Showing posts with label Review Produk/Perkhidmatan. Show all posts
Showing posts with label Review Produk/Perkhidmatan. Show all posts

Monday, 10 June 2019

Rempah Mak Siti Pilihan Hati Setiap Surirumah.

2:12 pm 22 Comments
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera,
Selamat Hari Raya buat semua kenalan dan readers sekalian.
Masih dalam mood raya ke tu?
Bila tiba hari raya, mesti pelbagai juadah disediakan, kan?
Apa menu kengkawan semua dihari raya untuk keluarga dan tetamu yang datang bertandang ke rumah?

Macam cik mimi ni, buat rendang aje.. Lepas tu beli lemang. Itu untuk hari raya pertama je. Maklumlah, raya diperantauan gitu.. Feeling raya pertama nakkan rendang dan lemang aje.. Teringin nak masak macam-macam. Tapi siapa nak makan? Maklumlah, ramai jiran tetangga beraya dikampung halaman. Kita yang tak balik ni, masak ala kadar je la dulu. Lepas tu jiran pula hantar juadah. Dah menjadi banyak.



Tapi, kalau belah johor ni orang suka buat soto kan? Ke belah family kita je suka makan soto ni. Hehehe..
Selalu orang cakap, nak buat soto ayam ni renyah. Ehhh, renyah ke?? Kita rasa senang je. Nak-nak dah tersedia rempah mak siti ni tau. Kalau tak percaya, korang pergi la cari rempah mak siti ni, beli la banyak-banyak buat stok dekat rumah. Senang. Time nak masak, capai je. Settle.



Macam baru ni, kita nak masakkan ayam masak kicap lauk untuk anak-anak. Nak cepat, kita gunakan je rempah mak siti ni. Kenapa nak pening kepala cari macam-macam rempah. Guna je rempah ni, zaassssss, siap! Lepas ni nak buat soto ayam pulak, nak berbalas pinggan jiran. So, kita kasi merasa soto ayam cik mimi masak pulak. Kalau ditanya kenapa rasa sedap, harus la share info #RempahMakSiti la jawapannya.

Asik la puji #RempahMakSiti ni, mesti ada yang nak tahu kisah sejarahnya kan? Ni antara yang kita dapat kongsikan dengan kengkawan semua.





DISEBALIK  KEJAYAAN REMPAH RATUS MAK SITI


Pada awalnya Mak Siti ditubuhkan untuk menyara keluarga pada ketika itu secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan sekeluarga. Berkat usaha dan pengedaran yang pada masa itu dibuat di kampung-kampung dan bandar-bandar kecil akhirnya Mak Siti dikenali.
40 tahun dalam pasaran, Rempah Mak Siti memang sangat terkenal di Johor Bharu. Produk yang ‘wajib’ ada didalam dapur rumah ini menjadi kesukaan ramai kerana kelainan rasanya yang bebas dari penggunaan perasa, pewarna dan juga pengawet.



Kemunculan resepi turun temurun yang asli ini sebenarnya ada jalan cerita, pahit manis buat Puan Siti Khawa Jannah dan suaminya Tuan Mohd Hafizan Yusoff yang menyambung legasi perniagaan keluarganya.
Setiap orang yang berjaya pasti ada permulaan yang hebat, cabaran yang besar dan semangat yang kuat yang ada dalam diri mereka. Menjadi pengasas produk atau jenama terkenal adalah idaman ramai orang.
Tapi ramai yang tidak pasti apakah langkah pertama yang mereka perlu ambil, apakah cabaran yang akan dihadapi dan bagaimana mereka lalui semua cabaran dan halangan sehingga menjadikan mereka terkenal.
Orang kata menjadi anak founder adalah satu anugerah! Di saat orang lain bergelut nak mulakan perniagaan tapi bagi mereka, lahir-lahir saja bisnes dah ada untuk mereka. Tapi ramai yang tak tahu betapa mereka terpaksa bergelut untuk mengembangkan bisnes milik keluarga mereka ini.
Puan Siti dulu selalu tertekan kerana di bahunya terpikul harapan dan beban untuk memajukan bisnes keluarga sedangkan beliau tidak mempunyai pengalaman. Selepas beliau habis belajar dan terjun dalam dunia bisnes keluarga, keadaan bisnesnya adalah tidak tentu arah. Berlaku penyelewengan di kalangan pekerja dan ramai pekerja yang tidak percaya kemampuannya
Terdetik dalam fikirannya, kenapa Rempah Mak Siti tidak mampu untuk bersaing dengan jenama-jenama lain yang berada di pasaran Malaysia dan antarabangsa. Meneruskan bisnes yang dah bertapak sejak turun temurun bukan satu tugas yang mudah lagi-lagi nak pastikan perniagaannya akan terus bertahan dan menjadi legasi satu hari nanti.
Sampai satu tahap beliau rasakan yang sales dah stagnant, tidak ada perubahan dan beliau anggap pasaran dah mula tepu dan tiada lagi masa depan untuk perniagaannya di Malaysia.
Puan Siti Khawa Jannah Nasuha yang merupakan Pengurus Besar Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd telah membuat pembaharuan serta penjenamaan baru rempah ratus MAK SITI daripada paket biasa sehingga sekarang diperkenalkan rempah ratus di dalam botol.

