FOREVER Artic Sea adalah salah satu daripada produk yang paling laris didunia kerana ianya;

1. BAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG

Mengandungi asid lemak EPA dan DHA (dari minyak ikan) dan asid oleik (minyak zaitun) yang boleh membantu untuk mengurangkan kolestrol tidak baik (LDL) dan meningkatkan kolestrol baik (HDL), justeru baik untuk mengekalkan kesihatan kardiovaskular.

2. BAIK UNTUK OTAK

Lemak membantu 60% dari tisu otak, antaranya 25% adalah DHA. DHA meningkatkan kecerdasan kanak-kanak, meningkatkan keupayaan ingatan, tumpuan dan pembelajaran. Ia juga dapat membantu dalam pencegahan kemerosotan ingatan dan penyakit Alzheimer.

AWAS KOLESTEROL YANG TINGGI BOLEH MENGAKIBATKAN SALUR DARAH ANDA TERSUMBAT DAN MUDAH TERKENA SERANGAN JANTUNG, STROK DAN KEMATIAN MENGEJUT!!

3. MELINDUNGI PENGLIHATAN

DHA adalah penting untuk fungsi normal fotoreseptor retina kerana separuh dari lapisan lipid fotoreseptor adalah DHA. Ia meningkatkan penglihatan, mencegah degenerasi penglihatan dan melegakan keletihan mata.

4. BAIK UNTUK SENDI

EPA dan DHA mempunyai ciri-ciri anti-keradangan dan pelinciran, oleh itu melegakan sendi kaku dan bengkak, menguatkan tulang dan membantu dalam pertumbuhan tulang kanak-kanak.


5. NUTRISI PEMAKANAN HARIAN

Kebanyakan rakyat bandar kekurangan asid lemak perlu, yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Dengan mengambil Artic Sea, setiap gel lembut menyediakan kandungan EPA 225mg dan 150mg DHA, dengan nisbah 3:2 yang membantu dalam penyerapan. Ini merupakan cara menurunkan kolesterol secara semulajadi dan selamat.

6. MELAMBATKAN PENUAAN

EPA dan DHA merangsang metabolisme, mempercepatkan peredaran darah, melindungi sel kulit dan mengelakkan kerosakkan sinaran ultra-ungu, oleh itu mencapai kesan anti penuaan.

7. MELEMBABKAN KULIT

Kulit yang kering bermakna kekurangan asid lemak. Minyak ikan bukan sahaja melembapkan tetapi juga mempunyai ciri-ciri anti-keradangan yang mengurangkan kegatalan dan masalah kulit jadi mengelupas dan sebagainya.

8. BAIK UNTUK KESIHATAN EMOSI

Pengambilan DHA dan EPA dikaitkan dengan menyokong kesihatan emosi dan emosi yang lebih baik. Ianya menjadi suplemen untuk kolesterol jahat atau menurunkan kolesterol tinggi.

9. MENGGALAKKAN KESIHATAN PADA TAHAP SEL

Asid Lemak Omega 3 adalah sebahagian dari membran sel di seluruh badan, termasuk otak, kulit, mata, jantung, saluran darah, paru-paru dan juga sendi. Fungsi Asid Lemak Omega 3 ini juga terbaik sebagai suplemen untuk mengurangkan kolesterol yang terbaik dan terbukti berkesan serta selamat digunakan.

10. KUALITI YANG BAIK

Diekstrak dari ikan laut dalam yang tidak tercemar, Artic Sea adalah selamat dan boleh dipercayai. Vitamin E ditambah untuk mengelakkan pengoksidaan asid lemak. Botol legap digunakan untuk mencegah asid lemak dari rosak akibat cahaya matahari. Artic Sea tidak mengandungi logam berat atau bahan kimia organik yang mudah meruap. Kesemua produk hanya dikeluarkan oleh kilang FOREVER Living di USA bagi menjamin bahan sumber yang berkualiti dan memberikan keyakinan kepada para pengguna sebagai suplemen untuk kurangkan kolesterol terbaik.

Antara satu keistimewaan Arctic Sea sebagai suplemen untuk penurun kolesterol terbaik berbanding minyak ikan lain di pasaran dan kenapa ramai orang memilih Artic Sea adalah kerana ia berkuasa untuk memecahkan kolestrol di dalam salur darah lebih cepat berbanding produk lain dan ianya selamat kerana tiada kandungan merkuri. Kolestrol memang sudah diketahui umum sebagai salah satu punca penyakit jantung yakni pembunuh nombor satu di Malaysia.

