Khamis, 31 Oktober 2013

Perutusan Raja Sehari

11:30 PTG 84 Comments
' Wahai Tuhan kami, berkatilah majlis yang akan diadakan ini.
Jadikanlah setiap daripada kami pasangan suami isteri yang bahagia dengan mawaddah & rahmah, hingga ke hujung syurga.
Dan kurniakanlah kami zuriat yang sentiasa beramal soleh. 
Sesungguhnya Engkau berhak diatas segala sesuatu. '
Amin.

Dengan sukacitanya, saya bagi pihak keluarga ingin menjemput sahabat handai yang dikenali, saudara mara yang dikasihi untuk hadir ke majlis perkahwinan saya & pasangan, yang akan dilangsungkan pada 02 November 2013 di Bandar Baru Putra. Ipoh. Perak

Kehadiran anda diharapkan dapat memeriahkan lagi majlis kami.

Aturcara majlis :

Jamuan Makan : 11.30a.m – 04.00 p.m
Bersanding : 01.30 p.m

Maaf sebab saya tak dapat nak inform alamat secara terbuka disini atas sebab-sebab keselamatan.

Diharapkan kawan-kawan yang memerlukan kad & no. yang perlu dihubungi inbox saya di facebook

kalau boleh siapa yang sure akan datang tu inform cecepat ye. sebab saya akan dahulukan yang tu dulu untuk poskan kad undangan.
insyaAllah cuti raya haji ni saya akan pos.

*doakan kebahagiaan kami ye.. 


notacinta : kalau kawan yang saya xsure tu, inform je sekali link blog korang tau.. maklumlah, dah kalut camni, takut ada yang terlupa.. hehehe..

Rabu, 30 Oktober 2013

Hargai !

3:00 PTG 23 Comments
Assalamualaikum.. hai semua..

 harini last bekerja untuk bulan Oktober ni. last bekerja untuk bercuti panjang. sedih pula rasa hati..

esok dah start cuti. lebih kurang dalam tempoh 2hari lagi majlis akan berlangsung.

insyaAllah.. akan cuba hargai setiap detik yang ada..

sementara masih memegang status 'cik' sebelum bertukar menjadi 'puan'..

sementara masih memegang status 'bujang' sebelum bertukar 'berkahwin'..

sementara memegang gelaran seorang 'anak' kepada kedua ibu bapa sebelum mendapat gelaran seorang 'isteri' kepada seorang suami..

sementara mempunyai 'seorang ibu & seorang abah' sebelum mendapat 'seorang lagi ibu'..

sementara 'tinggal dengan kedua ibubapa' sebelum 'tinggal bersama suami'..

sementara hanya 2hari lagi je dapat memakai status hubungan 'bertunang'..

sementara memanggilnya dengan gelaran 'en.tunang' sebelum bertukar kepada 'en.suami'..

Ya Allah.. banyak perubahan yang automatik akan bertukar bila berkahwin.. mudah-mudahan Allah permudahkan urusan saya, urusan keluarga & juga urusan bakal suami.. amin..

CPUV Ke-8

2:00 PTG 9 Comments
Assalamualaikum, selamat tengahari.. 


alhmdulillah.. dalam kalut2 tak jenguk blog sangat, masih diberikan rezeki.. syukur.. :)

terima kasih nuff, tima kasih sony xperia kerana sudi bertapak disini, dan terima kasih buat kawan-kawan semua.. :)

ehh, dah macam bagi ucapan penghargaan je.. hehehe

Sebuah Pengorbanan

11:15 PG 18 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

nampak kat paper pagi tadi pasal ni.. 


pasal anggota malbatt kedua berlepas ke lubnan.. hehe.. dalam cecite hal kawin, selit pula cite camni kan.. 

setahun yang lepas, saya dah rasa pengalaman ni semua.. Ya Allah.. tak sangka saya diberi kekuatan sehingga ke tahap tu. sungguh besar kuasa Allah. bila tengok pasukan tentera yang pakai baju loreng ni, rindu pula nak tengok en.tunang berbaju camtu.. :')

apa-apa pun, buat para isteri tentera or bakal-bakal isteri tentera, sekuat mana suami/bakal suami kita bertugas sebagai tentera, secara tak langsung, insyaAllah hati kita juga Allah akan bekalkan kekuatan yang macam tu..

adik saya yang tentera tu pun ada cakap. seandainya diberi peluang bertugas di lubnan, dia nak terima cabaran tu.. sebab en.tunang saya mampu ke sana bertugas tuk negara.. good my adek..


*buat bakal suamiku.. harap-harap lepas ni awk jangan tinggalkan kita lama-lama macam mana awk bertugas kat lubnan tu ye.. sya tak sanggup dah nak berjauhan dengan abng.. 

Selasa, 29 Oktober 2013

Wedding Proposal : Fizo Omar & Mawar

11:26 PG 8 Comments

Assalamualaikum, selamat pagi.

terperasan video ni tadi kat fb beautifulnara.. waaaa, bukan kemain lagi cara fizo lamar mawar kan.. i pun xde camni..keh3..

apa-apa pun semoga mereka bahagia hingga ke akhir hayat.. amin..

