Showing posts with label Sedekah. Show all posts
Showing posts with label Sedekah. Show all posts

Monday, 11 March 2019

Keluarkan Rm2. Digantikan Rm20

11:05 am 19 Comments
Hai readers..
Siapa kat sini percaya pada rezeki bersedekah?
Rezeki tu kadang kala mungkin bukan datang dalam bentuk duit sahaja, mungkin boleh jadi rezeki tu datang dari segi pemberian sesuatu barangan ke.. Apa apa sahaja yang baik untuk kita.. Yang mungkin boleh mendatangkan perasaan seronok pada kita.


Mungkin apa yang kita cerita ni hanyalah sebagai satu kebetulan. Ye, kebetulan yang Allah dah tuliskan dan untuk kita kongsikan. 
Selalu dengar orang kata "kadang kala kita beri sikit, tapi Allah akan gantikan lebih"..
Ye, kita sentiasa percaya pada setiap rezeki yang Allah turunkan bila kita ikhlas dalam memberi.

Kisah haritu kita ke HSI.
Seperti biasa untuk checkup seperti yang telah tercatit tarikh appoiment diberikan.
Buat masa ni, setiap kali pergi checkup, suami akan gunakan pemandu. 
Guna kenderaan utiliti tentera. Bukan sebab nak jimat ke apa. Tapi faham sahaja la kan kalau nak berurusan di hospital besar ni. Lagipun memang ada hak kebajikan orang kata, so gunakan je la.

Setiap kali pergi checkup, bila gunakan pemandu, memang akan bertukar pemandu. Dah 4 kali rasanya pergi checkup di HSI selepas operation, dan dah 4kali tengok pemandu yang berlainan.

Kisahnya haritu. Lepas keluar hospital kami semua pergi minum makan dulu. Sebab dah lunch hour. Kita tak makan minum pun. Bukan tak lapar. Tapi kalau nak makan pun kena cari makanan yang sesuai. Yang lembut lembut. Then nak minum, rasa macam malas sebab minumnya seteguk dua je. Tak habis. Lagipun ada je bawak air masak. So boleh minum.

Hanya Rm2. Digantikan Rm20

Selepas dah settle makan minum, kami pun bergerak balik. HSI tak jauh pun dengan Tesco Tebrau. Dan satu jalan, singgah la sekejap sebab ddy zara zhareef nak cari barang. Dalam masa yang sama, tergerak hati nak cari donut yang lembut macam biasa beli kat tesco ipoh. Tapi takde pulak. Hampa sekejap. Then cakap kat ddy dorang, nak belikan roti la untuk driver tu. Boleh dia bagi buahtangan kat anak anak dia. Kita sebenarnya tak tahu anak dia umur berapa. Boleh makan dah ke belum. Maybe besar zara zhareef juga kot.

So cakap kat ddy dorang. Takpe la, barang makan tu kita bayarkan. Kita niat nak belanja. Niat nak belanja tu sebab kita nak orang seronok kalau lepas ni nanti kami nak ke HSI mereka tolong bawakan. Sama seperti driver lain pun. Kalau kita ada beli apa apa, kita belikan bagi sekali. Bukan niat nak menunjuk baik. Tapi nak orang seronok bila kita perlukan mereka.

Sebenarnya harga roti yang dibeli tu Rm2 je. Pastu petang pada hari yang sama, tiba tiba mata kanan gatal sangat. Sambil berseloroh dengan suami "siapa nak bagi duit ni.. Mata kanan gatal sangat"
Spontan je cakap sambil seloroh gitu.
Sebab selalu kalau mata kanan gatal sebenarnya nak nampak sesuatu yang baik. Macam orang kata tapak tangan kanan gatal mesti nak terima sesuatu. Haaa, gitu.

Then malam tu tiba-tiba blogger ciknor whatsApp.. "Mimie, G tuntut hadiah cpt"..
Terpinga-pinga jap. Hadiah? Hadiah apa?
Macam takde join contest je. Haha
Pastu bukak blog then check giveaway apa yang kita ada join.


Rupanya dalam giveaway Giveaway Cash Blogger Malaysia ada rezeki terselit disitu. Dapat cash Rm20 di tempat ketiga.
Terus cakap kat suami.. "Siang tadi belanja roti tu Rm2 je niat bagi anak anak driver tu. Sekali malam ni dapat Rm20 Allah gantikan"..

Kuasa Allah dalam kita memberikan.. Tak disangka-sangka. Rezeki dariNYa

Sebab tu orang kata, kalau kita dah berniat yang baik, nak bersedekah untuk anak anak kecik lagi Allah gandakan rezeki tu kan. Bukan rasa puas je dapat beri. Tapi Allah selitkan juga perasaan yang tenang pada diri kita. 

Friday, 6 April 2018

Redha Dan Permudahkan. Niatlah Bersedekah Dalam Cara Apa Pun.

10:32 am 21 Comments
Assalammualaikum, hi readers.
Pagi jumaat yang indah ni rasa nak menaip pulak. Berhari hari dah tak update kan. Line slow + tak tahu nak story apa. So harini kita cerita pasal bersedekah la, boleh?

Macam mana cara kengkawan bersedekah?



Bila ditanya macam ni, terus zassss kita terpikir kan? Terus rasa macam, ehhh aku ni rajin ke memberi?

Kalau cara saya, setiap hari Jumaat, saya suka ke pasar malam. Sebelum keluar, saya pastikan bawa wang RM1 lebih. Macam standby dalam RM10 macam tu. Selalu kat pasar malam ni nampak mereka mereka yang dari sekolah tahfiz kut, beberapa orang minta sedekah. Selalu nya dalam 3-4 orang macam tu. 

Kalau ke pasar malam, kadang saya suka jalan belakang suami. Sebab kadang suka masuk kan duit ke tabung tu senyap senyap tanpa pengetahuan dia. Hehe..
Orang kata kita bersedekah tak perlu menunjuk-nunjuk kan? Tak banyak takpe. Janji memberi. 

Kadang tu suruh zara yang masukkan duit ke tabung. Dari sekarang saya cuba nak didik ZaraZhareef untuk rajin memberi pada orang yang memerlukan. Tak banyak takpe. Janji tangan tu ringan menghulur. Sometimes pass duit pada ddy dorang, suruh bagi zhareef yang masukkan. (Ddy dukung zhareef)

Saya rasa tenang sangat kalau dapat menghulur even tak banyak. Paling terharu kalau beri pada pakcik makcik yang buta penglihatan. Mereka siap kata "semoga rezeki anak dimurahkan lagi".. 
Allah, lebih dari rasa tenang rasanya.

Saya selalu pikir, dalam saya menjadi dropship, rezeki yang saya hulurkan juga adalah rezeki dari customer saya. Saya anggap hulurkan sikit bagi pihak mereka. Lagipun kita tak kan jatuh miskin kerana bersedekah kan?

Orang kata, kita permudahkan je. Tak banyak takpe, dapat memberi sikit pun takpe. Selalu perasan, kalau dalam 1 hari tu saya dapat menghulur, Allah gantikan CASH!
Dia berikan customer yang ingin beli baju. Allah datangkan rezeki job untuk blog. 

Alhamdulillah..

Permudahkan, walaupun dalam nilai yang kecil. 

Friday, 12 February 2016

SEDEKAH

8:55 am 1 Comments
Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)


KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA.

google

Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." -(surah al munafiqun:10)

Sponsor

Comments