Showing posts with label Kisah Zara Sekolah. Show all posts
Showing posts with label Kisah Zara Sekolah. Show all posts

Monday, 21 October 2019

19.10.2019 | Family Day Kelas Pandai Di Pantai Pasir Lanun, Endau, Mersing.

10:31 am 13 Comments
Hi, Assalamualaikum readers.. 
Harini Cik Mimi nak update blog kesayangan ni. Banyak sangat benda nak share, tapi tak tershare pun kan. 
So sebagai kenangan, entri ni wajib di share.
Last update blog 07 oktober. Hampir 2 weeks tak berupdate, so, jangan lupa baca entri terbaru ni okay. Kira masih fresh lagi entri ni. Hihihi..



19.10.2019
Seperti yang telah dirancang, makanya program yang diharapkan bakal berjalan. Actually, masa bulan 8, dalam 1 program ni dok sembang sembang dengan cikgu kelas zara, ada yang kata apa kata kita buat Family Day. Sebagai salah satu aktiviti tuk family dimana anak anak berada dalam kelas pandai. Dan kebanyakkannya bersetuju, termasuklah mama zara. I'm so Excited! 

Jam 07 pagi bergerak keluar dari rumah untuk menuju ke Pantai Pasir Lanun, di Endau Mersing..
Perjalanan pagi tu ngam ngam 1jam. Sebab sampai sana jam 08 pagi. 



Cuak sekejap bila sampai sana sebab nak pergi ke tempat tu macam kena redah hutan sikit. Haha..
Dengan map yang dah terpusing pusing.. Tapi redah jugak bila cikgu zara cakap kena masuk hutan tu sikit. Lega bila dah redah, jumpa la tempatnya. Ada chalet dalam tu. 😄😄


Bila dah sampai tengok takde pulak ibubapa lain. Kita ingatkan, kita yang dah terlambat. Rupanya kami satu family orang pertama. Haha.. Over awal. Sebab plannya jam 7.30 ke pukul 8pagi dah ada berkumpul disana. Mujur ada staff disitu, so lega sikit bila dah tanya tempat.

Actually pemilihan tempat ni persetujuan bersama. Kami para ibubapa ada buat meeting sikit. Yang tu nanti kita share sebagai entri throwback la ye.. 
Actually, kenapa tempat tu menjadi pilihan, sebab tempat chalet tu adalah kepunyaan suami kepada cikgu kelas zara. So dah jimat untuk bayaran kan? Kami just share duit sikit untuk makan makan dengan pembelian hadiah macan tu. Tapi tu semua cikgu kelas zara yang sediakan.  
















Okay, pagi tu settup apa patut, buka meja, susun makanan yang dibawa.. Mama zara sumbang sikit sikit je. Kek besday tuk zara dan juga buatkan roti sosej. Dengan niat untuk tolong tambah tambahkan makanan yang ada. Alhamdulillah, dipermudahkan. Dan hutang niat nak sumbang makanan tu pun terlaksana. Syukur sangat.



Dan ada sekali buat BBQ tau. Ya Allah, sedapnya ayam diaaaa.. Kalau la muka tak malu, memang dok meratah puas puas kot. Haha




Okay, pagi tu dimulakan dengan aktiviti pemanasan badan untuk anak anak. Sebab dorang dah nak start game. 

So acara pertama dimulakan dengan acara bawa bola dalam sudu. Selesai untuk acara tu, disambung pula dengan acara masukkan air dalam botol. Yang kena perah span tu. Dan yang ketiga acara rebut kerusi ikut lagu tu. 






So happening untuk 3 games ni. Yang paling best, game terakhir tu. berebut kerusi. Fuhhh bukan calang calang anak komando tau. Dia punya berebut kerusi akhir tu siap tolak menolak. Hahahaa.. Mujur tak bertumbuk aje. Mak mak dah terjerit jerit dah. Haha..




Settle program anak anak, maka bermula la game tuk mak mak pulak. Sebenarnya nak buat 2 game. Tapi cuaca macam tak mengizinkan.. Hujan renyap sekejap sekejap. So buat yang ni je. 

Sambut belon ada isi air tu, jangan sampai terjatuh pecah. Sambut tu, gunakan kain batik tau. Buat la gaya mana pun ikatan tu, janji boleh sambut.
Ada 2 kumpulan je. Okay la kan. Sebab ada mak mak yang tak bawa kain batik. Kita ni excited je, so bawak.. Sebab nak join. Haha





Settle untuk game mak mak, ini la masanya untuk game ayah pulak. Tali tali. Ya ampun. Nampak je game ayah ayah ni simple kan. Tapi.. I is over kot terjerit jerit. Hahaha..
Sambil rakam, sambil menjerit. Bila dengar balik, ya Allah.. Awat la cik mimi sorang je over jerit jerit. Haha.. Dia punya sokongan padu tu tak kalah. Mujur laaa 2round menang kumpulan ddy zara. Haha..








Settle game ayah, ada acara musang berjanggut. Iaitu asingkan bahan masak tu. Mak aihhhh, 4 kumpulan lagi lajunyaaaaa.. I is terkial kial walaupun dah cukup laju. Haha.. Tapi takpe la. Sekadar suka suka aje pun kan.. Bukan nak berlawan lawan. Haha



Settle tu, so cikgu buat acara sambutan hari lahir untuk bulan januari sampai disember. Senang. 1 kek untuk semua. Macam zara, cik mimi bawa kan 1 kek. Buat tambah tambah la orang kata. Mak lain pun ada juga yang bawa kek tuk anak anak memasing. 