Isnin, 28 Oktober 2013

Fever Again!

9:13 PG 26 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

hai semua.. maaf saya senyap je.. rindu korang semua.. lagi 4hari my big day.. alhamdulillah setakat ni persiapan hampir selesai. goodies bag setakat ni dah settle. tinggal hantaran je yang nak di gubah.

last week badan rasa tak sihat. dan harini pagi terasa fever again!.. aduhai.. sungguh teruji rasa diri ini dalam keadaan nak selesaikan semua perkara. kena kuat. xleh nak manja-manja sangat. setakat ni masih larat.

mungkin cuaca kut. then perasaan risau tu ada dalam diri. ehhh, ni risau pasal preparation tau.. bukan bab lain.. xmo fikir lain ehhh.. >.<

hope esok-esok dan hari esok seterusnya masih larat. takut pun ada kalau badan tak sihat ni. takut melarat. padahal ubat makan je.. mungkin fikir pasal akaun juga kut yang nak kena siapkan ni..

ok la.. saya stop dulu ye.. nak settle kerja. hari rabu ni dah last kerja..

nota:doakan saya cepat sembuh ye.. =( nak demam tunggu la dah sah..baru boleh mnja lebih ngan cik abg tu.. hukhuk!..

Jumaat, 25 Oktober 2013

acid folic

2:00 PTG 16 Comments
Assalamualaikum, selamat tengahari.. 

sambung sikit je la eh.. dapat menaip, laju je kan. hehe

semalam kan saya MC. so petang rabu tu ke klinik. dengan harapan mak pun xyah la temankan. minta adik ppuan je temankan. hehe
ada agenda.. huahaha

actually orang dok cakap-cakap pasal asid folic kan. boleh ambik 3bulan sebelum kawin. then saya xde pun nak ambik awal ke apa. tak sempat nak ke klinik. kalau nak beli kat farmasi tak berani. hehehe.. ngengada kan?

so dah alang-alang ke klinik sebab demam, tanya sekali la kat doc tu. doc tu pula doc muda. mungkin baru habis belajar kut. then ramah je. :)
siap tegur kami pakai gelang sama. haha.. bab ni funny.. layankan aje la.. ;)

doc tu cakap xde pula wajib kena ambik 3bulan awal ke apa asid folic tu. aikk.. i is pelik. pastu dia kata kalau dah pregnant selalunya memang dia bagi la. tapi xde la kata wajib ambik ke apa. so i say la, ada search kat internet, banyak sumber katanya 3bulan before kawin dah leh ambik.

yela, dia pun terangkan la apa yang patut. nama pun doc kan. dia tetap manusia biasa. so last-last tu dia tanya juga. nak ke asid folic tu. actually masa nak tanya tu pun segan juga. hehe.. doc ppuan pun nak segan kan.

dah doc tu tanya nak ke tak nak, saya cakap je la nak.. haha.. dah alang-alang pergi klinik kan.. ambik aje la. lagipun asid folic tu vitamin. apa nak risau kan. 


ni la acid folic tu. tapi tak start makan lagi. ingat nak tunggu badan ok sikit-baik demam ni start makan. yela, acid folic ni kan sebagai langkah persediaan kan? kita cuma usaha je.. hehe..


MC !

9:19 PG 14 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

alhmdulillah. harini dapat datang kerja macam biasa. semalam terpaksa MC!. demam start malam selasa tu dah merebak sampai rabu. petang tu jumpa doc. ingat nak beli je ubat. tapi mak cakap baik pergi check. sebab saya ni jarang sangat-sangat demam. setahun kena sekali je kut.

tapi bila dah kena tu, lemah juga la badan. hari rabu pun mampu kerja sampai kul 2 je. ingat nak rehat kat umah. tapi banyak perkara tak settle, so kena juga la gagahkan diri buat semua tu. kul 6 pergi klinik. syukur la turn yang ke-3. hehe

masa check doc cakap tak demam. aiikkkkk.. pelik. mungkin suhu badan saya turun kut sebab sebelum ke klinik tu, saya mandi basah rambut semua. so sejuk la sikit kut. tapi doc cakap tekak bengkak sikit. merah. patut la perit. la ni dah ok dah.

malam tu nak tido makan ubat. dah tengah malam tu terjaga. hdung tersumbat. sekali pakej nak sesak nafas. boleh pula cuaca sejuk-sejuk adik buka kipas sehala je. maunya akk dia ni tak tercungap-cungap. hebat kau. last-last bangun pagi pun badan tak ok lagi. msg bos cakap MC.. nasib bos memahami diriku. hehe


dalam dok MC kat umah tu, xde la saya dok tido je ye.. settle kan kerja juga. xde nak manja-manja kan badan ni. kang terlebih manja, mula la melarat. cumanya lepas makan ubat tu saya tido la juga. kasi rest. dah ok sambung wat kerja. 

ikutkan harini pun still rasa lemah sikit-sikit. tapi rindu nak siapkan kerja, so laratkan diri juga.. :)


doakan saya cepat sembuh ye.. tak sabar nak tunggu my big day sebab nak jumpa kawan-kawan semua.. =)

Rabu, 23 Oktober 2013

WW : APAKAH ???

