Sunday, 28 October 2018

28.10.2018 | Keputusan Sample

6:58 pm 16 Comments


Hai readers. Thank you sudi singgah sini. Mungkin ada yang tahu, kita ada masalah kesihatan sikit kan.. Mungkin ada yang tak perasan sebab kita jarang update. Selalu update bila balik dari hospital je kan.

Harini ada follow up checkup. Dapat result kena ambil sample 23.09.2018 haritu. Erm.. Kalau ikut result katanya tak berapa nak cantik kot. Ntah la. Macam tak berapa ingat apa yang doctor bagitahu tadi. 

Tadi checkup dengan doctor india pulak. Kali pertama doctor cina. Bulan lepas doctor melayu. Kali ni india pulak. Complete 3bangsa. Hehe

Erm.. Bila kita cakap, kalau boleh harini taknak cucuk ye. Pastu doctor buka fail tengok result. Katanya benda tu tak berapa bagus. Kena ambik sample lagi sekali. Masa tu terus rasa down. Suara dah start nak serak. Rasa nak nangis. 

Ye! Ni la kali pertama rasa macam down. Bukan down pasal sakit tu. Tapi sebab dengar nak kena cucuk. Sebab bayangkan, doctor cina cucuk, doctor melayu cucuk, dah tahu camne rasa kan. Ni doctor india. So terpikir mesti ganas cara dia kan. Tu yang tak leh nak tumpu apa doctor bagitahu pasal sakit.


Cuma yang masuk dalam kepala ni, doctor cina ada bersama dengan doctor india tadi. Dia bagitahu, kalau tak check, risau kalau benda ni boleh jadi kanser. (Allah.. Dalam hati minta dijauhkan la) Tapi masa dia cakap pasal tu, kita macam tak hirau. Sebab sebut pasal nak cucuk tu je kita dah semacam. Tu tak masuk dalam kepala hal lain dia cakap.


Then checkup kali ni, ddy dorang masuk sekali. So ddy dorang dengar la penerangan doctor. So masa doctor cakap nak cucuk, kita taknak. Pastu kita pandang la ddy dorang. Ddy dorang bagi respon cucuk je la, so, nak taknak kena gak la cucuk. Yela, risau la isteri tersayang sakit kan.

Yang rasa macam kelakar, harini rasa macam kemain keras hati taknak dicucuk, sekali doctor india tu cakap, "suami sudah bagi, saya cucuk juga harini"..

I is pasrah..


Keluar bilik doctor duduk kat ruang menunggu.


"Perasaan sangat mendebarkan"..


Seram sejuk semua ada.. Nak ngis pun iye. Then staf nurse panggil masuk 1 bilik ni. Ye, bilik mula mula cucuk nak ambik sample bulan 8 haritu.

Bila nurse dah panggil, dia suruh baring sementara nak tunggu doctor datang. Maybe dia nak settle kan pesakit yang ada dulu.

Sementara nak tunggu doctor tu, mulut ni cuba baca apa yang boleh. Selawat. Ayat kursi, apa sahaja yang boleh buat hilang rasa takut. Tapi makin sejuk tangan kita rasa. Sebab dah ada pengalaman dicucuk kan. Of couse la perasaan takut tu ada. Dah untuk harini, dah 3x kita kena ambil sample. Secara total, dah 5 jarum kena kat situ. 😭




Syukur Alhamdulillah. Harini doctor india tu tak ganas. Sekali je dia cucuk. Kita seram kalau dia godek godek jarum macam mana doctor sebelum ni buat. 😣

Dan sakit pun tak sesakit masa 2kali cucuk sebelum ni. Mungkin sebab kita sempat baca pape yang boleh sementara nak tunggu doctor tu kan. 

Dan sebenarnya benjolan tu pada kita macam dah surut. Tapi yela, doctor tak tahu sebab setiap kali kita checkup, doctor berlainan yang kita jumpa. So, dorang tak boleh nak agak kan.


Apa apa pun, didoakan moga dijauhkan la dari penyakit merbahaya. Kengkawan doakan ye. Moga moga kita dijauhkan dari penyakit "kanser" tu ye. Dijauhkan dari penyakit merbahaya.. Hope takde bersangkut paut dengan penyakit tu. 


