TIP MENJADI PENULIS BLOG YANG HEBAT, BERJAYA & TERBAIK

Saturday, 17 November 2012

assalamualaikum..

harini sy cuma nak berkongsi sedikit tip bagaimana untuk menjadi penulis blog yang hebat, berjaya dan terbaik seperti apa yang sy tahu.
*ada silap, harap diberitahu ye*

Kat sini sy menjumpai 10 perkara. Dijemput baca bagi mereka yang sudi.

TETAPKAN MATLAMAT UNTUK BERBLOG
- Sekarang ni sesiapa pun boleh menjadi penulis blog kan. Pelajar sekolah rendah sekalipun mengenali apa itu blog. Ramai diantara blogger yang ada, kebanyakkan pelajar sekolah. 

- Dengan itu, kita yang ingin menjadi seorang blogger yang terbaik, harus mengenali siapa diri kita. Adakah matlamat kita berblog semata-mata kerana trend? Kerana mengikut kawan-kawan? Kerana suka-suka? Kerana kita rasa, kita perlu ada blog atau bagaimana..?

- Dan semua blogger punyai matlamat yang tersendirikan?.    :)

MENULIS APA YANG KITA TAHU
- Ok, sekarang kita kena tahu apa yang kita tuliskan diblog. Adakah kita berblog perlu mereka-reka cerita yang tidak pasti? Cerita yang sekadar dikatakan 'Syok Sendiri'. Atau dengan cara yang mudah kita COPY & PASTE cerita orang lain? Cerita yang disampaikan juga haruslah jalan cerita yang betul, bukan saja menarik!.

MENGGUNAKAN BAHASA YANG SESUAI
- Kita semua juga sedia maklum, sekarang dah wujud beribu-ribu atau berbillion blog di dalam web. Jadi, dalam penulisan kita juga, haruslah menggunakan bahasa yang sesuai. Penggunaan bahasa yang baik didalam sesebuah penulisan juga melambangkan penulisnya. 

- Penggunaan bahasa yang kotor, kesat, berbaur cacian dan sebagainya mungkin tidak diminati oleh mereka yang ingin membaca.
Mungkin penggunaan bahasa yang begitu boleh dikatakan sebagai hasil penulisan untuk melepaskan tekanan semata-mata.

CERITA YANG MENARIK
- Seperti 3 perkara diatas, perlu diketahui juga, penulisan yang dihasilkan juga perlu mempunyai jalan cerita yang menarik. Jalan cerita yang diolah dengan baik berkemungkinan disukai pembaca kerana penulisan tersebut mungkin boleh mendatangkan perasaan yang tenang kepada si pembaca.

FOLLOWER @ PENGIKUT SETIA BLOG
- Follower juga memainkan peranan yang penting. Ini kerana, setiap pembaca yang memasuki sesebuah blog itu, berkemungkinan akan mencari dan melihat berapa ramai yang meminati blog tersebut. Dan dari situ, mereka akan menilai tahap 'keseronokan' yang ada didalam penulisan yang sedia ada.

ISI KANDUNGAN BLOG
- Perlu diketahui juga, didalam penulisan kita itu, bukan sahaja perlu wujud cerita tentang diri kita semata-mata. Kita juga perlu menyelitkan sedikit penulisan lain. Contohnya, kita boleh berkongsi tip, info-info terkini, resepi, panduan dan sebagainya.

- Blog juga boleh dijadikan sedikit sebagai tempat perkongsian ilmu.

INTERAKSI
- Apa itu interaksi? Interaksi adalah komunikasi diantara rakan-rakan blogger yang lain. Berinteraksi sesama pembaca dan ahli blogger yang lain adalah elemen yang sangat penting. Bagaimana caranya kita perlu berkomunikasi? Caranya yang terbaik adalah, membalas setiap pertanyaan dari mereka, dan membalas komen-komen yang telah diberikan.

- Dengan cara ini, pembaca akan menghargai cara anda dan berasa senang dengan diri anda. Dan mereka akan berasa diri mereka dihargai oleh blogger tersebut.

'BLOKWALKING'
- Jalan-jalan ke blog mereka dan meninggalkan sedikit jejak kepada pembaca yang telah datang ke blog kita. Sebagai tanda dihargai.

AKTIF
- Untuk menjadi blogger yang terbaik, kita juga perlulah aktif.. bukan bermaksud dalam satu hari kita perlu menyiarkan beratus penulisan. Cukuplah jikalau setiap hari kita boleh menyiarkan dua atau tiga bahan bacaan kepada pembaca.

KUALITI ATAU KUANTITI?
- Harus diingat, dalam kita seronok menulis, kita juga perlu tahu kualiti penulisan kita. 
Kita juga haruslah menjadi seorang  blogger yang berkualiti dan bukannya berada didalam kelompok berkuantiti.
Ok lah dulu 10 tip yang sy dapat kongsikan mengikut apa yang sy tahu.. Jika ada salah dan silap sy, harap dapat diperbetulkan. :)


9 comments

 1. hhikkkk betul2...
  jue la kadang2 kena guna bahasa melayu betul.. kalau shortform..alahai temanan gue di indonesia nggak bisa faham dong..hihikkk

  ReplyDelete
 2. ha, tu la kan..akk ni bnyk jgk jmpa bhsa yng pelik2..akk ni memang ngak paham kalau bahasa pndek2 ni..

  waaa, rmai kawan dari indonesia jgk eh.. :)

  ReplyDelete
 3. hehe..nice tips..saya tulis panjang..hehe..berjela-jela..

  ReplyDelete
 4. berjela2, mempunyai isi yng baik xpe.. :)

  ReplyDelete
 5. thanks for sharing..info yg berguna utk newbie mcm sy..hehe..:)

  ReplyDelete
 6. haipp...tinggalkan jejak...ekekeke... ^_^...cam tak biasa plaks kan?

  btw, (sorry ek shortform mimie)... betol ape yang di-publish kat atas nih... sokong-sokong ...

  tapi part penggunaan bahasa tu important... bahasa kesat-kesat nih, kasar-kasar nih...farah memang kureng sikit... hu hu hu... x minat lah...

  ReplyDelete
 7. nur hayati :
  -welcome.. :)
  hehe..sy berkongsi apa yng sy tahu je..sebab sy pun orang baru dalam dunia ni.. :)

  farah :
  -hik3..tu la,harus tinggal jejak..
  tu la, sy klau jmpa blog yng bhsa kesat2 ni, memang tak masuk la lepas tu..tak suka..

  ReplyDelete
 8. Pink Ummi :
  -sekadar berkongsi mana yang tahu.. :)

  ReplyDelete