2:06 PTG 24 Comments
Assalamualaikum, selamat petang..

korang cari apa sebenarnya ni ???



APAKAH MAKSUDNYA ???

baju dalam ?? perlu ke cari sampai sini..?? haha.. pakai je la jnma apa pun. bukan orang nak ambik tahu!.. :p

Kecundang Juga

9:26 PG 18 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

tengok tajuk tak beragak kan. hehehe.. nak buat camne.. tu yang terjadi.. ehhh, korang pikir apa tu?? jangan fikir bukan-bukan ye.. tak baik tau..

actually saya dah rasa demam.. sobbb sobbb.. ingatkan badan ni bertahan la sampai ke majlis. tup tup malam semalam kul 12 kut lepas selesai buat kerja terasa perit kat tekak.
haaa, sudah!.. risau okeh!..

minum air masak secawan, pastu rasa semacam juga tekak. sah nak demam!. bangun pagi ni, bila nak telan airliur pun rasa macam perit-perit juga..

camne ni.. 9hari lagi.. ada lagi perkara tak settle.. saya syak kena demam sikit-sikit ni pun sebab dah bape hari kena gerimis. kena hujan. tu tok sah kata la. ater, petang-petang je hujan. pastu pula haritu kuar cari barang. 

dari matahari terik sampai kena hujan. mau x demam. tapi sekarang ni masih terkawal. insyaAllah boleh bertahan. ingat petang ni nak ambik ubat juga standby. tanya mak ubat demam dia xde. saya kalau dengan panadol ni minta ampun la. memang xmakan. xberani.

tiap-tiap hari even hari kerja pun pukul 12malam baru dapat rehat. kalau hari cuti lagi la.. dari awal pagi dah start buat kerja. takpe. sekali seumur hidup kan..

doa-doa la badan akan bertambah baik.

* saya pelik something ngan diri sendiri. dulu masa seminggu lagi nak PMR demam datang. seminggu lagi nak SPM pun kena demam. pastu seminggu sebelum en.tunang nak ke lubnan pun saya demam. la ni seminggu lagi nak kawin pun datang demam.!.. apakah kaitan 'seminggu' ini dalam hidup saya??

misteri!

Selasa, 22 Oktober 2013

1Tahun 9Bulan

3:00 PTG 14 Comments
Assalamualaikum, selamat petang..


harini genap 1tahun 9bulan menjadi tunangan orang. Ya Allah.. hampir 2tahun dah.. tapi rasa macam baru je lagi bertunang..

syukur alhmdulillah.. sehingga ke saat ini, hubungan kami masih baik.. syukur Ya Allah. sekalipun diuji jarak yang jauh, hati kami masih kuat. biarlah ia berkekalan sampai bila-bila..


1tahun 9bulan yang lalu bakal mother in-law sarungkan cincin tanda.. insyaAllah 10hari lagi, peneman hidup yang sarungkan cincin ikatan kami.. =)

notacinta : moga ikatan cinta kami sentiasa direstui..amin..

Persiapan : Borang Nikah

11:38 PG 15 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

kalau tengok tajuk pun dah boleh agak kan. tapi ni bukan kes dah settle urusan borang nikah ye. tapi pagi ni baru dapat hantar. dapat bayangkan tak?? lagi 10hari nak nikah, borang baru selesai hantar.

actually borang ni ambik dah lama. en.tunang ambik 27 ogos kalau tak silap. saya pula ambik 06 sept. al kisahnya, paham-paham la kalau nak kawin, bakal suami ni kerja unit beruniform. dorang kan banyak interview semua dengan pegawai atasan.

so, en.tunang actually dah settle dah borang tu sume. tinggal nak tunggu CO dia panggil je. pastu pula haritu CO dia xde. kena la tunggu. tak silap 16hb baru ni dia dapat jumpa pegawai dia tu. tapi dalam hal macam ni kita tak boleh nak salah kan sesiapa. betul tak?

semua orang pun ada tugas masing-masing. nak tak nak, kesabaran kita kena kuat. bersabar dengan setiap perjalanannya. so, kalau nak pos borangnya, memang tak yakin la boleh sampai awal. ingat posmen nak hantar cecepat ke even poslaju? tidak laaa..

kad yang saya pos last week pun ramai yang tak terima lagi. pastu hari sabtu 19hb baru-baru ni, en.tunang terpaksa turun ipoh hantar borang. yup, hantar by hand. my dad minta macam tu. lebih selamat. takpelah, kena berkorban la kan. malam tu juga en.tunang balik sebab hari ahad tu dia banyak perkara lagi nak selesaikan.

so, petang semalam pergi la jumpa ustaz yang nak semak borang nikah saya & pasangan tu. ambik cop semua. syukur dipermudahkan. semuanya lengkap. terus pagi ni hantar ke pejabat agama pagi ni. pergi dgn abh. tak berani nak pergi sorang takut kena soal kenapa hantar lambat. hehe..

memang tadi kena tanya juga. pastu bila abah cakap pasangan lelaki bertugas sbg tentera, so dorang paham la.. selamat.. lega rasanya dah hantar borang tu. yela, borang tu yang pentingnya kan.


