Jumaat, 31 Mei 2013

M.A.L.A.S.S.S.S L.A.A.A.A.A.A.A

2:33 PTG 17 Comments
Assalamualaikum buat semua sahabat setia disini..

hai.. salam jumaat semua.. hari penghulu segala hari..

harini mood sangat3 la tak baik.. ngantuk + malas + rindu kat sidia tapi dia buat tak tahu je

Online pun tak tegur semalam. msg pun tak balas. sobb3..


harini kerja banyak nak kena buat.. i like kerja banyak. tapi bila mood takde, nak hadap pun sakit jiwa. padahal menulis je..

kul 1 sampai kul 2 layan mata ZzZzZzz

sesuka hati je kan.. mood kerja saya ni pelik. nanti dah pukul 4 baru dia datang.. haaaiihh, tension pula dibuatnya.. dah nak balik baru tergediks-gediks nak buat kerja.

esok ada kenduri lagi.. haaii laa, syoknya korang.. dalam bulan 5 ni je bape kenduri kat taman tu. esok pun ada juga.. bila laaa nak tempuh kenduri sendiri kan.. *tetiba* haha

*Nak BW pun malas.. ni penyakit paling kritikal ni.. nyampah bila dia datang*

Jawapan Teka Hadiah Pengantin

9:48 PG 17 Comments
Assalamualaikum buat semua sahabat setia disini..

semalam saya letak entry ni kan.. minta korang teka apa agaknya hadiah untuk pengantin yang saya bagi tu.. 



macam-macam juga jawapan yang keluar.. =)

tima kasih buat yang meneka..

jawapannya ialah :

jeng..jeng..jeng..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



saya bagi set solat. sejadah & telekung. so lelaki dan perempuan boleh juga kan. 

walaupun tak seberapa, insyaAllah jika digunakan dengan cara yang baik, ianya menjadi bekalan untuk hari akhirat nanti.. sehingga akhir hayat kita boleh juga kan..

so kepada kak zakieare_lin@yunazmin nazifa & ciksu @ Qasehnyarania tahniah sebab jawab dengan betul.. =)

so, nanti bagi nama penuh & alamat ye saya poskan keychain tu.. =)

nanti lagi 2 orang tu, kalau xdak keychain, saya random bagi hadiah lain eh.. hihihi boleh kan.. =)


bagi nama sebelum hari isnin 03 jun 2013 ye.. senang saya pos sekali jalan je..

email saya : mimie_najib83@yahoo.com.my

Khamis, 30 Mei 2013

Pakai La Pakaian Sopan Sikit

8:44 PTG 12 Comments

Assalamualaikum & salam sejahtera si cantik & si kacak..

Cerita hari isnin lepas.. dah 3hari lepas baru nak update kan.. maklum la, haritu syok update pasal kenduri kawin sepupu.

Isnin haritu dalam pukul 2lebih gerak pergi bank islam sebab nak bayarkan pinjaman adik yang tengah recruit tentera tu. Sampai sana dah pukul 3. Ngam-ngam. Ramainya orang tu jangan cakap la.. lautan manusia pula rasanya. sejam setengah baru tiba giliran sendiri..

Ramai yang buat pendaftaran tuk buka akaun baru kut. Dan ada juga yang buat bayaran tuk masuk tempat belajar. Mungkin masuk belajar kat poli kut. Sebab adik saya yang minta saya bayarkan pinjaman dia tu sebelum ni dia belajar kat poli.

Tapi 1 je yang saya pelik dengan manusia ni.. bukan pelik apa. 1 perkara yang saya tak paham. Nama pun pergi bank Islam. Tapi kenapa tak pakai pakaian yang sopan-sopan???



Tertanya-tanya juga sampai harini. Dah 3-4 kali juga saya pergi bank Islam ni. Tapi sebab baru-baru ni pergi ramai orang kat sana, macam-macam ragam la boleh tengok.

Saya bukan nak mengata orang macam la saya ni sempurna sangat. Tak pun. Bukan sebab tu. Tapi saya rasa orang lain pun kena la fikir sendiri. Dan nama pun pergi bank ISLAM, at least pakai la pakaian yang sopan-sopan sikit.

Ni tidak. Baju pendek atas punggung. Pakai tudung. Bila tunduk sikit, hat belakang tu pun boleh nampak. Tak malu ke?? Ya, saya haritu pergi sana pun bukan la berbaju kurung. Tapi saya pakai baju yang labuh sikit dengan seluar.

Ni saya tengok ada yang pakai suar ala-ala macam legging tu. Baju ketat. Pakai tudung. Dan serupa macam iklan dalam majalah tu. Bila kurus tayang body tu.
Ala, setakat nak tayang body tu, xde apa pun yang dapat. Melainkan dosa je.