KELEBIHAN SUPLEMEN UNTUK KOLESTEROL INI SEPERTI BERIKUT :

  • Forever arctic-sea menggabungkan minyak ikan semulajadi dengan minyak zaitun untuk membekalkan :
OMEGA-3 -(asid lemak perlu; EFA) 
OMEGA-9 - yang boleh membantu memelihara kesihatan kulit & turun
  • Gabungan minyak ikan & minyak zaitun menjadikan satu produk EFA yang seimbang & berkesan.

Sebenarnya ada lagi Info pentingnya tau.. Kengkawan boleh terjah lottepi.com/suplemen-untuk-kolesterol ni ye..
Sebagai penutup entry ni, disini kita share kan juga testimoni pengguna yang lain selain dari Paksu tu ye.. Mana tahu ada kengkawan yang nak belikan untuk mak ayah ke,kan..
Selamat mencuba ya..




Monday, 29 April 2019

Biomineral | Solusi Alternatif Kepada Pelbagai Masalah Kesihatan Tubuh Badan.

10:33 am 8 Comments
Hai readers, selamat pagi..
No monday bluess okay, pagi isnin kena la buat kerja dengan semangat sebab hari pertama mulakan kerja balik. Rindu pulak zaman kerja dulu..

Bercerita pasal kerja, pagi ni kita mulakan kerja menaip seperti biasa. Mencari maklumat baru untuk dikongsi dengan kawan-kawan semua.
Ilmu ni perlu dicari kan.. Dan kalau ianya memberi manfaat kepada semua, perlulah dikongsikan..

Pagi ni terbaca kisah Biomineral pula. Ianya dikatakan macam solusi Alternatif kepada pelbagai masalah pada tubuh badan seseorang. Tapi ianya bukanlah sejenis Ubat tau. Haaa, jangan ingat ianya Ubat pula..

" Biomineral adalah Rahsia Asas Kesihatan yang merupakan Pati Mineral Beralkali mampu menjadi penawar penyakit yang mujarab kepada kesihatan manusia. Ianya merupakan solusi alternatif kepada pelbagai penyakit dan masalah kesihatan dalam tubuh badan manusia. "

1
Info penuh boleh layari : lottepi.com/penawar-penyakit-yang-mujarab-biomineral

Mesti ada yang nak tahu, macam mana Biomineral ni boleh jadi sebagai Penawar kan?
Penawar tau.. tapi dia bukan sejenis ubat. Yela, kalau kita tahu kita ada sakit apa-apa, mesti kita nak cari penawarnya kan? Betul tak?

Dari apa yang kita baca ni kan, Tahukah ANDA.. Hampir semua kehadiran penyakit dalam tubuh badan manusia adalah berpunca dari kekurangan mineral dalam tubuh dan keadaan tubuh yang mempunyai keasidan badan yang tinggi!

Oo.. maknanya, badan kita ada kekurangan sesuatu la ye, sebab tu dengan mudah penyakit datang.. Takut pula bila baca, apatah lagi kita pun baru je lepas operation kan. Lagi kena berjaga-jaga. Kena get ready, cari penawar untuk elakkan ianya berulang kembali..

Ni kita share sikit perkongsian dari blog ni ye..




Selain tu, penyakit boleh datang sebab dari permakanan kita juga kan.. Yang ni kita biasa juga dengar, sebab tu juga lepas kita disahkan ada ketumbuhan haritu, dan dah lepas operation ni kita kena juga jaga-jaga makan.. Jadinya kita kena la berhati-hati dalam pengambilan makanan seharian kan..


Saja la kita nak berkenapa kena ambil biomineral ni.. Sebab dia boleh tengok kat bawah ni ye..



" Biomineral pati mineral dari laut dalam Australia merupakan alternatif terbaik untuk permasalahan anda. Bukan takat mudah guna, pelbagai guna dan TERBUKTI BERKESAN dengan ratusan testimoni. "


Biomineral mengandungi 100% Mineral Semulajadi yang diekstrak daripada kedalaman Air Laut Dalam antara 250 hingga 1500 meter.


Biomineral mengandungi lebih daripada 90 nutrien mineral dan unsur surih termasuk magnesium (Mg), kalsium (Ca) dan kalium (K) yang berbentuk ionik. Untuk mengekstrak produk ini, Biomineral melalui proses Evaporasi Solar secara semulajadi, di mana garam diasingkan, dan hasilnya adalah mineral yang kaya dengan Magnesium, penuh dengan mineral utama dan surih yang sama seperti yang terdapat dalam air laut.