tunggu last week-dalam tempoh seminggu pergi pejabat agama tu balik ambik borang tu & hantar balik pada ustaz yang akan nikahkan tu.. dah tak banyak urusan dah..

so, kepada korang-korang yang nak kawin dengan pasangan yang kerja unit uniform, jangan ikut langkah saya ye.. hehe.. ambik borang awal, uruskan dalam tempoh 3bulan. yup. nak-nak tentera. polis. *tu yang saya tahu la*.. sebab dorang kena interview bagai ngan pegawai dorang. macam polis kena hantar bukit aman borang tu.. tak silap saya la. pakcik yang tolong uruskan hal kawin saya ni bagitahu.

so sekarang ni lega dah sikit 1 perkara. cuma nak follow je dan settle kan perkara lain.. macam saya takde pun kena interview ke apa dengan naib kadi.. macam negeri johor kena kan? then p.pinang sekali eh? tapi ipoh xde pun. syukur..hihihik.. ;)

Isnin, 21 Oktober 2013

Persiapan : 11 Hari Lagi ??

9:33 PG 25 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

fuhhh.. hai u all.. rindunya dengan blog.. sekarang betul-betul dah masuk fasa bizi.. memang kaw-kaw punya bizi la.. sampai blog pun dah xsempat nak jenguk. bukan kata blog u all semua, blog sendiri pun terabai..

xpelah.. kena la berkorban sikit kan tuk masa depan.. ewaah!.. haha.. yela, my big day dah nak sampai masa nya.. 11 lagi lagi okeh!.. fuhh, semangat. ada lagi perkara yang tak settle.. means, hantaran tak gubah lagi okeh.. bila dengar hantaran tak gubah lagi, rasa nak tercabut kepala lutut.

kelmarin en.tunang cakap, barang hantaran dia dah siap gubah dah.. fulamak.. hebat nyaaaa.. bukan dia la yang buat. katanya kawan dia yang tolong buat. dah settle kau.. i ni yang tak sentuh lagi.. dari hari jumaat sampai ke lewat malam semalam, kerja sentiasa ada. non stop.

dengan cari barang goodiesnya lagi.. dengan keadaan hujan lebatnya lagi.. memang hebat.. dan sekarang ni saya nak kena settle kan segala akaun yang x complete lagi. 02 nov nak nikah. 02 nov ni juga boss2 semua nak mesyuarat alk. saya memang la xdapat join kan.

so, segala bahan penting kena settle kan segera sebelum saya cuti 31 okt. ni.. fuhhh..
so berbaki 9hari lagi hari kerja yang ada. kena pulun buat. blog tolak tepiiiiiiiii dulu ye.. hehe
pandai boss planning. dia buat mesyuarat hari kenduri saya supaya nanti semua kena berkumpul dan gerak ke rumah saya.. hope semuanya xde halangan.. hehe

then sebelum tu just nak ucapkan mekasih kat korang yang tolong isikan tabung nuff saya. saya tak sempat nak membalasnya lagi. moga rezeki korang pun akan bertambah ye.. :)
jangan lupakan saya tau kalau saya senyap untuk seketika.. ;)


notacinta : agak-agak kad yang saya pos hari rabu petang tu dah sampai ke belum ye?? sebab kak ina a.k.a +tenku butang  cakap kat dia tak terima lagi.. haaikkk.. awat ni abang posmen.. xmo la hantar lambat-lambat.. touching i ngan u tau camni..

Jumaat, 18 Oktober 2013

Persiapan : Pilih Lagu Untuk Majlis Kahwin

12:35 PTG 27 Comments
Assalamualaikum, salam jumaat & selamat tengahari..

nampak tak tarikh kat tepi kanan tu.. 14hari lagi.. fuhh semangat. ada beberapaa perkara tak settle. sebelum tu, pada followers baru, minta ampun ye kalau saya lambat add korang balik. 



so, sekarang ni tugas saya nak mencari lagu untuk majlis kawin saya sendiri. memang la boleh cakap kat DJ main lagu yang ok-ok kan? tapi saya tetap nak cari juga. so, start semalam dah list la. pastu bagi abah mak dengar.

erm.. sabar je ngan dorang. mak kata ok, abh kata tak ok. pening!.. nak-nak saya xde la nak buat keputusan sendiri je kan. kang nanti jadi ank durhaka pulak.. hehehe..
before tu terjah kat blog-blog orang lain melalui en.google..

tapi i kan memilih sikit. ada tu, knapa xde lagu kawin.. sume lagu terkini je?? saya memilih lagu, cari la juga lagu lama-lama yang best, lagu pertengahan & lagu terkini. kasi balance la. yela, yang datang kenduri nanti pun semua golongan kan. biarlah sedap telinga mendengar..

dan sekarang tengah pening berapa banyak lagu eh nak listkan?? huaaaa.. 

ingat nak bagi list tu, ikut la berapa yang ada. biarlah DJ tu tengok balik ok ke x.. tak cukup suh je la dia tambahkan. tapi saya takut la DJ mainkan lagu yang saya tak berkenan.. acaner tu.. bukan kemain lagi cerewet saya ni kan..hehe.. yelaaa, mjlis kita, tentu la nak buat yang terbaik kan? ye dok?

