Showing posts with label Zahra Khadijah. Show all posts
Showing posts with label Zahra Khadijah. Show all posts

Thursday, 4 February 2016

Awak Nak Makan Apa??

9:00 am 16 Comments
Betul ke tandas kat malaysia ni paling teruk??

Assalamualaikum.. Hai readers..

Ni kisahnya hari jumaat kelmarin.. Anak dara ni sekarang kalau mood baik, time mamanya masak, dia pun akan ikut masak. Selalu dok susun besen. Kali ni dia minta kuali yang tergantung. Yang tergantung tu hat besar, mujur kuali kecik ni tak guna..



Thursday, 21 January 2016

Diari Zahra : Checkup Setahun 4 Bulan

10:00 am 3 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers.



Checkup Setahun 4 Bulan, 20 Januari 2016. Isnin haritu cancel. Jadual baru sekarang ni. Jadinya kena postpone ke tarikh semalam.

Alhamdulillah, perkembangan berat pun okay la. Sebab nurse pun tak bising apa-apa kan, jadi happy la sepanjang lepas check.
Berat dah 8.8kg. Masa setahun haritu berat ngam-ngam 8kg. Okay la nak oii.. Janji naik. Mama pun happy. Sebab terasa macam banyak naiknya. Yela, lepas 4bulan check balik kan. Hehehe.. Tunggu setahun enam bulan nanti pula timbangnya. Harap harap la naik. Sebab sekarang ni ada masa payah sangat nak makan. Memilih kadang tu. Bukan kemain lagi!

Monday, 18 January 2016

Diari Zahra : Setahun Empat Bulan.

8:30 am 7 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers.. Selamat Pagi.. 

Alhamdulillah.. Pagi ni bangun dengan semangat. Diharapkan perasaan semangat ni dapat diteruskan paling tidak sehingga tamatnya tarikh 18 januari ni.



Harini zahra genap setahun empat bulan. Jap je rasanya kan. Makin bijak. Makin buat orang geram. Makin pandai potpet-potpet. Pandai dah memahami bila orang cakap sesuatu. (Bukan semua perkara la).

Thursday, 14 January 2016

Kisah Anak : Alahai Zahra

1:00 pm 8 Comments
Assalamualaikum..


Seorang mak mesti bizi nak persiapkan segala perkara pagi-pagi kan? Sejak dari bangun tido, sehingga malam nak tido balik, tak pernah selesai buat kerja. 

Tapi, sebenarnya ada cara untuk mengatasinya kan? Cuba para ibu/mommy/mama/mak ikut TIPS ni. Mana tahu berhasil.



Budak comel ni lagi beberapa hari je nak masuk Setahun 4bulan. Akalnya boleh tahan!.. kadang tu mencuit hati.

gelagat anak kecik kan. Memang menyerokkan. 

Friday, 8 January 2016

Kisah Anak : Kussss Semangat!

3:00 pm 2 Comments
assalamualaikum..


Pantang dapat peluang, memanjat je dia. Pantang sangat kalau kerusi tu tak disimpan elok-elok. mula nak panjat. berderau darah tengok. bukan apa, lantai licin. karang tergelincir jatuh, siapa yang susah??

Alahai anak Bertuah!

Thursday, 7 January 2016

Friday, 18 December 2015

Kisah Anak : 1 Tahun 3 Bulan

11:32 pm 0 Comments
assalamualaikum..

18 Sept. 2014 - 18 Dis. 2015



hari ni zahra khadijah genap setahun 3 bulan.. kejap je rasa.. tapi masih terkenang-kenang masa dia baby lagi.. hehehe
ohhh.. rindunya masa awak baby lagi zahra..



sekarang ni cerdik beno.. dah jadi kawan gado mama dia.. kawan sembang mama dia.. peneman time nak masak. still ngada ngada nak dukung. haaaaa, yang ni memang geram je rasa..

kuat nyembang. ntah apa disembangkan pun tak tahu, mama ngan ddy iye kan aje..
lagi semangat dia sembang. siap gelak gelak.. haha..

suka makan manis manis. kek ke, coklat ke, fav sangat tu.. kadang beli kek coklat moist tu, kemain lagi pagi pagi minta breakfast tu.. macam ank omputih sangat.

sekarang dah pandai. suh buka peti ais... sebab... dalam tu ada macam macam.. hai la anak.. bijak sangat..

seronok tengok keletah dia.. rasa macam pemecah sunyi rumah ni.. sebab asik gado.. 