Rempah Mak Siti adalah produk yang semulajadi, tidak mengandungi pewarna dan perasa tiruan dan sesuai bagi vegetarians. Produk utama adalah Serbuk rempah Kari Daging, Serbuk Rempah Kari Ikan, Serbuk Rempah Sup, Serbuk Rempah Sup Soto, Serbuk Rempah Rendang, Sup Tulang, Sup Punjut, Sup Soto dan Raja Sup. Kini produk rempah ratus Mak Siti ada dijual di kedai-kedai runcit, Pasaraya dan Hypermarket (TESCO, Giant, Aeon Big, JUSCO dan Mydin).
Syarikat kini mempelbagaikan lagi jenis produk dengan menghasilkan produk rempah dalam botol seperti Emping Cili (Chili Flakes), Serbuk Cili, Daun Limau Purut, Serbuk Daun Limau Purut, Serbuk Kayu Manis, Serbuk Halia, Serbuk Lada Putih, Serbuk Lada Hitam dan Serbuk Kunyit. Produk-produk ini telah mula diperkenalkan semasa Expo MIHAS 2017 baru-baru ini dan  mendapat sambutan yang amat menggalakkan.


Sebelum meneruskan legasi keluarga, Siti Khawa menimba pengalaman kerja daripada bawah. Siti Khawa pernah menimba pengalaman bekerja sebagai pelayan restoran, juga sebagai kerani di sebuah firma audit dan perakaunan. Setelah itu, Siti Khawa diberi mandat oleh keluarganya untuk meneruskan legasi keluarga.. Minat yang mendalam Siti Khawa dalam perniagaan sebenarnya timbul sejak kecil lagi. Semasa berumur sekitar 8-10 tahun, Siti Khawa telah mulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Siti Khawa tidak perasan akan minat tersebut sehinggalah pada masa itu, Siti Khawa berniaga air dan jajan di Kawasan perumahan beliau.
Perasaan berniaga pada masa itu hanyalah sekadar suka-suka. Perniagaan kedua yang diceburi adalah apabila beliau cuba berniaga keronsang dan rantai tangan dan leher yang dibuat sendiri daripada manik yang dipelajari oleh seorang kenalan. Dan perniagaan ketiga adalah apabila beliau mengambil inisiatif untuk memulakan perniagaan sebagai seorang pustakawan kerana terdapat terlalu banyak buku yang dibaca beliau kemudian dipinjamkan kepada kawan-kawannya dimana pinjaman buku tersebut memerlukan deposit. Ketiga-tiga pernigaan tersebut dilalui semasa beliau di zaman sekolah rendah lagi.
Sewaktu mula-mula bekerja dengan Mak Siti adalah antara detik mencabar ketika itu. Beberapa situasi dimana pada ketika itu Siti Khawa masih muda dan mentah dalam selok belok ilmu perkilangan sehinggalah pengedaran. Antara cabaran lain pada ketika itu adalah untuk menjaga team yang rata-rata nya lebih matang daripada Siti Khawa pada ketika itu.



Antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan termasuklah penyelewengan oleh pekerja yang lebih matang daripada siti Khawa pada ketika itu yang melibatkan sejumlah amaun ratusan ribu ringgit. Walaubagaiamanapun, pengalaman- pengalaman ini yang mendewasakan siti Khawa. Atas sebab itu, siti Khawa bertekad untuk benar-benar mempelajari ilmu dan selok- belok perniagaan walau apa pun terjadi.
Persaingan produk bukanlah perkara utama Siti Khawa. Siti Khawa akan hanya fokus kepada pesaingan yang melibatkan diri sendiri iaitu “ adakah tahun ini kita buat lebih baik daripada tahun sebelumnya”.
Setiap kali apabila merasa mahu putus asa, sebenarnya di saat itulah saat yang kita patut bangkit dan melawan perasaan itu. Siti Khawa juga tidak gemar melayan perasaan sedih terlalu lama. “Sekiranya ada sesuatu cabaran berlaku, Siti Khawa yakin itu adalah proses pembelajaran untuk ke peringkat yang lebih baik dan seterusnya”Ujarnya.
Perancangan mereka untuk 2019 adalah untuk memperluaskan lagi jenama Rempah Mak Siti ke seluruh negeri dan juga untuk memberi pendedahan kepada pengguna Mak Siti yang kini, mereka boleh peroleh produk Mak Siti di dalam botol setaraf dengan jenama antarabangsa.



Tonggak utama Puan Siti khawa semestilah ibu dan bapanya,Ibu dan bapanya adalah seorang yang amat kuat bekerja dan berusaha dalam memperbaiki kehidupan. Ini adalah kerana pada asalnya keluarga ini bukanlah daripada kalangan keluarga orang berada. Tidak asing lagi bila diperkatakan perniagaan rempah ratus yang terkenal iaitu MAK SITI . Lebih 35 Tahun perniagaan rempah ratus ini diusahakan oleh Pengasas Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd iaitu Tuan Haji Nasuha Kasin (Pengarah Urusan) dan Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah).

Pernah juga ibu bapa di kutuk dan dihina kerana pada masa dahulu kononnya bekerja di dalam sektor kerajaan adalah amat dihormati berbanding dengan berniaga “hanya rempah sahaja”. Ketika itu, perniagaan rempah ini diambil enteng kerana belum nampak lagi “buah dan isinya”.
Ternyata, itu semua bukanlah satu pengakhiran. Ianya merupakan pembakar semangat keluarga ini untuk terus berusaha menjadi yang lebih berjaya.
Kilang Mak Siti pada awalnya diusahakan di 2 lot rumah kedai sahaja. Diatas lot kedai tersebut dimana keluarga kecil ini meneruskan kehidupan sebagai peniaga. Tidak kenal erti siang dan malam kerana disulah perusahaan rempah dan disitulah juga tempat tinggal.