pernah sekali en.tunang cerita. dia pergi kenduri kawin kawan dia. sekali kuar lagu anak kampung.. 

apakah???? rasa saya macam tak sesuai je.. memang la lagu tu best. tapi hayati liriknya. yeee, tu yang sekarang saya tengah peningkan tu..

yang abh pula lagi best semalam. dia suh masukkan dalam list lagu Tan Sri SM Salim-Apa dah jadi. terkejut jap.. aduhai.. bila tengok lirik tak kena langsung!.. pastu buka kat youtube kasi dengar. sekali mak cakap, ehh nak nak kawin, apa pula yang tak jadi. haha..
pastu saya tengok liriknya pula, si lelaki asik la melepas dengan perempuan itu & ini.. heeeyy, apa ke heyy nye teman nak pilih lagu tu.. cannot okey..

haaa, camtu la cerewet saya. nak pilih lagu xnak nanti orang dengar cakap 'kenapa lagu putus cinta? kenapa lagu main kayu 3? kenapa lagu dapat madu 3? haaa, kenalah ambik tahu semua tu kan.. hope tak jadi la kat majlis saya ni.. sebab saya suka perhati lagu pengantin orang.. sebab tu la xnak terkena kat majlis sendiri.

andai kata terkena juga, takleh nak kata apa la.. tanya en.tunang, DJ nanti mainkan lagu apa. dia kata lagu yang Ok la.. yang terkini.. terdiam saya.. haha.. takut ok.. kadang DJ ni bajet dia rasa dah best. yolah, DJ syok sendiri kadang tu.. yela, setiap bakal pengantin tentu la ada citarasa sendiri kan.. 

so harini gigih nak mencari lagu yang best-best.. kalau ada suggestion, komen la ye.. ^_^

nanti dah lepas majlis baru saya share lagu apa yang saya pilih tuk dorang mainkan.. hehe.. kira review la tu.. ;)

Khamis, 17 Oktober 2013

Persiapan : Kad Undangan [Part 2]

1:00 PTG 29 Comments
Assalamualaikum, selamat tengahari..
autopublish.

cerita semalam. tetap nak tempek. maklum la, buat benda ni sekali seumur hidup aje kan. nak la juga ada kenangan & sebagai bukti penghantaran.. *eehh.. ;)


semalam petang, after balik kerja singgah pejabat pos nak pos kad kawin saya ni.. fuhh, macam tak caya je pos kad sendiri. tapi feel so-s0 je.. errmm...

so, ni kad untuk bos, saudara mara & kenalan-kenalan saya. ok la, saya list sikit antara rakan blogger yang saya pos kad ni eh.. mana tahu nanti korang boleh berpakat nak jumpa sama ke kan.. ;)

1. cik didiey
2. kak ena
3. kak ina
4. syazana zainn
5. pheonix
6. kak eza 
7. kak safura
8. cik min maya - my pengapit

erm.. ada sapa lagi yang nak mai x? nak kad, sila hantar alamat kat inbox facebook saya ye.. tq. =)

No Diet !

9:55 PG 26 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi.

2minggu lagi. fuhh.. dah start menggila bz. so update laju-laju je mana yang boleh. sebab xnak tinggalkan blog senyap gitu je. cuma nak bw je macam tak sempat.


corn flakes + air milo tanpa susu + madu (sikit je buat manis) + kismis.

ni gara-gara terliur ye. bukan diet. hehe.. tengok kat fb syazana zainn, terus balik umah semalam makan nasi pun tak lalu. haha..

gara-gara terkenangkan benda ni. kuat terpengaruh saya ni kan. buat banyak juga semalam. sebab makan nasi pun x bape nak lalu. nasib balance corn flakes masa buat kuih raya ada lagi..

so layan.. sedap okey.. first time buat bubuh madu ngan kismis. haha.. *jakun*
gara-gara susu habis. xde manis pun xsedap juga. so buh madu baru ngam!.. =)

Rabu, 16 Oktober 2013

Persiapan : Keluarga 'Mertua' ?

12:47 PTG 28 Comments
Assalamualaikum, selamat tengahari..

erm.. lagi 2week.. 2week 2day okeh!.. fuhhh.. semangat.. nak tempuh perkara baru. banyak tu perkaranya.

haritu mak ada gurau-gurau time dia tengah basuh pinggan. rasanya last week. dalam kiraan 3week ++ nak kawin.

mak : nanti lagi 2minggu ko ada mak 1 lagi la kan..

me : gulpp!.. aduhai *sebak*
         alaaa, lambat lagi la.. nikah pun belum.. feel nak kawin pun xdatang lagi..

rasa nak menitikairmata mak g cakap camtu. dah la saya ni kuat touching benda camni.. sebelum ni memang pernah terfikir. tapi bila mak bersuara macam tu terus jadi terfikir-fikir.

erm.. lepas akad nikah automatik akan dapat mak lagi 1. -mak mertua. dah ready ke diri ni nak sebut mak. agak2 apa perasaan bakal 'mak' itu.. ready juga ke terima saya.. saya kan suka fikir benda mengarut camni. maklum la, pengaruh tv kuat. huhu..

kadang saya terfikir juga, en.tunang saya ok je kut. lagipun dia dah biasa ngan family saya. rajin datang umah. paling tidak setahun sekali or 2kali camtu. saya pula, tahun 2011 baru first time jumpa mak en.tunang. datang time raya. tp xsyak la mak dia tahu ke x saya ni siapa pada ank dia time tu.

pastu tahun 2012 time tunang baru jmpa balik. mak dia terkejut juga. i think la, sbb sekali je sy ada jmpa. then masa raya 2012 jmpa balik. pastu tahun 2013 ni, masa raya baru jmpa balik. bayangkanlah, bape kali je.

