Isnin, 30 Jun 2014

Shopping Barang Baby [Part 2]

1:09 PTG 19 Comments
Assalamualaikum..

Salam isnin.. salam 2 ramadhan buat semua..

Cerita hari jumaat lepas. En.suami ambik cuti. Kebetulan ada hal penting pun nak diselesaikan di Melaka. Jadi dah settle hal tu, makanya jom kita shopping barang baby.. J

Setakat ni beli ikut dalam list. Tapi banyak lagi yang tak cari lagi. Beli mana yang penting-penting dulu. Macam blur juga nak cari barang baby ni. hehe.. maklumlah, first time kan. Pening juga nak beli baju baby ni.

En.suami kata ambik je yang newborn. So beli saiz newborn. Tapi ada juga ambik yang saiz besar sikit. Sebab tak tahu baby nanti lahir besar mana. Tapi yang saiz newborn tu taklah ambik banyak pun.

Sebab tahu baby nanti cepat membesarkan. Setakat ni baju yang ada pun tak sampai 10 pasang lagi. Sebab tak nak beli banyak sebab tak tahu baby muat ke tak kalau beli saiz newborn tu. Rasa macam kecik pun ada kan. Atau mummy-mummy yang dah ada pengalaman tu, boleh tolong saya tak? Suggestkan saiz baju yang perlu dibeli untuk permulaan ni?..

Pastu yang kedua sebab tak tahu baby lelaki ke ppuan. Jadinya beli la sikit dulu. Nanti dah tahu gender, kalau ada rezeki masa scan kat HTD nanti boleh la tambah koleksi baju baby lagi kan..

Shopping sikit-sikit dulu. Kena la shopping berhemah. Kalau ikut rasa hati memang la nak borong je kan sebab geram tengok barang baby ni comel-comel. Hehe..


start pregnant sampai la sekarang ni, beli apa pun mesti warna biru, hijau.. kalau pink-pink ke, merah ke, kurang. tak tahu la napa. hehe.. sampai kan peralatan umah pun sama. shopping barang pun sama. tak terfikir nak pilih kaler pink-pink pun. hehe.. cuma towel baby tu je ambik kaler pink merah. sebab nak ada seri kunonnya.. hehe..





Open Order Sambal Ikan Bilis Kering

11:30 PG 45 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..


Ada yang berminat ke dengan sambal ikan bilis kering ni? kalau ada saya nak open order. 
Lagipun dah nak dekat puasa ni kan?
Mana tahu ada yang nak makan tuk sahur nanti ke..
=)

Kalau ada yang berminat, bagitahu ye.. 

Sambal ni boleh request nak letak tempe atau tak ye..
kalau nak ikan bilis saja pun boleh..
=)

Ahad, 29 Jun 2014

Puasa Pertama Sebagai. . .

9:56 PTG 15 Comments
Assalamualaikum..

Selamat berpuasa buat semua kawan-kawan yang dikenali.. Tahun ni berpuasa jauh dari family, hukhukhuk.. sedih.. L

google

Tahun ni tahun pertama berpuasa dengan suami.. tahun pertama berpuasa sebagai seorang isteri.. tahun pertama berpuasa dengan cabaran baru dalam keadaan pregnant.. moga dipermudahkan semuanya..

Ya Allah.. rindunya dengan waktu sahur dengan family.. kalau sebelum ni sahur mak siapkan, kita sebagai anak ni tahu makan je.. hukhuk.. :’( start tahun ni turn saya pula kena bangun awal siapkan makan sahur tuk en.suami.. jangan tak terbangun sahur udah laaaaaaaa.. dah la bangun pagi tadi sempat lagi kena tarik mengkarung kat betis ni.

Nak call family pun rasa macam tak sanggup.. huaaaaaa, rindu dengan dorang semua.. adik yang tentera kat kuala lipis kebetulan balik.. bestnya dapat bersahur sama.. akak dorang ni juga yang jauh.. sebabnya kami kan dah balik minggu lepas..

Alahai.. sedih laaa pula.. takpe-takpe.. kita tak boleh nak sedih-sedih kan? Nanti kita sedih, mula la nak touching sepanjang masa kan? Syamimi kuat kan.. hukhuk.. kena kuat.. kuat demi baby juga..

Tadi berbuka berdua.. x meriah macam selalu.. takpelah, tunggu next year.. berperang dengan baby.. hehehe.. syuykur Alhamdulillah harini dapat berpuasa.. syukur baby pun macam memahami je.. pujuk-pujuk dia bagitahu kena puasa.. makan lambat.. dia tetap bagi respon duk gerak-gerak sebab nak kena monitor pergerakkan dia.. hope esok-esok pun bagi kerjasama ye baby..


*rindu suasana bersama family..

Sabtu, 28 Jun 2014

Checkup – Lawatan Ke Rumah

7:25 PTG 20 Comments
Assalamualaikum.. salam sabtu..

Alhamdulillah.. diberi keizinan nak menulis lagi kat sini.. cerita siang tadi.. harini tetiba je nurse call (1.50p.m) bagitahu nak datang rumah. Sangatlah terkejut. Dah kenapa pula nak kena datang umah ni. I is segan sebab umah macam tak serupa rumah je.. hehe.. maklum la, duk ber-2 kan.. barang yang ada pun ala kadar je..

Bersabar je la tunggu nurse datang. Fikir juga ada kes apa eh?? Haha.. pastu nurse datang dia cakap memang ada buat checkup kat umah. Lawatan ke rumah. Ooooohh, gitu.. mana nak tahu.. ingatkan orang lepas bersalin je yang ada camtu.. hihi

Checkup kat umah xde la apa sangat pun. Setakat check kat perut, check tekanan darah. Pastu pot-pet pot-pet la apa yang patut. Tanya itu dan ini. Pastu nurse tanya la soalan itu ini macam biasa. Ada pape yang tak kena ke apa..

Nasib la nurse tu datang harini. Haha.. nasib juga la kitorang ada kat umah. Sebabnya semalamnya kitaorang ada urusan kat Melaka. So kalau la nurse tu nak datang semalam, memang xde la kat umah. If harini kitorang kuar pun, xde la nurse tu dapat buat lawatan kat umah.