Siapa yang sesuai untuk mengambil Biomineral ni? Mesti nak tahu kan?

Biomineral ini sesuai untuk semua peringkat umur tidak kira apa jua tahap kesihatan mereka. Biomineral ini sesuai untuk bayi, kanak-kanak, orang muda, orang dewasa, warga emas, orang yang sakit dan juga orang sihat yang mahu mengekalkan tahap kesihatan mereka.


Biomineral ini untuk semua termasuk manusia, tumbuh-tumbuhan dan juga haiwan!


Biomineral Ini Berfungsi Sebagai Apa Dalam Membantu Kesihatan Badan Kita?

✔️ Meneutralkan keasidan badan
✔️ Makanan untuk sel2 badan
✔️ Melancarkan sistem saraf tubuh
✔️ Membantu menstabilkan gula dalam darah
✔️ Membantu menurunkan tekanan darah tinggi
✔️ Menguatkan otot jantung
✔️ Meremajakan badan kita
✔️ Menyahtoksinkan sel & usus
✔️ Anti-oksidan yang berkesan
✔️ Membina kuasa penyembuhan diri

✔️ Meningkatkan kesihatan sel & usus

Dan banyak lagi..

Bagaimana Cara Menggunakan Biomineral?


Biomineral boleh digunakan dengan pelbagai cara termasuklah untuk minum, dicampur dengan air dalam botol sprayer, disapu ke bahagian badan atau mencampurkannya dengan minyak urut untuk urutan strok dan sebagainya.

1.  Untuk Minum

Sukatannya adalah seperti berikut. Titik 15 titik Biomineral dalam botol air 1.5 liter kemudian isi air penuh. Minum dari bangun tidur pagi mungkin tengah hari atau petang sudah habis. Ulang buat lagi bancuhan tersebut seperti sukatan yang diatas. Jika anda boleh habiskan 2 botol satu hari, sudah baik dan memadai kerana anda sudah dapat 30 titik Biomineral bersama 3 liter air minum. * mineral akan berfungsi dengan baik dalam badan memerlukan jumlah air yang mencukupi. Anda boleh sesuaikan dengan botol berdasarkan dengan sukatan yang dinyatakan diatas ini.

2. Untuk Spray

Biomineral juga boleh dicampur dengan air dalam botol sprayer kecil untuk dibuat semburan pada muka (masalah jerawat/jeragat), masalah kudis (di kaki, tangan dan badan), masalah lumpuh/strok, masalah kegatalan, masalah kayap, sakit otot/sendi dan pelbagai masalah penyakit yang lain.

Dapatkan botol sprayer yang kecil, titik 10-15 titik Biomineral kemudian dicampur air. Kemudian spray pada bahagian badan dan kulit yang bermasalah. Lakukan dengan kerap untuk kesan yang cepat dan mujarab.

3. Campur Dengan Minyak Urut

Untuk urutan badan dan tubuh yang bermasalah boleh juga disapu terus Biomineral ke bahagian tubuh yang sakit atau bermasalah. Tetapi ianya akan sedikit kesat disebabkan kandungan mineral didalamnya. Oleh itu disyorkan kepada anda mencampurkan Biomineral kedalam botol minyak urut jika ingin melalukan urutan tubuh untuk penyakit strok, sakit otot dan sebagainya. Titik 15 titis Biomineral kedalam botol minyak urut untuk digunakan bersama minyak urut.

4. Dicampurkan Dalam Masakan.


Biomineral boleh dicampur dalam masakan seharian kita atau untuk orang sakit. Ianya sebagai penambah perasa masakan yang enak! Boleh juga dititik dalam minuman seperti kopi, teh dan nescafe atau juga minuman kegemaran anda.

Ni antara cara yang kita boleh gunakan bila kita mengambil Biomineral ni. So, kita tak mau guna cara ni, kita boleh gunakan cara lain.

Panjang lebar juga perkongsian kita kali ni kan.. Heheh.. Ingat nak share sikit-sikit je. Tapi kalau kengkawan nak dapatkan info penuh tentang Biomineral ni, kena terjah blog lottepi.com/penawar-penyakit-yang-mujarab-biomineral ni tau. Sebab apa yang kita share ni tak la sepenuhnya yang ada dari situ..

Kalau nak buat pembelian terus, nak tahu harganya dan maklumat lain,boleh la terus contct number penjualnya..


Saja nak last story, kita share sikit pasal testimoni nya ya..