Ya Allah.. bagilah kekuatan. kakak-kakak yang senior, yang dah kawin la, kalau sembang mesti cerita perihal keluarga mertua. kadang tu macam takut je.. yela, kita belum tempuh kehidupan tu kan. ada kisah yang mak mertua tak suka menantu la, ada tu yang sayang giler2 kat menantu la.. macam-macam ragam.

macam mana pun, bak kata en.tunang saya.. ''mereka tu orang tua..kita tetap juga kena mengalah..''

baiklah.. follow saja kehidupan sekarang ni sehingga tiba masanya. fullstop.

Selasa, 15 Oktober 2013

Salam Aidiladha

12:41 PTG 21 Comments
Assalamualaikum, selamat tengahari semua..

Salam aidiladha buat semua kenalan blogger yang dikasihi.. :)
andai ada salah & silap harap dimaafkan ye..

syukur tahun ni dapat beraya 1family lengkap lagi sebab adik yang tentera tu balik. syukur alhmdulillah..
dan tahun ni juga saya dapat beraya bersama family sendiri lagi, last sambut aidiladha sebagai orang bujang a.k.a tunang orang..


mee kari by my mum.. nyummnyumm.. tahun ni ada mee kari, lemang + rendang ayam & kek pelangi 3kaler.. 

*mak cakap saya tak henti-henti makan..haha.. maunya tak, selera habis bila dapat kumpul semua adik beradik kan.. terus rasa lapar jeeeee.. 

Isnin, 14 Oktober 2013

Kerja Ke Cuti ??

9:52 PG 34 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi..

mesti ada antara korang yang syok tido lagi kan, kan, kan??
yela.. mesti ada yang pulun cuti dari jumaat sampai esok..
nak-nak esok raya.. hooyehh.. feeling pula balik kampung kan.. kekekeke..

saya harini kerja macam biasa.. tapi semangat lain sikit harini.. hehe
sebab semalam adik yang tentera tu cakap hrini dia balik cuti sampai khamis ni..
cuti sempena tamat kursus katanya.. alhamdulillah.. ingat dia tak balik, so dah balik, dapat la kami 1 family berkumpul raya esok.. :)

then lagi 1 nak settle kan pasal kad jemputan my wedding pada kawan-kawan, bos & mereka yang lain-lain la.. tu yang semangat tu..hihihi..
then semangat lagi 1 sebab esok cutiiiii.. :)

mula-mula confius juga harini patutnya kerja ke cuti.. maklum la, kalau sekolah memang la cuti kan.. pastu korang-korang yang sedia maklum sambung cuti pun memang la cuti kan..
semalam sembang call ngan en.tunang..

me : abang.. sebenarnya isnin ni kerja ke dah cuti? yela, kalau budak sekolah kan dah cuti.
en.tunang : budak sekolah biarla dia cuti. syng tu budak sekolah juga ke nak cuti juga?

me : alohhhh,, kita tanya je.. hehehehe..
en.tunang : kalau syng tu budak sekolah, cuti laa..

hahaha.. ok, funny la tu ye.. hehe.. sometimes rasa macam kelakar pun ada.. i is blurrr2 je kalau benda camni.. pastu tanya pula kat en.tunang.. kan dah kena jawapan camtu.. :p


oklah, iklan sikit ye.. siapa yang nak hadir my wedding then perlukan kad , sila inform awal.. saya nak pos.. tolong bagi address ye..

Sabtu, 12 Oktober 2013

GA October by Emas Putih

3:57 PTG 11 Comments


Hadiah :
Top Referral : Cash RM50 dan 40 hadiah untuk dimenangi



CPUV Ke-7

8:30 PG 12 Comments
Assalamualaikum, morning semua..

syukur alhmdulillah.. dapat cpuv lagi.. ehhh, jelesss la sikit korang asik update cpuv baru je kan, kan.. hehe
so, i pun nak juga.. selalunya kalau ada pun 1 je yang on going.. lain-lain dah credit.. xpelah, sikit-sikit pun rezeki juga kan?


cpuv ke-7.. semalam baru masuk.. syukur alhamdulillah.. terus rasa semangat nak berblog tau.. :p

cpuv kali ni dari nestle.. 


terliur la hai tengok aiskrim ni.. ada yang nak belanja saya tak??? hehehe.. :p

mekasih nuffnang, tima kasih nestle sebab sudi menapak dalam blog ni, dan mekasih kat semua yang membantu 'click'.. :)
ehhh, macam bagi ucapan penghargaan la pulok ye.. hihihi

Jumaat, 11 Oktober 2013

Persiapan : Mood Nak Kawin

9:08 PG 34 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi..