Pada tahun 2000, keluarga ini mengambil keputusan untuk berpindah ke Muar, Johor apabila perniagaan mereka semakin berkembang. Disana sana mereka beroperasi di atas tanah seluas 3200 ekar. Di Muar tersebut pelbagai aktiviti dijalankan antaranya perladangan, pemprosesan rempah ratus sehinggalan pengedaran rempah ratus. Ladang ini juga penah dinobatkan sebagai Malaysian Guiness Book of Record 2014 sebagai ladang herba terbesar di Malaysia yang mempunyai hampir lebih kurang 6000 species rempah ratus dan herba.
Ladang dan kilang   terletak di Batu 12, Jalan Muar-Pagoh, Muar, Johor  yang merangkumi
kawasan seluas 3,200 ekar. Ladang ini juga telah mendapat pengiktirafan sebagai “ The Largest Herbs & Spices Plantation’ oleh The Malaysia Book of Records (MBR).

Selain daripada mengusahakan ladang Rempah Ratus Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah) atau lebih dikenali sebagai Mak siti juga mengusahakan sebuah restoran . “Melayu sememangnya terkenal dengan nilai dan elemen tradisional yang diwarisi dari zaman ke zaman. Bahan-bahan masakan yang sering digunakan seperti cili, serai, ketumbar, santan kelapa dan rempah ratus dilihat terus kekal hingga hari ini dan membuatkan rasa serta keenakannya tidak banyak berubah”.ujar Mak Siti

Walau apa cara sekali pun, masakan Melayu tetap dilihat sebagai antara masakan yang unik dan enak dengan gabungan rasa manis, pedas, masin dan masam. Jika ditanya rahsia keenakan masakan Melayu sudah tentu disebabkan rempah asli atau bahan asas yang segar.

Bagi Mak Siti, keistimewaan hidangan yang ditawarkan pihaknya terletak pada konsep masakan ibu yang disediakan oleh beliau sendiri.

Misalnya, kesemua hidangan yang disajikan di sini menghidangkan masakan Melayu tradisional yang pastinya berpatutan dengan harga yang ditawarkan.

“Kami menawarkan lebih kurang 40 jenis masakan Melayu asli tanpa masakan gabungan (fusion Food) seperti yang ditawarkan di mana-mana restoran lain yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur.

“Sebab terlalu banyak restoran menyediakan masakan gabungan, saya ingin berikan suatu kelainan terhadap sentuhan masakan asli yang pastinya lebih kena dengan selera orang tempatan,” jelasnya.

Dari pelbagai variasi lauk-pauk seperti gulai sayur nangka, ikan bakar, pecal, sayur lodeh, daging masak lada hitam dan ulam pastinya membangkitkan selera mereka yang menggemari masakan Melayu asli.

Mak Siti berkata, restorannya ini mempunyai penggemarnya tersendiri. Bukan setakat orang Melayu, Cina malah pelancong asing juga berminat dan gemar pada masakan Melayu .

Seperkara lagi yang menarik tentang restoran ini ialah masakannya tidak menggunakan perasa tiruan seperti MSG. Sebaliknya, Mak Siti memilih untuk mempelbagaikan rempah dan herba Melayu asli daripada Rempah Ratus Mak Siti serta memastikan pemilihan bahan mentah seperti sayur, ikan, ayam, daging segar supaya kualiti keenakan masakan sentiasa terjamin.

Bahan-bahan yang digunakan dalam rempah ini terdiri daripada bahan yang segar dan bebas daripada sebarang bahan awet serta ejen pewarna. Dengan adanya rempah ratus yang dihasilkan menggunakan bahan segar dan dikisar menurut standard kualiti cukup tinggi, pastinya mudah untuk sesiapa menyediakan pelbagai resipi kegemaran di rumah tanpa perlu risau rasa masakan berubah daripada kebiasaan.

“Di sini, kami mengutamakan kualiti berbanding kuantiti. Pelanggan boleh memilih menu daripada pembuka selera, salad, sup, masakan laut dengan harga berpatutan. Kami juga menyediakan menu percubaan, iaitu hidangan dalam kuantiti kecil untuk tujuan rasa.

Dengan cara ini tetamu kami dapat merasa lebih keistimewaan dan membuat pilihan yang sesuai dengan cita rasa mereka,” ujar anak kelahiran Perak ini.



biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi
Sebelum terlupa, kalau ada yang nak mencari dimana produk rempah ratus mak siti ni, boleh juga hubungi : 

FB Page : Rempah Ratus Mak Siti
IG : @rempahratusmaksiti
Website : http://www.maksiti.com
Whatsapp : 017-330 9330

Atau dapatkan di kedai kedai yang berhampiran.


Monday, 24 September 2018

YLEO Membantu Dalam Kehidupan Seharian Dan Kegunaan Seisi Keluarga!

7:10 am 36 Comments

YLEO Membantu Dalam Kehidupan Seharian Dan Kegunaan Seisi Keluarga!


Hai semua.. Untuk harini kita nak berkongsi sedikit tentang YLEO. Apa itu YLEO? YLEO ialah Young Living Essential Oil. Rasanya ramai juga yang dah tahu tentang ni kan? Mungkin ada yang dah pernah tengok dah macam mana rupa YLEO ni kan? 

Apa yang boleh kita kongsikan disini, ramaiiiiiii yang dah berjinak jinak menggunakan YLEO untuk kehidupan seharian. Sebab apa? Sebab kelebihan yang dimilik oleh YLEO sendiri. 
Mungkin ada yang tahu sikit sikit je info mengenainya kan? Jadi harini, kita nak kongsikanlah info lain yang mungkin ada antara kawan kawan belum tahu. 

