Sponsor

Showing posts with label Kisah seorang blogger. Show all posts
Showing posts with label Kisah seorang blogger. Show all posts

Thursday, 17 May 2018

Salam Ramadan

5:26 am 7 Comments

Salam Ramadan |  Assalamualaikum.. Salam subuh untuk semua.. Syukur Alhamdulillah Allah memberi peluang untuk bertemu di Ramadan untuk tahun 2018 ni.

Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna. Ada target ke kengkawan untuk ramadan kali ni?

Erm..

Target mama ZaraZhareef harapannya dapatlah berpuasa dengan baik dan sempurna untuk tahun ni. Dan berharap dapat membuat perkara yang baik dan lebih baik sentiasa. 

In shaa Allah..

Monday, 16 April 2018

16.04.2018 Ulangtahun Kelahiran Ke-30

7:44 am 8 Comments
16.04.2018 Genap 30tahun | Assalamualaikum.. 
Selamat pagi.. Syukur Alhamdulillah, hari ni bertambah satu lagi usia buat mama ZaraZhareef. Tahun ni tahun pertama pegang angka 3series dah. 

Alhamdulillah, bangun pagi ni takde terpikir apa. Cuma terpikir, harini besday ke-30 dah. Macam tak percaya. Makin berganjak usia. 

Seperti biasa, ddy ZaraZhareef takde nak wish pape. Sebab selama kenal pun tak pernah sekali pun dia ucap. Masuk usia 30, kena matangkan diri. Seiring dengan usia. Tak perlu rasa tersentap. 
Dan tahun ni juga berjaya paw ddy ZaraZhareef belanja renew lesen. Haha..
Okay, kira hadiah mahal juga tu kan?
Tanpa lesen, patah kaki nak drive sana sini. Kihkihkih


Dulu pernah ada satu impian.
Masuk usia 30 tahun, kalau boleh nak ada 2 orang anak. Alhamdulillah.. Allah makbulkan hasrat tu. Moga peningkatan usia ni, Allah berikan kesihatan yang baik. Sesungguhnya demi menjaga amanah amanah yang Allah kurniakan.
Next baby? In Shaa Allah. Plan tahun 2020 la kut ye. Hehehe
Dan masuk usia ni, harapannya makin cantik.berseri la hendaknya.. Ehhh boleh ke impian nak cantik? 
Haha.. cantik itu subjektif. Tapi wajib untuk tatapan suami sendiri kan?

Semoga diperluaskan lagi pintu rezeki, semakin gigih mendapat tawaran kerja even hanya sebagai seorang Blogger! Kerana seorang Blogger juga merupakan seorang yang bekerjaya. Saya bahagia bergelar seorang blogger. 

Dipermudahkan Allah untuk menjalani liku-liku kehidupan. Amen..

Moga Allah berikan yang baik baik, jauhkan dari perkara yang buruk buruk. 

Kita hanya manusia biasa, tak tak terlepas dari segala pelbagai cabaran hidup. 

Monday, 1 January 2018

Selamat Tahun Baru 2018!

9:04 am 9 Comments

Assalamualaikum, Hi!
Selamat Tahun Baru 2018!

Berakhir sudah tahun 2017 kan. 365hari kita semua berjaya tempuh.
Bagaimana agaknya dengan tahun 2018 ni?

Harap-harap tahun 2018 ni banyak sinar baru untuk diri sendiri, keluarga juga kawan-kawan yang dikasihi.

Erm..
Apa plan-plan korang untuk tahun 2018 ni?
Yang bujang adakah bakal menamatkan zaman bujang?
Yang dah sah tu adakah bakal menambah cahaya mata? heheh

kalau tanya plan saya, tengah cuba kuatkan semangat untuk lebih majukan kehidupan.
Dengan harapan lainnya, berharap bisnes dapat berjalan dengan lancar.
Anak-anak akan diberikan kesihatan yang baik.
Keluarga sentiasa dilindungi Allah..

Dan berharap sangat dapat bagi lebih lagi komitmen untuk blog.
In Shaa Allah =)


Iklan sikit. Ada lagi tak yang berminat untuk dapatkan Muslim Planner ni? RM25 sahaja untuk 1 buku. Belum termasuk postage lagi. Yang berminat, boleh direct whatsApp saya ye.

www.wasap.my/601124181178
Nota hati : Moga Allah limpah ruahkan rezeki dari blog juga. Amen..

Thursday, 30 November 2017

'Caras Mencaras'!

11:39 am 1 Comments

'Caras Mencaras'!