Maaf la ye, sekarang ni banyak entry autopublish. Terpaksa buat awal sebab takut tak terupdate. Memang komen semua tunggu kat rumah @ hari cuti baru saya reply.

Actually memang nak buat entry ni pun. Tapi tangguh sampai 1 masa yang sesuai. So i think sekarang ni ok la kut. Nak-nak lagi 3week saya akan bertukar status.



Kalau dalam tempoh masa kurang dari sebulan ni tentu la persoalan yang orang akan tanya ialah persiapan & persediaan. Yang tu semua setakat ni okay je. Tapi bila orang tanya tentang perasaan, saya jadi blurr..

Sebab, saya sendiri tak tahu apa perasaan saya. Boleh camtu??? Nak kata happy sesangat, macam tak je.. macam relax je. Nak kata tak happy pun, tak juga.

Kalau orang lain dah terlompat, tergedik-gedik dapat kawin, saya belum datang mood tu.. memang nampak cool je. Konfius juga dengn diri sendiri. Sampai orang lain yang excited segala perkara.

Erm.. sabar je la ngan perasaan ni.. elok juga mood terlalu excited tu tak datang awal-awal. Karang bila tiba harinya, rasa biasa je kan.

Sedara mara dari jauh pula bukan kemain dah planning nak datang, tapi saya?? Erm.. macam ni ke perasaan bakal pengantin??? Mood akan berubah-ubah?? Tapi bukan la berubah xnak kawin pula ye.. kalau perangai tu datang mau kena pancung dengan abh!..


Nota: bos dah tanya nak start cuti bila.. saya?? Relax la dulu yer bos!.. huhu



Khamis, 10 Oktober 2013

Persiapan : Kad Undangan [Part 1]

8:30 PG 37 Comments
Assalamualaikum, morning semua..

cerita hari ahad haritu.. pagi tu gerak ke taiping. hoyehh, suka dapat berjalan.. maklum la, bukan selalu. tujuannya nak jumpa kawan abah ngan pakTeh sekali, serta jiran sebelah umah yang dah berpindah ke taiping..

gerak pagi tu tak ingat pula pukul berapa. pukul 9 kut. misi ke sana adalah untuk menjemput dorang datang kenduri nanti..
suka sangat pergi umah kawan abh yang kat ulu sepetang tu.. best.. rasa tenang je.. ^_^

kalau pergi sana, mesti makcik a.k.a wife kawan abh tu masak-masak. walaupun simple, tapi sedap sangat.

okey, dah melalut.. lepak sana ada kut 2jam. sebab sempat makan tengahari kat sana. pastu gerak ke umah pakTeh pula kat tekah jaya.. duk sana dalam sejam je kut, pastu terus ke rumah jiran kami yang dulu.

sekali hambek, makcik tu buat kenduri sambut menantu pun tarikh majlis kami jugek.. adehhh, dah masing-masing xdapat nak pergi kenduri sapa-sapa.. erm..  macam berpakat pula ye.. tapi tetap juga la bertukar-tukar kad undangan. lagipun dah niat kan?

petang sampai umah balik dalam pukul 4 setengah kut. punya laju adik drive. dari taiping pukul 4. sampai ipoh 4 setengah. masa pergi macam lamaaaa je..

malam tu dah start tugas sikit-sikit..


persiap kad jemputan tuk orang kelab pesara tentera.. ni kira group yang abh join kat kawasan umah tu la.. siap ada kelab lagi tau.. hehe.. sebab majoriti mereka yang duk kawasan tu pesara tentera. 


yang sure jadi ahli kelab ni 120 orang.. tapi ada ramai lagi sebenarnya.. ni 1 part yang dah siap. tinggal nak bagi je nanti..

tuk kawan-kawan blog pun ada juga nanti ye. tunggu saya buat pengumuman.. hihihi

Rabu, 9 Oktober 2013

VisualDNA - Ujian Personaliti

2:30 PTG 16 Comments
Assalamualaikum, selamat petang.. :)

jom cuba cuba ujian personaliti ni.. semalam saya terjah blog incik zarif, so tertarik dengan ujian ni. saya memang suka dengan benda macam ni.. saja la nak tahu kan benda yang diuji tu kena ke dengan diri kita..


nak try ? just >> click << here

seronok tau.. kesimpulan tuk diri saya yang saya dapat ni..


secara kebetulan banyak juga yang kena ngan diri sendiri.. apa-apa pun, ianya sekadar sebuah ujian.. :)

incik zarif saya minta izin share artikel ni kat blog saya ye.. 

Selasa, 8 Oktober 2013

Antivirus Terbaik !