Mungkin ada yang berminat nak mencuba YLEO ni, tapi rasa was-was. Jom kita terokai kegunaan basic eo yang ada :-

🌿Lavender- mudah utk tidur,lebih tenang,lebam & luka kecil
🌿lemon- detoks, batuk, selesema & turunkan suhu
🌿panaway- melegakan sakit sendi & badan.
🌿frankincense-meningkatkan immune badan
🌿thieves- batuk & elakkan jangkitan
🌿digize- penghadaman & sembelit
🌿stressaway- melegakan stress
🌿purification- menyelesaikan masalah bau busuk, mengecutkan jerawat & masalah bau badan
🌿rc- selesema & batuk
🌿copaiba- sakit gigi , lebam , benjol
🌿peppermint-sakit kepala, migrain & fokus








Untuk harini, kita nak share tentang Premium Starter Kit (PSK) by young living essential oil. 

First aid kit sekeluarga..
Kenapa sekeluarga??
Sbb semua EO dalam PSK ialah essential oil basic kegunaan harian.

Nampak tak, betapa pentingnya kena miliki YLEO ni? Dari anak kecil sehingga la ke ibu ayah perlu guna YLEO ni mengikut masalah yang dihadapi. 

Mungkin ada yang nak tahu, berapa harganya kan? Harga yang ditawarkan ialah RM713 harga yang sangat berbaloi termasuk skali diffuser + yleo membership.

Kenapa diffuser yleo??
🌿tak panas
🌿tahan lasak
🌿lampu tidur
🌿dpt manfaat dr EO

Ada kelebihan yang tersendiri dengan diffuser YLEO ni kan. 

Mungkin ada yang rasa, RM713 ni mahal kan? Nak tahu tak, ada promosi tau untuk bulan ni. 
Pembelian dengan code *Mimi2018* akan dapat free eo pouch bag + free 10ml eo blend tau. Berbaloi ke tidak?

Promo september!!
🌷extra free gift
-diffuser bag
-car clip diffuser
-nasal inhaler
-botol roller
🌷support group yg superb
🌷free consultation
🌷peluang menjana pendapatan


Takde ke yang harga set bajet??
Ohhh ada.. Tapi kan.. Beli set bajet dengan full set ni, sangat berbaloi beli full set tau. Sebab, harga bajet ni tak complete dapat EO nya tau. Kiranya kalau beli set bajet nanti EO nya kena beli asing. 
So rugi pulak kan?

Agak agak macam mana? Perlu tak YLEO ni untuk kehidupan seharian kengkawan? Atau ada yang dah plan nak beli, tapi tak tahu dengan siapa nak beli. 
Haaa, apa kata korang boleh beli dengan Puan Siti Rahmah. Boleh follow ig nya 

@rahmah2287 
@rahmah2287
@rahmah2287

Atau untuk lebih mudah dan cepat :

Whatsapp ☎️0176626152
Jangan lupa, inform sekali code Mimi2018 Untuk dapatkan gift ye. 


Sebelum terlupa, selain dari Essential Oil, yleo ada juga product lain seperti savvy mineral makeup, thieves range ,kidscents range, baby seedling product & lain lain. Kalau rasa-rasa nak buat pembelian sekali, boleh la risik risik harga dengan cikmah tu ye. 


Thursday, 6 September 2018

Traveloka SALE-abration 2018 | Tawaran Penerbangan Dan Hotel Diskaun Terendah!

8:30 am 30 Comments


Traveloka SALE-abration 2018 | Tawaran Penerbangan Dan Hotel Diskaun Terendah!

Hai semua.. Nak tanya ni.. Bila disebut sahaja 'Traveloka', apa yang anda bayangkan? Bercuti? Yeaayy.. Pergi bercuti.. Sukakan kalau dapat pergi bercuti. Lagi lagi dah penat bekerja tanpa rehat. Walaupun duit gaji masuk bulan bulan, tapi kalau tak rehatkan badan, tak boleh juga, betul tak?  Selain bercuti, apa lagi yang boleh dipadankan?
Mesti juga boleh membuat tempahan hotel dengan harga yang sangat sangat berpatutan harganya.. Betul tak?

Kalau namanya pergi bercuti, tak kan pulak pergi balik hari yang sama kan? Tak best la macam tu. Nama pun bercuti. Paling tidak mesti la kita dah stay 2-3hari, rehatkan diri. Rehatkan minda, cari ketenangan. Baru la naik kerja nanti rasa semangatnya tu berkobar-kobar kan? Selain tu, apa lagi yang rasanya traveloka boleh berikan? Tentunya tempahan tiket penerbangan ke destinasi percutian impian anda semua. Betul tak? Rugi la kalau traveloka hanya sediakan pakej untuk bercuti, tapi tak lengkap segala urusan kan?

Nampak tak pakej yang traveloka berikan tu? Menarik tak? 3 perkara boleh dibuat dalam 1 masa. Semuanya mudah dan cepat dihujung jari sahaja. Hanya pilih tempat dan masa yang dikehendaki. Zaman sekarang ni rasanya dah cukup mudah. Nak pergi bercuti sediakan duit, sediakan masa dan buat tempahan semuanya tanpa perlu bersusah payah.

Lagi satu perkara penting, bila nak bercuti ni perancangan tentulah seawalnya kan? Mungkin 3-4 bulan awal dah rancang. Dan yang paling penting sekali, jangan lupa survey la harga semuanya di Traveloka, dan buat tempahan awal. Rasanya berbaloi buat tempahan awal sebab dari segi harga juga dapat penjimatan kos disitu. Susah tau kalau rasa nak pergi bercuti, baru nak terhegeh hegeh cari. Mungkin kalau nasib tak baik, hotel penuh. Tiket penerbangan habis. Maka, menangis la plan bercuti tak terlaksana.