Esok kan dah start puasa. Tanya juga kat nurse bahaya ke x kalau kita berpuasa. Maklum la, pernah terbaca kat blog kawan-kawan lain ada yang kata nanti baby gerak slow la, ada yang bby meninggal dalam perut la, macam macam kisah lain la.. risau juga dibuatnya.. maklumlah, ni kan pregnancy first.. so banyak benda yang saya tak tahu.

Pastu nurse terangkanlah.. nurse kata boleh je berpuasa. Cumanya kalau kita kurang makan, jadinya baby pun macam lemah sikit la pergerakkan dia. Yela, macam kita juga. Kalau kurang makan mesti lembik kan? Jadi waktu sahur pastikan makan sahur dengan secukupnya..

insyaAllah.. esok nak cuba berpuasa. Harap-harap la baby okay.. aktif macam selalu. Cumanya saya dah confirm la lembik. Hehe.. jangan sampai ke tahap pening sudahlah.. silap-silap kena buka nanti. Tapi en.suami memahami. Dia siap pesan, if xlarat nanti, buka je… tapi tak bermakna kalau kita x berpuasa tu boleh senang lenang je.. jenuh kau nak mengganti nanti.. nangis!..

Yang penting sahur makan secukupnya ye.. if kita x makan, baby akan kurang oksigen.. bila kurang oksigen, tu yang akan buat dia lemas.. minta dijauhkanlah.. risau.. then kalau rasa tak sihat, jangan paksa diri. Takut memudaratkan ibu dan baby..

Dan nurse juga bagitahu, start esok dah kena kira pergerakan baby.. pergerakan ada 10kali ke x dalam tempoh 12jam tu.. harap-harap la dia gerak selalu.. sebab baby saya ni ada masa aktif  sungguh.. ada masa buat mak dia ni cuak.. sabar je la..

Ok la.. nanti saya share perkara lain pula ye.. J

Jumaat, 27 Jun 2014

Trimester Ketiga

1:00 PTG 22 Comments
Assalamualaikum..

Cerita tentang pregnancy je lagi kan.. nak buat macam mana, mampu story bab tu je buat masa ni..

Sekarang dah masuk trimester ketiga.. kalau orang lain dah dupdap dupdap fikir pasal nak deliver.. tapi saya biasa je.. tak tahu la napa.. tak nak fikir sangat.. tak nak rasa takut-takut.. buat biasa je.. sampai masa baby kena kuar juga kan.. huhu

Sekarang ni baby kuat pula mengeras-ngeras.. Ya Allah, baru tahu rasanya macam mana.. sakit kut.. tak tertahan rasanya.. baru-baru ni baby mengeras kuat sangat. Sakit ya amat.. selalu dia mengeras juga. Tapi ok lagi la.. boleh tahan lagi..

Baru-baru ni dia mengeras sampai malam tu saya tak boleh nak tido.. nak kejut en.suami rasa tak sampai hati sebab dia nak kerja esoknya. Last-last tahan je la sampai tertido sendiri. Tapi yang tak tahan tu, sampai seram sejuk saya dibuatnya.. nak nangis dibuatnya..

Ada x kawan-kawan yang alami camtu? Mommy-mommy yang pernah alami share la pengalaman. Maklumlah, saya kan first pregnancy.. banyak benda nak kena belajar.. yang mampu google je la maklumat.. ada yang kata normal sebab kandungan pun dah masuk trimester ketiga..

Ada yang kata rujuk la kat hospital. Huaaa.. nak kuar ke hospital jauh kut. Kalau yang dekat ni pun HTD (Hospital Tentera Darat). Dalam kawasan kem ni la.. tapi malasnya la hai nak kuar. Dah la duk umah tingkat 4. Malas nak turun naik tangga.

Tapi saya masih boleh rasa lagi pergerakkan baby. Jadi takdelah nak risau sangat. Kalau dia senyap je mungkin saya turun pergi check juga kut. Tak sanggup kalau jadi pape kat baby.. karang menyesal tak sudah.. minta dijauhkanlah dari perkara yang tak elok..

Tapi yang saya boleh terfikir malam tu, janganlah ni sakit nak beranak. Haha.. giler betul terfikir camtu. Sebabnya saya terfikir camtu, barang baby tak beli lagi kut.. barang saya pun sama.. tu yang terfikir sampai ke tahap tu.. bila baby bagi hint camni, terus ajak en.suami nak beli barang baby yang lain-lain..

Pastu sekarang ni saya rasa macam tido pun tak nyenyak. Malam tido dah macam tido gitu-gitu je. Tapi bila pagi, mulalah rasa nak lelap. Kadang pagi saya makan Obimin. Pastu mulalah ngantuk. Bila kerja dah settle, en.suami pun dah ke tempat kerja, makanya kena juga la layan mata. Tak sanggup kut nak tahan.

Tapi normal la semua tu pun kan. Pastu stail saya sekarang ni kadang ngantuk, nak tido sangat-sangat. Tapi tak boleh nak tido. Haaaa, camne tu.. tak ke sakit jiwa.. pastu time nak azan asar la mata ni nak terkatup.. walaupun orang kata tak elok tido time tu, kadang saya lelap juga. Lelap gitu-gitu je la pun. Sekadar nak hilangkan letih mata ni..

Punca lagi 1 saya tak boleh tido sebab sakit belakang. Huhuhuuuuuu… nak nangis kadang-kadang tu.. kalau baring tak boleh baring telentang.. pastu kalau dari kiri nak pusing ke kanan pun sama.. sakit belakang..

Yang ni saya kena dari 9week lagi. Ingatkan akan hilang tak lama lepas tu. Rupanya berlanjutan sampai la ke harini. Mungkin sebab factor pembesaran baby kan.. baru tahu macam mana rasanya time pregnant.. time mak-mak kita dulu pregnant.. sekarang turn kita pula rasa macam mana..

Ni antara yang saya dah rasa dah.. harap-harap la xde pape yang merisaukan.. nyawa anak, sapa la yang tak risau kan.. dah la xde pengalaman lagi...



Sudoku

8:30 PG 16 Comments
Assalamualaikum..

Saya kalau keluar dengan en.suami, dia mesti tak kan terlepas nak singgah kedai buku. Tak kira la MPH ke kedai biasa ke, mesti dia nak jengah masuk kejap.

