Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts
Showing posts with label resepi dan masakan. Show all posts

Saturday, 19 May 2018

Cooking With Love : Puasa 1

2:22 pm 4 Comments

Cooking With Love : Puasa 1 | Boleh ke share menu berbuka ni? Bukan niat nak buat orang terliur dikala waktu tengahari ni. Tapi sekadar memberi idea juga kepada pembaca diluar sana. Mesti ada yang buntu, apa nak masak untuk berbuka kan? Betul tak?

Selalunya la, awal puasa elok je segala idea datang. Dah masuk beberapa hari nanti, mula la kebuntuan tu datang. Pastu tekak pun tak berkenan dengan lauk ni la.. Lauk tu la.. Betul tak?

Kalau bercerita pasal bulan puasa ni, saya jenis berbuka bukan terus terkam nasi tau. Tak boleh masuk. Tapi kalau balik rumah mil, situasi tu kena la tempuh. Susah perut nak terima nasi bila berbuka. Tapi apakan daya..

Saya kalau berbuka, lebih suka cari yang ringan dulu. Ikutkan sunnah la begitu kan? Kalau nak makan yang berat ni digalakkan lepas terawih kan? Tapi sepanjang berpuasa la, dari kecik sampai la dah kawen, memang nasi saya akan jamah sahur. Bukan sebab nak diet ke apa. Sebab tak boleh nak masuk. 


Untuk puasa pertama Khamis, (17 Mei 2018) menu simple je. Hanya goreng keteow dan goreng popia. Kebetulan memang buat stok popia frozen. So, tak perlu la keluar ke Bazar. 


So kalau sesiapa tak tahu nak berbuka apa, boleh la nanti cari popia ataupun keteow goreng kan. Tak kira la masak sendiri atau beli. 



Wednesday, 18 April 2018

Masakan : Sup Tulang Lembu Bersama Bergedil.

7:57 am 15 Comments
Sup Tulang Lembu Bersama Bergedil. | Hari jumaat lepas ddy ZaraZhareef ada beli tulang lembu. Katanya dah lama tak makan sup tulang. Actually tu my favourite juga. Siapa yang tak suka sup tulang, betul tak? 
So pagi hari ahad baru masak. Masak sup tulang ni bukan la susah pun. Rebuskan dia sampai empuk, pastu baru tumiskan bahan bahan lain macam rempah sup bunjut + rempah 4 sekawan + halia tu kan?
Pastu bubuh lada sulah juga bagi rasa lagi. 


Selalu kalau masak sup tulang, perkara paling pening pikir, apa lauk lain yang boleh ngam ye? Kengkawan selalu makan dengan apa lagi? Macam say haritu tak tahu ada yang ngam. So saya buat bergedil je la. Sebab dah lama pun tak makan. Lawan lain sup tulang pastinya kena ada sambal kicap pedas, betul tak? Baru selera terangkat. 

Resepi bergedil

Ada ke yang tak tahu macam mana nak buat bergedil? Senang je sebenarnya. Kalau cara saya, ubi kentang potong la bulat ke petak ke, ikut la suka macam mana kan, pastu goreng kan bagi empuk. Dah masak, toskan minyak dulu ye. Hiris bawang merah, gorengkan sekejap bersama udang kering dan juga lada sulah (anggaran sendiri). Nampak macam masak sikit, angkat, toskan.

Lepas tu tumbukkan semua bahan tadi. Termasuk ubi kentang tu. Ada orang suka lenyek lenyek kan je. Ikut mana senang la ye. Ambil dan sup, hiris halus. Gaul kan sekali. Tak perlu bubuh garam pun takpe. Sebab udang kering ni kadang dah masin. Kepalkan dia buat bulat. 
Ambil sebiji telur, kacau rata. Lepas tu celupkan bergedil tadi pada telur. Gorengkan. 

Mudah je sebenarnya kan? Sebelum buat rasa macam renyahnya. Bila dah buat, ehhh, sekejap je dah pun siap untuk dihidang. 

Saturday, 7 April 2018

Sambal Petai

5:16 pm 12 Comments
Hi readers, buat apa petang petang macam ni? Seronok kalau dapat keluar beriadah kan? Bawa anak berjalan. Mak pun dapat keluarkan peluh yang liat nak keluar. Hehe..