Untuk hari ini, saya nak kongsikan satu maklumat menarik untuk kengkawan yang gemar bercuti. Tak kira la bercuti dimana pun. Atau yang dalam perancangan nak pergi bercuti. Jom baca apa yang saya nak kongsikan ni. Rugi pulak kalau saya tak kongsikan maklumat menarik ni dengan kawan kawan semua. Baru la rasa teruja tu dikongsi bersama!


Matta Fair dan Traveloka Salebration 2018 Kembali lagi!!

Siapa suka? Siapa suka?? Kalau sebut pasal Matta Fair ni, mesti ramaiiii yang suka ambik kisah,kan? Sebab macam macam perkara kita boleh dapat dari situ. Maklumat banyak tersebar disitu. Rugi tak kaut tau. Untuk pengetahuan kawan kawan semua, Traveloka juga membuat promosi secara besar besaran tau. So peluang korang semua nak pergi ke tempat yang korang inginkan sangat tu, mungkin ada terealisasi la macam tu.

Kawan kawan boleh la booked tiket flight dengan harga yang sangat sangat murah ke destinasi pilihan yang diidamkan serta, tentunya la juga ada tawaran pilihan tempat penginapan yang menarik. Allah.. Terujanya kita dengar. Tolong sampaikan info ni pun dah rasa seronok sangat tau. Belum lagi pergi tempat percutian yang kita nak sangat sangat pergi.
Rasa rasanya la kan, mana kita nak pergi ni? Sebab banyak sangat destinasi menarik yang boleh kita booking dengan Traveloka ni tau.

Dalam negara? Atau pilihan ke luar negara? Jangan risau kalau bajet tak banyak sekalipun. Dalam negara pun okay apa pergi bercuti. Banyak juga negeri yang kita boleh terjah. Macam saya sendiri, tak semua tempat dalam Malaysia ni dah terjah. Orang kata belum habis pusing la. Langkawi di kedah tu pun tak pernah sampai. So, boleh juga booking untuk ke sana dulu kan.

Mengenai tawaran promosi besar besaran tu, tempoh tempahan tiket adalah dari 4 September hingga 10 September 2018. Sempat kalau nak berfikir, berpakat dengan kawan kawan ke, dengan ahli keluarga ke, siapa siapa la yang kawan kawan nak ajak untuk pergi bercuti tu. Seminggu tempoh masa diberikan untuk membuat tempahan. Tak kan nak lepaskan peluang kan? Agaknya ada limit ke tempoh untuk pergi bercuti tu bila?? Tempoh perjalanan kawan kawan nak bercuti tu kan, bila bila masa sahaja tau! Haaa, macam mana..? Masih rasa was was lagi ke tu nak sambar peluang untuk pergi bercuti tu? Kalau boleh, cepat-cepat berpakat, cari kata sepakat nak bercuti dimana, pilihan destinasi dan juga tarikh, terus buat tempahan.

Apa lagi tawaran menarik yang diberikan?

Tawaran kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera. Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat la. Haaa, nampak tak ada tawaran super best kat Traveloka tu? Diskaun! Pastinya traveloka sangat memahami, ramai diantara kira ni suka melancong. So sangatlah berbaloi untuk segala promosi diberikan tu.


Apa lagi yang menarik yang saya tahu tentang promosi hebat ni la kan, untuk percutian dalam negara ni, boleh dapat 50% diskaun untuk hotel. Tak kira masa. Bila bila masa sahaja yang diinginnkan.


Dan untuk percutian ke negara luar pula, 70% tawaran diskaun diberikan untuk hotel penginapan yang disediakan. Walaupun penginapan diberikan harga promosi, ianya berbaloi juga tau. Maklumlah, 50 dan 70 peratus diskaun diberikan, agak tinggi juga juga penjimatan disitu.

Ehhh.. Baru perasan. Tawaran kupon diskaun di atas promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat pun ada rupanya. No Booking Fee! Okay.. Tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi! Sebelum terlepas! Kenapa kena buat cepat cepat? Biasalah, kadang kala tu kita suka lengahkan perkara yang mudah macam ni. Lepas tu terlepat tarikh tawaran promosi ni. Rugi la kan.
Nak pergi bercuti tu. Kena la prepare cepat cepat.


Sebelum terlupa, korang jangan lupa pula install Apps Traveloka di mobile tau. Senang untuk kemudahan korang. Sebab untuk dapatkan tawaran ni semua, korang boleh apply melalui komputer ataupun smartphone. Kan mudah. 

Okay la, karang bercerita panjang, takut korang terlupa apa yang sepatutnya korang buat kan. Nak tahu macam mana nak buat tempahan tiket penerbangan?


Boleh layari https://www.traveloka.com/ms-my/flight dan boleh la tengok perjalanan dari mana korang nak mulakan untuk pergi ke destinasi pilihan. 
Pastinya tawaran daripada Traveloka adalah tawaran yang sangat menarik untuk dinikmati.

Untuk maklumat lanjut tentang Taveloka boleh layari :
https://www.traveloka.com/ms-my/flight

Customer services : 015-48409469

Tuesday, 24 July 2018

Bisnes Yang Ingin Saya Mulakan.