Sebab ada kawan-kawan cite, kalenjar airliur ni boleh baik. In shaa allah.. Jika diizinkan kita balik Ipoh nanti, kita nak cuba juga perubatan islam/tradisional. Cuba ikhtiar kan..


Allah datangkan ujian.. Tentu bersebab kan. Kita terima lah dengan kelapangan hati. 



Next result / checkup : 11 november 2018

Thursday, 25 October 2018

Tigernu Casual Business Shoulder Messenger Bag Hadiah Untuk Suami.

10:15 am 21 Comments
Tigernu Casual Business Shoulder Messenger Bag Hadiah Untuk Suami | Bila cerita mengenai hadiah, selalunya sebab kita meraikan sesuatu kan? Sebab hari lahir, mungkin sebab kejayaan ke.. Sebab anniversary ke,kan?



Bulan september bulan kelahiran zara dengan ddy dia. Untuk zara belum lagi tunjuk hadiahnya. Sebab dia nak kek. Pastu nanti baru tunjuk hadiahnya. Sebab hadiahnya haritu beli, hantar kat umah opahnya. Sebab plan nak balik sana. Tapi belum balik lagi sampai sekarang.

Memandangkan ddy dorang pun besday bulan September, so sebagai tanda penghargaan, kita nak hadiahkan sesuatu. Sebab masa birthday kita tahun ni, ngam ngam fon buat hal. So ddy dia tanpa berkira hadiahkan fon baru. So, rasa macam bersalah pulak kalau tahun ni tak bagi pape.

Selalu tiap tahun memang bagi pun. Tapi bagitahu dia, janganlah pilih yang mahal mahal. Takut tak mampu nak bayar. Haha..
Hadiah tuk ddy dorang ni sebenarnya ddy dia yang pilih. Sebab kita tak tahu nak hadiahkan apa.  Yela, kalau orang perempuan ni banyak je benda boleh bagi. Cincin ke.. Gelang ke.. Handbag ke. 
Wow.. Semua mintak harga yang kebabom gitu. Hehehe

Orang lelaki ni hadiah dia kan macam terhad. Nak bagi baju, rasa macam banyak dah baju ddy dia. Hehehe..
Nak bagi seluar? Erm.. Nak kena turun shopping mall. Yela, nak pilih mana yang sesuai la. Pilihan warna. Ehhh banyak cekadak la orang kata.



Sebulan oii ddy dorang pilih hadiah. Sebab tak tahu nak mintak apa katanya. 😅
Macam 2 tahun lepas kot, hadiahkan bag. Bag tu sampai sekarang elok walaupun tiap-tiap hari pakai pergi kerja. Yela, orang tua dok pakai, bukan macam budak sekolah kan. Habis lunyai sekelip mata. Hehe





Hadiah kali ni beli dari lazada je. Suh ddy nya cuci mata kat lazada, then pilih nak yang mana. Then pilihan dia sling bag ni. Sebab sling bag ni memang dia akan pakai bila keluar. So bagitahu kat ddy dorang. Sling bag baru ni pakai la tuk pergi tempat-tempat tertentu je. Bag yang memang dah sedia ada tu pakai je macam biasa. 



Mudah kan. Pilih je kat lazada. Bayar dan tinggu barang sampai. Kalau ikut tarikh jangkaan barang lambat sampai. Sebab shipping dari Oversea. Tak sangka pulak barang sampai cepat. Jumaat lepas (19.10.2018) sampai. Tapi kena collect kat luar. Sebab gdex tak masuk. 

Masa nak ambik barang tu, cakap jugak kat ddy diorang. Konon nak suprise. Tapi tak berapa suprise. 😆
Bagitahu dia, kena ambik barang kat gdex. Tapi tak tahu barang apa. 
Sebab kalau kata barang review macam takde je. 
Agaknya barang abng kot dah sampai. Sampai awal dari jangkaan tarikh.

Uiii.. Semangat la ddy dorang nak pergi ambik. Hehehe.
Then suruh ddy dorang pergi sign surat barang tu. 
Bila cakap, hadiah dah sampai, seronoklah.
Yela, isteri ni bila niat nak hadiah kan sesuatu tu, bukan dia nak menunjuk pape.
Dia just nak buat suami tu makin sayang ke dia kan.. Then akan ada rasa hargai pemberian dari isteri tu. 