Masa nak potong kek tu, hujan renyai. Tapi macam kuat juga la turunnya. So berlari la ke dewan. Sebab lepas potong kek tu plannya nak makan makan dalam dulang, di situ. Sambil duduk bersila kan.. Tapi tak kesampaian sebab risau hujan makin lebat.. Elok kitaorg semua dok makan dekat dewan hujan pun berhenti. Alahai.. Just moment nak makan dalam dulang di tepi pantai je tak kesampaian. Next ada rezeki sebelum cuti cikgu kelas zara plan nak santai santai, makan makan dalam dulang again kat tepi pantai. 






promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store





Last sebelum bersurai, acara pemberian hadiah. Hadiah simple simple aje. Tuk anak anak dapat barang permainan, tuk mak ada la dapat bekas dengan besen. Haha.
Walaupun simple, tapi berguna semua. Anak anak paling syok. Dah dapat permainan, elok pulak dapat pasir pantai, memang peluang sangat laaaa.. 😆😆😆

Alhamdulillah. Walaupun cuaca terganggu sekejap sekejap dek hujan renyai, semuanya berakhir dengan sempurna. Akhir sekali sesi bergambar beramai ramai. I feel sooooo happy, sebab tak pernah join family day seBEST ni tau. Cikgu yang sporting.. Mak mak lain pun semua ngam boleh masuk. Terbaikkkk..



Family Day Di Pantai Pasir Lanun the best!

Tuesday, 2 July 2019

Jamuan Raya Tabika Kemas Kem Iskandar

1:19 pm 30 Comments
Hai readers semua..
Alhamdulillah. Dah lepas 6bulan kita semua berada dalam tahun 2019 ni kan. Now kita semua berada di fasa 2 pulak. Dan harini pun dah 28syawal kalau tak silap. Dah nak habis syawal dah kan. Sekejap je.

Cerita pasal bulan syawal ni, belum terlambat rasanya nak share pasal sambutan raya yang diadakan di Tabika Kemas tempat zara sekolah. Rasanya ni la cerita pertama pasal zara sekolah kan. Mama dia malas beno nak share pasal zara sekolah. Nanti la kita buat entri throwback je. Hehe

27jun2019. Khamis.
Hari jamuan di Tabika Kemas. Cikgu kelas maklumkan sehari awal. Hari selasa cikgu zara inform dalam group kelas. Cikgu bagitahu juga, bawa sebalang kuih raya. Mama zara excited benda macam ni. Hehe.. Sebab, dalam kem takde pun buat jamuan raya macam masa duduk dekat gemas dulu. Sedih la. Tak syok betul situasi kat kem iskandar ni. Ke betul betul dah hujung syawal akan buat, wallahualam. 

So bila anak dapat buat jamuan ni, mama dia tumpang happy je la. Berbalik pada kisah jamuan tu, cikgu info sekali ada pertandingan pakaian raya tercantik kut. Lagi la mama zara excited. Haha. Sebab apa tau, merasa la zara pakai baju raya yang sepatutnya pakai sedondon dihari raya pertama. Sudahnya, baju mama dia , adik ngn ddy tak rasmi kan pun lagi. Sebab apa? Sebab raya pertama kan ddy nya pun kerja. Kitorg pakai je baju sedia ada je. 

Pasal kuih raya, rumah kitaorang ni takde kuih raya yang best best pun. Pastu boleh dikatakan semua beli. Pikir balik,kalau semua bawak biskut raya, mesti tak termakan,kan? 




So excited mama dia buatkan kek je la. Lagipun taklah susah mana pun. Tapi ada juga bekalkan sebekas kerepek popia nestum tu. Sebab benda tu banyak lagi. 










Bila cikgu send gambar anak anak tadika berbaju raya, Allah, comelnya semua. Seronok tengok zara beraya dengan kawan kawan sekolah dia. Tengok cikgu send makanan yang dibawa, gift yang ibu bapa sumbang, alahai.. Rezeki anak anak semuanya.

Pastu jamuan habis awal. Dalam pukul 11setengah dah selesai. So boleh la jemput anak anak awal. Pastu tengok zara pegang plastik bekas kek dengan macam macam lagi. Teacher ida (pembantu cikgu) cakap zara dapat hadiah. Kategori baju cantik kut. Alahai. Tergelak mama dia. Dah pesan kat dia. Pakai baju raya lawa lawa jangan bagi kotor. Mama tak suka. Nanti susah nak cuci. Kehkehkeh..



Nasib baik sampai balik umah baju elok bersih. Siap taknak bukak lagi. Excited pakai baju lawa kan. Apa pun, ni la kenangan buat zara bila dah besar nanti. Dia merasa macam mana berkawan kat sekolah. Ada jamuan raya kat sekolah. Macam mana nak berdikari ambik sendiri kan.

Apa pun, mama tumpang happy sebab majlis raya dalam kem nan hado agaknya. Takde pun dengar-dengar pasal nak buat jamuan. 🙄
Janji zara merasa jamuan dengan kawan kawan tabika.

Fuh gambar nanti mama zara letak kat instagram 



biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

Sponsor

Comments