Saya pula sebelum ni pernah terbaca. Kalau Omputih time pregnant suka buat matematik. Katanya untuk meransang otak baby dari dalam kandungan lagi. Sebab tu katanya ada antara mereka yang bijak pandai.

Macam saya masa kerja dulu memang la ngadap nombor-nombor ni semua sebab buat akaun kan. Tapi start dah ikut suami, mana saya kerja. Jadi saya nak cuba la dengan cara ni.

Dah terniat nak beli buku ni. dah lama dah. Tapi sebelum ni macam tak jumpa yang ok je. So pendam dulu. Masa balik ipoh ternampak buku ni kat MPH. Harganya hanya Rm9.90 je. So apa lagi. Belilah 1.

Dengan harapan harap-harap adalah kerajinan nak buat. Hehehe.. moga-moga baby nanti bila dah kuar bijak pandai ye.. tapi jangan bijak pandai loyer buruk sudah la.. haha



Khamis, 26 Jun 2014

Nuffnang Berwajah Baru

1:30 PTG 17 Comments
Assalamualaikum..

terperasan kat nuffnang.. dah bertukar wajah eh?? nampak kemas la pula.. ingat salah masuk web.. hehe


bila buka dalam, pun dah nampak lain.. ada kelainan.. nampak kemas je.. :)


ok la tu kan.. sekurang-kurangnya tak la kita jemu tengok benda yang sama je.. hihi

Oohh Pisang Goreng

8:30 PG 18 Comments
Assalamualaikum..

Dari bulan lepas terngidam-ngidam nak makan pisang goreng kan? Haa, sekali balik ipoh dah dapat. Rindu pisang goreng yang selalu mak buat. Sedap sebab rangup je. Tepungnya bancuh sendiri.

Pastu berkemas nak balik gemas, terperasan kat dapur ada lagi baki pisang belum digoreng tu. Jadinya minta sikit kat mak. Bahagi 2 la dengan mak. Mak mesti bagi punya. Hehe.. sebab saya cakap kat sini susah nak jumpa pisang tuk dibuat goreng.

So apa lagi. Ni pisang yang dibawa dari ipoh. Balas makan kat gemas ni lagi. Goreng pakai tepung adabi je. Senang. Hehehe..

Nasib la ngidam benda senang. Tapi susah pula nak cari. Mungkin bukan musimnya kut, kan?






Rabu, 25 Jun 2014

Scan Baby : Lelaki ke Perempuan?

8:35 PG 40 Comments
Assalamualaikum..

Hari jumaat lepas (20.06.2014) saya ada kat ipoh. So ambik kesempatan yang ada tu tuk buat scan baby. Sebab checkup kat gov ni rasa macam checkup gitu-gitu je. Dah niat nak scan details nak tahu perihal baby. Sambil tu nak tahu juga gender baby..

Nasib la petang jumaat tu dapat buat. Kena appoiment dulu. Alaa, appoiment sekadar nak tahu doctor free ke x. ada doctor ke x haritu. Klinik yang saya pergi ni klinik baru. Klinik yang saya biasa pergi tu takde pula scan 3D or 4D.

Klinik ni best. Tak ramai orang pun. Pastu murah je bayarannya. Bawah Rm100. Saya buat ni 3D/4D siap dapat CD hanya Rm75 sahaja. Promotion katanya. Tak kisah laa, janji dapat buat. Sebab kat gemas ni saya tak jumpa klinik yang ada scan camtu.


Selasa, 24 Jun 2014

28 Week = 7 Bulan

8:30 PG 8 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Harini baby genap 28week. So dah 7bulan dah. Tapi bila tengok depan-depan, tak nampak pun macam 7bulan. Tak tahu la terlindung sebab kita pakai baju longgar ke apa. Last week saya pergi checkup. Masa tu 27week. Saya kalau pergi checkup memang akan pakai baju kurung. Sebab rasa selesa macam tu.

Lagipun tang pinggang kain tu mak saya dah adjust kasi besar. Pastu balik dari checkup, en.suami cakap nak ke farmasi. Saja nak tengok-tengok katanya. Senang nanti kalau nak cari apa-apa ubat ke, kat mana nak tuju.

Ntah macam mana, cashier sorang ni tegur saya. ‘pregnant ke’? saya terpinga jap. Pastu jawab ‘haaah’ je la. Pastu dia tanya berapa bulan. So saya cakap la nak masuk 7bulan sambil senyum. Then dia cakap, keciknya perut. OohhMG.. berapa ramai la yang tegur kata perut kecik.

Mana-mana saya pergi pun orang dok tegur napa perut kecik. Sedihnya rasa. Kita pula yang risau orang tegur baby mesti kecik kan. T__T
Apa yang saya harapkan, even baby kecik, biarlah dia sentiasa sihat. Tak semestinya kena perut besar-besar kan, if kita time pregnant ada masalah kesihatan, betul tak?

Kalau pakai baju kurung, memang nampak macam kecik. Tapi tetap nampak perut dah ke depan. Tak kan saya nak kuar pakai ketat melekat semata-mata nak tayang perut kan.. Buat dosa je.. If saya pakai dress ke, memang nampak perut tu. Persoalannya, perlu ke kita ni time pregnant kasi perut besar-besar? Bagi saya baby sihat kat dalam tu lagi penting.

Maybe perut saya tak berapa nampak sebab saya kan perlu turun naik umah tingkat 4. Mungkin Allah nak permudahkan saya untuk turun naik agaknya. Jadi badan saya pun xde la besar. Takdelah nanti tak larat nak bawak badan, ye dok? Sekarang ni pun bila nak naik atas, sampai tingkat 2 pun dah semput.

Then minta maaf sangat kalau saya tak dapat nak attach gambar time pregnant kat sini. Sebabnya saya terperasan ada beberapa page kat Fb yang curi gambar-gambar perempuan pregnant ni, then letak kat dalam tu. Siap buat caption yang tak senonoh. Caption yang mungkin buat orang 'terangsang' barangkali..

Ya Allah.. mudah-mudahan la gambar saya takde. Lepas ni nak kena hati-hati bila kita letak gambar. Suka-suka hati je dorang ni ambik gambar. Nampak sangat la admin pemilik page tu macam mana. Ya Allah.. Risaunya rasa..

