Showing posts with label Kem Iskandar Mersing. Show all posts
Showing posts with label Kem Iskandar Mersing. Show all posts

Sunday, 7 April 2019

Kuartes Tentera | Kem Iskandar Mersing, Johor

11:00 am 28 Comments
Hai readers..
Morning.. Salam hujung minggu. Cuti cuti ni seronok la rehatkan diri dekat rumah kan. Lagi lagi kalau hari biasa dah penat bekerja.
Tapi kalau isteri yang tersedia duduk rumah ni pulak kadang seronok nak ajak suami keluar berjalan. Haaaa, camne tu.. Hehe

Harini kita rehatkan diri kat rumah, sambil mengadap blog, ala ala seorang yang bekerjaya gitu.. 
Harini saja la nak simpan kat blog pasal kehidupan di Mersing ni..

Duduk kat kem iskandar Mersing ni hampir setahun. Setakat ni okayyyyyy laaaaa, boleh laaaa rasaa selesa tu. Masa pindah Mersing ni, mula mula kitaorang sekeluarga duduk menumpang di Blok G dulu. Dalam 5bulan juga la. Sebab ketiadaan rumah kosong di blok sepatutnya. Blok G ni kira untuk mereka yang berpangkat Koperal ke bawah. Macam kitorg ikutkan tak boleh duduk situ, sebab pangkat ddy zara zhareef dah pegawai waran.


Pandangan dari rumah sendiri. Bentuk rumah kita macam ni la sekarang ni. 

So, bulan 12 kitaorang dapat la blok sepatutnya. Alhamdulillah.. Rasa selesa la dengan rumah diberikan. Bahagian balkoni pun rasa selamat siksit. Tidak macam sebelum ni masa duduk di blok G tu. Balkoni jenis berpalang besi. Seram okay.. Pengalaman tak boleh lupa, bila zara pernah ambil bangku kecik, dia nak jenguk ke bawah. Allah.. Kalau la masa tu tak perasan, ditakdirkan jatuh?? Allahuakhbar.. Memang berderau darah sampai menggigil satu badan masa tu. 

Dan sebenarnya duduk blok sekarang ni (Blok F) nampak view pun cantik dan selesa la mata memandang gitu. Kalau dulu duduk blok G bukan tak best. Tapi entah la.. Kalau macam nak baring kat ruangtamu tu kena tutup sliding door. Kalau orang blok depan teropong, memang clear je nampak apa kitorg buat. Haha..

Macam dulu duduk blok G, bahagian dapur tu memang terhadang dengan batu sampai nak ke atas. Guna batu berlubang. Tapi menghadap dapur orang (blok sebelah)



Masuk blok F ni, belakang nampak hutan hutan je la gitu. Tapi okay la jugak. At least tak nampak apa orang lain buat kan..

Yang best duduk sini sebab angin kuat. Mungkin dekat dengan pantai kot,kan..
Kalau duduk dalam rumah elok je sejuk.
Tapi kalau dah keluar turun bawah tu kadang boleh la buat keluar peluh.

Kalau dari persekitaran lain macam jiran jiran tu setakat ni okay je. Macam blok F ni, 6 keluarga je. 3tingkat. Kami sekeluarga duduk tingkat 2. Tak larat la kalau asik nak duduk tingkat atas je kan. Rezeki. Masa di Gemas, 4tahun la juga turun naik tingkat 4. Masa di Mersing ni, masa menumpang blok G haritu dapat tingkat 3. Dan rezeki masuk blok F, dapat pula tingkat 2. Tingkat 1 bila?? Tunggu masuk rumah sendiri kot. Tak bertingkat dah. Haha..

Apa apa pun, share kat sini sebab ni la pengalaman masa ddy zara zhareef masih bekerja kan. Pengalaman merasa duduk kauters di tempat ditugaskan.. 
Saja simpan kat sini. Mana la tahu ada orang nak google ke, macam mana keadaan kehidupan di kauters ni. 

Sebenarnya yang buat best ke tak best ke, dari sikap individu tu juga. Kalau jenis suka cari pasal dengan orang sekeliling, macam mana nak rasa seronok kan? 


Thursday, 14 March 2019

Lawatan Kebajikan BAKAT

4:51 pm 19 Comments
Hai readers.. 
Untuk beberapa hari ni terskip update blog. Masalah kesihatan. Demam. Then mood pun jadi kelaut sikit nak update. Tengok fon pun rasa naik lemau je. So harini, kita update kisah minggu lepas ya. 

