Memaparkan catatan dengan label Resepi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Resepi. Papar semua catatan

Jumaat, 17 Mac 2017

Fillet Dory Masak Masam Manis

6:49 PTG 6 Comments


Fillet Dory Masak Masam Manis


Assalamualaikum.. Selamat petang readers. Petang ni nak update resepi lagi la.. Boleh tak? Hehehe.. Nak story panjang-panjang belum berkesempatan lagi. Moh ler taip resepi dulu ye. Nak blogwalking apatah lagi, dengan masalah tak boleh nak baca tu.

Sabtu, 20 Jun 2015

Mee (Noodles) Yang Simple

5:33 PG 4 Comments
Assalamualaikum. Hai..
Selamat berpuasa buat semua yang beragama islam..

Memandangkan sekarang bulan puasa, jadi saya ingat nak share mana mana resepi yang saya ada. Lagipun kita semua pun pening nak pikir menu kan?

Harini saya share resepi mee noodle yang simple bagi saya ye.



Anggaran bahan ni atas masing masing la ye. Selalu saya masak untuk 2 orang makan je. Hehe

2 bungkusan kecil mee noodles.
(Terpulang nak guna jenama apa pun. Saya guna ibumie)
Udang
Sayur sawi
Sayur taugeh - taknak pun takpe
Fishcake @ Fishball
Sedikit ikan bilis
Cili masak
Sebiji telur
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit garam
Sedikit cili blender @ cili giling
Lobak merah
Sedikit kicap
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-caranya :

-Gorengkan telur dadar, hancurkan dan asingkan.
-Celurkan mee noodles bagi lembut.
-Bawang merah,bawang putih dan sedikit ikan bilis ditumbuk.
-Tumiskan. Setelah garing, masukkan sedikit cili blender/giling. (Kepedasan atas citarasa masing-masing) Beserta garam.
-Masukkan udang dan fishcake/fishball.
-Agak masak, masukkan lobak merah, sawi, mee (noodles), cili masak & sedikit kicap.
-Agak rata, masukkan sedikit taugeh bersama telur dadar yang dihancurkan tadi.
Kacau rata & siap. :)


#1hari1menu