Kawan-kawan yang lain pun hati-hati ye. Sekarang ni memang zaman dah maju. Tapi bila niat orang x baik macam tu, kita tak boleh kata apa dah. Ada juga gambar beberapa orang yang saya kenal diletak disitu..


Harap kita yang dapat elak ni, elakkan la ye..

Ahad, 22 Jun 2014

Sekembalinya Dari Ipoh. .

10:49 PTG 22 Comments
Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. saya dah selamat sampai ke gemas balik petang tadi.. syukur dapat balik ke ipoh jumpa family walaupun kejap. Rasa tak puas pun ada. Tapi takpelah.. janji dapat jumpa mereka semua.. termasuk la kucing-kucing kesayangan.

Saya gerak balik ipoh hari khamis. Pagi tu kuar awal. Berdebar rasa nak balik. Hehe.. siap pesan kat mak, masakkan nasi ayam. Maklumlah, fav. kan.. lagipun jemu la makan nasi biasa je.. pastu jemu makan masakan sendiri. Sebab tu la minta mak masakkan nasi ayam.

Sampai sana tengok mak dah siap masak. Fuhhh, semerbak bau nasi ayam yang dirindui. Makan tak beringat sungguh. Makan sungguh-sungguh la kat sana. Balas dendam dapat makan mak masak.

Cuma 1 yang tak dan minta mak buatkan Cuma laksa je. Sebab mak cakap xde ikan yang elok. Takpelah.. bukan rezeki. Laksa tu Cuma bonus je. Kalau dapat makan memang la best. Tak dapat pun xpe. Janji dapat nasi ayam.

Then teringin nak makan pisang goreng mak pun dapat. Hehe.. mak cakap kebetulan dia pergi kedai, ternampak pisang sesisir. So apa lagi..sambar la dulu. Sedapnya la hai.. even tak makan beria mana, janji dapat makan. Siap minta mak sikit pisang yang belum goreng tu. Sebab nak goreng sendiri kat sini. hehe

Pastu malam semalam kawan adik datang umah. Bawa makanan. Sekali tengok pulut kuning dengan marble kek yang dia buat sendiri. Ya Allah, bagaikan pucuk dicita, ulam mendatang la pula.. saya lama teringin nak makan pulut kuning. Awal-awal pregnant kut. Tapi sebab en.suami tak berapa makan, jadinya tak terbuat la.. syukur dah terbalas kehendak tu.

Cuma mak pesan jangan makan banyak sangat. Then sebenarnya semalam niat nak buat kek, pastu terlupa. Sebabnya bawa mak kuar jenjalan. Balik pula dah malam. Tak kuasa pula nak membaking. So rezeki la dapat kek tu.hehe.. mekasih nana.. macam tahu-tahu je kehendak selera akk.. hehe

Then pagi jumaat kalau tak silap, mak buat nasi lemak. Fuhhh, mak kita ni memahami sungguh laaa.. dah la kita ni dah lama tak makan nasi lemak. Sekali mak buatkan. Memang rezeki la.. rezeki baby.. sebab tak cakap pun kat mak nak makan nasi lemak. Hehe

Pagi sabtu pula mak beli sarapan roti canai. Fuuhh, dapat lagi apa yang saya suka. Sangat la best. hehe.. kiranya balik ni dapat la apa yang kita nak. Puas rasanya. Nanti baby kuar harap xde la leleh ailio ye. Mama awk dapat makan apa yang dia nak. Hihi..

Pastu yang kelakarnya, hari selasa kan saya ada checkup. Berat saya 48kg kan, sekali balik ipoh saja la timbang juga penimbang kat umah. Tengok dah 50kg. haha.. biar betul. Tapi saya syak kain yang saya pakai time tu berat sikit. Tapi takpe la.. janji puas dapat makan.

Pastu niat nak buat scan baby pun dapat. Haa, bab scan baby ni nanti la saya cerita ye dalam entry yang lain.. pastu niat nak bawak mak kuar jalan-jalan pun dapat. Alhamdulillah.. dapat juga luang masa dengan mak. Walaupun takdelah berjalan ke mana pun. Kiranya girl outday la jap..hehe

Pastu niat nak belanja mak cool blog pun dapat. Ehh, bukan mak je.. sekali dengan adik-adik la.. sebab haritu pernah la sembang ngan mak. Kat gemas ni saya kerap beli cool blog. Sekali mak cakap, mak dah lama tak beli.. sejak saya ikut suami.. alahai.. sedih pula kita dengar.. :’(

Nampak sangat la selalu nak dapat sesuatu sebab kuar dengan kita.. pastu sempat la shopping sama-sama. Sekali dengan adik. Habiskan masa sekejap dengan dorang.

Pastu sejak duk ngan hsbnd ni lebih kurang 2bulan setengah saya tak bawak kereta manual. Fuhh, cuak tau nak bawa balik. Sebab kereta en.suami auto. So apa lagi, kena juga la try bawak. Nasib la masih cekap. Hehe.. rindunya la hai dengan semua tu.. :’(

Harap-harap la dapat balik berpantang kat ipoh pula lepas ni. jadi dapat la luang masa dengan mak dan family yang lain..


Baru terasa macam mana berharganya masa itu.. :’(

Khamis, 19 Jun 2014

Balik Kampungggg.. Ho Ho Ho Ho Balik Kampunggggg..

9:00 PG 31 Comments
Assalamualaikum.. hai semua.. salam khamis..

Alhamdulillah.. setelah 2bulan setengah duduk dengan suami di gemas ni, dapat juga balik ke ipoh. Rindunya dengan ipoh. Rindu dengan family.. Rindu dengan kucing-kucing semua..

Balik ni nak lepas rindu puas-puas kat sana. Nak makan puas-puas yang mak masak. Rindu masakan mak. Dah sedia menu dah ni untuk 4hari 3malam kat sana. Hehehe..

Mekasih buat en.suami sebab sudi ambik cuti tuk balik ke ipoh. insyaAllah nak luang masa kat sana dengan family semua.

insyaAllah kalau ada peluang nak godek internet puas-puas sebab kat sana pakai TM. Haha..

