Showing posts with label Cuti-Cuti Jalan-Jalan. Show all posts
Showing posts with label Cuti-Cuti Jalan-Jalan. Show all posts

Wednesday, 11 September 2019

Family Bonding Time | Zoo Johor

10:20 am 31 Comments

Hai readers, assalamualaikum..
Cuti haritu kemana je kengkawan semua? Berjalan ke duduk rumah aje?
Cik mimi dapat juga berjalan bawak zara zhareef. Sebab kebetulan ddy mereka ada kerja sikit dekat Johor Bahru, so take time sikit untuk dorang juga la. Plus mama dorang pun dapat la ala-ala release tension gitu. Heehe..

Hari jumaat malam kitorg gerak ke JB. Gerak dalam pukul 5 ke 6 petang macam tu. Sampai sana dalam pukul 9 lebih juga la. Pastu melilau la cari hotel yang Nampak agak okay sikit dekat Tebrau. Sekitar tu banyak je hotel. Tapi kena pandai tengok harga dan ikut korang rasa selesa ke tidak nak menginap kat situ.


Ehhh, bukan nak cerita pasal hotel. Hotel kita cerita next entri aje la ehh.. Tapi entri kali ni nak cerita pasal jalan jalan dekat Zoo Johor. Before ni dalam 2 bulan lepas kut ada ke Zoo Melaka kan. Kali ni ke belah selatan pula. Best ke tidak?


Tentunya BEST. Walaupun Zoo tu taklah seluas Zoo Melaka. Tak sehebat Zoo Negara.

Kali ni suka pula nak berjalan ke tempat macam ni. Sebab pada Cik Mimi, jalan-jalan ke Mall ni macam buang masa. Sometime boleh jadi buang duit juga. Sebab tershopping secara tak sengaja. Lain la kalau ada benda nak beli kan. Then taknak ajar anak anak ke tempat shopping je. Karang ada je yang nak dibeli.

Kali ni bawa ke Zoo Johor pula sebab Zhareef nak sangat tengok singa. Nak sangat tengok harimau. Tak tahu la apa yang di suka sangat dengan harimau. Setiap kali keluar berjalan je mesti cakap “adik nak tengok imau (harimau)”


Bestnya dekat Zoo Johor ni kan, harga tiket masuk tu murah sangat tau. Hanya RM2 untuk dewasa. RM1 untuk kanak-kanak. Memang berbaloi sangat la kan harga tu untuk orang awam. Tak terbeban la siapa yang punyai anak ramai tu. Then mak ayah pun happy je nak bawa anak banyak kali ke situ.



Kalau nak cerita banyak ke tidak binatang kat Zoo tu, bagi Cik Mimi boleh la. Nak kata terlalu banyak tu, tak la banyak mana. Nak kata sikit, tak la sikit sangat. Sebab 2 bulan lepas pergi Zoo Melaka tu tengok banyak jenis binatang ada, so boleh compare la. Tapi okay la. Tak boring pun jalan-jalan kat situ. Next entri cik mimi share kan antara binatang yang ada dekat Zoo Johor ye. Yang cik mimi snap gambarnya. 



Yang bestnya dekat Zoo Johor ni bagi cik mimi yang dah pergi ni, tempat dia bersih tau. Memang Nampak la ianya terjaga. Tak berbau busuk. So happy je la nak berjalan kat situ. Nampak la kat situ terjaga dengan baik even bayaran masuk dia tak mahal. Pekerja dia jaga dengan baik kawasan tu. Nak berjalan rasa selesa je.

Cuma satu je la yang cik mimi perasan. Souvenier dia tak meriah sangat. Pastu harga macam mahal sikit. Cik mimi ingat kalau murah atau boleh dapat murah memang nak beli lebih. Nak bagi mak dengan adik adik sekali. Next time la kalau ke situ lagi baru belikan FM tuk mereka.

Now favourite pula pergi berjalan beli FM. Dah macam satu kemestian je. FM yang cik mimi beli ni seketul RM6, cik mimi try la Tanya beli lebih dapat ke kurang. Tapi pekerja dia macam tak berapa nak ramah je, dia kata bagi RM10 la kalau 2. So cik mimi beli 2 ni je la dulu.


