Isnin, 20 Februari 2012

awak sorang aje ke yang pernah ada masalah??!!!!

1:20 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


pagi ni datang kerja awal sikit..dalam 8 setengah dah sampai..masuk pejabat sllu kul 9..
dek kerana excited nak buat kerja pagi ni, datang pula macam-macam masalah..


erm..pagi tadi tgur la sorang kawan kat FB ni..xyah la tanya male or female..
klau rasa-rasa dapat agak tu ikut korang la..
tetiba je kita ni chat ngan dia lek lok, boleh pula dia main sound-sound..


i pun apa lagi..sememangnya api ngah mengelegakkan, dicurah lagi ngan minyak, memang naik la..kita cakap elok-elok, dia balas kuang ajar..
memang xpaham ngan manusia ni..even ada masalah tengah serabut otak tu, x boleh ke cakap elok-elok??
ingat awk tu sorang ke yang pernah ada masalah??


fikir la hati & perasaan orang lain..jangan nak pentingkan diri sendiri..
erm, dah bape jam tu ada juga dia chat balik minta maaf..


entah la..hati ni dah tertutup aje nak kawan ngan orang macam tu..
lantak ekau la ye nak buek apo pun..den x masuk campur..


dah la pula i ngah banyak kerja nak kena selesaikan..kalau nanti-nanti i dah terlebih bengang sampai remove fren tu, nasib la ye..jangan nak menyesal..

Khamis, 16 Februari 2012

ikan kembung asam pedas + jeruk kubis

1:53 PTG 0 Comments
copy paste dari blog lama..


bahan-bahannya :

2 biji bawang merah ( besar )
4 biji bawang putih
sedikit halia
cili kering ( dikisar )
air asam jawa
sedikit garam
kubis jeruk
ikan kembung

cara-caranya :

1. kisar bawang merah dan bawang putih terlebih dahulu..setelah dikisar, tumiskan bawang merah & bawang putih yang telah dikisar tu sehingga nmpak sedikit garing & sehingga naik bau..

2. setelah itu masukkan cili kering yang telah dikisar tadi..masak sehingga pecah minyak & garing..

3. lepas itu masukkan air asam jawa..dan kemudian masukkan air seperti yang kita kehendaki.
biarkan ia mendidih seketika.
masukkan sedikit garam..


4. setelah ianya mendidih, masukkan kubis jeruk tadi, biarkan ianya masak seketika..

5. akhir sekali barulah masukkan ikan dan biarkan ia masak..

setelah ikan juga agak masak, bolehlah ia dihidangkan.. :)

kari ayam

1:52 PTG 0 Comments
copy paste dari blog lama


bahan-bahannya :-

bawang merah ( bawang besar)
bawang putih
sedikit halia
rempah kari
bunga lawang, kayu manis & buah pelaga
air
ubi kentang
sedikit garam
santan perahan


cara-caranya :-


tumiskan bawang merah + bawang putih + halia yng telah ditumbuk
masukkan bunga lawang + kayu manis & buah pelaga
biarkan sedikit garing
masukkan air + serbuk kari & ubi kentang
biarkan sehingga ubi kentang nya lembut..
masukkan sedikit garam
akhir sekali masukkan perahan santan secukupnya..








* :- macam la susah sangat nak masak kari nih..haha

Bubur Cha Cha

1:36 PTG 0 Comments
copy paste dari blog lama



assalamualaikum...okay, semalam sy saja-saja buat bubur caca..
alhamdulillah, menjadi juga walaupun first time..
rupanya senang aje nak buat nye kan..
maklumlah, sy ni bukan jenis pandai bab masak memasak ni..
tapi kalau dah ada kelapangan buat juga la apa-apa masakan yang simple..
yang mampu la untuk dibuat..

okay..ini hasilnya..






bahan-bahannya :


bubur caca ( perlu direndam biarkan ia kembang )
santan
gula melaka
garam sedikit


caranya:

rebuskan bubur caca yang telah direndam sehingga kembang itu bersama gula melaka
kemudian kacau sehingga gula tersebut cair..
masakkan seketika..
akhir sekali masukkan santan dan kacau sehingga ia masak..
dah siap.. :-)




* sori la ye..ini sekadar suka-suka je..at least boleh juga bntu kwan2 yng baru nak mencuba.. :-)

lemak cili api kacang panjang+ udang

1:33 PTG 0 Comments
copy paste dari blog lama..



bahan-bahan :


1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
kunyit hidup
cili api ( agak2 ikut masing2 la yerk)
santan pekat
kacang panjang
udang


cara-caranya :-


tumbuk bawang merah + bwang putih + kunyit + cili api
kemudian masuk kan bahan yng telah ditumbuk lumat tu bersama sedikit air
kemudian masuk kan udang..
biarkan seketika dan masukkan kacang panjang..
kacau biar rata..
kemudian masukkan santan..kacau sehingga santan masak..
okay..dah siap..