Actually niat balik sana selain dari nak jumpa family, saya nak ambik barang-barang lain yang penting kat sana. Then nak buat scan baby sekali. Hope segala jadual yang dah diatur ni dapat la dilaksanakan.

insyaAllah, masa entry ni terpublish, saya dah on the way ni. doakan perjalanan saya selamat pergi dan balik nanti ye.. J

sayang korang.. ^_^


Selasa, 17 Jun 2014

Checkup Keenam : Cucuk Kancing Gigi

10:46 PTG 26 Comments
Assalamualaikum.. hai semua.. selamat malam..

Pagi ni patutnya kena pergi kem. Ada majlis perpisahan pengerusi kor armor kata en.suami. Kebetulan cuaca tak ok. Bangun pukul 6 dengar guruh. Tapi tak hujan pun. Elok pukul 7 turun nak beli kuih sebelum ke kem, en.suami dapat call katanya wife tak perlu datang sebab cuaca tak ok. Fuhhhh, lega. Haha.. sebabnya bermalasan pula nak pergi. Tapi excited bersiap.

Dan dalam masa yang sama, saya ada checkup harini. Disebabkan tak jadi ke kem, maka baliklah rumah. En.suami pula semalamnya duty. Jadi balik pagi nak rehat. So bukan dia je yang tido. Dengan saya sekali bantai tido. Ngantuk punya pasal sebab malam tido lambat. Pagi tadi pukul 5 terjaga. Kes berjaga-jaga punya pasal.

Ehhh, panjangnya intro. Haha.. pastu bangun kul 10pagi. Siap-siap ke HTD (Hospital Tentera Darat) tuk checkup. Ala HTD dengan rumah bukan jauh pun. Nak turun tingkat 4, 5minit. Start kete ke sana 5minit. Total 10minit la kuar dari umah. Sampai HTD tengok lengang je. Confius jap. Nurse2 ni pergi mana.. Tak lama lepas tu nampak nurse yang take over kes saya. Fuhh lega..

Harini checkup macam biasa. 2minggu lepas checkup berat 46.5kg. harini tengok nurse tulis kat buku pink 48kg. haaaaaaa??? Biar betul ni.. haha.. Oohh, dah ada peningkatan ye.. hope ni bukan berat saya je. Tapi berat baby juga.. Ada masa memang rasa perut ni macam berat je.. Nak-nak kalau baby aktif..

HB pula macam biasa la.. Kali ni turun. OhhhMG.. 9.6 je.. adeh.. turun lagi. 2week lagi nak kena datang checkup. So nak kena usaha kasi naik ke 10 balik ni paling tidak pun. insyaAllah saya akan usaha naikkan balik ye nurse. Mana la tak turun. Kadang ubat skip-skip.. T__T

Pastu nurse siap bagitahu. Nanti masuk 32week kena minum air gula lagi.. OoohhMG.. Air gula lagi.. adeh… Tak laluuuuuu laaaa nak kena minum lagi.. Time tu bulan puasa kut. Kena minum sorok-sorok la nanti. Wuuuuueeeekkkkk… Teringat pula kes minum air gula yang haritu. Kembang tekak kut. Sapa lalu walaupun orang kata ianya ‘Perisa Oren’..

Harini nurse nak check degupan jantung baby.. Macam selalu checkup tu. Tapi baby tak bagi kerjasama je. Nurse cakap tak pasti kedudukan dia macam mana. Sebab rasa macam belah kanan ni kosong je. Dia duk lebih ke belah kiri. Pastu bila check belah kiri, nurse cakap dia mungkin mengiring kut. Jadi terlindung nak dengar jantung dia. Dapat dengar sikit je. Nurse kata yang boleh rasa keras2 tu mungkin bahu dia kut.

Aduhai baby sayang.. Awatlaa awak menyorok harini.. sian mama awk ni tau. Naik risau bila nurse kata gitu. Walaupun nurse kata takde pape, tapi mama awk ni risau tau. Minggu ni kita balik ipoh, kita scan kat sana ye.. sambil tu mama nak skodeng gender awak sekali. Harap-harap bagi kerjasama ye sayang..

Tapi syukur sebab baby ada gerak-gerak, tendang sume tu.. sila bagi respon selalu ye baby sayang.. Harini kena cucuk kancing gigi. Before ni ada kawan cakap, cucuk kancing gigi sakit, tapi saya relax je. Tak sakit pun. Hehe.. malah tak rasa pun. Maybe sebab masa form6 dulu bape kali kena cucuk. So ok je. Nanti nak kena cucuk lagi sekali, dah tahu la rasanya macam mana.

Bagi saya, cucuk ambik darah tu sakit la sikit dari cucuk kancing gigi tu. So buat kawan-kawan yang jenis takut bab cucuk-cucuk ni, jangan la risau ye. Cucuk kancing gigi tu tak rasa apa pun. Mungkin dengar perkataan ‘cucuk’, mula la rasa cuak kan? Alaa relax laa.. takde apa pun. Think positive aje ye. Lagipun fikir baby yang penting.

After cucuk kancing gigi, kena ambik darah. Untuk apa eh?? Alaa, lupaa.. tak kisah la tuk apa. Janji settle hal checkup saya tuk harini.. insyaAllah 01 julai nanti datang check balik. Saya rasa, saya ni tiap 2minggu pergi checkup. Hehe.. tak kisah laa.. janji baby sihat. Tu je..

Ohh yaa.. haritu saya kena minum air gula kan? Alhamdulillah resultnya ok. Normal. Syukur. Hope sangat nanti sebulan kena minum lagi air gula tu keputusannya pun normal la..

So, ni la catatan checkup untuk harini.. =)

Maaf tiada gambar untuk di letak.. 




Isnin, 16 Jun 2014

Sambal Ikan Bilis Kering : Projek Permulaan

7:43 PG 26 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Pagi ni awal sikit bersiaran. kebetulan line macam ok je. saja nak tempek hasil kerja semalam.


walaupun baru 2customer = 2kawan yang order, saya cuba buatkan dulu. ni la projek pertama saya. harap-harap kawan yang order nanti bagi respon ye. if ada yang terkurang ke, terlebih ke, bagitahu je supaya ianya dapat diperbaiki.

yang sikit sebekas tu tuk owner. ingat nak bawak balik ipoh khamis ni bagi my mum rasa. hihihi.. kebetulan buat ada lebih.

kalau ada yang nak order, jangan segan-segan ya tuk tanya.. =)

#SayaJualYe

Khamis, 12 Jun 2014

Selfie ke Selfish??