Testimoni Pengguna Untuk Tambah Tenaga


Testimoni Pengguna Masalah Sakit Ketika Period & Period Yang Tidak Teratur


Bagi orang perempuan ni, masalah yang sering terjadi bab period tak teratur la kan. Risau tau sebenarnya kalau masalah tak teratur ni. Salah 1 yang kita selalu dengar orang kata, susah nak mengandung bila dah berkahwin ni. So, kalau sesiapa yang ada masalah ni seawal remaja, cuba la cari penawarnya ya. Cuba la Biomineral ni salah 1 nya. Mana tahu serasi dan sesuai dengan badan kan..

Sebenarnya banyak juga testimoni yang kita tengok. Tapi nak share semua kat sini macam banyak pulak. Apa kata korang terjah je link kita bagi tadi tu..
Semoga sesikit sebanyak perkongsian kita ni dapat membantu kawan-kawan. 

Sunday, 28 April 2019

Madu Kelulut Asli D’hati Dari Hutan Nusantara

11:32 am 26 Comments
Hai readers semua, 
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Salam hujung minggu.. Baru-baru ni, kita saja la cari ilmu mengenai Madu.. Ni bukan kisah madu tiga ke madu boleh buat perang dunia ketiga tau.. hehe.. Pastu dalam dok godek-godek tu terjumpalah artikel mengenai Madu Kelulut Asli ni..
Kita biasa juga dengar tentang Madu Kululut ni. Tapi tak berapa tahu sangatlah kelebihan dia.. Dan selalu dengar, Madu yang orang selalu cari ialah madu kelulut ni..
Sedap sangat ke ye? Kita ni tak pandai sangat tentang jenis jnis madu ni.Sebab ianya banyak kan. Tapi kalau tak silap, madu kelulut ni dia berwarna gelap sikit kan?

Madu ni kita semua pun biasa dengar, elok diamalkan kan.. Sebab ianya satu makanan sunnah orang kata. Dan orang kata, elok gantikan manisan yang kita biasa gunakan, dengan menggunakan madu. Siapa biasa buat begitu? Kalau kita la, kalau buat ayam merah pastu nak jadikan dia manis sikit, ada la bubuh madu sikit. Tapi madu biasa je la kot guna tu. 

Harini kita nak share la sikit tentang madu kelulut ni, mungkin ada yang nak tahu lebih mendalam lagi tentangnya kan? Dan mungkin ada yang cari Madu Kelulut ni nak membelinya, boleh cari daripada penjual ni yang dikenali dengan nama Paksu ni..

Jom baca perkongsian dari Paksu ni tentang Madu kelulut ni..


Kenapa madu kelulut di angkat sebagai Superfood berbanding makanan-makanan yang lain?

Berdasarkan penyelidikan dan kajian telah terbukti bahawa madu kelulut ini..
πŸ€ Merupakan gula ringkas yang terbaik.
πŸ€ Sumber tenaga yang utama.
πŸ€ Sebagai functional food kepada organ tubuh.
πŸ€ Mengembalikan tenaga tubuh.
πŸ€ Memerangi sel kanser.
πŸ€ Tingkatkan kecergasan minda.
πŸ€ Sangat kaya dengan antioksidan.
πŸ€ Anti penuaan dan menyerlahkan kecantikan.
πŸ€ Meningkatkan daya tahan tubuh.
πŸ€ Merupakan anti diabetik.
πŸ€ Anti keradangan yang baik.
Rupanya ramai juga yang dah cuba madu kelulut asli brand D'hati ni ye.. Yela, bab beli-beli madu ni memang kadang orang risau kan. Risau kalau ianya bukan 100% asli.. Ni saja la kita share, antara pengguna yang dah mendapatkan produk ni.. Untuk tujuan berkongsi dengan kawan-kawan. Mana tahu, ada yang tengah cari madu ni. Tapi tak tahu nak cari kat mana kan..

Orang kata, ada kebaikannya yang tersendiri kalau amalkan Madu Kelulut ni.. Mana tahu, kalau ianya diizinkan Allah dapat memberi kebaikkan untuk diri kita yang mencubanya kan.. Madu ni bukan sejenis ubat tau, jangan salah faham pulak ye.. Tapi ianya ada la kelebihan yang tersendiri. Contohnya macam :
  • Meningkatkan Daya Tahan Tubuh
  • Mencegah serangan strok
  • Melancarkan perjalanan darah
  • Meningkatkan pengeluaran hormon
  • Membaiki Sel tubuh yang rosak
  • Mengelakkan badan berasa letih
  • Merawat batuk ,selsema dan sakit kerongkong
  • Memberi dan meningkatkan tenaga
dan banyak lagi..