Tetiba datang rasa malu. Yela, orang lelaki yang datang berurusan pun pakai sopan2.. yang pakcik-pakcik siap pakai songkok lagi. Tapi yang ppuan la yang nak bergaya, tapi macam tak kena gaya je..

Apa-apa pun, bukan niat saya nak mengutuk mengata kawan-kawan kat sini.. tak pun. Bukan macam tu.. Cuma nak tegur sikit la..tu pun secara umum. Tak tuju sapa-sapa. Sebab kalau kita berniat nak berurusan dengan bank islam ke, apa ke yang seangkatan dengannya, elok la berpakaian sopan sikit. Malu la dengan kaum lain. Saya tengok haritu ada juga orang india yang berurusan kat bank tu, pakaian pun sopan.

Malu la kalau orang kita ni sendiri tak ambik pusing bab-bab camni kan.. =)

Jangan la mara ye kalau terbaca entry ni. Cuma saya tergerak hati nak tulis macam ni sebab saya tengok dengan mata saya sendiri. Datang dengan pakaian yang tak bape nak sopan.

So, lepas ni kalau ada niat nak berurusan dengan pihak macam tu, elok la pakai pakaian yang menutup aurat sikit. sekurang-kurangnya sejuk rasa suasana kat sana pun kan. pergi bank islam dengan pakaian yang bersesuaian dengan namanya.. =)

Teka Hadiah Pengantin

9:58 PG 14 Comments
Assalamualaikum buat semua sahabat setia disini..

hai semua.. selamat pagi.. erm.. harini nak update gambar hadiah untuk pengantin la.. tapi nak korang teka.. boleh?? sambil suka-suka je.. 

hadiahnya?? erm.. 


keychain dari pangkor ni.. walaupun tak seberapa, tapi untuk suka-suka je.. then mungkin ni permulaan sebelum saya nak anjurkan sebarang GA atau segmen dan boleh menang hdiahnya sekali.. =)

hadiah untuk pengantin adalah.. jeng..jeng..jeng..


haaa, ada 2.. actually ada 2 pengantin tarikh 25 mei haritu. jadi 1 saya bagi awal pada kawan tu, 1 lagi untuk my cousin. jadi saya nak cari 2 peneka yang tepat agaknya apa isi dalam tu.. hehe.. so ada 2 keychain untuk 2 peneka yang tepat. 

KLU : InsyaAllah hadiah ni akan berguna sampai bila-bila. hingga ke akhir hayat.. bekalan untuk disana.. hehe saya letak hadiah untuk pengantin lelaki & perempuan dalam 1 kotak.. hehehe.. jimat..

cepat-cepat. sapa meneka dengan tepat dan terawal saya akan bagi keychain tu.. ^_^

*takyah buat entry.. just komen je pada kotak komen saya ni ye.. =)

**hadiah untuk pengantin ni 2-2 sama..

Selasa, 28 Mei 2013

Majlis Kahwin - Entry Bergambar Tuan Blog

4:23 PTG 26 Comments
Assalamualaikum buat semua sahabat setia disini..

nak sambung tepek gambar lagi boleh? erm, perlu ke tidak ye??? tepek mana yang boleh je la eh.. sebelum entry ni menjadi entry basi sampai ke my wedding, baik saya tepek siap-siap.. =)

tadi dah tepek gambar sanding my cousin kan? so kali ni tepek pula gambar gediks tuan blog..hehehe 
harus laaa begitu kan.. ;)

ingat tak gambar baju yang saya post dalam entry ni?? haa, baju merah ni la yang saya pakai.. dah nampak gambar penuhnya kan.. ;) sweet x? :p  *minta puji tak habis-habis*


bergambar dengan pengantin.. wajib la kan.. ambik berkat sekali.. hehehe



tuan blog kalau mood bergambar dah datang memang over.. kalah pengantin tau.. :p


sebelah saya tu, adik sedara saya.. insyaAllah dia la mak andam saya nti tolong makeupkan time my wedding..

kakak sedara saya.. dia ni orang terengganu.. erm, kiranya kakak sdara ipar.. ehh, ada ke sebutan camtu..haha.. :p


anak buah saya.. nama dia adam.. sila panggil ikut slang omputih ye.. adams.. haha
*dah rupa macam pegang anak sendiri je kan*.. insyaAllah.. =)

my cousin.. actually dia ni muda 2tahun dari saya.. tapi bila letak gambar ni kat fb, adeh sume ingat pkwe mkwe.. sampai gf cousin saya ni mara2..haha.. 