So settle la hadiah untuk ddy dorang. Tapi kita saja uji.. Hadiah anniversary bulan depan nak bagi kita apa? Hahahha
Saja cakap camtu nak tengok acting ddy dorang sebenarnya. Sebab selalu macam buat rilex je. Sekali dia pun pening nak hadiahkan apa.
Ddy nya tanya nak apa. Ikut dalam hati, nak je mintak gelang emas seutas oii. Haha
Tapi tak terluah dari mulut ni haaa..
So, kita tunggu je la akan muncul ke tidak hadiah anniversary pulak nanti. 🤔

Kepada kengkawan yang nak survey bag macam bag ddy dorang ni, boleh tengok dekat LINK Tigernu Casual Shoulder Bag ni eh..

Harga : RM52.99
Shipping : RM4.50

Tuesday, 23 October 2018

Nasi Lemak Kasih Sayang & Pau Goreng Rasa Cinta!

11:54 am 19 Comments
Hai readers!
Ehh over pulak tajuk harini kan. Haha
Sesekali terover dekat blog sendiri takpe la kan..
Bukan selalu pun.



Sebenarnya kan dah beberapa hari jugak la teringin nak makan nasi lemak. 
Tapi tu la. Bila beli selalu tak kena dengan anak tekak.
Sambal pedas yakmat. Sampai tak boleh nak makan.

Pastu kang, telur mata dia sikit (kecik)
Pastu kang ikan bilis sekor.
Kacang lebih pulak. Senang kata susah nak dapat nasi lemak yang complete set la gitu.

Malam tadi tanya ddy dorang. 
Boleh ke esok buat nasi lemak. Boring la asik nak masak mee je. (Mee tu maksudnya mee noodles ke, bihun ke, kiranya spesis mee la)
Mujur la ddy dorang ON je bila cakap nak masak nasi lemak. So, zasss datang semangat nak masak tu.

Bangun pukul 6 tadi. Berkobar kobar la perasaan. Yela, nak masak apa yang memang kita nak makan,kan?
Lepas solat subuh, dalam jam 6setengah rebus telur dulu. 
Lepas tu goreng ikan bilis then terus buat sambal.
Settle sambal baru masak nasi.

Nasi tak masak awal sebab jam 6setengah tu ddy dorang keluar PT pagi. 8setengah baru balik. So masak cepat-cepat kang, nasi pun cepat sejuk.


Dalam masa nasi nak tunggu masak, terus capai tepung, then uli doh untuk buat pau goreng pulak. Sebab semalam petang dah buat inti kelapa.
So pau goreng rasa cinta tu berintikan kelapa la.


Sebenarnya first time juga la buat pau goreng. Sekarang kan buat sarapan dah macam style mak pulak. Kalau ada makanan berat, mesti ada sejenis kuih jugak. Hehe

Mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan?
Mana menurun nya sikap mak ke anak, kan? Hehe

Merujuk pada nama sarapan harini, ddy dorang makan nasi lemak tadi. Pastu dia cakap. 
"kenyang nyaaaa.. Ayg bubuh apa dalam nasi ni?"

So kita pun jawab la dengan selamber..
" Kita bubuh Kasih Sayang je tadi "

Hehee.. In shaa Allah.. Kalau rasa nak buat suami makin sayang, kita cuba la tambat hati dia dengan masakan kan. Perut kenyang, dia pun senyum girang! 
Ehhh. Haha

Monday, 22 October 2018

Maira Ruffle Cotton Voile

7:35 am 11 Comments

Sesuatu nak diungkap, tapi tak terluah..
.
.
Takpe, kita simpan je diam diam.
Tapi..
Ada satu yang kita tak boleh nak simpan sorang-sorang.
Kita suka sangat dengan Maira Ruffle Cotton Voile ni. Rasanya warna kita pakai ni  - Deep Lichen Green kot. Ke warna seaweed. Ntah la..
Sebab beli pun tahun lepas. So tak ingat sangat dah. 
.
.
Kalau ada yang tanya, selesa ke tidak? Of course la selesa. In shaa Allah nak tambah stok sikit. Dia bermaterial cotton. Tapi cotton dia tu macam lain sikit. Tapi tak panas bila pakai. Yang best sebab senang nak bentuk.
Sekarang ni, Benang Hijau tengah ada promosi untuk mereka yang gemar dengan sesuatu yang berwarna merah jambu.
.
.
Jom dapatkan stok yang berwarna pink dengan diskaun harga 20% off.
Boleh whatsApp saya selaku Agen Sah untuk membuat pembelian juga.
.
.
www.wasap.my/601124181178
.
.
#AgenSahBenangHijau
#MairaRuffleCottonVoile


