Showing posts with label Cooking With Love. Show all posts
Showing posts with label Cooking With Love. Show all posts

Friday, 1 June 2018

Cooking With Love - Puasa ke 16

10:00 pm 15 Comments

Cooking With Love - Puasa ke 16 | Sekejap je dah 2 minggu berpuasa kan. Tahun ni dugaan sikit time puasa. Ddy dorang kena kursus balik. So kawan bersahur dan berbuka takde la. Bila geng makan takde, agak blur juga la apa nak dimasak. Sebab tukang makan takde kan. Nak harapkan kita ni, makan ala kadar je pun. 

Untuk menu berpuasa harini, sebenarnya niat untuk makan berbuka nak buat cucur udang je. Buat rangup rangup. Tapi tak kesampaian. Pakcik yang jual ikan tak datang pula. So pikir punya pikir, kita buat roti jala je la. Sebab memang teringin pun. 


Ikutkan nak makan roti jala tu dengan kuah kari daging. Tapi stok daging takde dekat rumah. So jadinya kari ayam je la. Potong ayam kecik kecik macam mak selalu buat. Rasa best sikit bila makan tu. 

Sebenarnya makan tak la semegah mana. Janji ada benda nak makan kan. Next tak tahu apa nak masak. Dengan bahan dah terhad. Hehe..
Saya ni senang je. Kadang dalam kem ni ada je yang cod jualan. Tak kisah la yang frozen ke apa. Kalau yang frozen, harga ok, rasa okay, beli lebih terus. Senang. Biasanya kalau beli pun samosa frozen. Sebab dah tahu rasa dia memang sedap. 

Okay la, untuk harini saya share sekali la resepi untuk menu ni ye. 


Bahan bancuhan tepung roti jala :-

- tepung (agak-agak la ye nak banyak mana)
- sedikit santan
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- sedikit planta
- sedikit air untuk membancuh (jangan terlalu pekat / cair)
- sebiji telur


Dah selesai bancuh tu, nanti boleh blend la ye. nak bagi tepung tu supaya tak berketul-ketul. Kalau berketul karang, susah pula tepung tu nak keluar kat acuan yang berlubang tu. Senang je kan. 


Untuk resepi kuah kari :

- bawang merah
- bawang putih
- halia
- kayu manis
- bunga cengkih
- buah pelaga
- bunga lawang
- daun kari (kalau ada la)

Ditumiskan terlebih dahulu sehingga naik bau atau sedikit garing.

- rempah kari

Masukkan rempah kari then kacau rata. Nak bancuh siap dengan air boleh. Atau air masuk kemudian pun boleh. Saya masukkan air kemudian. 

- masukkan air. Agak agak bersesuaian untuk dijadikan kuah ye.

- ayam
- ubi kentang

Dan masukkan air, bolehlah masukkan ayam dan kentang. Biarkan dia mendidih sekejap.

- santan

Agak agak je letak santan tu. Tak perlu terlalu banyak. 

- garam

Jangan lupa perasakan dengan garam. Kan senang je. 


Thursday, 24 May 2018

Cooking With Love : Puasa Ke-8

10:18 pm 12 Comments

Cooking With Love : Puasa Ke-8 | Assalamualaikum, macam mana dah puasa ke-8 ni? Sekejap je dah seminggu berpuasa kan. Saya tak terasa sangat, tapi terasa kosong puasa dah beberapa hari ni. Sebab ddy dorang kursus balik di KL. So bersahur dan berbuka sendirian je la dengan anak anak. Makan je la apa yang ada. Nak masak pun feel tu macam takde. 😭😭
Sebab masak beria bukan ada tukang makan.





Untuk harini, masak simple je la. Cari mood juga nak masak. Buat bihun goreng je dengan goreng kuih cucur badak instant. Ingatkan goreng bihun anak anak takmau makan. Biasalah budak budak kan. Selalu makan main main je. Sekali harini banyak pula dorang makan. Seronok tengok. 

Berbuka dengan anak anak ni senang nya masak je la apa apa. Janji boleh makan. Saya berbuka jenis tak makan berat berat. Memadai ada kuih dan air. Cukup dah. 
Untuk lauk harini buat untuk anak-anak je, ikan tenggiri kut masak kicap je. Tu pun takmo makan. 



Erm... Agak agak apa menu untuk esok ye.. Meh la share. 

Saturday, 19 May 2018

Cooking With Love : Puasa 1

2:22 pm 4 Comments

Cooking With Love : Puasa 1 | Boleh ke share menu berbuka ni? Bukan niat nak buat orang terliur dikala waktu tengahari ni. Tapi sekadar memberi idea juga kepada pembaca diluar sana. Mesti ada yang buntu, apa nak masak untuk berbuka kan? Betul tak?

Selalunya la, awal puasa elok je segala idea datang. Dah masuk beberapa hari nanti, mula la kebuntuan tu datang. Pastu tekak pun tak berkenan dengan lauk ni la.. Lauk tu la.. Betul tak?

Kalau bercerita pasal bulan puasa ni, saya jenis berbuka bukan terus terkam nasi tau. Tak boleh masuk. Tapi kalau balik rumah mil, situasi tu kena la tempuh. Susah perut nak terima nasi bila berbuka. Tapi apakan daya..

Saya kalau berbuka, lebih suka cari yang ringan dulu. Ikutkan sunnah la begitu kan? Kalau nak makan yang berat ni digalakkan lepas terawih kan? Tapi sepanjang berpuasa la, dari kecik sampai la dah kawen, memang nasi saya akan jamah sahur. Bukan sebab nak diet ke apa. Sebab tak boleh nak masuk. 


Untuk puasa pertama Khamis, (17 Mei 2018) menu simple je. Hanya goreng keteow dan goreng popia. Kebetulan memang buat stok popia frozen. So, tak perlu la keluar ke Bazar. 


So kalau sesiapa tak tahu nak berbuka apa, boleh la nanti cari popia ataupun keteow goreng kan. Tak kira la masak sendiri atau beli. 



Sponsor

Comments