10:28 pm 9 Comments


Bisnes Yang Ingin Saya Mulakan. | Assalamualaikum, hai readers semua. Hari ni saya nak bercerita la sikit tentang 'Bisnes Yang Ingin Saya Mulakan.'
Menarik kan kalau dihayati tajuk tu. Lagi-lagi kalau ada minat yang mendalam dengan bisnes. Rasanya zaman sekarang ni, ramai yang menceburkan diri dalam bidang bisnes kan? Sekecil-kecil bisnes boleh berjaya sehingga mempunyai satu peluang bisnes yang besar.

Kalau nak tanya saya minat ke tidak dalam bidang perniagaan ni, tentunya minat sangat.  Kalau diikutkan satu ketika dulu, saya bukanlah seorang yang meminati bidang 'bisnes'. Sebab apa? Sebab masa tu saya belum berfikir secara meluas. Kenapa mesti berbisnes? Sekiranya terlalu ramai berbisnes, saingan terlalu tinggi, dan siapa yang bakal menjadi pembeli? Itu fikiran sempit saya satu ketika dulu. 

Tapi Kenapa sekarang saya minat? Sebab dapat duit ke? Bukan soalan kewangan semata-mata. Tapi saya rasa macam satu kepuasan bila dapat berbisnes ni. Kepuasan bila kita menjual, customer pulak puashati dengan apa yang diterima. 
Baru saya tahu kenapa ramai yang berminat dengan bidang macam ni.
Macam sekarang ni pun saya memang ada buat bisnes kecil-kecilan. Join dropship. Seronok bila ada customer yang akan 'repeat order'. 
Makin bertambah seronok dengan feedback yang macam tu. Lepas tu berikan feedback keberkesanan produk yang dibeli. Rasa macam sangat sangat membantu customer tersebut. Lagi-lagi memang produk tersebut sangat diperlukan.

Kelebihan lain, kita mungkin dapat menambah kenalan kan? Sebab mungkin akan ada yang menjadi 'regular customer'. Makin dikenali, mungkin regular customer tersebut akan kenalkan dengan rakannya yang lain kan?


Ehh, lari tajuk pula intro saya kan. Mengenai Bisnes Yang Ingin Saya Mulakan ni, saya teringin saya nak mulakan bisnes makanan. Kenapa saya boleh minat ke arah tu? Sebab pandai masak ke? Memang sedap sangat ke hasil masakan saya tu?? Saya sebenarnya teringin nak menawarkan perkhidmatan dalam produk yang saya hasilkan. 

Saya menjadi minat bila mana suami juga berminat untuk berbisnes dalam bidang makanan juga. Sokongan yang tinggi membuatkan minat dalam bidang tu semakin bertambah. Selain tu, rasa macam dapat satu kepuasan jika kita dapat memberi khidmat masakan tu untuk mereka yang mungkin mencari cari hasil masakan kita. 

Contoh niat yang sekarang kami berdua ingin jalankan seperti membuat masakan dari rumah, dan kami cod dari satu blok ke blok yang lain. Mungkin kami menyediakan masakan yang mudah dan simple contohnya untuk makan malam seperti mee goreng, keteow goreng dan sebagainya. 

Bagaimanapun, dalam ingin menjalankan perniagaan begini, saya perlu juga melihat adakah dikawasan tersebut, perniagaan begini berpotensi untuk dijalankan dan boleh mendapat sambutan. Kiranya, adakah strategi pemasaran tinggi disitu. Segala penilaian perlu dibuat dan diambil kira. 

Bila berminat untuk berniaga, kita sangat sangat perlu pandai memilih perniagaan yang bakal dijalankan. Adakah mendapat sambutan. Dari segi harga jualan juga memainkan perasan. Saingan juga penting. 
Walaupun saingan ni bagus dalam perniagaan, mungkin ada sesetengah pihak tidak berminat dan menganggap sebagai satu cabaran. 

Sebenarnya nak cerita ni. Baru-baru ni, saya ada terbaca tentang satu website ni. Nampak menarik. The Usahawan.  Rasanya kalau nak menceburkan diri dalam bidang usahawan ni, elok la juga terjah. Apa kelebihan yang diceritakan dalam tu, kengkawan mesti baca tau. 

Dan lagi satu, The Usahawan juga ada mengadakan satu contest. Hadiah yang ditawarkan juga menarik. Antaranya dapat Basic SEO. Bercerita tentang SEO ni, ramai yang nak mendalami tentangnya dengan lebih mendalam lagi. Bukan semua orang mempunyai ilmu yang tinggi mengenainya. 
Tapi ianya adalah hadiah pertama sahaja yang ditawarkan. 

Berminat untuk menjadi seorang usahawan?? Apa kata, sentiasa la terjah The Usahawan. Kerana pelbagai ilmu dikongsikan. Pentingnya ilmu bila kita nak menjalankan sesuatu perniagaan tu. Walaupun sesebuah perniagaan tu hanyalah perniagaan kecil-kecilan. Hanya ilmulah yang membantu kita untuk terus berjaya atau sebaliknya. 


Thursday, 15 February 2018

Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

8:46 am 10 Comments

Sempena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina. 

“Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk memacu sektor e-Dagang di Malaysia. Shopee menyediakan platform yang pantas, mudah dan selamat untuk membeli-belah dan dengan insentif Penghantaran Percuma ke Seluruh Malaysia dan Komisyen Sifar (0), rakyat Malaysia boleh menikmati aktiviti beli-belah di Shopee yang mudah dan menjimatkan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 

Carian paling popular sempena Tahun Baharu Cina bagi tahun 2018 adalah bagi kategori berikut: Pakaian Wanita; Mobil & Gajet; Permainan, Kanak-kanak & Bayi; Kasut Wanita dan Beg Wanita. 