Hari sabtu 09 mac 2019, ada lawatan kebajikan BAKAT (Badan Amal Kebajikan Isteri Anggota Tentera).
Lawatan kebajikan ni diketuai oleh Datin. Maaf terlupa nama Datin tu siapa. Lawatan kebajikan ni dorang kumpulkan anak anak anggota yang ada masalah kesihatan, sakit kronik, oku, dan sebagainya termasuklah isteri anggota yang sakit pun terlibat sekali dalam lawatan kebajikan ni. 


Masa hari sabtu haritu, pakaian adalah kasual sahaja. Sebenarnya pertama kali juga la kita join lawatan ni. Dan rasanya macam masa duduk di gemas dulu pun takde pula perasan ada lawatan macam ni. Kalau sekadar melawat dirumah tu perkara biasa. 

Masa hari sabtu haritu, semua yang terlibat perlu berkumpul di rumah bakat. Ramai tak ramai tu hampir 20orang juga kot yang terlibat macam tu. Bagusnya ada lawatan macam ni sebab kita nampak, sebenarnya ada ramai anak anak anggota yang ada masalah kesihatan. Dalam tak disangka kan.. 


Masa hari sabtu haritu, ada sedikit cenderahati diberikan. Cenderahti ni tak silap disediakan oleh unit suami masing masing. Masa hari sabtu tu, cenderahati yang kita peroleh dapat goodies bag berisi Oat 1.2kg, buah prun dan juga yogurt. Lain unit, lain yang mereka sediakan. Ada yang dapat hamper barangan seperti pampers dan sebagainya..



Ingatkan hari sabtu je terlibat, rupanya hari isnin 11 mac 2019 pun terlibat lagi. Kali ni hadir perlu berpakaian baju bakat. Sebab kehadiran untuk hari isnin tu lawatan oleh Datin Seri. Untuk lawatan kebajikan pada hari isnin tu, tidak semua yang terlibat pada hari sabtu ada sama. Kalau ikut pemahaman kita, mereka yang mempunyai masalah serius yang dijemput hadir. Ada juga yang hadir dari melaka. Mereka kumpul kan sekali di rumah Bakat di Kem Iskandar, Mersing ni. 




Untuk hari Isnin tu, Datin Seri ada memberikan sedikit sumbangan berupa wang tunai. Menurut katanya, sumbangan diberikan sempena hari tentera darat yang jatuh pada 01 mac 2019.
Syukur Alhamdulillah.. Kerana lawatan sebegini, terasa diri ini diambil berat dan kebajikan dijaga. 

Monday, 27 August 2018

Baru Sebulan. Tapi Macam Setahun..

11:38 pm 7 Comments

Harini genap sebulan duduk mersing.. Perasaan? Happy?? Haaaaa, tepukkkkkk..
Haha..
Takde makna happy oii.. Rasa macam bertabah je laaaa..
Redha dah memang kena duduk tempat hulu cenggini.. 
Demi tugas ddy dorang kan..

Semak kepala sebenarnya duduk kat mersing ni. Sorry orang Mersing.. Jiwa saya takde kat mersing ni. Moga moga duduk setahun dua je la kat sini. 

Banyak sebab kenapa rasa tak best duduk kat mersing ni. Paling utama sekali, makin jauhhhh dengan family. Mak abah saya kat ipoh. Dulu duduk gemas pernah je balik sabtu ahad. Ni dah duduk mersing, balik ke kampung di segamat 4jam pun rasa macam nak patah pinggang. Belum lagi balik ke ipoh. Mau 10jam kot baru sampai. 😭

Kalau dulu sebulan sekali mesti balik umah mertua di Melaka. Sekarang ni tak tahu la berapa bulan sekali baru boleh balik. Mau 2-3bulan sekali kot. Tapi kena ambil cuti la. Setakat sabtu ahad tak berbaloi. Sebab penat badan je. Bertugas sebagai tentera bukan mudah nak ambil cuti. So agak terbatas dah nak tengok keluarga 2belah pihak.

Bab barang barang  mahal tu memang kena redhaa la. Nak buat macam mana kan. Nak taknak kena beli jugak. Tapi kalau dah tahu kedai mana murah, kedai mana mahal, okay la kan. Memang pergi barang kena pergi 2-3 tempatlah. 

