Monday, 6 May 2019

Salam Ramadan


Assalamualaikum readers.
Alhamdulillah. Untuk harini dah selesai untuk puasa pertama kan. 
Rasanya belum terlewat juga untuk kita ucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat semua saudara islam kita yang berada dimana jua pun. 

Untuk tahun ni, tahun pertama kita berpuasa di Mersing. Macam mana situasinya? Alhamdulillah. Everything baik baik aje. Then kita pun dah terbiasa berlapar kan, so bila masuk buat puasa ni rasa seperti biasa je. 

Puasa : Hari 1
Alkisah nak bersahur awal pagi tadi, semalam lepas maghrib buat la air min kaffe. Konon konon nak bagi tenaga sebab rasa lemau je badan. Sudahnya sampai malam elok celik mata ni. Sudahnya godek godek fon sampai jam 4pagi. Then jam 4pagi terus bangun panaskan nasi then sediakan makanan. 

Kisah sebelah petang pula, disebabkan nak keluar beli barang, so alang alang nak singgah bazar. Tapi apa pun tak beli. Ddy nya nak cari kuih. Tapi tak jumpa kuihnya sebab dah hampir jam jam 6setengah petang. Kuih pun banyak dah habis. Mujur sangat la ada popia frozen kat rumah. So goreng itu je, kemudian buat mee goreng. 




Alhamdulillah. Puasa harini dipermudahkan. Niatnya semoga tahun ni kita dapat berpuasa sebaiknya. Sebagaimana Allah memberikan kesembuhan kepada kita dari sakit yang dialami sebelum ni. 

24 comments:

  1. minggu first ni memang ramai dekat bazaar so makanan cepat habis. Selamat menyambut ramadhan al mubarak sis :)

    ReplyDelete
  2. risau nak minum cafein2 waktu bulan puasa ni..takut tak leh tidor..sebelum ni pernah terjaga sampai ke pagi..kalau waktu cuti takpelah..jgn minum time esok nak kerja..mmg siaplah berjaga haha

    ReplyDelete
  3. selamat berpuasa.. jangan lupa pergi terawih ye. Pening jugak BBL nak pikir sahur apa, yelah kalu berbuka boleh pergi bazar ramadan semua ada. tunjuk-tunjuk je lauk nya

    ReplyDelete
  4. selamat berpuasa awak..kita hari2 masak sampai buntu dah nak masak apa..malas la nak ke bazar tu..org ramai betul..

    ReplyDelete
  5. Salam Ramadan selamat berpuasa... harapan sy moga tahun ini tiada pembaziran makanan cukuplah apa yang ada.. sama-sama ingat-mengingati

    ReplyDelete
  6. Salam Ramadan. Moga Ramadan kali ini lebih bermakna buat kita semua..Moga kita dapat menjalani puasa kali ini dengan lebih tenang dn sempurna. Tahun ni kalau boleh x nak le ke pasar Ramadan selalu..seswkali tak apa. Nak jimat cermat le katakan

    ReplyDelete
  7. Puasa kali ni agak tak syok untuk family saya. Sebelum puasa memang berkobar kobar nak puasa ni. Tiba Tiba puasa kedua, baby kene admit hospital sebab high fever

    ReplyDelete
  8. Salam ramadhan.. semoga puasa kali ini lebih bermakna dan digunakan sebaiknya utk beribadat.. igt tahun ni nak elak g bazaar tapi hari kedua puasa nak pergi..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah kita selamat sampai ke bulan penuh berkat ini moga bulan ini kita dapat keberkatan dan penuh pahala berganda daripada Nya..

    ReplyDelete
  10. Salam Ramadhan.
    Rawlins pun memang sejenis yang akan minum Min Kaffe untuk sahur agar bertenaga sepanjang hari.
    Buat yang tak biasa, Rawlins pun tak galakkan minum Min Kaffe malam, kang sampai sudah tak tido. Hehe.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah dah 4 hari berpuasa ye mimi.. macam sekejap je kan.. berbuka kadang nak makan macam-macam.. last2 banyak tak habis..

    ReplyDelete
  12. Selamat menyambut bulan ramadhan ye

    ReplyDelete
  13. Salam Ramadhan buat kak Syamimi sekeluarga ya, semoga bulan Ramadhan nie akak dan keluarga dilimpahi rahmah dan keberkatan. Jom kumpul pahal bulan ramadhan nie !

    ReplyDelete
  14. Salam Ramadan and hopefully this year ramadan will be more meaningful and fruitful to you and your family.

    ReplyDelete
  15. Dugaan jugak puasa kali ni sebab cuaca panas ditambah pulak batuk yang tak baik2. Jarang nak keluar p bazar sebab kalau pegi last2 tak tahu nak beli apa.hehe. mungkin didikan suami masak juadah berbuka dari beli. So dah tak excited pon nak pergi bazaar. Kalau singgah pon beli kuih je.

    ReplyDelete
  16. Salam ramadhan dan selamat berpuasa. Moga tahun ini kita semua diberikan kemudahan dan berpeluang menggaut sebabyak2nya pahala

    ReplyDelete
  17. Salam Ramadan Kareem dear. Semoga ramadan tahun ini penuh dengan tanda kesyukuran dan sentiasa muhasabah diri ke jalan yang diredhai. Adoiiii, nyesal lak kita baca blog awak time ni,hahaha..sedaknyo mee itu,hahaa

    ReplyDelete
  18. Salam Ramadan akak. Selamat berpuasa. Semoga Ramadan ini kita dapat kumpul banyak pahala. Hehehehe.. Mee goreng tu sama style kita, mesti banyak bahan. Barulah syokkkkk

    ReplyDelete
  19. Salam ramadhan moga dipermudahkan ramadan tahun ini. Tapi masak gini pun best jugak! Kadang2 pi bazar tak tau nak beli yang mana kan~

    ReplyDelete

Sponsor

Comments