3:00 PTG 27 Comments
Assalamualaikum, selamat petang..


ingat nak buat wordless tuk esok.. tapi rajin pula nak menaip jap. so, cancel la tuk wordless..

setakat ni dah masuk 3kali, bersamaan dengan 3tahun pakai Kaspersky ni tuk komputer pejabat & laptop pemberian kop ni.

bagi saya antivirus ni sangat baik. setakat saya guna dalam tempoh 3tahun ni la. kalau ada malware tak berkenaan, boleh detect. nak-nak para bloggers kan yang sememangnya asik nak terjah sana sini. betul tak??

setakat ni setiap kali beli, beli tuk 3user / 3pc la.. jimat sikit duit..

so, kalau sapa-sapa yang belum pasang antivirus kat laptop korang, baik pasang tau. demi keselamatan.. :)

harga sebenarnya saya beli ni RM 179. tapi dapat RM145 je.. :)

"Segmen Aku Menulis Bukan Kerna Nama".

2:20 PTG 16 Comments
Assalamualaikum, selamat petang..

dalam masa yang ada sikit ni, sempat juga la blogwalking jap. terjah mana yang dan je dulu.
terperasan 1 segmen ni. nampak macam menarik. then rasa macam dah lama tak join segmen kengkawan kan?


nak join sama click pada banner ye atau >> sini <<

done follow : 87 , 17468

' tujuan pertama kenapa menulis blog ni, bukanlah kerana nama semata-mata. tapi niat yang timbul masa mula mula membina blog ni sebab nak share story dengan kawan kawan yang ada.

actually, sometimes saya suka berkongsi cerita. tapi saya tak tahu cara yang terbaik. so, saya ambik pendekatan dengan memulakannya di blog.

apa yang menariknya, blog ni ibarat sebuah diari moden. tidak seperti dulu-dulu, perlu menulis di sebuah buku catatan yang peribadi. malahan diari yang ada ni boleh dikongsi secara terbuka, dan cerita yang ditulis perlulah berpada pada.

dan yang penting, setiap kenangan yang tercatat di blog adalah sebuah kenangan yang terindah & amat berharga.'



Last Jumpa Sebagai Tunang

8:30 PG 28 Comments
Assalamualaikum, hai..

actually 2hari haritu tak jenguk blog pun. sabtu & ahad. blog dah kena letak tepi dulu.. settle kan perkara yang penting dulu..

haritu masa hari sabtu tu en.tunang terpaksa rushing pula datang ke ipoh. malam jumaat tu dia gerak dari melaka. awal pagi sabtu mai ipoh.. malam tu juga terpaksa gerak balik melaka balik.

paham-paham aje la, dah dekat tarikh nak kawin ni, x elok juga kalau nak jumpa je kan. actually saya xkisah pun kalau dia x datang. tapi sebab banyak urusan tak settle lagi, kena juga la dia turun.

1 daripadanya, barang hantaran en.tunang tak beli lagi. kalau dia beli siap-siap, then nak hangkut pula naik bas dari melaka tu, mau ada yang cicir jawabnya kan. so nak senang, beli terus kat ipoh ni.

pagi tu pukul 9 camtu dah gerak dari umah. sebabnya nak pergi ke Terminal Amanjaya cari tiket bas en.tunang. ingatkan dia dah beli siap-siap.. sabar je la. nasib juga la boleh cari barang sekali kat mydin depan terminal tu. settle juga sikit-sikit.

dah settle cari tiket, masuk pula ke mydin, cari apa yang patut, then beli sekali cincin tuk batal air sembahyang.. dapat juga pilih sendiri. hehehe.. beli yang simple je.. tapi saya tanya juga kat en.tunang nak beli dalam bajet berapa harganya. sebab saya taknak nanti terlajak pilih, dah terlebih pula harganya..

maklumlah, saya kan bakal isteri yang solehah.. ahaaaks!.. :p akhirnya save juga duit en.tunang tuk harga cincin tu.. then beli awal pagi lepas kedai baru buka. confirm la dapat diskaun banyak kan. yela, ada ong la kedai cina tu kan, buka2 terus customer masuk. hehe

then settle segala perkara kat mydin, terus rushing ke jusco. sebab kat situ banyak pilihan. then saya pun nak kena cari kasut kat sana. alhmdulillah.. kat jusco kebetulan ada sale. so dapat la membeli dengan harga yang patut. then dah lepas cari barang kat jusco yang dekat ngan tesco ni, terus gerak ke jusco Aeon seksyen18. en.tunang nak cari kasut  ngan kemeja.

fuhh, 1 hari rushing cari barang. syukur semuanya dapat. settle bab hantaran. tinggal nak gubah je nanti..

malam tu dalam kul 9setengah gerak ke Terminal Amanjaya. hantar my future husbnd nak balik melaka. rasa macam pecah rekod je sehari tu cari semua barang.. hehe.. sebenarnya Allah permudahkan urusan kita kan..? :)

*terminal amanjaya*

penat tu jangan cakap la.. rasa nak tercabut kaki..haha.. apa-apa pun, hope semuanya berjalan dengan lancar.. :)

lama dah tak tepek gambar kami kan.. hehe.. meh la tempek sekeping buat kenangan.. gambar sebelum kawin sebagai kenangan.. :)

*minta adik yang ambikkan gambar.. bukan kuar ber-2 tau masa hantar en.tunang nak balik ni*
terserlah muka kepenatan.. hehehe
-pakai baju pemberian en.pheonix sebagai sponser ga dia haritu.. :)