* : actually senang je..tapi saja nak tlis kat sini..pham2 aje la yerk..sy x pndai bab masak2 ni..jadi bile dah buat, di sini la catatan sy.. :-)




13 Aurat Wanita

1:28 PTG 0 Comments

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecu ali pergelangan tangan dan wajah saja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.
Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.
Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

permintaan incik tunang..

1:01 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


semalam @ awal pagi tadi dalam kul 2 lebih sembang la ngan incik tunang..
tu la time sempat nak dating pun..
ntah macam mana dalam sembang-sembang tu dia buat permintaan..
yang kelakar nya siap tanya sy tahu buat ke x.. T__T
adoi..exceli macam x bape reti, padahal benda tu senang je..


nak tahu apa permintaan dia? dia minta bakal wife dia ni masak sambal ikan blis kring tu..
rasanya camtu la..hehe..ingat-ingat lupa..


erm..dah masak suh poskan..adoyai..klakar pun ada..tapi dia cakap lembut-lembut ok la, nanti syng abng ni tunaikan ye..


maklum la, sy ni dh x rajin ke dapur even dah nak kwin..xtahu la apa penyakit sekarang ni.. T___T
camne nak kawin nih..alahai..kang kawin nanti makan nasi ngan ikan bilis goreng aje la jawabnya.. T__T

Sabtu, 11 Februari 2012

selesai satu perkara

9:50 PTG 11 Comments
assalamualaikum...


alhamdulillah..tadi dh selesai tempah pelamin + baju tuk wedding kat sini..
selesai satu perkara..
xyah nak survey-survey banyak tempat dah..sebab nanti peningkan..kebetulan kwan yang temankan pun sebenarnya dia dah banyak survey banyak tempat sebelum ni..
so butik yang dia suggest kan tadi pun boleh tahan..


harga pun boleh dirunding..bagi sy xla mahal mana..kira ok la..dalam xsampai RM2,000 pun..
sedikit sebanyak dah boleh save la..memang la betul kawin tu sekali seumur hidup..tapi sy mmng jenis xsuka nak yang pelik-pelik or merepek sampai diluar batasan..


pastu nak jadi cite, abah tingin benar nak bakal menantu dia & anak dia yang cute ni (pasan jap) pakai songket..
actually sy memang tingin pun nak kawin nanti pakai songket..pastu permintaan mak ngan abah pula nak macam tu..alhamdulillah..dapat juga penuhi impian kedua ibubapaku..  :)


actually, mak abah ni tertengok si ally iskandar tu pakai songket nampak kemas je..
pastu terus dorang buat permintaan macam tu..dan dengan senang hatinya daku terima..hehe
sebabnya dah memang impian dari dulu..hehe


tadi dah test baju, bila dh di fit kan, alahai..rasa macam nak pakai terus sampai balik..haha.. :-P
pelamin pun ambik yang simple-simple je..ikut kemampuan kita la..


lepas ni nak kena fikir yang lain-lain pula..
mudah-mudahan d permudahkan segala urusan..amin.. :-)

Rabu, 8 Februari 2012

150 days

1:32 PTG 0 Comments
assalamualaikum..


kejap je masa ni berjalan kan..pejam celik, pejam celik dh bulan februari..
dah nak masuk tengah bulan pun..
paling xcaya lagi 150 hari je lagi sy bakal jadi wife orang..


betul-betul xcaya..macam mana nak bg caya ni..lempang laju2 ke..haha  dush2..
apa pun diharapkan semuanya berjalan dengan lancar seperti apa yang diharapkan..
amin..


doakan tuk sy jgk ye.. :)

Jumaat, 3 Februari 2012

kenapa?

11:39 PG 6 Comments
assalamualaikum..


erm..tetiba pagi ni macam tersentap sikit..xtahu la patut ke x rasa macam tu..
actually macam ni..sy ada sorang kawan..(sebenarnya ramai kawan)
dalam ramai-ramai kawan ni, ada la sorang kawan ni..ntah napa dia dah senyap..
kawan kat Fb la..dia ni dulu rajin sangat tegur-tegur..ntah napa lepas je sy tunang, terus senyap..pastu kalau kita tegur pun dia layan macam nak xnak je walaupun saja nak tanya khabar..


pastu semalam sy masuk wall dia..sy delete apa yang sy pernah post kat dia.. (just tanya khabar)..xtahu la dia terpasan ke x yang sy delete post tu..
bukan ada niat apa..tapi tetiba diri ni rasa malu sangat bila kita tnya jawap pun nak xnak je..
sebelum ni dia la yang ajak sembang..pantang kita ni xmuncul, mesti tanya..


erm..tadi terbaca something kat wall dia..xtahu la dia maksudkan sapa..tetiba rasa macam dia tujukan kat sy je.. T__T


masalahnya kalau betul dia tujukan pada sy, adakah salah sy bertunang dengan pilihan hati sy sendiri??
dan kalau tahu sy dah bertunang, mmng kita kena stop tuk berkawan ke?


erm..xpela..lain orang, lain caranya kan..
xpelah..sy doakan kebahagiaan kawan-kawan sy juga sebagaimana kawan-kawan mendoakan kebahagiaan sy..