Wednesday, 31 May 2017

Resepi Bubur Lambuk Juadah Istimewa Di Bulan Puasa

Resepi Bubur Lambuk Juadah Istimewa Di Bulan Puasa


Assalamualaikum.. Selamat Pagi semua.. Salam 5 Ramadan buat semua. Alhamdulillah sehingga ke hari ini diberi kekuatan dalam berpuasa meskipun bfeedkan adik zhareef.
Bercerita mengenai bulan puasa ni, apa menu korang yang best-best? Mai la share.. 
Kadang kadang pening pikir menu ni kan? Yela, tekak berpuasa ni bila berbuka nakkan sesuatu yang simple-simple, tapi mengenyangkan. Betul tak?

Sebelum tu nak share la sikit kat sini, LAZADA kan sekarang tengah mengadakan sale tau. Zaman sekarang ni kan semuanya dipermudahkan. Klik-klik-klik, settle semua, tunggu je la barang sampai nanti. Sale apa yang dimaksudkan tu?



MARHABAN YA-RAMADAN telah berlangsung pada 19 Mei dan akan berakhir pada 30 jun 2017 nanti. Lama kan? Sempat sangat la tu kalau korang nak membeli tu.. Diskaun hebat sehingga 90% tu. Siapa yang taknak kan?

Ok.. Berbalik pada Cerita Bubur Lambuk Juadah Istimewa Di Bulan Puasa tu, memang bulan puasa ni bubur lambuk la paling sedap. Betul tak? Bila makan tu feeling dia lain macam sikit. Kesedapannya tu jelas terasa gitu. Nak tahu tak apa bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat bubur lambuk ni? Yang PASTI! SIAPA TAK CUBA PASTI RUGI!

Bahan-bahannya ialah :
1. Bawang Putih
2. Bawang Merah
3. Rempah 4 sekawan
4. Sedikit Halia
5. Lada Putih/Lada Sulah (ditumbuk)
5. Serai
6. Halba






7. Sedikit Rempah Kari
8. Lobak Merah
9. Kubis Bunga
10. Baby Corn (Anak Jagung)
11. Sedikit Garam
12. Daging
13. Beras yang telah dibasuh bersih
14. Air
15. Daun Kari (kalau takde pun takpe)
16. Daun Sup 

Haaaa.. dah tahu bahan, meh la kita cerita pasal cara memasaknya pulak ye.. Senang sangat aihh.. Dulu saya ingat susah sangat. Rumit. Rupanya salah tanggapan tu.

Cara-caranya :

Bawang putih + bawang merah dihiris halus.

Tumiskan bawang putih + bawang merah, halia, serai, rempah 4sekawan & halba.



Masukkan sedikit rempah kari & daun kari (kalau ada)

Sedikit garing, masukkan air. Masukkan daging, masukkan sayur serta beras yang telah dicuci.

Biarkan ia mendidih sehingga masak. Nak masak bubur pastikan air lebih ye. 

Hampir masak, masukkan sedikit garam. Kacau rata ya. 

Sesudah masak, boleh taburkan daun sup. 

Nak lagi tambahan lagiiiiiiiiii sedap? Goreng kacang tanah sehingga garing. Bila nak makan tu, krap kruppp nikmatnya jelas terasa tau!.. Tak Percaya? Cubalah. Terbaikkkk tau..

Sebelum tu.. saya nak bagitahu la sikit. Kadang-kadang nak buat sesuatu ni kita kena la prepare bahan kan? Bagi yang bekerja ni kadang-kadang kejar masa nak membeli barang kan? Apa kata, korang klik-klik je kat LAZADA tu tengok apa bahan yang korang boleh beli. Mana tahu plan nak buat minggu depan ke, tapi malas nak mencari kat kedai kan. Haaa, order je la kat LAZADA tu.. kan dah jimat masa. Nanti sampai masa, tinggal beli bahan basahnya je kan.

Mungkin ada bahan yang boleh dibeli di lazada ni tau untuk masakan bubur lambuk super best ni. Antaranya :
















Haaaa... Kalau korang malas nak beli rempah tu satu-satu jenis, korang beli je yang campuran macam ni ye. Senang.
v
v
v
v



Ehhhh, baru tahu, banyak rupanya boleh dibeli dengan lazada ni kan. Bukan kata barang seperti perabut ke, barang-barang harian kita tu, rupanya bahan untuk masak pun boleh. Agak-agak stok dah nak habis tu, cepat-cepat la topup je. hehe..

Nak share juga ni 1 berita BEST. LAZADA TENGAH MENGADAKAN CONTEST tau. Menarik sangat. Rugi pulak kalau tak join kan? Terima Kasih juga pada kak +tenku butang sebab ingatkn saya tentang contest ni. :)

Nak tahu apa HADIAH nya?

Prizes – More Participants More Winners


Depending on the overall number of participants there will be either 15, 20, 50 or 80 winners: 

1. Less than 100 Participants (15 winners)
 15 x RM100

2. More than 100 Participants (20 winners)
 1st Prize: 1 x RM400
 2nd Prize: 8 x RM150
 3rd Prize: 11 x RM100 

3. More than 200 Participants (50 winners) 
 1st Prize: 1 x RM500 
 2nd Prize: 16 x RM150 
 3rd Prize: 33 x RM100 

3. More than 300 Participants (80 winners) 
 1st Prize: 1 x RM600 
 2nd Prize: 35 x RM150 
 3rd Prize: 44 x RM100 



Good news! Every week, we will select 3 lucky bloggers to win RM100 shopping voucher each at Lazada. 


Jom kengkawan join sama. Lagi ramai, lagi meriah. Moga moga ada rezeki baby zhareef dalam contest mama dia ni. ;)








1 comment:

  1. sedapnyaa.. kami hari2 sahur bubur lambuk.. tapi bubur lambuk kg baru.. sendiri buat hubby macam biasa.. taste nya masterchef.. hahaha

    ReplyDelete

Sponsor

Comments