Pastu dah terbiasa dengar mama duk sebut " Ya Allah" bila mara dia, dia pandai pula ajuk balik gaya bahasa dia. Tapi dengar la dia sebut tu seakan "Ya Allah"., 

Alahai.. Dah pandai tiru apa yang orang buat. Kena berjaga jaga.. 

Tuesday, 1 December 2015

Kisah Anak : Zahra Takde Kawan.

6:30 pm 4 Comments
assalamualaikum.. hai readers..


kadang kadang kesian tengok zahra main sorang sorang..
kadang kadang nampak comel je bila dia ralit macam tu..

sian zahra.. nak main takde kawan kan.
mama malas beno nak melayan. haha.. bukan malas sebenarnya.. tapi bila kita nak layan dia nanti, mula la ada je benda yang tak kena. 
mula merengek rengek..

kadang tu bawak zahra pergi umah jiran. ada juga anak yang up sikit umur nya dalam 2tahun camtu. zahra nak main, tapi tak dilayan. kena mara lagi ada bila diusiknya barang kawan tu.

sian anak mama ni.. sume taknak kawan ngan dia ye..

takpelah,, tunggu laa zahra ada adek ye nanti.. kawan ngan adek.. haha..
*krikk krikk krikk*

Friday, 27 November 2015

Tersembam!

8:11 am 10 Comments
Assalammualaikum.. Salam jumaat buat semua..

Semalam pagi..
Sambil makan keropok ikan, dok jalan elok elok sekali jatuh tersembam kat lantai.
Kena pulak tang hidung ngan mulut.
Mujur la x pecah bibir.
Tapi tengok la hidung tu, tak pasal pasal dapat tanda merah.


Masa ambik dia tak perasan merah.
Lepas susukan, dia tido. Pastu belek kesan tersembam tu, merah kat situ.
Mujur la bubuh minyak gamat terus ok.

Budak ligat.
Dah ngantuk tahan mata. Nak main je. Last last sendiri merasa sakit.

Zara.. Zara..

Wednesday, 18 November 2015

Kisah Anak : Zahra Setahun 2bulan.

6:00 pm 14 Comments
assalamualaikum.. hai readers..

alhamdulillah.. harini zahra genap setahun 2 bulan... 

18 sep. 2014 - 18 nov. 2015 

share pasal zahra lagi.. sebagai kenangan cerita dia kat blog ni.. 




Meh kita share sikit pasal zahra.. Blog ni full cerita pasal anak je la.. Untungnya la kan. Besar sikit baca kisah masa zara kecik kecik, alahai.. Rindu.. Kalau tengok gambar masa baby, masa dalam pantang pun dah rindu saat tu!

Sekarang dah setahun 2bulan. Cepat betul masa ni berlalu.. Erm.. Perangai tu still sama. Kalau time kat dapur tahu nak berdukung je. Kadang geram juga. Sebab payah kan nak buat kerja. Bila mara @ tak diangkat nangis. Nangis macam dirotan rotan. Opah cakap babap je montot tu. Haha.. Nak kita duk setempat, dia pun senyap je main sendiri. 

Pandai bagi respon "geleng kepala".. Yang ni start umur setahun sebulan setengah. Bila tanya "zara nak"? Laju je geleng. 3kali tanya baru dia ambik. Bila cakap "zara jom mandi"? Laju je geleng. Kadang kelakar pun ada. Yela, beria je geleng kepalanya tu. Bila tanya, "zara nak susu?" pun geleng. Tapi bukan kemain ngimpit ngimpit.. Haha



Sometimes suka makan kentang. Macam minah saleh. Nasi taknak makan. Kadang kalau makan nasi,nak nasi je.. Lauk taknak.. Alhamdulillah tengok gaya selera makan ok. Apa dia nak, bagi je. Saya kurang sekat makan dia. Nak roti bagi.. Nak biskut, bagi.. Bukan tak syng anak. Cuma saya kasi je dia rasa. Bagi dia belajar rasa. 