7:48 PG 11 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Sekarang ni orang khusyuk dok selfie kat sana sini kan? Tapi saya rasa start pregnant ni saya tak suka selfie.. mungkin lebih kepada selfish kut. Hahaha..

Bila semak-semak dalam fon, penuh gambar masakan/makanan je. Haha.. tak tahu la apa kes sekarang ni susah sangat nak bergambar. Jauh beza dengan perangai dulu. Kalau dulu, sikit sikit nak bergambar, sikit sikit nak bergambar. Walaupun gambar tu tak menarik, tetap nak ada.

Sekarang ni jangan harap la.. kadang fikir balik, time pregnant ni tak simpan gambar sangat pun. Nanti bila dah deliver mula la menyesalkan. Haha.. nangis la sapa suruh tak nak ambik gambar buat kenangan.

Kalau ada majlis BAKAT kat sini pun, saya rasa susah juga nak ambik gambar. At least sekeping pun jadilah buat buktikan? Ni tidak, tak heran pun. Haha..
Ohhhh baby.. hebatlah penangan awak ni.. sampai camtu sekali perubahan mummy awak ni..

Bak kata en.suami, kadang-kadang kita tak perlu menonjol sangat. Sebab selfie kan selalunya gambar ni lebihnya gambar diri sendiri, tapi kalau sekali sekala apa salahnya kan? Agak-agak bila la mood saya nak berselfie ni mai ehhh?? Haha

Tunggu baby lahir nanti kita ajak dia berselfie la ehhh.. sebab dia la mummy dia sekarang tak heran dengan gambar-gambar ni.. haha.. very the poyo punya cerita ni.. xpelah.. tu la penangannya pembawakan budak ni kan..

Dulu kita suka buat sesuatu tu, bila pregnant ni, perkara tu tak berapa suka.. erm.. nanti saya share cerita lain yang dulu saya suka, bila pregnant ni saya tak suka ye.. hehehe.. ;)



Yang penting saya tak selfish tau.. :p



Selasa, 10 Jun 2014

Resepi : Sambal Ikan Bilis Kering Bersama Tempe

8:02 PG 26 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

semalam en.suami request sambal ikan bilis kering ni.. sebelum ni saya ada buatkan masa dia nak ke Lubnan dulu. cuma kali ni saya buat bubuh tempe. sebab kebetulan ada stok tempe kat rumah ni. daripada tak termasak tempe tu, jadi kita sekalikan dalam sambal tu.



sejujurnya, ni bukan la nak puji masakan sendiri sedap ke apa, tapi kali ni buat alhamdulillah, rasa sangat sedap dari yang sebelum ni. yela, masa buat yang first time tu, buat tu antara yakin tak yakin je kan. jadi kali ni kita buat seyakin yang boleh. hihihi..

saya yang bukan penggemar sambal ni siap ratah lagi ikan bilis ni sebab rangup sangat ikan bilisnya dan tempe tu. alhamdulillah.. dapat juga buat tuk en.suami walaupun nak buat ikan bilis kering ni leceh sebab ambik masa lama.

ni saya share resepinya ya.

bahan-bahan :

-ikan bilis
-tempe
-cili kering
-bawang besar
-bawang putih
-sedikit garam
-sedikit gula
-minyak tuk memasak

* ingat ye, nak buat sambal ni tak perlu gunakan air.

cara-caranya :

-potong cili kering (ikut anggaran anda la nak banyak mana) dan rebuskan ia untuk lembut dan senang tuk buang bijinya.

-bila dah rebus, toskan dan cuci tuk buang biji yang ada dan toskan airnya.

-bila cili dah tos, tumbukkan ia. (saya tumbuk pakai lesung, tak blender pun sebab nanti nak kena guna air) *menguji kesabaran ye disini. hehe

-ketepikan cili tersebut. tumbuk pula bawang merah dan bawang putih. ketepikan.

 -kemudian potong tempe senipisnya dan goreng sehingga garing. angkat dan toskan minyaknya.

-basuh pula ikan bilis dan goreng sehingga garing. angkat dan toskan minyaknya juga.

-panaskan minyak. tumiskan bawang putih & bawang merah yang ditumbuk sehingga garing. setelah garing, masukkan pula cili kering yang telah ditumbuk tadi.

-masak sehingga cili betul-betul masak. sekiranya tumisan itu kering, tambahkan minyak masak ye. bukan air. tumiskan sehingga cili betul-betul masak & pecah minyak. 
*masak cili ni ambik masa ye. mungkin setengah jam atau lebih. bergantung banyak mana yang kita masak tu*

-setelah cili masak, masukkan tempe dan ikan bilis tersebut. gaulkan rata. perisakan ia dengan garam dan gula.

-siap ! =)




nota : insyaAllah nak try open order tuk sambal ikan bilis ni. ada yang nak tak? sedap makan dengan nasi kosong je pun boleh.. ^_^

BAKAT - ‘ Keluarga Bahagia Membawa Ke Syurga ‘

7:42 PG 9 Comments
Assalamualaikum.. Hai semua..

Tarikh : 04 Jun 2014
Tempat : POPTD (Pusat Olah Perang Tentera Darat)

Ni cerita hari rabu yang lepas. Program BAKAT ada anjurkan 1 ceramah. Nama en.suami naik lagi. So maknanya saya pun kena hadirlah. Sebabnya BAKAT ni tuk isteri-isteri tentera sebenarnya. Kali ni suami pun kena hadir sama tuk dengar ceramah ni. Lega sikit hati ni dengar bila en.suami pun kena ada sama. Takde la rasa sunyi.

Sebabnya saya tak kenal habis lagi orang-orang kat sini. Muka-muka yang saya biasa jumpa tu okay lagi.. Tapi tak semua la kenalnya pun. Ceramah semalam ceramah agama. Mula-mula masa en.suami cakap kena pergi ceramah saya lembik dengar. Haha.. Sebabnya rasa macam kita je kena pergi. Tapi takpelah, dalam pada tu ada ilmu sebenarnya kan?