 dgn adik saya yang bongsu.. tapi orang ingat dia kakak saya.. hok alohhh, comey sangat ke saya ni..hahaha.. :p   *nampak muda berseri-seri ker????* :p

gambar dengan pengantin.. yang baju merah sorang lagi tu my mum.. kami geng merah.. maklum la, hasutan ank dia yang giler merah ni.. hehe..

ok.. puas tak tatap muka ahkak ni?? haha.. ok la, tepek sikit-sikit je la eh..

mekasih sebab sudi singgah, baca & komen entry-entry saya.. =)

*nanti saya balas jejak slow-slow tau..siapkan new entry banyak2.. ;)

Kenduri Kahwin - Majlis Sanding My Cousin

11:24 PG 24 Comments
Assalamualaikum buat semua sahabat setia disini..

ok la.. semalam saya dah story tentang proses persiapan dan majlis akad nikah cousin saya kan.. so harini saya tepek lagi gambar majlis sandingnya pula eh.. jangan salah paham tau.. ni bukan majlis saya.. hihihi.. kalau ni majlis saya, tak mungkin selaju ni saya dapat update entry baru kat blog.. hihihi..


jamuan makan. ni lepas majlis akad nikah. haaa, nampak tak mereka-mereka yang berbaju biru itu? yang berbaju biru tu geng pihak lelaki..

sedapnyaaaaa air oren tu.. nak-nak tengah cuaca panas ni.. selesai je majlis, air minum pun licin.. hebat.. takde yang tinggal pun.

ni bahagian  goodies.. my mum and makcik saya selaku tuan rumah duk kat sini.. 

candy girl's.. huhu.. kelaz kau jah!.. majlis kat kampung pun ada candy girl's.. ok..majlis saya pun nak buat gini..hihihi.. take note.. =)

kakak-kakak sedara saya jaga makanan.. =)


siap ada band lagi.. kalau kat kawasan taman orang panggil DJ kan. meriah okeh.. lagu pun best-best.

rumah singgahan pengantin lelaki.. sebelah umah je..

 get ready to go!.. :p

pengantin dah start gerak dah.. bukan main menonong je kan..haha

pengantin ppuan pun steady je saya tngok..adeh, kental betul cousin saya ni kan.. 

part ni saya rasa sweet sangat.. ;) 

  bila dorang duduk camni, gaya macam majlis kawin mak-mak dolu-dolu je.. hehehe

see, time ni ayah pengantin lelaki tengah bersilat.

time ni pengantin lelaki kena bayar tol dulu.. adat orang johor. tol yang dikenakan Rm80. tapi ada orang kata mahal. erm.. no comment la..

pembantu mak andam tengah cek bayaran tol.

ok.. settle bayaran tol.. so boleh duduk rapat-rapat..hahha.. :p

ibu bapa pengantin lelaki.. erm, gambar family sebelah ppuan xde. actually cousin saya ni anak angkat dalam family saya. means anak angkat pada adik beradik mak saya.

jom kita makan dulu.. huhuhu..

ok. tadi saya kata cousin saya ni anak angkat kan. actually dorang ni ada 5 beradik. sume terpisah sana sini. atas problem family yang tak perlu saya cerita kat sini kut. terpisah dari kecik lagi. yang tak pakai tudung tu kakak yang first. cousin saya yang ke-2. yang pakai tudung kuning biru tu adik ke-3. rasanya yang bongsu lelaki. saya pernah jumpa. dan yang no-4 rasanya tak dapat dikesan sampai sekarang.

yang adik no-3 tu, sebaya saya. rakan sekolah saya. saya macam dapat rasa dia ni ada ikatan adik beradik dgn cousin saya ni.sebab muka dorang sama, senyuman sama. ada ggi taring sama. tapi saya ada cerita kat mak, mak tak caya. sebab dorang kata adik yang terpisah sorang duk kat ipoh.tp tak tahu ipoh tu kat mana. rupanya kawan sekolah saya sndiri. pernah sekelas. Allah dan temukan saya dgn adik cousin saya yang terpisah tu. masa tu form1. tapi mak tak terlintas sebab saya xde gambarnya. saya cerita kat cousin. sampai sekarang dia ingat apa yang saya cerita.

habis spm sekali lagi jejak family adik cousin saya tu. sebab dorang baru pindah johor. makcik dapat info. saya pun ikut la sekali. malangnya adik pada cousin saya tu xde. dia beraya ke ipoh. takdir Allah. menjerit saya bila tengok gambar yang ada kat frame. terkejut semua. sebab sangkaan saya betul. kawan yang saya syak ada ikatan tu rupanya betul2 dorang ni adik beradik. kalau la saya ada gambarnya, seawal tahun 2001 mereka dan bertemu adik beradik awal. sekarang ni tengah jejak sorang lagi adik ppuan.kalau tak silap.