Bukan cik mimi kedekut tau. Hehehe..
Tapi macam beli dekat Zoo Melaka haritu, 6 ketul dapat Rm15. Memang beli tuk bagi mak dengan adik adik sekali la. Baru seronok kan kita berjalan, kita beli kan sekali souvenier untuk family sekali..


Apa pun, tertunai dah hasrat nak bawa anak-anak ke Zoo Johor. Next, mana pula destination nya ye.. hehehe..
Siapa orang johor kat sini, meh suggest tempat yang best. Takmo legoland ye. Cik mimi belum kaya raya lagi nak masuk situ. Ahahahaha!



promosi terkini produk produk cuckoo di e brandstore paksu store

Monday, 5 March 2018

Refarm, Kampar

12:58 pm 17 Comments

Hai, assalamuaikum..
Harini just nak share pasal kisah kitorang sekeluarga jalan-jalan di Refarm, kampar.
Kisah hari ahad, 18 Februari 2018. Lebih kurang kat 3minggu yang lepas la.

Bila dah balik ipoh ni, dalam kepala pikir nak berjalan je. Sebab bukan selalu dapat balik ipoh ni. So, plan nak ajak la adik-adik berjalan sana sini. Duduk gemas nak berjalan ke mana pun tak tahu. Jika ada peluang, dapat la keluar. Kalau tak, merap je la kat rumah.



Kali ni plan ke Refarm. Refarm ni tempat macam bercuti la macam tu. Tempat tu ada mini zoo, lepas tu ada beberapa kolam mandi. Tapi kitorang pergi kira salah timing la. hahaha
Pergi hari cuti hujung minggu, hari orang bercuti pulak, memang tak kena time la.
Kebetulan adik lelaki nak pergi tengok rumah yang dorang nak beli di kampar, so kitorang lajakkan la berjalan sampai ke Refarm tu. Sebab refarm ni terletak di kampar. 

Bercerita pasal refarm ni, kalau nak masuk kena tiket juga tau.




Dewasa : RM10
Kanak-kanak : Rm5

Kalau bawak bekal makan pun kata adik ipar kena bayar juga. Macam beli tiket juga kalau tak silap. RM10 macam tu.
Korang kalau pergi eloknya memang bawak bekal la siap-siap dari rumah. Ala-ala nak berpicnic tu. Sebab kat sana ada food court. Tapi alahai..!

Makan pun tak berapa nak ada. Ada pun macam maggi cup dah RM2.
Lepas tu haritu adik ipar beli Nasi Lemak instant macam tu, RM7. Jagung dalam cup RM2. 
Waffle RM4. Lepas tu untuk inti dalam dia ada jem strawberi dan anggur rasanya. Takde choice.

Haritu kitorang pergi susah juga nak cari tempat duduk. Full. Adik la merayau cari tempat. Bila dah dapat tempat, rasa macam tak sesuai sangat nak berendam kat situ. Sebab ada 1 kolam yang saya pergi ni full dengan orang india. Rasa macam tak selamat untuk anak-anak kecik kita. Lagipun mama dorang ni risau karang kena pape jangkitan ke apa susah. Dah la ddy dorang tengah berkursus. Adik lelaki pula dia naik pening tengok orang ramai camtu. hahaha..










Sudahnya kitorang semua pergi la ke mini zoo nya. Tak la banyak binatang. Tapi boleh la. Mujur la ada mini zoo. Boleh la jugak musing tengok binatang memandangkan nak mandi takde peluang. Masa pergi tu pulak cuaca dalam keadaan panas yaaaaa amat! Memang rasa tak selesa la juga. So peluang bagi anak-anak kenal binatang dengan lebih dekat pun best juga.






Orang kata, kalau tak sampai ke sana, pasti akan berkata-kata kan? Bila dah pergi, tu la pengalamannya. Apa-apa pun kalau sesiapa yang belum pernah pergi, lagi-lagi ada bawak anak-anak, bawaklah bekalan makanan secukupnya. Kesian kalau dah puas berendam, berlapar. Nak membeli tak berbaloi sangat.