Sebenarnya kan, ramai jugak la orang perempuan yang suka amalkan madu ni tau. Dulu kawan kita ada masalah kesihatan pun dia cuba amalkan makan madu..
Antara sebab lain kenapa orang perempuan ni akan amalkan madu kelulut ni sebab :

  • Membentuk berat badan ideal & langsing.
  • Sebagai penganti gula yang ideal.
  • Meningkatkan kecantikan wanita.
  • Sebagai serum dan pelembap kulit.

Erm.. dalam info yang kita baca juga, rupanya ada beza ye Madu Kelulut Asli yang dari hutan dengan yang ternak punya. Nak tahu apa bezanya?

  • Madu kelulut hutan lebih banyak kandungan herbanya yg baik kpd kesihatan kerana persekitarannya lebih semulajadi yang kaya dengan tumbuhan yang berkhasiat.
  • Mengandungi bahan2 kimia semulajadi (polyphenols) yang lebih tinggi dari madu kelulut ternak yang sangat penting dalam memberikan kesan positif kepada kesihatan dan rawatan perubatan.
  • Madu lebih matang.
  • Khasiat yang lebih tinggi.
  • Proses fermentasi yang telah selesai yang kaya dengan pelbagai enzim untuk kesihatan.
  • Lebih berkualiti dan berkhasiat kepada kesihatan

Kalau nak tahu banyak lagi info, apa kata korang terjah terus website ni >> lottepi.com/dhati-madu-kelulut-asli-dari-hutan-nusantara sebab kat situ ada banyak lagi info tentang kisah madu.. Kalau nak buat pembelian terus pun boleh.

Yang mana duduk sekitar Johor bahru, boleh buat pembelian secara terus tau. 


Sebelum akhiri perkongsian ni, kita rasa tertarik pulak dengan satu soalan ni, lagi lagi kita semua kan bakal bertemu dengan ramadan ni..

Kenapa bila kita ambil madu kelulut asli di bulan puasa, kita kekal cergas sepanjang hari ❓

Hal ini adalah disebabkan oleh kandungan bahan kimia semulajadi yang terkandung dalam madu kelulut tersebut. Antaranya adalah disebabkan oleh simple sugar atau gula ringkas yang terkandung di dalam madu kelulut ini. Selain daripada itu, memang terdapat bahan-bahan kimia lain yang memberikan manfaat kepada kita untuk menguatkan tubuh dengan memberikan tenaga kepada badan dan organ badan.

Sekian dulu perkongsian dari kita ye. Kalau korang memang nak sangat cuba madu kelulut ni, cuba la whatsApp dengan Paksu ni.. In shaa Allah dia akan layan sebaiknya. Dan Paksu juga ada buat promotion tau dengan pembelian 2 kotak madu ni.. So, jangan lupa klik saja link kat bawah ni, untuk mendapatkan info penuh tentang madu kelulut asli ni ye.


Wednesday, 24 April 2019

Pengalaman Anak Naik Bot.

10:31 am 25 Comments
18.04.2019
Assalamualaikum, hai readers!
Ehh, beberapa hari juga la kita tak update blog kan. Bila balik rumah mak ni macam macam la hal nya. Maklumlah, bila dapat balik Ipoh ni mula la nak ke sana sini. Sebab duduk Mersing nothing special la for me and family.
Takde tempat best nak bawak anak anak berjalan. Kecuali pantai. Actually kita biasa biasa je dengan pantai ni.

Actually dah plan lama dah. Nanti pergi Gunung Lang kat jalan kuala kangsar tu nak bawak anak anak naik bot la. Sebab kat situ bayarannya tak mahal. So berbaloi la orang kata kalau nak bagi anak merasa tu. Tiket pun murah sesangat.

Dewasa : RM3
Kanak-kanak : RM1.50
Makanan Ikan : Rm1 (kalau nak beli la)

Sebenarnya pernah bawak anak anak ke bandar hilir, Melaka. Zara nak naik bot. Tapi idok ler mampu nak buang duit macam tu sesaja. Sebab masa tanya tu tiketnya RM18 seorang. Kanak kanak tak berapa ingat. Rasa macam RM11. 
For me membazir la pula, sebab macam bukan penting pun kan. So ni balik ipoh pergi je la ke gunung lang tu haaa..