Suasana dekat kem yang tak berapa nak friendly. Mungkin orang boleh kata, lama lama ok la tu. Erm.. Mungkin laaa..
Tapi dah sebulan ni, ada juga jiran searas, seblok yang saya tak pernah jumpa. Tak kenal lagi. Mungkin la akan ambil masa lebih lama untuk kenalkan. Tapi bila akan kenal, ntah la. Orang mungkin boleh pikir saya ni macam banyak merungut. Tak bersyukur!

Tapi.. Yang cakap tu agak agak pernah rasa tak situasi kat tempat saya sekarang ni? 
Kalau duduk di bandar besar boleh la cakap. Dulu masa duduk di gemas, mungkin saya mula mula susah nak terima keadaan, sebab first time berjauhan dari keluarga. Tapi saya boleh handle lagi. Tapi keadaan dekat sini jauh beza. Kalau nak dibandingkan, banyak sangat. 

Apa yang ada dalam perasaan saya sekarang ni, selagi ddy dorang ada disisi, selagi tu saya kena tabah. Kena redha dengan keadaan semasa. 

In shaa Allah.. Allah akan bagi juga jalan keluar satu hari nanti. 
Allah tengah uji tahap kesabaran dan kekuatan kita disini. 


Pssst : Jangan jadi makcik bawang sangat kalau rasa rasa tak tahu keadaan saya kat sini. Saya yang rasa. Saya yang alami. Saya berhak untuk berkata apa yang saya rasa okeh. 

Tuesday, 31 July 2018

Kehidupan Baru Di Mersing

8:08 am 11 Comments

Kehidupan Baru Di Mersing | Assalamualaikum.. Hai readers. Masih ramai ke readers kesayangan disini? Lama dah tak cerita pasal life kan? So harini kita sembang pasal life la ye. 



Jumaat 27 julai 2018 kami sekeluarga bergerak ke Mersing. Bermula kehidupan baru. 05 April 2014 - 27 Julai 2018. 4tahun di Gemas. Rasa macam satu perubahan besar je bila kat Mersing ni. 

Bukan tak boleh hidup susah sikit. Tapi memang rasa boring je suasana kat sini. Walhal masa di Gemas kitorang merap jugak dalam rumah. Yang buat lagi boring kat mersing ni, tv tak dapat ON lagi. Piring Njoi tak dapat pasang lagi. Bayangkan dari hari khamis tak tengok tv sampai ke harini dah hari selasa. Mau tak mental. Nak pasang hari ahad, tengok tengok hujan lebat. So tunda ke isnin. Orang yang nak tolong pasang, duty pula. So bertabah sangat ni. 

Kalau kat gemas ni, boleh jugak ajak ddy dorang pusing pusing tengok dunia luar. Kalau kat Mersing ni macam tak berbaloi nak keluar saja saja. Buat habis minyak kereta la orang kata. Nak ke pekan tu dekat 30minit. Agak agak macam mana?? Haha.. Nangis je la kenang nasib diri. 

Kalau kat gemas, boring pun keluar depan kem ada TF. Ada Mr.DIY. Cuci mata kat situ dah lega dah. Balik rasa hati pun happy. Ni kat mersing semua tertumpu kat pekan. Tu malas nak keluar. Lagi lagi kem ni tersorok ke dalam. Dengan keadaan gelap lagi. 

Cakap kat ddy dorang, duduk Mersing ni lagi teruk rasanya. Dah boring, nak keluar tak berbaloi. Jauh. Minyak. Kos masa lagi. Semua kena ambil kira. Sudahnya kita rasa lemau. Ni nak buat kerja, mood pun takde. Nak mengemas, memang tak mengemas dah. Barang tak keluarkan semua. Sebab ada rezeki hujung tahun kami nak pindah blok lain. Blok pangkat Pegawai Waran @ Pt Kanan. 



Blok sekarang ni kami menumpang dulu la kat blok KPL. Nak buat macam mana kan. Takde kekosongan. Nak PJJ payah jugak. Kalau ddy nya ke Mersing, kami anak beranak stay kat Gemas, kalau ada pape hal emergency macam mana? Nak balik ambik masa 4jam. Cukup la dah merasa puasa haritu kena tinggal sekejap macam mana. 

Jangan tanya saya dah habis mengemas ke belum ehhh.. Sebab mood nak mengemas pun takde ni. 😅
Yang ada mood, nak golek golek je rasanya. 




Sponsor

Comments