Wednesday, 17 October 2018

Keria Gula Merah

7:16 am 24 Comments

Keria Gula Merah


Harini sambung cerita pasal kuih lagi la ehh.. 
Sebab seminggu tu 4hari berturut-turut kita buat kuih. So harini cerita pasal kuih keria pulak selepas buat kuih karipap. Hehehe

Sebenarnya kita memang suka dengan kuih keria. Tapi dah beberapa kali buat, kita gagal tang sira gula dia tu. Tak menjadi cantik putih. Tak tahu kenapa. Nak tunjuk kat ddy dorang pun segan tau. Sebab bila balik rumah mak kita, mak buat cantik je. 

Pastu buat kali ni kononnya taknak kecewa. Taknak sira guna gula biasa tu. Terbayangkan pulak keria bersirakan gula merah. Haha
Dah macam orang mengidam pulak gayanya tu.
Tapi niat sebenar nak belajar. Makan tu biasa-biasa je.

Dalam proses pembikinan..

Pagi tu gigih okay merebus keledek. Suka betul buat on the spot kerja kan. Haha..
Pastu tak sejuk mana terus buang kulit dia. Then tumbuk / lenyek dia bagi lumat gitu.
Dah lumat tu, kita gaulkan dengan tepung. Yang saya tau, kalau nak keria lembut jangan bubuh tepung terlalu banyak.

Selepas digoreng. Gebu gebas gituu..

Haritu buat tepung dia tak terlalu banyak pun. Agak-agak je la. Tapi memang payah sikit la kan, sebab ubi tu suka melekat kat tangan. Demi nak kan hasil kuih yang elok, redah je. Kekekeke..


Alhamdulillah.. Haritu berjaya dapat buat keria yang lembut. Budak-budak ni mula-mula macam taknak makan. Elok petang dalam pukul 3-4 macam tu, nak makan pulak. Siap pakej berebut tak cukup. Zara suka la kalau bersira gula melaka tu. Sebab rasa manis dia tu.

Siapa kat sini pakar buat keria sira gula biasa tu. Macam mana nak bagi cantik ehh.. Cantik melekat. Kita nak testing buat jugak nanti. Hahaha
Selagi tak berjaya, selagi tu la kita akan belajar cuba buat sampai menjadi.

Tuesday, 16 October 2018

Belajar Buat Kuih Karipap.

12:18 pm 22 Comments

Belajar Buat Kuih Karipap.


Sebenarnya kan, lepas kita belajar buat kuih donut tu, esoknya kita try buat karipap pulak. Bila daddy dorang kuar kerja awal, segala misi tertangguh dapatlah dijalankan. Sebab budak budak pun tengok syok tidur lagi. So tiadalah gangguan.



Buat semua ni secara spontan je. Pagi tu dok pikir, nak buat kuih apa ye pagi ni.. Terus terpikir, isi daging kisar ada. Ubi kentang ada. So, Mula tu buat inti dia dulu. Pastu macam malas malas nak uli tepung. Haha.. Sebab blogwalking tau pagi tu. Pastu pikir balik, inti dah buat. Kalau tepung tak uli, alamatnya bila nak jumpa kuih karipapnya kan. 

Pastu pukul 9 macam tu baru uli tepung. Elok budak budak masih tidur kan. Aman je uli tepung. Takde ukuran spesifik ye untuk buat doh tu. Haha..
Sebab dok teringat selalu mak bancuh tepung macam mana kan. Kira ukuran tu agak-agak je la.



Sebenarnya kan, kita tak pandai nak ketip tepi karipap. Yang buat kita terpikir pikir nak buat terus ke tak tu sebab kita dok mencari acuan dia tu la. Haritu ada je jumpa. Bila nak buat tak jumpa pulak. Tapi dok tekad juga la mencari. Last last jumpa jugak. Tu boleh sambung buat tu.