Assalamualaikum dan hai semua..
Harini rasa macam nak share je tentang 'caras'.. Lagi lagi kalau kita dah bergiat dalam bidang perniagaan ni.. Ewah.. macam besar sangat modal tu kan dok sebut bidang perniagaan. Hihihi..
Kita bisnes kicik kicik ja. Hehe
.
.
Selalu terpikir, kalau kita jual baju budak, (contoh pasal baju budak la sebab kita jual tu) pastu ada geng dalam group ke, sedara mara ke buat benda sama, jual apa yang kita jual, agak agak ada ke yang pikir kita ni 'caras mencaras' ye?
.
.
Serius, kalau kita la, kita takde niat nak buat macam tu. Niat kita, kita nak cari rezeki. Rezeki Allah SWT kan luas. Pastu mungkin tu jalan yang Allah bagi pada kita kan untuk bantu suami kan? Kalau kita pikir 'caras', kenapa kat luar sana banyak je kedai yang jual benda yang sama? Kalau kedai A buka kedai runcit. Kedai B pun kedai runcit, mungkin C pun kedai runcit, agak agak tu dikira 'mencaras' ke?? 
.
.
Tak kan kedai A,B atau C nak bertemu muka, pastu berbincang tanya siapa nak tukar bidang jualan. Betul tak? Tak kan A nak suruh B atau C tutup kedai. Jangan bukak kedai runcit, bukak la jualan lain, kan? 
.
.
Berapa banyak juga mall yang ada dalam 1 kawasan? Persaingan memang ada. Tapi konsep 'caras mencaras' mungkin tak muncul. Janganlah kita rasa macam tu. Kita berjualan la sama sama. Mungkin customer taknak beli dengan awak, tapi nak beli dengan kita. Mungkin ada yang customer nak beli dengan kita, tapi tak nak beli dengan awak kan.
.
.
Konsep dia senang. 
Customer ni kan bijak. Dia mesti la nak membeli, dia akan buat pilihan dahulu.
.
.
📌 Harga siapa murah sikit.
📌 Barang siapa lebih menarik.
📌 Seller tu jual barang apa. Sama kehendak dengan keinginan kita ke tak.
📌 Khidmat selepas jualan. 
📌 Barang pickup sendiri atau hantar depan rumah.
📌 Readystok ke Pre Order
📌 Ada caj tambahan penghantaran atau tidak.
📌 Material jenis ok ke tidak.
.
.
Ni antara serba sedikit yang kita tahu la. So, kita tak perlu la risau. Rezeki dari Allah tak kan tersalah alamat. DIA akan gerakan hati 'bakal pembeli' untuk membeli dengan siapa. Tak perlu kita promote kencang, kalut macam kena kejar dek angin. Orang tu promote barang, terus la awak dah mengelabah! Cool beb.


Monday, 20 November 2017

My New Work Station!

9:01 am 6 Comments

Assalamualaikum.. Hai readers!..
Tengah buat apa tu.. Dok melayan jiwa dengan monday blues ke tu? Meh kita bebel sikit meh..
Dulu masa time kerja koperasi, hari isnin hari paling semangat tau. Tak tahu kenapa. Maybe sebab sabtu ahad dah cuti, mai hari isnin, berkobar kobar nak menghadap kerja yang menimbun. Tapi kalau bab kata ada audit nak datang, haaaii la malass.. Kaki nak melangkah pun lembik! haha..

Haaaa, harini kan kita menaip dengan penuh semangat tau!
Walaupun kerja hanya dari rumah, of course la semangat tu kena ada. 
Semalam ddy zara ajak ke UO segamat. Dalam kepala ni dah sah-sah la dok ingat MR.DIY je tau.. Sebab kat situ macam-macam boleh dicari kan.




Plannya nak ubah suai meja kerja kita ni haaaaa..
Actually meja ni meja tv yang tersedia ada kat rumah kauters ni haaa..
Sebelum ni kalau la online, letak je la mana yang rasa selesa. Kat atas meja ke, atas lantai ke.. Atas narita nak tido ke..
Memang macam tak efisen langsung buat kerja camtu.

*Rupa asal meja tv tu*

Bulan lepas ada rezeki lebih. Rezeki dalam dunia blogging ni juga. Duit tu kita leburkan untuk dapatkan meja tv yang baru. Sebab meja tv yang ada ni tak sesuai laaaa..
Nak-nak kita ni ada baby yang tengah rancak dengan segala program dia.




So, plannya dah tukar meja tv, kita nak la meja tv ni dijadikan meja kerja kita. hihi
Sebab nakkan suasana kerja tu ada. Gituuuuu..
Tapi macam tak best je meja togel camtu. haha
So, kuarlah belanja sikit beli wallpaper, lekatkan kat meja ni haaa..
Pastu hias sikit dengan bunga tu haaa..
Ehhh, orang perempuan kan kalau dapat bunga happy kemain lagi kan?
So, kat meja kerja Wajib la letak sepasu bunga supaya nampak ceria..