Ni dari pengalaman kita ye. Lain orang, lain kisahnya. Kalau nak tahu lebih detail lagi, boleh la search di Facebook. Search je Refarm eh.

Sunday, 21 January 2018

Short Vacation Unplanned : Bandar Hilir Melaka.

12:05 pm 8 Comments

Short Vacation Unplanned : Bandar Hilir Melaka.


Hai readers! Assalamualaikum..
Berapa hari dah dok taip, tapi tak selesai mengarangnya. Taip sikit, masuk draf. Sudahnya berhari hari laaa baru nak selesai cerita. Sampai cukup seminggu baru nak publish. 

Tengok tajuk macam menarik je. Menarik ke? Ke kita je rasa menarik tu? Ye, Unplanned sebenarnya. Kisahnya hari sabtu baru ni .
13 Jan 2018. Ddy dorang ni ajak musing ke KL. Nak cam jalan tuk tempat kursus nanti. So kita ikutkan je la. Tolong teman. Tapi sampai tempat tu, takde la kitorng melencong singgah mana mana pun kat KL tu. Tak tahu nak singgah mana. Tiba-tiba blurrr 

Blurr sebab tak plan juga lepas tahu tempat kursus tu nak pergi mana. Haha.. sungguh la memusing kat jalan ajeeee.. Takpe-takpe, next plan balik pergi KL tu mana pulak nak dituju.

Disebabkan memusing atas jalanraya semata-mata, so cakap kat ddy dorang ni balik singgah Bandar Hilir. Dah lama tak jejak situ. Last pergi masa lepas kahwin. Kiranya 4 tahun lepas la. Dan datang balik 4tahun kemudian dengan 2 orang anak. Haha.. Dasyat kan. Nama je kawin dengan orang Melaka, takde maknalah nak musing bandar Melaka tu selalu.

Sampai Bandar Hilir kita teruja jap. Haha.. teruja sebab 'akhirnyaaa sampai jugak'.. Dah ada anak of course la teruja tu lain kan. Sebab rasa macam seronok nya dpt bawak budak budak ni berjalan. Dapat belanja dorang berjalan tengok tempat orang. 



Masa sampai tu dah petang dah. Alaaa, tak ingat pukul berapa. 6petang kut agaknya. Nak masuk ke kapal yang ala ala tugu kat bandar hilir tu, dah close dah. Adoiyai, beberapa kali juga la melepas nak masuk situ. Takpe, kita bergambar aje laa kat situ. Dulu bergambar sensorang. Sekarang 1 family gituu..



Lepas puas bergambar kat situ cadangnya nak naik cruise. Bot tu. Ehh betul ke namanya. 😅😅
River Cruise.



Tapi rasa tak berbaloi pulak nak leburrrrr duit ke situ. Rm18 seorang tuk orang dewasa. Kanak-kanak dalam Rm11 kut. Lupa. 
Kalau Rm10 ke gagah lagi daku keluar duit. Pusing situ situ je. Zara nak naik. Tapi mama dia rasa tak mampu. 😄😄
Ddy nya tanya, nak naik la. Dia tunggu. Malas laa nak naik ngn anak je. Jenuh kang nak control.



Tak naik cruise tu, kitorng jenjalan aje la sekitar tu. Mana mana tempat yang kaki ni boleh melangkah kan. Sambil tu ambil gambar buat kenangan. Nanti zara Zhareef dah besar, boleh tengok balik kenangan tu. Alahai.. sebut bila besar nanti, mesti nanti rasa rindu segala moment indah masa kecik tu kan. 




Ehh, ala-ala flash back pulak. 😅😅
Kitorang berjalan la sampai ke 1 tempat ni. Ada gerai jualan banyak kat lorong ni. Ala ala buka pasar malam macam tu. Ke pasar malam tak tahu la pulak kan. Kat situ kitorang beli coconut shake. Alahai.. lupa nama gerai. Rasanya Coconut Shake Fatimah kut. Dekat jonker walk. Kitaorang beli coconut shake je. Nak rasa. Tengok ramai orang beli. Coconut shake nya sedap. 1bekas Rm3.50. 3Bekas Rm10. Kitorang beli 1 je. Tu pun jenuh nak habiskan. 