Suka membebel. Kalau dah bebel tu, ntah apa apa cakapnya. Dengan penuh gaya dan emosinya tu. Adoiyai.. Kalau dia cakap tu iye kan aje. Lagi semangat la dia potpet2×.. Hehe

Pandai kenyit-kenyit mata.. Bila cakap suh tido, bukan main lagi main mata tu. Comel je.. Pandai juga main mata ngan ddy bila ddy mara. Haha.. Tak jadi la kena mara.. Pastu pandai cebik. Kalau ddy mara beria cebik tu. Bila mama mara bukan main dia gelak. 



Zahra zahra.. Makin bijak sekarang ni.. Nanti bila dah pandai cakap, mesti mama rindukan semuaaaaa moment indah ni..

Cat Lover??

3:30 pm 11 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Haritu masa mula-mula tunjuk kucing macam takut je. Macam geli je. Tapi bila dah datang keberaniannya tu... Haaaa.. Habis kucing di kerjakan.

Masa balik ipoh la mula perasan dia macam geli je. Yela, sana kan banyak kucing. Pastu ntah macam mana tengok elok je dia usik-usik ekor kucing, telinga kucing.. Haaa.. Start dari tu tahu dah dia tak takut kucing dah.


Ada la beberapa kali juga dia cekam badan kucing, dia tarik bulu kucing tu penuh dalam gengaman. Masa tu....urut dada je la yang mampu. Menjerit kat dia, risau dia masuk mulut. Tapi punya la dia seronok pergi tarik lagi. Si kucing tu pun syok la serah diri.

Kebetulan ni balik umah mil. Tengok ada kucing. Haaa.. Budak zara ni bukan kemain suka la. Kucing tu pula manja. Walaupun first time jumpa. Happy bebeno la dia..

Rupanya zara ni cat lover juga.. Hihi.. Alhamdulillah.. Sayang dia pada binatang kesayangan Nabi ni..

Sunday, 25 October 2015

Nak Adik???

9:03 am 8 Comments
Hahh??



Ohh.. Nak adik???

Zara nak kawan??

Erm...
Tu la yang dok dengar orang dok cakap cakap seksrang ni..

Belum masanya lagi.. Sekarang zaman gst.. Kewangan pun tak stabil..

Tunggu la ye..

Zara sorang ni pun lintang pukang.. Tunggu la zara 2tahun paling tidak 'kut'.. :-p

Thursday, 22 October 2015

Dugaannya..

9:03 am 12 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Sekarang mood rasa down je. Nak nak sejak balik gemas ni. Haritu zahra demam. Hat pagi semalam selsema dengan batuk pula. Demam takde dah. Dok menangis je la kerjanya.. Nak buat apa pun tak boleh. Banyak benda terpaksa hold.  Stress tau..


Lagi stress bila dengar anak nangis. Pastu tengok dapur pinggan mangkuk kuali periuk ada dalam singki. Haaa.. Tu memang betul betul buat double stress. Haha!! Tapi tak boleh buat apa dengan stress tu. Sejak dah pandai jalan ni, lagi macam macam pe'el nya. Nak berdukung je la pula..

Haaa.. Part paling best, sekarang ni pandai merajuk dah. Kalau tak dapat 1 benda tu, dia punya menangissssss.. Siap lari bawak diri. Kadang tu dari ruangtamu boleh berjalan masuk bilik. Haha.. Kadang tu merajuk pergi kat rak kasut. Adoyaiiii.. Boleh tahan sekarang ni dia punya protes.. Pening layan perangai dia..