Carian Tertinggi Menggunakan Kata Kunci 
1. Pakaian Wanita : Blause, Jeans, Gaun Panjang, Gaun Pendek, Cheongsam
2. Mobil & Gajet   : iPhone, Samsung,Jam Pintar, Xiaomi
3. Permainan, Kanak-kanak & Bayi : Pakaian Budak Perempuan, Pakaian Budak Lelaki, Pakaian Bayi, Tommee Tippee 
4 : Kasut Wanita : Kasut, Kasut Sukan, Kasut Jenis Wedges, Sandal 
5. Beg Wanita : Beg Sangkut, Beg, Dompet, Beg Galas






Pembelian paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang musim perayaan ini:

Produk Paling Popular Terjual 
1 Kasut Wanita : Kasut Terbuka
2 Permainan, Kanak-kanak & Bayi : Set Pakaian Bayi
3 Perhiasan Rumah : Set Hadiah Tupperware 
4 Kesihatan & Kecantikan  : Set Solekan Mata Tahun Baharu Cina
5 Runcit & Haiwan Peliharaan : KitKat Edisi Khas 

Nikmati potongan harga dan promosi hebat atas pelbagai produk sempena Kempen Wang Bersama Shopee yang berlanjutan sehingga 25 Februari. Dengan pilihan lebih daripada 6 juta produk yang ditawarkan oleh lebih 200,000 usahawan di Shopee Malaysia, pelanggan boleh memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan ini. Tambahan lagi, pengguna boleh terus bermain permainan Fortune Ang Pao untuk memenangi Tiket Emas dan hadiah utama berbentuk wang tunai berjumlah RM8,888.

Seterusnya, Shopee akan melancarkan Kempen Hari Gaji daripada 26 hingga 28 Februari yang akan membariskan pelbagai tawaran hebat bagi pelbagai jenama terkemuka termasuklah Jualan Murah Komputer Riba Shopee dengan jenama popular seperti Acer, ASUS, Dell dan Lenovo. 

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.

#WangWithShopee



Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenainya sila layari : shopee.com.my

Friday, 17 November 2017

Lanafira.Com Butik Muslimah Trendy & Terkini!

8:00 am 12 Comments

Lanafira.Com Butik Muslimah Trendy & Terkini!

Hai..
Hari ni saya nak share sikit tentang satu butik online yang kian menerpa nama. Butik Online yang dimaksudkan ialah Lanafira.Com. Kenapa Butik Lanafira dikatakan sebagai satu Butik Online Muslimah yang trendy dan terkini?

Butik Lanafira kini mengeluarkan produk-produk yang bercirikan muslimah. Setiap busana yang dikeluarkan menepati citarasa setiap pelanggan yang menginginkan gaya muslimah dan dalam masa yang sama nampak 'up to date' dalam setiap busana yang digayakan.

Bila kita seorang muslimah, tentunya kita akan mencari butik-butik muslimah untuk mengenakan busana yang dikatakan tidak keterlaluan dari segi pandangan umum. Saya mencadangkan anda semua untuk melihat sendiri antara busana muslimah yang dikeluarkan oleh butik lanafira ini.


Pelbagai jenis blouse dikeluarkan untuk menampakkan anda lebih anggun dan bergaya. Sesuai digayakan dalam apa jua majlis. Boleh dipadankan bersama skirt ataupun seluar/palazo.


Pelbagai pilihan warna juga ditampilkan. Jadi anda tidak perlu kuatir jika majlis yang anda ingin raikan mengenakan warna tema tertentu.


Sesuai juga digayakan untuk ke pejabat. Pastinya bercirikan muslimah serta selesa digayakan.



Zaman sekarang kebanyakkan wanita suka menggayakan Kebaya Moden. Kebaya tidak lagi dikatakan sebagai pakaian dahulu kala, atau 'pakaian tinggalan zaman'. Kini, kebaya telah dimodenkan mengikut peredaran masa. Butik Lanafira juga tidak ketinggalan dalam menghasilkan kebaya moden yang menjadi permintaan tinggi pada zaman ini. 

Kebaya moden ini bukan sahaja sesuai digayakan untuk kemajlis keraian sahaja, malahan ada yang menjadikan ia sebagai salah satu 'Uniform kerja'..


Anda sukakan gaya santai? Apa kata anda mengenakan Long Dress dari Lanafira ni. Nampak simple, menarik dan selesa! Tentunya keselesaan menjadi pilihan utama apabila kita mengenakan sesuatu busana itu.



Siapa suka berpeplum? Jangan tak tahu, Lanafira juga ada mengeluarkan Peplum Moden tau. Rugi sangat la siapa yang tak terjah website Lanafira Boutique ni tau! Saya dah terjah, memang cantik-cantik baju yang dihasilkan.. Kalau kawan-kawan baru pertama kali tahu tentang kewujudan Butik Lanafira ni, apa kata kali ni cuba buat pembelian dari situ. Sesekali kena la tukar selera kan!


Agak-agak macam mana? Korang rasa menarik tak butik Lanafira ni? Pada saya menarik. Ada la yang saya berkenan juga di butik lanafira ni. Kalau korang nak terjah lebih lagi, saya sertakan detailsnya ya.

Website   : www.lanafira.com

Sedikit TIPS dari Butik Lanafira yang saya suka!

Yakini Diri Anda!

Jika anda memiliki pakaian dengan gaya terkini sekalipun tetapi anda tiada keyakinan semasa memakainya, anda tidak akan kelihatan menyerlah.
Jadi, anda perlu sentiasa yakin yang apa yang anda pakai sangat bersesuaian dengan bentuk tubuh dan juga tona kulit anda. Pakaian yang sesuai akan menyerlahkan lagi keterampilan diri anda.