Settle habiskan coconut shake, kitaorang tak masuk pun dalam kat jonker walk tu. Bersesak dengan orang ramai. Tak selesa. Lagi lagi Zhareef tak sihat sepenuhnya lagi. Memandang kan tak tahu nak kemana, kitaorang tuju ke bangunan kedai yang jual kraftangan tu. Beli pun tak banyak. Lebur kan Rm10 je. Nak beli beria pun bukannya makan sangat. Beli pun kuih karas, pisang salai & kerepek bawang. 3paket rm10. Ni bukan kedekut tau. Tapi takut beli banyak, nasib tak baik bau tengit atau lemau je. Kira berjaga-jaga la camtu. 😅

Selesai beli, rasa macam tak puashati lagi kut. Nak pusing selagi boleh. Bukan hari hari kan dapat peluang macam tu. Zara nak naik beca. Tapi rasa macam next la kut kalau rezeki job mama ada kan. Boleh mama kumpul bawak berjalan lagi. Kalau nak naik beca, Rm25 tau. Rugi pulak tak ambik gambar beca lawa lawa tu. Takpe takpe, ddy zara kata nanti nak pergi lagi. (Tapi tak tahu la bila) haha

Nampak menara taming sari. Terus ON! Hehehe..
Tapi macam biasa la. Tengok harga dulu. Kalau harga biasa Rm21 ye. Tapi kalau kita tunjuk IC dapat kurang tau harganya. RM17 untuk seorang. Dewasa. Budak tak ingat berapa. Rm13 ke ehh.. Lupa. Tapi ada diskaun la juga. Rm11. Untuk baby bawah setahun tak perlu bayar. Total kitorg satu family RM45 sahaja. Lepas bayar nanti dorang bagi air mineral. 




Lepas bayar dia akan bagi resit. Resit tu simpan dulu. Lepas bayar dorang akan bagitau kena tunggu dimana tuk naik tu. Masa dorang nak lepaskan masuk ke sana, dorang akan check resit tau. So jangan pula dibuang resit tu dulu. Bila dah masuk dalam tu, teruja jugak. Sebab teringin sangat nak tengok bandar melaka waktu malam. Tapi jangan tanya mana gambar ye. Saya dok pegang Zhareef. Boleh nya ddy dorang dah ambil gambar, pastu tak tunjuk pun ke kita dulu, dia cakap gambar dah delete. Sebab katanya gambar tak cantik. 😖😖😖😖

Rugi pulak tak dapat nak share gambar permandangan yang lawa waktu malam time kat atas tu. Ada rezeki naik lagi kena la ambik gambar permandangan pulak. Pakai tipon ddy zara, dia main delete tak bagitahu dulu. 

Dalam 7minit kut kat atas tu. Rasa berbaloi sangat harganya pun berbanding naik cruise. 😅😅
Kita paham kenapa harga boleh 'tahan' tu. Sebab nak tanggung kos penyelenggaraan semua tu kan.
Apa apa pun Unplanned ni berbaloi sangat. Puashati. Anak anak pun happy. 

Last naik Taming Sari, pastu terus gerak balik gemas. Badan pun dah lemau. Tak larat dah nak berjalan. Next ada rezeki kena cari hotel la pulak. Berjalan puas puas. 💕

Next nak berjalan kemana pulak yerk.. 🚸

Friday, 5 May 2017

Balik Rumah Nenek Kat Melaka

8:02 am 0 Comments

Balik Rumah Nenek Kat Melaka


Assalamualaikum.. haiii readers..

Awal pagi ni cuba rajinkan diri juga untuk update blog. Ikutkan macam macam nak cerita. Baik hal review mahupun cerita santai-santai. Maklumlah, ada masa penyakit MALAS lebih menguasai diri ni kan. Dahulukan mana yang penting serta yang telah diamanahkan. 

Sponsor

Comments