saja saya coret kisah ni. sebab dorang pun tengah jejak adik yang sorang lagi. dorang nak kumpul kan mereka adik-beradik semula. saya pun tak sangka kawan saya tu masih kenal saya lagi. Ya Allah. sungguh besar takdir Allah.

ok la.. saya tutup entry ni dulu dengan kisah ni ye.. entry ni xde muka saya pun kan? ok la.. sebab saya ambik gambar, maka muka saya xde la.. tapi banyak gambar saya.. hehe..

saya buat entry lain pula tau.. =)

sori ye sebab panjang sangat entry ni..

tima kasih sebab sudi luangkan masa baca entry panjang berjela ni.. =)

Isnin, 27 Mei 2013

Kenduri Kahwin - Majlis Akad Nikah

7:57 PTG 15 Comments
Assalamualaikum buat semua sahabat setia disini..

ok.. meh kita sambung part seterusnya ye.. alamak, banyak part ke story ni.. hehe.. takpelah, kita tolong review sikit-sikit kenduri kat johor tu ye.. buat kenangan.

ok.. tadi saya dah story sikit part proses persiapan kan. ada yang tak sempat baca lagi? singgah la baca kat link tu ye.. =)

pagi sabtu tu semua bangun awal. tak ingat kul bape saya bangun. rasa macam syok je tido. siap tido depan pelamin sebab dah xde tempat. *sambil ambik berkat* :p
dalam part ni story tentang majlis akad nikah. akad nikah buat belah pagi. pukul 9 macam tu. tenghari tu sanding. senangkan. 1 hari je. tapi kalau saya tak nak. hihihi.. tengok pada parent juga la nanti macam mana.

pagi tu semua siap-siap. anak-anak dara pakai cun-cuns macam nak pergi raya pun ada.. haha.. maklum la, time raya baru pakai cun-cun kan. para mak-mak & ayah-ayah menjalankan tugas masing-masing. saya? opkos la nak melawa kan.. :p

paling kelakar bila adik sedara saya ingat saya ni pengantin.. haiikss, cun sangat ke? hahaha..:p



haaa, ni la pengantin nya.. a.k.a my cousin. time ni tok kadi tengah  tanya-tanya tentang details si pengantin la.. dupdapdupdap.. haha.. ok.. take note ye syamimi.. lepas ni turn awak!.. insyaAllah.. ;)


turunkan tandatangan. banyak gambarnya.. saya ambik mana-mana yang ok je la eh.. ;)


time ni ada baca apa eh?? tak tahu pula.. before akad nikah. husband pada my cousin orang terengganu. bape kali akad juga. sebab dia gugup maybe. then silap sebutan.


bakal isteri yang dah pun menjadi isteri setia menanti .. dupdapdupdap.. =)


time ni dah selesai akad nikah. penyerahan mas kawin. sangat simple.. 


time ni pengantin muka ketat je.. haha.. funny pun ada.. nervous sangat kut. sampai kena bahan je ngan tok kadi.. haha.. sume cakap dah sah la.. dah boleh senyum dah.. dah boleh pegang-pegang.. :p


batal air sembahyang.. 


saat paling sweet.. huhuhu.. bila la turn i kan..ahaaaaks!.. :p


time ni ada bacaan taklik kut. kalau tak silap saya.. time ni cousin saya nampak relax je.. tapi saya pula yang rasa nak leleh airmata. *dasar hati tisu*





time ni dah selesai semuanya. pastu ada la selawat sikit. time ni dengan saya sekali jatuh airmata.. tanda syukur. dah la jadi photographer, lagi mau touching-touching lebih.. tetiba saya pun rasa sebak sama. dah la xde tisu, nasib boleh cover lagi..


dah selesai semua, kita kasi pengantin ni bergambar pula.. pengantin malu-malu.. hikhikhik

pengantin dan pengapit.. =)


ok la..cukup kut gambar pengantin.. gambar 'bakal pengantin' a.k.a tuan blog ni mana eh??

hahaha.. nak tengok tak? nak tengok tak? :p

adakah saya lagi hots dari bride??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ok.. taraaaaaa..


hots tak cik syamimi ni?? haha.. saya of course la merah.. first time pakai merah nyala camni.. :p

nak tengok gmbar kita lagi?? entry seterusnya ye kita tepek banyak-banyak.. ;)

mekasih sebab sudi baca..