Teruja la dorang dapat naik bot tu ke seberang taman tu. Nak kata tempatnya terlalu cantik terjaga, tak la juga. Ada juga yang dah rosak dan perlu diperbaiki. Tapi kalau pandai cari view tuk bergambar, boleh jadi cantik juga sebenarnya. 
Tapi haritu tak dapat nak bergambar banyak. Sebabnya ddy dorang fail laaaaa ambikkan gambar kita ni haaaaaa..

Kita ambikkan gambar dia elokkkkk je haaa.. Tapi mintak ddy nya snap kan gambar punya la gelap. Sebab cahaya matahari tengahari. Ikutkan lawa je cahaya cerah. Tapi ddy dorang tak pandai. Maka bertabah je laaa.. Betul betul luangkan masa dengan anak anak je la. 

Bila dah sampai ke gunung lang tu, lepas beli tiket, kena ambil gambar dahulu. Andai kata nanti dorang dah frame kan, berminat boleh la bayar. Nanti kita sharekan dalam entry lain yerk. Pasal frame ni.
Pastu bila bot dah ready, boleh la ke satu bahagian untuk turun, then akan serahkan slip tiket (dorang print dalam kertas size separuh 4A tu). 1bahagian uncle ni akan koyakkan dan dia ambil. 1bahagian lagi kita kena pegang.


Bila naik bot, wajiblah pakai jaket keselamatan. Walaupun dekat je nak menyeberangi sungai tu. (Maybe sungai tapi dia besar la)
Bila ke seberang tu ada juga taman permainan. Tapi anak anak haritu tak main sebab tengah cuaca panas tengahari. Sangatlah tak sesuai.
Then dekat situ juga ada tempat Ostrich .Tapi tak berani nak pergi dekat sebab ada banyak monyet liar sekitar tu. 



Sekadar nak luang masa bawak dorang berjalan je sebenarnya. Nak bagi rasa naik bot. Bak mereka happy. Sebab hampir 3bulan kan berjauhan dengan mama ddy dorang. 
Dan sebab lain ialah, dulu mama dorang ni beberapa kali pergi sana dengan kengkawan. So ala ala terimbas kembali la kenangan tu. Kekekeke...




Kat situ ada la beberapa binatang yang dorang jaga dalam sangkar. Yang perasan macam Ayam Mutiara ni. Pastu ada ayam biasa tu.. Pastu tak jenguk dah ke sangkar lain. Sebab panas. Sian budak budak. Tunggu nanti terjah zoo pulak kalau nak kenal haiwan. πŸ˜„



Apa pun, yang penting niat dah terlaksana. Nak bawak anak anak berjalan. Lagipun kalau tak pergi jalan jalan nanti bukan anak je tepu otak. Mak dia pun sama. πŸ˜…
Next destination mana ekk.. Kena plan ni. 
Ehh menabung pun kena jugak. Kalau tak next destination tu sekadar dalam angan-angan je la. 



Tuesday, 23 April 2019

Resepi Popia Cheese Carbonara.

4:18 pm 28 Comments
Hai.. Assalamualaikum readers..
Harini kita nak share resepi ni. Kita tahu ramai yang tahu. Tapi share untuk mereka yang belum pernah buat lagi. Ilmu kan perlu dikongsi. Tak gitu.


Popia Cheese Carbonara


Resepi Popia Cheese Carbonara.


Bahan untuk inti :
Sos carbonara (kita guna prego)
Bawang merah / bawang holland (potong dadu kecik kecik)
Sosej (potong kecik kecik)
Isi Ayam
Cendawan Butang (dalam tin) (potong kecik kecik)
Cheesedale
Sedikit Lada Sulah
Susu kotak full cream (suka hati nak letak sikit ke tak)
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Tumiskan bawang holland/bawang merah sehingga naik bau. 

Kemudian masukkan isi ayam dan cendawan butang. Biarkan isi ayam nampak masak.

Kemudian masukkan sosej. Biarkan masak seketika. Kemudian masukkan pula sos carbonara. Kacau rata.

Kalau nampak macam terlalu pekat letakkan sedikit susu fullcream tadi. Sikit je tau. Bukan habis sekotak.

Kemudian masukkan beberapa keping cheesedale. Terpulang ye. 
Then perasakan dengan sedikit lada sulah.
Kalau rasa dia macam tak cukup masin kat lidah yang merasa, letakkan garam sikit.

Siap.

Biarkan sejuk baru boleh gulung popianya.

Wednesday, 17 April 2019

Genap 31Tahun. Bagaikan Mendapat Kehidupan Baru!