Betul tak? Betul tak?

Now kita dah semangat nak menaip, nak membebel.. Haha..

Moga moga lepas ni job pun kencang la hendaknya kan. Amen! 

Monday, 2 October 2017

Oktober muncul kembali. .

2:42 am 0 Comments

Oktober muncul kembali. .

Assalamualaikum.. Hai readers..
Disaat yang lain sedang dibuai lena, saya mengambil kesempatan ni untuk menulis diblog..
Ehhh, kenapa skema sangat aihhh ayat.. haha..

Monday, 4 September 2017

Wednesday, 16 August 2017

Sunday, 13 August 2017

RAJIN-MALAS | MALAS-RAJIN

7:06 am 0 Comments

RAJIN-MALAS | MALAS-RAJIN


Assalamualaikum.. Selamat pagi. Selamat berhujung minggu. Blog dah beberapa hari senyap. Sebenarnya banyak je boleh ditulis. Tapi tu la.. Rajin-Malas. Malas-Rajin. Rajin ambik gambar. Tapi malas nak watermark. Malas nak menaip, tapi rajin nak berkongsi. Ehhh macam mana tu. 

Wednesday, 5 July 2017

Friday, 16 June 2017

Dah Shopping Raya Ke Tu?

8:17 am 2 Comments


Dah Shopping Raya Ke Tu?


Assalamualaikum.. Selamat Pagi.

Actually tak tahu apa nak diceritakan sebenarnya. Tiba tiba nak update blog. Update pasal life pula.. Karang penuh dengan contest, pening korang kan. Takmo singgah sini pulak..Dah lama tak dan nak berupdate. Bz nau kita ni. Bisnesssssss women katanya. 😄

Tuesday, 30 May 2017

Sibuk Sangat Ke Tu?

9:25 am 1 Comments

Sibuk Sangat Ke Tu?


Assalamualaikum.. Selamat Pagi..
Rasa macam dah lama sangat tak update blog ni kan? Serius, rindu membuak-buak nak menulis tu. Tapi masa tu betul-betul tak cukup. Nak-nak pula sekarang ni adik zhareef pun dah makin ligat!.. Mana taknya, dah masuk 5 bulan pun kan. So, memang kena bagi tumpuan. Si kakak zara pula pantang mama dia buka laptop. Dia dulu sibuk nak guna. Berebut la mak dengan anak.

Saturday, 8 April 2017

Dulu Dan Sekarang

12:12 am 4 Comments

Dulu Dan Sekarang


Assalamualaikum.. Selamat Malam.. Malam ni kita online sekejap jenguk blog. Dah lama tak dapat buka blog dengan aman macam malam ni. Maklumlah, dah anak 2. Tugasan bertambah. Tanggungjawab apatah lagi. Allah dah beri Amanah kepadaku untuk 2 orang cahaya mata ni.

Friday, 24 March 2017

Bila Stress Apa Patut Dibuat?

11:26 am 4 Comments


Bila Stress Apa Patut Dibuat?


Assalamualaikum.. Selamat Pagi. Saja nak berkongsi kongsi cerita je. Kalau awak semua tengah stress pasal sesuatu kan, pada yang awak buat ye? Yela, bila kita dalam keadaan tertekan ni, selagi apa yang kita pendam tu tak terluah, tak terlepas, memang sakitnya kita yang rasa kan?

Friday, 17 March 2017

Bukan Tamak, Tapi Rebut Peluang"..

11:05 am 4 Comments


"Bukan Tamak, Tapi Rebut Peluang"..


Assalamualaikum. Selamat Pagi.
Semalam tertengok pula Wanita Hari Ini. Terperasan pula tetamu jemputan semalam salah seorangnya irine nadia. Alaaa, blogger pemes yang ada butik fiska di shah alam tu. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang comel-comel tu.

Saturday, 11 March 2017

Sabarlah Selagi Mampu.

10:50 am 3 Comments

Sabarlah Selagi Mampu.


Assalamualaikum. Selamat Pagi. Stressnya dah berapa hari tak update blog. "Update blog je pun, buat apa nak stress ".. Stress la, sebab blog ni best. Tempat berkongsi cerita. Sekalipun takde orang nak baca, tapi 1 kepuasan bila dapat luahkan.

Monday, 20 February 2017

Mengidam. Tapi Bukan Mengandung.

2:53 pm 4 Comments

Mengidam. Tapi Bukan Mengandung.


Mengidam tak semestinya sebab mengandung je kan? Kengkadang mengidam tapi tak mengandung ni parah juga kan. Hehe.. Kalau dah nak sesuatu tu, nak la juga.. Selagi tak dapat selagi tu la terkenang-kenang. 😅😅

Comments