Lunch tadi makan apa? Untuk harini mama ZaraZhareef masak sambal petai + ikan bilis je. Pastu goreng ikan. Lauk yang simple sebab tekak terbayangkan sambal petai tu je. 

Masa balik Ipoh sebulan lepas, mencari juga petai. Tak muncul pula. Misi mencari sambung ke gemas. Semalam ke pasar malam, kebetulan awal awal gerai dah jumpa. Rezeki sangat la kan.

Sambal Petai Mudah


So harini kita menyambal je la. Makan dengan nasi putih panas pun dah cukup. Nikmat. Dah macam orang mengidam pulak. Hehehe

Sunday, 18 March 2018

Resepi Tomyam Merah

8:33 pm 9 Comments

Resepi Tomyam Merah


Hi readers tersayang.. 
Lama kan tak post resepi atau gambar makanan kat blog ni. Sepi sekejap dunia masakan sebab sebulan balik rumah mak, sebulan juga laaa tak masak. Harapkan mak masak je. Yela, bukan selalu dapat makan masakan mak kan? Walaupun hanyalah ikan goreng & telur dadar.. Umpama nya la. Hehe

Setelah sebulan, dapur kita berasap kembali. Balik gemas menu pertama yang kita nak sangat makan ialah tomyam merah + sayur banyak. Jemu la nak makan lauk bersantan. Kalau dapat yang masam masam ni memang best la kan. So tadi pergi cari bahan masak, cari semua bahan untuk buat Tomyam Merah. Memang dah terbayang betapa sedapnya. Walaupun simple, janji sedap ditekak. 

Antara bahan yang diperlukan :
- Sedikit isi ayam
- Lobak merah
- Anak jagung
- Kacang Pis
- Tomato
- Serai
- Cendawan
- Bunga Kubis ( harini tak bubuh)
- Sedikit asam keping
- Pes tomyam
- Sedikit garam
- Air untuk dijadikan kuah
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit hirisan bawang merah
- Sedikit bawang putih

Cara - caranya : (ini cara saya ye)
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan serai. Masukkan pes tomyam

- Bagi naik bau sikit, kemudian masukkan air. Masukkan juga sayur kacang pis, lobak merah, kacang pis, ayam serta anak jagung

- Dah mendidih, masukkan pula cendawan, tomato dan garam secukup rasa. Biarkan cendawan masak & tomato lembut sedikit. Tutup api. Settle





Sembang tepi : Tomyam ni boleh jadi lauk orang malas pun iye kan. Heheheh

Monday, 12 February 2018

Ayam Berempah & Tomyam merah.

9:49 am 12 Comments

Ayam Berempah & Tomyam merah.


Hai readers. Rasa macam lama sangat kan kita tak menaip. Mood swing sangat la wakkk.. So harini kita gagahi juga jari jemari mengetuk keyboard tipon ni. Nak on lappy hero heroin yang conquer. 

Kisah haritu je. Masakan kita. Kalau ada sampai ke harini basi dah. Haha. Mujur gambar tak boleh bau, ye dok?
Sambil bagi ilham kat kengkawan, sambil kita rasa ter-Inspirasi untuk lebih pandai lagi dalam masak memasak. Tak gitu. Haha



Bila mood masak datang, macam macam nak masak. Tapi kadang blur menu apa yang nak dibuat. 

Kisahnya haritu tak tahu nak masak apa. Disebabkan dah lama tak buat ayam goreng berempah, so pagi-pagi dah perap. Malam keluarkab siap siap kasi habis aisbeku. Ddy zara ada request nak ayam tu, so dapat dah 1 menu. Kita pulak bak menu masam masam. Ni bukan kes pregnant ke apa tau. 



Tapi dah muak lauk bersantan semua. So mikirkan ada pes tomyam merah tu, kita masukkan sayur semua dalam tu. So dah jadi 1 menu. Ddy dorang ni jenis kalau makan mesti nak kena ada sayur. So kalau nak masak lauk ayam ke, ikan ke, sayur mesti ada. 

So menjadi la 2 menu. Kalau ikut tekak sendiri, nasi + telur dadar + kicap pun dah mabelessss. Haha..

First time sebenarnya buat gabungan lauk ni. Selalu ada tomyam, mesti nak ada telur dadar, kan? So kali ni kita tukar menu lain. 