Monday, 6 November 2017

Leo Palace Hotel

11:40 am 16 Comments

Leo Palace Hotel

Assalamualaikum.. Hai readers! =)

Harini macam nak share tentang hotel yang saya menginap masa ke PWTC atas urusan Majlis Makan Malam Rejimental haritu. (27 Oktober 2017) 
Kisah makan malam rejimental tu nanti saya share dalam entri lain ye.



Sebenarnya saya tak berani nak main booking je hotel mana yang akan saya duduk. Means booking secara online di trivago ke, agoda ke,.. Maklumlah, tak biasa selok belok ke PWTC tu. So, kami keluar awal, kami cari la kat sana nanti. Sebab senang nak tengok depan mata dulu kan keadaan hotel tu dekat ke tidak, nampak selesa ke tidak, parking mudah ke tidak.. Ehh banyak la nak kena pertimbangkan. Sebab melibatkan keselamatan kenderaan juga bila booked hotel ni kan. Tapi malam sebelum gerak tu, saya survey online juga la. Cuma tak terus booking. Sebab kami pergi pun hari kerja. So rasanya takde masalah kut.

Actually saya ada tanya di FB pasal hotel yang berdekatan, kak kimi kata dia bakal duduk di Leo Palace Hotel. Actually masa saya nak terjah Leo Palace Hotel tu, saya tak teringat pun pasal kak kimi info tu. Dalam kepada otak saya masa tu, 'ehhh, macam ok je hotel ni'.. 'Macam senang je nak cari'.. 'Macam ok je tempat dia'.. Ehhh, bermacam-macam pulak saya kan. haha!



Ntah macam mana, masa en.suami dah tanya kat kaunter pendaftaran tu, saya godek fb. tengok balik respon pasal pertanyaan saya tu, sekali macam 'ehhhhh hotel ni ke yang akk tu cakap'.. haha.. Patut la kak kimi nak duduk sini.. Nampak selesa, parking pun mudah!









Bagi saya hotel ni saya boleh suggest pada kengkawan yang maybe tak biasa ke sana macam saya ni la.. Korang cari je Leo Palace Hotel. Hotel tu nampak tenang & selesa je pada saya. Pada pengamatan saya la, lobby hotel pun bersih je. Memang selesa la kalau nak menginap kat situ. Saya ambil bilik kecik je. Sebab nak tido untuk 1 malam. Untuk 2 orang je. Bukan taknak ambik hotel lain. Haritu kak TB kata try Dynasty Hotel. Memang nampak dah hotel tu. Tapi macam kena memusing ke seberang jalan kut macam tu. Tu tak jadi ambil tu.



Leo Palace Hotel ni ada banyak bilik tau. Jangan risau. Ada 6-7 tingkat macam tu. Macam saya haritu menginap tu tingkat 2. Buat apa nak dok tinggi-tinggi kan. haha.. ambik hat bawah je. Senang in case kena turun ikut tangga. Ok, berbalik pada hotel ni, bagi saya strategik sebab nak ke PWTC dalam 5 minit je macam tu. Pastu yang bestnya buat kaki makan! Haaaa, bersepah la tempat makan kat bawah tu tau. Restoran bawah hotel ada. Tapi sampai pukul berapa je la macam tu. Pastu ada je kedai makan sekitar situ. So tak perlu risau akan kelaparan ke apa la kalau malam-malam.


*gerai niaga malam baru nak buka* 
Permandangan dari bilik saya duduk

Macam-macam ada. Pilih je nak makan apa. Nampak meriah la tempat makan sekitar hotel tu. Masa saya habis majlis, nak balik ke hotel pun dah pukul 1 pagi. Tapi tak terasa pun macam masa tu dah awal pagi. Sebab orang meriah berniaga. Tetiba rasa seronok la pulak tengok orang berniaga macam tu. hehe..
Tapi kitorang takde la membeli pun malam tu sebab kitorang dah kenyang makan di PWTC tu kan.





Tapi hari jumaat tu kitorang memang makan dibawah hotel tu je. Saya order nasi kerabu rajo ke apa namanya. Rasanya ok laa.. Petang hari jumaat tu pulak kitorang makan roti canai/roti sardin di gerai berdekatan. Ok la kedai makannya. berdepan aje pun dengan hotel kami menginap. Senang. Lepas parking terus ke kedai makan. rasanya pun okay. Ditambah pula waktu tu hujan. Memang perut mintak diisi aje la. hehe..

Ni saya sertakan sikit sekitar lokasi tempat hotel saya menginap tu ye. Mana la tahu, kengkawan nak ke PWTC, boleh juga ambil hotel ni. :)





Saya share sebagai pengalaman saya disana. In Shaa Allah ada rezeki kalau ke sana dengan anak-anak boleh la kut menginap di hotel tu lagi. Cuma kena ambil bilik besar sikit la. hehe



Untuk bayaran hotel saya menginap ni RM98
Kebetulan saya masuk sebelum jam 2petang. Saya sampai dalam jam 11pagi. So kena tambah RM10. 
Deposit pula RM50.
Wifi Free ada ke tak, tak perasan pulak. Sebab pakai data sendiri. Line pun okay kat sana. Takde masalah. 

Untuk deposit tu kalau takde masalah apa-apa, diberikan balik. So total kami bayar RM108 untuk semalaman. Pagi tu saya gerak balik awal, dalam pukul 8 lebih dah check out. Rindu anak!.. haha
Sekian saja untuk pengkongsian saya.. ;)


Sponsor

Comments