7:55 am 21 Comments
Assalamualaikum semua.. Hai readers dikasihi..
16.04.2019
Genap usia cik mimie ni 31tahun. Kadang tu rasa macam tak percaya je dah masuk awalan umur 30an gitu..
Syukur Allah panjangkan usia kita.
Bagaikan dapat kehidupan baru. Apatah lagi pernah menjalani pembedahan besar lebih separuh hari pada januari baru ni.


Syukur sangat ya Allah. 
Masih boleh bernafas dibumi Allah ni. 
Bagaikan satu mimpi dengan apa yang dah terjadi..

Moga seiring dengan peningkatan usia, dengan dugaan besar yang Allah beri ni, mendatangkan 1001 hikmahnya pada diri kita.

Dan sebolehnya kita nak berubah menjadi seseorang yang lebih sopan, lebih elok tertutup auratnya.. Mungkin satu ketika dulu pernah terniat, tapi tak terlaksana. Harap secara perlahan lahan perubahan tu akan terjalan..

Apa pun, tahun ni bagaikan 1 keistimewaan buat diri ni. Tak berharap apa pun sambutan, tapi berharap kawan kawan terus mendoakan kita akan kuat untuk menempuh kehidupan, sentiasa  positif dengan segala perubahan diri atas kekurangan diri.

Secara kebetulan ddy dorang ambil cuti untuk balik ke Ipoh. So dapatlah berkumpul beramai ramai dengan keluarga serta adik adik ipar juga.


Thanks a lot sebab adik ipar buat suprise birthday  cake semalam.. Rasa macam terharu sekejap. Dah lama sangat tak potong kek ni. Apa pun thank you to All my family and friends. πŸ’•

Thursday, 11 April 2019

Bergedil Udang Kering Sedap!

3:28 pm 32 Comments
Hai readers..
Harini lunch apa je tu.. Harini tekak kita memanggil manggil bergedil ni haaaa.. Dah beberapa hari teringin. So harini baru la rajin nak membuatnya. Lagipin bukan susah mana kan. Tapi bagi orang yang biasa buat tu memang akan rasa macam renyah la sikit. Dulu kita pun dok rasa gitu. Tapi bila dah selalu buat petik jari je la buat benda ni. 


Haaa, korang nak tahu macam mana nak buat? Apa bahan bahannya?
Meh baca meh..

Bahan bahannya : 
Ubi kentang (Ikutlah nak buat berapa banyak ye)
Bawang merah (agak agak je la ye)
Udang kering
Lada sulah
Sedikit garam
Daun sup 
Telur

Caranya :
Potong kecik ubi kentang tadi. Potong 4 ke 6 ke. Ikut suka la. Gorengkan bagi masak ye. Garing la maksudnya.
Dah masak toskan minyaknya.

Hiris bawang merah, Udang kering dan lada sulah kalau nak goreng sekejap pun boleh tau. Tapi kita tak goreng pun.

Terus tumbuk bawang merah + udang kering + lada sulah + ubi kentang yang digoreng tadi. Tumbuk biar lumat ye.

Bila dah ready semua kentang dan bahan tadi masukkan dalam bekas, then potong halus daun sup. Gaulkan rata. Nak bubuh garam sikit pun boleh ya. Kalau taknak, masa pecah telur boleh bubur sikit garam. 

Pastu kepal kepal buat bulat ye. Ikut la nak lonjong ke, bulat leper ke.. Bulat gemok ke macam mana ye. Asalkan nanti boleh masuk perut. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

Pastu nak goreng, jangan lupa salutkan dengan telur okay. Telur tu dipukul rata dulu okay. Pastu celupkan bergedil tadi then gorengkan..haaaaa, siapp.. Senang je la.. 

Nak Menulis Tapi Ketandusan Idea? Apa Perlu Buat?

9:44 am 24 Comments
Hai readers..
Boringnya kalau tak dapat membebel kat blog ni. Rasa macam nak luah sesuatu tapi tak lepas. Haaaa gitu perasaannya. Haha
Macam orang bercinta pulak, tapi perasaan tu terbuku. Ewahhhh sangat kan..
Biasa la blogger kan. Dia suka share macam macam cerita..