Memang geram je. Yela, tipu la kalau kata kita boleh tahan sabar kan anak merengek je. Saia taa kuad awaaa.. Haha.. Adoiyai.. Harap zahra cepat la baik.. Sebab banyak kerja tertangguh.. :'(



Bila stress camni rasa nak shopping boleh?? Ada yang nak belanja tak?? Haha.. Saiaa tak kuad awaaa.. Tak kuadd..  :-P

**Sediakan list tuk shopping dulu la**

Sunday, 18 October 2015

Ulangtahun 1tahun 1bulan.

9:41 pm 11 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Kalau sebelum ni tiktok tik tok kira bila la zahra nak jangkau umur setahun. Sekarang dah masuk setahun terlupa nak kira umur seterusnya malah perkembangannya. Bila mood malas datang kan, cenggitu ler..



Perkembangan Sekarang ni dah laju berjalan. Still dalam lesen L lagi.. Haha! Tapi boleh la kan. Ada usaha dok praktis berjalan je. Tapi.. Start balik gemas ni buat perangai balik. Nak berdukung je. Kena tinggal jap pun dah menjerit. Jauh beza perangai balik ipoh haritu. Agaknya sebab kat ipoh macam macam dia boleh buat kan. Kerjakan kucing. Panjat meja. Panjat kerusi.

Duduk gemas dia macam terbatas. Dia macam boring je. Pastu kat gemas ni takde sapa nak layan dia. Adoi.. Naik geram juga dibuatnya. Yela, kita nak kejar masa nak buat itu ini kan.. Kalau kat ipoh ramai yang boleh layan dia.. Bertabahlah dengan karenahnya..

Sekarang baby girl kurang sihat sikit. Haritu keluar cari barang dapo. Dalam pukul 3 petang. Balik tu beli coolblog. Agaknya sedap je dia minum, esoknya mula rasa badannya dedar. Then jerebu pun tak habis lagi kat gemas ni. Still boleh terbau asap jerebu tu. Saya sendiri pun kurang sihat sejak balik dari kl haritu..



Hope cepatlah zara baik.. Risau je. Sebab dia kurang makan..

Friday, 2 October 2015

Perkembangan Masuk Usia Setahun.

10:08 am 14 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Alhamdulillah.. Harini zahra genap setahun 2minggu. Semalam kena cucuk setahun. Lambat sikit cucuknya. Sepatutnya buat di HTD gemas. Disebabkan saya masih di Ipoh, so cucuk kat kkia sini je la.. Good girl sangat. Langsung tak menangis masa dicucuk tu. Lagi hebat dia boleh pandang nurse yang tengah nak cucuk dia. Mamanya ni awal awal dah pandang ke lain. Tiba tiba seram pula tengok jarum. Hehehek..

Mujur la semalam urusan settle cepat. Datang awal, turn pun awal. Perkembangan tang berat tu ok la.. Ada kemajuan sikit. Masa checkup bulanan (10bulan) beratnya 7.55kg je. Stress juga bila tengok angka 7 je. Alhamdulillah, semalam timbang berat elok ngam je 8kg.


Selama kat ipoh ni Alhamdulillah la zahra ni kuat makan. Memang terkejut kalau tengok dia makan. Non stop. Pagi makan nasi lemak. Banyak suapan juga la.. Tak pernah tengok dia makan banyak macam tu. Belum lagi makan kuih, kuat minum air. Saya layankan je.. Selagi dia nak makan, bagi je. Tuk tenaga dia juga.

Sekarang ni dah ligat berjalan. Terjatuh terantuk kat meja jangan kata. Dah terkena sekali, jadi lagi. Tengah gian nak cekapkan berjalan. Sebelum masuk setahun memang dia dah praktis berjalan. Tapi setakat meniti tepi meja, kerusi je la. Masa masuk umur setahun 2hari ada la dia tunjuk perkembangan sikit.

Masa tu dalam 3-4 langkah jatuh. Pastu ulang lagi banyak tu juga langkahnya. Tapi semalam (01.10.15) dia dok ralit belajar lagi, dia boleh melangkah banyak tapak. Alhamdulillah.. Seronok tengok. Pastu mula la tak duduk dah. Asik berjalan je.

Zahra.. Zahra.. Usaha selagi mampu.. Mesti nak tunjuk kat ddy ni nanti dia dah boleh jalan dengan laju ni kan..