Kita rasa macam tak percaya je boleh buat kuih sendiri. Haha.. Sebab tak terpikir akan buat sebab risau tak menjadi je. Tapi kalau dah bersemangat juga nak buat, kena juga buatkan.

Akhirnya bila menjadi hasil tu, macam dapat satu kepuasan je. Ikutkan teringin nak ketip sendiri keliling karipap tu. Tapi sebab tak jadi, kena juga guna acuan dia. Cuma yang tak bestnya juga acuan dia tu, kulit dia mudah terkoyak.

Next boleh la try buat lagi. Tapi nak belajar cara kelim tepi dia tu. 

Mungkin ada yang nak bahan untuk buat inti kan?

Kentang
Isi daging/isi ayam (kita guna daging kisar RAMLY je)
Bawang merah
Rempah kari ayam/daging
Air 
Garam
Daun sup (nak letak boleh, taknak pun boleh)

Untuk doh (kulit karipap)

Tepung gandum
Sedikit garam
Planta
Air

Kalau agak agak tak tahu macam mana nak buat, boleh google je. Hehehehe

Sunday, 14 October 2018

Seronok Ke Menjadi Seorang Penulis a.k.a Blogger?

8:00 am 24 Comments

Seronok Ke Menjadi Seorang Penulis a.k.a Blogger?


Hai readers. Harini entri kita santai-santai je la ye. Rasanya banyak story kat blog tu tentang resepi. Haha.. Ye, resepi. Bukan sebab nak tunjuk pandai. Tapi bila dapat satu ilmu baru kenalah share dengan kawan-kawan.. Tak gitu. Dan lagi satu sebab pelupa. Ye, kadang-kadang kita lupa tentang satu masakan tu. Tak selamanya kita ingat resepinya. So nak mudah, simpan di blog sendiri kan?

Tajuk kita pada harini menarik tak kawan-kawan?
Mungkin pada orang yang baru nak menceburkan diri dalam bidang penulisan ni atau dikenali sebagai seorang ‘Blogger’ mungkinlah akan terbit rasa teruja tu kan? Sebab nak tahu, seronok ke tidak berada dalam dunia blogging ni..

Sebenarnya, seronok atau tidak, bergantung kepada individu tu sendiri.
Ada orang menulis kerana dia minat. Ada orang menulis sebab dia rasa hidup dia membosankan. Kawan takde, pakwe takde.. Ehhh, macam iklan kat radio pulak. Hehehe

Kalau orang yang menulis kerana minat, in shaa Allah dia akan menulis dengan seikhlas hati. Tak mudah patah semangat kalau ada pembacanya mungkin mengkritik. Mungkinlah dia rasa tak seronok. Tapi dalam masa yang sama, mungkin dia akan memperbaiki hasil penulisan dia.

Tapi jauh berbeza kalau orang yang menulis ni sebab dia rasa hidup dia membosankan. Pada dia, dari dia tak buat apa-apa, adalah lebih baik dia membebel dekat blog. At least ada juga readers yang baca dan komen. Tapi mungkin dia tak ambil kisah sekalipun orang nak kondem apa yang diceritakan.
Tak salah nak menulis sebab rasa boleh mengisi masa lapang tu dari hidup duduk termenung 24jam kan?


Sebenarnya, Kita boleh kenal 2 watak individu ni dari segi cara penulisan dia juga. Mungkin dari segi kita baca pun kita boleh rasa. Dan lagi satu, zaman sekarang, ramai diantara blogger yang ada mungkin mendapat ‘rezeki’ melalui blognya. Lagi-lagi dari tawaran job review. Ada juga individu diluar sana rasa cemburu. Sebab merasakan menjadi seorang blogger ni menguntungkan..

Kita jangan sesekali berasa salah faham. Tawaran yang diberikan sedikit sebanyak sebenarnya untuk membantu juga pihak company atau sebagainya untuk memperkenalkan tawaran perkhidmatan mereka mahupun produk keluaran mereka. Mungkin ada yang menganggap kehidupan seorang blogger terlalu mewah. ‘Mungkin ADA’, tapi boleh dikira dengan jari.. Maybe..