Ok la, saya share sikit apa yang saya dengar dalam ceramah tu ye.. Tajuknya ‘ Keluarga Bahagia Membawa Ke Syurga ‘ Oleh En. Ahmad Fikri bin Mohd Fauzi. Pegawai Syariah Bank Muamalat.

Nampak menarik pula saya rasa ceramah tu walaupun ada kala rasa macam lama je ceramah tu walaupun 1 jam je. Hehehe.. Ni saya share sikit-sikit point yang saya ingat dan yang saya catat la ye. Walaupun tak semua orang berminat nak baca entry ni, tapi saya rasa, nak share juga. Sebab ianya 1 ilmu juga.

Dalam ceramah tu yang di tekankan adalah peranan seorang khalifah dalam sebuah keluarga tu sendiri. Khalifah yang dimaksudkan adalah pemimpin keluarga. Pemimpin dalam sebuah keluarga adalah suami atau ayah.

Untuk memcapai sebuah keluarga yang membawa ke syurga, seorang pemimpin perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan sebaiknya. Sama ada kepada isterinya sendiri mahupun kepada anak-anaknya. Dan lebih penting kepada anak-anak perempuannya.

Banyak perkara perlu dititikberatkan. Antaranya dalam soal aurat. Aurat isterinya dan anak-anaknya (anak perempuan). Menutup aurat bukan sekadar memakai baju yang longgar-longgar sahaja, tapi meliputi semuanya. Bila keluar rumah perlu bertudung. Bertudung dengan cara yang betul. Mungkin keluar sekadar untuk menyidai baju sahaja juga perlu menutup aurat itu.

Selain itu dari segi akhlaknya. Ibu bapa perlu tunjukkan contoh yang baik buat anak-anak sejak dari mereka kecil lagi. Setiap perbuatan yang kita lakukan di hadapan anak akan menjadi contoh buat mereka. Mereka dengan mudah akan meniru setiap perbuatan kita sama ada baik atau buruk. Anak yang masih kecik masih belum dapat bezakan yang mana baik, yang mana buruk.

Akhlak juga termasuk dari segi percakapan yang kita keluarkan. Sekiranya kita kerap berkata sesuatu yang tidak baik dan didengar oleh anak-anak tersebut, maka tidak hairanlah jika suatu hari nanti, perkataan tu juga yang akan diperkatakan oleh mereka.

Dari segi keimanan, ketaatannya dan kebesaran kepada Allah. Selalulah memuji Allah dengan setiap apa yang diciptakan OlehNYA dimukabumi yang sangat-sangat indah ini. Ceritakan kepada anak-anak tentang bagaimana kebesaran Allah dalam menciptakan laut yang luas, langit yang indah terbentang luas dan sebagainya.

Keizinan. Seorang isteri perlu / selalu meminta keizinan dari suaminya dalam setiap perkara yang dilakukan. Tak kira perkara itu besar atau kecil. Setiap keizinan itu sesungguhnya untuk mencari keredhaan dari hati suami. Mungkin keizinan itu kita selalu nampak apabila seorang isteri ingin keluar rumah, tapi sebenarnya banyak perkara perlukan keizinan. Walau sekecil perkara yang kita ingin membeli sekalipun perlukan keizinan.

Contohnya juga, mungkin kawan-kawan kita di tempat kerja atau jiran-jiran membuat bisnes side-income. Dan menawarkan pelbagai produk kepada kita. Dalam masa yang sama sebenarnya kita mampu untuk membeli & membayar dengan kewangan kita sendiri. Tapi sebenarnya juga, meminta keizinan dari suami terlebih dahulu untuk membelinya adalah lebih baik supaya kita juga tahu, suami memyukainya juga atau tidak dengan barang tersebut.

Kehormatan diri. Seorang isteri perlu menjaga kehormatan dirinya dari pandangan lelaki yang bukan muhrim dengannya. Tidak terlalu ‘menonjol’ dihadapan lelaki lain. Tidak membenarkan lelaki lain memasuki rumah sekiranya suami tiada. Mungkin kita berminat dengan sesuatu barang yang dibawa oleh jurujual lelaki ke rumah kita, tetapi sekiranya suami tiada, sebaiknya elakkan dari memberinya masuk atau kita tidak perlu menerima pelawanya untuk melihat jualan tersebut.

Ni antara yang sempat saya tangkap semalam. Point yang saya catat pun ada 5 je. InsyaAllah, selagi saya boleh buat yang terbaik dalam keluarga yang baru saya bina ni, saya akan cuba praktikkan. Bab soal anak yang paling saya suka dalam ceramah tersebut. Nak mendidik anak ianya bukanlah sesuatu yang mudah. Saya berharap sangat, anak yang bakal lahir ni nanti saya dan suami dapat beri tunjuk ajar yang betul.


Walaupun kita tahu, takde siapa pun dimukabumi ni yang sempurna kehidupannya kan? InsyaAllah, selagi kita beringat, insyaAllah juga kita boleh lakukan. Bukan mudah untuk menjadi ibubapa contoh kepada anak-anak kan? 

Isnin, 9 Jun 2014

Try & Error

7:27 PG 8 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Sejak duduk umah ni, sebenarnya macam-macam benda boleh buat. Nak-nak bila kita belum ada anak ni. Time ni la nak try buat ini. Nak try masak itu ini. Nak mengemas ikut citarasa sendiri. Kan, kan?

Sejak duk umah ni, try & error saya mungkin dalam masakan kut. Walaupun masakan kita ni tak la hebat mana, tapi rasa seronok bila benda tu menjadi. Maklum la, sebelum ni tak rajin pun nak masak. Tahu makan aje kan. Pastu balik-balik kata ‘mak masak lagi sedap’. Haha.. yang ni pengakuan jujur la ye. Tapi mak-mak kita masak memang sedap pun kan?

Tapi tu la, disebabkan saya pun baru je duk dengan suami, jadi still ada barang yang tak lengkap lagi kat umah ni. Teringin nak buat macam-macam. Before ni masa kat ipoh saya rajin juga buat kek. Tak kira la kek tu senang sekalipun. Sebabnya kat sana ada oven. Hehehe..