**curi masa taip entry**

Tuesday, 18 August 2015

Kisah Anak : Zahra Genap 11 Bulan

9:16 pm 12 Comments
Assalammualaikum.. Hai readers..

Harini lambat pula update. Penyakit M A L A S datang menyerang pula. Tapi perasaan menggediks nak update juga. Taknak ada moment yang tertinggal.

18.08.2015. Alhamdulillah.. Harini zahra genap 11 bulan. Alhamdulillah membesar dengan sihat walaupun dah tak bambam macam dulu. Yela.. Dah melasak kan. Yang penting dia aktif pun dah syukur dah..



Nak coret sikit tentang perkembangan zahra terkini. Budak kecik ni panjang akalnya sekarang. Ada je yang dia nak explore kan. Normal la kan. Budak baru nak pandai kan. Start dari sabtu (15.08.15) lepas, ntah macam mana tergerak hati nak ajar zara makan sendiri. Bukan apa, setiap kali kami makan, mesti nak cekup nasi dalam pinggan mamanya ni. Hari sabtu try la bagi nasi kat dia. Pandai pula dia suap. Sweet je tengok tangan comel dia pegang nasi. Hihi..



Pastu dah pandai buat geram balik bila orang mara. Haha.. Tapi mara mara main main je la.. Yang ni kelakar sangat. Tapi bila nak rakam gelagat dia, mesti dia tak nak buat. Bertuah betul. Adoii.. Takde moment tu..

Pastu sekarang dah pandai. Nak tido taknak berzikir T____T .. Nak suh mamanya nyanyikan ABC. Alahai anak.. Pandai dia.. Nak belajar sebelum tido eh.. Nanti mama belikan buku cerita ye zara.. Boleh baca.. Waaahh.. Dah macam dalam drama sangat ni. Haha..



Part paling mencabar, Makin menjadi jadi sikap tak boleh berenggang. T_____T sangat sangat perlukan kesabaran yang ni. Nak masak la paling payah. Yela, kang dok pegang pisau sambil pegang budak, tak ke bahaya... Adoi.. Nak nangis bila dia buat perangai tau time nak masak. Bawak pergi dapo duduk sebelah pun melalak..



Paling tak boleh lepa sekarang ni, kuat mengutip!.. Pantang nampak benda sikit, kutip masuk mulut. Tu yang tak boleh tinggal sembarangan. Tak kisah la orang nak kata apa pun.. Kalau nak buat sesuatu, ddy zara takde, memang hold dulu la kerja tu.

Erm.. Apa lagi eh?? Alaaa.. Tak ingat la.. Ni je yang terlintas.. Ada yang lain masuk entry lain.. Kang panjang panjang ada yang menyampah nak baca kan.. Kan..

Monday, 10 August 2015

Throwback : Demam Kali Kedua!

9:27 am 7 Comments
Assalammualaikum.. Hai bloggers, stalker, silent readers and all..

Cerita bab demam pun nak throwback kan.. Yela.. Dari sehari ke sehari nak story. Tak juga ada moodnya nak mengarang. Kang makin ditangguh, makin malas la nak cerita. Jadi meh la cerita juga kat sini.

Demam kali ni hebat juga la. Panas cecah 38.9°.. Tu yang saya sempat check. Masa start kena demam sabtu tu (25.07.15) tu saya kat umah m.i.l.. So bila kat umah mil, segala keperluan ubat, thermometer memang tak bawak. Dok teringat nak standby bawak, tetap tertinggal. Start malam tu demam memang kuat.

Saya sendiri pun tak pernah kena panas macam tu. Nasib baik maksu zara ada ubat. Tido malam pun dah macam meracau je. Mata pejam, mulut bising. Ya Allah.. Sebak betul bila tengok anak demam ni. Nak nak demam kuat macam tu. Dari hari sabtu sampai hari selasa zara demam.



Memang bawa HTD. Bila check suhu normal pula 37°.. Ater baru lepas mandi, elok la dia kan. Sekarang dah payah nak bagi makan ubat. Dah la jenis saya ni kalau boleh taknak berkasar dengan anak. Tapi saya tak kerapkan pun bagi anak makan ubat. Kalau tak terus, sehari sekali je bagi.