Kalau saya sendiri, saya menulis dan menjadi seorang blogger adalah pilihan saya sendiri kerana minat. Minat nak membebel. Hahaha..
Ehh taklaa, membebel tu mungkinlah dahulu. Sebab dulu saya belum tahu secara mendalam tentang dunia blogging ni. Alhamdulillah, makin lama, makin saya memahami macam mana sebenarnya menjadi seorang blogger itu.

Dan yang paling best sebenarnya kalau kita dapat berkongsi sesuatu info tu sendiri. Bukan info ‘copy dan paste’ semata-mata ye. Tapi info mungkin dari pengalaman sendiri.. Info dari kita menggunakan sesuatu perkhidmatan.. So, bila kita berkongsi info tu, in shaa Allah selamanya info tu akan tersimpan. Selagi kita tak ‘delete’ laa..

Contohnya macam saya sendiri, pada tahun 2013. Waktu tu saya berstatus tunangan orang. Tunang kepada Mr.Husband sekarang ni. Dia bertugas ke Lubnan selama setahun untuk Misi PBB. Dan kebetulan masa tahun 2013 tu, dia ada balik bercuti di Malaysia selama sebulan. Dan kebetulan dia ada buat permintaan nak suruh saya buat sambal ikan bilis kering.

Sepanjang hidup selama sebelum berkahwin, saya seorang yang jarang sangat nak masak. Masuk dapur selalunya sebab nak makan. Hehehe
Bila mana masa tu encik suami minta buatkan sambal tu, memang agak kekok. Apatah lagi kena masak sesuatu yang saya sendiri tak pernah buat untuk family.


So, saya sebenarnya menulis entri sambal tu diblog sebab saya nak jadikan ia sebagai satu kenangan dalam hidup. Tapi tak sangka dalam banyak-banyak penulisan saya, penulisan saya yang sangat santai tu boleh menjadi entri carian paling tertinggi diantara entri lain yang ada.

Seronok ke tidak menjadi seorang blogger tu, pada saya seronok kalau penulisan kita tu juga menjadi rujukan pada orang lain. Orang kata, bila kita nak menulis, tulislah sesuatu yang baik. Supaya bila kita tiada suatu hari nanti, segala penulisan kita akan menjadi kenangan pada pembaca kita sendiri..


In Shaa Allah

Giveaway Tudung Bawal by Cik Puan Rrai

1:18 am 2 Comments

Giveaway Tudung Bawal by Cik Puan Rrai

Hai, semua.. awal pagi ni rasa macam satu kuasa kejap bila dapat pegang laptop. Anak-anak pun dah lena awal, tentunya mama dia rasa bahagia sangat. Bukan senang nak menaip puas-puas menggunakan laptop ni, selalu asik la berebut dengan anak-anak yang nak tengok video cartoon je.

Actually saya dah settle pun update bloglist. Fuhh satu kelegaan sangat. Sebab blog ni dah beberapa bulan kosong je bahagian bloglist tu. So bila dah settle, rasa terbalas dah satu perjanjian tu.

Untuk awal pagi ni, sempat blogwalking tadi. So, sempat juga la nak join giveaway yang ada ni. Mana laaa tahu tiba-tiba muncul satu rezeki kan.. tak gitu?

Dalam entri giveaway ni kan, empunya blog minta tips kot la boleh bagi, untuk ibu yang sedang mengandung. Erm.. walaupun kita dah 2 kali merasai nikmat mengandung tu, konfius juga tips apa nak bagi ni.. hehe

Ok lah, yang saya boleh bagi contohnya nak baby bila lahir dalam keadaan yang bersih, kulitnya nampak bersih kan, apa kata ibu-ibu yang mengandung 6 atau 7bulan tu rajinkan minum air kelapa. Alhamdulillah saya memang amalkan, baby lahir bersih, pastu berbau macam air kelapa pun ada. hehe

Erm.. lagi satu rajinkan makan yogurt. Saya tak berapa ingat yang ni untuk apa. Rasanya yang mak pernah cakap la, untuk kulit baby halus je nanti.. Macam tu la lebih kurang..

Tips lain yang mungkin unik atau kelainan ni rasanya macam tak berapa tahu pulak. Dah awal pagi ni, jem pula otak nak mikir. hehehe
Itu sahaja perkongsian dari saya.

Sponsor

Comments