Bila kat sini, oven belum ada. Pastu tengok orang share gambar kek, dah terliur.. Dah teringin nak buat. Haha.. Dugaan sungguh. Pastu sekarang ni dah ramai pula orang share resepi biskut raya kat fb. Adehh, tergugat keimanan nak buat. Haha.. Tapi jangan mimpi la ye.. Selagi oven belum wujud, dok diam-diam aje dulu.

Boleh tahan juga tergugat keimanan ni tengok orang buat itu ini. Mungkin sebab saya ada masa terluang, tu yang teringin nak buat tu. Tapi sebab bahan asasnya belum ada, hasrat tu pendam la dulu.

Pastu kat dalam kem ni saya tengok rajin juga wife-wife army ni buat bisnes even ada antaranya kerja. Rajinnya diorang. Jeles saya tengok. Ehh, bukan jeles then nak pintas jalan orang tau. Cuma jeles, kalau boleh nak juga macam tu. Kadang tengok dorang ni rajin macam tu, rasa macam nak je ikut jejak. InsyaAllah.. satu hari nanti, mungkin?


Rasa saya masa ni la saya nak try & error mana-mana yang boleh. Selagi baby belum kuar.. Tengah dok fikir-fikir, apa agaknya yang patut saya mencuba ye.. fikir dan terus berfikir ni.. hukhuk..  

Ahad, 8 Jun 2014

Kejar Masa !

8:30 PG 6 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

pagi ni awal giler bangun. pukul 5 dah celik mata.
kesnya en.suami kejut sebab kat cuping telinga dia tu ada macam benjolan. pastu benjolan tu pecah. kuar la nanah dgn. isinya.

pastu kita ni pun terkejut la.. haha
bangun-bangun tolong lapkan. bersihkan belakang telinga tu..
elok bersihkan dalam setengah jam, dengan orang ngaji.

faham dah.. nak azan subuh dah tu.. pastu fikir balik, tak kan nak tido kan?
dah settle sume, bangun, basuh muka, buat apa yang patut, pastu solat subuh..
tak pernah bangun seawal tu tuk solat subuh bila hari minggu..

pastu buatkan air en.suami.. yang tu penting ye.. siapkan minum dia.
nak makan awal sangat. makan roti je dulu..
pastu start la kerja kami ber-2.. haha.. 2-2 ngadap internet tu..
punyalah gagah!..

haha.. pulun tau balas jejak, komen apa yang patut kat blog, blog kengkawan..
tu pun tak habis lagi BW.. takpelah.. janji terbalas juga niat nak BW tu..
masalahnya, tak kan tiap-tiap hari nak bangun seawal tu tuk online??

haha.. buat kerja giler je rasa..
tapi dek kerana internet, sanggup tak sambung tido lagi ni..
mata still ngantuk-ngantuk..

so, dapat online sampai kul 8 je dulu. ikut kuota katanya.. 
okay la.. nak masak kuewtiew pagi ni..

bye..  ^_^

Kari Ayam

8:00 PG 9 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..


Selama ni saya rasa kalau nak masak sesuatu yang menggunakan santan tu mesti susah. Maklumlah, tak pernah buat sendiri kan. Sebabnya sebelum ni kan saya kerja. Jadi balik umah je tinggal panaskan balik lauk tu, then makan. Hihihi..

Then bila dah duk dengan suami ni, tak kan juga nak masak yang simple-simple je kan? Sian kat cik abng tu. Nak kena juga masak menu lain-lain. So atas permintaan dia nak lauk berkuah, so try la masak kari.

First time kut saya buat sendiri. Mungkin orang lain mesti gelakkan? Yela dah nak jadi mak orang masak pun tak reti. Takpe, tak reti tu still boleh belajar kan? Janji kita buat. Alhamdulillah, dalam hentam-hentam, jadi juga. Hikhik

Ni resepi saya ikut mak saya sendiri masak.

Bahan-bahan :
-          Bunga cengkih
-          Bunga lawang
-          Kayu manis
-          Buah pelaga
-          Ayam
-          Santan
-          Bawang merah
-          Bawang putih
-          Halia
-          Serbuk kari
-          Sedikit air
-          Kentang (kalau suka)
-          Sedikit garam

Cara-caranya :
-          Bersihkan ayam dan ketepikan.
-          Panaskan minyak. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
-          Bila naik bau sikit, masukkan bawang merah, bawang putih & halia yang telah ditumbuk.
-          Masukkan sesudu serbuk kari.(ikut la kalau nak pekat lagi, bubuh lebih)  Kacau & masukkan air sedikit. Biarkan seketika (pecah minyak).
-          Masukkan ayam & ubi kentang.
-          Kacau sebati. Masukkan air separuh. Ikut masing-masing nak banyak mana.
-          Tutup seketika dan biarkan ia didih. Masukkan juga garam.
-          Setelah kentang empuk, masukkan santan.
-          Siap. =)



Sabtu, 7 Jun 2014

Popia Goreng

8:00 PG 16 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

Harini kita share resepi pula la ye. Tengah takde idea nak buat entry. Hehe..
Harini kita share resepi untuk popia goreng ye.

Bahan-bahannya :

Untuk inti :-
-          Kacang panjang
-          Lobak merah
-          Sengkuang
-          Taugeh

-Bawang putih dalam 3ulas
-Sedikit lada sulah/lada putih (ditumbuk)
-Sedikit garam
-Kulit popia
-Sedikit minyak untuk menumis bahan inti.

Caranya :

-          Tumbuk bawang putih.
-          Tumiskan sehingga sedikit garing. Masukkan kacang panjang, lobak merah. Goreng sehingga lembut sedikit.
-          Masukkan sengkuang dan taugeh.
-          Perisakan dengan lada sulah dan garam.
-          Siap.



Sebelum menggulung popia tersebut, pastikan inti tersebut disejukkan terlebih dahulu ya.

Atau, kalau rasa malas, boleh juga gunakan sayur yang dah siap jual tu. Haritu saya ada stok lagi sikit, jadi saya tambahkan kacang panjang untuk menambah bahan supaya dapat inti lebih sikit. Hehe



Selamat mencuba ya.. J

*Yang dah goreng tak sempat ambik gambar. hehehe.. cepat-cepat nak ngap!.. =P