Cerita lepas baik demam pula, hari selasa tu zara beransur sihat. Alhamdulillah la.. Sampai ke petang badan dia elok sejuk. Still pantau. Tapi pelik dengan 1 perkara. Kenapa muka zara macam merah merah. Tapi tak kuat. Terus naik risau. Yela, masa first time dia demam takde pun merah merah. Sampai ke malam merah tu tak juga hilang .



Esok pagi tengok still naik kuat merah tu. Masa ambik gambar ni pagi. Zara tengah tido. Sian dia tak dapat lena waktu malam. So layankan la dia tido. Nak kata merah merah ni gatal, takde pun dia menggaru. Cuma bila rasa badan tak sihat, merengek je la..

Disebabkan merah merah kat muka makin kuat, kat badan pun start naik, maka ke HTD la lagi sekali. Masa tu nak tengok muka anak sendiri pun rasa tak sanggup. Yela, tak pernah pernah jadi kan. Masa ke HTD, sorang pegawai perubatan ni kata maybe kena demam campak pula.

Cuak dah time tu. Taknak la dia kena 'campak' dulu. Sebab weekend ada program kat kem. Bila peg. tu tak pasti, refer kat doc bertugas. Alhamdulillah la katanya ni bukan kena demam campak. Sama ada persekitaran tempat tido dia tak berapa bersih atau apa ehh 1 lagi.. Adoiyaii.. Lupa.. Tapi maksud yang saya paham, ruam ni keluar lepas demam. Okay la dengar camtu. Lega sikit.

- Calamine Lotion -

Sebelum balik dapat la ubat ni.. Alhamdulillah la cepat beri kesan. Pakai 2hari merah tu beransur hilang.. Aduhai anak.. Baru sikit dugaan Allah bagi kat mama ni. Rasa nak nangis je. Belum lagi terduga dengan masalah lebih besar. Allah beri sikit je ujian.. Tapi besar hikmahnya..

Hikmah dari zahra 'tak sihat' tu, buatkan zara lagi rapat dengan saya.. Tapi yang pelik, kalau nak tido dalam buai, dengan ddy senang je lena. Dengan mamanya ni, mamanya enjut, mamanya juga yang nak lena.. Hihihihi


Sekarang zahra dah baik dari demam. Tapi tetap juga kena berjaga jaga. Sebabnya cuaca kejap panas, kejap hujan. Entry ni kena ada dalam blog sebab senang nak cari balik pape maklumat yang berkaitan. Hihi.

Saturday, 8 August 2015

Checkup 10month

10:22 am 13 Comments
Assalammualaikum.. Hai bloggers, silent readers, stalkers and all.. Morning..

Alhamdulillah.. Hari rabu baru ni zahra checkup 10 bulan. Now dah 10 bulan setengah kiraannya atau kiraan hari pula dah 322hari (rabu haritu).. Jap je dah 10 bulan lebih. Bulan depan dah nak masuk setahun. Alahai anak..

Checkup zahra kali ni berat tak naik banyak pun. Takpelah zara.. Janji zara sihat pun mama dah bersyukur sangat dah. 2bln lepas timbang berat 7.47kg. Ni dah 10bulan lebih ni, 7.55kg je. Takpelah. Janji sihat Alhamdulillah..

Berat tak naik pun bersebab. Zara baru je baik demam. Seminggu juga la dia taknak makan. Harapkan susu je. Tu pun susu macam drop sebab maknya ni stress.. Cerita bab demam tak masuk lagi kat blog ni. Nanti kita story ye. At least bila dah story ni senang nak rujuk balik.

Checkup pun tak banyak songeh. Best check dengan nurse kat htd ni. Kalau klinik luar, dengar kawan cerita banyak songeh. Bertabah je la. Hehehe..

So, tu je la pun yang boleh di share.. Hehehe.. Tak tahu nak taip apa dah.. Kikikiki.. Tayang gambar je la eh..


Sponsor

Comments