Saturday, 16 February 2019

Makaroni Goreng Simple.


Makaroni Goreng

Hai readers. Siapa kat sini favourite dengan makaroni? Selalunya korang masak macam mana? Kalau buat makaroni bakar pun sedap kan. Allah.. Dah lama tak makan.. Teringat pulak masa kecik kecik dulu mak pernah buat. Tapi zaman tu takde kamera macam sekarang ni. Tak dapat nak rakam moment tu. 

Kalau sekarang ni kita ada je masak makaroni. Tapi buat goreng je la. Sesimple yang boleh. Janji kenyang makan la orang kata. Malam semalam kebuntuan. Apa nak buat menu pagi ni. Not for me. Tapi for my husband. Even kita tak boleh nak makan sedap sedap, tetap gak kena sediakan sarapan tuk ddy dorang. Balik PT pagi of course lapar kan. Tak kan nanti buka tudung saji kosong je.

So pagi ni sediakan bahan, then terus masak. Bahan bahannya pun senang je. Nak tahu apa je yang kita guna?


Bahan-bahannya :
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam 

*3 bahan ni ditumbuk ye.

Tomato
Daun sup
Sosej
Isi ayam (boleh pakai isi daging kisar juga)
Makaroni (Rebus bagi lembut ya)
Garam
Minyak untuk menumis

Cara masak :
Tumiskan bahan yang ditumbuk (nak blend pun boleh)

Setelah garing boleh masukkan sosej dan isi ayam. 

Agak dah masak tu, boleh masukkan tomato, daun sup dan makaroni.

Perasakan dengan garam ya.

Siap.

21 comments:

  1. Dapnya. Selalu kite bust bubuh mayonnaise dgn cheese jer plus sausage

    ReplyDelete
  2. Sedapnay, hari tu baru Kakak zira buat lazagna guna makaroni sedap sangat

    ReplyDelete
  3. murni pon selalu standby macaroni & pasta kat rumah..sebab senang nak masak dan sedap dimakan.anak2 pon suka

    ReplyDelete
  4. Jujur cakap, memang tak pernah masak macaroni sebab tak reti. Tapi bila baca ni, simple je sebenarnya eh. MAcam buat pasta je.

    ReplyDelete
  5. Saya makan mac and cheese je. Yg lain tak berapa minat nak makan. Boleh try kot some time.

    ReplyDelete
  6. Yum...yum... budak2 mmg suka makan makaroni atau pun pasta kan, samalah dgn ank sy MR dan MH. Terharu bila dengar diorg ni ckp suka mkn masakan pasta mouse mommy!

    ReplyDelete
  7. Menu simple kadang-kadang tu memang sedap! terima kasih resepi nanti boleh dicuba :)

    ReplyDelete
  8. airah kalau tak tahu nak makan apa buat macaroni or spaghetti goreng je.memang senang campak je bahan apa yang ada dekat dapur tu haha.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum akak... dh lama In menyepi... tapi setiap kali In update blog, In takkan lupa hakakk-hakakk dan abenggg-abenggg yang In suka blogwalking duluuuu hehehee... Dah besar juga anak2 akakkk.... I'm glad to see it... take care!

    ReplyDelete
  10. sedapnya tengok..makan macam ni pun sedap..makan simple mcm ni pun sedap..kalau semua perasa dia ok kan..hehee..

    ReplyDelete
  11. Macaroni mmg kalau main campak2 pun sodap kan. Pernah gak buat goreng n sup tapi kat rumah ni prefer spegeti dr macaroni..tu yg lama dh tak buat tu

    ReplyDelete
  12. Sedap ni makaroni..dh lama xmakan.. Kalau wawa suka rencah cili kering tu pekat skit sedap.. Hehe.. Tp hat ni pon best..

    ReplyDelete
  13. Antara menu klau tak rahu nak masak apa untuk anak-anak, makaroni goreng. Mmg simple tapi sedap.. klau nak sedap buat macam aglio olio pun anak2 makan

    ReplyDelete
  14. Aha! I pun selalu buat this dish kat rumah. Senang and sedap kan.

    ReplyDelete
  15. Walau nampak macam simple jer ni, tapi sedap. Anak2 huda kat rumah ni, kalau masak menu ni memang laju jer habis.

    ReplyDelete
  16. Bestnya. Betol betol simple ni. Nanti nak cubalah resipi ni. Tq

    ReplyDelete
  17. Boleh try ni Sebab rumah akak ade banyak lagi makaroni. Sosej ada ayam pun ada

    ReplyDelete
  18. Makaroni ni antara makanan yang selalu jugak I masak untuk anak abak di rumah. Tapi biasanya tak masak yang susah susab lun..buat menu simple je, macam goreng simple macam ni la

    ReplyDelete
  19. Simple but yet very tasty. Sometimes you just need some simple ingredients and lots of love to make home-cooked meals taste wonderful. :)

    ReplyDelete

Sponsor

Comments