Agak agak korang masak apa harini? Kita masak simple simple je kut. Sebab plan malam nanti nak goreng keteow. Makan panas panas. 

Ohhh nikmat!  

Monday, 5 February 2018

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung Salai.

10:35 am 15 Comments

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung Salai.

Hi, assalamualaikum! 
Harini bersiaran lagi. Cerita pasal masak masak lagi. Kalau kebetulan fon kat dapo, boleh lah snap hasil masakan yang tak seberapa ni. Ehh bukan nak menunjuk macam kita ni pandai masak. Tapi rasa nya tengok hasil masakan sendiri ni pun macam terapi jugak kan? Lagi lagi kalau masakan tu, suami makan takde nak komplen. 

Kalau baca tajuk yang panjang lebar tu kita masak ayam kampung salai. Ayam tu mak mertua bekalkan masa nak balik ke gemas. Sebenarnya kan, dulu kita ni tak suka betul dengan ayam kampung. Yela, liat dan keras kan. Haha..
Sekali dah kawen, memang mak mertua kita tak makan ayam biasa ni. Dia kalau makan memang makan ayam kampung camtu.

So dah disebabkan begitu, kita pun ikutlah tersuka jugak. Haha
Dulu pernah sekali masak, lama dah. Tak ingat masak apa ayam tu. Tapi liatnyaa kawwwww! Haha
Serik jap nak masak ayam kampung dah walaupun masak lama dah tu. Pastu kali ni mil bagi ayam kampung salai kan, sedap. Tekak pulak ala ala orang mengidam (ngidam kerja lapar nak makan ehh), terbayang sedapnya kalau buat masak kuning ni.

So memang sedaplaaaa layan anak tekak. Haha. Ddy zara pun tak cakap apa. Kita sedap lettew. Suami ni kalau makan tak complain paham je la kan. Kalau dah kita rasa sedap, dia komplen, suh dia pergi dapur masak pulak. Ingat apa, masak sedap², complain pulak tak kena ngan tekak la, apa la, suh dia buat. Huhuhu

So, melepas sudah hajat si anak tekak nak makan ayam kampung salai masak lemak cili api. 

Ehhhhhh.. kenapa terbayang bayang lagiiii ni. Alahai ~

Tuesday, 19 December 2017

Resepi Asam Pedas Ala Melaka

1:08 am 10 Comments
Hi, assalamualaikum.. Ya Allah, berhari hari pending entri. Walhal draf dah. Kisahnyaa..
Haritu share gambar asam pedas ni di group masakan. Tak sangka banyak juga respon. Ada yang nak kan resepi. Jadi harini saya share la ye disini. Senang bila ada yang search di Carian Google. 



Resepi Asam Pedas Ala Melaka. 

Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Air Asam Jawa
Air kosong (kalau terlalu pekat)
Cili Giling/Blender
Sedikit Garam
Ikan (terpulanglah nak bubuh ikan apa pun)
Bendi
Bunga kantan (atas pilihan)
Daun kesum ( atas Pilihan)

Bahan untuk memekatkan - Halba
Tapi jangan bubuh terlalu banyak. 

Caranya :
1. Blender bawang putih + bawang merah + halia

2. Tumiskan sehingga naik bau atau sedikit garing.

3. Masukkan cili blender. Tumiskan sehingga naik bau atau sedikit garing (pecah minyak)

4. Masukkan air asam jawa. (Banyak mana asam tu, agak-agak la ye) kalau terlebih pekat, bubuh air kosong biasa sikit.

5. Masukkan halba sedikit. Kalau masak sikit masukkan macam bubuh garam tu je. Jangan banyak sangat.

6. Kalau ada bendi, masukkan bendi. Ada bunga kantan/daun kesum masukkan sekali.

7. Bila menggelegak sikit, masukkan ikan & perasakan dengan garam.

8. Siap. 

Nota : 
1. Ikan tak perlu masak terlalu lama ye. Risau nanti hancur isi nya.

2. Sesetengah orang bubuh lada hitam sedikit. 

Thursday, 14 December 2017

Asam Pedas Gaya Masakan Melaka.

1:50 pm 6 Comments

Hi, assalamualaikum.

