PKP Dilanjutkan 2 Minggu Lagi.

Assalamualaikum, hai readers..


PKP Dilanjutkan 2 Minggu Lagi.

Semalam perutusan dari Perdana Menteri berkata, PKP dilanjutkan lagi 2 minggu. Sehingga 28 april 2020.
Erm.. Tak tau nak cakap apa. For me, redha je la. 
I'm okay. Accept je la keadaan tu. Anak anak pun tengok okay dah kena berkurung. Janji kita semua selamat. Bebas dari rantaian corona virus ni. 

Tapi dorang pun bukan berkurung 100%
Sometime ddy nya balik beli barang, dorang tolong angkut barang juga. Dapat la lepas sekejap kan. Dengan syarat ambik barang, naik.
Sebab dorang kena tolong, ddy dorang beli barang niaga. So memang banyak nak diangkut. 

Cik mimi pun hari hari keluar pergi kedai. Kadang sehari 2 tak kuar kalau ddy nya sempat carikan sayur.. Cari barang niaga. Allah..
Nikmatnya dapat keluar. Tak terungkap. Mujur boleh lagi keluar walaupun dalam kem aje.

Erm..
Tapi kesian pada para peniaga la kan.. 
Ada kedai boleh buka, ada kedai belum dibenarkan dibuka. 
Paling sedih ni, laptop cik mimi sangkut kat kedai haaaa.. Hantar hari sabtu 16mac. Sekali 18mac start PKP Fasa 1. Sudahnya nak masuk sebulan kat sana. Hope tokey kedai tu dapat la buat juga WFH kan..

Untuk PKP ni, alhamdulillah, cik mimi dapat berniaga seperti biasa. Rezeki dimurahkan. Niaga apa??
Nanti cik mimi sharekan ye. Buat kenangan di blog, cik mimi ceritakan. 

Tapi satu benda yang tak dapat nak buat, tak boleh keluar cari barang sendiri. Bukan tak berani keluar. Tapi memang utamakan dulu suruh ddy nya yang keluar cari barang. Cik mimi handle kerja kerja dekat rumah. 


Erm..
Terpikirkan puasa pula bila PKP dilanjutkan..
Takde la dengar kemeriahan bulan puasa, kemeriahan bazar ramadhan..
Kemeriahan anak anak keluar untuk ke masjid solat terawih..
Allahu..
Dalam sejarah semuanya..
Sejarah tahun 2020

Bagaimana pula dengan cerita raya..
Erm.. Cik mimi hantar kain pasang nak buat baju raya, tailor pulak balik kampung cuti sekolah haritu..
Terus tersangkut dekat kampung. 😂😂😂😂
Adoiyai..
Mujur cik mimi ni penjual baju.
Kita beli online aje la nanti ye. Yang tu takpe la. 
Small matter...
Janji duit ada.. Ye dok..

Nanti cik mimi share kan juga disini stok stok baju raya yang ada ye. Kut kut ada kawan kawan berkenan nak order.

Erm.. Bab lain..
Cik mimi risaukan hal sekolah zara sebenarnya. 
Bukan tak boleh belajar dirumah, cuma yela, anak anak ni kalau cikgu ajar, dia cepat tangkap. 
Kalau mak yang ajar, garang macam singa pun, sekejap je yang sangkut.
Pastu dok ralit main, hilang balik..

Pastu kan..
Rindu Ninso 😭😭
Hahaha.. Rindu uiiii nak pergi Ninso. Kedai terapi jiwa. Haha
Korang sama tak macam cik mimi. Nak cari Ninso ke ECO ke.. 
Dok kelebet barang kat situ, hilang stress.
Kata je Rm2.10
Sekali masuk barang dalam troli, meriah. 
Lain nak dibeli, lain yang dihangkutnya..

Apa plan kengkawan bila PKP disambungkan?
Share sikit..

22 ulasan

  1. Well, i think its for the betterment sebab the daily cases in our country are still on the high side.

    ReplyDelete
  2. Akak dah redha. Lagipun better lanjutkan bagi bebas dari Covid-19 sepenuhnya kan

    ReplyDelete
  3. Kita kena redha menerima perubahan

    ReplyDelete
  4. Dah agak akan dilanjutkan lagi selagi masalah covid19 tak selesai kan.
    Bab terawih tu terasa sgt kan. Rasa raya pun duk umah je nti.

    ReplyDelete
  5. Kak Sue memang dah agak akan extend lagi.. sekarang nie tengah giat usaha nak niaga pasar ramadhan online memandangkan memang mata pencarian kan.. harap dipermudahkan lah semua.. aamiin..