Nak membebel, tapi takde modal sangat. Biasa la kan. Jadi blogger ni kadang ketandusan idea jugak nak menulis tu.. Nak bebel kadang risau jadi entri merapu. Kena pulak entri merapu yang memang ntah apa apa cerita nya, tak syok jugak kan. Orang yang baca rasa hambar.. Pastu mula la dapat kutukan sedass dari pembaca. Pastu mula la sentap. Haaaa, siapa gitu? πŸ˜„

Sebelum kita ni pun membebel jauh, jom kita kongsi sikit apa boleh buat kalau tengah boring mengadap depan PC, laptop. Nak menaip, tapi dia punya idea tu macam tersangkut. Tak keluar pulak. 
Macam kita ni jarang la nak menaip entri guna laptop. Ada masa tertentu je buka laptop. Selebihnya banyak mrnggunakan telefon. Sebab mudah. Sambil baring pun keluar 1 entri. 

Tapi kalau mengadap fon ni pun tak tahu apa benda nak ditulis, sebenarnya ada cara untuk kita keluarkan idea. Orang kata, menulis ni biar la menulis sesuatu yang berfaedah. Kalau tulis benda yang baik, dapat dikongsi dengan kawan kawan, kita dapat pahala. Tapi kalau menulis mengutuk mengata orang, dosa pulak. Selama mana entri tu tersimpan. Seramai mana yang membaca kan. Sebab tu kita cuba elakkan nak menulis pasal gosip ni. Suami pun dah bagitahu. Nak berblog tu tulis benda yang berfaedah. 

Kalau tak tahu nak buat apa, sambil nak cari idea tu kan, cuba blogwalking. Haaa, blogwalking ni sebenarnya seronok juga. Kadang tu, tiba tiba kita dapat info penting. Kadang tu info yang kita dok cari-cari .Haaaa, tu pentingnya blogwalking. Pastu lepas baca, tinggalkan komen sikit. Orang kata letak la sikit jejak jari jemari tu sikit kan. Baru la orang tahu, entri yang dia tulis tu ada juga readers. 

Sambil blogwalking tu juga, kalau ada rezeki jumpa pulak segmen la, giveaway la.. Contest la.. Best ke tidak?? Kalau kita la kan, selalu nak menaip takde idea buat macam tu la. Sudahnya dari tak tahu ada giveaway terus terjoin sama. Mana nak tahu kalau la ada rezeki terselit kat situ. Kena pulak hadiah dia duit cash. Tak ke rasa seronok kalau dapat?

Manfaat dari blogwalking ni juga, boleh datangkan ilham nak menulis. Yela, kita kan membaca blog kengkawan tu. Mustahil la kita tak dapat apa apa idea dari situ. Contohnya kita terbaca entri percutian. Haaa, tiba tiba teringat yang kita ada juga pergi bercuti. Tapi kita tak share lagi pengalaman tu kat blog sendiri. Haaa betul tak?

Blogwalking ni bukan setakat kita seronok tengok orang akan singgah ke blog kita balik je. Pageview setiap entri yang ditulis tu pun mungkin akan meningkat. Yang ni kita akui la. Dulu, zaman bekerja kan, bila kerja dah selesai, kita suka blogwalking. Sambil tu tinggalkan jejak. Masa tu memang kepala ni dok ligat dengan macam macam idea la orang kata. Idea datang je kita tulis. Pastu singgah blog kengkawan tinggal jejak. Dari situ PV naik. Then secara tak langsung juga, kawan pun makin bertambah juga. 

Erm.. Kalau malas nak perah kepala otak dari segi penulisan, cuba keluarkan idea lain.. Contohnya rasa macam blog pun hambar je. Buat la pembaharuan. Edit la blog tu sikit bagi mereka yang mahir. Kalau blog cantik, kemas je, mesti la nak menaip pun rasa membuak buak. Betul tak? Buat satu pembaharuan kat blog..penting juga tau. Tak pandai, boleh upah orang yang pandai. Betul tak?

Ni antara perkara mudah yang boleh dibuat la. Tak perlu share banyak sangat. Tak terbuat punya. Ni kita share apa yang kita buat la. Hehhee..
Bab join segmen, giveaway in shaa Allah la kita akan support. Sebab sebenarnya dari pengalaman berblog ni la, kita ramai kawan pun punca dari situ. Ingat senang ke kita nak kenal orang, orang nak kenal kita macam tu je. Tak mudah tau. So, nak ramai kawan join la macam ni. 


Tapiiiii kalau semuaaaa ni tak mendapatkan mood korang nak menaip entri, i think korang kena tutup laptop / Pc, fon letak tepi, slow slow pergi tarik bantal busuk korang. Maybe korang kurang rehat dan tak cukup tidur. Haha.. Sebab tu la idea tak mai sampai ke sudah. Dahh dahh.. Pergi buat ikut cadangan ni ehh.. Jangan serius sangat baca tu. Kikiki.. 






Sponsor

Comments