Asik tertangguh je nak taip bagi habis. Taip sikit draf. Taip sikit, draf. Okay la, harini nak cerita pasal masakan la pulak. Lama dah tak bebel pasal masak memasak ni kan. 
Errkk.. boleh ke buat tajuk macam tu? Haha..
Macam gempak jeee kan cara masakan tu. Kita takde la terror dalam masakan pun. Tapi boleh la, dalam tak reti tu, boleh lagi la buat anak & suami kekenyangan.


Asam Pedas Gaya Masakan Melaka.


Saja la nak share pasal Asam Pedas. Cerita pasal asam pedas la dalam entri kali ni ye. Actually, lepas kawen pernah la try buat asam pedas. Tapi macam 'gagal' je. Hehehe.. 2x jugak la buat. Macam tak menjadi. Diri sendiri nak makan pun macam takde feel. πŸ˜…

Masa sebelum kawen selalu je tolong mak buat asam pedas. Tapi yela, tolong tolong je la pun. Bukan dari air tangan sendiri yang buat dari mula hingga ke akhirnya.
So bila dah kawen, dari mula sedia bahan, sampai ke memasak, rasa macam lain je. Paling tidak mesti salahkan cili giling. Sebab selalu pakai cili giling beli je. Selalu cakap, kenapa la warna dia tak merah sama macam mak buat. 

Pastu, adik ipar (adik ddy Zara Zhareef) suka masak asam pedas. Kita suka asam pedas dia buat. Sedap. Pekat. Suka yang tak tahannya pedas je la. Kita kan tak tahan pedas. Hehe..

Pastu belajar la dengan dia. Berguru dengan mak sendiri tak menjadi,kan asam pedasnya.
So tanya la dia, apa yang dia bubuh dalam asam pedas dia bg kuah pekat tu.

So, bila dah tanya, dapatlah tahu bahan lain yang dia bubuh.
Nak tahu apa?

"Halba"..

Oohh.. halba rupanya tuk memekatkan kuah dia. Huhuhu..
So, dengan keyakinan yang tinggi gitu, satu hari tu teringin la sangat nak makan asam pedas. So keluarkan je la ikan yang ada dalam freezer. Haha.. Tak tahu la ikan apa. Sebab beli ikan dengan mil di Melaka. Dia siang ikan dia, dia siangkan sekali ikan tuk kitorng. So memang keluarkan tuk masak je la. Sebab dah pack 1-1 plastik.

Pastu ais dah habis masa nak masak tu tengok tengok ikan siakap. Blurr jap. Boleh ke ikan siakap masak asam pedas???? Bukan selalu siakap masak 3 rasa atau stimkan ye?? Dek kerana teringinkan asam pedas, bedal la jugak. Haha.. sorry ye, kita bukan penggemar asam pedas. So tak berapa tahu sangat ikan apa yang sesuai. Tapi lepas ni dah tahu kut sebab dah tersuka asam pedas dah. Heehe

Untuk kali pertama buat asam pedas ikan siakap adalah seperti dibawah. ⬇
Mula mula buat togel gitu je lauknya. Ikan dan kuah semata. Sebab bendi takde dalam stok .





Hat gambar kedua tu setelah diolah pada malam hari kejadian. Petang tu kebetulan keluar pergi barang dapur. So cari bendi. Malam tu, panaskan kuah balik, keluarkan ikannya dahulu sebab taknak isinya hancur. So masakkan bendi dengan kuahnya. Alhamdulillah. Nampak lengkap je bila dah ada bendi. 



Gambar ketiga ni pulak masakan hari isnin (11.12.2017)
Kebetulan ada beli bunga kantan, bendi pun ada. Dikuahkan menjadi asam pedas juga. Gunakan ikan kembung pulak. 

Setakat ni berjaya buat asam pedas macam adik ipar masak. Yeayy.. ddy zara makan pun takde pulak complain apa apa. Means berjaya la tu. Hehehe..



Tukang masak : Ddy zara request, nak beli ikan pari suruh masak asam pedas macam tu. 

Thursday, 16 November 2017

Resepi : Sup Sayur Bebola Ayam

9:26 am 4 Comments

Resepi : Sup Sayur Bebola Ayam


Hai readers.. today kita share resepi la yerk. Macam dah lama je tak Share resepi kan? Dah tu pusing pusing lauk sama, tak kan nak share menu yang sama kan. Ok, harini share resepi menu yang belum pernah share lagi. 