    ReplyDelete
  6. Sama2 lah mendoakan semoga covid ni berakhir dgn cepat.. Mmg rindu nak keluar jalan2..

    ReplyDelete
  7. Kan sejarah 2020 ni jadi macam ni.. Memang kene tulis untuk dijadikan cerita. Bior boleh cerita dengan anak2 nanti.. Samalah rindu nak p kaison, daiso, diy.. Hahhaa.. Nak keluar takut..

    ReplyDelete
  8. Aaaa kita kerja mcm biasa jeee sbb kerja dlm food industry, sempat merasa seminggu je stay at home masa tempoh pkp ni, Moga kita semua dilindungi inshaAllah :)

    ReplyDelete
  9. utk kebaikan smua..selagi kes belum berkurang mmg elok la PKP disambung...smoga negara kita cpt pulih dr wabak covid19...akak sambung lg work from home...stakat ni br 3x kuar beli brg..selebihnya husband yg keluar bli brg2

    ReplyDelete
  10. Memang rindu nak lepak2 ngn opismate keluar brekpes, lunch hihi rindu nak pakai Baju opis tapi syiok jugak tempoh PKP ni, banyak masa boleh fokus ibadah

    ReplyDelete
  11. Nak buat macam mana ..just ikut je la rule. Nasib baikla Bella 3 hari sekali masih ke office keje. Tak adalah boring sgt. Itupun tk jumpa kawan lain sb team divide kpd 2 dan tk bcmpur utk elak sbrg risiko. Cptla habis pkp dan ujian ni.

    ReplyDelete
  12. Semua untuk kebaikan kita. Rasa rimas juga terkurung ni tapi fikir2 balik. Penyakit merbahaya tu lagi menakutkan. Moga kita dapat menempuhnya. Ya...hari ini dalam sejarah tiada lagi solat terawih, bazar ramadan....eh tah tah sampai lepas raya PKP ni kan?.

    ReplyDelete
  13. saya dah boleh adapt hidup pkp seorang diri di rumah. keluar seminggu sekali je untuk beli barang2 basah. redhooo je la untuk kwbaikan semua

    ReplyDelete
  14. Bertabahlah...sambung lagi...plan takde tapi memang dah jangka, ada bahan ye kita masak, takde bahan, ada rezeki kita ordsr, kalau malas pun kita orddr, tu je la plannya hahahaha

    ReplyDelete
  15. Yep, PKP extended. So use this opportunity to do the things you love to do and been wanting to do.

    ReplyDelete
  16. Kak mmg setuju PKP dilanjutkan utk kebaikan semua org, kita masih blh kuar shopping beli brg dapur, kak langsung tak kuar lgpun dah biasa duk umah, masak mmg hari2 jrg beli makanan kat luar

    ReplyDelete
  17. Apa plan? Duduk rumah, masak makan besarkan diri lg.. Hahhaha habis diet ke laut.. Harapan nya puasa nnt bole la tahan nafsu..

    ReplyDelete
  18. Sangat setuju PKP dilanjutkan sebab nak keluar rumah pun macam takut jer... sebab seriau rasa selagi wabak covid19 ni tak betul-betul terputus...

    ReplyDelete
  19. kebetulan, mimi, ptg semlm aida up entri tentang perlanjutan pkp ni jugak.
    nanti mimi gi baca luahan aida ye :)
    pada aida, ok. sebab aida kenangkan anak2 yg nak bersekolah.
    kita ni ok la boleh jaga jarak, diorang? mana la tau ada anak yg mempunyai parents yg tidak bertanggungjawab, kan?
    aduhai...
    other than that, aida bersyukur. sebab kita boleh start ready kan diri utk Ramadhan.
    ibadah kita tu. dah boleh start dari sekarang. nak baiki diri. nak ubah diri, kan.
    if not, sibuk bekerja. tak sempat nak prepare diri utk masuk Ramadhan...

    ReplyDelete
  20. Betul tu, anak2 ni bila kat rumah, mmg xboleh nak belajar, dgn mak dia dia main2 je! pening!

    ReplyDelete
  21. Harap cepatlah semua ni berakhir kan. Tak sabar nak jalani kehidupan mcm biasa semual

    ReplyDelete
  22. Tak sabar nak tunggu pkp ni habs, dah tak keruan dalam rumah ni. Walaupun nak sangat keluar rumah tapi tetap bisik dekat diri stay at home sebab takut berjangkit dari orang. Sama-sama kita doakan supaya Malaysia cepat pulih

    ReplyDelete