Friday, 18 July 2014

Daging Goreng Kering

Assalamualaikum...

Salam jumaat semua.. Salam 20 ramadhan.. Pagi tengahari ni just nak share resepi simple je dulu.. Nanti entry lain kita story kemudian eh..

Sori la pagi pagi tengahari share gambar makanan.. Bukan apa, kut kut korang boleh try ke, kan.. Tuk berbuka nanti.. Saya pun tak ingat yang ni saya buat puasa ke berapa.. Teringin sangat masa tu nak makan daging. Tu yang gigih beli daging tu..


Saya tak tahu nak bagi nama apa resepi ni.. Daging Goreng Kering boleh kut??
Bahannya mudah je.. Nak buat pun mudah je.. Nak-nak bulan puasa ni kan tak lalu sangat nak makan masakan berkuah, jadi boleh la cuba ye..

bahan-bahannya:

Daging
Kentang
Bawang holland
Bawang Merah Kecik
Bawang Putih
Sedikit Cili Giling/Cili Blender
Air
Garam
Minyak Masak
Kunyit untuk menggoreng daging



Cara-caranya :

Goreng kentang sehingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
Daging digaul dengan kunyit. Goreng sedikit masak dan angkat & ketepikan.
Tumbuk bawang putih & bawang merah.

Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih & bawang merah yang ditumbuk.
Masukkan sedikit cili blender/cili giling. (Pedas ikut masing-masing)
Setelah garing, masukkan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
Masukkan kentang + daging yang telah digoreng bersama bawang holland yang dipotong bulat.
Perasakan dengan sedikit garam.
Siap.

=)


Selamat Mencuba..


14 comments:

  1. Assalamualaikum mimie, sedapnya daging.. fav niii

    ReplyDelete
  2. daging goreng memang favourite akak ni mimie... lama dah tak menggoreng daging, tetiba terasa nak buat pulak...he he he...

    ReplyDelete
  3. Simple dah mudah nak buat...thanks 4 sharing mimie..=D

    ReplyDelete
  4. dapnya mimie.. akak kalau masak daging mst keras wpun guna daging batang pinang..
    ke akak yang tak reti?? hahaha

    ReplyDelete
  5. Lya tak mkn sgt daging tpi ni nampak sdp la

    ReplyDelete
  6. salam. nak sikit hehehhe

    salam jumaat ya :)

    ReplyDelete
  7. daging goremg kering mcm ni mmg laju je makan nasi..

    ReplyDelete
  8. Favourite en suami ni.... follow sini skali...

    ReplyDelete
  9. Sedapnya daging goreng. Lama-lama tak buat macam nak kena buat juga ;-)

    ReplyDelete
  10. Sedap2....mcm ayam goreng kunyit juga...nyum2...slalu gak wat...

    ReplyDelete

Sponsor

Comments