Semalam takde idea nak masak apa. So buka peti ais tengok apa yang ada. So kita jadikan ia sebagai 1 jenis lauk. 

Sup Sayur Bebola Ayam

Bahan-bahannya :
πŸ“ Carrot
πŸ“ Jagung tongkol
πŸ“ Bebola ayam
πŸ“ Bawang Merah (hiris)
πŸ“ Bawang Putih (hiris/diketuk)
πŸ“ Kayu manis
πŸ“ Bunga cengkih
πŸ“ Bunga lawang
πŸ“ Buah pelaga
πŸ“ Sedikit lada sulah/lada putih (ditumbuk)
πŸ“ Sedikit garam
πŸ“ Sedikit kiub pati ayam
πŸ“ Daun sup

Cara-caranya : 
πŸ“Œ Tumiskan bawang putih + bawang merah + rempah 4 sekawan.

πŸ“Œ Masukkan air (untuk dijadikan kuah)

πŸ“Œ Masukkan carrot + jagung tongkol (biarkan lembut/didih). Masukkan sedikit lada sulah yang telah ditumbuk. 

πŸ“Œ Dah mendidih masukkan bebola ayam. Ikut suka la nak bubuh banyak mana pun ye. Pastu masukkan juga kiub pati ayam knorr.

πŸ“Œ Perasakan dengan garam. Dan masukkan sedikit daun sup.

Alaaaa, mudah je. Macam buat sup ayam tu jugak. Cuma hat ni bubuh jagung tongkol. Lada sulah. Sedap tau. Fav sangat la sup macam ni. Makan pun tak muak. Haaaa, kan dah tercipta satu resepi. So boleh la mak mak cuba. 

Thursday, 3 August 2017

Nasi Ayam Simple & Sedap

11:43 am 3 Comments

Nasi Ayam Simple & Sedap


Assalamualaikum.. Hai Readers!
Ni cerita semalam. Teringin sangat sebenarnya nak buat nasi ayam sendiri. Selalu nak makan nasi ayam je mesti tunggu balik ipoh mak masak. Sebabnya takut nak buat sendiri. Kut tak menjadi ke apa. Ehehe.. Belum try dah takut kan. 

Thursday, 11 May 2017

Bubur Lambuk Simple

8:13 am 1 Comments

Bubur Lambuk Simple


Assalamualaikum.. Selamat Pagi.. Selamat Bekerja kembali. Seronok la semalam dah cuti sehari kan? Para surirumah nampak gaya tetap kena bekerja untuk keluarga. Ok. Baiklah, apa menu tengahari korang tengahari ni ?

Thursday, 20 April 2017

Cucur Udang Simple

1:34 pm 6 Comments


Cucur Udang Simple


Assalamualaikum.. Hai readers..

Today saya nak share 1 resepi simple. Alaaa, sebut simple ni mesti orang suka kan..? Kadang yang simple ni pun orang boleh blur nak buat, tapi kita rasa nak share laaaa jugak. 

Friday, 17 March 2017

Fillet Dory Masak Masam Manis

6:49 pm 6 Comments


Fillet Dory Masak Masam Manis


Assalamualaikum.. Selamat petang readers. Petang ni nak update resepi lagi la.. Boleh tak? Hehehe.. Nak story panjang-panjang belum berkesempatan lagi. Moh ler taip resepi dulu ye. Nak blogwalking apatah lagi, dengan masalah tak boleh nak baca tu.

Masak Apa Hari Ini?

4:52 pm 5 Comments


Masak Apa Hari Ini?


Assalamualaikum.. Selamat Petang. Amboi.. dah kenyang tu mesti tengah syok lena tu kan. Bestlah boleh golek golek tido petang gini. Kita ni sekadar boleh rest je la gitu.

Thursday, 2 March 2017

Kek Pelangi 3 Warna

3:13 am 4 Comments

Kek Pelangi 3 Warna

Assalamualaikum.. hai readers. Dah memalam ni tak tahu nk story apa. Kita cerita pasal kek boleh? Haha.. sebab tengok ada bahan dalam fon ni, so jadilah kan. At least terupdate juga blog ni.

Sponsor

Comments